Τι να κάνετε εάν η πτήση σας καθυστερήσει ή ακυρωθεί

Σε κανέναν δεν αρέσει να καθυστερεί. Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι άνθρωποι το μισούν εντελώς. Ίσως ένα από τα χειρότερα πράγματα σχετικά με την καθυστέρηση ή την ακύρωση της πτήσης σας, εκτός από το βαρετό έργο της αναμονής σε ένα αεροδρόμιο για κάποιες πληροφορίες σχετικά με όποια αεροπορική εταιρεία έχετε να κάνετε, είναι πόσο απρόβλεπτες μπορεί να είναι οι καθυστερήσεις και οι ακυρώσεις. Το ένα λεπτό επιστρέφετε από χαλαρές διακοπές δύο εβδομάδων στο Μπαλί και το επόμενο αντιμετωπίζετε δέκα αγχωτικές ώρες αιωνιότητας σε έναν τερματικό σταθμό αεροδρομίου. Αλλά απλώς το να καθυστερείτε δεν σημαίνει ότι έχετε κολλήσει. υπάρχουν πολλές διαφορετικές επιλογές στη διάθεσή σας. Παρακάτω θα περιγράψουμε ορισμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε σε περίπτωση καθυστέρησης ή ακύρωσης πτήσης.

1. Αποκτήστε την επόμενη πτήση

Εάν αντιμετωπίζετε μεγάλη καθυστέρηση ή ακύρωση, τότε μπορεί να δικαιούστε να πάρετε την επόμενη πτήση, ακόμα κι αν είναι με διαφορετική αεροπορική εταιρεία. Μιλήστε με το τμήμα εξυπηρέτησης πελατών της αεροπορικής σας εταιρείας και δείτε εάν δεν μπορούν να σας βάλουν στην επόμενη πτήση. Μπορεί κάλλιστα να είναι προς το συμφέρον της αεροπορικής εταιρείας να πληρώσει για μια ταχύτερη, ευκολότερη διαδρομή προς τον προορισμό σας. Εάν δεν μπορούν, σίγουρα θα είναι σε θέση να σας αποζημιώσουν για την καθυστέρηση σας, κάτι που μας φέρνει στο επόμενο σημείο:

2. Απαίτηση Αποζημίωσης

Εάν η καθυστέρηση ή η ακύρωσή σας είναι αρκετά μεγάλη και κατάφωρη, θα δικαιούστε να ζητήσετε αποζημίωση. Δεν είναι κάτι που όλοι γνωρίζουν,(ΕΕ ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ ΕΚ 261) αλλά οι αεροπορικές εταιρείες, ακόμη και οι αεροπορικές εταιρείες προϋπολογισμού, δεσμεύονται από το νόμο και πρέπει να σας αποζημιώσουν χρηματικά για την καθυστέρηση ως μέρος των δικαιωμάτων των επιβατών αεροπορικών μεταφορών που απολαμβάνουν όλοι. Ωστόσο, αυτή η αποζημίωση εξαρτάται από την τοποθεσία και γενικά ισχύει μόνο για πτήσεις που αναχωρούν ή φθάνουν σε ευρωπαϊκό αεροδρόμιο. Το ποσό της αποζημίωσης που θα λάβετε εξαρτάται επίσης από τη διάρκεια της καθυστέρησης καθώς και από τη διάρκεια του ταξιδιού που χάσατε.

3. Μείνετε σε ένα ξενοδοχείο

Αφού διεκδικήσετε αποζημίωση και οργανώσετε μια νέα πτήση προς όπου κι αν κατευθυνθείτε, γιατί να μην το ζήσετε λίγο σε ένα ξενοδοχείο – επίσης με το κόστος της αεροπορικής εταιρείας; Εάν η καθυστέρηση σας είναι αρκετά μεγάλη, οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες θα σας φιλοξενήσουν σε ένα ξενοδοχείο για μια νύχτα. Γενικά θα είναι ένα ξενοδοχείο που είναι κοντά στο αεροδρόμιο και δεν θα είναι η πιο πολυτελής διαμονή, αλλά hey, ένα δωρεάν ξενοδοχείο είναι ένα δωρεάν ξενοδοχείο. Θα μεταφερθείτε από και προς το κατάλυμα και θα σας παρασχεθούν γεύματα και οποιοσδήποτε άλλος εξοπλισμός χρειάζονται οι κουρασμένοι ταξιδιώτες μέχρι την πτήση σας την επόμενη μέρα.

ασφάλεια ταξιδιού

Zodiacphoto / shutterstock.com

4. Πηγαίνετε για ημερήσια εκδρομή

Εάν τυχαίνει να βρίσκεστε σε μια ενδιαφέρουσα πόλη ή πόλη που δεν είναι πολύ μακριά από το αεροδρόμιο, γιατί να μην εκμεταλλευτείτε μια κακή κατάσταση και να πάτε για ένα ημερήσιο (ή νυχτερινό) ταξίδι; Ίσως αξίζει κατά τη διάρκεια της καθυστέρησης σας σε μια μίνι-διακοπή. Ακόμα κι αν αυτό σημαίνει απλώς να πάτε για δείπνο σε μια νέα γειτονιά που δεν έχετε ξαναπάει, το να βγείτε στην πόλη με ρυθμό περιμένοντας σε ένα αεροδρόμιο κάθε μέρα. Εάν έχετε λίγο χρόνο – αξίζει μια ολόκληρη μέρα – τότε ίσως αξίζει τον κόπο κάντε μια μικρή περιήγηση.

5. Πάρτε λίγο δωρεάν φαγητό

Καθυστέρησε και πεινά; Επιλέξτε ένα εστιατόριο της επιλογής σας και απολαύστε φαγητό, με την ευγενική προσφορά της αεροπορικής εταιρείας που είναι υπεύθυνη για την καθυστέρηση ή την απώλεια της πτήσης σας. Θα πρέπει να το πληρώσετε μόνοι σας, να κρατήσετε τις αποδείξεις και τα αντίγραφά τους μέσω email στο τμήμα εξυπηρέτησης πελατών της αεροπορικής εταιρείας σε μεταγενέστερη ημερομηνία, αλλά να είστε βέβαιοι ότι θα αποζημιωθείτε πλήρως. Εναλλακτικά, πηγαίνετε και μιλήστε με το γραφείο εξυπηρέτησης πελατών στο αεροδρόμιο και πιθανότατα θα λάβετε μερικά κουπόνια αεροδρομίου που ισχύουν σε εστιατόρια μέσω του αεροδρομίου. Σε κάθε περίπτωση, μην πεινάτε μόνο και μόνο επειδή η πτήση σας έχει καθυστερήσει.

6. Κάντε κάποια δουλειά

Εάν είστε κάποιος που εργάζεται εξ αποστάσεως και τυχαίνει να έχει μαζί σας τον φορητό υπολογιστή σας, χρησιμοποιήστε αυτήν την ευκαιρία για να μετατρέψετε αυτόν τον νεκρό χρόνο σε κάτι παραγωγικό. Σχεδόν όλα τα σύγχρονα αεροδρόμια διαθέτουν αρκετά αξιόπιστο, δωρεάν WiFi, καθώς και θύρες τροφοδοσίας για να κρατούν τις συσκευές σας φορτισμένες. Ακόμα κι αν δεν πρόκειται να μπορέσετε να ολοκληρώσετε αυτό το βιβλίο ή να κλείσετε τεράστιες προσφορές, αφιερώστε τουλάχιστον χρόνο για να απαντήσετε σε ορισμένα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ώστε να εξοικονομήσετε χρόνο μόλις φτάσετε στον προορισμό σας.

Zodiacphoto / shutterstock.com

7. Ελέγξτε την ταξιδιωτική σας ασφάλιση

Έχετε ταξιδιωτική ασφάλιση, σωστά; Ελπίζουμε ότι ναι, γιατί υπάρχει μια σειρά από οφέλη που έρχονται με την ασφάλιση. Ένα από τα κρίσιμα είναι η κάλυψη σε περίπτωση καθυστέρησης ή ματαίωσης πτήσεων, πράγμα που σημαίνει ότι εάν καθυστερήσετε εκτός Ευρώπης, θα εξακολουθείτε να δικαιούστε αποζημίωση. Θα πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με την ασφάλειά σας για να τους ενημερώσετε ότι έχετε καθυστερήσει και να κρατήσετε όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, όπως την κάρτα επιβίβασής σας. μπορεί να τα χρειαστείτε αργότερα για να υποβάλετε αξίωση.

8. Περιποιηθείτε τον εαυτό σας

Αντί να απογοητεύεστε και να αγχώνεστε, περιποιηθείτε τον εαυτό σας με κάτι ανακουφιστικό και πολυτελές. Πολλά αεροδρόμια διαθέτουν μια σειρά από σπα, αίθουσες μασάζ και πολυτελή σαλόνια. Εάν έχετε τα χρήματα (και σίγουρα έχετε τον χρόνο), σκεφτείτε να σκοτώσετε μερικές ώρες στην αγκαλιά της πολυτέλειας. Εάν τα μασάζ και οι σάουνες είναι λίγο έξω από το εύρος τιμών σας, τότε μια ή δύο μπύρες στο μπαρ είναι σχεδόν σίγουρα προσβάσιμες. Πιάσε ένα κρύο, το κέρδισες.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το ticketswe.gr για να βρείτε φτηνές πτήσεις

Τα καλυτερα σαιτ για αεροπορικα εισιτήρια

Πέτρος Πέτρου
Πέτρος Πέτρου

Ψηφιακός νομάς με αγάπη για ταξίδια