20 Καλύτερα Cenotes στο Μεξικό που πρέπει να επισκεφτείτε

Το Μεξικό είναι διάσημο για τα κενότα του – φυσικές καταβόθρες γεμάτες με γλυκό νερό που έχουν ανοίξει κάτω από την επιφάνεια της γης.

Αυτά τα φυσικά θαύματα είναι όμορφα για να τα δεις και αναζωογονητικά για να κολυμπήσεις. Κρυμμένα από ζούγκλα ή περιτριγυρισμένα από ερείπια των Μάγια, μια μέρα έξω σε ένα μεξικάνικο cenote είναι μια εμπειρία όσο και ένα ταξίδι περιήγησης στα αξιοθέατα. 

Τα καλύτερα κενό για να επισκεφτείτε στο Μεξικό βρίσκονται σχεδόν πάντα στη χερσόνησο Γιουκατάν, όπου οι φυσικές συνθήκες και η γεωλογική ιστορία της περιοχής έχουν δημιουργήσει χιλιάδες από αυτές τις εντυπωσιακές, υπόγειες πισίνες. 

Για να εμπνεύσετε την περιπέτειά σας, εδώ είναι μερικά από τα καλύτερα κενό στο Μεξικό!

Διαβάστε επίσης:20 καλύτερα ερείπια στο Μεξικό που πρέπει να επισκεφτείτε

Τι είναι ένα Cenote;

Εν ολίγοις, τα cenotes είναι αρχαίες καταβόθρες που με την πάροδο του χρόνου έχουν γεμίσει με γλυκό νερό. 

Αλλά αυτός ο απλός ορισμός δεν ανταποκρίνεται ακριβώς σε ένα κενό, γιατί είναι πολύ, πολύ περισσότερα από μια απλή τρύπα γεμάτη με νερό.

Η λέξη cenote προέρχεται από τη λέξη των Μάγια ts’onot που αναφέρεται σε οποιαδήποτε τοποθεσία με προσβάσιμα υπόγεια ύδατα. Η πλειοψηφία των σενότων του Μεξικού βρίσκονται στην παραδοσιακή περιοχή των Μάγια και έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην ιστορία των Μάγια.

Τα Cenotes είναι συνήθως γεμάτα με καθαρό, γλυκό νερό και συνδέονται με μεγάλα σώματα υπόγειων υδάτων που έχουν συγκεντρωθεί εδώ και χιλιετίες. Ο μαλακός ασβεστόλιθος του Γιουκατάν επέτρεψε να σχηματιστούν σενότες όταν το έδαφος πάνω από αυτά τα αποθέματα νερού καταρρέει.

Οι Μάγια έβλεπαν αυτά τα cenotes ως σύνδεση με τον κάτω κόσμο και τη μετά θάνατον ζωή και συχνά τα χρησιμοποιούσαν ως ταφικούς λάκκους ή τόπους τελετουργικής θυσίας. Θεωρούνταν ιερά και γύρω τους χτίστηκαν ολόκληρες πόλεις των Μάγια, όπως η Τσίτσεν Ίτζα.

Σήμερα, οι θρησκευτικές πτυχές του cenote έχουν εκλείψει και αντ’ αυτού αποτελούν σημαντικά τουριστικά αξιοθέατα. Χρησιμοποιούνται ως τρύπες για κολύμπι, φυσικές παιδικές χαρές περιπέτειας, ακόμη και χώροι καταδύσεων σε σπηλιές. 

Χάρτης Cenotes στο Μεξικό

Παρακάτω είναι ένας χάρτης με όλα τα καλύτερα cenotes στο Μεξικό.

Πώς να φτάσετε στα Cenotes

Υπάρχουν χιλιάδες cenotes σε όλο το Μεξικό, αλλά η συντριπτική τους πλειοψηφία βρίσκεται στη χερσόνησο Yucatan, όπου οι γεωλογικές συνθήκες ήταν τέλειες για το σχηματισμό τους. Στη χερσόνησο του Γιουκατάν, υπάρχουν τουλάχιστον 6.000 καταγεγραμμένα κενότα διαφορετικού μεγέθους και πολλά άλλα είναι πιθανότατα κρυμμένα βαθιά στη ζούγκλα.

Ευτυχώς όμως, δεν χρειάζεται να ξεκινήσετε μια αποστολή για να βρείτε τα καλύτερα κενό στο Γιουκατάν, πολλά από τα πιο εντυπωσιακά βρίσκονται κοντά στον τουριστικό κόμβο του Κανκούν, σε μεγάλες πόλεις και σε προσβάσιμους αρχαιολογικούς χώρους των Μάγια, όπως το Τσίτσεν Itza. 

Εάν ένα cenote βρίσκεται δίπλα σε ένα αρχαιολογικό ερείπιο ή κοντά σε μια πόλη, τότε θα πρέπει να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε συλλογικά ή κοινόχρηστα ταξί για να το φτάσετε. Ωστόσο, θα εξοικονομήσετε πολύ χρόνο και προσπάθεια νοικιάζοντας ένα αυτοκίνητο, καθώς πολλά σημεία είναι εκτός των κεντρικών οδών και είναι πιο δύσκολο να φτάσετε με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ειδικά αν θέλετε να επισκεφτείτε περισσότερα από ένα σε μια μέρα. Μπορείτε να συγκρίνετε προσφορές ενοικίασης αυτοκινήτων και να βρείτε τις φθηνότερες τιμές στο Rentalcars.com.

Εάν κάνετε καταδύσεις σε ένα cenote (συνήθως κοντά στο Κανκούν), τότε το κατάστημα καταδύσεων θα πρέπει να οργανώσει τη μεταφορά σας στο cenote.

Καλύτερες εκδρομές Cenote στο Μεξικό

Εάν δεν θέλετε να αντιμετωπίσετε την ταλαιπωρία της ενοικίασης αυτοκινήτου ή της ενοικίασης ταξί, σκεφτείτε να συμμετάσχετε σε μια περιοδεία cenote. Υπάρχουν πολλές ξεναγήσεις για να διαλέξετε, αλλά οι πιο δημοφιλείς είναι:

1. Chichén Itzá, Ik Kil Cenote & Valladolid All-Inclusive Tour

Σε αυτή την περιοδεία δεν θα επισκεφθείτε μόνο ένα από τα πιο δημοφιλή ερείπια των Μάγια στο Μεξικό αλλά και ένα από τα πιο όμορφα μεξικάνικα κενό. Στη συνέχεια μπορείτε να απολαύσετε ένα νόστιμο γεύμα σε μπουφέ και να κάνετε μια βόλτα στην αποικιακή πόλη του Βαγιαδολίδ για να ολοκληρώσετε την εμπειρία σας.

Ελέγξτε Τιμή & Διαθεσιμότητα!

2. Ολοήμερη περιήγηση Tulum, Coba και Cenote

Επισκεφθείτε τα ερείπια του Tulum και της Coba καθώς και ένα cenote όλα σε μια μέρα. Αυτή η περιήγηση είναι ιδανική για άτομα που ενδιαφέρονται για την ιστορία και τον πολιτισμό των Μάγια.

Ελέγξτε Τιμή & Διαθεσιμότητα!

3. Ξενάγηση Tulum & Dos Ojos Cenotes

Εξερευνήστε την ιστορία του αρχαίου πολιτισμού των Μάγια με μια επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο του Tulum και μάθετε περισσότερα για την πρώην πόλη και τα ορόσημα μνημεία της. Στη συνέχεια, ανανεώστε το πιο διάσημο «cenote» της περιοχής: το Cenote Dos Ojos.

Ελέγξτε Τιμή & Διαθεσιμότητα!

4. From Tulum: Scuba Diving in Cenotes

Ανακαλύψτε τον μαγικό υποβρύχιο κόσμο των παγκοσμίου φήμης Cenotes του Μεξικού. Κάντε ένα μάθημα καταδύσεων διάρκειας 30 λεπτών πριν βουτήξετε σε αυτές τις πανέμορφες φυσικές πισίνες.

Ελέγξτε Τιμή & Διαθεσιμότητα!

5. From Tulum: Four-Cenote Adventure

Επισκεφθείτε τέσσερα απίστευτα κενό στη μέση της παρθένας ζούγκλας πέρα ​​από το Τουλούμ. Απολαύστε κολύμπι, κανό, zip-lines και πεζοπορία στη ζούγκλα προτού κατευθυνθείτε σε ένα χωριό των Μάγια και δοκιμάστε την εξαιρετική παραδοσιακή κουζίνα των Μάγια.

Ελέγξτε Τιμή & Διαθεσιμότητα!

Πράγματα που πρέπει να φέρετε σε ένα Cenote

  • Βιοδιασπώμενο αντηλιακό : Το Νότιο Μεξικό είναι ζεστό και ο ήλιος είναι άγριος, επομένως θα θελήσετε να φέρετε μαζί σας αντηλιακό για να προστατευτείτε από το κάψιμο. Μπορείτε να βοηθήσετε στην προστασία του περιβάλλοντος φέρνοντας μαζί σας βιοδιασπώμενο αντηλιακό στο ταξίδι σας.
  • Παπούτσια νερού : Τα Cenotes έχουν συχνά βραχώδεις διαδρομές που οδηγούν στο νερό, επομένως για να προστατεύσετε τα πόδια σας, ίσως να θέλετε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να επενδύσετε σε ένα ζευγάρι ποιοτικά παπούτσια νερού. Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε και στις παραλίες του Κανκούν!
  • Πετσέτα Quick-Dry : Οι πετσέτες που στεγνώνουν γρήγορα είναι απίστευτα συμπαγείς και εύκολες στη μεταφορά και θα σας στεγνώσουν εύκολα. Επιπλέον, δεν θα αφήσουν τα υπόλοιπα υπάρχοντά σας μούσκεμα όταν τα πετάξετε πίσω στην τσάντα σας στο τέλος της ημέρας. 
  • GoPro : Τα Cenotes είναι απίστευτα φωτογενή και ένα GoPro είναι απαραίτητο αν θέλετε να τραβήξετε εξαιρετικές λήψεις δράσης ή βίντεο κλιπ ενώ είστε έξω για περιπέτεια.

Μην ξεχνάτε την ταξιδιωτική σας ασφάλιση!

Η ταξιδιωτική ασφάλιση σας καλύπτει σε περίπτωση ιατρικών επειγόντων περιστατικών ή εκκένωσης, ακύρωσης ταξιδιού και απώλειας, βλάβης ή κλοπής αποσκευών. Η Heymondo προσφέρει εξατομικευμένα προγράμματα ασφάλισης με μηδενική έκπτωση με κάλυψη COVID-19 και παγκόσμια βοήθεια 24/7.

Λάβετε την προσφορά σας τώρα!

Τα καλύτερα Cenotes στο Μεξικό

Τα καλύτερα Cenotes κοντά στο Tulum

Simon Dannhauer / shutterstock.com

1. Two Eyes Cenote

Το Cenote Dos Ojos, που βρίσκεται στα μισά του δρόμου μεταξύ Τουλούμ και Πλάγια ντελ Κάρμεν, είναι γεμάτο με αφρώδες, τιρκουάζ νερό και είναι ένα από τα καλύτερα σενότες στο Τουλούμ, καθώς και ένα από τα πιο διάσημα στη χερσόνησο του Γιουκατάν. Ξύλινες σκάλες οδηγούν στο καθαρό νερό, όπου ασβεστολιθικοί βράχοι κρέμονται χαμηλά πάνω από το cenote. 

Μπορείτε να συμμετάσχετε σε μια ξενάγηση για κολύμβηση με αναπνευστήρα στα σπήλαια ή να κάνετε ένα ταξίδι με μια εταιρεία καταδύσεων για να εξερευνήσετε πραγματικά το πυκνό δίκτυο των υπόγειων τούνελ. Υπάρχουν πολλές εγκαταστάσεις, όπως ντουλάπια και αποδυτήρια στο Cenote Dos Ojos.

Ώρες λειτουργίας: 8 π.μ. έως 5 μ.μ.
Είσοδοι: 350 MXN

Sabrina Inderbitzi / shutterstock.com

2. Το Pit Cenote

Ένα από τα καλύτερα κενό για καταδύσεις στο Μεξικό είναι το El Pit Cenote, το οποίο βρίσκεται μόλις 3 χιλιόμετρα κάτω από το δρόμο από την είσοδο του Cenote Dos Ojos. 

Το El Pit Cenote φτάνει σε ένα εκπληκτικό βάθος 40 μέτρων, το οποίο είναι πολύ πιο μακριά από αυτό που θα μπορέσετε να βουτήξετε πραγματικά. Το όνομα του cenote πραγματικά συνοψίζει αυτό το μέρος, καθώς είναι πολύ απλά ένας βαθύς λάκκος λαξευμένος στο έδαφος. 

Μια κατάδυση εδώ είναι μια σουρεαλιστική εμπειρία, καθώς το νερό είναι εντυπωσιακά καθαρό και οι βραχώδεις σχηματισμοί γύρω σας φαίνονται εφήμεροι καθώς παρασύρεστε αργά προς τα κάτω. 

Ώρες λειτουργίας: 8 π.μ. έως 5 μ.μ. (περιστασιακά ανοιχτό και για νυχτερινές καταδύσεις)
Είσοδοι: 350 MXN (συν το κόστος περιήγησης κατάδυσης)

Pavel Tvrdy / shutterstock.com

3. Calavera Cenote

Το Cenote Calavera βρίσκεται λίγο έξω από την πόλη Tulum, καθιστώντας αυτό ένα από τα πιο εύκολα σενότα για επίσκεψη στην περιοχή. 

Calavera είναι η ισπανική λέξη για το κρανίο, όπως φαίνεται το cenote από ψηλά. 

Υπάρχει μια πολύ στενή είσοδος με μια ξύλινη σκάλα που οδηγεί κάτω στο νερό. Η είσοδος κρύβει έναν υπόγειο λαβύρινθο από πλωτές οδούς και σπηλιές, οπότε μην σας ξεγελάσει η εξωτερική εμφάνιση του χώρου. Η πραγματική ομορφιά βρίσκεται κάτω από τη γη. 

Ώρες λειτουργίας: 9 π.μ. έως 4 μ.μ.
Είσοδοι: 100 MXN

Isabellaphotography / shutterstock.com

4. Carwash Cenote

10 χιλιόμετρα στην ενδοχώρα από το Tulum – κατά μήκος του δρόμου που οδηγεί στα ερείπια της Coba – μπορείτε να βρείτε το ασυνήθιστα ονομαζόμενο Carwash Cenote. Αυτό είναι ένα κενό που δεν είναι ποτέ τόσο απασχολημένο όσο άλλα κοντά στο Tulum, γεγονός που αντικατοπτρίζεται στην πολύ χαμηλότερη τιμή εισόδου. 

Ωστόσο, υπάρχουν πολύ λιγότερες εγκαταστάσεις. Αλλά ό,τι του λείπει στις εγκαταστάσεις, το αναπληρώνει σε ακατέργαστη, τραχιά ομορφιά. Το Carwash Cenote μοιάζει περισσότερο με λίμνη παρά με cenote, καθώς το νερό ανεβαίνει στα υπόγεια νερά και δεν υπάρχουν απότομες σκάλες για να κατεβείτε.

Το cenote είναι όμως βαθύ και είναι ένα δημοφιλές σημείο καταδύσεων σε σπήλαια. Ο μεγάλος, ανοιχτός χώρος από πάνω το κάνει επίσης ένα από τα καλύτερα σενότες για κολύμβηση με αναπνευστήρα στο Μεξικό. Η προέλευση του ονόματος του cenote είναι ασαφής, αλλά φημολογείται ότι κάποτε χρησιμοποιήθηκε ως στάση πλυντηρίου αυτοκινήτων από διερχόμενους οδηγούς προτού γίνει προστατευόμενος χώρος.

Ώρες λειτουργίας: 9 π.μ. έως 5 μ.μ.
Είσοδοι: 50 MXN

Τι συμβαίνει στην Oksana / shutterstock.com

5. Μεγάλη Cenote

Μόλις 5 χιλιόμετρα κατά μήκος του δρόμου προς την Κόμπα, μπορείτε να βρείτε ένα άλλο από τα καλύτερα κενό του Τουλούμ. Αυτό είναι επίσης ένα από τα πιο δημοφιλή κενό στο Τουλούμ, οπότε προσπαθήστε να φτάσετε εκεί είτε αρκετά νωρίς είτε λίγο πριν το κλείσιμο για να αποφύγετε τα πλήθη. 

Το cenote είναι κρυμμένο στη ζούγκλα, αλλά υπάρχουν σύγχρονες εγκαταστάσεις αλλαγής και ντουλάπια που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. 

Μια πλατιά, βραχώδης προεξοχή καλύπτει τα καθαρά νερά και σχηματίζει την είσοδο σε αυτό το βαθύ σύστημα σπηλαίων. Μπορείτε να βουτήξετε και να κάνετε κολύμβηση με αναπνευστήρα ή απλώς να κολυμπήσετε και να απολαύσετε τη φυσική ομορφιά του Gran Cenote.

Ώρες λειτουργίας: 8 π.μ. έως 5 μ.μ.
Είσοδοι: 180 MXN

Τα καλύτερα Cenotes κοντά στην Playa Del Carmen

Aysin Ozturk / shutterstock.com

6. Μπλε Cenote

Το πιο διάσημο cenote κοντά στην Playa del Carmen θα μπορούσε κάλλιστα να είναι το Cenote Azul. Το «Blue Cenote» αξίζει τη φήμη του και τα πλήθη που προσελκύονται από αυτό (ειδικά την περίοδο αιχμής).

Το cenote βρίσκεται μόλις είκοσι λεπτά νότια της Playa del Carmen, ακριβώς έξω από τον κεντρικό αυτοκινητόδρομο που εκτείνεται κατά μήκος της ακτής της Riviera Maya. Υπάρχει αρκετός χώρος για τα πλήθη και υπάρχει μια τεράστια έκταση με γαλάζια νερά. 

Μπορείτε να πηδήξετε από τα ασβεστολιθικά βράχια πάνω ή να κάνετε αναπνευστήρα κάτω από αυτά. Υπάρχει ένα μείγμα από βαθιά, κρυφά νερά και ρηχά, υπαίθρια νερά για εξερεύνηση, επομένως είναι δημοφιλές τόσο στις οικογένειες όσο και στα παιδιά. 

Ώρες λειτουργίας: 8 π.μ. έως 5 μ.μ.
Είσοδοι: 120 MXN

Irene Key / shutterstock.com

7. Κήπος της Εδέμ Cenote

Το Cenote Jardin del Eden πήρε το όνομά του από τον βιβλικό Κήπο της Εδέμ, επειδή είναι ένας καταπράσινος παράδεισος με καταπράσινα τοπία και γαλάζια νερά. Το cenote βρίσκεται κοντά στο Cenote Azul και μπορείτε να επισκεφθείτε και τα δύο στο ίδιο ταξίδι.

Στον Κήπο της Εδέμ θα βρείτε ένα ανοιχτό κενό που περιβάλλεται από πράσινο, κρυμμένο στη ζούγκλα. Είναι ένα εξαιρετικό μέρος για κολύμπι και απλά να καθίσετε και να χαλαρώσετε στον ήλιο. 

Ώρες λειτουργίας: 9 π.μ. έως 5 μ.μ.
Είσοδοι: 200 MXN

Irene Key / shutterstock.com

8. Crystal Cenote

Στην ίδια περιοχή με τα παραπάνω cenotes βρίσκεται και το εξίσου όμορφο Cenote Cristalino. Όπως και τα άλλα cenotes εδώ, το Cenote Cristalino βρίσκεται πάνω από το έδαφος. 

Τα ρηχά, ανοιχτά νερά περιβάλλεται από πλούσια, πράσινη ζούγκλα, καθιστώντας αυτό ένα όμορφο μέρος για να περάσετε τη μέρα σας χαλαρώνοντας και κάνοντας κωπηλασία στο δροσερό νερό. 

Υπάρχουν επίσης μερικά άλματα από βράχους στα βαθύτερα τμήματα του cenote.

Ώρες λειτουργίας: 8 π.μ. έως 6 μ.μ.
Είσοδος: 150 πέσος

ατελείωτος κόσμος / shutterstock.com

9. Cenote Chaak Tun

Αν ψάχνετε για έναν πιο σπηλαιώδη χώρο, πιο χαρακτηριστικό των μεξικανικών σενότων, κατευθυνθείτε προς την ενδοχώρα από την Playa del Carmen στο Cenote Chaak Tun. 

Αυτό το cenote είναι υπόγειο και δεν είναι ορθάνοιχτο όπως τα άλλα κοντά στην Playa del Carmen. Η μεγαλύτερη σπηλιά στο Cheek Tun έχει μόνο μία πηγή φωτός, η οποία είναι μια στενή τρύπα στην ασβεστολιθική οροφή και δημιουργεί μια μαγευτική υπόγεια ατμόσφαιρα.

Τα δύο κύρια σπήλαια συνδέονται μεταξύ τους και είναι ένα εξαιρετικό μέρος για εξερεύνηση. Σας δίνουν ένα σωσίβιο και ένα σκληρό καπέλο στην είσοδο, οπότε αυτό είναι ένα για τους πιο τολμηρούς ταξιδιώτες.

Τα τέλη εισόδου στο Chaak Tun είναι αρκετά ακριβά για ένα cenote, αλλά περιλαμβάνουν εξοπλισμό για κολύμβηση με αναπνευστήρα καθώς και έναν οδηγό. Επίσης, δεν υπάρχουν πάρα πολλοί άλλοι τουρίστες τριγύρω, οπότε αξίζει το κόστος αν ψάχνετε να βρείτε ένα κρυμμένο στολίδι στη Ριβιέρα Μάγια που δεν έχει κατακλυστεί από τουρίστες. 

Ώρες λειτουργίας: 9 π.μ. έως 3 μ.μ.
Είσοδοι: 500 MXN (Περιλαμβάνει εξοπλισμό και οδηγό!)

Τα καλύτερα Cenotes κοντά στο Κανκούν

Sabrina Inderbitzi / shutterstock.com

10. Cenote Verde Lucero

Το Cenote Verde Lucero βρίσκεται στα μισά του δρόμου μεταξύ του Κανκούν και της Playa del Carmen και θα καταλάβετε γρήγορα γιατί του έχει δοθεί το ισπανικό όνομα «Bright Green». 

Το Cenote Verde Lucero, το οποίο φιλοξενεί ziplines και πλατφόρμες άλματος είναι σίγουρα το καλύτερο cenote στο Κανκούν για μια υπαίθρια περιπέτεια. 

Μπορείτε να κάνετε φερμουάρ στο καταπράσινο νερό, που περιβάλλεται από ψηλούς βράχους και ζούγκλα, ή μπορείτε απλώς να επιπλεύσετε στο δροσερό νερό. 

Ώρες λειτουργίας: 8 π.μ. έως 5 μ.μ.
Είσοδοι: 200 MXN

David Beyer / shutterstock.com

11. Cenote La Noria

Το Cenote La Noria απέχει λίγα μόλις χιλιόμετρα από το Cenote Verde Lucero και μπορείτε εύκολα να επισκεφθείτε και τις δύο φυσικές τοποθεσίες στην ίδια ημερήσια εκδρομή από το Κανκούν, εάν έχετε δικό σας όχημα. 

Ρίξτε τον εαυτό σας στο βαθύ, εκπληκτικά γαλάζιο νερό του Cenote La Noria για να δροσιστείτε από την υγρασία της ζούγκλας του Κανκούν αιωρώντας μια από τις κούνιες με σχοινί.

Ώρες λειτουργίας: 8 π.μ. έως 5 μ.μ.
Είσοδοι: 200 MXN

Τα καλύτερα Cenotes κοντά σε Chichen Itza & Valladolid

Jose Ignacio Soto / shutterstock.com

12. Cenote Ik Kil

Το Chichen Itza είναι ένας αρχαιολογικός χώρος των Μάγια που πρέπει να επισκεφτείτε ενώ βρίσκεστε στο Γιουκατάν, αλλά ακριβώς έξω από την είσοδο, σε απόσταση είκοσι λεπτών με τα πόδια ή μια σύντομη διαδρομή κατά μήκος του δρόμου, μπορείτε επίσης να βρείτε ένα από τα καλύτερα κενότα της χερσονήσου. 

Αυτό το τεράστιο cenote είναι σχεδόν τέλεια κυκλικό, με απότομους τοίχους που κρύβουν το βαθύ μπλε νερό από κάτω. Βρίσκονται στη ζούγκλα, μακριά αμπέλια και αναρριχητικά φυτά κρέμονται από τα δέντρα ψηλά, δημιουργώντας ένα κενό μοναδικού φυσικού θαύματος. 

Αν και τώρα είναι ένα δημοφιλές σημείο για κολύμπι και ένα εξαιρετικό μέρος για να δροσιστείτε μετά από μια κουραστική μέρα στη ζέστη των ερειπίων του Τσιτσέν Ίτζα, το Cenote Ik Kil ήταν κάποτε ένα από τα πιο ιερά μέρη στον κόσμο των Μάγια, ένα μέρος γεμάτο θρύλους, τελετές , και παράδοση. 

Ώρες λειτουργίας: 9 π.μ. έως 5 μ.μ.
Είσοδοι: 80 MXN

Simon Dannhauer / shutterstock.com

13. Suitun Cenote

Το Cenote Suytun απέχει δεκαπέντε λεπτά με το αυτοκίνητο έξω από το Valladolid και είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να τραβήξετε μια επική φωτογραφία.

Στο Cenote Suytun μπορείτε να βρείτε έναν πέτρινο διάδρομο που οδηγεί στη μέση μιας βαθιάς σπηλιάς, που φωτίζεται από το φυσικό φως που σέρνεται μέσα από τις ρωγμές του βράχου. Ο διάδρομος περιβάλλεται από καταγάλανα νερά και είναι ένα πραγματικά μοναδικό σκηνικό. 

Πιθανότατα έχετε δει το Cenote Suytun στο Instagram γιατί το να στέκεστε στην πέτρινη πλατφόρμα στη μέση του νερού δημιουργεί μια πραγματικά φοβερή φωτογραφία. Ωστόσο, υπάρχει συνήθως μια ουρά για αυτό το σημείο, οπότε φτάστε νωρίς εάν δεν θέλετε να περάσετε μια ώρα περιμένοντας στην ουρά μόνο για το «γραμμάριο!

Ωστόσο, δεν είναι μόνο οι φωτογραφίες, και θα πρέπει να κάνετε μια βουτιά στο κρύο νερό. 

Ώρες λειτουργίας: 8 π.μ. έως 6 μ.μ.
Είσοδοι: 120 MXN

Ντιέγκο Γκράντι / shutterstock.com

14. Cenote Zaci

Ένα από τα καλύτερα σενότες στο Γιουκατάν είναι το Cenote Zaci, ένα εντυπωσιακό κενό που βρίσκεται βαθιά κάτω από τη γη, με ένα ελικοειδή μονοπάτι που οδηγεί προς το νερό. Οι βράχοι είναι ψηλοί και το νερό μπορεί να είναι δύσκολο να μπει και να βγει, αλλά θα δείτε πολλούς ντόπιους και ταξιδιώτες απλά να πηδούν ή να βουτούν από τις ψηλές προεξοχές. 

Όλα αυτά μπορεί να ακούγονται σαν πολλά άλλα cenotes στο Γιουκατάν, αλλά το Cenote Zaci βρίσκεται κυριολεκτικά στο κέντρο του Βαγιαδολίδ. Περπατήστε έξω από τον πολυσύχναστο δρόμο και βρίσκεστε στη μέση του cenote. 

Το Valladolid χτίστηκε γύρω από αυτό το φυσικό cenote και για αιώνες ήταν το μυστικό κέντρο αυτής της πολυσύχναστης τουριστικής πόλης. Εξερευνήστε τα αξιοθέατα της Βαγιαδολίδ και μετά κάντε μια βουτιά για να δροσιστείτε, όλα με μόλις 30 πέσος, 

Ώρες λειτουργίας: 8 π.μ. έως 5:30 μ.μ. 
Είσοδοι: 30 MXN

Simon Dannhauer / shutterstock.com

15. Cenote X’view

Μπορείτε να βρείτε το Cenote X’keken μόλις δέκα λεπτά με το αυτοκίνητο έξω από το Valladolid, στο δρόμο προς την πόλη Dzitnup (το Cenote X’keken ονομάζεται επίσης Cenote Dzitnup!).

Αυτό είναι ένα εκπληκτικό cenote για να επισκεφθείτε, με το μπλε νερό να φωτίζεται μαγικά από τις ακτίνες του ηλιακού φωτός που ξεσπούν μέσα από τους ασβεστολιθικούς βράχους. Αμπέλια και αναρριχητικά φυτά κρέμονται χαμηλά πάνω από το νερό, ενώ αρχαίοι σταλακτίτες και σταλαγμίτες συμπληρώνουν την εικόνα. 

Ώρες λειτουργίας: 9 π.μ. έως 6 μ.μ.
Είσοδος: 80 MXN

Simon Dannhauer / shutterstock.com

16. Cenote Samula

Το Cenote Samula βρίσκεται στην πραγματικότητα ακριβώς δίπλα στο Cenote X’keken και προκαλεί σύγχυση, συχνά ονομάζεται και Cenote Dzitnup. Γενικά, όμως, όταν οι ντόπιοι χρησιμοποιούν το όνομα Dzitnup θα αναφέρονται στην ευρύτερη περιοχή όπου βρίσκονται και οι δύο κενοί. 

Το Cenote Samula είναι εξίσου μαγικό με τον γείτονά του και μπορείτε να βρείτε ζωντανά τιρκουάζ νερά στη μέση μιας βαθιάς σπηλιάς. Μια ενιαία τρύπα στην οροφή του ασβεστολιθικού βράχου αφήνει το φυσικό φως που φωτίζει το γύρω σπήλαιο. 

Ώρες λειτουργίας: 9 π.μ. έως 6 μ.μ.
Είσοδος: 80 MXN

17. Cenote Hubiku

Το Cenote Hubiku βρίσκεται 20 λεπτά βόρεια της Βαγιαδολίδ στο δρόμο προς τα ερείπια του Ek Balam, ενός αρχαιολογικού χώρου που δεν έχει σχεδόν τον αριθμό των τουριστών που έχει η Chichen Itza. 

Το Cenote Hubiku είναι τεράστιο και περικλείεται από μια μεγάλη σπηλιά που έχει μόνο λίγες εισόδους για φυσικό φως. Είναι ένα εξαιρετικό μέρος για κολύμπι ή κολύμβηση με αναπνευστήρα και μπορείτε επίσης να βρείτε ένα εστιατόριο και μερικά καταστήματα με σουβενίρ στο χώρο του ξενοδοχείου, τα οποία εξυπηρετούν γενικά το περίεργο τουριστικό λεωφορείο που εμφανίζεται στο δρόμο του προς το Ek Balam.  

Ώρες λειτουργίας: 9 π.μ. έως 5 μ.μ.
Είσοδος: 100 MXN

Τα καλύτερα Cenotes κοντά στη Merida

18. Sambulla Cenote

Αν ψάχνετε να ξεφύγετε από τις πιο τουριστικές περιοχές του Γιουκατάν, μπορείτε να βρείτε τα πιο υποτιμημένα κενό κοντά στη μεγαλύτερη πόλη της χερσονήσου, τη Μέριδα. 

Το Cenote Sambula είναι αναμφισβήτητα το πιο εντυπωσιακό cenote στην περιοχή, ένα εκπληκτικά όμορφο μέρος για επίσκεψη, όπου το τιρκουάζ νερό λαμπυρίζει στις ακτίνες του ήλιου που σέρνονται μέσα από τις ρωγμές του βράχου πάνω. 

Ένα μικρό νησί από βράχους υψώνεται στο κέντρο του σπηλαίου, που περιβάλλεται από νερό και μακριά αμπέλια που φτάνουν μέχρι το νησί από την οροφή του σπηλαίου. 

Ώρες λειτουργίας: 9 π.μ. έως 5 μ.μ.
Είσοδοι: 50 MXN

Pe3k / shutterstock.com

19. Cenote Xlacah

Το Cenote Xlacah βρίσκεται λίγα μόλις χιλιόμετρα βόρεια της Μέριδας και είναι μοναδικό γιατί δεν είναι υπόγειο, αλλά στο επίπεδο του εδάφους. 

Το Cenote Xlacah μοιάζει περισσότερο με μια μεγάλη λίμνη ή λιμνούλα, αλλά το νερό εκτείνεται αρκετά βαθιά, μέχρι εκεί όπου το σύστημα των σπηλαίων είναι εξίσου περίτεχνο με οποιοδήποτε άλλο στη χερσόνησο Γιουκατάν. 

Το cenote γίνεται ακόμα πιο εντυπωσιακό από το γεγονός ότι βρίσκεται ανάμεσα στα αρχαιολογικά ερείπια του Dzibilchaltun.

Εξερευνήστε την αρχαία πόλη των Μάγια και μετά δροσιστείτε με μια αναζωογονητική βουτιά στο Cenote Xlacah.

Ώρες λειτουργίας: 8 π.μ. έως 5 μ.μ.
Είσοδοι: 120 MXN (περιλαμβάνεται η είσοδος στον αρχαιολογικό χώρο)

Patricia Roman / shutterstock.com

20. Cenote X’batun

Το Cenote X’batun βρίσκεται σε απόσταση μίας ώρας με το αυτοκίνητο νότια της Merida και δεν είναι το πιο γνωστό cenote στο Γιουκατάν. 

Αυτό είναι τέλειο αν θέλετε να ξεφύγετε από την πεπατημένη και γρήγορα θα διαπιστώσετε ότι το Cenote X’batun μπορεί να ταιριάξει με οποιοδήποτε από τα πιο δημοφιλή cenotes κοντά στη Ριβιέρα Μάγια όσον αφορά τη φυσική ομορφιά. Ωστόσο, τα Σαββατοκύριακα, μπορεί να είναι απασχολημένος με τους ντόπιους που δραπετεύουν από την πόλη. 

Υπάρχουν πραγματικά δύο κενότες εδώ που μπορείτε να κολυμπήσετε, και οι δύο είναι απίστευτα βαθιά και πλαισιώνονται από βραχώδεις βράχους ντυμένους με ζούγκλα. 

Ώρες λειτουργίας: 8 π.μ. έως 5 μ.μ.
Είσοδοι: 50 MXN

Υπάρχουν χιλιάδες cenotes σε όλο το Μεξικό, και έχουμε παραθέσει μόνο τα κορυφαία 20. Μπορείτε εύκολα να περάσετε μια ζωή αναζητώντας αυτές τις φυσικές καταβόθρες στο Γιουκατάν και το νότιο Μεξικό και θα διαπιστώσετε ότι το καθένα είναι τόσο εντυπωσιακό όσο το προηγούμενο !

Διαβάστε επίσης:Ημερήσια εκδρομή στα ερείπια Tulum & Gran Cenote

Ταξίδι στο Τουλούμ

Μαρία Παπαπέτρου
Μαρία Παπαπέτρου

Ελεύθερη ψυχή, αιώνια περιπλανώμενη, η Μαρια γοητεύεται από τα άγνωστα μονοπάτια και τους μακρινούς ορίζοντες.