Τι κοστίζει ένα ταξίδι στην Ελλάδα

Αχ, η Ελλάδα — η γενέτειρα του δυτικού πολιτισμού. Τοποθετημένη σε περίοπτη θέση κατά μήκος της νότιας ακτής της Ευρώπης στη Μεσόγειο Θάλασσα, η Ελλάδα είναι εξίσου παράδεισος σήμερα για πολλούς ταξιδιώτες όσο και για τους τυχοδιώκτες της αρχαίας εποχής.

Όμορφες ακτές, θεϊκό φαγητό και κρασί, και χιλιάδες γραφικά νησιά χαρακτηρίζουν αυτή τη χώρα της κλασικής μυθολογίας και των θρυλικών παραδόσεων.

Με όλες τις άφθονες αλήθειες που μπορούν να αποσταχθούν από τους ελληνικούς μύθους και τη φιλοσοφία (μια λέξη που, όπως πολλοί ακαδημαϊκοί όροι, προέρχεται από τα ελληνικά ), κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι αυτό το ιστορικό έθνος είχε μια τεράστια επιρροή στον ευρωπαϊκό και αμερικανικό πολιτισμό που εκτείνεται σε η σύγχρονη εποχή.

Πολλοί θα έλεγαν ότι μπορείτε να χρονολογήσετε την ίδια την έννοια της δημοκρατίας  στους αρχαίους Έλληνες.

Ως προορισμός για ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο, η Ελλάδα έχει μια γοητεία που οφείλεται τόσο στον ρόλο της στη διαμόρφωση πολλών από τις κοινωνικές μας δομές όσο και στην τραχιά, φυσική ομορφιά και τα παράκτια τοπία της χώρας.

Επιτρέψτε στους ειδικούς μας να σας βοηθήσουν να ανακαλύψετε την Ελλάδα με τους καλύτερους και πιο οικονομικούς τρόπους, καθώς σας προσφέρουμε ενημερωμένες πληροφορίες σχετικά με το πραγματικό κόστος και τις ευκαιρίες ενός ταξιδιού στην Ελλάδα.

Κάρτα Revolut: Η καλύτερη λύση για τους ταξιδιώτες! Αποκτήστε την δωρεάν & κάντε συναλλαγές χωρίς προμήθειες! Κάντε εγγραφή εδώ

Μέσο κόστος ταξιδιού στην Ελλάδα το 2023

Οι κατά μέσο όρο επταήμερες διακοπές στην Ελλάδα κοστίζουν κοντά στα 2.100 δολάρια. Αυτό μπορεί να αναλυθεί ως εξής:

  • Μέσο κόστος διαμονής: $600
  • Μέσο κόστος πτήσης: 900 $
  • Φαγητό, ποτά και δραστηριότητες: 315 $
  • Μεταφορικά: $245
  • Συνολικό κόστος: 2.060 $

Φυσικά, αυτά τα κόστη πιθανότατα θα διαφέρουν πολύ ανάλογα με το πού και πώς θα επιλέξετε να φιλοξενηθείτε και το φαγητό, τις δραστηριότητες και τη μεταφορά που θα επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε.

Λάβετε υπόψη ότι η Ελλάδα δεν είναι μια μικρή χώρα και το τοπίο μπορεί να αλλάξει δραματικά , ανάλογα με το αν βρίσκεστε στα ορεινά βόρεια της χώρας σε σχέση με τα αστικά κέντρα της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης ή το ειδυλλιακό τοπίο ενός από τα πολλά νησιά της χώρας .

Αν και η Ιταλία μπορεί να διεκδικήσει αρχαία ρωμαϊκά υδραγωγεία και λατινικά κείμενα, τα θέατρα και οι ναοί της Ελλάδας είναι παλαιότερα και αναμφισβήτητα πιο σημαντικά.

Οι αρχαίες δομές του Παρθενώνα, της Ακρόπολης, της Αγοράς της Αθήνας, της Ρόδου, των Μυκηνών, της Ολυμπίας και των Δελφών (που αποτελούν όλα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO ) είναι ιστορικά σημαντικές με οποιαδήποτε από τις πιο σημαντικές πολιτιστικές τοποθεσίες στον κόσμο.

Και η διατήρηση και η συντήρησή τους είναι μερικές από τις σημαντικότερες ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης.

Ευτυχώς για τους ταξιδιώτες, μόλις φτάσετε στην Ελλάδα (δεν είναι απαραίτητα ένα φθηνό ταξίδι, όπως θα διαβάσετε παρακάτω), η ζωή μπορεί να είναι πολύ καλή και σχετικά φθηνή, ειδικά σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Επειδή η Ελλάδα βρίσκεται στο νότιο άκρο της ηπείρου, έχει επηρεαστεί από τα βαλκανικά εδάφη στα βόρεια της, τις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής στο νότο, και τα νησιωτικά έθνη της Μεσογείου, όπως η Μάλτα και η Κύπρος, που βρίσκονται κοντά στις ακτές της.

Η Ελλάδα αποτελεί αναμφισβήτητα βασικό μέρος της Νότιας Ευρώπης και η οικονομία, ο ρυθμός ζωής και ο τρόπος ζωής των πολιτών της αντικατοπτρίζουν αυτό.

Κόστος ταξιδιού Ελλάδα: Μέσος όρος ανά είδος

Έξοδα διαμονής

Όπως και με τα άλλα στοιχεία ταξιδιού που αναφέρονται παραπάνω, το κόστος διαμονής στην Ελλάδα μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με την τοποθεσία σας, το πού μένετε και ποιες ανέσεις θεωρείτε απαραίτητες (έχετε υπόψη ότι ο επαρκής κλιματισμός μπορεί να απέχει πολύ από το δεδομένο, ακόμη και σε μέτρια ακριβά ακίνητα).

Πολυτελή ξενοδοχεία υψηλών προδιαγραφών μπορείτε να βρείτε στην Αθήνα και σε πολλά από τα πιο γνωστά νησιά, όπως η Κέρκυρα, η Σαντορίνη και η Μύκονος.

Αλλά εκτός από αυτές τις ξεχωριστές ιδιότητες, πολλά από τα καταλύματα μεσαίας και χαμηλότερης κατηγορίας μπορεί να είναι εκπληκτικά φθηνά, όπως και πολλά από τα άλλα είδη που θα καταναλώσετε κατά την επίσκεψή σας, αλλά θα διαβάσετε περισσότερα για αυτά αργότερα.

Για παράδειγμα, ένα από τα πιο γνωστά πολυτελή ξενοδοχεία (που μπορεί να διαθέτει πισίνες, γήπεδα τένις ή/και καλό φαγητό) μπορεί να τρέξει εύκολα 350 $ ανά διανυκτέρευση , ενώ τα καταλύματα μεσαίας κατηγορίας με λιγότερες ανέσεις μπορεί να κοστίζουν κατά μέσο όρο 87 $ ανά διανυκτέρευση .

Στο χαμηλότερο άκρο, τα απλά ξενοδοχεία που εξακολουθούν να έχουν ιδιωτικά μπάνια και μερικές φορές ακόμη και ξεχωριστούς χώρους καθιστικού μπορούν να κοστίζουν μόλις 30 $ ανά διανυκτέρευση .

Από την άλλη πλευρά, οι ξενώνες για νέους (που τεχνικά φιλοξενούν άτομα όλων των ηλικιών, αλλά που τείνουν να ευνοούνται από άτομα κάτω των 25 ετών) κυμαίνονται από μόλις 12 $ ανά διανυκτέρευση . Πρέπει να πούμε ότι οι άνθρωποι που προτιμούν τον τρόπο ζωής με το σακίδιο θα βρουν άφθονες ευκαιρίες στην Ελλάδα.

Σε αντίθεση με τα ξενοδοχεία, οι εξοχικές κατοικίες προσφέρουν μια άλλη επιλογή για τους ταξιδιώτες και, όπως τα ξενοδοχεία, μπορεί να διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό σε τιμές ανάλογα με την τοποθεσία και το μέγεθός τους (δείτε τον παρακάτω πίνακα.)

Για να είναι νόμιμες, τα ενοικιαζόμενα ακίνητα εξοχικής κατοικίας/σπίτι-διαμονής πρέπει να έχουν άδεια από τον Ελληνικό Εθνικό Οργανισμό Τουρισμού (ΕΟΤ).

Στην πραγματικότητα, κάθε κατάλυμα στο οποίο μένετε θα πρέπει να έχει άδεια από τον ΕΟΤ, καθώς αυτό μπορεί να σημαίνει προστασία για εσάς ως επισκέπτη και επιπτώσεις για τον διαχειριστή ή τον ιδιοκτήτη του ακινήτου εάν σας κακομεταχειρίζονται (ή, ας πούμε, υπερχρεώνεστε).

Πρόσφατα, η ελληνική κυβέρνηση αύξησε σημαντικά τους φόρους  για τα εισοδήματα από εξοχικές κατοικίες/ενοικιάσεις κατοικίας, γεγονός που αύξησε τις τιμές διανυκτέρευσης πολλών από αυτές τις καταχωρήσεις.

Αλλά επειδή υπάρχει ακόμα ένας σχετικά μεγάλος αριθμός επιλογών σε προσιτές τιμές για να διαλέξετε, μια πιο σημαντική ερώτηση μπορεί να είναι πού θέλετε να μείνετε για το ταξίδι σας.

Η κοσμοπολίτικη Αθήνα μπορεί να είναι σοφιστικέ, συναρπαστική και ιδιόμορφη, αλλά και θορυβώδης, πολυσύχναστη και πυκνή με ατμοσφαιρική ρύπανση κατά καιρούς.

Αντίθετα, πολλά από τα ελληνικά νησιά διαθέτουν ένα πιο ευάερο και πιο ελκυστικό αισθητικά περιβάλλον (όπως η Σαντορίνη, με τα υπέροχα κτίρια της, χτισμένα σε πλαγιές λόφων)

Αλλά θα πρέπει επίσης να ξέρετε ότι μπορεί να καταλήξετε να πληρώσετε πολύ περισσότερα (που σημαίνει δύο έως τρεις φορές περισσότερα) για να απομονωθείτε και να απομακρυνθείτε από την «αστική ζωή».

Ακολουθεί ένας πίνακας που συγκρίνει τις τιμές των ξενοδοχείων και των ενοικιαζόμενων καταλυμάτων για δημοφιλείς τοποθεσίες στην Ελλάδα:

ΤοποθεσίαΜέσο κόστος ξενοδοχείου/διανυκτέρευσηΜέσο κόστος ενοικίασης διακοπών/διανυκτέρευση
Αθήνα$100$111
Thessaloniki$50$107
Θήρα$120$80
Κρήτη$110$223
Μύκονος$400$400

Μερικά από τα φθηνότερα νησιά της Ελλάδας για διαμονή είναι η Κρήτη, το Αγκίστρι, η Λευκάδα, η Κύθνος, η Ύδρα, η Ικαρία και η Τήνος. Συνολικά, πιθανότατα θα πρέπει να σταθμίσετε τι είναι σημαντικό για εσάς.

Θέλετε να είστε κοντά στις αρχαίες τοποθεσίες της Αθήνας, όπως ο Παρθενώνας και η Ακρόπολη, ή θέλετε να είστε σε ένα νησί, με τη θάλασσα γύρω σας;

Η Ελλάδα έχει περισσότερα από 3.000 νησιά, αλλά μόνο περίπου 200 από αυτά κατοικούνται. Τα πιο δημοφιλή τείνουν να είναι γεμάτα από επισκέπτες και δεν λείπουν εστιατόρια, νυχτερινά κέντρα και μπαρ  (τα οποία μπορεί να είναι υπερβολικά υπερτιμημένα).

Από τη μία πλευρά, οι πιθανότητές σας να συναντήσετε συνταξιδιώτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι υψηλές σε αυτές τις τοποθεσίες, αλλά από την άλλη πλευρά, όλες οι ιδιότητες των «κολλητικών Αμερικανών τουριστών» μπορεί επίσης να εμφανίζονται πλήρως.

Μερικά από αυτά τα νησιά, όπως η Μύκονος, τείνουν να είναι τόποι συγκέντρωσης για τα μέλη της θορυβώδους νεότερης γενιάς, που τους αρέσει να πίνουν αλκοόλ και να καταναλώνουν άλλες ουσίες, γι’ αυτό προειδοποιήστε!

Μπορεί να βρείτε περισσότερη παρηγοριά (και φθηνότερα καταλύματα για εκκίνηση) σε ένα νησί με λιγότερο επισκέψεις , αλλά αυτό μπορεί επίσης να σημαίνει λιγότερες (αλλά πιο λογικές τιμές) επιλογές για φαγητό και χαμηλότερη συγκέντρωση κατοίκων που μιλούν αγγλικά.

Υπάρχει επίσης ένα ερώτημα σχετικά με το πόσο συχνά φτάνουν και αναχωρούν πλοία από τέτοια νησιά, αλλά περισσότερα για αυτό παρακάτω. Εάν είναι δυνατόν, λάβετε εκ των προτέρων επιβεβαίωση για τυχόν τιμές καταλύματος μέσω email ή — ακόμα καλύτερα — με φαξ (ναι, φαξ!).

Αυτό γίνεται για να αποφευχθούν παρεξηγήσεις αργότερα. Για παράδειγμα, πολλά ακίνητα ενδέχεται να σας αναφέρουν τιμές που ισχύουν μόνο σε συγκεκριμένες περιόδους του έτους, μόνο για ένα άτομο ή υπό οποιονδήποτε άλλο αριθμό συνθηκών.

Μια άλλη τακτική που πρέπει να χρησιμοποιήσετε προς όφελός σας είναι να προσπαθήσετε να διαπραγματευτείτε την τιμή της διαμονής σας . Πάντα να ρωτάτε ποια είναι η τιμή για το «φθηνότερο δωμάτιο» στην ιδιοκτησία τους και να εργαστείτε από εκεί.

Λάβετε υπόψη ότι το “δίκλινο δωμάτιο” μπορεί μερικές φορές να σημαίνει δωμάτιο με δύο μονά κρεβάτια, έναντι ενός με διπλό ή queen-size κρεβάτι, οπότε φροντίστε να διευκρινίσετε γραπτώς τι περιλαμβάνεται στο δωμάτιο, εάν είναι δυνατόν.

Κόστος πτήσης

Είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι μια σχετική συμφωνία, δεδομένων των όσων προσφέρει και σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά το να φτάσεις εκεί δεν είναι απαραίτητα φθηνό.

Είτε επειδή χρειάζονται περισσότερα καύσιμα αεροσκαφών για να πετάξεις εκεί είτε επειδή οι φόροι αεροδρομίων είναι υψηλοί, οι πτήσεις προς την Ελλάδα μπορεί να είναι μετρήσιμα πιο ακριβές  από εκείνες σε πολλούς προορισμούς στη Δυτική Ευρώπη.

Όπως και με άλλες μακρινές τοποθεσίες, μπορεί να μπορείτε να εξοικονομήσετε αεροπορικά εισιτήρια με στάση ή ενδιάμεση στάση σε άλλη πόλη (κοινές είναι το Λονδίνο, το Παρίσι ή η Ρώμη).

Αλλά μια ακόμη φθηνότερη επιλογή μπορεί να είναι να κάνετε το διηπειρωτικό τελικό σας σημείο σε έναν σχετικά φθηνό προορισμό (ίσως τη Μαδρίτη ή τη Βαρκελώνη) και στη συνέχεια να πάρετε μια από τις ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες σύντομων πτήσεων χαμηλού κόστους όπως η Easyjet ή η RyanAir προς Αθήνα, Θεσσαλονίκη κ.λπ.

Αυτή η δεύτερη πτήση μπορεί να κοστίσει λιγότερο από 60 $, ιδιαίτερα αν δεν έχετε πολλές αποσκευές.

Είναι καλύτερο να κλείσετε την πτήση σας για την Ελλάδα αρκετά νωρίτερα, δηλαδή έξι έως 10 μήνες πριν ταξιδέψετε . Αυτό σημαίνει κράτηση μέχρι την προηγούμενη Ημέρα των Ευχαριστιών αν θέλετε να ταξιδέψετε στις αρχές του καλοκαιριού!

Κόστος φαγητού, ποτού και δραστηριότητας

Ένα από τα πραγματικά παζάρια της Ελλάδας είναι το φαγητό της. Σε πολλά μέρη, θα πρέπει να μπορείτε να φάτε για λιγότερο από 35 $ την ημέρα  (συμπεριλαμβανομένου του κρασιού ή της μπύρας), ειδικά αν αποφεύγετε εστιατόρια που φαίνεται να εξυπηρετούν μόνο τουρίστες.

Με αυτά τα τελευταία εστιατόρια, να είστε πολύ προσεκτικοί τι παραγγείλετε αν πάτε σε ένα. αφθονούν οι ιστορίες δυτικών τουριστών που χρεώθηκαν εκατοντάδες δολάρια για ένα γεύμα απλώς επειδή δεν διάβασαν τα ψιλά γράμματα του μενού ή επειδή παρήγγειλαν ό,τι πρότεινε ο σερβιτόρος.

Πολλοί από αυτούς τους χώρους δημιουργήθηκαν με μοναδικό σκοπό την απόσπαση χρημάτων από σχετικά πλούσιους ξένους τουρίστες, γι’ αυτό να είστε προσεκτικοί με τη χρήση των πιστωτικών καρτών σας και ελέγξτε ξανά τις τιμές με τον σερβιτόρο (ζητήστε του να μιλήσει πολύ αργά και καθαρά εάν χρειάζεται) πριν παραγγέλνεις.

Έχετε υπόψη σας εάν οι τιμές διαφέρουν ανάλογα με την ποσότητα, το μέγεθος ή τους συνδυασμούς του φαγητού που παραγγείλετε ή εάν απαιτείται μια ελάχιστη ποσότητα ή αριθμός ποτών για παραγγελία.

Γενικά, όσο πιο μικρό είναι ένα εστιατόριο (όπως αυτά που είναι γνωστά ως «Ταβέρνες»), τόσο πιο αξιόπιστο μπορεί να είναι. Αλλά μια πιο σοφή πολιτική είναι να αποφεύγετε προφανείς τουριστικές έλξεις, ακόμα κι αν το φαγητό φαίνεται δελεαστικό.

Μια άλλη έξυπνη κίνηση μπορεί να είναι να ρωτήσετε τους θαμώνες που φεύγουν και να τους ρωτήσετε για την ποιότητα του γεύματος, την εξυπηρέτηση και το ποσό που πλήρωσαν. Δεν είναι πρωτόγνωρο για τους ιδιοκτήτες να χρεώνουν διαφορετικά ποσά για το ίδιο φαγητό με βάση το πόσα πιστεύουν ότι μπορεί να πληρώσει κάποιος!

Διαδικτυακά, ενδέχεται να βρείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με διάφορα εστιατόρια, επομένως μην διστάσετε να δείτε ιστότοπους με κριτικές όπως το Yelp ή το TripAdvisor, εάν δεν είστε σίγουροι για το αν θέλετε να υποστηρίξετε μια επιχείρηση.

Λάβετε υπόψη ότι το φθηνότερο φαγητό θα είναι ελληνικό ή μεσογειακό και ότι άλλες κουζίνες, όπως οι αμερικανικές μπριζόλες ή το ιαπωνικό σούσι, μπορεί να είναι πολλαπλάσιο του κόστους των τοπικών σπεσιαλιτέ.

Αντ ‘αυτού, σκεφτείτε να δοκιμάσετε διάφορα τυριά, ντομάτες, σύκα, χουρμάδες, φιστίκια και ελιές που θα βρείτε φαινομενικά ατελείωτες ποικιλίες.

Τα ποτά είναι φθηνότερα στα σούπερ μάρκετ και στα γωνιακά καταστήματα, αλλά μπορεί να έχουν γελοία σήμανση  σε μπαρ και εστιατόρια, ειδικά αν τέτοια μέρη είναι έξω, έχουν θέα ή βρίσκονται σε νησί.

Όσον αφορά τις δραστηριότητες, οι περισσότεροι επισκέπτες στην Ελλάδα είναι πρόθυμοι να δουν (και ενδεχομένως να φωτογραφηθούν μαζί τους) κάποια αρχαία ερείπια, τα οποία, ευτυχώς, είναι άφθονα και προσβάσιμα.

Ωστόσο, να γνωρίζετε ότι οι πιο δημοφιλείς τοποθεσίες, όπως ο Παρθενώνας, η Ακρόπολη και η Αγορά της Αθήνας, έχουν κόστος εισόδου και μεγάλες ουρές. Ως εκ τούτου, μπορεί να πληρώσει η αγορά εισιτηρίων συνδυασμού για αυτούς τους ιστότοπους  στο διαδίκτυο (που σας επιτρέπουν να παραλείψετε τις γραμμές) αρκετές ημέρες ή εβδομάδες νωρίτερα.

ΚΟΣΤΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ

Είναι αρκετά συνηθισμένο για τους ανθρώπους να παίρνουν φέρι από και προς την ηπειρωτική Ελλάδα προς τα νησιά, είτε για ημερήσια εκδρομή είτε για μια σύντομη εκδρομή που διαρκεί αρκετές ημέρες. Η πόλη της Αθήνας έχει τρία κύρια λιμάνια από τα οποία αναχωρούν πλοία: Λαύριο, Ραφήνα και Πειραιά.

Εάν παίρνετε πλοίο, μπορεί να είναι πιο βολικό να αγοράσετε τα εισιτήριά σας εκ των προτέρων παρά με το ίδιο το πλοίο, αλλά τα περισσότερα ταξίδια με φέρι σπάνια εξαντλούνται (εξαίρεση σε αυτό είναι τα πιο δημοφιλή δρομολόγια κατά τους καλοκαιρινούς μήνες αιχμής).

Ένας εξαιρετικός ιστότοπος για να αγοράσετε τα εισιτήριά σας είναι το Ferryhopper , ο οποίος σας επιτρέπει να συγκρίνετε διαδρομές και τιμές. Ένας άλλος καλός ιστότοπος για χρήση είναι το Ferryscanner , αλλά να γνωρίζετε ότι δεν αναφέρονται όλες οι εταιρείες πλοίων ή τα δρομολόγια στο διαδίκτυο. για ορισμένα πλοία, θα χρειαστεί να αγοράσετε εισιτήρια αυτοπροσώπως.

Επί του παρόντος, η Αθήνα είναι η μόνη ελληνική πόλη που διαθέτει δημόσιο σύστημα μετρό (αν και η Θεσσαλονίκη έχει προγραμματιστεί να εγκαινιάσει μια γραμμή του νέου τους μετρό το 2024).

Το μετρό της Αθήνας είναι αρκετά εκτεταμένο και κοστίζει περίπου 1,50 $ για χρήση . Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τα ίδια εισιτήρια και να μεταφερθείτε δωρεάν σε λεωφορεία, τρόλεϊ, τραμ και προαστιακά τρένα.

Άλλες ελληνικές πόλεις με μέσα μαζικής μεταφοράς περιλαμβάνουν τη Θεσσαλονίκη, τα Μετέωρα, την Καλαμπάκα και τη Λάρισα. Μάλιστα, το δίκτυο λεωφορείων του ΚΤΕΛ της χώρας φτάνει σε όλες εκτός από τις πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.

Σημειώστε ότι 25 από τα μεγαλύτερα και πιο δημοφιλή νησιά, συμπεριλαμβανομένης της Κρήτης, της Κέρκυρας, της Κω, της Μυκόνου, της Ρόδου και της Σύρου, έχουν επίσης λεωφορεία που κινούνται με τακτική συχνότητα.

Τα λεωφορεία είναι ο φθηνότερος τρόπος για να ταξιδέψετε μεγάλες αποστάσεις στην Ελλάδα, αλλά υπάρχουν και περιφερειακά τρένα, τα οποία μπορεί να είναι πιο αργά και λιγότερο αξιόπιστα. Στην Αθήνα, τα ταξί κοστίζουν περίπου 1 $ ανά χιλιόμετρο και ένα ταξίδι εντός της πόλης θα σας κοστίσει περίπου 7 $.

Οι περισσότεροι από τους οδηγούς ταξί μιλούν αγγλικά, επομένως δεν θα πρέπει να έχετε προβλήματα επικοινωνίας. Με μεγάλα ταξίδια, βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να δείτε τη διαδρομή σε μια οθόνη ή ένα τηλέφωνο (δοκιμάστε να κατεβάσετε την εφαρμογή ταξί BEAT στο smartphone σας), ώστε να γνωρίζετε ότι δεν χρεώνεστε υπερβολικά.

Προσέξτε να μην κολλήσετε σε διαδρομές με μεγάλη κίνηση. Εάν παίρνετε ταξί από το αεροδρόμιο, φροντίστε πάντα να επιβιβάζεστε σε ταξί με άδεια, με μετρητή.

Μην πληρώνετε ποτέ τον ναύλο εκ των προτέρων, ακόμα κι αν ο οδηγός σας προσφέρει μια καλύτερη προσφορά με αυτόν τον τρόπο. Βεβαιωθείτε ότι ο μετρητής λειτουργεί για όλο το ταξίδι, ανακοινώστε πόσα δίνετε στον οδηγό πριν του τα δώσετε και δώστε του έναν λογαριασμό κάθε φορά που πληρώνετε.

Η ενοικίαση αυτοκινήτου στην Αθήνα ή σε άλλα μέρη θα σας κοστίσει κατά μέσο όρο 18 $ την ημέρα και θα χρειαστείτε διαβατήριο, άδεια οδήγησης που να ισχύει για τουλάχιστον ένα χρόνο και πιστωτική κάρτα για να το κάνετε.

Λάβετε υπόψη ότι τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα γενικά δεν επιτρέπεται να επιβιβάζονται στα φέρι μεταξύ των νησιών και της ηπειρωτικής χώρας, επομένως η οδήγηση σε πολλά μέρη μπορεί να απαιτεί πολλές ενοικιάσεις αυτοκινήτων.

Μπορείτε επίσης να νοικιάσετε ένα ποδήλατο για περίπου 16 $ την ημέρα , αλλά καταλάβετε ότι το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού εδάφους περιλαμβάνει λόφους και κλίσεις, και το 80% των οδηγών είναι γνωστό ότι οδηγεί τόσο γρήγορα όσο και επικίνδυνα . Θα πρέπει να το λάβετε υπόψη εάν σκοπεύετε να είστε και πεζός.

Πράγματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη

Αναστάσιος71/Shutterstock

Αν και η Ελλάδα είναι γνωστή για τα αρχαία της ερείπια, δεν θα ήσασταν ο πρώτος τουρίστας που σκέφτηκε να προσπαθήσει να πάρει μαζί του ένα κομμάτι της ιστορίας στην πατρίδα του.

Λάβετε υπόψη ότι αυτό είναι άκρως παράνομο και εάν σας συλλάβουν να επιχειρείτε να το κάνετε, μπορεί να φυλακιστείτε έως και 10 χρόνια, να απελαθείτε ή/και να απαγορευτείτε να εισέλθετε ξανά στην Ελλάδα.

Ακόμη και το να σκεφτείς ότι θα μπορούσες να ξεφύγεις με αυτό είναι ανόητο. Πολλοί από τους σημαντικότερους αρχαίους χώρους διαθέτουν κάμερες παρακολούθησης που παρακολουθούνται στενά, έτσι όποιος δει να παίρνει έστω και ένα μικρό απομεινάρι ενός καταρρέοντος τοίχου ή γλυπτού, θα παραμεριστεί, θα ερευνηθεί ή/και θα ανακριθεί.

Εάν επιθυμείτε σοβαρά να αποκτήσετε ένα κομμάτι αρχαιότητας, υπάρχουν καταστήματα και καταστήματα που πωλούν συγκεκριμένα τέτοια είδη και οι τιμές τους μπορεί να είναι σοκαριστικά προσιτές, δεδομένης της ηλικίας αυτού που πουλάνε.

Τούτου λεχθέντος, ωστόσο, να είστε πολύ προσεκτικοί σχετικά με το πού αγοράζετε τέτοια αντικείμενα. Αξίζει να ελέγχετε κριτικές και αναφορές για τέτοια καταστήματα στο διαδίκτυο για να βεβαιωθείτε ότι δεν αγοράζετε πλαστά ή παράνομα κειμήλια.

Εάν σκέφτεστε σοβαρά μια τέτοια αγορά, σε ορισμένες περιπτώσεις, ίσως αξίζει να προσλάβετε έναν ειδικό για να ελέγξει ένα αντικείμενο για να βεβαιωθείτε ότι είναι πραγματικό.

Μια άλλη καλή ιδέα είναι να κάνετε την αγορά μέσω του eBay ή άλλου ιστότοπου δημοπρασιών, ώστε να έχετε κάποια προστασία σε περίπτωση που αυτό που αγοράζετε διαπιστωθεί ότι είναι πλαστό ή αποκτήθηκε παράνομα.

Στην Ελλάδα, πολλές δουλειές γίνονται με μετρητά και όχι με πιστωτικές κάρτες ή άλλα μέσα πληρωμής. Επομένως, είναι συνετό να ανταλλάξετε τα χρήματά σας με ευρώ στην τράπεζά σας πριν φύγετε (αλλά μην έχετε όλα τα μετρητά σας μαζί σας όταν περπατάτε).

Αν και οι χρεώσεις ΑΤΜ είναι χαμηλότερες από ό,τι σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μπορεί να είναι υψηλότερες  από αυτές που θα πληρώσετε στις ΗΠΑ

Πολλοί καταστηματάρχες και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων καλωσορίζουν και περιμένουν ακόμη και παζάρια για τις τιμές. Αν θέλετε να αγοράσετε κάτι, ξεκινήστε με μια προσφορά χαμηλής μπάλας και δείτε τι λένε. Υπάρχει μια καλή πιθανότητα να πετύχετε μια συμφωνία με αυτόν τον τρόπο!

Πρόσθετες εκτιμήσεις

ΝΗΣΟΣ ΡΟΔΟΣ, ΕΛΛΑΔΑ- 13 ΙΟΥΝΙΟΥ: Πολλοί τουρίστες που επισκέπτονται και ψωνίζουν στο δρόμο της αγοράς στην παλιά πόλη της Ρόδου, Ελλάδα στις 13 Ιουνίου 2015. Ο εμπορικός δρόμος οδηγεί στο διάσημο ορόσημο του τζαμιού Suleymaniye/Littleaom/Shutterstock

Το έγκλημα είναι σχετικά ασυνήθιστο στην Ελλάδα, αλλά δεν είναι πρωτόγνωρο για τους τουρίστες να πορτοφολούν, να εξαπατούνται ή να εξαπατούνται από εγκληματίες του δρόμου ή από αδίστακτους οδηγούς ταξί στα αεροδρόμια.

Οι πλατείες Εξάρχεια, Ομόνοια, Κολοκοτρώνη και Βαθύ της Αθήνας, καθώς και η γειτονιά του Μοναστηρακίου, είναι γνωστά στέκια για πορτοφολάδες, όπως και μερικές από τις άλλες δημόσιες πλατείες, πάρκα, τουριστικά αξιοθέατα και αγροτικές αγορές.

Γενικά, καλό είναι να μην κουβαλάτε τιμαλφή και να διατηρείτε το πορτοφόλι, το κινητό σας και άλλα τιμαλφή σας ασφαλή και διασκορπισμένα στο πρόσωπό σας. Μείνετε μακριά από πολιτικές διαδηλώσεις και μην ταξιδεύετε μόνοι σας μέσα στην Αθήνα τη νύχτα, ειδικά υπό την επήρεια αλκοόλ.

Σε γενικές γραμμές, θα πρέπει να εμπιστεύεστε το ένστικτό σας. εάν κάποιος άγνωστος φαίνεται να απειλεί ή σας κάνει μια προσφορά που φαίνεται πολύ καλή για να είναι αληθινή, πιθανότατα θα πρέπει να μείνετε μακριά από αυτόν.

Οι παραλίες μπορεί να είναι γεμάτες κόσμο, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες και σε μερικά από τα πιο δημοφιλή νησιά, όπως η Σαντορίνη και η Μύκονος. Για να αποφύγετε τα πλήθη, σκεφτείτε να πάτε σε παραλίες σε λιγότερο κατοικημένα μέρη, όπως η Ιθάκη, η Αστυπάλαια, η Δονούσα, η Τήνος, η Σίκινος, η Άνδρος και η Κίμωλος.

Λόγω της ζέστης, είναι έξυπνο να έχετε μαζί σας ένα επαναγεμιζόμενο μπουκάλι νερό καθημερινά (ο παγωμένος καφές είναι μια άλλη επιλογή). Αυτό θα σας επιτρέψει να εξοικονομήσετε χρήματα και το περιβάλλον ταυτόχρονα. Αν ζεσταίνετε πολύ, δοκιμάστε να επισκεφτείτε ένα από τα πολλά κλιματιζόμενα μουσεία.

Πάρτε μαζί σας ένα καλοφτιαγμένο ζευγάρι άνετα παπούτσια για περπάτημα  γιατί, σε πολλά σημεία, θα περπατάτε σε αρχαία λιθόστρωτα.

Λόγω του αριθμού των μερών που μπορείτε να δείτε και να πάτε, σκεφτείτε να περάσετε περισσότερες από μία εβδομάδα διακοπές στην Ελλάδα. Δύο εβδομάδες, ή τουλάχιστον 10 ημέρες, θα σας επιτρέψουν να εξερευνήσετε μερικά από τα νησιά, ακόμα κι αν το μεγαλύτερο μέρος του υπόλοιπου χρόνου σας περνά στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη.

Συχνές Ερωτήσεις

Sina Ettmer Photography/Shutterstock

Είναι η Ελλάδα ασφαλής;

Πέρα από τις συμβουλές που προσφέρονται παραπάνω, η Ελλάδα είναι μια αρκετά ασφαλής χώρα για τους τουρίστες, με ποσοστά εγκληματικότητας παρόμοια με μέρη όπως το Λονδίνο ή το Δουβλίνο. Το βίαιο έγκλημα είναι σπάνιο, αλλά είναι γνωστό ότι συμβαίνει μεταξύ εγκληματιών σε πολλά μέρη όπως οι πλατείες Συντάγματος και Γλυφάδας της Αθήνας.

Οι μικροκλοπές είναι πολύ πιο συχνές στην Αθήνα από ό,τι στη Θεσσαλονίκη ή στα ελληνικά νησιά. Συνολικά, η Ελλάδα είναι πολύ ασφαλής για τις γυναίκες και τα περιστατικά σεξουαλικής επίθεσης είναι πολύ λιγότερο συχνά από ό,τι σε άλλες χώρες.

αεροπορικα εισητηρια για όλους –TicketsWe

Ποια είναι η καλύτερη εποχή του χρόνου για να επισκεφτείτε;

Τα τέλη της άνοιξης (Μάιος) και οι αρχές του φθινοπώρου (Σεπτέμβριος και Οκτώβριος) είναι ιδανικές στιγμές για να επισκεφθείτε την Ελλάδα, επειδή οι καλοκαιρινοί μήνες μπορεί να είναι πολύ ζεστοί και γεμάτοι με τουρίστες και ο χειμώνας μπορεί να είναι πιο κρύος και βροχερός.

Πόσο ζέστη κάνει εκεί;

Πολλά μέρη της Ελλάδας είναι γνωστά για τον καταγάλανο ουρανό και την ηλιοφάνεια σχεδόν 300 ημέρες το χρόνο. Οι θερμοκρασίες στη χώρα κατά μέσο όρο είναι 84 βαθμοί, αλλά μπορεί να αυξηθούν και πάνω από 100 βαθμούς το καλοκαίρι.

Επομένως, αξίζει να πακετάρετε ελαφριά ρούχα, αντηλιακό, γυαλιά ηλίου και ίσως ακόμη και ένα καπέλο, αρκεί να μην επισκέπτεστε το χειμώνα. Λάβετε υπόψη ότι η Αθήνα είναι η πιο καυτή πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Μπορώ να νοικιάσω σκάφος;

Για κάθε ιστιοπλοϊκό ή σκάφος με κινητήρες άνω των 30 ίππων, χρειάζεστε άδεια σκάφους για να νοικιάσετε σκάφος στην Ελλάδα. Αλλά ευτυχώς, υπάρχουν πολλές επιλογές για σκάφη με λιγότερο ισχυρούς κινητήρες και μπορείτε να νοικιάσετε αυτές τις βάρκες την ημέρα για περίπου 150 $ κατά μέσο όρο.

Μπορείτε επίσης να ναυλώσετε ένα σκάφος ή ένα γιοτ την ημέρα ή την εβδομάδα και να ταξιδέψετε προς και από πολλά από τα νησιά. Η ναύλωση ενός μικρού γιοτ μπορεί να κοστίσει περίπου 2.000 $ για μια εβδομάδα, αλλά τα καύσιμα και ο αδειούχος κυβερνήτης μπορεί να κοστίζουν επιπλέον.

Τι κοστίζει λοιπόν το μέσο ταξίδι στην Ελλάδα;

🛎️ Μέσο Κόστος Διαμονής$600 συνολικά
✈️ Μέσο κόστος πτήσης900 $ μετ’ επιστροφής
🍽️ Φαγητό, Ποτό & Δραστηριότητες$315 συνολικά
🚕 Μεταφορές$245 συνολικά
💲 Συνολικό κόστος$2,060

Συνολικά, δεν θα πρέπει να ξοδέψετε μια περιουσία για ένα ταξίδι στην Ελλάδα, ειδικά όταν φτάσετε εκεί, και ειδικά αν δεν πάτε στο απόγειο της τουριστικής περιόδου (το καλοκαίρι) ή δεν μένετε στα πιο ακριβά, δημοφιλή νησιά.

Ένας συνολικός προϋπολογισμός περίπου $250 έως $300 ανά ημέρα θα πρέπει να είναι επαρκής εάν δεν μένετε σε ξενοδοχείο τεσσάρων ή πέντε αστέρων. Χρειάζεται να προγραμματίσετε εκ των προτέρων και να πάρετε μαζί σας έναν οδηγό που μπορεί να εξηγήσει πολλά από τα αναρίθμητα αρχαία αξιοθέατα.

Έτσι, με τόσα πολλά να δείτε και να κάνετε, τι περιμένετε — κλείστε το ταξίδι σας σήμερα και ζήστε μόνοι σας όλα όσα έχει να προσφέρει η Ελλάδα. Χαρουμενα ΤΑΞΙΔΙΑ!

Διαβάστε επίσης :Πόσο κοστίζει ένα ταξίδι στην Ευρώπη το 2023;

Τα 23 πιο όμορφα νησιά της Μεσογείου

18 μέρη με κορυφαία βαθμολογία για επίσκεψη στην Ευρώπη το καλοκαίρι

Πέτρος Πέτρου
Πέτρος Πέτρου

Ψηφιακός νομάς με αγάπη για ταξίδια