Είναι ασφαλές για επίσκεψη το Τσιάνγκ Μάι το 2023;

Η πόλη Τσιάνγκ Μάι της Ταϊλάνδης είναι ένας απίστευτα δημοφιλής τουριστικός προορισμός. Η πόλη δέχεται σχεδόν 11 εκατομμύρια  επισκέπτες ετησίως, ένας συνδυασμός ντόπιων Ταϊλανδών και ξένων επισκεπτών.

Η πόλη στη βόρεια Ταϊλάνδη ιδρύθηκε στους μεσαιωνικούς χρόνους και ήταν η πρωτεύουσα ενός βασιλείου της Ταϊλάνδης, του Βασιλείου Lanna, το οποίο άφησε πίσω του πλούσια αρχιτεκτονική και ιστορικά κτίρια.

Περπατήστε στην πόλη και θαυμάστε την εκπληκτική αρχιτεκτονική και τις ιστορικές κληρονομιές, όπως η τειχισμένη Παλιά Πόλη και το Wat Chedi Luang.

Οι επισκέπτες γοητεύονται επίσης από τα εκπληκτικά βουνά γύρω από το Τσιάνγκ Μάι και τη νόστιμη τοπική κουζίνα, η οποία προβλήθηκε σε δημοφιλείς ταξιδιωτικές εκπομπές, όπως οι εκπομπές του Anthony Bourdain.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να επισκεφτείτε αυτή τη γραφική πόλη, αλλά μάλλον θέλετε να μάθετε περισσότερα για τις πρακτικές ανησυχίες της επίσκεψης. Είναι η εμπειρία τόσο όμορφη όσο η πόλη ή υπάρχουν κρυφά προβλήματα με τη μορφή προκλήσεων ασφάλειας;

Αυτό το άρθρο μπορεί να σας βοηθήσει να αποφασίσετε εάν η επίσκεψη στο Τσιάνγκ Μάι είναι ασφαλής ή όχι. Συνεχίστε να διαβάζετε για λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τους κινδύνους και τις προφυλάξεις, συμπεριλαμβανομένου του εγκλήματος.

Διαβάστε επίσης: Είναι ασφαλές για επίσκεψη το Πουκέτ

Αεροπορικά εισιτήρια για Πουκέτ

Είναι ασφαλές για επίσκεψη στο Τσιάνγκ Μάι το 2023;

CHIANG MAI, ΤΑΪΛΑΝΔΗ, 20 Ιανουαρίου 2023: Φεστιβάλ ομπρέλας Bosang, Γυναίκες με παραδοσιακή φορεσιά κατά τη διάρκεια του ετήσιου φεστιβάλ ομπρέλας στο San Kampaeng. στις 20 Ιανουαρίου 2023 στο Τσιάνγκ Μάι, Ταϊλάνδη/Supachai Rattanarueangdech/Shutterstock

Μάλλον θα ανακουφιστείτε όταν μάθετε ότι το Τσιάνγκ Μάι είναι ασφαλές να το επισκεφτείτε! Η χαλαρή πόλη της Ταϊλάνδης έχει χαμηλό ποσοστό εγκληματικότητας και είναι απαλλαγμένη από πολλά από τα προβλήματα που μαστίζουν πιο πολυσύχναστα μέρη της χώρας, όπως η Μπανγκόκ και το Πουκέτ.

Τούτου λεχθέντος, θα πρέπει και πάλι να λάβετε κάποιες προφυλάξεις, καθώς προβλήματα που μπορεί να συναντήσετε αλλού στην Ταϊλάνδη, όπως μικροκλοπές, είναι προφανώς παρόντα και εδώ.

Το Τσιάνγκ Μάι βρίσκεται στην Ταϊλάνδη, μια χώρα που είναι πολύ δημοφιλής στους τουρίστες, αλλά έχει αρκετά προβλήματα. Πολλές χώρες, όπως η καναδική κυβέρνηση , συμβουλεύουν τους πολίτες τους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν επισκέπτονται την Ταϊλάνδη.

Τα κοινά προβλήματα στην Ταϊλάνδη περιλαμβάνουν:

  • Πολιτική αναταραχή
  • Πορτοφολάδες
  • Αρπαγή τσάντας
  • Απάτες
  • Διαρρήξεις
  • Σεξουαλική επίθεση

Ωστόσο, τα καλά νέα είναι ότι το Τσιάνγκ Μάι δεν αντιμετωπίζει πολλά από αυτά τα προβλήματα ή τα αντιμετωπίζει με χαμηλότερο ρυθμό. Αν και έχει το μερίδιο της εγκληματικότητας, η πόλη δεν είναι τόσο μεγάλη ή τόσο γεμάτη όσο η Μπανγκόκ, επομένως το ποσοστό εγκληματικότητας τείνει να είναι χαμηλότερο.

Ενώ θα πρέπει ακόμα να είστε σε επιφυλακή, δεν χρειάζεται να είστε τόσο προσεκτικοί όσο μπορεί να χρειαστεί να είστε στην Μπανγκόκ. Το Τσιάνγκ Μάι δεν αντιμετωπίζει επίσης κάποια άλλα προβλήματα που αναφέρονται στη συμβουλευτική για την Ταϊλάνδη.

Για παράδειγμα, έχει χαμηλότερα επίπεδα πολιτικής αναταραχής. Δεδομένου ότι είναι απλώς μια περιφερειακά σημαντική πόλη, όχι η πρωτεύουσα του έθνους, δεν θα χρειαστεί να γνωρίζετε τόσο πολιτικές διαδηλώσεις και ευαίσθητα θέματα όσο στην Μπανγκόκ.

Στην πραγματικότητα, το Τσιάνγκ Μάι είναι η πιο ασφαλής πόλη στην Ταϊλάνδη και στη Νοτιοανατολική Ασία σύμφωνα με ορισμένες μετρήσεις!

Επισκέπτες, μετανάστες και ντόπιοι αναφέρουν ότι αισθάνονται ασφαλείς σε αυτή τη χαλαρή πόλη. Δεν θέλετε να είστε πολύ εφησυχασμένοι, αλλά θα πρέπει επίσης να συμμετάσχετε στους ντόπιους και να χαλαρώσετε όσο βρίσκεστε στο Τσιάνγκ Μάι.

Έγκλημα στο Τσιάνγκ Μάι

Τσιάνγκ Μάι, Ταϊλάνδη, Φεβρουάριος 2020 – Τουριστική αστυνομία παρελαύνει για το 44ο φεστιβάλ λουλουδιών./Distinctive Shots/Shutterstock

Όταν επισκέπτονται τις περισσότερες πόλεις της Ταϊλάνδης, οι επισκέπτες τείνουν να είναι επιφυλακτικοί για το έγκλημα. Η χώρα έχει τη φήμη για πολλά εγκλήματα που στοχεύουν τουρίστες, με τις κυβερνητικές συμβουλές να εκδίδουν μακροχρόνιες προειδοποιήσεις στους ταξιδιώτες που θέλουν να επισκεφθούν.

Αν και ένα μέρος αυτής της φήμης είναι μη κερδισμένο και προκαλείται από στερεότυπα, είναι αλήθεια ότι η Ταϊλάνδη έχει υψηλό ποσοστό εγκληματικότητας και ότι οι τουρίστες συχνά επηρεάζονται από εγκλήματα.

Το Τσιάνγκ Μάι αποτελεί λίγο εξαίρεση σε αυτό το στερεότυπο. Αν και η εγκληματικότητα υπάρχει (είναι μια μεγάλη πόλη με υψηλό πληθυσμό, τελικά), το ποσοστό εγκληματικότητας τείνει να είναι πολύ χαμηλότερο από ό,τι σε άλλα μέρη της Ταϊλάνδης.

Τα περισσότερα εγκλήματα που συμβαίνουν είναι μικροεγκλήματα που μπορεί να φέρουν σε αμηχανία και ταλαιπωρία τα θύματα, αλλά όχι να τα τραυματίσουν. Σύμφωνα με το Numbeo, το Τσιάνγκ Μάι βαθμολογείται με 18,47 στα 100 στον δείκτη εγκληματικότητας, που είναι πολύ χαμηλή τιμή.

Η πόλη διατήρησε αυτή τη χαμηλή τιμή εδώ και αρκετά χρόνια, γεγονός που της βοήθησε να κερδίσει τον τίτλο της ασφαλέστερης πόλης στη Νοτιοανατολική Ασία.

Αυτό δείχνει ότι η εγκληματικότητα στο Τσιάνγκ Μάι δεν είναι καθόλου διαδεδομένη. Το Numbeo προσφέρει επίσης μια ανάλυση των τύπων εγκλημάτων για τα οποία τείνουν να ανησυχούν οι άνθρωποι όταν βρίσκονται στο Τσιάνγκ Μάι.

Το έγκλημα που επηρεάζει περισσότερο τους ανθρώπους είναι η διαφθορά και η δωροδοκία, που είναι το μόνο είδος εγκλήματος που έχει υψηλή τιμή στον δείκτη εγκληματικότητας (αν και αυτό το είδος εγκλήματος δεν επηρεάζει πολύ τους τουρίστες).

Μετά από αυτό, τα πιο κοινά εγκλήματα είναι η κατάχρηση ναρκωτικών, οι διαρρήξεις και τα ασήμαντα εγκλήματα ιδιοκτησίας, όπως η κλοπή. Το Τσιάνγκ Μάι έχει ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά βίαιων εγκλημάτων.

Η πόλη έχει μόνο 1,4 θανάτους από όπλα  ανά 100.000 ανθρώπους κάθε χρόνο, που σημαίνει ότι το ποσοστό ανθρωποκτονιών είναι χαμηλό. Συνήθως όταν το ποσοστό ανθρωποκτονιών είναι χαμηλό, αυτό σημαίνει ότι το ποσοστό άλλων βίαιων εγκλημάτων είναι επίσης χαμηλό, επειδή τα ποσοστά ανθρωποκτονιών συνήθως συνδέονται με τα ποσοστά άλλων βίαιων εγκλημάτων.

Όπως μπορείτε να δείτε, το έγκλημα δεν είναι μία από τις κύριες ανησυχίες σας όταν επισκέπτεστε το Τσιάνγκ Μάι.

Θα πρέπει ακόμα να είστε κάπως επιφυλακτικοί, επειδή πορτοφολάδες και απάτες υπάρχουν εδώ όπως σε κάθε άλλη πόλη στην Ταϊλάνδη (αν και μπορεί να είναι πιο ακριβές να πούμε όπως σε οποιαδήποτε άλλη δημοφιλή τουριστική πόλη στον κόσμο).

Ωστόσο, δεν χρειάζεται να είστε συνεχώς σε εγρήγορση.

Μικροκλοπή

Τσιάνγκ Μάι, Ταϊλάνδη, Φεβρουάριος 2020 – Αστυνομικός της Τροχαίας με μοτοσικλέτα παρελαύνει για το 44ο φεστιβάλ λουλουδιών./Distinctive Shots/Shutterstock

Όπως και στην υπόλοιπη Ταϊλάνδη, η μικροκλοπή είναι το πιο κοινό είδος εγκλήματος που συμβαίνει στο Τσιάνγκ Μάι και αυτό που είναι πιο πιθανό να επηρεάσει τους τουρίστες.

Θα πρέπει οπωσδήποτε να λάβετε προφυλάξεις για να αποτρέψετε αυτό το είδος κλοπής. Συνήθεις μορφές μικροκλοπών στο Τσιάνγκ Μάι είναι οι πορτοφολάδες και η αρπαγή τσαντών. Η αυστραλιανή κυβέρνηση προειδοποιεί για μικροκλοπές στην ταξιδιωτική της συμβουλή για όλη την Ταϊλάνδη, συμπεριλαμβανομένου του Τσιάνγκ Μάι.

Κλέφτες κλέβουν τιμαλφή από δωμάτια ξενοδοχείου, περνούν με τουφέκια αποσκευές σε αμπάρια τρένων ή λεωφορείων και αρπάζουν τσάντες στο δρόμο. Οι κλέφτες στην Ταϊλάνδη τείνουν να γίνονται δημιουργικοί, επομένως πρέπει να είστε προσεκτικοί για να αποτρέψετε την κλοπή.

Οι πορτοφολάδες στο Τσιάνγκ Μάι τείνουν να είναι πιο συνηθισμένοι γύρω από δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, όπως η νυχτερινή αγορά του Τσιάνγκ Μάι και η Πύλη Tapae.

Οι κλέφτες του Τσιάνγκ Μάι δεν τείνουν να είναι σκληροί, βίαιοι εγκληματίες, οπότε μπορείτε να τους αποτρέψετε με ορισμένες προφυλάξεις. Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να μην αφήνετε ποτέ μα ποτέ τα τιμαλφή σας αφύλακτα ή κάπου όπου μπορούν εύκολα να τα κλέψουν.

Να κρατάτε πάντα τα πράγματά σας, ακόμη και σε μέρη που μπορεί να αισθάνεστε ασφαλή, όπως τα λόμπι ξενοδοχείων ή οι βεράντες των καφέ. Ο απρόσεκτος χειρισμός των τιμαλφών σας, όπως το να τα κρεμάσετε από την πλάτη της καρέκλας σας, μπορεί να οδηγήσει σε κλοπή.

Επίσης, δεν θέλετε να κάνετε τίποτα που να τραβάει την προσοχή στα τιμαλφή σας και να σας ξεχωρίζει ως πιθανό στόχο. Για παράδειγμα, μην χρησιμοποιείτε το ΑΤΜ στο δρόμο (πολλοί έχουν ούτως ή άλλως skimmers) και χρησιμοποιείτε μόνο ΑΤΜ μέσα σε τράπεζες ή ταχυδρομεία κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Οι κλέφτες συχνά στοχεύουν άτομα που μόλις ολοκλήρωσαν τη χρήση των ΑΤΜ και σπεύδουν να αρπάξουν τα μετρητά σας καθώς τα βάζετε στο πορτοφόλι σας. Το άρπαγμα τσάντας είναι αρκετά συνηθισμένο στην Ταϊλάνδη, συμπεριλαμβανομένου του Τσιάνγκ Μάι.

Οι κλέφτες χρησιμοποιούν μερικές φορές ξυραφάκια για να διαχωρίσουν τις σακούλες από τους ιμάντες τους. Άλλοι χρησιμοποιούν μοτοσικλέτες και αρπάζουν τσάντες από τους ώμους των πεζών.

Μπορείτε να προσπαθήσετε να αποφύγετε αυτό το έγκλημα κρατώντας τσάντες κοντά στο σώμα σας και απομακρυνόμενοι από την άκρη του πεζοδρομίου. Φορέστε μια χιαστί τσάντα αντί για τσάντα καθώς είναι πιο δύσκολο να τα αρπάξετε. Ωστόσο, αν κάποιος προσπαθήσει να σας αρπάξει την τσάντα, μην αντεπιτεθείτε.

Άνθρωποι έχουν τραυματιστεί στο παρελθόν, ειδικά αν οι κλέφτες ήταν σε μοτοσικλέτα ή σκούτερ. Εάν μπορείτε, αποφύγετε να μεταφέρετε τσάντες εντελώς ή χρησιμοποιήστε μια τσάντα δόλωμα για μερικά από τα πράγματά σας και αποθηκεύστε τιμαλφή γύρω από το σώμα σας.

Απάτες

Μερικοί άνθρωποι στρέφονται στην εξαπάτηση αντί για την καθαρή κλοπή για να αποχωριστούν τους τουρίστες από τα χρήματά τους. Όπως και σε άλλους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, υπάρχουν πολλές απάτες στο Τσιάνγκ Μάι.

Οι απατεώνες τείνουν να συγκεντρώνονται γύρω από μέρη που προσελκύουν πολλούς ξένους, συμπεριλαμβανομένων δημοφιλών τουριστικών προορισμών όπως η πύλη Tapae και συγκοινωνιακούς κόμβους όπως ο σταθμός τρένων ή λεωφορείων.

Οι οδηγοί tuk-tuk είναι κοινές πηγές απάτης. Αυτοί οι οδηγοί σπάνια χρησιμοποιούν τους μετρητές τους και στη συνέχεια υπερχρεώνουν τους τουρίστες. Είτε επιμείνετε ότι ο οδηγός σας χρησιμοποιεί το μετρητή ή βεβαιωθείτε ότι έχετε συμφωνήσει σε μια τιμή προτού μπείτε στο tuk-tuk και κατευθυνθείτε προς τον προορισμό σας.

Οι οδηγοί tuk-tuk είναι μερικές φορές αξεσουάρ σε άλλες απάτες. Ποτέ μα ποτέ μην πηγαίνετε σε μια επιχείρηση που προτείνει ένας οδηγός tuk-tuk, είτε πρόκειται για τουριστικό πράκτορα, ράφτη ή ξενώνα.

Συνήθως, συνεργάζονται με απατεώνες στην επιχείρηση και παίρνουν μερίδιο από οποιοδήποτε υπερτιμημένο αντικείμενο αναγκάζεστε να αγοράσετε. Μερικές φορές, οι οδηγοί θα σας πουν ότι το αρχικό μέρος στο οποίο θέλατε να πάτε ήταν κλειστό και επιμένουν να σας μεταφέρουν σε ένα μέρος της σύστασής τους.

Επιμείνετε να σας μεταφέρουν στον προορισμό σας για έλεγχο. Άλλοι απατεώνες εκμεταλλεύονται τους τουρίστες όταν κάνουν κράτηση για εκδρομές ή υπηρεσίες.

Ορισμένοι ξενώνες θα χρεώσουν υποχρεωτικές εκδρομές εάν θέλετε να μείνετε εκεί, οι οποίες μπορεί να είναι ακριβές. Για να το αποφύγετε αυτό, κάντε κράτηση εκ των προτέρων και μην πηγαίνετε ποτέ σε έναν ξενώνα που προσελκύει τουρίστες.

Όταν κάνετε κράτηση για μια περιοδεία ή μια εκδρομή, ερευνήστε εκ των προτέρων τι υποτίθεται ότι θα κοστίσει, καθώς οι χειριστές μερικές φορές θηρεύουν την άγνοια των επισκεπτών.

Τέλος, η απάτη με πολύτιμους λίθους είναι μια άλλη κοινή απάτη στην Ταϊλάνδη. Ποτέ μα ποτέ μην μεταφέρετε αντικείμενα για αγνώστους, ακόμα κι αν σας υπόσχονται μια βαριά ανταμοιβή. Μπορεί να αντιμετωπίσετε σοβαρά νομικά προβλήματα.

Αποφυγή κακών περιοχών

CHIANG MAI, ΤΑΪΛΑΝΔΗ – 6 Νοεμβρίου 2016: Η πύλη Tapae είναι η κύρια είσοδος του Τσιάνγκ Μάι στην παλιά περιφραγμένη πόλη/Cyberbird/Shutterstock

Τα τουριστικά μέρη του Τσιάνγκ Μάι τείνουν να έχουν υψηλότερα ποσοστά πορτοφολάδων, ειδικά γύρω από την Πύλη Tapae.

Μερικά από τα κλαμπ του Τσιάνγκ Μάι, όπως το Zoe in Yellow and Spicy, μπορεί να είναι θορυβώδεις, με τα πάντα, από πορτοφολάδες μέχρι ψηλαφιές και καβγάδες στο μπαρ να συμβαίνουν σε μια νύχτα. Μπορείτε να επισκεφτείτε αυτά τα κλαμπ, αλλά προσπαθήστε να φύγετε νωρίς πριν ξεκινήσει πραγματικά το πάρτι.

Πράγματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη

ΤΣΙΑΝΓΚ ΜΑΙ, ΤΑΪΛΑΝΔΗ – 20 Σεπτεμβρίου 2018: Άγνωστοι περπατούν στο ορόσημο και τη διάσημη οδό της πόλης Τσιάνγκ Μάι μπροστά από το κατάστημα MAYA, Nimmanhemin Road στις 20 Σεπτεμβρίου 2018./BLUR LIFE 1975/Shutterstock

Ακολουθούν μερικές επιπλέον συμβουλές για το Τσιάνγκ Μάι.

  • Η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να γίνει πολύ άσχημη στην πόλη , ειδικά κατά την περίοδο καύσης (Φεβρουάριος έως Απρίλιος), όταν οι αγρότες καίνε τα χωράφια τους για να προετοιμαστούν για την επόμενη σεζόν. Αποφύγετε την πόλη εάν έχετε αναπνευστικά προβλήματα.
  • Η κίνηση στο Τσιάνγκ Μάι είναι διαβόητη άγρια . Να είστε πάντα προσεκτικοί όταν διασχίζετε το δρόμο. Μην παρασυρθείτε από τις ενοικιάσεις μοτοσυκλετών, καθώς έχετε μεγάλη πιθανότητα να πέσετε σε ατύχημα.
  • Φροντίστε να τηρείτε τους τοπικούς νόμους. Το ποτό στο κοινό είναι παράνομο σε μέρη του Τσιάνγκ Μάι, όπως γύρω από την πύλη Tapae. Πρέπει επίσης να ακολουθείτε τους νόμους της Ταϊλάνδης, όπως να μην προσβάλλετε τη βασιλική οικογένεια. Οι ποινές μπορεί να είναι βαριές.

Συχνές Ερωτήσεις

εικόνες daphnusia/Shutterstock

Ακολουθούν ορισμένες συνήθεις ερωτήσεις που μπορείτε να κάνετε πριν επισκεφτείτε το Τσιάνγκ Μάι.

Είναι ασφαλές να περπατάς στο Τσιάνγκ Μάι;

Ναι, το Τσιάνγκ Μάι είναι ασφαλές να περπατάς. Ωστόσο, πρέπει να προσέχετε την κυκλοφορία και δεν έχουν όλες οι περιοχές της πόλης τις κατάλληλες υποδομές για περπάτημα, όπως τα πεζοδρόμια.

Είναι ασφαλέστερη η Μπανγκόκ ή το Τσιάνγκ Μάι;

Το Τσιάνγκ Μάι είναι πιο ασφαλές από την Μπανγκόκ. Είναι λιγότερο απασχολημένο και έχει χαμηλότερο ποσοστό εγκληματικότητας.

Είναι καλύτερο το Τσιάνγκ Μάι ή το Πουκέτ;

Το Τσιάνγκ Μάι και το Πουκέτ είναι τόσο διαφορετικά που είναι αδύνατο να τα συγκρίνουμε—η μία είναι μια αρχοντική ορεινή πόλη, ενώ η άλλη είναι μια παραλιακή πόλη για πάρτι. Όσον αφορά την ασφάλεια, το Τσιάνγκ Μάι είναι καλύτερο από το Πουκέτ.

Πόσες μέρες στο Τσιάνγκ Μάι είναι αρκετές;

Τρεις μέρες στο Τσιάνγκ Μάι είναι συνήθως αρκετές αν θέλετε να εξερευνήσετε την υπόλοιπη Ταϊλάνδη. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι ερωτεύονται την πόλη και καταλήγουν να μένουν για περισσότερο.

Τι πρέπει να προσέχω στο Τσιάνγκ Μάι;

Να είστε προσεκτικοί με τους κλέφτες και τους απατεώνες που συχνά στοχεύουν τουρίστες. Συχνά λειτουργούν σε περιοχές που είναι δημοφιλείς στους ξένους και γεμίζουν κόσμο, όπως η νυχτερινή αγορά του Τσιάνγκ Μάι.

Λοιπόν, είναι ασφαλές για επίσκεψη στο Τσιάνγκ Μάι;

Όπως κάθε πόλη, έτσι και η πόλη έχει τους κινδύνους της. Το πιο πιθανό να επηρεάσει έναν επισκέπτη είναι πορτοφολάδες ή άλλη μορφή μικροκλοπής.

Όμως, εφόσον είστε προσεκτικοί σχετικά με το χειρισμό των τιμαλφών σας και κάνετε την έρευνά σας πριν συμφωνήσετε σε μια συμφωνία που φαίνεται πολύ καλή για να είναι αληθινή, θα πρέπει να περάσετε μια ασφαλή στιγμή στο Τσιάνγκ Μάι. Χαρουμενα ΤΑΞΙΔΙΑ!

Διαβάστε επίσης:

Πού να μείνετε στο Τσιάνγκ Μάι

Είναι ασφαλές για επίσκεψη στην Μπανγκόκ

Πέτρος Πέτρου
Πέτρος Πέτρου

Ψηφιακός νομάς με αγάπη για ταξίδια