Τι να αγοράσετε στη Βουλγαρία; – Βουλγαρικά αναμνηστικά

Τι αξίζει να αγοράσετε στη Βουλγαρία και τη Σόφια, ποια είναι τα καλύτερα αναμνηστικά βουλγαρικής δεξιοτεχνίας για να πάρετε σπίτι μετά το ταξίδι μας σε αυτή τη βαλκανική χώρα; Κατά τη διάρκεια της περιήγησής σας θα βρείτε συχνά καταστήματα και αγορές που προσφέρουν την καλύτερη βουλγαρική χειροτεχνία. Αντικείμενα που είναι αποτέλεσμα της ιστορίας της χώρας και των πολυάριθμων πολιτιστικών επιρροών που έφτασαν εδώ κατά τη διάρκεια του πλούσιου παρελθόντος της. Ας μάθουμε λοιπόν μαζί τι να αγοράσετε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας στη Βουλγαρία, φέρνοντας στο σπίτι ένα αυθεντικό αναμνηστικό , για εσάς ή για ένα ξεχωριστό άτομο.

Βουλγαρική χειροτεχνία

Η τοπική χειροτεχνία έχει αρχαία προέλευση, η οποία έχει τις ρίζες της στην ιστορία της Βουλγαρίας και τις παραδόσεις της. Η ιστορία της χειροτεχνίας της χώρας, στην πραγματικότητα, έχει τις ρίζες της χιλιάδες χρόνια πίσω, υπό την επίδραση πολλών πολιτισμών ανά τους αιώνες. Ανάμεσα στους πολιτισμούς που έχουν εμπλουτίσει τα αντικείμενα που αξίζει να αγοραστούν στη Βουλγαρία σήμερα, βρίσκουμε Θράκες, Σλάβους, Οθωμανούς και Βυζαντινούς , αναπτύσσοντας έτσι μοναδικά χαρακτηριστικά. Μεταξύ των πρώτων πραγμάτων που πρέπει να αναφέρουμε για τη δεξιοτεχνία του, η επεξεργασία των τριαντάφυλλων από την Κοιλάδα των Τριαντάφυλλων δεν μπορεί να λείπει . Αυτό το πολύτιμο βουλγαρικό λουλούδι, στην πραγματικότητα, είναι από τα πιο πολύτιμα και γνωστά στον κόσμο και πολλά τοπικά χειροτεχνικά αντικείμενα παράγονται από αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλου. Η Βουλγαρία είναι επίσης παγκοσμίως γνωστή για τα χαλιά κιλίμι της , χειροποίητα υφαντά με φωτεινά γεωμετρικά σχέδια, και για την κεραμική της , που χρονολογείται από τη Νεολιθική.

Η παράδοση της ξυλουργικής και της επένδυσης είναι επίσης βαθιά ριζωμένη, βρίσκοντας έτσι πολλά βουλγαρικά αναμνηστικά σε αυτό το υλικό. Η Tryavna πάνω απ ‘όλα φημίζεται για την παράδοση σκαλίσματος της. Η βουλγαρική δεξιοτεχνία είναι πολύ σημαντική για την ταυτότητα αυτού του λαού, καθώς διατηρεί τις παραδόσεις του και συνδέεται με την τοπική λαογραφία. Εξακολουθούν να περνούν από γενιά σε γενιά σήμερα, αυτές οι δεξιότητες είναι παγκοσμίως γνωστές και υπάρχουν πολλά καταστήματα, αγορές και καταστήματα όπου θα βρείτε αναμνηστικά και αντικείμενα που αξίζει να αγοράσετε στη Βουλγαρία και τη Σόφια κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας!

Διαβάστε επίσης:Πότε να πάτε στη Βουλγαρία;

ιστορία της Βουλγαρίας

Aκολουθήστε μας στο facebook

Κλείστε μόνοι σας το ταξίδι .
ΣΧΕΔΙΑΣΤΕ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΑΣ

Συνδεθείτε στην ομάδα ⁨TicketsWe⁩ στο Viber << 👈✈️🌍

Με αυτόν τον τρόπο, θα λαμβάνετε άμεση πρόσβαση στις τελευταίες ενημερώσεις και προσφορές μας μέσω του Viber!  

Top 10 – Τι να αγοράσετε στη Βουλγαρία

Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία από αναμνηστικά που αξίζει να αγοράσετε στη Βουλγαρία και τη Σόφια, προερχόμενα από την τοπική δεξιοτεχνία. Χάρη στην παράδοση, την τέχνη και την ποιότητα των υλικών που υπάρχουν, θα βρείτε μοναδικά βουλγαρικά αντικείμενα, που δημιουργούνται από τις διάφορες πολιτιστικές επιρροές και την ιστορία αυτής της χώρας. Δεν θα είναι δύσκολο να βρείτε τι αξίζει να αγοράσετε στη Βουλγαρία, φέρνοντας στο σπίτι ένα μοναδικό αναμνηστικό από το ταξίδι σας . Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να θυμάστε για πάντα την εμπειρία σας ή να κάνετε ένα δώρο σε ένα ξεχωριστό άτομο. Λοιπόν, τι να αγοράσετε στη Σόφια και τη Βουλγαρία;

Εδώ είναι οι συστάσεις μας για τα 10 καλύτερα βουλγαρικά σουβενίρ !

1. Ροδέλαιο

Ανάμεσα στα πρώτα πράγματα που θέλουμε οπωσδήποτε να σας προτείνουμε να αγοράσετε στη Βουλγαρία, βρίσκουμε το ροδέλαιο. Στην πραγματικότητα, η πόλη είναι διεθνώς γνωστή ως παραγωγός τριαντάφυλλων και για την επεξεργασία και εξόρυξη του λαδιού της, με παράδοση εκατοντάδων ετών. Ο τύπος ονομάζεται Rosa Damascena , ένα μοναδικό στο είδος του υβρίδιο που ανθίζει φυσικά στην Κοιλάδα των Ρόδων , στα νότια της χώρας, μεταξύ Κάρλοβο και Καζανλάκ. Το άρωμά του είναι έντονο , πλούσιο σε φρουτώδεις και λουλουδένιες νότες, γεγονός που το καθιστά ένα υπέροχο συστατικό για την παραγωγή αιθέριων ελαίων. Μεταξύ των πιο πολύτιμων και περιζήτητων ειδών ροδέλαιου στον κόσμο, η διαδικασία παραγωγής του είναι επίσης πολύ λεπτή και χαρακτηριστική της βουλγαρικής χειροτεχνίας.

Τα τριαντάφυλλα, μάλιστα, μαζεύονται με το χέρι το πρωί, με τα πέταλα να είναι ακόμα πλούσια σε δροσιά που κάνει το άρωμα πιο έντονο. Χρησιμοποιώντας χάλκινους αποστακτήρες, τα πέταλα αποστάζονται σύμφωνα με μια αρχαία μέθοδο, αμετάβλητα στο πέρασμα των αιώνων, κατά τη διάρκεια μιας απόσταξης πολλών ωρών. Επιπλέον, για να ληφθεί ένα γραμμάριο λαδιού, χρειάζονται πάνω από 3.000 πέταλα ! Από το πολύτιμο βουλγαρικό έλαιο τριαντάφυλλου παράγονται πολυάριθμα αντικείμενα, μεταξύ των οποίων μπορείτε να αγοράσετε στη Σόφια και στη Βουλγαρία ως μοναδικά αναμνηστικά, όπως λικέρ , γλυκά , παραφαρμακευτικά προϊόντα, αρώματα και καλλυντικά . Επιπλέον, το Φεστιβάλ Τριαντάφυλλου πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο Kazanlak , την καλύτερη εποχή για να θαυμάσετε τις ανθισμένες εκτάσεις και την τυπική συγκομιδή. Η περίοδος ανθοφορίας είναι μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου.

Η Κοιλάδα των Ρόδων

2. Nosiya

Το Nosiya βρίσκεται στο επίκεντρο της βουλγαρικής δεξιοτεχνίας και είναι ένα μοναδικό πράγμα που αξίζει να αγοράσετε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας στη Βουλγαρία και τη Σόφια. Ο όρος nosiya αναφέρεται στην παραδοσιακή βουλγαρική ενδυμασία , ιδιαίτερα στα γυναικεία φορέματα . Εκτός από το ότι είναι αισθητικά όμορφο, έχει μια μακρά ιστορία πίσω του, που αντικατοπτρίζει την πολιτιστική ταυτότητα ενός λαού. Στην πραγματικότητα, κάθε περιοχή παρουσιάζει διαφορετικά στυλ αυτού του φορέματος, βλέποντας παραλλαγές σε χρώματα, υφάσματα και κεντήματα. Συγκεκριμένα, το shevici , η αναφορά στο φόρεμα, είναι πολύ σημαντική και αντιπροσωπεύει αυτό που θέλει να συμβολίσει το φόρεμα. Είτε πρόκειται για καλή τύχη, είτε για τη σημασία της φύσης είτε για τη γονιμότητα. Επιπλέον, η βουλγαρική δεξιοτεχνία εξακολουθεί να δημιουργεί συχνά παραδοσιακά ρούχα χρησιμοποιώντας φυσικά υλικά , όπως κάνναβη ή μαλλί, σύμβολο της σύνδεσης του λαού με τη γη .

Πολιτιστικά, το Nosiya είναι ακόμα πολύ παρόν στη ζωή της χώρας και φοριέται σε παραδοσιακά φεστιβάλ και παραστάσεις, διατηρώντας τη λαογραφία ζωντανή. Ενώ παραμένει δεμένο με το παρελθόν, το παραδοσιακό φόρεμα συχνά επαναπροσδιορίζεται με μοντέρνους τρόπους από πολλούς σύγχρονους στυλίστες και σχεδιαστές. Το παραδοσιακό φόρεμα εμφανίζεται επίσης κατά τη διάρκεια της Βουλγαρικής Εθνικής Αναγέννησης τον 20ο αιώνα. Η γυναικεία εκδοχή αποτελείται από φούστα, ποδιά, τυπικά κοσμήματα και πίνα, ενώ η ανδρική από γιλέκο, πουκάμισο και παντελόνι. Όπως το σεβίτσι, τα χρώματά του είναι επίσης πλούσια σε νόημα. Το κόκκινο, για παράδειγμα, συμβολίζει το αίμα, τη φωτιά και τη γονιμότητα, προστατεύει από τη μαύρη μαγεία και τα πνεύματα που ξυπνούν την άνοιξη.

Donne στη Nosiya

3. Βουλγαρική πορσελάνη

Φημισμένη για την ποιότητά της στην εθνική δεξιοτεχνία, η τοπική πορσελάνη είναι διάσημη σε όλο τον κόσμο. Μεταξύ των πραγμάτων που εμφανίζονται στη Βουλγαρία ως αναμνηστικά, περισσότερο γνωστή για το μοτίβο και τη λιχουδιά της, η βουλγαρική πορσελάνη είναι ένα αντικείμενο που αγαπούν οι συλλέκτες και όσοι εκτιμούν τη δεξιοτεχνία. Η ιστορία του χρονολογείται από τον 18ο αιώνα , όταν ιδρύθηκαν τα πρώτα εργοστάσια πορσελάνης στη Φιλιππούπολη και τη Σόφια , στα περίχωρα των οποίων υπήρχε πολύς πηλός . Όπως είπαμε, ανάμεσα στα κύρια χαρακτηριστικά του βρίσκουμε το μοτίβο σταγόνας, γνωστό και ως troyanska kapka . Αυτό είναι εμπνευσμένο από τη φύση και οι σταγόνες νερού που πέφτουν στο τριαντάφυλλο φεύγει με ποιητικό τρόπο.

Το σχέδιο δημιουργείται με πολύ λεπτές βούρτσες, δουλεύοντας κάθε κομμάτι στο χέρι σύμφωνα με την παράδοση των χειροτεχνών ακόμα και σήμερα. Από γενιά σε γενιά, η μέθοδος διδάσκεται και επομένως κάθε κομμάτι αντιπροσωπεύει ένα μοναδικό στο είδος του έργο τέχνης . Σήμερα, μπορείτε να βρείτε πολλά αντικείμενα ως αναμνηστικά από τη Βουλγαρία και που αξίζει να αγοράσετε στη Σόφια, καθώς και σε διάφορα χρώματα. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν τσαγιέρες, πιάτα, φλιτζάνια, αντικείμενα και πολλά άλλα σε πορσελάνη. Τα πιο δημοφιλή μέρη όπου είναι καλύτερο να αγοράσετε πορσελάνη στη Βουλγαρία είναι σίγουρα η Tryavna, η Σόφια και το Plovdiv. Μπορούμε όμως να το βρούμε και σε όλα τα καταστήματα με σουβενίρ. Τέλος, είναι πάντα σημαντικό να ελέγχετε τα πιστοποιητικά ποιότητας .

Παραδοσιακή πορσελάνη

4. Μαρτενίτσα

Ένα μοναδικό αντικείμενο βουλγαρικής χειροτεχνίας που συνιστούμε να αγοράσετε στη Βουλγαρία για τον εαυτό σας ή για ένα αγαπημένο σας πρόσωπο, φέρνοντας έτσι στο σπίτι ένα ξεχωριστό δώρο, είναι η marteniza ή Martenitsa. Αυτό το μικρό ερυθρόλευκο αντικείμενο παραδοσιακά φοριέται, ανταλλάσσεται ή δίνεται ως δώρο τον Μάρτιο , καλωσορίζοντας έτσι την άνοιξη . Αυτό το αντικείμενο είναι μέρος μιας αρχαίας παράδοσης, που χρονολογείται από τον 9ο αιώνα , και είναι ένα από τα πιο αγαπημένα βουλγαρικά έθιμα ποτέ. Η Marteniza μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους , λίγο πολύ απλούς. Με φούντες, κόκκινες και άσπρες κλωστές, από μαλλί ή βαμβάκι, ή σχηματίζοντας μικρές υφασμάτινες κούκλες . Σύμφωνα με τους ιστορικούς, αυτό είναι ένα έθιμο που συνδέεται με τον Άρη , θεό του πολέμου και της άνοιξης. Στην πραγματικότητα, η άνοιξη ιστορικά συνέπεσε επίσης με την περίοδο της έναρξης των πολέμων και οι άνδρες έφυγαν από το σπίτι για να πολεμήσουν.

Οι γυναίκες, λοιπόν, ανήσυχοι για τους άντρες τους, ετοίμασαν αυτά τα φυλαχτά . Το κόκκινο αντιπροσώπευε το αίμα που δεν έπρεπε να χυθεί και το λευκό τα πρόσωπά τους χλωμά από φόβο καθώς περίμεναν. Σήμερα, αυτά τα μικρά βουλγαρικά χειροτεχνήματα έχουν γιορτινό νόημα και αντιπροσωπεύουν ένα δώρο για τη Baba Marta . Γιορτάζει την 1η Μαρτίου που διώχνει το κρύο. Ένα μικρό αντικείμενο που αντιπροσωπεύει ένα γούρι . Απλό αλλά γεμίζει την καρδιά με χαρά που μπορούμε να δούμε και στα δέντρα στη Βουλγαρία την άνοιξη.

Μπαμπολίνα μαρτενίτσα

5. Κόκκοι κάλυψης

Σύμφωνα με τη βουλγαρική παράδοση, οι Κουκέρι, οι κουκουλοφόροι , είναι πολύ περίτεχνες ανδρικές φορεσιές της τοπικής λαογραφίας. Αυτά τα έθιμα συνδέονται με τελετουργίες και χορούς που θυμίζουν τις αρχαίες θρακικές τελετές που σχετίζονται με τη λατρεία του Διονύσου . Επιπλέον, αυτά τα έθιμα είναι επίσης παρόντα με διαφορετικούς τρόπους στη βαλκανική κουλτούρα. Το καθήκον του Kuker, σύμφωνα με τους μύθους, είναι να διώχνει τα κακά πνεύματα , εξευμενίζοντας τη συγκομιδή και την τύχη για τη χρονιά. Στο Πέρνικ , αυτές οι τελετές πραγματοποιούνται στις 13 και 14 Ιανουαρίου, κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Σούροβα , της Ορθόδοξης Πρωτοχρονιάς. Άλλα, όμως, γίνονται την άνοιξη, σαν καρναβάλι . Από το 2015 η φορεσιά και το σχετικό τελετουργικό στο Φεστιβάλ Surva έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO .

Η φορεσιά που φορούν μόνο οι άνδρες καλύπτει ολόκληρο το σώμα, υπάρχει μια ξύλινη ανθρωποειδής ή ζωόμορφη μάσκα , συνήθως σε σχήμα άλκης ή κατσίκας. Επιπλέον, αυτές οι μάσκες μπορούν επίσης να έχουν διπλό πρόσωπο και να καλύπτονται με δέρματα ή γούνα. Τέλος, η φορεσιά συνοδεύεται από μεγάλα κουδούνια στη ζώνη. Η παρατήρηση του Kukeri στην παρέλαση κατά τη διάρκεια των χορών είναι αναμφίβολα ένα υποβλητικό θέαμα και μια παραδοσιακή μάσκα είναι ένα μοναδικό αναμνηστικό της Βουλγαρίας για να αγοράσετε στη χώρα και στη Σόφια, για να φέρετε στο σπίτι ένα αρχαίο κομμάτι της βουλγαρικής δεξιοτεχνίας.

Kukeri στην παρέλαση
Διαβάστε επίσης:ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ Τι να δείτε και να κάνετεAκολουθήστε μας στο facebook

6. Μπράντυ

Από τα πιο δημοφιλή αλκοολούχα ποτά στη Βουλγαρία, καθώς και από τα πράγματα που αξίζει να αγοράσετε στη Σόφια και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας στη χώρα, βρίσκουμε τη ρακιά. Ιδιαίτερα αλκοολούχο και χαρακτηριστικό της περιοχής, παρασκευάζεται με απόσταξη φρούτων που έχουν υποστεί ζύμωση και υπάρχει ευρέως στα βουλγαρικά τραπέζια, επίσης ως απεριτίφ ή για να συνοδεύσει τις τυπικές σαλάτες. Μεταξύ των πιο συνηθισμένων παραλλαγών βρίσκουμε αυτές που παρασκευάζονται με δαμάσκηνα ή σταφύλια και έχουν περιεκτικότητα σε αλκοόλ που μπορεί να κυμαίνεται από 40 έως 80% εάν αποστάζεται σε οικιακό περιβάλλον. Επιπλέον, η ζύμωση του καρπού γίνεται χρησιμοποιώντας χάλκινους αποστακτήρες στη φωτιά απευθείας ή σε μπεν μαρί. Η προκύπτουσα εξάτμιση μεταφέρεται για να κρυώσει μέσα από ένα μακρύ σωλήνα και το πρώτο λίτρο βρασμού πετιέται πάντα, αποφεύγοντας έτσι τη μόλυνση από μεθυλική αλκοόλη, η οποία είναι επιβλαβής.

Στη συνέχεια στη ρακιά προστίθεται ζάχαρη και η παρασκευή της, ακόμη και σήμερα, είναι δείγμα βουλγαρικής μαστοριάς και τα μυστικά της παραδίδονται ζηλότυπα. Αυτό το απόσταγμα είναι συχνά διαφανές, αν και η γήρανση σε ξύλο, ειδικά σε δρύινα βαρέλια, μπορεί να κάνει το υγρό να πάρει ένα κεχριμπαρένιο χρώμα . Θεωρείται το εθνικό ποτό της Βουλγαρίας, θα το βρείτε παντού κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας. Η προέλευσή του είναι πιθανότατα από την Ασία και στη συνέχεια εισάγεται στα Βαλκάνια, καθώς το όνομά του έχει αραβική προέλευση, πιθανότατα έφτασε τον 11ο αιώνα, αλλά άλλοι λένε ότι αυτό το ποτό γεννήθηκε στη Βουλγαρία τον 16ο αιώνα . Τέλος, οι θαυμαστές δεν μπορούν να χάσουν το Rakia Fest στη Σόφια τον Δεκέμβριο.

Ρακιά δαμάσκηνο

7. Χαλί κιλίμι

Τα χαλιά κιλίμι διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο όχι μόνο στη βουλγαρική κλωστοϋφαντουργία , αλλά και στη χειροτεχνία της. Μεταξύ των πραγμάτων που αξίζει να αγοράσετε στη Βουλγαρία κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας, εάν θέλετε να επιπλώσετε το σπίτι σας με ένα μοναδικό αντικείμενο ή να κάνετε ένα ιδιαίτερο δώρο, αυτά τα χαλιά υπάρχουν επίσης με πολλές τοπικές παραλλαγές και είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στην πόλη Chiprovtsi . Τα κιλίμια αντιπροσωπεύουν γενικά άτριχα χαλιά , δουλεμένα σαν ταπισερί και είναι μια τυπική παραγωγή της περιοχής των Βαλκανίων, που υπάρχει και στο Πακιστάν. Ένα άκρως διακοσμητικό αντικείμενο , που σήμερα εκτιμάται και παρουσιάζεται σε όλο τον κόσμο.

Τα χρώματα που χρησιμοποιούνται για αυτές τις διαδικασίες για αυτά τα βουλγαρικά σουβενίρ έχουν χρώματα που αντικατοπτρίζουν τα τοπία στα οποία μπορούμε να τα βρούμε. Μάλιστα, αυτά που δημιουργούνται κοντά στην οροσειρά της Ροδόπης είναι κυρίως πράσινα και καφέ, ενώ πλησιάζοντας το Black Mer ενσωματώνουν το κίτρινο και το μπλε. Ως μοτίβα παρατηρούμε κυρίως γεωμετρικά , αλλά και ζώα, λουλούδια ή σπάνια σκηνές ζωής και χρησιμοποιούν φυσικά υλικά , ακολουθώντας την αρχαία παράδοση της τοπικής χειροτεχνίας, όπως μαλλί ή βαμβάκι, καθώς και φυσικές βαφές. Η κύρια ιδιαιτερότητα όμως των βουλγαρικών κιλιμιών είναι ότι είναι διπλής όψης , υφαντά και από τις δύο πλευρές, καθιστώντας το αναστρέψιμο.

Χαλί Tappeti

8. Καλλυντικά

Όπως είδαμε στην αρχή, το ροδέλαιο είναι ένα τρομερό πλεονέκτημα για τη βουλγαρική δεξιοτεχνία, από την οποία γεννιούνται επίσης πολυάριθμα καλλυντικά προϊόντα. Φοβερά για το δέρμα για τις ιδιότητές τους , και όχι μόνο για το υπέροχο άρωμα. Σύμφωνα με τους ιστορικούς, τα τριαντάφυλλα έφεραν για πρώτη φορά στη Θράκη οι πολεμιστές του Μεγάλου Αλεξάνδρου . Ήδη το 1210 τα βελγικά χρονικά αναφέρουν ότι οι σταυροφόροι διέσχιζαν τις φυτείες τριανταφυλλιάς στη Θράκη, σήμερα την Κοιλάδα των Ρόδων . Οι ιδιότητες αυτών των τριαντάφυλλων είχαν ήδη επισημανθεί από τον αρχαίο γιατρό Αβικέννα , τον πρώτο που υποστήριξε την παραγωγή και τη χρήση ροδόνερου για τους άρρωστους.

Σήμερα, το βουλγαρικό ροδέλαιο ενσωματώνεται και στην παραγωγή καλλυντικών , δημιουργώντας μοναδικά προϊόντα για το σώμα, τα μαλλιά, το πρόσωπο, τα αρώματα, ακόμη και μαζί με προϊόντα σπα. Εκτός από το αιθέριο έλαιο , ένα από τα πιο δημοφιλή προϊόντα είναι το βουλγαρικό τσιμέντο τριαντάφυλλου , ένα πολύ αρωματικό κόκκινο-πορτοκαλί κερί που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία απολυτών και άλλων προϊόντων. Το Absolute είναι ένα κόκκινο υγρό με πολύ λεπτή μυρωδιά τριαντάφυλλου, που χρησιμοποιείται κυρίως στην αρωματοποιία υψηλής ποιότητας . Επιπλέον, οι ιαματικές πηγές που υπάρχουν στη Βουλγαρία έχουν εξαιρετικά οφέλη για την υγεία, με αντιοξειδωτικές και αναπλαστικές ιδιότητες για το δέρμα. Τέλος, ο πηλός του είναι εξαιρετικός για την επανενεργοποίηση της κυκλοφορίας, την αποτοξίνωση και την αναμετάλλωση του δέρματος. Υπάρχουν επίσης πολλά βουλγαρικά καλλυντικά προϊόντα που παρασκευάζονται με αιθέρια έλαια όλων των τύπων.

Βουλγαρικά καλλυντικά

9. Ξύλινα αντικείμενα

Ανάμεσα στα πράγματα που αξίζει να αγοράσετε στη Σόφια και τη Βουλγαρία κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας για να φέρετε στο σπίτι ένα μοναδικό αναμνηστικό τοπικής χειροτεχνίας, δεν μπορούν να λείπουν τα ξύλινα αντικείμενα. Στην πραγματικότητα, η βουλγαρική ξυλουργική έχει μια αρχαία παράδοση, η οποία έχει τις ρίζες της χιλιάδες χρόνια πίσω, επηρεασμένη από τους πολιτισμούς που ακολούθησαν. Από τους Θράκες έως τους Οθωμανούς , οι διάφοροι λαοί έχουν αναπτύξει διαφορετικές διαδικασίες, που εξακολουθούν να είναι πολύ αναγνωρίσιμες σήμερα, κάνοντας τη βουλγαρική γλυπτική να εκτιμάται διεθνώς. Ανάμεσα στα πιο διάσημα μέρη όπου μπορείτε να αγοράσετε αυτό το αναμνηστικό βουλγαρικής δεξιοτεχνίας, βρίσκουμε την Tryavna , την πρωτεύουσα των σκαπτέων, δημοφιλής για το σχολείο της που ιδρύθηκε το 1871 .

Το τέλειο μέρος αν ψάχνετε για έπιπλα, αντικείμενα και γλυπτά. Η Koprivshtitsa δεν αποτελεί επίσης εξαίρεση, καθώς ανέπτυξε την ξυλουργική κατά τη διάρκεια της Βουλγαρικής Αναγέννησης και φημίζεται για τις θρησκευτικές εικόνες . Το Μπάνσκο , στους πρόποδες του Πιρίν, φημίζεται για τα φυτικά και γεωμετρικά γλυπτά. Το Γκάμπροβο, από την άλλη, είναι το τέλειο μέρος αν ψάχνετε για ένα ξύλινο παιχνίδι ως βουλγαρικό σουβενίρ. Τα βουλγαρικά δάση, μάλιστα, είναι πλούσια σε άριστης ποιότητας ξύλο, όπως οξιά, κερασιά ή καρυδιά.

Ξύλινα παιχνίδια

10. Λυουτενίτσα

Τέλος, ανάμεσα στα αντικείμενα που αξίζει να αγοράσετε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας στη Σόφια και τη Βουλγαρία, θέλουμε επίσης να σας αφήσουμε κάτι νόστιμο, που στο σπίτι μπορεί να σας θυμίσει τις γεύσεις της βουλγαρικής κουζίνας . Η Ljutenica, μάλιστα, είναι από τα πιο αγαπημένα και διαδεδομένα καρυκεύματα στη χώρα, αλλά και στη σερβική και μακεδονική κουζίνα. Ένα νόστιμο καρύκευμα με βάση τα λαχανικά, δεν είναι πάντα πικάντικο και αποτελείται από καρότα, μελιτζάνες, κρεμμύδια, σκόρδο, λάδι, ντομάτες, ζάχαρη και αλάτι. Υπάρχουν επίσης πολλές παραλλαγές, οι οποίες μπορεί να έχουν συνοχή με κομμάτια ή ανάμεικτα .

Στη Βουλγαρία θα βρείτε αυτό το σκεύασμα σχεδόν παντού να πωλείται σε βάζα που καταλαμβάνουν ολόκληρους διαδρόμους καταστημάτων. Οι Βούλγαροι λατρεύουν να το αλείφουν στο ψωμί. Θεωρείται μια συνταγή πολλαπλών χρήσεων από φτωχή κουζίνα, αλλά πολύ νόστιμη, μπορεί να διατηρηθεί για πολύ μεγάλες περιόδους και μπορεί να θεωρηθεί υβρίδιο μεταξύ σάλτσας και καρυκεύματος. Επιπλέον, οι Βούλγαροι λατρεύουν να το αλείφουν σε ψωμί μαζί με σιφρέν , ένα τυρί όπως η ελληνική φέτα, ή να το συνοδεύουν με τηγανητές πατάτες αντί για κέτσαπ.

Βαζάκια Lyutenitsa

Τι να αγοράσετε στη Βουλγαρία, η συμβουλή του Arché Travel

Η βασική συμβουλή που θέλουμε να σας δώσουμε αν θέλετε να κάνετε τις αγορές σας είναι να πάτε στη Σόφια, όπου μπορείτε να βρείτε τα καλύτερα αναμνηστικά από τη Βουλγαρία. Ένα από τα πιο εμβληματικά μέρη, στην πραγματικότητα, είναι η γυναικεία αγορά της Σόφιας , ένα μέρος για να μάθετε για την παραδοσιακή βουλγαρική χειροτεχνία, συμπεριλαμβανομένων κοσμημάτων, κεντημάτων, χαλιών και κεραμικών. Για να μάθετε περισσότερα για την ξυλουργική, ωστόσο, πηγαίνετε στη σχολή σκαλίσματος Tryavna και στο συγκρότημα χειροτεχνών της. Η Kovachevitsa είναι τελικά δημοφιλής για τα χειροποίητα πλεκτά χαλιά.

ΣΧΕΔΙΑΣΤΕ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΑΣ

Συνδεθείτε στην ομάδα ⁨TicketsWe⁩ στο Viber << 👈✈️🌍

Μαρία Παπαπέτρου
Μαρία Παπαπέτρου

Ελεύθερη ψυχή, αιώνια περιπλανώμενη, η Μαρια γοητεύεται από τα άγνωστα μονοπάτια και τους μακρινούς ορίζοντες.