15 καλύτερα πράγματα να κάνετε στο Γιοχάνεσμπουργκ

Εδώ χρησιμοποιώ τις ειδικές γνώσεις μου για τη Νότια Αφρική για να επισημάνω τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε στο Γιοχάνεσμπουργκ. Είναι μια πόλη που μου πήρε λίγο χρόνο για να την αγαπήσω, αλλά κοιτάξτε πέρα ​​από τα προφανή προβλήματά της και θα βρείτε μια ζωντανή πόλη με προσανατολισμό προς τα εμπρός γεμάτη με αξιοθέατα όπως και εγώ.

Johannesburg, Jo’burg, Jozi, eGoli. Πείτε το όπως θέλετε, η φήμη της μεγαλύτερης πόλης της Νότιας Αφρικής δεν θα σας έχει περάσει. Όμως, τα υψηλά ποσοστά εγκληματικότητας –ευτυχώς τώρα στην στροφή– δεν είναι το τέλος της ιστορίας της πόλης.

Επιπλέον, ως τοποθεσία του κύριου διεθνούς αεροδρομίου της χώρας, υπάρχει μια καλή πιθανότητα να καταλήξετε στο Γιοχάνεσμπουργκ τουλάχιστον μια νύχτα. Θα ήταν πραγματικά κρίμα να χαθεί αυτός ο χρόνος κλεισμένος σε ένα ξενοδοχείο σε ένα από τα προάστια της πόλης.

Γεννημένο από την ανακάλυψη του χρυσού το 1896, το Γιοχάνεσμπουργκ έπεσε σε παρακμή με τη «λευκή φυγή» της μετάβασης μεταξύ του απαρτχάιντ και της πολυκομματικής δημοκρατίας εκατό χρόνια αργότερα. Καθώς οι οικογένειες μετακόμισαν στα προάστια, μετακόμισαν και ανεπιθύμητοι.

Τώρα, ωστόσο, οι κοινότητες παίρνουν πίσω τους δρόμους, όπως αποδεικνύεται από την ανάπλαση του Newtown και του Maboneng. Έτσι, ενώ σας παροτρύνω να είστε προσεκτικοί – όπως κάνω οπουδήποτε στον κόσμο – μην αφήνετε τους τίτλους να σας εμποδίσουν να ελέγχετε την τρέχουσα φασαρία γύρω από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε στο Γιοχάνεσμπουργκ.

1. Μουσείο Απαρτχάιντ

Μουσείο ΑπαρτχάιντΠηγή: Finn stock / shutterstock
Μουσείο Απαρτχάιντ

Το Μουσείο του Απαρτχάιντ, που άνοιξε στα τέλη του 2001, βρίσκεται στο μέσο της διαδρομής μεταξύ της CBD (Κεντρική Επιχειρηματική Περιοχή) του Γιοχάνεσμπουργκ και του Σοβέτο. Μέρος του λούνα παρκ Gold Reef City, η δομή του που μοιάζει με φυλακή φιλοξενεί την κύρια μελέτη των πρώην πολιτικών φυλετικού διαχωρισμού της χώρας.

Τόσο σκληρές όσο και συγκινητικές, οι πραγματικότητες του απαρτχάιντ ζωντανεύουν μέσα από έξυπνα μελετημένη επιμέλεια. Αυτό περιλαμβάνει δύο εισόδους, με τους επισκέπτες να χωρίζονται τυχαία μεταξύ τους.

Στο εσωτερικό, τα εκθέματα και οι εκθέσεις δεν πτοούνται από γεγονότα 40 ετών, συμπεριλαμβανομένης της σφαγής του Sharpeville και της εξέγερσης του Soweto, ημέρες που οδήγησαν στο θάνατο εκατοντάδων αθώων πολιτών.

[tp_widget][/tp_widget]

2. Πινακοθήκη του Γιοχάνεσμπουργκ

Πινακοθήκη του ΓιοχάνεσμπουργκΠηγή: hragv / Flickr | CC BY-ND
Πινακοθήκη του Γιοχάνεσμπουργκ

Ακριβώς στην καρδιά του Jo’burg στο Joubert Park, η Πινακοθήκη του Γιοχάνεσμπουργκ έχει μια συλλογή μεγαλύτερη από οποιοδήποτε άλλο παρόμοιο μουσείο στην Αφρική. Περιλαμβάνει 15 συνδεδεμένους χώρους γκαλερί και έναν μικρό κήπο με γλυπτά, τα εκθέματά του κυμαίνονται από ολλανδικά έργα του 17ου αιώνα έως σύγχρονη εγχώρια τέχνη.

Αν και η γκαλερί έχει αρκετά γνωστά ονόματα, συμπεριλαμβανομένων των Rodin, Picasso και Moore, ο κύριος λόγος για να επισκεφθείτε είναι για να μάθετε περισσότερα για τη νοτιοαφρικανική τέχνη. Η γκαλερί ήταν η πρώτη στη χώρα που αγόρασε ένα έργο ενός μαύρου καλλιτέχνη – του Gerard Sekoto Κίτρινα Τούβλα το 1940. Πρόσθετα ονόματα που πρέπει να προσέξετε είναι οι Jacobus Pierneef, Sydney Kumalo και Walter Battiss.

3. Newtown

Newtown, ΓιοχάνεσμπουργκΠηγή: Felix Lipov / shutterstock
Καινούρια πόλη

Ακριβώς νότια του κεντρικού σιδηροδρομικού σταθμού του Γιοχάνεσμπουργκ (ο μεγαλύτερος οπουδήποτε στην Αφρική), το Newtown τελικά δεν είναι και τόσο νέο. Χρονολογείται από την ίδρυση της πόλης στα τέλη του 1800, και στη συνέχεια γνωστή ως Brickfields, έχει επομένως πολλά ιστορικά σημαντικά κτίρια, συμπεριλαμβανομένου του Turbine Hall.

Οι ευχάριστα ήσυχοι δρόμοι του Newtown είναι γνωστοί για τους χώρους παραστάσεων τους, οι οποίοι κυμαίνονται από το The Market Theatre έως τον χώρο ζωντανής μουσικής Carfax. Είναι επίσης η τοποθεσία του φιλικού προς τα παιδιά επιστημονικού μουσείου Sci-Bono Discovery Center και The Workers’ Museum.

4. Περιοχή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Constitution Hill

Αεροφωτογραφία του λόφου Συντάγματος στο κέντρο του ΓιοχάνεσμπουργκΠηγή: Sopotnicki / shutterstock
Αεροφωτογραφία του λόφου Συντάγματος στο κέντρο του Γιοχάνεσμπουργκ

Η έδρα του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Νότιας Αφρικής, το Constitution Hill δεν είναι συγκρότημα ξηρών δικαστηρίων. Αντίθετα, είναι μια δομή που χρονολογείται από τις πρώτες μέρες του Γιοχάνεσμπουργκ. Ένα φρούριο που μετατράπηκε σε φυλακή που έγινε μουσείο, οι τοίχοι του έχουν ονόματα φυλακισμένων, όπως ο Μαχάτμα Γκάντι και ο Νέλσον Μαντέλα.

Αποτελούμενο από τρία κύρια κτίρια, το Παλιό Φρούριο, τη Γυναικεία Φυλακή (ή Φυλακή) και το Νούμερο Τέσσερα (ή Εγγενής Φυλακή), το μουσείο παίζει έναν άλλο σημαντικό ρόλο στην καταγραφή των καταστροφικών επιπτώσεων του απαρτχάιντ. Υπάρχει ένα καφέ γεμάτο με νόστιμες λιχουδιές, μαζί με μια αέναη φλόγα της δημοκρατίας που άναψε ο Μαντέλα στη δέκατη πέμπτη επέτειο του νέου συντάγματος της Νότιας Αφρικής το 2011.

5. Βοτανικοί Κήποι του Γιοχάνεσμπουργκ

Βοτανικοί Κήποι του ΓιοχάνεσμπουργκΠηγή: Ilko Iliev / shutterstock
Βοτανικοί Κήποι του Γιοχάνεσμπουργκ

Καλύπτοντας μια έκταση 81 εκταρίων, οι Βοτανικοί Κήποι του Γιοχάνεσμπουργκ ιδρύθηκαν μόλις το 1969. Από τότε, μια περιοχή με χόρτα που χρησιμοποιείται ως περιοχή οδήγησης για παίκτες γκολφ έχει μετατραπεί σε μια πολυαγαπημένη περιοχή αναψυχής.

Χωρισμένοι σε πολλούς μικρούς κήπους, οι επισκέπτες θα βρουν ένα δενδροκομείο με δέντρα από όλο τον κόσμο, έναν χυμώδη κήπο 85 ειδών και τον κήπο του Σαίξπηρ, με βότανα που αναφέρονται στα έργα των βάρδων. Αυτό είναι εκτός από έναν κήπο με τριανταφυλλιές και μια δεξαμενή που δημιουργήθηκε από το Φράγμα Εμμαρεντίας.

6. Soweto

SowetoΠηγή: PrakichTreetasayuth / shutterstock
Soweto

Το Soweto, κάποτε σύντομο για τις Νοτιοδυτικές πόλεις, δημιουργήθηκε για να στεγάσει μη λευκούς κατοίκους του Γιοχάνεσμπουργκ έξω από το κέντρο της πόλης. Η σκηνή διαφόρων ενεργειών κατά του απαρτχάιντ, συμπεριλαμβανομένης της Εξέγερσης του Σοβέτο το 1976, σήμερα περιέχει πολλά σημαντικά ορόσημα.

Τα ορόσημα του Soweto, τα οποία εξερευνούνται καλύτερα ως μέρος μιας οργανωμένης περιήγησης, ξεκινούν από την πλατεία Walter Sisulu. Μια μεγάλη πλατεία με γρασίδι, λειτουργεί ως υπαίθριο μουσείο που περιγράφει λεπτομερώς τη δημιουργία της Χάρτας της Ελευθερίας – τις αρχές που προτάθηκαν για μια δημοκρατική Νότια Αφρική. Αλλού, υπάρχει το Μουσείο Mandela House, και οι 33 ορόφων Orlando Towers. Καλυμμένοι με φωτεινές τοιχογραφίες, αυτοί οι πρώην πύργοι ψύξης σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αποτελούν πλέον ένα από τα πιο συναρπαστικά σημεία για bungee jumping στον κόσμο.

7. Origins Center

Origins Center

Η ιστορία της Νότιας Αφρικής δεν περιορίζεται στο απαρτχάιντ, ή ακόμα και στον ευρωπαϊκό αποικισμό από τη δεκαετία του 1650 και μετά. Στο Origins Center, είναι δυνατό να κάνουμε ένα βήμα πίσω για περισσότερα από δύο εκατομμύρια χρόνια. Αφιερωμένο στο ταξίδι της ανθρώπινης εξέλιξης, αυτό το μουσείο βοηθά στην αποκάλυψη όχι μόνο της βιολογικής μας εξέλιξης, αλλά και της ανάπτυξης της τέχνης και του πολιτισμού μας.

Εστιάζοντας στους ανθρώπους από τη νότια Αφρική, το Origins Center προστατεύει μια εντυπωσιακή σειρά από βραχογραφίες για τις μελλοντικές γενιές. Πολλοί ανήκουν στους San, τους ανθρώπους που κατοικούσαν σε μεγάλο μέρος της Νότιας Αφρικής πριν από την άφιξη των Ευρωπαίων. Άλλα εκθέματα περιλαμβάνουν πέτρινα εργαλεία, όλα μέσα σε έναν εντυπωσιακό υπερσύγχρονο χώρο του μουσείου.

8. Maboneng

Περιοχή Maboneng

Προαναγγελθεί ως ένα από τα πιο επιτυχημένα προγράμματα αναγέννησης στον κόσμο, το σημερινό Maboneng Precinct είναι γεμάτο με ωραία πράγματα να δείτε, να κάνετε και να γευτείτε. Ένας κατεξοχήν προορισμός για τους λάτρεις όλων των καλλιτεχνικών πραγμάτων, η τέχνη του δρόμου φωτίζει τους δρόμους της περιοχής, ενώ το Art on Main φιλοξενεί διάφορα στούντιο.

Μαζί με την Main Street, την Fox Street που είναι η καρδιά της γειτονιάς, και εδώ δεν θα βρείτε μοντέρνα καφέ και καφέ. Τα νυχτερινά κέντρα χαλαρώνουν από αργά το βράδυ και μετά, ιδιαίτερα το βράδυ του Σαββάτου, όταν το Maboneng είναι αναμφίβολα το μέρος για να περάσετε καλά. Μείνετε ξύπνιοι αρκετή ώρα και μπορείτε ακόμη και να στρέψετε την προσοχή σας στο Sunday’s Market on Main, στο Art on Main.

9. Μουσείο Αφρικής

Μουσείο Αφρικής, Γιοχάνεσμπουργκ

Καταλαμβάνοντας ολόκληρη τη μία πλευρά της πλατείας Mary Fitzgerald, το Μουσείο Αφρικής καταλαμβάνει ένα κτίριο αγοράς φρούτων και λαχανικών που κατασκευάστηκε το 1913. Αποστολή του είναι να καλύψει τους πολιτισμούς ολόκληρης της ηπείρου. Αυτό το κάνει μέσω των επιδείξεων μουσικών οργάνων, μάσκες, παραδοσιακών ενδυμάτων και άλλων αντικειμένων.

Αλλά το Μουσείο Αφρικής περιέχει επίσης μια έκθεση βασισμένη σε εικόνες που αναδεικνύει το μεταβαλλόμενο πρόσωπο του Γιοχάνεσμπουργκ στο πέρασμα των αιώνων. Πρόσθετες εκθέσεις πραγματοποιούνται στο μονοπάτι Rivonia που είδε τον Μαντέλα φυλακισμένο για 27 χρόνια, και την ιστορία της φωτογραφίας στη Νότια Αφρική.

10. Πλατεία Γκάντι

Πλατεία Γκάντι

Βρίσκεται στο Marshalltown, μια περιοχή με λαμπερά γραφεία που ανήκουν στις μεγάλες τράπεζες, η Gandhi Square είναι μια μεγάλη πλατεία που πήρε το όνομά του από τον Ινδό ακτιβιστή – δικηγόρο στο Γιοχάνεσμπουργκ νωρίς στη ζωή του. Μόλις θεραπευθεί απίστευτα, η ανάπλαση της πλατείας οδήγησε τα καταστήματα και τα καφέ να επιστρέψουν σε αυτή τη σημαντική τοποθεσία.

Ήταν εδώ, όταν είναι γνωστή ως Κυβερνητική Πλατεία, που οι δυνάμεις των Afrikaner Boer παραδόθηκαν στον βρετανικό στρατό για να τερματίσουν την πολιορκία της πόλης το 1900. Στην άκρη της περιοχής μια σειρά από όμορφα σχεδιασμένα κτίρια πολιτιστικής κληρονομιάς έχουν αποφύγει την επίθεση του σύγχρονου πύργου μπλοκ.

11. Εθνικό Μουσείο Στρατιωτικής Ιστορίας

Εθνικό Μουσείο Στρατιωτικής Ιστορίας, Γιοχάνεσμπουργκ

Αυτό είναι ένα μεγάλο μουσείο που αποτελείται από εσωτερικά και εξωτερικά εκθέματα που περιγράφουν λεπτομερώς τον ρόλο του νοτιοαφρικανικού στρατού σε όλη την ταραχώδη, μερικές φορές, ιστορία της χώρας. Η τεράστια γκάμα αντικειμένων του που εκτίθεται περιλαμβάνει πολλά τανκς και αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων ιστορικών αεροπλάνων όπως ένα Spitfire και το Messerschmitt 109, και τα δύο από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μαζί με μικρότερα αντικείμενα, η συλλογή καταγράφει τη συμμετοχή των νοτιοαφρικανικών ενόπλων δυνάμεων από τους Πολέμους των Anglo Boer στις αρχές του 1900 έως τις ελεύθερες εκλογές του 1994. Οι χώροι της περιέχουν επίσης το εντυπωσιακό Anglo Boer War Memorial που σχεδιάστηκε από τον Sir Edwin Lutyens.

12. Μπρααμφοντέιν

Μπρααμφοντέιν

Με δύο μεγάλα πανεπιστήμια κοντά, μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι πάντα κάτι ενδιαφέρον συμβαίνει στο Μπρααμφόντειν. Ένας κόμβος μόδας και μουσικής, το Σαββατοκύριακο είναι συνήθως η καλύτερη στιγμή για να επισκεφθείτε αυτό το μέρος του Γιοχάνεσμπουργκ, καθώς οι μαθητές είναι ελεύθεροι από τις διαλέξεις τους.

Τα πράγματα που μπορείτε να κάνετε περιλαμβάνουν την «Αγορά των γειτονιών», η οποία ξεκίνησε στο Κέιπ Τάουν πριν εξαπλωθεί στο Jo’burg. Εδώ οι επισκέπτες και οι ντόπιοι μπορούν να μελετήσουν δύο ορόφους με ρούχα, φαγητό και ποτό. Το μπαρ στον τελευταίο όροφο αξιοποιεί στο έπακρο την τοποθεσία. Σε κοντινή απόσταση, υπάρχουν περισσότερα παραδοσιακά καταστήματα που μοιράζονται τα τελευταία νέα, καθώς και μια φάρμα στον τελευταίο όροφο.

13. The Wilds

Άποψη του Γιοχάνεσμπουργκ από το The Wilds

Το Wilds είναι ένα πάρκο στο κέντρο της πόλης και ένα φυσικό καταφύγιο στη γειτονιά Houghton του Γιοχάνεσμπουργκ. Με έκταση δεκαέξι εκτάρια, περικλείει δύο λόφους, ή βραχώδεις λόφους, που προσφέρουν ελκυστική θέα στο κέντρο του Jo’burg.

Ωστόσο, το κύριο αξιοθέατο του The Wilds είναι τα έργα τέχνης του, τα οποία αποτελούνται σε μεγάλο βαθμό από ζωάκια με ζωηρόχρωμα κομμένα με λέιζερ που δημιουργήθηκαν από τον τοπικό καλλιτέχνη James Delaney. Ξεκίνησαν με ένα δάσος με κουκουβάγιες, που περιείχε σχεδόν 70 από τα πουλιά. Τα διάφορα έργα τέχνης είναι ορατά χάρη σε μονοπάτια οκτώ χιλιομέτρων που διασχίζουν σε μεγάλο βαθμό την αυτόχθονη χλωρίδα.

14. Λεωφορείο Hop-on Hop-off

Λεωφορείο Hop-on Hop-off στο Γιοχάνεσμπουργκ

Τα τουριστικά λεωφορεία hop-on hop-ff του Γιοχάνεσμπουργκ, που αποτελούν τακτική θέαση σε πόλεις σε όλο τον κόσμο, δεν πρέπει να ληφθούν υπόψη. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα δεδομένου του μεγέθους της πόλης, εάν έχετε μόνο λίγες ώρες στη διάθεσή σας.

Τείνουν να τρέχουν σε δύο διαφορετικές διαδρομές, με τη μία να προσκολλάται σε αξιοθέατα στο κέντρο της πόλης και την άλλη να πηγαίνει πιο μακριά. Ο σχολιασμός παρέχει ένα μικρό υπόβαθρο για αυτό που βλέπετε – στοχεύστε για θέσεις στο ανοιχτό κατάστρωμα αν ο καιρός είναι καλός.

Αν μη τι άλλο, αυτά τα λεωφορεία είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να φτάσετε στο Μουσείο του Απαρτχάιντ χωρίς δικό σας μεταφορικό μέσο.

15. Μουσείο Τέχνης Wits

Μουσείο Τέχνης Wits

Το αρχιτεκτονικά κομψό Μουσείο Τέχνης Wits δημιουργήθηκε το 2012, καθιστώντας το ένα από τα νεότερα αξιοθέατα του Γιοχάνεσμπουργκ. Με 10.000 μεμονωμένα έργα τέχνης, ο εκθεσιακός χώρος των 5.000 τετραγωνικών μέτρων της γκαλερί περιέχει μια αυστηρά επιμελημένη επιλογή τόσο από παραδοσιακά έργα τέχνης, όπως γλυπτά, όσο και σύγχρονες δημιουργίες.

Το καθαρό λευκό εσωτερικό κάνει πραγματικά κάθε ένα από τα αντικείμενα που εμφανίζονται να τραγουδούν, είτε πρόκειται για μοντέρνα νοτιοαφρικανική φωτογραφία, υφάσματα, ακουαρέλες ή γλυπτά.

Ετοιμάζεστε για ταξίδι; Δείτε αυτά τα χρήσιμα!!

αεροπορικα εισητηρια

Και κατάλυμα μέσο booking.com

Μην ξεχνάτε την ταξιδιωτική σας ασφάλιση!

Ενοικίαση αυτοκίνητου με την Economybookings.com

Πέτρος Πέτρου
Πέτρος Πέτρου

Ψηφιακός νομάς με αγάπη για ταξίδια