ταξίδι στην Ευρώπη με το τρένο

Περιεχόμενα

Μάθετε πώς να ταξιδεύετε στην Ευρώπη με τρένο με τον αλάνθαστο οδηγό μας! Δείτε πώς να αποκτήσετε φθηνά εισιτήρια, να σχεδιάσετε τη διαδρομή σας, να πλοηγηθείτε σε σταθμούς και δρομολόγια και να αξιοποιήσετε στο έπακρο τη διαδρομή σας με το τρένο. 

Απλοποιούμε και απομυθοποιούμε τη διαδικασία του ταξιδιού στην Ευρώπη με τρένο παρακάτω. 

Γιατί πρέπει να ταξιδέψετε στην Ευρώπη με το τρένο

Εάν σκέφτεστε να πάρετε ένα τρένο στην Ευρώπη, ίσως ανησυχείτε ότι ρομαντικοποιείτε λίγο την ιδέα. Αλλά υπάρχουν τόσα πολλά οφέλη από το να ταξιδεύεις στην Ευρώπη με το τρένο! 

Είναι άνετο, η διαδρομή είναι συχνά γραφική, θα φτάσετε ακριβώς στο κέντρο της πόλης, δεν περιορίζεστε στις αποσκευές και τα αντικείμενα που μπορείτε να φέρετε και ξεχάστε την ταλαιπωρία της ασφάλειας και των τελωνείων του αεροδρομίου. 

Ας ρίξουμε μια ματιά στους πολλούς λόγους που πρέπει να ταξιδέψετε στην Ευρώπη με τρένο. 

Άνετο και γραφικό

Ορισμένες βόλτες με τρένο θα σας μεταφέρουν σε μερικές από τις πιο γραφικές περιοχές της Ευρώπης καθώς κατευθύνεστε σε όμορφες, ιστορικές πόλεις στη διαδρομή σας.

Ακόμα κι αν η διαδρομή σας δεν περνάει μέσα από τις Άλπεις ή τους κυματιστούς λόφους της Τοσκάνης, θα οδηγείτε με εξαιρετική άνεση με άφθονο χώρο για να τεντώσετε τα πόδια σας, να περπατήσετε και να αποθηκεύσετε τα πράγματά σας. 

Το τρένο σας μπορεί να έχει τραπέζι, θέσεις αντικριστά για ομαδικά ταξίδια ή ειδικά αυτοκίνητα εστιατορίων/μπαρ, ώστε να μοιάζει περισσότερο με ξενοδοχείο παρά με αεροπλάνο. 

Εάν βρίσκεστε σε τρένο μεγάλων αποστάσεων, μπορεί να έχετε ανακλινόμενα καθίσματα ή να έχετε τη δυνατότητα να κάνετε κράτηση σε μια ιδιωτική καμπίνα ύπνου, ώστε να μπορείτε να παρακολουθείτε αδιάκοπα τα μάτια σας στο ταξίδι σας.

Ηλεκτρονικά εισιτήρια για εύκολη κράτηση

Εάν η ιδέα σας να ταξιδέψετε σε τρένο περιλαμβάνει την αναμονή σε μεγάλη ουρά για εισιτήρια τρένου την τελευταία στιγμή, ξανασκεφτείτε το! Σήμερα, τα τρένα στην Ευρώπη χρησιμοποιούν κυρίως ηλεκτρονικά εισιτήρια που αγοράζετε εκ των προτέρων μέσω Διαδικτύου. 

Ενώ μπορείτε να αγοράσετε εισιτήρια στο σταθμό (στο γκισέ ή μέσω ενός περιπτέρου), οι περισσότεροι άνθρωποι αγοράζουν ηλεκτρονικά εισιτήρια εκ των προτέρων και απλώς δείχνουν το εισιτήριο σε έναν συνοδό στο τηλέφωνό τους. 

Ταξιδέψτε με τρένο σε 33 χώρες της Ευρώπης με ένα παγκόσμιο κινητό πάσο Eurail Global.

Βολικές τοποθεσίες άφιξης

Εάν έχετε ποτέ απογοητευτεί από την ταλαιπωρία να φτάσετε από το αεροδρόμιο στο ξενοδοχείο σας, θα εκτιμήσετε πόσο βολικά ταξίδια με τρένο κάνουν την άφιξή σας. 

Δεδομένου ότι οι περισσότεροι σιδηροδρομικοί σταθμοί βρίσκονται στο κέντρο ή κοντά στο κέντρο των μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων, δεν θα είστε ποτέ μακριά από τα μέσα μαζικής μεταφοράς και θα μπορείτε πάντα να επιλέγετε ταξί ή να πάρετε μια μερίδα βόλτας. 

Θα βρείτε ακόμη και τρένα που σταματούν σε μικρές πόλεις και χωριά μακριά από μεγάλες πόλεις – κάτι που σπάνια κάνουν οι αεροπορικές εταιρείες. Αν πάντα θέλατε να εξερευνήσετε ένα παράξενο σημείο στην Ευρώπη, τα τρένα είναι ο καλύτερος τρόπος. 

Δωρεάν, απεριόριστες αποσκευές

Το να ταξιδέψετε στην Ευρώπη με τρένο σημαίνει ότι δεν θα χρειαστεί να πληρώσετε για να ελέγξετε τις αποσκευές σας ή να υπόκεινται σε όρια βάρους και μεγέθους αποσκευών. Θα πρέπει να μπορείτε να μεταφέρετε και να σηκώνετε τις τσάντες σας, αλλά δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι περιορισμοί που επιβάλλονται από τις ευρωπαϊκές γραμμές τρένων. 

Μπορείτε επίσης να φέρετε οποιαδήποτε σνακ, ποτά, υγρά, αλκοόλ, μπαταρίες και άλλα είδη που οι αεροπορικές εταιρείες είτε περιορίζουν είτε απαγορεύουν. Είναι πολύ πιο βολικό όταν ετοιμάζετε βαλίτσες για ένα ταξίδι με τρένο! 

Δεν υπάρχει σημείο ελέγχου τελωνείου ή ασφάλειας

Όλοι καταλαβαίνουμε τον σκοπό των σημείων ελέγχου ασφαλείας στα διεθνή αεροδρόμια, αλλά δεν μπορούμε να αρνηθούμε πόσο ταλαιπωρία και χρόνο είναι χάλια. 

Αυτό δεν είναι ένα θέμα με τα ταξίδια με τρένο στην Ευρώπη, όπου δεν υπάρχουν σημεία ελέγχου ασφαλείας για να αντιμετωπίσετε ή τελωνειακές γραμμές για να διασχίσετε!  

Πώς να ταξιδέψετε στην Ευρώπη με το τρένο: Ένας αλάνθαστος οδηγός

Το να ταξιδεύετε στην Ευρώπη με το τρένο είναι το είδος της εμπειρίας που θα θυμάστε για μια ζωή.

Καθισμένοι στη θέση σας, θα παρακολουθήσετε χιονισμένα βουνά, πόλεις τόσο παλιές όσο ο χρόνος και ζωντανά τοπία να πετούν καθώς κατεβαίνετε τις πίστες. 

Εάν όλα πάνε καλά, αυτό είναι κάτι που θα θέλετε να επαναλάβετε, επισκεπτόμενοι ακόμη περισσότερες χώρες και εξορμώντας σε ιστορικά και όμορφα χωριά έξω από τις μεγάλες πόλεις! 

Αλλά το να μάθεις πώς να ταξιδεύεις στην Ευρώπη με τρένο μπορεί να είναι λίγο τρομακτικό. Υπάρχουν πολλά κινούμενα μέρη εδώ – προγραμματισμός της διαδρομής και των στάσεων, η αγορά εισιτηρίων, η πλοήγηση σε σιδηροδρομικούς σταθμούς και ο εντοπισμός δεσμευμένων θέσεων. 

Κάναμε τη διαδικασία απλή με έναν οδηγό βήμα προς βήμα που περιγράφει λεπτομερώς όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για να ταξιδέψετε με επιτυχία στην Ευρώπη με το τρένο σαν έμπειρος επαγγελματίας. 

Από την κατανόηση των διαφορετικών τύπων τρένων που μπορείτε να πάρετε μέχρι να μάθετε πώς να επιβιβάζεστε και να φτάσετε στο ξενοδοχείο σας όταν φτάσετε στον προορισμό σας, σας έχουμε καλύψει. 

Όλοι στο πλοίο! Εδώ είναι ο αλάνθαστος οδηγός μας για το πώς να ταξιδέψετε στην Ευρώπη με το τρένο. 

Απεριόριστη πρόσβαση με δημόσιο τρένο, λεωφορείο και πλοίο για να επισκεφθείτε περισσότερες από 41 πόλεις

1. Κατανοήστε τους διαφορετικούς ευρωπαϊκούς τύπους τρένων

Πριν ξεκινήσετε να σχεδιάζετε σοβαρά το ευρωπαϊκό ταξίδι σας με τρένο, θα χρειαστείτε μια σταθερή κατανόηση των διαφορετικών τύπων τρένων για τα οποία θα μπορείτε να αγοράσετε κάρτες. 

Αυτά που πρέπει να προσέξεις είναι:

  • Περιφερειακά και Προαστιακά Τρένα: Συνδέστε κοντινές πόλεις και χωριά με μεγάλες πόλεις ή λειτουργήστε με μια συγκεκριμένη περιοχή της Ευρώπης. μπορεί να μην προσφέρει φαγητό και ποτό και μπορεί να είναι λιγότερο άνετο από τρένα μεγάλων αποστάσεων ή τρένων υψηλής ταχύτητας. 
  • Τρένα υψηλής ταχύτητας και μεγάλων αποστάσεων (Sleeper): Συνδέστε μακρινές πόλεις και χωριά με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις ή χώρες. συνήθως περιλαμβάνουν πολλαπλές μεταφορές και μπορεί να λειτουργούν μόνο σε υψηλές ταχύτητες για τμήματα του ταξιδιού. Τα τρένα μεγάλων αποστάσεων προσφέρουν ανακλινόμενα καθίσματα σε ιδιωτικές καμπίνες ύπνου για άνεση κατά τη διάρκεια της νύχτας σε μεγάλα ταξίδια. 
  • Τουριστικά τρένα: Γραφικές βόλτες σε δημοφιλείς περιοχές της Ευρώπης που χρησιμοποιούνται για περιηγήσεις στα αξιοθέατα ή ειδικές εμπειρίες (όπως το Cinque Terre Express ή το Jacobite Hogwarts Express). συνήθως πιο ακριβά από άλλους τύπους βόλτων με τρένο και δεν καλύπτουν μεγάλες αποστάσεις. 

Τις περισσότερες φορές, οι ταξιδιώτες θα πρέπει να δώσουν προσοχή μόνο σε περιφερειακά ή προαστιακά τρένα και τρένα υψηλής ταχύτητας ή μεγάλων αποστάσεων.

Τα τουριστικά τρένα μπορούν να είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να περιηγηθείτε στα αξιοθέατα γύρω από γραφικές περιοχές, αλλά δεν θα χρησιμοποιηθούν για εκτεταμένα ταξίδια σε όλη την Ευρώπη. 

2. Κάντε ένα σχέδιο με τις εφαρμογές και τους ιστότοπους προγραμματισμού ταξιδιών με τρένο

Το πιο τρομακτικό μέρος του σχεδιασμού να ταξιδέψετε στην Ευρώπη με τρένο είναι ο ίδιος ο προγραμματισμός! Ευτυχώς, υπάρχουν ορισμένες ισχυρές εφαρμογές και ιστότοποι που απομακρύνουν την ταλαιπωρία του προγραμματισμού ταξιδιού με τρένο. 

Μερικές από τις αγαπημένες μας εφαρμογές και ιστότοπους που θα χρησιμοποιήσουμε για τον προγραμματισμό ταξιδιών με τρένο στην Ευρώπη είναι:

Καθένας από αυτούς τους ταξιδιωτικούς σχεδιαστές σάς επιτρέπει να εισαγάγετε τον προορισμό έναρξης και λήξης για να δείτε επιλογές για ταξίδια με τρένο στις ημερομηνίες της επιλογής σας.

Ταξινομήστε εύκολα τα αποτελέσματά σας ανάλογα με τα ταχύτερα τρένα, τη φθηνότερη ώρα ή την ώρα αναχώρησης για να διασφαλίσετε ότι θα καταλήξετε με επιλογές που ταιριάζουν με το πρόγραμμα και τον προϋπολογισμό που έχετε κατά νου. 

Μπορείτε να το κάνετε αυτό για κάθε σκέλος του ταξιδιού σας για να λάβετε τα πάσο σας και να συντάξετε ένα απρόσκοπτο σχέδιο τρένου. Εάν το εισιτήριο που έχετε επιλέξει περιλαμβάνει μεταφορές, θα μπορείτε να επιλέξετε την κατηγορία θέσης σας και πολλά άλλα. 

Μην ξεκινήσετε να σχεδιάζετε ένα ταξίδι για να ταξιδέψετε στην Ευρώπη με τρένο χωρίς να χρησιμοποιήσετε πρώτα έναν από αυτούς τους ιστότοπους ή τις εφαρμογές! Θα εκπλαγείτε με το πόσο εύκολο κάνει το στάδιο του σχεδιασμού. 

3. Αγοράστε τα εισιτήριά σας για το τρένο

Έχετε μερικές επιλογές όταν πρόκειται να αγοράσετε τα εισιτήρια τρένου σας στην Ευρώπη. Πάντα να αγοράζετε τα εισιτήριά σας εκ των προτέρων για να πετύχετε τις καλύτερες προσφορές και να βεβαιωθείτε ότι έχετε διαθέσιμες θέσεις! 

Δεδομένου ότι θα χρειαστείτε ηλεκτρονικά εισιτήρια, οι αγορές σας θα γίνονται ηλεκτρονικά μέσω ενός ιστότοπου συγκέντρωσης εισιτηρίων τρένου τρίτου μέρους (όπως αυτές που αναφέρονται παραπάνω) ή απευθείας μέσω της εταιρείας τρένων. 

Εάν πρόκειται να ταξιδέψετε σε όλη την Ευρώπη, ίσως θελήσετε να αγοράσετε μια κάρτα Eurail που σας επιτρέπει να προκρατήσετε εισιτήρια για πολλές διαδρομές εκ των προτέρων, όπου κι αν λειτουργεί ο σιδηρόδρομος. 

Μπορείτε επίσης να αγοράσετε εισιτήρια στο σιδηροδρομικό σταθμό, αλλά μπορεί να χρειαστεί να περιμένετε σε μεγάλη ουρά και να διακινδυνεύσετε τα εισιτήρια να μην είναι διαθέσιμα την τελευταία στιγμή. 

Είναι πολύ λιγότερο συνηθισμένο να αγοράζετε ευρωπαϊκά εισιτήρια τρένου εκ των προτέρων μέσω τηλεφώνου, αλλά είναι δυνατό με ορισμένες γραμμές τρένου. Κάντε μια γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο ανά σταθμό για να δείτε εάν αυτή η επιλογή είναι διαθέσιμη. 

  • Τοποθεσίες συγκέντρωσης: Συγκρίνετε και προβάλετε επιλογές εισιτηρίων για διαφορετικές εταιρείες τρένων, ταξινομώντας και αναλύοντάς τις κατά ώρα αναχώρησης, διαδρομή, κόστος, μεταφορές και ταχύτητα
  • Απευθείας: Αναζητήστε εισιτήρια σε μια συγκεκριμένη γραμμή τρένου εντός μιας περιοχής ή χώρας (όπως η Γαλλία ή η Σκωτία ) με την ευκαιρία για καλύτερες εκπτώσεις. καλύτερα αν είστε ήδη εξοικειωμένοι με τις διαδρομές και τους σταθμούς τρένων στη χώρα
  • Κάρτα Eurail: Οι τιμές ξεκινούν από 211 $ για κάρτες Eurail που διατίθενται σε διαφορετικές κατηγορίες, όπως 7-10 ημέρες σε 1 μήνα ή κάρτες μιας χώρας. είναι καλύτερο αν σκοπεύετε να επισκεφτείτε πολλές χώρες ή πολλές περιοχές σε μία μόνο χώρα
  • Σιδηροδρομικός Σταθμός: Αγοράστε εισιτήρια στο γκισέ του σιδηροδρομικού σταθμού ακριβώς πριν από το ταξίδι σας ή πηγαίνετε σε ένα από τα αυτοματοποιημένα περίπτερα για να τα προμηθευτείτε. κατανοήσουν τον κίνδυνο να μην είναι διαθέσιμα τα εισιτήρια την τελευταία στιγμή
  • Τηλέφωνο: Ορισμένες γραμμές τρένων σάς επιτρέπουν να αγοράζετε εισιτήρια εκ των προτέρων μέσω τηλεφώνου καλώντας τον αριθμό που αναφέρεται στον ιστότοπο, αλλά δεν θα προσφέρουν όλες αυτήν την υπηρεσία

Ωστόσο, όπως κι αν αποφασίσετε να προμηθευτείτε τα εισιτήριά σας, θα χρειαστείτε συγκεκριμένη απόδειξη του εισιτηρίου σας στα χέρια σας εγκαίρως για το ταξίδι. Αυτό μπορεί να είναι το ηλεκτρονικό σας εισιτήριο τραβηγμένο και έτοιμο στο τηλέφωνό σας ή ένα φυσικό εισιτήριο για να το παραδώσετε στον συνοδό. 

4. Πηγαίνετε στο σιδηροδρομικό σταθμό και βρείτε την πλατφόρμα σας

Μόλις βρείτε και αγοράσετε τα εισιτήριά σας, μπορείτε να συνεχίσετε με τα ταξιδιωτικά σας σχέδια και να φτάσετε στον κατάλληλο σιδηροδρομικό σταθμό και πλατφόρμα που αναγράφονται στο εισιτήριό σας. 

Προσπαθήστε να φτάσετε τουλάχιστον 30 λεπτά νωρίτερα – μια ώρα νωρίτερα είναι καλύτερα αν είναι η πρώτη σας φορά. Αυτό σας αφήνει άφθονο χρόνο για να βρείτε τον σταθμό και να φτάσετε στη σωστή πλατφόρμα.

Χρειάζεται να είστε προσεκτικοί όταν παίρνετε ένα τρένο στην Ευρώπη ως αρχάριος – οι πόλεις μπορεί να έχουν πολλούς σιδηροδρομικούς σταθμούς, επομένως βεβαιωθείτε ότι βρίσκετε τη σωστή τοποθεσία. 

Αφού φτάσετε, κατευθυνθείτε προς την πλατφόρμα του τρένου που αναγράφεται στο εισιτήριό σας. Οι πινακίδες στο σταθμό θα σας βοηθήσουν να σας καθοδηγήσουν.

Αναζητήστε τον αριθμό του τρένου σας, την ώρα αναχώρησης (αναφέρεται σε 24ωρη ώρα) και την εταιρεία τρένου για να βεβαιωθείτε ότι βρίσκεστε στο σωστό μέρος. 

Εάν έχετε ένα χάρτινο εισιτήριο, θα πρέπει να το επικυρώσετε τώρα σε ένα από τα περίπτερα κοντά στην πλατφόρμα. Ρωτήστε έναν συνοδό αν δεν μπορείτε να βρείτε έναν. Εάν έχετε ηλεκτρονικό εισιτήριο, αυτό το βήμα δεν είναι απαραίτητο. 

5. Επιβιβαστείτε στο τρένο και βρείτε τη θέση σας

Εάν το εισιτήριο τρένου υψηλής ταχύτητας/μεγάλων αποστάσεων συνοδεύεται από κράτηση θέσεων, θα πρέπει να εντοπίσετε το κατάλληλο βαγόνι τρένου και τον κατάλληλο αριθμό θέσης στο τρένο κατά την επιβίβαση. 

Το εισιτήριό σας θα περιγράφει με σαφήνεια τον αριθμό του αυτοκινήτου και τον αριθμό της θέσης, επομένως εντοπίστε το σωστό αυτοκίνητο και κατευθυνθείτε προς την αριθμημένη θέση σας. 

Εάν κλείσατε το εισιτήριό σας με ανοιχτά καθίσματα, απλώς αναζητήστε το βαγόνι του τρένου στην κατηγορία θέσεων σας (1η θέση ή 2η θέση). Θα δείτε 1 ή 2 γραμμένο καθαρά στην πόρτα ή στο πλάι του βαγονιού του τρένου καθώς πλησιάζετε. 

Σημαντικό: Ορισμένα τρένα χωρίζονται αργότερα στο ταξίδι και κατευθύνονται σε διαφορετικές τοποθεσίες. Βεβαιωθείτε ότι το αυτοκίνητο στο οποίο επιβιβάζεστε κατευθύνεται προς τον προορισμό σας! 

6. Κρατήστε τις αποσκευές σας και καθίστε

Τώρα που εντοπίσατε το αυτοκίνητο και το κάθισμά σας, μπορείτε να αρχίσετε να χαλαρώνετε και να αποθηκεύετε τις αποσκευές σας στο κατάλληλο διαμέρισμα. Ανάλογα με το τρένο, μπορείτε να στοιβάζετε τις αποσκευές σας σε σχάρες στο τέλος του αυτοκινήτου, σε σχάρες πάνω από το κεφάλι ή ανάμεσα στα καθίσματα. 

Εάν δεν είστε σίγουροι τι να κάνετε, απλώς παρακολουθήστε τι κάνουν οι άλλοι επιβάτες με τις αποσκευές τους. Βεβαιωθείτε ότι οι αποσκευές σας είναι αποθηκευμένες με ασφάλεια και όχι σε κανέναν. 

Βεβαιωθείτε ότι το τηλέφωνο ή το χάρτινο εισιτήριο (και η ταυτότητά σας) παραμένουν μαζί σας στη θέση σας. Όταν ο αγωγός του τρένου σας περάσει και ζητήσει το εισιτήριό σας αργότερα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, θα το χρειαστείτε για να τους δείξετε. 

Στη συνέχεια, μπορείτε να καθίσετε, να πάρετε μια ανάσα και να ετοιμαστείτε να εγκατασταθείτε για μια χαλαρωτική βόλτα στον πρώτο σας ευρωπαϊκό προορισμό!

Εάν υπάρχουν διαθέσιμα τρόφιμα και ποτά (δωρεάν ή με κόστος), μπορείτε να επωφεληθείτε από το αυτοκίνητο του εστιατορίου ή όταν το καροτσάκι περνάει από το αυτοκίνητό σας.

Αν προετοιμαστήκατε καλά, προχωρήστε και τραβήξτε έξω το ταξιδιωτικό μαξιλάρι, τα σνακ και τα ποτά σας, το βιβλίο, τα ακουστικά κ.λπ. για μια άνετη βόλτα. Εάν πρέπει να χρησιμοποιήσετε την τουαλέτα, αναζητήστε την ετικέτα του WC στις πόρτες για να εντοπίσετε το ντουλάπι νερού. 

7. Προετοιμαστείτε καθώς πλησιάζετε στον προορισμό σας

Μόλις αρχίσετε να πλησιάζετε στον προορισμό ή τη μεταφορά σας, ήρθε η ώρα να πάρετε τις αποσκευές σας και να τις έχετε έτοιμες. Αρχίστε να προσέχετε πολύ τις ανακοινώσεις ή τις οθόνες εν πλω, ώστε να ξέρετε πότε είναι ώρα να βγείτε από το τρένο. 

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε χωρίς αμφιβολία πώς λέγεται η στάση σας! Ορισμένοι σταθμοί έχουν πολύ παρόμοια ονόματα (όπως ο Gare de Bercy και ο Gare de Lyon στη Γαλλία). 

Ενώ ορισμένα τρένα δημοφιλή στους τουρίστες θα ανακοινώνουν ή θα δημοσιεύουν επερχόμενες στάσεις στα αγγλικά, δεν θα το κάνουν όλα.

Για να είστε ασφαλείς, μελετήστε τις στάσεις του σταθμού σας και ακούστε την προφορά στη μητρική γλώσσα, ώστε να την αναγνωρίσετε. 

Όταν ακούσετε την ανακοίνωση και ξέρετε ότι η στάση σας είναι κοντά, μπορείτε να αρχίσετε να παρατάσσεστε με τους άλλους επιβάτες για να βγείτε ομαλά από το τρένο.

Μην περιμένετε μέχρι να σταματήσει το τρένο για να πάρετε τις αποσκευές σας και να κάνετε ουρά! Μπορεί να χάσετε τη στάση σας.

8. Αφαιρέστε και Επαναλάβετε ή Φτάστε στο ξενοδοχείο σας

Εάν ταξιδεύετε με τρένο σε όλη την Ευρώπη, αυτή η πρώτη διαδρομή δεν θα είναι η τελευταία σας. Τώρα που είστε πιο εξοικειωμένοι με τη διαδικασία, κάθε επιβίβαση και αποβίβαση θα είναι λίγο πιο εύκολη. 

Μόλις φτάσετε στον πρώτο σας προορισμό, μπορεί να μεταφερθείτε απευθείας σε άλλο τρένο ή να περάσετε μερικές μέρες στην πόλη για να περιηγηθείτε στα αξιοθέατα και να περιηγηθείτε. 

Εάν θα μείνετε στην πόλη μόλις φτάσετε, μπορείτε να φτάσετε στο ξενοδοχείο σας με ταξί ή μέσα μαζικής μεταφοράς – ό,τι είναι πιο βολικό ή οικονομικό.

Πολλές ευρωπαϊκές πόλεις έχουν στάσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς ακριβώς έξω από τους σιδηροδρομικούς σταθμούς, γεγονός που καθιστά πολύ βολικό να επιβιβαστείτε και να φτάσετε στο ξενοδοχείο σας.

Αλλά αν πάρετε τα μέσα μαζικής μεταφοράς, θα έχετε περισσότερες στάσεις και εισιτήρια να αντιμετωπίσετε. Εάν πάρετε ταξί, μπορείτε να πάτε κατευθείαν στο ξενοδοχείο σας, αλλά θα κοστίσει περισσότερο. 

Πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη για αρχάριους

Εάν είστε αρχάριος στα ταξίδια με τρένο, μην αφήσετε τη διαδικασία να σας κυριεύσει. Εάν έχετε υπόψη σας τις παρακάτω υποδείξεις και συμβουλές, θα καταλάβετε καλύτερα από τους περισσότερους επιβάτες τρένου για πρώτη φορά! 

Ταξιδέψτε με τρένο σε 33 χώρες της Ευρώπης με ένα παγκόσμιο κινητό πάσο Eurail Global.

Θα χρησιμοποιήσετε ηλεκτρονικά εισιτήρια για κράτηση

Ο προγραμματισμός του ταξιδιού σας θα είναι δύσκολος όταν λάβετε τα ηλεκτρονικά εισιτήριά σας εκ των προτέρων και δείξετε το εισιτήριο στο τηλέφωνό σας!

Βεβαιωθείτε ότι έχετε αξιόπιστη υπηρεσία κινητής τηλεφωνίας και επαρκές πρόγραμμα δεδομένων με διεθνείς ή τοπικές κάρτες SIM για να αγοράσετε και να αποκτήσετε πρόσβαση στα εισιτήριά σας σε ολόκληρο το ευρωπαϊκό τοπίο. 

Κάντε κράτηση εισιτηρίων εκ των προτέρων και αναζητήστε εκπτώσεις

Συνήθως θα πετύχετε πολύ καλύτερη προσφορά στα εισιτήριά σας όταν τα αγοράζετε νωρίτερα, ειδικά στα πιο ακριβά τρένα υψηλής ταχύτητας.

Αναζητήστε τυχόν εκπτώσεις που προσφέρονται, όπως έκπτωση 25% σε  νέους (ταξιδιώτες κάτω των 27 ετών), έκπτωση 35% σε φοιτητές  (ηλικίες 12-25 ετών), δωρεάν πάσο για παιδιά την 1η ημέρα του ταξιδιού και έκπτωση 10% σε κάρτες για ηλικιωμένους. 

Πηγαίνετε νωρίς στον σιδηροδρομικό σταθμό

Φτάνοντας 30 λεπτά – ή καλύτερα, μια ώρα νωρίτερα – θα σας δώσει αρκετό χρόνο για να βρείτε τον κατάλληλο τερματικό σταθμό και να βεβαιωθείτε ότι είστε εκεί στην ώρα σας για να αναχωρήσει το τρένο.

Τα τρένα λειτουργούν με σφιχτό πρόγραμμα και δεν θέλετε να αργήσετε! 

Εξοικειωθείτε με τις επιλογές φαγητού και ποτού

Ορισμένα τρένα διαθέτουν αυτοκίνητο με εστιατόριο ή μπαρ που μπορείτε να επισκεφτείτε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. άλλα προσφέρουν υπηρεσία καθισμάτων ή καροτσάκια που οι συνοδοί περνούν μέσα από αυτοκίνητα 1ης ή 2ης κατηγορίας.

Σε ορισμένα τρένα, μπορεί να χρειαστείτε εισιτήρια 1ης θέσης για να απολαύσετε δωρεάν επιλογές φαγητού και ποτού στο ταξίδι. 

Φέρτε τα σωστά πράγματα

Το ταξίδι σας με το τρένο θα είναι διασκεδαστικό, αλλά μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να φτάσετε στον προορισμό σας. Η προετοιμασία με τα σωστά είδη θα το κάνει πολύ πιο ευχάριστο και βολικό! 

Φορτώστε με σνακ, ποτά και είδη πρώτης ανάγκης για άνετο, καθαρό ταξίδι, όπως ωτοασπίδες, μαξιλάρι ταξιδιού, μαντηλάκια καθαρισμού, μάσκα ματιών και κλειδαριές καλωδίων για να προστατεύσετε τα πράγματά σας όταν πηγαίνετε στην τουαλέτα ή στο αυτοκίνητο του μπαρ. 

Μάθετε πού δεν λειτουργούν τα τρένα στην Ευρώπη

Τα τρένα συνδέουν μεγάλο μέρος της Ευρώπης για εύκολο ταξίδι, αλλά ορισμένες περιοχές δεν εξυπηρετούνται σιδηροδρομικώς και δεν είναι προσβάσιμες με τρένο.

Μεγάλο μέρος της Ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων είναι απρόσιτο με τρένο ή μόνο μέσω άσκοπα μεγάλων διαδρομών (όταν θα ήταν καλύτερα να παίρνετε αεροπλάνο ή λεωφορείο). 

Ελέγξτε τα Νέα για Απεργίες Σιδηροδρόμων

Δεν είναι συνηθισμένο, αλλά τα δρομολόγια των τρένων έχουν επηρεαστεί από τις απεργίες των σιδηροδρόμων στο παρελθόν και θα επηρεαστούν ξανά. Αξίζει να ελέγχετε τα νέα προτού ξεκινήσετε να προγραμματίζετε το ταξίδι σας για να δείτε εάν υπάρχουν προειδοποιήσεις για τις προγραμματισμένες ημερομηνίες σας. 

Μπορείτε να κάνετε μια ευρεία αναζήτηση, όπως οι απεργίες των σιδηροδρόμων στην Ευρώπη, για να δείτε τυχόν πρόσφατα άρθρα που περιγράφουν λεπτομερώς τις προγραμματισμένες απεργίες. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε αναζήτηση ανά χώρα για να δείτε εάν προγραμματίζονται απεργίες των τρένων κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας.

Συχνές Ερωτήσεις

Εάν εξακολουθείτε να έχετε ερωτήσεις σχετικά με το πώς να ταξιδέψετε στην Ευρώπη με τρένο, αυτές οι συνήθεις ερωτήσεις ταξιδιωτών μπορεί να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα λίγο περισσότερο! 

Πόσο θα κόστιζε να ταξιδέψεις στην Ευρώπη με τρένο;

Το να ταξιδεύετε στην Ευρώπη με τρένο ξεκινά από περίπου 59 $ για ένα πάσο 1 χώρας ή 208 $ για μια κάρτα Eurail 4 ημερών σε 3-5 προορισμούς στην Ευρώπη μέσα σε ένα μήνα. Οι τιμές των εισιτηρίων μπορεί να είναι πιο κοντά στα 600 $ για μεγαλύτερα ταξίδια και εισιτήρια πρώτης θέσης.

Τα εισιτήρια για παιδιά, φοιτητές, άτομα κάτω των 27 ετών και ηλικιωμένους προσφέρονται συνήθως με έκπτωση. Μπορείτε επίσης να αναζητήσετε ναύλους εκτός αιχμής απευθείας μέσω σιδηροδρομικών γραμμών για εξοικονόμηση.

Πώς μπορώ να ταξιδέψω στην Ευρώπη με τρένο;

Εάν δεν είστε Ευρωπαίος πολίτης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το πάσο Eurail για να κάνετε εύκολα προκράτηση εισιτηρίων τρένου σε όλη την Ευρώπη, ανάλογα με το πού θέλετε να σταματήσετε, το ποσό που θέλετε να ξοδέψετε και τη διάρκεια του ταξιδιού σας.

Οι Ευρωπαίοι πολίτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν την κάρτα Interrail για να κάνουν κράτηση εκ των προτέρων για ταξίδια με τρένο στην Ευρώπη με έκπτωση.

Ποιος είναι ο κανόνας των 7μμ;

Ο κανόνας στις 7 μ.μ. για τα ευρωπαϊκά ταξίδια με τρένο κάνει ένα ολονύκτιο ταξίδι με τρένο να υπολογίζεται μόνο ως μονοήμερο ταξίδι.

Εάν το νυχτερινό σας τρένο αναχωρεί μετά τις 7 μ.μ., εισαγάγετε την ημερομηνία της επόμενης ημέρας στο σιδηροδρομικό πάσο σας, ώστε το ταξίδι σας να υπολογίζεται ως 1 ημέρα αντί για 2.

Είναι το τρένο ο καλύτερος τρόπος για να ταξιδέψετε στην Ευρώπη;

Το τρένο είναι ο καλύτερος τρόπος για να ταξιδέψετε στην Ευρώπη εάν σκοπεύετε να επισκεφτείτε χώρες της Δυτικής ή Κεντρικής Ευρώπης.

Τα τρένα είναι πιο άνετα, επιβάλλουν λιγότερους κανόνες και όρια και γενικά κοστίζουν λιγότερο από ό,τι οι πτήσεις σε όλη την Ευρώπη.

Η Ανατολική Ευρώπη δεν είναι τόσο καλά συνδεδεμένη με το σιδηρόδρομο και είναι καλύτερα να πετάτε ή ακόμα και να πάρετε λεωφορείο σε αυτές τις χώρες.

Είναι το τρένο φθηνότερο από το αεροπλάνο στην Ευρώπη;

Το ταξίδι με τρένο είναι μερικές φορές φθηνότερο από το να πάρετε ένα αεροπλάνο εντός της Ευρώπης, αλλά εξαρτάται από την απόσταση διαδρομής του τρένου, την κατηγορία θέσης και τον τύπο. Τα ταξίδια μικρής απόστασης, περιφερειακά τρένα είναι συνήθως φθηνότερα από τις πτήσεις στην Ευρώπη.

Αλλά τα μεγαλύτερα ή ολονύχτια ταξίδια με τρένο μπορεί να κοστίζουν περισσότερο από το να πετάξεις στην Ευρώπη, ειδικά αν ταξιδεύεις ως μεγάλη οικογένεια. Συγκρίνετε το κόστος πριν κλείσετε τα εισιτήριά σας.

Έτσι, νιώθετε σίγουροι για το πώς να ταξιδέψετε στην Ευρώπη με το τρένο;

Φαίνεται σαν ένα σημαντικό εγχείρημα – να πάτε στην Ευρώπη, να φτάσετε σε μια σειρά από σιδηροδρομικούς σταθμούς, να βρείτε τα σωστά αυτοκίνητα και καθίσματα και να διασχίσετε ένα πυκνό δίκτυο σιδηροδρομικών γραμμών για να φτάσετε στον προορισμό σας. 

Αλλά το μόνο που πραγματικά πρέπει να κάνετε είναι να γνωρίζετε τις πόλεις που θέλετε να επισκεφτείτε και να διαχειριστείτε την κράτηση των εισιτηρίων τρένου, των ξενοδοχείων και των αξιοθέατων σας όσο βρίσκεστε εκεί. 

Επωφεληθείτε από την ευκολία των διαδικτυακών τοποθεσιών και των εφαρμογών που σας βοηθούν να σχεδιάσετε τα δρομολόγια του τρένου για εσάς, να βρείτε τα φθηνότερα και πιο γρήγορα εισιτήρια και να σας δείξουν πώς να πλοηγηθείτε στο σταθμό για να βρείτε το τρένο, το αυτοκίνητο και τη θέση σας. 

Εφόσον ακολουθείτε τις συμβουλές και τα βήματα σε αυτόν τον οδηγό, θα διαπιστώσετε ότι το να μάθετε πώς να ταξιδεύετε στην Ευρώπη με το τρένο είναι πραγματικά πολύ απλό – το πιο δύσκολο κομμάτι μπορεί να είναι να συνειδητοποιήσετε πότε είναι ώρα να μαζέψετε τα πράγματά σας και να επιστρέψετε στο σπίτι!

Διαβάστε επίσης:Η καλύτερη εποχή για να επισκεφθείτε την Ευρώπη

18 μέρη με κορυφαία βαθμολογία για επίσκεψη στην Ευρώπη το καλοκαίρι

Ετοιμάζεστε για ταξίδι; Δείτε αυτά τα χρήσιμα!!

αεροπορικα εισητηρια

Και κατάλυμα μέσο booking.com

Μην ξεχνάτε την ταξιδιωτική σας ασφάλιση!

Ενοικίαση αυτοκίνητου με την Economybookings.com

Πέτρος Πέτρου
Πέτρος Πέτρου

Ψηφιακός νομάς με αγάπη για ταξίδια