Αυθόρμητα ταξίδια: 8 πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη

Καθώς ετοιμαζόμασταν να κλείσουμε τα εισιτήριά μας, συνειδητοποιήσαμε ότι η αυθόρμητη απόφαση να επιβιβαστούμε σε ένα αεροπλάνο και να πάμε οπουδήποτε, «είναι αναπόφευκτα Legen…. περίμενε το… τολμά» (Σύμφωνα με τα λόγια του Barney από το “How I Met your Mother”).

Αλλά μετά μας χτύπησε, δεν ξέραμε τίποτα για τη χώρα στην οποία επρόκειτο να πάμε, και αρχίσαμε να νιώθουμε σαν να ήμασταν εντελώς απροετοίμαστοι για αυτό το ταξίδι.

Για να σας βοηθήσουμε να αποφύγετε κάποια από τα ίδια λάθη που κάναμε, συγκεντρώσαμε μια λίστα με πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη πριν ταξιδέψετε αυθόρμητα.

1. Μπορεί να είναι πιο ακριβό

Το να ταξιδέψετε χωρίς να κάνετε κράτηση πτήσης ή δωματίου ξενοδοχείου εκ των προτέρων μπορεί να καταλήξει να είναι πιο ακριβό από το να έχετε τα πάντα προ-κράτηση. Ωστόσο, ανάλογα με την εποχή, υπάρχουν προσφορές για πτήσεις και ξενοδοχεία της τελευταίας στιγμής που μπορούν να επωφεληθούν από αυθόρμητους ταξιδιώτες.

Όταν αυθόρμητα αποφασίσαμε να πετάξουμε από το Σικάγο στο Κανκούν, τα εισιτήριά μας σίγουρα δεν ήταν τα φθηνότερα. Ωστόσο, η μετάβαση στο αεροδρόμιο και η αγορά ενός εισιτηρίου απλής μετάβασης για έναν τυχαίο προορισμό άξιζε τον κόπο και δεν θα αλλάζαμε αυτή την εμπειρία με τίποτα. Η ευκαιρία να μάθετε για τον πολιτισμό μιας χώρας, όχι διαβάζοντάς τον αλλά ζώντας τον πραγματικά, είναι ανεκτίμητη.

2. Αγορά εισιτηρίου επιστροφής

Η Χρυσή Ερώτηση: Πρέπει να αγοράσετε εισιτήριο μετ’ επιστροφής; Εάν δεν γνωρίζετε πού κατευθύνεστε ή για πόσο καιρό θα μείνετε, σας συνιστούμε να αγοράσετε ένα εισιτήριο απλής μετάβασης. Μπορείτε πάντα να κάνετε κράτηση για πτήση επιστροφής αργότερα, όταν έχετε καλύτερη ιδέα για το πότε και από πού θα αναχωρήσετε. Ωστόσο, ένα σημαντικό πράγμα που πρέπει να έχετε κατά νου είναι ότι ορισμένες χώρες ενδέχεται να μην σας αφήσουν να εισέλθετε εάν δεν μπορείτε να δείξετε αποδείξεις για το επόμενο ταξίδι. Δείτε πώς Περιπλανώμενος κόμης έλυσε το θέμα του ότι δεν είχε εισιτήριο μετ’ επιστροφής.

3. Βρείτε ένα μέρος για να μείνετε

Υπάρχουν μερικές επιλογές διαμονής που φιλοξενούν αυθόρμητους ταξιδιώτες που αναζητούν μέρη για διαμονή της τελευταίας στιγμής. Κάποιοι από αυτούς είναι:

Ξενώνες είναι ο καλύτερος φίλος των οικονομικών ταξιδιωτών. Οι ταξιδιώτες μπορούν να κάνουν κράτηση για ένα κρεβάτι, συνήθως μια κουκέτα σε κοιτώνα σαν δωμάτιο, φθηνά. Οι τιμές ποικίλλουν ανάλογα με την τοποθεσία, αλλά είναι συνήθως φθηνότερο από μια διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο. Οι ξενώνες είναι συνήθως ένα κοινόχρηστο περιβάλλον, που σημαίνει ότι τα μπάνια και η κουζίνα μοιράζονται όλοι οι ένοικοι, γεγονός που μπορεί να δώσει στους ταξιδιώτες την ευκαιρία να γνωρίσουν άλλους ομοϊδεάτες. Οι περισσότερες μεγάλες πόλεις εκτός των ΗΠΑ θα τα έχουν και είναι μια καλή επιλογή της τελευταίας στιγμής για ταξιδιώτες με σακίδιο. Δύο καλοί ιστότοποι ξενώνων για την εύρεση ξενώνων κοντά σας είναι η Booking.com ή το Hostelworld.

Couchsurfing είναι η προτιμώμενη μέθοδος εύρεσης καταλυμάτων. Είναι μια κοινότητα φιλικών ανθρώπων σε όλο τον κόσμο που ανοίγουν τα σπίτια τους στους ταξιδιώτες δωρεάν. Όχι μόνο είναι ο πιο οικονομικός τρόπος ταξιδιού, αλλά σας επιτρέπει επίσης να μείνετε με ντόπιους που μπορούν να σας δώσουν μερικές συμβουλές για το τι να δείτε και πού να πάτε. Κάποιοι μπορεί ακόμη και να είναι σε θέση να σας ξεναγήσουν. Λάβετε υπόψη ότι ορισμένα άτομα χρειάζονται περισσότερο χρόνο από άλλους για να απαντήσουν σε αιτήματα, επομένως φροντίστε να στείλετε έναν αριθμό από αυτά. Υπάρχουν επίσης ομάδες που ονομάζονται «Αίτημα καναπέ τελευταίας στιγμής» που μας έχουν βοηθήσει στο παρελθόν.

Airbnb είναι κάπως παρόμοιο με το Couchsurfing, ωστόσο αντί να τρακάρετε σε έναν καναπέ δωρεάν πληρώνετε για έναν ιδιωτικό χώρο (μπορεί να είναι ένα δωμάτιο, ολόκληρο σπίτι, δεντρόσπιτο κ.λπ.). Η χρήση της Airbnb μπορεί να είναι φθηνότερη από τη διαμονή σε ξενοδοχείο και αν ταξιδεύετε με κάποιον άλλο, μπορεί να είναι φθηνότερη από έναν ξενώνα, επειδή τις περισσότερες φορές πληρώνετε για το δωμάτιο και όχι ανά άτομο. Με την επιλογή «Άμεση κράτηση» της Airbnb, οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν κράτηση την τελευταία στιγμή χωρίς να χρειάζεται να περιμένουν την έγκριση του οικοδεσπότη.

Σημείωση: Κάντε κλικ εδώ για να λάβετε έκπτωση 40 $ για την επόμενη διαμονή σας στην Airbnb με τον κωδικό κουπονιού Airbnb.

Κατασκήνωση μπορεί να είναι μια καλή επιλογή αν απολαμβάνετε τη φύση και δεν σας πειράζει να κοιμάστε σε μια σκηνή. Εμείς, για παράδειγμα, ταξιδεύουμε πάντα με μια ελαφριά σκηνή, υπνόσακους και μαξιλάρια, γιατί ποτέ δεν ξέρεις πότε μπορεί να τη χρειαστείς. Υπάρχουν δύο τρόποι κατασκήνωσης, ο ένας είναι να πληρώσετε για μια θέση κάμπινγκ σε ένα επίσημο κάμπινγκ. Η άλλη επιλογή ονομάζεται stealth camping, που είναι ο προτιμώμενος τρόπος κατασκήνωσης. Για να μάθετε περισσότερα για το stealth camping Κάντε κλικ ΕΔΩ.

Ξενοδοχεία, αν και πιο ακριβές από οποιαδήποτε από τις παραπάνω επιλογές, μπορείτε να υπολογίζετε ότι θα τις βρείτε οπουδήποτε. Δύο ιστότοποι για να βρείτε καλές προσφορές ξενοδοχείων είναι η Hotels.com και η Booking.com

4. Ενημέρωση της τράπεζάς σας

Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο. Η πρότασή μας είναι να το κάνετε ενώ περιμένετε την πτήση σας στον τερματικό σταθμό του αεροδρομίου, με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την τοπική τηλεφωνική υπηρεσία που έχετε ήδη. Εάν, ωστόσο, είστε ήδη μακριά από το σπίτι ή δεν έχετε υπηρεσία στο τηλέφωνό σας, μπορείτε να αναζητήσετε ένα Internet Café ή ένα δημόσιο WiFi και να συνομιλήσετε με έναν από τους εκπροσώπους της τράπεζάς σας στο διαδίκτυο.

Θέλετε πραγματικά να βεβαιωθείτε ότι θα ενημερώσετε την τράπεζά σας για τα ταξίδια σας, γιατί αν παρατηρήσουν μια ασυνήθιστη συμπεριφορά στον τραπεζικό σας λογαριασμό, θα την βάλουν σε κράτηση. Δεν θέλετε να είστε σε μια ξένη χώρα χωρίς χρήματα.

5. Απαιτήσεις & Περιορισμοί Βίζας

Εάν είστε κάτοχος «Διαβατηρίου του Πρώτου Κόσμου», οι περισσότερες χώρες θα σας παρέχουν τουριστική βίζα (συνήθως ισχύει για 90 ημέρες) στο σημείο εισόδου. Ωστόσο, κάθε χώρα έχει διαφορετικές απαιτήσεις βίζας και περιορισμούς, οπότε φροντίστε να το μάθετε πριν φτάσετε εκεί.

Όταν φτάσαμε στο Κανκούν δεν ξέραμε ότι μπορούσαμε να μείνουμε στο Μεξικό με τουριστική βίζα έως και 6 μήνες νόμιμα. Μη γνωρίζοντας κάτι καλύτερο, είπαμε στον αξιωματικό μετανάστευσης ότι σκοπεύουμε να μείνουμε μόνο για 30 ημέρες. Αλλά αργότερα αποφασίσαμε να μείνουμε στο Μεξικό για περισσότερο και η διαδικασία για την παράταση της βίζας είναι αρκετά κουραστική. Οι επιλογές μας είναι είτε να κάνουμε μια έκδοση βίζας, δηλαδή να φύγουμε από τη χώρα και να επιστρέψουμε για να πάρουμε μια νέα βίζα ή να πάμε στο Γραφείο Μετανάστευσης στο Μεξικό και να επεκτείνουμε την τρέχουσα βίζα μας. Και οι δύο επιλογές κοστίζουν χρήματα που δεν θα έπρεπε να πληρώσουμε αν ήμασταν λίγο πιο ενημερωμένοι πριν φτάσουμε.

Μάθετε από το λάθος μας, γιατί ακόμα κι αν δεν σκοπεύετε να μείνετε για το μέγιστο χρονικό διάστημα, τουλάχιστον θα έχετε την επιλογή.

6. Μετακίνηση

Εάν πηγαίνετε κάπου καινούργιο, πάντα βοηθάει να ξέρετε πώς να μετακινηθείτε. Οι περισσότεροι προορισμοί θα έχουν ταξί στα οποία μπορείτε να βασιστείτε. Ωστόσο, ανάλογα με το πού βρίσκεστε, τα ταξί μπορεί να μην είναι ο πιο οικονομικός τρόπος μετακίνησης.

Για να εξοικονομήσετε χρήματα, κάντε όπως κάνουν οι ντόπιοι και χρησιμοποιήστε τοπικά λεωφορεία. Μην ξεχάσετε να ελέγξετε το πρόγραμμα των λεωφορείων, καθώς τα λεωφορεία μπορεί να μην κυκλοφορούν συνεχώς και δεν θέλετε να κολλήσετε στο περπάτημα (μιλάμε εκ πείρας :D).

7. Δεν γνωρίζω τη γλώσσα

Η μη γνώση της μητρικής γλώσσας μιας χώρας μπορεί να είναι ένα από τα χειρότερα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιος ενώ ταξιδεύει. Είναι εξαιρετικά απογοητευτικό όταν δεν μπορείτε να μεταδώσετε τις σκέψεις σας σε άλλους. Αυτή η ίδια απογοήτευση μπορεί να σας οδηγήσει είτε στο να μισείτε την αυθόρμητη ταξιδιωτική σας απόφαση είτε να σας κάνει να θέλετε να μάθετε τη γλώσσα.

Για να ανακουφιστείτε λίγο από το βάρος της μη γνώσης της γλώσσας, βρείτε ένα κατάστημα που πουλά βιβλία και αγοράστε ένα λεξικό. Στην περίπτωσή μας αγοράσαμε ένα βασικό ισπανικό βιβλίο φράσεων καθώς και ένα ισπανικό-αγγλικό λεξικό τη στιγμή που μπήκαμε στο Κανκούν.

Εάν διαθέτετε τηλέφωνο ή tablet, σας συνιστούμε οπωσδήποτε να κάνετε λήψη του Εφαρμογή Google Translate. Θα κάνει την επικοινωνία με τους ντόπιους πολύ πιο εύκολη και γρήγορη.

Μια άλλη χρήσιμη εφαρμογή που βρήκαμε είναι Duolingo (Λάβετε υπόψη ότι υποστηρίζεται μόνο ένας αριθμός γλωσσών) και αν θέλετε σοβαρά να μάθετε μια γλώσσα, είναι απαραίτητο.

Υ.Γ. Όταν οι ντόπιοι βλέπουν ότι προσπαθείτε να μάθετε τη γλώσσα τους, είναι πιο ανοιχτοί να σας βοηθήσουν. Δείξτε λοιπόν λίγη προσπάθεια και μάθετε τουλάχιστον τις βασικές λέξεις όπως Ευχαριστώ, Παρακαλώ, Γεια σας, Αντίο κ.λπ.

8. Διατήρηση επαφής με φίλους και οικογένεια

Ζούμε στην εποχή της τεχνολογίας και δεν υπάρχει πραγματικά καμία δικαιολογία για να μην μένουμε σε επαφή με φίλους και οικογένεια. Μερικές χρήσιμες εφαρμογές που προτείνουμε είναι:

Whatsapp σας επιτρέπει να στέλνετε δωρεάν απεριόριστα μηνύματα κειμένου και εικόνας διεθνώς, ωστόσο δεν μπορείτε να καλέσετε από αυτήν την εφαρμογή. Αυτή η εφαρμογή είναι δωρεάν έως και ένα χρόνο. Και τα δύο μέρη πρέπει να κατεβάσουν την εφαρμογή καθώς επίσης θα χρειαστείτε έναν αριθμό τηλεφώνου για να επιβεβαιώσετε την εγγραφή σας.

Talkatone είναι μια εξαιρετική εφαρμογή για δωρεάν απεριόριστες κλήσεις και μηνύματα μέσω WiFi και το καλύτερο μέρος είναι ότι ο άλλος δεν χρειάζεται να έχει εγκατεστημένη την εφαρμογή στη συσκευή του.

Αν και το αυθόρμητο ταξίδι μπορεί να είναι δύσκολο, δεν χρειάζεται να είναι αδύνατο.

Οι άνθρωποι το έκαναν πολύ πριν από την εφεύρεση του Διαδικτύου. Αλλά αν έχετε λίγο χρόνο για να κάνετε λίγη έρευνα πριν μπείτε στο αεροπλάνο, ελπίζουμε ότι αυτή η ανάρτηση θα σας βοηθήσει να κάνετε τη διαδικασία του αυθόρμητου ταξιδιού πολύ πιο ομαλή.

Κάρτα Revolut: Η καλύτερη λύση για τους ταξιδιώτες!

Aκολουθήστε μας στο facebook

Ετοιμάζεστε για ταξίδι; Δείτε αυτά τα χρήσιμα!!

Αεροπορικά εισιτηρια

Ενοικίαση αυτοκινήτου

ξενοδοχεία

Ασφάλιση 

Διαβάστε επίσης:Ταϊλάνδη Ταξίδι, Εργασία

Πώς να αποκτήσετε ρωσική βίζα

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη βίζα της Αιγύπτου

Μαρία Παπαπέτρου
Μαρία Παπαπέτρου

Ελεύθερη ψυχή, αιώνια περιπλανώμενη, η Μαρια γοητεύεται από τα άγνωστα μονοπάτια και τους μακρινούς ορίζοντες.