Είναι ασφαλές για επίσκεψη το Κουρασάο το 2023;

Το Κουρασάο, ένα από τα νησιά ABC στην Καραϊβική που τεχνικά αποτελούν μέρος της Ολλανδίας, είναι ένας δημοφιλής τροπικός προορισμός. Πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι  επισκέπτονται το νησί κάθε χρόνο.

Όπως οι περισσότεροι προορισμοί της Καραϊβικής, το Κουρασάο είναι πιο δημοφιλές για τις όμορφες παραλίες του, όπως η παραλία Mambo και η παραλία Cas Abao.

Οι επισκέπτες σε πόλεις όπως το Willemstad γοητεύονται από το μείγμα ολλανδικής αρχιτεκτονικής και τροπικού σκηνικού καθώς και από την πολυπολιτισμική ατμόσφαιρα που διαπερνά τους δρόμους. Αν θέλετε πραγματικά να κατεβείτε από το πεπατημένο μονοπάτι, δείτε την τραχιά φύση που υπάρχει σε προορισμούς όπως το Εθνικό Πάρκο Shete Boka.

Ωστόσο, προτού ταξιδέψετε οπουδήποτε, πιθανότατα θέλετε να ρωτήσετε τον εαυτό σας σχετικά με θέματα ασφάλειας. Κανείς δεν θέλει να πάει διακοπές και να γυρίσει σπίτι χωρίς το πορτοφόλι του, ή ακόμα χειρότερα, να υποστεί κάποιο τραυματικό βίαιο περιστατικό.

Συγκεντρώσαμε αυτόν τον εκτενή ταξιδιωτικό οδηγό για να σας βοηθήσουμε να αποφασίσετε εάν το Κουρασάο είναι ένα ασφαλές μέρος για να επισκεφτείτε ή όχι.

Οι καλύτερες και οι χειρότερες στιγμές για να επισκεφθείτε το Κουρασάο το 2023(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Είναι ασφαλές για επίσκεψη το Κουρασάο το 2023;

Ναι, το Κουρασάο είναι στην πραγματικότητα ένας από τους πιο ασφαλείς προορισμούς στην Καραϊβική! Έχει πολύ χαμηλό ποσοστό εγκληματικότητας και δεν αντιμετωπίζει πολλές φυσικές καταστροφές.

Η συντριπτική πλειονότητα των επισκεπτών στο Κουρασάο περνούν μια ασφαλή στιγμή χωρίς επεισόδια. Για μια εικόνα του ταξιδιού στο Κουρασάο, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να δείτε τις ταξιδιωτικές συμβουλές για το νησί.

Το Υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών μόλις εξέδωσε ταξιδιωτική συμβουλή επιπέδου 1 για το Κουρασάο, η οποία είναι το χαμηλότερο δυνατό ταξιδιωτικό συμβουλευτικό επίπεδο.

Εκτός από τη λήψη βασικών προφυλάξεων που πιθανότατα θα πρέπει να λαμβάνετε και στο σπίτι. δεν χρειάζεται να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί στο ταξίδι σας. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ένας προορισμός χωρίς καθόλου χρόνο.

Τα κοινά εγκλήματα περιλαμβάνουν:

 • Πορτοφολάδες
 • Αρπαγή τσάντας
 • Απάτες
 • Διαρρήξεις οχημάτων
 • Διαρρήξεις σε δωμάτια ξενοδοχείου
 • Διακίνηση ναρκωτικών
 • Οργανωμένο έγκλημα

Είναι ασφαλής η επίσκεψη στην Αγγλία το 2023; | Ανησυχίες για την Ασφάλεια(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Βίαια εγκλήματα συμβαίνουν επίσης στο νησί, αν και είναι πολύ σπάνια. Τα περισσότερα περιστατικά βίαιης εγκληματικότητας επηρεάζουν τους ντόπιους και όχι τους τουρίστες. Οι τουρίστες είναι πιο πιθανό να πέφτουν θύματα εγκλημάτων ιδιοκτησίας, επειδή αποτελούν έναν πιο επικερδή στόχο για πιθανούς εγκληματίες.

Εκτός από κάποιο έγκλημα, το Κουρασάο δεν έχει πολλές άλλες ανησυχίες για την ασφάλεια. Ενώ πολλοί άνθρωποι διστάζουν να επισκεφθούν προορισμούς της Καραϊβικής λόγω της απειλής των τυφώνων, αυτό δεν είναι πρόβλημα στο Κουρασάο.

Το Κουρασάο βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Καραϊβικής Θάλασσας, τοποθετώντας το έξω από τη ζώνη των τυφώνων . Καταιγίδες θα χτυπήσουν μερικές φορές το Κουρασάο, αλλά το χειρότερο που συμβαίνει είναι κάποιες πλημμύρες, τίποτα σαν την εκτεταμένη ζημιά από τον τυφώνα που βιώνουν άλλα μέρη του Κουρασάο.

Όταν ταξιδεύετε στο Κουρασάο, μην παραμελείτε άλλες βασικές συμβουλές ασφαλείας. Ο καιρός μπορεί να γίνει πολύ ζεστός και υγρός, γι’ αυτό πίνετε άφθονο νερό και εφαρμόστε πολύ αντηλιακό.

Το Κουρασάο είναι μια διάσημη τοποθεσία για καταδύσεις, αλλά βεβαιωθείτε ότι έχετε τη σωστή εμπειρία για τις καταδύσεις που αντιμετωπίζετε και μην ανεβαίνετε τόσο γρήγορα ώστε να έρθετε στις στροφές.

Κάθε φορά που ασχολείστε με θαλάσσια σπορ, φροντίστε να ελέγχετε τις συνθήκες του νερού και να μην βάζετε τον εαυτό σας σε κίνδυνο. Βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε τα συνιστώμενα εμβόλια , όπως τα εμβόλια ηπατίτιδας.

Είναι ασφαλής η επίσκεψη στη Ρώμη το 2023; | Ανησυχίες για την Ασφάλεια(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Έγκλημα στο Κουρασάο

Το έγκλημα είναι μια κοινή ανησυχία όταν ταξιδεύετε σε ένα νέο μέρος και το Κουρασάο δεν διαφέρει. Ευτυχώς, το ποσοστό εγκληματικότητας στο Κουρασάο είναι ως επί το πλείστον χαμηλό και λίγοι άνθρωποι που έρχονται να το επισκεφτούν περνούν άσχημα.

Πρέπει ακόμα να λαμβάνετε προφυλάξεις όπως θα κάνατε οπουδήποτε αλλού πηγαίνετε στον κόσμο, αλλά δεν χρειάζεται να είστε συνεχώς σε επιφυλακή. Στην πραγματικότητα, η συνεχής επαγρύπνηση μπορεί να καταστρέψει τις διακοπές σας.

Τα στατιστικά στοιχεία για το έγκλημα στο Κουρασάο μπορεί επίσης να είναι αντικρουόμενα. Η Παγκόσμια Τράπεζα μοιράζεται ότι το ποσοστό ανθρωποκτονιών στο Κουρασάο είναι 19 περιστατικά ανά 100.000 άτομα. Ωστόσο, η πιο πρόσφατη αξία που έχει η Παγκόσμια Τράπεζα είναι από το 2007.

Έκτοτε, η εγκληματικότητα στο νησί έχει μειωθεί δραστικά. Το ποσοστό εγκληματικότητας που υπολογίζεται ανά 100.000 άτομα κάνει επίσης άδικα μέρη με μικρούς πληθυσμούς να φαίνονται πιο επικίνδυνα από ό,τι είναι, καθώς το μέγεθος μερικών περιστατικών είναι πολύ μεγαλύτερο όταν υπάρχουν λιγότερα άτομα για να τα χωρίσουμε.

Επιπλέον, τα στατιστικά στοιχεία από το επίσημο Κεντρικό Γραφείο Στατιστικής του Κουρασάο δίνουν μια πολύ πιο αισιόδοξη άποψη για το Κουρασάο.

Το 2020, υπήρξαν μόνο 13 συνολικά ισόβια αδικήματα, τα οποία περιλαμβάνουν ανθρωποκτονία, ανθρωποκτονία και απόπειρες και των δύο. Υπήρξαν 270 περιστατικά άλλων βίαιων εγκλημάτων, συμπεριλαμβανομένων της ένοπλης ληστείας και της επίθεσης.

Τα πιο συνηθισμένα εγκλήματα ήταν διάφορες μορφές εγκληματικότητας κατά ιδιοκτησίας. Οι διαρρήξεις σπιτιού αποτελούσαν το 24,8% των συνολικών αναφερόμενων εγκλημάτων, οι διαρρήξεις επιχειρήσεων το 20% των συνολικών αναφερόμενων εγκλημάτων και οι κλοπές αυτοκινήτων αντιστοιχούσαν στο άλλο 20% των συνολικών αναφερόμενων εγκλημάτων.

Η μικροκλοπή, η οποία δεν αποτελεί δική της κατηγορία στις στατιστικές εγκληματικότητας, είναι επίσης ένα κοινό πρόβλημα. Η κοινή αντίληψη για το Κουρασάο είναι ότι το έγκλημα είναι πρόβλημα.

Στο Numbeo , η χώρα έχει υψηλή βαθμολογία στον δείκτη εγκληματικότητας, 65,13 στα 100. Ωστόσο, ο ιστότοπος ειδοποιεί τους αναγνώστες ότι έλαβε μόνο λίγους ερωτηθέντες από το Κουρασάο, γεγονός που παραμορφώνει την ακρίβεια των δεδομένων.

Σύμφωνα με την αναφορά του Κεντρικού Γραφείου Στατιστικής που συνδέεται παραπάνω, όλο και λιγότεροι άνθρωποι πέφτουν θύματα εγκλήματος στο Κουρασάο κάθε χρόνο. Το Κουρασάο έχει σοβαρά προβλήματα με ορισμένες μορφές εγκληματικότητας.

Πολλά εγκληματικά περιστατικά στο νησί προέρχονται από τη θέση του σε δημοφιλή οδό λαθρεμπορίου. Τα διεθνή συνδικάτα εγκλήματος χρησιμοποιούν το Κουρασάο ως σταθμό στις οδούς διακίνησης ναρκωτικών και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος , ενώ τοπικές συμμορίες όπως οι No Limit Soldiers παίζουν επίσης τον ρόλο τους στη διατάραξη της ειρήνης.

Το Κουρασάο βρίσκεται κοντά στις ακτές της Νότιας Αμερικής, ειδικά στη Βενεζουέλα, και έχει ένα χαλαρό τραπεζικό σύστημα με ελάχιστη εποπτεία (αν και οι αρχές προσπαθούν να το αλλάξουν αυτό), καθιστώντας το πολύ ελκυστικό για τους εγκληματίες.

Ωστόσο, οι περισσότερες από αυτές τις εγκληματικές δραστηριότητες δεν επηρεάζουν αθώους περαστικούς, ειδικά όχι αλλοδαπούς.

Το Κουρασάο στο σύνολό του είναι τόσο ειρηνικό που τα βίαια περιστατικά ξεχωρίζουν περισσότερο όταν συμβαίνουν, με αποτέλεσμα να φαίνονται πιο διαδεδομένα από ό,τι στην πραγματικότητα. Λάβετε αυτό υπόψη όταν διαβάζετε πληροφορίες για το Κουρασάο και μην αφήσετε την ανησυχία να επηρεάσει τις διακοπές σας.

Μικροκλοπή

Η μικροκλοπή είναι το πιο συνηθισμένο έγκλημα που θα συναντήσετε στο Κουρασάο, αν συναντήσετε οποιοδήποτε έγκλημα. Η μικροκλοπή είναι ένα κοινό πρόβλημα σε τουριστικούς προορισμούς, ειδικά σε μέρη όπως το Κουρασάο όπου το χάσμα εισοδήματος μεταξύ αλλοδαπών και ντόπιων μπορεί να είναι αρκετά μεγάλο.

Η καναδική κυβέρνηση απαριθμεί τους συνήθεις τύπους μικροεγκλημάτων που βιώνουν οι άνθρωποι στις διακοπές στο Κουρασάο. Οι πορτοφολάδες και το άρπαγμα τσαντών είναι τα πιο συνηθισμένα είδη.

Συμβαίνουν επίσης μικροδιαρρήξεις, όπως διαρρήξεις ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων, εξοχικών κατοικιών και δωματίων ξενοδοχείων. Συνολικά, ακόμη και το ποσοστό μικροκλοπών είναι χαμηλό στο Κουρασάο. Βλέπει κάποια άνοδο στην εποχή του Καρναβαλιού, η οποία διαρκεί από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο.

Αυτό είναι ένα πρόβλημα που υπάρχει σε όλη την Καραϊβική, όταν τα πλήθη του Καρναβαλιού βγάζουν και τους κλέφτες.

Τα πολλά άτομα που κατεβαίνουν σε μικροσκοπικές νησιωτικές κοινότητες δημιουργούν τις τέλειες ευκαιρίες για τους ανθρώπους να επωφεληθούν από την πολυάσχολη ατμόσφαιρα (και την ατμόσφαιρα ελεύθερης ροής) και να βοηθήσουν τον εαυτό τους στα υπάρχοντα των άλλων.

Ευτυχώς, τα περισσότερα μικροεγκλήματα στο Κουρασάο είναι εύκολο να αποτραπούν. Δεν χρειάζεται να είστε πολύ προσεκτικοί σχετικά με την αποθήκευση του τηλεφώνου και της φωτογραφικής μηχανής σας αμέσως μετά τη χρήση, αλλά είναι καλύτερα να μην κάνετε διαφήμιση εάν έχετε ακριβά κοσμήματα ή ρολόγια.

Δεν χρειάζεστε ζώνη χρημάτων ή άλλο εργαλείο για να είστε ασφαλείς, αλλά βάλτε τα πολύτιμα αντικείμενα σε μια τσάντα που μπορείτε να κλείσετε με φερμουάρ ή στην μπροστινή τσέπη σας. Μην αφήνετε ποτέ τα τιμαλφή σας χωρίς επίβλεψη, ειδικά όχι στην παραλία, που είναι κοινός χώρος για πορτοφολάδες.

Κλειδώστε τα αυτοκίνητα και τη διαμονή σας. Το Κουρασάο δεν είναι τόσο επιρρεπές σε απάτες όσο άλλοι τουριστικοί προορισμοί, αλλά μπορεί να συναντήσετε κάποιους ανθρώπους που σας εκμεταλλεύονται.

Η πιο συνηθισμένη απάτη που μπορεί να συναντήσετε σχετίζεται με δολάρια ΗΠΑ. Τα περισσότερα καταστήματα στο νησί δέχονται αμερικανικά δολάρια και φιορίνια Αντιλλών, αλλά ορισμένοι απατεώνες μπορεί να προσπαθήσουν να πουν ψέματα για τη συναλλαγματική ισοτιμία ή να σας δώσουν λανθασμένα ρέστα.

Ωστόσο, έχετε κατά νου ότι αυτά είναι πράγματα που θα συναντήσετε σχεδόν σε οποιονδήποτε προορισμό (όπως το Μεξικό ή οπουδήποτε αλλού στην Καραϊβική), επομένως δεν κάνει το Κουρασάο λιγότερο ασφαλές.

Είναι ασφαλής η επίσκεψη στη λίμνη Tahoe το 2023; | Ανησυχίες για την Ασφάλεια(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Έγκλημα που σχετίζεται με τα ναρκωτικά

Τα περισσότερα σοβαρά περιστατικά εγκληματικότητας στο νησί, συμπεριλαμβανομένων των βίαιων εγκλημάτων όπως η ένοπλη ληστεία, σχετίζονται με το εμπόριο ναρκωτικών στο νησί.

Αυτά τα περιστατικά σπάνια επηρεάζουν τουρίστες ή ακόμα και ντόπιους που δεν συνδέονται με κάποιο τρόπο με το εμπόριο ναρκωτικών. Ωστόσο, μερικές φορές αυτά τα περιστατικά μπορεί να επηρεάσουν τις διακοπές σας.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου  προειδοποιεί τους πολίτες για τον κίνδυνο να εμπλακούν κατά λάθος ταξιδιώτες στο εμπόριο ναρκωτικών. Οι απατεώνες μπορεί να βάλουν ένα δέμα στις αποσκευές σας ή να σας ζητήσουν να πάρετε ένα δέμα για λογαριασμό τους, επινοώντας μια ιστορία λυγμού για έναν φίλο ή συγγενή στο εξωτερικό που χρειάζεται απεγνωσμένα βοήθεια.

Μην αφήνετε ποτέ τις αποσκευές σας χωρίς επίβλεψη, ειδικά στο αεροδρόμιο, και μην δέχεστε πακέτα από κανέναν.

Τα μέτρα ασφαλείας στο αεροδρόμιο του Κουρασάο και σε πολλά αεροδρόμια που δέχονται αφίξεις από τις Ολλανδικές Αντίλλες είναι αυστηρά λόγω της επικράτησης του παράνομου εμπορίου ναρκωτικών στην περιοχή. Θα μπορούσατε να τιμωρηθείτε για κάτι για το οποίο δεν ευθυνόσασταν.

Αποφυγή κακών περιοχών

Το Κουρασάο έχει μερικές περιοχές που δεν είναι ευχάριστες και πρέπει να αποφεύγετε, ειδικά τη νύχτα. Οι περισσότερες από αυτές τις περιοχές είναι γειτονιές στην κύρια πόλη, το Willemstad.

Αποφύγετε τις γειτονιές Stone Rich, Coral Spect (όπου βρίσκεται η διαβόητη συμμορία No Limit Soldiers), Otrobanda, Marie Pampoen, Seru di Candela και Kanga.

Αυτές οι γειτονιές είναι φτωχές και έχουν υψηλότερα ποσοστά βίαιης εγκληματικότητας, συμπεριλαμβανομένης της βίας από συμμορίες.

Έξω από το Willemstad, μην πηγαίνετε σε απομονωμένες παραλίες χωρίς να ελέγξετε πρώτα την ασφάλεια, και ειδικά όχι τη νύχτα. Εγκληματίες, συμπεριλαμβανομένων των ληστών, συχνά παραμονεύουν σε αυτές τις παραλίες για να προσπαθήσουν να απομονώσουν τα θύματά τους.

Πράγματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη

Εδώ είναι μερικά άλλα πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν μιλάτε για την ασφάλεια στο Κουρασάο:

 • Η κλοπή αυτοκινήτου είναι ένα κοινό πρόβλημα στο Κουρασάο και τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα αποτελούν συχνά στόχο. Μπορείτε να αποτρέψετε ορισμένα περιστατικά χρησιμοποιώντας μια κλειδαριά αυτοκινήτου, η οποία είναι πολύ συνηθισμένη στο νησί και μπορεί ακόμη και να συνοδεύεται από το ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο. Ρωτήστε αν δεν έχει.
 • Οι μετρητές ταξί δεν είναι συνηθισμένοι στο Κουρασάο, επομένως διαπραγματευτείτε την τιμή στον προορισμό σας πριν μπείτε στο αυτοκίνητο. Πάρτε μόνο εξουσιοδοτημένα ταξί, τα οποία μπορείτε να αναγνωρίσετε με την πινακίδα “TX”.
 • Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για να μπείτε στη φύση στο Κουρασάο , αλλά φροντίστε να ακολουθείτε τους τοπικούς νόμους και να μην μαζεύετε λουλούδια ή να ενοχλείτε τη φύση με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Μπορεί να σου επιβληθεί πρόστιμο.
 • Ο νόμος του Κουρασάο είναι αυστηρός για τα ναρκωτικά και οι περισσότερες ουσίες είναι παράνομες. Επιπλέον, η συμμετοχή σε ναρκωτικά μπορεί να σας βάλει στο ραντάρ των τοπικών ομάδων οργανωμένου εγκλήματος, επομένως αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο δεν πρέπει να συμμετέχετε.

Συχνές Ερωτήσεις

Ακολουθούν ορισμένες άλλες συνήθεις ερωτήσεις που θέλουν να γνωρίζουν οι τουρίστες πριν επισκεφτούν το Κουρασάο:

Τι να αποφύγετε στο Κουρασάο;

Αποφύγετε να επισκέπτεστε άγνωστες περιοχές τη νύχτα, καθώς υπάρχουν ορισμένα μέρη που δεν είναι πολύ ασφαλή. Αποφύγετε να αφήνετε τα τιμαλφή σας χωρίς επίβλεψη, τόσο λόγω του κινδύνου κλοπής όσο και λόγω του κινδύνου λαθρεμπορίου ναρκωτικών.

Είναι καλύτερη η Αρούμπα ή το Κουρασάο;

Η Αρούμπα και το Κουρασάο βρίσκονται κοντά το ένα στο άλλο και μοιάζουν από πολλές απόψεις. Ωστόσο, η Αρούμπα είναι ένας πολύ πιο δημοφιλής παραλιακός προορισμός, ειδικά για οικογένειες, και ελαφρώς πιο ασφαλής. Το Κουρασάο έχει λιγότερο κόσμο και είναι ένας πιο παράξενος προορισμός στην Καραϊβική.

Είναι η Αρούμπα πιο ασφαλής από το Κουρασάο;

Και τα δύο νησιά έχουν χαμηλά ποσοστά εγκληματικότητας, αλλά το ποσοστό εγκληματικότητας της Αρούμπα είναι χαμηλότερο από αυτό του Κουρασάο. Επιπλέον, η Αρούμπα είναι λιγότερο σημαντική στο διεθνές κύκλωμα λαθρεμπορίου ναρκωτικών.

Είναι το Κουρασάο φθηνό ή ακριβό;

Το Κουρασάο είναι ένας από τους φθηνότερους προορισμούς της Καραϊβικής. Είναι πιο ακριβό από τις περισσότερες χώρες της Κεντρικής Αμερικής, αλλά πολύ πιο προσιτό από τα περισσότερα άλλα νησιά της Καραϊβικής. Ειδικά αν το επισκεφτείτε κατά τη διάρκεια της χαμηλής περιόδου, μπορείτε να πάρετε εξαιρετικές προσφορές στο ταξίδι σας.

Μπορείτε να κολυμπήσετε στον ωκεανό στο Κουρασάο;

Ναι, μπορείτε να κολυμπήσετε στη θάλασσα στο Κουρασάο (τεχνικά, τα νερά που το περιβάλλουν δεν είναι ανοιχτός ωκεανός αλλά θάλασσα). Απλώς ελέγξτε εκ των προτέρων για τυχόν ριπτίδια ή άλλους κρυφούς κινδύνους.

Λοιπόν, είναι το Κουρασάο ασφαλές για επίσκεψη;

Το Κουρασάο είναι ασφαλές για επίσκεψη και μπορεί να είναι ένας από τους ασφαλέστερους προορισμούς της Καραϊβικής. Εξακολουθεί να βιώνει εγκλήματα, συμπεριλαμβανομένων βίαιων εγκλημάτων όπως ένοπλες ληστείες και ανθρωποκτονίες. Ωστόσο, αυτά τα περιστατικά είναι σπάνια και απλώς μεγεθύνονται λόγω του μικρού πληθυσμού.

Επιπλέον, το βίαιο έγκλημα σπάνια επηρεάζει τους τουρίστες. Εφόσον ασφαλίζετε τα τιμαλφή σας και χρησιμοποιείτε τη βασική κοινή λογική, πιθανότατα θα περάσετε υπέροχα στο Κουρασάο. Τι περιμένετε λοιπόν – κλείστε το ταξίδι σας σήμερα!

Πέτρος Πέτρου
Πέτρος Πέτρου

Ψηφιακός νομάς με αγάπη για ταξίδια