Είναι ασφαλές να επισκεφθείτε το Βόρνεο το 2023;

Το νησί του Βόρνεο χωρίζεται σε τρεις χώρες – Μαλαισία, Μπρουνέι και Ινδονησία. Το 2019, το νησί προσέλκυσε δύο εκατομμύρια επισκέπτες  από διεθνείς προορισμούς (μη συμπεριλαμβανομένων των επισκεπτών από άλλα μέρη της Μαλαισίας ή της Ινδονησίας).

Υπάρχουν τόσα πολλά να δεις στο μεγαλύτερο νησί της Ασίας που είναι δύσκολο να τα συνοψίσεις. Στο Sabah και το Sarawak, τα μέρη της Μαλαισίας, μπορείτε να σκαρφαλώσετε στο όρος Kinabalu, να αγναντέψετε την άγρια ​​ζωή της κοιλάδας Danum και να κάνετε πεζοπορία σε νησί.

Στο ινδονησιακό τμήμα του Βόρνεο, στο Καλιμαντάν, βγείτε από το πεπατημένο μονοπάτι για να δείτε πώς ζουν οι αυτόχθονες φυλές στο Κεντρικό Καλιμαντάν ή κάντε βουτιές στο αρχιπέλαγος Ντεραουάν.

Πολλοί τουρίστες παραλείπουν το Μπρουνέι, αλλά αυτή η μικροσκοπική χώρα έχει όμορφα τζαμιά και επισκέπτονται το πλωτό χωριό Kampong Ayer. Το νησί του Βόρνεο είναι τόσο μεγάλο και χωρισμένο μεταξύ τριών χωρών, οπότε μπορεί να είναι δύσκολο να καταλάβουμε συνεκτικές πληροφορίες ασφάλειας.

Αλλά μην ανησυχείτε – οι ταξιδιωτικοί μας ειδικοί συγκέντρωσαν όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε όταν επισκέπτεστε αυτόν τον ειδυλλιακό παράδεισο. Αφήστε μας να είμαστε ο οδηγός σας!

Ινδονησία – Συμβουλές ταξιδιού για διακοπές χωρίς προβλήματα(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Είναι ασφαλές να επισκεφθείτε το Βόρνεο το 2023;

Village of Tambatuon στο Borneo για ένα κομμάτι με τίτλο Is Borneo Safe to Visit με ένα σύννεφο βουνό που δεσπόζει πάνω από ένα ρέμα με νερό που τρέχει κάτω από τη βραχώδη περιοχή

Κανένα5999/Shutterstock

Η απάντηση εξαρτάται από το μέρος του Βόρνεο που επισκέπτεστε. Υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος να ταξιδέψετε στο ανατολικό τμήμα της Sabah στο μαλαισιανό τμήμα του Βόρνεο λόγω απαγωγών και πειρατείας, αλλά αυτός ο κίνδυνος δεν επηρεάζει άλλα μέρη του νησιού.

Εκτός αυτής της περιοχής του νησιού, δεν έχετε παρά να ανησυχείτε για μικρές κλοπές και κινδύνους κατά τη διάρκεια των υπαίθριων περιπετειών σας.

Δεδομένου ότι το Βόρνεο χωρίζεται σε τρεις χώρες, η κατάσταση ασφαλείας θα είναι πολύ διαφορετική ανάλογα με το μέρος του νησιού που θα επισκεφτείτε. Σας βοηθά να δείτε ταξιδιωτικές συμβουλές και για τις τρεις χώρες πριν πάτε.

Οι ανησυχίες που ενδέχεται να αντιμετωπίσετε σε αυτές τις συμβουλές περιλαμβάνουν:

 • Πορτοφολάδες
 • Μικροκλοπή
 • Ληστεία
 • Πειρατεία
 • Απαγωγή
 • τρομοκρατία

Εάν ταξιδεύετε σε Sabah ή Sarawak, διαβάστε προσεκτικά τις ταξιδιωτικές συμβουλές για τη Μαλαισία. Στην ταξιδιωτική τους συμβουλή για τη Μαλαισία, οι Ηνωμένες Πολιτείες καλούν τους ταξιδιώτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στο ανατολικό τμήμα της Sabah λόγω απειλών για απαγωγές και βίαιων επιθέσεων σε τουρίστες.

Η καναδική κυβέρνηση ανησυχεί ακόμη περισσότερο, συμβουλεύοντας τους πολίτες της να αποφεύγουν όλα τα μη απαραίτητα ταξίδια  μεταξύ των πόλεων Kudat και Tawau.

Οι περισσότερες ταξιδιωτικές συμβουλές για την Ινδονησία δεν αναφέρουν κινδύνους συγκεκριμένους για το ινδονησιακό τμήμα του Βόρνεο, στο Καλιμαντάν.

Η καναδική κυβέρνηση προειδοποιεί ότι υπήρξαν περιστατικά απαγωγών στο Ανατολικό και Δυτικό Καλιμαντάν, αλλά δεν είναι τόσο συνηθισμένα όσο αυτά στο μαλαισιανό τμήμα του νησιού.

Εκτός αυτού, θα πρέπει να παραμένετε σε εγρήγορση για πιθανούς κινδύνους που είναι κοινοί σε όλη την Ινδονησία. Η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας  προειδοποιεί τους πολίτες της που ταξιδεύουν σε οποιοδήποτε μέρος της Ινδονησίας να είναι προσεκτικοί από την τρομοκρατία, τις πολιτικές αναταραχές και τα εγκλήματα ιδιοκτησίας, όπως μικροκλοπές και ληστείες.

Το πιο ασφαλές μέρος του νησιού Βόρνεο είναι η χώρα του Μπρουνέι. Οι Ηνωμένες Πολιτείες απλώς λένε στους πολίτες τους που επισκέπτονται το Μπρουνέι να λαμβάνουν κανονικές προφυλάξεις.

Η καναδική κυβέρνηση  αναφέρει ότι το βίαιο έγκλημα συμβαίνει σπάνια, αλλά ότι μερικές φορές συμβαίνουν μικροεγκλήματα. Ευτυχώς, μπορείτε εύκολα να αποτρέψετε το τελευταίο με μερικές βασικές προφυλάξεις.

Πολλοί άνθρωποι έρχονται στο Βόρνεο για την ευκαιρία να βρεθούν στη ζούγκλα, αλλά η έξοδος στη φύση έχει τους δικούς της κινδύνους. Βεβαιωθείτε ότι είστε προστατευμένοι από παράσιτα, συμπεριλαμβανομένων των κουνουπιών και των βδέλλες.

Ο καιρός είναι πολύ ζεστός και υγρός, γι’ αυτό φέρτε ελαφριά ρούχα που στεγνώνουν γρήγορα και άφθονα στεγνά ρούχα για να τα αλλάξετε μετά την πεζοπορία σας. Πηγαίνετε με έναν τοπικό οδηγό όποτε είναι δυνατόν.

Το νησί του Βόρνεο βιώνει μερικές φορές φυσικές καταστροφές. Οι πιο συνηθισμένες είναι οι πλημμύρες και οι δασικές πυρκαγιές.

Οι δασικές πυρκαγιές μερικές φορές επηρεάζουν την ποιότητα του αέρα, κάτι που μπορεί να είναι επικίνδυνο για επισκέπτες με αναπνευστικά προβλήματα. Παρακολουθήστε τις προγνώσεις καιρού και τις τοπικές ειδήσεις ενώ βρίσκεστε εκεί και ακολουθήστε τυχόν συμβουλές ή ειδοποιήσεις από τις τοπικές αρχές.

Έγκλημα στο Βόρνεο

Πανέμορφη εναέρια άποψη του θαλάσσιου χωριού τσιγγάνων στο Βόρνεο που απεικονίζεται στο νησί Mabul Bodgaya

Yusnizam Yusof/Shutterstock

Το έγκλημα είναι μια από τις πιο κοινές ανησυχίες για τους τουρίστες που πηγαίνουν για διακοπές. Μια ματιά στα στατιστικά στοιχεία του εγκλήματος για το μέρος που επισκέπτεστε μπορεί είτε να σας χαλαρώσει είτε να σας ενημερώσει ότι πρέπει να είστε σε επιφυλακή.

Για να έχετε μια ακριβή εικόνα του εγκλήματος στο Βόρνεο, θα χρειαστεί να εξετάσετε τα στατιστικά στοιχεία του εγκλήματος από μερικές διαφορετικές πηγές. Εστιάστε στην έρευνα του εγκλήματος στα μέρη του Βόρνεο που θα επισκεφτείτε.

Το Βόρνεο της Μαλαισίας έχει ένα μέτρια υψηλό ποσοστό εγκληματικότητας, με ορισμένες περιοχές να υποφέρουν περισσότερο από άλλες. Στην πολιτεία Sabah, ο δείκτης εγκληματικότητας αυξήθηκε κατά περίπου 22% το 2022.

Σύμφωνα με στοιχεία της τοπικής αστυνομίας από το 2019, τα βίαια εγκλήματα αποτελούν το 11% των συνολικών εγκλημάτων  που διαπράχθηκαν. Τα πιο συνηθισμένα εγκλήματα ιδιοκτησίας είναι οι διάφορες κλοπές και οι διαρρήξεις.

Η πολιτεία Sarawak, ένα άλλο τμήμα της περιοχής του Βόρνεο της Μαλαισίας, παρουσίασε μείωση της εγκληματικότητας  κατά περίπου 9% το 2022.

Το 15% των αναφερόμενων εγκλημάτων στο Sarawak ήταν βίαια εγκλήματα και οι πιο κοινές μορφές βίαιου εγκλήματος ήταν η ένοπλη ληστεία, η ληστεία χωρίς όπλα και οι τραυματισμοί. Τα εγκλήματα ιδιοκτησίας  είναι αρκετά συνηθισμένα, ειδικά οι κλοπές σκούτερ, οι διαρρήξεις και άλλες μορφές κλοπής.

Τα ινδονησιακά τμήματα του Βόρνεο αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του νησιού. Οι επαρχίες του Βόρειου και του Νότιου Καλιμαντάν έχουν τα υψηλότερα συνολικά ποσοστά εγκληματικότητας, αν και το ποσοστό εγκληματικότητας είναι στην πραγματικότητα χαμηλό σε σύγκριση με άλλες περιοχές της Ινδονησίας.

Το Νότιο Καλιμαντάν έχει ποσοστό εγκληματικότητας 196 περιστατικών εγκληματικότητας ανά 100.000 άτομα και δυστυχώς αυξάνεται σταθερά.

Το Βόρειο Καλιμαντάν έχει ποσοστό εγκληματικότητας 146 περιστατικών ανά 100.000 άτομα και επίσης αυξάνεται. Υπήρξαν περιστατικά τρομοκρατίας σε αρκετές περιοχές του Καλιμαντάν. Το Μπρουνέι είναι το τμήμα του Βόρνεο με το χαμηλότερο ποσοστό εγκληματικότητας.

Σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, το ποσοστό ανθρωποκτονιών είναι κοντά στο μηδέν . Το Μπρουνέι έχει επίσης χαμηλή βαθμολογία στον δείκτη εγκληματικότητας του Numbeo — 24,62 στα 100. Τα εγκλήματα για τα οποία ανησυχούν περισσότερο οι κάτοικοι και οι ομογενείς είναι οι διαρρήξεις και τα μικροεγκλήματα ιδιοκτησίας, όπως ο βανδαλισμός και η κλοπή.

Δεδομένου ότι τα ποσοστά εγκληματικότητας ποικίλλουν τόσο δραστικά στο Βόρνεο, ο καλύτερος τρόπος για να δείτε εάν θα είστε ασφαλείς είναι να σχεδιάσετε το δρομολόγιό σας και, στη συνέχεια, να αναζητήσετε πληροφορίες για το έγκλημα ειδικά για αυτές τις πόλεις και τις περιοχές.

Μικροκλοπή

Όταν κατευθύνεστε οπουδήποτε στον κόσμο, ακόμα και σε ένα πολυσύχναστο μέρος της πλησιέστερης μεγαλούπολης σας, υπάρχει κίνδυνος μικροκλοπής. Αυτά τα εγκλήματα ευκαιρίας συμβαίνουν επίσης σε όλες τις περιοχές του Βόρνεο.

Ακόμη και σε πολύ ασφαλές Μπρουνέι, μικροκλοπές συμβαίνουν. Η συμβουλευτική κυβέρνηση του Καναδά προειδοποιεί ότι συμβαίνει μικροέγκλημα. Σε περιόδους πολυάσχολης κίνησης, όπως κατά τις σχολικές διακοπές τον Ιούλιο και τον Δεκέμβριο, τα ποσοστά κλοπών αυξάνονται.

Η αυστραλιανή κυβέρνηση  προειδοποιεί ότι η κλοπή είναι κοινή σε όλα τα μέρη της Ινδονησίας, συμπεριλαμβανομένου του Βόρνεο, και σε όλα τα μέρη της Μαλαισίας. Θα χρειαστεί να είστε πιο προσεκτικοί στην Ινδονησία και τη Μαλαισία παρά στο Μπρουνέι.

Οι προφυλάξεις κατά της κλοπής είναι οι ίδιες ανεξάρτητα από το πού πάτε στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του Βόρνεο. Μην αφήνετε ποτέ τα τιμαλφή σας αφύλακτα, ακόμη και σε μέρη όπου μπορεί να σας νανουρίζει μια ψεύτικη αίσθηση ασφάλειας (αυτό σημαίνει ότι μην κρεμάτε την τσάντα σας από την πλάτη της καρέκλας σας στα εστιατόρια).

Μερικές φορές οι κλέφτες λειτουργούν από το πίσω μέρος των μοτοσικλετών, γι’ αυτό φροντίστε να κρατάτε την τσάντα σας στο πλάι του σώματός σας μακριά από την κυκλοφορία. Ίσως θέλετε να λάβετε επιπλέον προφυλάξεις για να διασφαλίσετε ότι τα τιμαλφή σας είναι ασφαλή.

Μερικοί ταξιδιώτες επιλέγουν μια ζώνη χρημάτων, αλλά μια χιαστί τσάντα με ασφαλές φερμουάρ μπορεί επίσης να λειτουργήσει. Αποθηκεύστε μερικά από τα μετρητά σας, μια πιστωτική κάρτα έκτακτης ανάγκης και αντίγραφα των τιμαλφών σας κάπου αλλού για κάθε ενδεχόμενο.

Υπήρξαν περιπτώσεις διαρρήξεων σε δωμάτια ξενοδοχείου στο Βόρνεο, οπότε φροντίστε να ερευνήσετε διεξοδικά τη διαμονή σας. Εάν κάνετε κράτηση σε ξενοδοχείο, βεβαιωθείτε ότι διαθέτει θυρίδα ασφαλείας δωματίου που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε.

Τρομοκρατία

Δυστυχώς, η τρομοκρατία είναι ένα πρόβλημα σε ορισμένες περιοχές του Βόρνεο. Η τρομοκρατία είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο οι χώρες δεν συμβουλεύουν τους πολίτες τους να επισκεφθούν την Eastern Sabah.

Σύμφωνα με τη συμβουλή της βρετανικής κυβέρνησης για την τρομοκρατία στη Μαλαισία, τρομοκράτες και εγκληματικές ομάδες συχνά απάγουν αλλοδαπούς στο ανατολικό τμήμα του νησιού, το οποίο βρίσκεται κοντά στη βάση των Φιλιππίνων της Ομάδας Abu Sayyaf που συνδέεται με το ISIS.

Αυτή η ομάδα έχει στοχεύσει ξένους τουρίστες στο παρελθόν, ειδικά επισκέπτες σε παράκτια θέρετρα, παράκτια νησιά και δημοφιλείς τοποθεσίες καταδύσεων. Η κυβέρνηση της Μαλαισίας διόρισε μια ειδική Διοίκηση Ασφαλείας της Ανατολικής Σαμπάχ για να προσπαθήσει να αντιμετωπίσει την κατάσταση.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν αυστηρή ρύθμιση για την θαλάσσια κυκλοφορία και πλήρη απαγόρευση των θαλάσσιων ταξιδιών μετά το σκοτάδι. Προς το παρόν, είναι καλύτερο να αποφύγετε αυτήν την περιοχή της Sabah, ειδικά επειδή οι περισσότερες κυβερνήσεις έχουν μια πολιτική να μην πληρώνουν λύτρα για απαγωγές.

Υπάρχει κίνδυνος τρομοκρατίας και αλλού στο Βόρνεο. Υπήρξαν επιθέσεις στο Καλιμαντάν, το ινδονησιακό τμήμα του Βόρνεο, όπως μια επίθεση το 2020 σε αστυνομικό τμήμα που ισχυρίστηκε το ISIS και το οποίο το Ηνωμένο Βασίλειο περιλαμβάνει στη λίστα με τα πρόσφατα τρομοκρατικά γεγονότα στην Ινδονησία.

Το 2021, οι αρχές συνέλαβαν τρεις ύποπτους τρομοκράτες που συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος στην περιοχή.

Αν και ο κίνδυνος τρομοκρατίας δεν είναι τόσο υψηλός εδώ όσο αλλού στην Ινδονησία, εξακολουθεί να υπάρχει. Δεν υπάρχει τρόπος να αποφύγετε πραγματικά την τρομοκρατία, καθώς είναι εξ ορισμού μια τυχαία πράξη βίας, αλλά μείνετε σε εγρήγορση για τις πιθανότητες στο Βόρνεο.

Μπορεί να θέλετε να αποφύγετε τα πλήθη γύρω από περιοχές που μπορεί να είναι στόχοι, όπως θρησκευτικοί χώροι και κυβερνητικά κτίρια, ή να χρονομετρήσετε το ταξίδι σας για να αποφύγετε διακοπές που συχνά γίνονται στόχοι τρομοκρατών.

Ακολουθήστε τις τοπικές ειδήσεις και εάν υπάρχει τρομοκρατική επίθεση, αποφύγετε την περιοχή καθώς συχνά υπάρχουν επιθέσεις αντιγραφής στη συνέχεια.

Αποφυγή κακών περιοχών

Προσεγμένα μπλε σπίτια σε ξυλοπόδαρους που απεικονίζονται πάνω από το γαλαζοπράσινο νερό στην ανοικτή θάλασσα από το Mabul Bodgaya

Hkhtt hj/Shutterstock

Όπως αναφέραμε μερικές φορές, το κύριο μέρος που πρέπει να αποφύγετε στο Βόρνεο είναι το ανατολικό Sabah, κυρίως το τμήμα της ακτής μεταξύ Kudat και Tawau.

Οι περιοχές που περιλαμβάνονται στη ζώνη ασφαλείας της Ανατολικής Σαμπάχ της κυβέρνησης της Μαλαισίας περιλαμβάνουν:

 • Μελανιασμένος
 • Κιναμπατανγκάν
 • Πόλη Μαρούντου
 • Kudat
 • Kunak
 • Λαχάντ Ντάτου
 • Πίτες
 • Sandakan
 • Semporna
 • Γέλιο

Αποφύγετε τα υπεράκτια νησιά Sipadan και Mataking καθώς και άλλους πιο απομακρυσμένους προορισμούς.

Πράγματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη

Ακολουθούν ορισμένες άλλες συμβουλές ασφαλείας για το Borneo:

 • Το νησί είναι πολύ ποικιλόμορφο εθνοτικά και θρησκευτικά, με μουσουλμανική πλειοψηφία και βουδιστικές, ινδουιστικές, χριστιανικές και ιθαγενείς πνευματικές θρησκείες ως μειονότητα. Προσπαθήστε να σέβεστε όλες τις θρησκευτικές παραδόσεις όσο βρίσκεστε εδώ.
 • Πριν επισκεφτείτε το Βόρνεο, ρωτήστε το γιατρό σας για τυχόν εμβόλια που μπορεί να χρειαστείτε. Δεδομένου ότι το Βόρνεο βρίσκεται στη ζούγκλα, οι ασθένειες που μεταδίδονται από τα κουνούπια όπως η ελονοσία και ο δάγγειος πυρετός είναι κοινές. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει τη συσκευασία φαρμάκων όπως τα ανθελονοσιακά φάρμακα.
 • Η ζούγκλα είναι γεμάτη από άγρια ​​ζωή – συμπεριλαμβανομένων ζωύφιων, βδέλλες, παράσιτα, ακόμη και φίδια. Λάβετε προφυλάξεις για να προστατεύσετε τον εαυτό σας από επικίνδυνα ζώα, όπως να εφαρμόζετε τακτικά σπρέι για σφάλματα και να μην περπατάτε ξυπόλητοι. Μετά από μια πεζοπορία, ελέγξτε το σώμα σας για βδέλλες.
 • Το φαγητό του δρόμου είναι γενικά ασφαλές στο Βόρνεο, αλλά φροντίστε να επισκεφτείτε έναν μικροπωλητή με ένα αξιοπρεπές πλήθος ντόπιων, όπου το φαγητό δεν είναι ανοιχτό και όπου ο πάγκος δεν είναι εμφανώς βρώμικος.

[tp_widget][/tp_widget]

Συχνές Ερωτήσεις

Μακρύς ξύλινος λιμενοβραχίονας που οδηγεί στο νησί Bohey Dulang για να δείξει ότι το Βόρνεο είναι ασφαλές για επίσκεψη αν μείνετε στο σωστό μέρος

Aidil/Shutterstock

Ακολουθούν μερικές άλλες ερωτήσεις που έχουν κάνει οι επισκέπτες στο Βόρνεο στο παρελθόν:

Είναι το Βόρνεο ασφαλές για τον τουρισμό;

Το Βόρνεο είναι γενικά ασφαλές για τον τουρισμό. Αν και ορισμένα μέρη, όπως οι περιοχές στη Σαμπάχ είναι πιο επικίνδυνα, το μεγαλύτερο μέρος του νησιού έχει χαμηλό ποσοστό εγκληματικότητας και είναι ασφαλές για τους τουρίστες.

10 καλύτερα σημεία για σέρφινγκ στην Ινδονησία(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Πού να αποφύγετε στο Βόρνεο;

Το κύριο μέρος του Βόρνεο που πρέπει να αποφύγετε είναι οι ανατολικές περιοχές της πολιτείας Sabah της Μαλαισίας. Η απειλή της τρομοκρατίας και των απαγωγών είναι υψηλότερη σε αυτήν την περιοχή λόγω της γειτνίασής της με μια περιοχή των Φιλιππίνων που υποφέρει από τρομοκρατία.

Είναι το Βόρνεο ένα καλό μέρος για να πάτε;

Το Βόρνεο είναι ένα πολύ καλό μέρος για να πάτε αν θέλετε να εξερευνήσετε την όμορφη φύση. Υπάρχουν λίγα άλλα μέρη στη Γη με τόση ανέγγιχτη έκταση ζούγκλας φωλιασμένη κοντά σε όμορφες παραλίες. Επιπλέον, το μείγμα των πολιτισμών δεν βρίσκεται πουθενά αλλού.

Είναι το Borneo ασφαλές για μεμονωμένες γυναίκες ταξιδιώτες;

Το Βόρνεο είναι ένας εξαιρετικός προορισμός για μεμονωμένες γυναίκες ταξιδιώτες (αρκεί να αποφύγετε τις επικίνδυνες περιοχές). Πολλές γυναίκες ταξιδιώτες έρχονται εδώ για πεζοπορίες, επομένως πιθανότατα θα βρείτε συνοδοιπόρους και η κουλτούρα είναι ζεστή και φιλική.

Είναι ασφαλείς οι Ηνωμένες Πολιτείες για επίσκεψη το 2023;(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Είναι ασφαλές να κολυμπήσεις στο Βόρνεο;

Είναι ως επί το πλείστον ασφαλές να κολυμπήσετε στο Βόρνεο. Ωστόσο, τα κύματα μπορεί να είναι δυνατά, γι’ αυτό ελέγξτε με τους ντόπιους ποιες παραλίες είναι ασφαλείς για κολύμπι και επιλέξτε παραλίες που παρακολουθούνται αν είναι δυνατόν.

Λοιπόν, είναι ασφαλές να επισκεφθείτε το Βόρνεο;

Όσο κρατάτε το πορτοφόλι σας και εφαρμόζετε άφθονο σπρέι για σφάλματα, το Borneo είναι ασφαλές για επίσκεψη. Απλώς φροντίστε να μείνετε μακριά από μέρη του νησιού όπου υπάρχει αυξημένος κίνδυνος απαγωγής τρομοκρατών.

Λοιπόν, με τόσα πολλά να δείτε και να κάνετε, τι περιμένετε — κλείστε το ταξίδι σας στο Βόρνεο σήμερα!

[tp_widget][/tp_widget]

Πέτρος Πέτρου
Πέτρος Πέτρου

Ψηφιακός νομάς με αγάπη για ταξίδια