Τι κοστίζει ένα ταξίδι στη Μέκκα

Το όνομα Μέκκα αναπνέει ιερότητα, πνευματικότητα και δέος. Αυτός ο αρχαίος τόπος είναι αγαπητός από τους ασκούμενους του Ισλάμ, που λέγεται ότι είναι η γενέτειρα τόσο του Προφήτη Μωάμεθ όσο και της θρησκείας που κήρυττε.

Είναι το πιο ιερό μέρος στη μουσουλμανική πίστη, με επίκεντρο την Κάαμπα, ένα ιερό του οποίου η οικογένεια Αλ Σάιμπι κρατούσε τα κλειδιά για 15 αιώνες.

Αν αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετό μυστικισμό και αγιότητα, η περιοχή διαθέτει επίσης τοποθεσίες όπως το όρος Αραφάτ, το Τζαμπάλ Αλ Νουρ και τζαμιά σε αφθονία. Η πόλη – όπως και η γη γύρω της – είναι ένα ταξίδι που γίνεται μια φορά στη ζωή για κάθε μουσουλμάνο.

Μερικοί άνθρωποι ρωτούν, Μπορεί κανείς να πάει στη Μέκκα;  Και η απάντηση είναι όχι, δεν μπορεί ο καθένας να μπει στη Μέκκα. Η κυβέρνηση περιορίζει την πρόσβαση μόνο στους μουσουλμάνους και ελέγχουν προσεκτικά την τεκμηρίωση κατά την είσοδο.

Εάν είστε απλώς τουρίστας και όχι θρησκευτικό μέλος, μην σκοπεύετε να πάτε εκεί γιατί δεν θα μπείτε.

Ωστόσο, μπορείτε  να πάτε εκεί ως Αμερικανός, αρκεί να είστε μουσουλμάνοι. Το ίδιο ισχύει για οποιονδήποτε γεννήθηκε και ανατράφηκε σε μια δυτική χώρα: μπορείτε να πάτε αρκεί να είστε ενεργό μέλος του Ισλάμ και όλοι στο κόμμα σας είναι επίσης.

Εάν επιθυμείτε να ταξιδέψετε εκεί με έναν σύζυγο που δεν είναι μουσουλμάνος, δυστυχώς θα τους αρνηθούν.

Αν υποθέσουμε ότι όλοι είναι ξεκάθαροι σχετικά με τη θρησκεία, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να καλύψετε το κόστος του ταξιδιού σας. Ας ρίξουμε μια ματιά στο πώς να το κάνουμε αυτό παρακάτω!

Μέσο κόστος ταξιδιού στη Μέκκα το 2023

Ένα μέσο ταξίδι μιας εβδομάδας στη Μέκκα για δύο άτομα θα κοστίσει περίπου 3.900 $:

  • Μέσο κόστος διαμονής: $100 ανά διανυκτέρευση
  • Μέσο κόστος πτήσης: 1.100 $ ανά άτομο
  • Φαγητό, ποτό και δραστηριότητες: 50 $ ανά άτομο, ανά ημέρα
  • Μεταφορικά: $300 συνολικά
  • Συνολικό κόστος: $3.900

Η Σαουδική Αραβία έχει χαμηλότερο κόστος ζωής από πολλούς άλλους διεθνείς προορισμούς, πράγμα που σημαίνει ότι τα απαραίτητα είναι συχνά φθηνότερα από ό,τι στο εσωτερικό ή σε άλλα μέρη στο εξωτερικό.

Ωστόσο, δεδομένου ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι πηγαίνουν στη Μέκκα κατά τη διάρκεια του Χατζ – το ετήσιο ιερό προσκύνημα – αυτό αλλάζει τη συζήτηση για τις τιμές.

Κατά συνέπεια, θα ξεκινήσουμε τη συζήτησή μας για το κόστος εκεί. Η συζήτησή μας για τις πτήσεις, τα καταλύματα, τις δραστηριότητες και τη μεταφορά θα εξηγήσει το γεγονός ότι μπορείτε να σκεφτείτε να ταξιδέψετε κατά τη διάρκεια αυτής της ιερής εβδομάδας.

Αυτό θα αυξήσει δραματικά το κόστος σε σύγκριση με τις άλλες 51 εβδομάδες του έτους, ωστόσο, και το πιθανότερο είναι ότι δεν θα πάτε εκείνη τη στιγμή.

Πολλοί μουσουλμάνοι επιλέγουν να πάνε στη Μέκκα για να επισκεφθούν την οικογένειά τους, να κάνουν προσκύνημα χωρίς Χατζ ή απλώς να δουν αυτό το πιο ιερό μέρος. Οι συνολικές μας εκτιμήσεις θα υποθέσουν ότι αυτή η τελευταία περίπτωση θα διευκολύνει τον προϋπολογισμό για την πλειοψηφία των ταξιδιωτών.

Κόστος ταξιδιού Μέκκα: Μέσος όρος ανά είδος

Το μέσο κόστος οποιουδήποτε ταξιδιού θα ποικίλλει ανάλογα με διάφορους παράγοντες. Με ποιον θα πάτε, πόσο καιρό θα μείνετε, ποιες δραστηριότητες θα κάνετε και πότε θα πάτε (ιδιαίτερα σημαντικό για τη Μέκκα) όλα βαραίνουν.

Στις επόμενες ενότητες, θα προσφέρουμε ορισμένες προσεγγίσεις για να λάβετε υπόψη σας.

Κόστος διαμονής

Πριν μιλήσουμε για καταλύματα, ας μιλήσουμε για το Χατζ. Το Χατζ είναι το υποχρεωτικό προσκύνημα που απαιτείται από έναν από τους Πέντε Πυλώνες του Ισλάμ, και κάθε ασκούμενος μουσουλμάνος υποτίθεται ότι το κάνει μία φορά στη ζωή του.

Συγκεκριμένα, το Χατζ είναι ένα προσκύνημα που γίνεται κατά τη διάρκεια  του Χατζ, μια περίοδο μιας εβδομάδας που οι ημερομηνίες αλλάζουν κάθε χρόνο. Αυτό είναι διαφορετικό από το Umrah, το οποίο είναι επίσης προσκύνημα, αλλά μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή.

Εάν σχεδιάζετε να πάτε στη Μέκκα κατά τη διάρκεια του Χατζ για να εκπληρώσετε μια θρησκευτική υποχρέωση, τότε είστε αναμφίβολα διατεθειμένοι να ξοδέψετε αρκετά. Ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι τιμές των ξενοδοχείων εκτοξεύονται κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου… μερικές φορές έως και 10 φορές τις τιμές τους για μη Χατζ.

Έχοντας αυτό υπόψη, θα θελήσετε να κάνετε προϋπολογισμό πολύ εκ των προτέρων. Εάν πρόκειται να πάτε για Umrah, τότε είναι σοφό να κάνετε το προσκύνημά σας εκτός Χατζ, γιατί τότε θα εξοικονομήσετε χρήματα.

Ωστόσο, εάν πρόκειται να πάτε στη Μέκκα μόνο μία φορά στη ζωή σας και το καθήκον του Χατζ είναι σημαντικό για εσάς, τότε είναι λογικό να κάνετε καλό προϋπολογισμό και να πάτε. Τα ξενοδοχεία κοστίζουν συνήθως μεταξύ $50 και $125 για ωραία καταλύματα, επομένως κατά τη διάρκεια μιας κανονικής επίσκεψης, δεν θα χρειαστεί να πληρώσετε τόσα πολλά.

Θα υποθέσουμε ότι δεν θα πάτε κατά τη διάρκεια του Χατζ και θα χρησιμοποιήσουμε αυτές τις τιμές για τον προϋπολογισμό μας. Κατά μέσο όρο, σχεδιάζετε να ξοδεύετε περίπου 100 $ τη βραδιά. (Αν πηγαίνετε κατά τη διάρκεια του Χατζ, τότε αυξήστε αυτό το ποσοστό ανάλογα.)

Κόστος πτήσης

Οι πτήσεις προς τη Σαουδική Αραβία γενικά – και προς αεροδρόμια κοντά στη Μέκκα ειδικότερα, το πλησιέστερο από τα οποία είναι η Τζέντα σε απόσταση περίπου 45 μιλίων – είναι δαπανηρές από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά οι τιμές δεν είναι τρελές για ένα διεθνές ταξίδι.

Ένα εισιτήριο μετ’ επιστροφής από το Λος Άντζελες προς την Τζέντα κοστίζει περίπου 1.000 $ κατά μέσο όρο, ενώ από τη Νέα Υόρκη θα πρέπει να προγραμματίσετε να πληρώσετε περίπου $900.

Μπορείτε να διατηρήσετε τις τιμές χαμηλές με πολλούς τρόπους. Για ένα πράγμα, φροντίστε να κάνετε κράτηση εκ των προτέρων. Οι διεθνείς πτήσεις σχεδόν πάντα αυξάνονται στην τιμή καθώς πλησιάζετε στην ημερομηνία αναχώρησης.

(Το ίδιο δεν ισχύει για τις εσωτερικές πτήσεις, οι οποίες είναι συχνά φθηνότερες αν σταματήσετε μέχρι τις εβδομάδες πριν φύγετε. Εάν πρέπει να κάνετε ένα άλμα εσωτερικού, αξίζει να εξετάσετε αυτή τη στρατηγική.

Για ένα άλλο, μπορείτε να προσθέσετε ευελιξία στα ραντεβού σας. Ελέγχοντας τις τιμές των εισιτηρίων σε ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα (για παράδειγμα, μια εβδομάδα) αλλά χωρίς καθορισμένες ημέρες αναχώρησης, μπορεί να βρείτε πτήσεις που είναι φθηνότερες κατά εκατοντάδες δολάρια.

Αυτό δεν είναι ασυνήθιστο, οπότε προσθέστε αυτήν την ευελιξία εάν μπορείτε. Επίσης, αναζητήστε πτήσεις σε κατάσταση ανώνυμης περιήγησης. Αυτό αποτρέπει την αποθήκευση των cookie στο πρόγραμμα περιήγησής σας, επομένως δεν «γνωρίζει» ότι ενδιαφέρεστε για αυτές τις πτήσεις.

Αυτό θα το αποτρέψει από το να επιστρέφει συνεχώς υψηλότερες τιμές σε επόμενες αναζητήσεις. Επίσης, φροντίστε να διαβάσετε τον οδηγό μας σχετικά με το “πώς να αποκτήσετε φθηνές πτήσεις”.

Σημειώστε ότι το κόστος πτήσης είναι επίσης πιθανό να είναι υψηλότερο κατά τη διάρκεια του Χατζ. Ωστόσο, πολλές αεροπορικές εταιρείες τα περιορίζουν για να αποτρέψουν το υπερβολικό κόστος αεροπορικών ταξιδιών. Οι αεροπορικές εταιρείες που ταξιδεύουν σε αεροδρόμια κοντά στη Μέκκα περιλαμβάνουν τις Flynas, Air Arabia, Emirates και Turkish Airlines.

Μπορείτε να ελέγξετε τις ιστοσελίδες τους για συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με το κόστος του ταξιδιού, εάν πηγαίνετε κατά τη διάρκεια της ετήσιας εβδομάδας προσκυνήματος.

Αν υποθέσουμε ότι δεν μένετε κοντά σε έναν κόμβο των ΗΠΑ και θα πρέπει να κάνετε ένα μικρό άλμα για να φτάσετε σε ένα, το οποίο θα προσθέσει περίπου 100 $, τότε ο προϋπολογισμός σας είναι περίπου 1.100 $ ανά εισιτήριο, ανά άτομο.

Κόστος φαγητού, ποτού και δραστηριότητας

Ajyad, Μέκκα-28 Ιανουαρίου 2018: Γυρίστηκε στο δρόμο όπου το προσκύνημα παρατάχθηκε και περίμενε το φαγητό τους που είχαν παραγγείλει. Η πόλη της Μέκκας έχει πολλά εστιατόρια και καταστήματα για να φάτε το προσκύνημα./Hafizzuddin/Shutterstock

Το φαγητό και το ποτό είναι φθηνά στη Σαουδική Αραβία. Για παράδειγμα, ένα αξιοπρεπές γεύμα θα κοστίσει περίπου $6 , ενώ ένα γεύμα τριών πιάτων για δύο άτομα σε ένα ωραίο εστιατόριο θα κοστίσει περίπου $100. Οι δραστηριότητες έχουν επίσης λογικές τιμές.

Μια μισή μέρα ιστορική περιήγηση στους ιερούς τόπους της Μέκκας θα κοστίσει περίπου 50 $ για μια ομάδα τριών ατόμων, ενώ μια περιπέτεια με τετραπλή ποδηλασία στην έρημο κοστίζει περίπου το ίδιο.

Συνολικά, σχεδιάζετε να ξοδεύετε περίπου 50 $ την ημέρα εάν είστε εκεί μόνο για περιοδεία. Όπως πάντα, αν θέλετε να κάνετε Χατζ, οι τιμές πιθανότατα θα είναι υψηλότερες.

ΚΟΣΤΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ

Η μεταφορά είναι αρκετά προσιτή στη Μέκκα. Αν θέλετε να πάρετε ταξί από την Τζέντα στην πόλη, για παράδειγμα, περιμένετε να πληρώσετε περίπου 65 $ . Ενώ η πόλη δεν διαθέτει δημόσια συγκοινωνία με τραμ ή τραμ, μπορείτε να μετακινηθείτε εύκολα με ταξί.

Μεταξύ των πόλεων, έχετε επιλογές από λεωφορεία μέχρι αεροδρόμια και θαλάσσια μεταφορά. Συνολικά, έχετε προϋπολογισμό περίπου 300 $ για να φιλοξενήσετε ταξί, ώστε να έχετε την ελευθερία να πάτε όπου θέλετε.

Πράγματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη

MAKKAH, ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ – 28 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016: Η σπηλιά της Χίρα είναι μια σπηλιά Talus περίπου 3 χιλιόμετρα από τη Μέκκα, στο βουνό που ονομάζεται Jabal Nur στην περιοχή Hejaz/nikjuzaili/Shutterstock

Εδώ είναι μερικά άλλα πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν σχεδιάζετε το ταξίδι σας στη Μέκκα:

  • Το ταξίδι στην Umrah μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή , ώστε να μπορείτε εύκολα να ορίσετε τις ημερομηνίες σας για μια φθηνότερη εποχή του χρόνου. Η χαμηλή περίοδος στη Σαουδική Αραβία είναι από τον Μάρτιο έως τον Μάιο, όταν τα πλήθη είναι λιγότερο πυκνά και όλα είναι φθηνότερα.
  • Δεν υπάρχει δημόσια συγκοινωνία μέσα στη Μέκκα , αλλά πολλές περιοχές είναι πολύ προσβάσιμες με τα πόδια. Φροντίστε να φέρετε καλά παπούτσια.
  • Το κοντινό Jabal al-Nur φιλοξενεί το σπήλαιο Hira , όπου οι μουσουλμάνοι πιστεύουν ότι ο Μωάμεθ έλαβε το Κοράνι. Αξίζει μια επίσκεψη για όποιον θέλει να επισκεφθεί τους κύριους ιερούς τόπους.
  • Η Μέκκα φιλοξενεί επίσης το μεγαλύτερο τζαμί στον κόσμο, το Masjid al-Haram. Είναι 88 στρέμματα και μπορεί να χωρέσει έως και 2,5 εκατομμύρια άτομα σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, 4 εκατομμύρια σύμφωνα με άλλους.

Συχνές Ερωτήσεις

ΜΕΚΚΑ, ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ – 30 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016: Μουσουλμάνοι προσκυνητές επισκέπτονται το σπήλαιο Hira’ που βρίσκεται στην κορυφή του Όρους του Φωτός “Jabal An-Nour”, όπου ο Προφήτης Μωάμεθ έλαβε τις πρώτες του αποκαλύψεις από τον Αλλάχ/Nufa Qaiesz/Shutterstock

Ακολουθούν ορισμένες συχνές ερωτήσεις σχετικά με τον προϋπολογισμό του ταξιδιού σας στη Μέκκα:

Πότε είναι η φθηνότερη περίοδος για να επισκεφθείτε τη Μέκκα;

Η άνοιξη είναι η λιγότερο δημοφιλής εποχή για να επισκεφθείτε τη Μέκκα. Εάν οι ημερομηνίες του ταξιδιού σας είναι ευέλικτες, επιλέξτε τον Μάρτιο έως τον Μάιο.

Είναι ακριβή η Μέκκα;

Η Μέκκα δεν είναι απαραίτητα μια ακριβή πόλη, αλλά μπορεί να γίνει πολύ ακριβή αν ταξιδεύετε κατά τη διάρκεια του ιερού προσκυνήματος του Χατζ, κατά τη διάρκεια των μουσουλμανικών εορτών ή κατά τη διάρκεια του χειμώνα – όταν ο καιρός είναι πιο δροσερός και τα ταξίδια είναι πιο ευχάριστα.

Είναι ασφαλές στη Μέκκα;

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών συνιστά να είστε εξαιρετικά προσεκτικοί όταν ταξιδεύετε στη Σαουδική Αραβία και να επανεξετάσετε το ταξίδι εάν μπορείτε.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, «το προσωπικό της κυβέρνησης των ΗΠΑ πρέπει να τηρεί τους παραπάνω ταξιδιωτικούς περιορισμούς. Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει περιορισμένη δυνατότητα να παρέχει υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης σε πολίτες των ΗΠΑ σε αυτές τις τοποθεσίες».

Εξηγούν ότι «Οι τρομοκράτες επιτίθενται με ελάχιστη ή καθόλου προειδοποίηση, στοχεύοντας τουριστικές τοποθεσίες, μεγάλες συγκεντρώσεις, συγκοινωνιακούς κόμβους, αγορές/εμπορικά κέντρα και εγκαταστάσεις τοπικής αυτοδιοίκησης».

Επιπλέον, «οι τρομοκράτες είναι επίσης γνωστό ότι χρονίζουν επιθέσεις σε μεγάλες γιορτές ή/και ως απάντηση σε στρατιωτικές επιχειρήσεις», επομένως αποφύγετε μεγάλες συγκεντρώσεις σε τέτοιες καταστάσεις, αν μπορείτε, ακόμα κι αν είστε μουσουλμανικής πίστης και ντυθείτε κατάλληλα.

Τούτου λεχθέντος, η ίδια η Μέκκα είναι συνήθως πολύ ασφαλής. Επειδή είναι μια τόσο ιερή πόλη για την ισλαμική πίστη και μόνο οι μουσουλμάνοι επιτρέπονται εκεί, πιθανότατα δεν θα χρειαστεί να ανησυχείτε για επιθέσεις με drone και ρουκέτες από ισλαμιστές φονταμενταλιστές.

Σημειώστε ότι εάν είστε μουσουλμάνοι αλλά μεγαλώσατε σε μια δυτική κοινωνία, φροντίστε να υπακούετε στους κανόνες σχετικά με τη δημόσια συμπεριφορά.

Ποιοι είναι οι κανόνες όταν ταξιδεύετε στη Μέκκα;

Συνήθως, δεν αφιερώνουμε πολύ χρόνο στην κάλυψη των κανόνων για το ταξίδι σε μια χώρα. Ωστόσο, η Σαουδική Αραβία είναι μια αυστηρή μουσουλμανική χώρα και οι νόμοι της αντικατοπτρίζουν τις πεποιθήσεις τους.

Σημειώστε ότι είναι παράνομο να είσαι ομοφυλόφιλος ή τρανς στη Σαουδική Αραβία, να κάνεις σεξ εκτός γάμου ή να εκδηλώνεις στοργή δημόσια.

Εάν βρίσκεστε σε ομοφυλοφιλική ή άλλως «μη παραδοσιακή» σχέση, είστε τρανς ή δεν είστε παντρεμένοι, ίσως να θέλετε να αναθεωρήσετε το ταξίδι στη Σαουδική Αραβία. Ως εν ενεργεία μέλος της μουσουλμανικής πίστης, αυτά είναι απίθανο να ισχύουν για εσάς σε καμία περίπτωση.

Ακόμα κι αν είστε παντρεμένο ζευγάρι του ίδιου φύλου ή μια ομάδα ατόμων που ταξιδεύουν με μη ρομαντική ιδιότητα, εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένοι περιορισμοί που πρέπει να γνωρίζετε. Δηλαδή:

1. Οι βρισιές και οι αγενείς χειρονομίες είναι παράνομες και μπορεί να συλληφθείτε
2. Το να πίνετε ή να παίρνετε ναρκωτικά είναι σοβαρό παράπτωμα και μπορεί να οδηγήσει σε μακροχρόνιες ποινές φυλάκισης (χωρίς εγγύηση έκδοσης), πρόστιμα ή δημόσιο μαστίγωμα
3. Άγγιγμα, αγκάλιασμα ή φιλί ακόμη και μεταξύ παντρεμένων είναι παράνομο και τιμωρείται με σοβαρούς τρόπους

Οι κυβερνητικοί και θρησκευτικοί κανόνες επεκτείνονται και στα αντικείμενα στη βαλίτσα σας.

Τι πρέπει να γνωρίζω πριν τη συσκευασία;

Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας έχει πολύ αυστηρούς νόμους σχετικά με το τι μπορείτε να φέρετε στη χώρα. Σύμφωνα με την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, «η νομοθεσία της Σαουδικής Αραβίας απαγορεύει την εισαγωγή όπλων, αλκοόλ, ναρκωτικών, χοιρινού και χοιρινού κρέατος προϊόντων, πορνογραφικού υλικού, εξοπλισμού αποστακτηρίου, ξαναγυμνωμένων ή μεταχειρισμένων ελαστικών, μεταχειρισμένων ρούχων και ορισμένων γλυπτών».

Επιπλέον, «Προσωπικά βίντεο, βιβλία και περιοδικά ενδέχεται να υποβληθούν σε έλεγχο και να λογοκριθούν κατά την άφιξη. Επιπλέον, οι ηλεκτρονικές συσκευές μπορούν να ελεγχθούν από τελωνειακούς υπαλλήλους κατά την άφιξη και την αναχώρηση.»

Χρειάζομαι βίζα για να ταξιδέψω στη Μέκκα;

Ναι, θα χρειαστείτε βίζα για να ταξιδέψετε στη Μέκκα. Πιο συγκεκριμένα, θα χρειαστείτε ένα για να ταξιδέψετε στη Σαουδική Αραβία. Η Αρχή Τουρισμού της Σαουδικής Αραβίας μπορεί να απαντήσει στις ερωτήσεις σας στον ιστότοπό της.

Τυλίγοντας το: Σε εσένα!

🛎️ Μέσο Κόστος Διαμονής$100 ανά διανυκτέρευση
✈️ Μέσο κόστος πτήσης$1.100 ανά άτομο
🍽️ Φαγητό, Ποτό & Δραστηριότητες$50 ανά άτομο, ανά ημέρα
🚕 Μεταφορές$300 συνολικά
💲 Συνολικό κόστος$3,900

Το μέσο κόστος ενός ταξιδιού μιας εβδομάδας στη Μέκκα είναι περίπου 3.900 $ για δύο άτομα , με την προϋπόθεση ότι ταξιδεύετε εκτός της ιερής εβδομάδας προσκυνήματος του Χατζ. Είναι το ταξίδι της ζωής για κάθε μουσουλμάνο, οπότε μην περιμένετε να προγραμματίσετε το ταξίδι σας τώρα.

Ετοιμάζεστε για ταξίδι; Δείτε αυτά τα χρήσιμα!!

αεροπορικα εισητηρια

Ενοικίαση αυτοκινήτου

Διαμονή

Ασφάλιση 

Διαβάστε επίσης:Η καλύτερη εποχή για να επισκεφθείτε τη Σαουδική Αραβία

Πόσο κοστίζει ένα ταξίδι στο Μπαλί

Τι κοστίζει ένα ταξίδι στην Ισπανία 

Πέτρος Πέτρου
Πέτρος Πέτρου

Ψηφιακός νομάς με αγάπη για ταξίδια