Ινδονησία – Συμβουλές ταξιδιού για διακοπές χωρίς προβλήματα

Η Ινδονησία είναι αναμφισβήτητα μία από τις πιο συναρπαστικές χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας. Από τις ζούγκλες και τις λίμνες της Σουμάτρας μέχρι την Ιάβα, την πολιτιστική καρδιά της χώρας, και το Μπαλί, τα νησιά Φλόρες, το Σουλαουέζι, τη Δυτική Παπούα, την Αμπόν, τα νησιά Μπάντα και τη Δυτική Παπούα, κάθε βήμα είναι μια ανακάλυψη.

Επιτρέψτε μας να μοιραστούμε μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να περιηγηθείτε σε αυτή την απίστευτα ποικιλόμορφη χώρα, την Ινδονησία.

Αεροπορικά εισιτήρια για Μπαλί(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Πολιτιστική ευαισθησία

Η Ινδονησία είναι η μεγαλύτερη μουσουλμανική χώρα στον κόσμο. Το Ισλάμ είναι η κρατική θρησκεία, αλλά σε ορισμένες περιοχές επικρατούν άλλες θρησκείες. Το Βόρειο Σουλαουέζι είναι κατά 90% χριστιανικό, το Μπαλί είναι κυρίως ινδουιστικό και στο Μαλούκου και στο Φλόρες, μουσουλμάνοι και χριστιανοί ζουν μαζί, συνήθως ειρηνικά. Ντυθείτε συντηρητικά όταν επισκέπτεστε τζαμιά, ναούς, εκκλησίες και άλλους χώρους λατρείας. Να θυμάστε να βγάζετε τα παπούτσια σας όταν μπαίνετε σε τζαμιά και ναούς. Οι γυναίκες πρέπει να φορούν μακρυμάνικες μπλούζες, φούστες κάτω από το γόνατο ή φαρδιά μακριά παντελόνια. Όσον αφορά την ένδυση γενικά, μην θεωρείτε ότι η Κούτα είναι τυπική για την υπόλοιπη χώρα. Αν βγείτε σε εστιατόριο (εκτός από την Κούτα) ή αν είστε καλεσμένοι σε ένα ινδονησιακό σπίτι, το έξυπνο casual ντύσιμο είναι μια χαρά. Τα ινδονησιακά είναι η γλώσσα που ενώνει την Ινδονησία σε όλη τη γεωγραφική και πολιτιστική ποικιλομορφία αυτού του τεράστιου αρχιπελάγους και εκτιμάται πολύ από τους ντόπιους.

Κανονισμοί θεωρήσεων.

Για την είσοδο στην Ινδονησία, το διαβατήριο πρέπει να ισχύει για τουλάχιστον έξι μήνες από την ημερομηνία εισόδου. Το Τμήμα Μετανάστευσης λαμβάνει γνώση των ληγμένων διαβατηρίων και έχει το δικαίωμα να αρνηθεί την είσοδο στην Ινδονησία.

Οι 15 καλύτεροι παραλιακοί προορισμοί στον κόσμο, κατάταξη(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Η 7ήμερη θεώρηση κατά την άφιξη καταργήθηκε τον Ιανουάριο του 2010.

Βίζα 30 ημερών κατά την άφιξη

Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, το κόστος μιας βίζας 30 ημερών κατά την άφιξη στην Ινδονησία είναι 25 δολάρια ΗΠΑ, πληρωτέα σε μετρητά σε καθαρά, μη σημασμένα χαρτονομίσματα που εκδόθηκαν μετά το 2001 Από τον Ιανουάριο του 2010, η βίζα αυτή μπορεί να παραταθεί μόνο μία φορά, για έως και 30 ημέρες κατά την παραμονή στην Ινδονησία. Ειλικρινά, η διαδικασία είναι δυσκίνητη, οπότε αν πρόκειται να μείνετε στην Ινδονησία για περισσότερες από 30 ημέρες, θα πρέπει να αποκτήσετε τουριστική βίζα 60 ημερών πριν από την είσοδό σας στη χώρα.

5 ταξιδιωτικές συμβουλές για ταξίδι στα Φίτζι(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Τουριστική βίζα 60 ημερών

Πρέπει να αποκτήσετε τουριστική βίζα 60 ημερών πριν από την είσοδό σας στην Ινδονησία- τα καλά νέα είναι ότι από τον Ιανουάριο του 2010, η βίζα αυτή μπορεί να παραταθεί στην Ινδονησία. Εάν ταξιδεύετε στην επαρχία Δυτική Παπούα ή εάν επιθυμείτε να παρατείνετε τη βίζα 60 ημερών, θα πρέπει να έχετε μαζί σας τέσσερις έως έξι επιπλέον φωτογραφίες διαβατηρίου.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους κανονισμούς για τις θεωρήσεις, ανατρέξτε στον ιστότοπο της πλησιέστερης πρεσβείας ή του προξενείου της Ινδονησίας.

Χρήματα.

Το τοπικό νόμισμα είναι η ινδονησιακή ρουπία (IDR) και συνιστάται να έχετε πάντα μαζί σας χαρτονομίσματα μικρής αξίας (Rp 1000, 2000 ή 5000) για αγορές σε τοπικά καταστήματα (toko) και φαγητό σε warungs (μικρά τοπικά εστιατόρια και πάγκους με φαγητό). Ο ευκολότερος τρόπος ανάληψης μετρητών είναι από ένα ΑΤΜ με χρήση πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας.ΑΤΜ υπάρχουν σχεδόν παντού, εκτός από πραγματικά ασυνήθιστα μέρη. Αν ταξιδεύετε σε απομακρυσμένες περιοχές ή αν μείνετε για κάποιο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να έχετε μαζί σας αρκετά ινδονησιακά μετρητά για να πληρώσετε για τη διαμονή, το φαγητό και τη μεταφορά. Μην βασίζεστε στις δυνατότητες ανταλλαγής συναλλάγματος- η έλευση των ΑΤΜ έχει καταστήσει τις ταξιδιωτικές επιταγές παρωχημένες.

Υγεία.

Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για την υγεία των τουριστών είναι η αφυδάτωση και τα ηλιακά εγκαύματα- πίνετε τουλάχιστον δύο λίτρα νερό την ημέρα. Ο καφές, το τσάι, η μπύρα, ο χυμός και άλλα υγρά δεν μετράνε πραγματικά. Η Ινδονησία βρίσκεται στις τροπικές περιοχές και περνάει πολύ χρόνο σε εξωτερικούς χώρους, γι’ αυτό προστατευθείτε με αντηλιακό καλής ποιότητας και καπέλο.

Η μετάδοση της λύσσας από άρρωστους σκύλους αποτελεί σήμερα πρόβλημα στο Μπαλί. Εάν σας γρατζουνίσει ή σας δαγκώσει ένας σκύλος, θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια το συντομότερο δυνατό.

Νερό – οι ντόπιοι πίνουν επίσης εμφιαλωμένο νερό. Είναι φτηνό, οπότε μην το παρακάνετε.

Αλκοόλ – το ύποπτο Arrack πωλείται στο Μπαλί και υπήρξαν θάνατοι από αυτό φέτος. Το σεξ είναι διασκεδαστικό, αλλά αν έχετε μια στενή (πολύ) προσωπική επαφή ενώ βρίσκεστε στην Ινδονησία, βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε προφυλακτικό- όλα τα είδη των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, συμπεριλαμβανομένου του HIV/AIDS, είναι διαδεδομένα, οπότε προσπαθήστε να τα προλάβετε.

Φάρμακα

Τα ναρκωτικά δεν πρέπει ποτέ να επιτρέπονται. Μην διανοηθείτε καν να φέρετε ναρκωτικά στην Ινδονησία, καθώς το πιθανότερο είναι ότι θα καταλήξετε στη φυλακή. Αποφύγετε τον πειρασμό των ναρκωτικών κατά την παραμονή σας στην Ινδονησία. Αν περάσετε αρκετό χρόνο γύρω από την Kuta, τη Legian και το Seminyak, πιθανότατα θα σας προσφέρουν κάποια, αλλά πείτε όχι. Μπορεί να χρειαστεί να αντιμετωπίσετε πληροφοριοδότες της αστυνομίας. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το εισιτήριο επιστροφής σας.

Πώς να φτιάξετε το τέλειο κιτ αυτοκινήτου έκτακτης ανάγκης(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Προσωπική ασφάλεια.

Μην παραπλανηθείτε από τις εντυπωσιοθηρικές αναφορές των μέσων ενημέρωσης. Για τους τουρίστες, η Ινδονησία είναι εξίσου ασφαλής με οποιαδήποτε άλλη χώρα. Όπως έχουν τα πράγματα, δυστυχώς, οποιοσδήποτε δημόσιος χώρος στον κόσμο μπορεί να είναι “κακό μέρος τη λάθος στιγμή”. Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε την εμπλοκή σας σε εγκληματικές ενέργειες είναι να μην επιδεικνύετε ακριβά μηχανήματα, φωτογραφικές μηχανές και κοσμήματα δημοσίως. Επισκέπτομαι την Ινδονησία και άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας από τα μέσα της δεκαετίας του 1970 και ποτέ δεν μου έχουν κλέψει ή αρπάξει τσάντα. Ναι, μπορεί να συμβεί και πρέπει να είστε προσεκτικοί, αλλά μην γίνεστε παρανοϊκοί.

Παρακολουθήστε ταξιδιωτικά προγράμματα στην τηλεόραση και μην γίνετε ένας εικονικός ταξιδιώτης στο σαλόνι σας – βγείτε έξω και ζήστε την εμπειρία από πρώτο χέρι.

Λίστα συσκευασίας.

Αγοράστε σακούλες Ziploc από το πλησιέστερο σούπερ μάρκετ. Είναι απαραίτητα για όσους αρέσκονται στο σνακ και θέλουν να κρατήσουν τα μυρμήγκια και τις κατσαρίδες μακριά από τα δωμάτια, τα κρεβάτια και τα σακίδια τους. Να έχετε πάντα μαζί σας ένα σωρό από αυτά.

Συμβουλές για να ταξιδέψετε στον Καναδά(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Φέρτε το δικό σας χαρτί τουαλέτας και σαπούνι, καθώς αυτά δεν παρέχονται στα οικονομικά καταλύματα. Αντί να μεταφέρω σαπούνι και σαμπουάν, χρησιμοποιώ συχνά ένα αφρόλουτρο όπου μπορείτε να πλύνετε τα μαλλιά σας.

Πολλές ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές διαθέτουν ειδικές μπαταρίες, οπότε μην ξεχάσετε τον φορτιστή που συνοδεύει τη μηχανή σας!

Οι διακοπές ρεύματος δεν είναι ασυνήθιστες, οπότε πάρτε μαζί σας έναν φακό (φλας). Επίσης, τα μονοπάτια, αν υπάρχουν, είναι συχνά ανώμαλα και συχνά έχουν μεγάλες τρύπες. Έτσι, αν δεν θέλετε να σπάσετε κάποιο κόκαλο όταν περπατάτε μετά το σκοτάδι, πάρτε ένα μαζί σας.

Συχνά υπάρχει μόνο ένα κάτω σεντόνι στο κρεβάτι, οπότε ίσως να θέλετε να φέρετε ένα σαρόνγκ για να σας σκεπάζει τη νύχτα. Οι σπείρες κουνουπιών, τα σπρέι και τα εντομοαπωθητικά είναι απολύτως απαραίτητα. Θυμηθείτε να έχετε εμφιαλωμένο νερό στο δωμάτιό σας, καθώς το νερό της βρύσης δεν είναι πόσιμο. Χρησιμοποιώ νερό βρύσης για να βουρτσίζω τα δόντια μου, αλλά αν έχετε αδύναμο στομάχι, σας συνιστώ να χρησιμοποιείτε εμφιαλωμένο νερό και γι’ αυτό.

Αυτές είναι μερικές μόνο συμβουλές για να περάσετε καλά στην Ινδονησία. Μια ακόμη συμβουλή: αν είναι δυνατόν, να έχετε μαζί σας επαναφορτιζόμενες μπαταρίες και έναν κατάλληλο φορτιστή ή μια εφεδρική μπαταρία και έναν φορτιστή για τη συγκεκριμένη φωτογραφική μηχανή σας. Δεν υπάρχει ασφαλές μέσο απόρριψης των χρησιμοποιημένων μπαταριών σε αυτή τη χώρα, γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους για το περιβάλλον και την υγεία.

Ωστόσο, σημειώστε ότι η επίσκεψη στην Ινδονησία αποτελεί κίνδυνο για την υγεία – μπορεί να προκαλέσει εθισμό.

Πέτρος Πέτρου
Πέτρος Πέτρου

Ψηφιακός νομάς με αγάπη για ταξίδια