Είναι ασφαλές για επίσκεψη το Cozumel το 2023; (Γνώμη εμπειρογνωμόνων)

Το Cozumel, ένα νησί στα ανοικτά των ακτών του Μεξικού, είναι ένας πολύ δημοφιλής προορισμός για τροπικές διακοπές, με πάνω από 3 εκατομμύρια ανθρώπους να επισκέπτονται το Cozumel το 2022.

Το νησί είναι ένα δημοφιλές λιμάνι για κρουαζιερόπλοια, αλλά έχει επίσης πολλά να προσφέρει στους επισκέπτες που επιλέγουν να διανυκτερεύσουν ή περισσότερο. Τα παρθένα τιρκουάζ νερά του κρύβουν μερικά από τα καλύτερα σημεία καταδύσεων στην Καραϊβική Θάλασσα, από φυσικά θαύματα όπως ο Μεσοαμερικανικός ύφαλος μέχρι το Museo Subacuatico del Arte.

Είναι επίσης ιδανικό για πιο χαλαρές διακοπές, με αμμώδεις παραλίες, γήπεδα γκολφ και πολλά άλλα για να σας απασχολούν, αλλά όχι πολύ απασχολημένους. Μια ματιά στις φωτογραφίες των πανέμορφων παραλιών αυτής της ιστορικής πόλης είναι συνήθως αρκετή για να πείσει τον κόσμο να επισκεφτεί το νησί. Είναι όμως ασφαλές για επίσκεψη το Cozumel; Εδώ είναι η άποψή μας.

Οι καλύτερες και οι χειρότερες στιγμές για να επισκεφτείτε το Cozumel

Είναι ασφαλές για επίσκεψη το Cozumel το 2023;

Υπέροχο ηλιοβασίλεμα πίσω από τα δέντρα στο πάρκο Chankanaab στο Cozumel για έναν οδηγό για το εάν το Cozumel είναι ασφαλές ή όχι

Nenad Basic/Shutterstock

Ναί. Το Cozumel είναι ένας από τους πιο ασφαλείς προορισμούς στο Μεξικό αυτή τη στιγμή, καθώς βρίσκεται σε μια περιοχή που έχει χαμηλότερο ποσοστό εγκληματικότητας από την υπόλοιπη χώρα.

Θα πρέπει ακόμα να λάβετε κάποιες προφυλάξεις έναντι μικροπροβλημάτων, όπως μικροκλοπές, αλλά θα πρέπει να είστε ασφαλείς στο Cozumel. Όπως και με οποιονδήποτε άλλο προορισμό της Καραϊβικής, να έχετε υπόψη σας την απειλή των τυφώνων.

Βοηθά να δούμε πρώτα τις ταξιδιωτικές συμβουλές για το Μεξικό προτού μάθετε περισσότερα για το Cozumel συγκεκριμένα. Οι περισσότερες χώρες, όπως ο Καναδάς,  συμβουλεύουν τους πολίτες τους να είναι πιο προσεκτικοί στη χώρα λόγω του υψηλού ποσοστού εγκληματικότητας. Ορισμένες περιοχές της χώρας θα πρέπει να αποφεύγονται εντελώς.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταρρίπτουν τις συμβουλές τους για το Μεξικό σύμφωνα με την πολιτεία. Το νησί βρίσκεται στην πολιτεία Quintana Roo, η οποία υπόκειται σε ταξιδιωτικές συμβουλές Επιπέδου 2 λόγω εγκληματικότητας.

Αυτή είναι μια από τις χαμηλότερες ταξιδιωτικές συμβουλές που εκδίδει η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών για μια πολιτεία στο Μεξικό — οι πολίτες των ΗΠΑ συμβουλεύονται να αποφεύγουν εντελώς πολλές άλλες πολιτείες. Η πολιτεία Quintana Roo έχει κάποια προβλήματα με την εγκληματικότητα.

Τα κοινά εγκληματικά περιστατικά περιλαμβάνουν:

  • Μικροκλοπή
  • Ληστεία
  • Ληστεία
  • Προσβολή
  • Εγκλήματα που σχετίζονται με ναρκωτικά

Ωστόσο, η συντριπτική πλειονότητα αυτών των εγκλημάτων συμβαίνουν σε μεγαλύτερους προορισμούς όπως το Κανκούν, η Playa del Carmen και το Tulum, το μέγεθος των οποίων προσελκύει εγκληματίες αλλά και τουρίστες. Το Sleepy Cozumel απέχει πολύ από αυτά τα προβλήματα.

Ενώ η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών αναφέρει ότι οι τουρίστες πρέπει να είναι προσεκτικοί σε μέρη των πόλεων που αναφέρονται παραπάνω στην ταξιδιωτική της συμβουλή, δεν αναφέρει καθόλου το Cozumel. Όπως κάθε προορισμός στην Καραϊβική, κινδυνεύει από τυφώνες.

Η εποχή των τυφώνων στην Καραϊβική διαρκεί επίσημα από τον Ιούνιο έως τον Νοέμβριο , με κορύφωση γύρω στα τέλη Αυγούστου και τον Σεπτέμβριο. Το Cozumel, όπως και η υπόλοιπη Ριβιέρα Μάγια του Μεξικού, βρίσκεται στα νότια της Καραϊβικής Θάλασσας, έξω από τις μεγάλες ζώνες τυφώνων.

Το Κοζουμέλ έχει πληγεί από τυφώνες στο παρελθόν, αλλά συνήθως δεν είναι τόσο κατεστραμμένο όσο άλλοι προορισμοί της Καραϊβικής. Θα πρέπει να είστε προσεκτικοί εάν επιλέξετε να ταξιδέψετε κατά τη διάρκεια της εποχής των τυφώνων, καθώς οι καταιγίδες μπορεί να προκαλέσουν ισχυρές βροχές και πλημμύρες.

Να παρακολουθείτε πάντα τον καιρό και να ακολουθείτε τυχόν κυβερνητικές συμβουλές για καταφύγιο ή εκκένωση. Μερικοί άνθρωποι επιλέγουν να ταξιδεύουν σκόπιμα κατά τη διάρκεια της εποχής των τυφώνων επειδή υπάρχουν λιγότερα πλήθη και οι τιμές τείνουν να είναι χαμηλότερες, αλλά να έχετε υπόψη σας ότι αυτό ενέχει κάποιο είδος κινδύνου.

Έγκλημα στο Κοζουμέλ

Φωτογραφία ενός φάρου με μια μπλε λωρίδα που δεσπόζει πάνω από έναν δρόμο με αυτοκίνητα και φορτηγά που περνούν για έναν οδηγό με τίτλο Is Cozumel Safe to Visit

COZUMEL, ΜΕΞΙΚΟ – 4 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2008: Όμορφη αποβάθρα με λευκό φάρο που προσελκύει χιλιάδες τουρίστες για να επισκεφτούν διάσημα καταστήματα και εστιατόρια/Yevgen Belich/Shutterstock

Το έγκλημα είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα για τα οποία ανησυχούν οι άνθρωποι όταν επισκέπτονται το Cozumel. Το Μεξικό γενικά έχει τη φήμη ότι έχει υψηλό ποσοστό εγκληματικότητας, επομένως η εγκληματικότητα είναι λογικό να ανησυχείτε όταν επισκέπτεστε οποιοδήποτε μέρος της χώρας.

Τα καλά νέα είναι ότι το Cozumel βρίσκεται στην Quintana Roo, μια πολιτεία που έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά εγκληματικότητας στη χώρα. Το ποσοστό ανθρωποκτονιών το 2023 στην πολιτεία είναι 32,6 περιστατικά ανά 100.000 άτομα, το οποίο με τα μεξικανικά πρότυπα είναι μια χαμηλή έως μέτρια τιμή.

Το ποσοστό άλλων βίαιων εγκλημάτων είναι εξίσου χαμηλό με τα μεξικανικά πρότυπα. Η πολιτεία του Quintana Roo έχει παλέψει με την αυξανόμενη βία τα τελευταία χρόνια, κυρίως με κίνητρο την αυξανόμενη βία στα καρτέλ και τις συγκρούσεις μεταξύ αντίπαλων καρτέλ για τον έλεγχο του εμπορίου ναρκωτικών στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.

Ωστόσο, αυτή η βία έχει επηρεάσει κυρίως μεγαλύτερους προορισμούς κατά μήκος του Quintana Roo, όπως το Tulum και όχι το Cozumel. Σύμφωνα με μια δημοτική ανάλυση βίαιων εγκλημάτων στο Μεξικό, το Κοζουμέλ είναι ένας από τους πιο ασφαλείς προορισμούς κατά μήκος της Ριβιέρα Μάγια.

Το 2023, υπήρξαν μόνο 21 ανθρωποκτονίες  στο δήμο, οι περισσότερες από τις οποίες ήταν στοχευμένες πράξεις βίας μακριά από δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς του νησιού. Το ποσοστό άλλων βίαιων εγκλημάτων είναι εξίσου χαμηλό.

Συνολικά, το ποσοστό εγκληματικότητας στο Cozumel είναι αρκετά χαμηλό. Σύμφωνα με τον δείκτη εγκληματικότητας του Numbeo, ο οποίος συλλέγει δεδομένα από τους ερωτηθέντες στην έρευνα σχετικά με την ασφάλεια ενός συγκεκριμένου προορισμού, η βαθμολογία του δείκτη εγκληματικότητας του νησιού είναι 33,33 στα 100 , που είναι χαμηλή τιμή.

Οι ερωτηθέντες ανησυχούν ως επί το πλείστον για μικροεγκλήματα ιδιοκτησίας, όπως βανδαλισμοί, κλοπές και διαρρήξεις. Οι άνθρωποι ανησυχούν επίσης για τη διαφθορά και τη δωροδοκία, κάτι που είναι λιγότερο πιθανό να επηρεάσει έναν τουρίστα.

Το Cozumel δεν είναι απλώς ένας τέλειος τροπικός παράδεισος, αλλά και ένα μέρος όπου ζουν άνθρωποι, πράγμα που σημαίνει ότι θα έχει παρόμοια προβλήματα με οπουδήποτε αλλού. Ωστόσο, είναι ένας ασφαλής προορισμός όχι μόνο για τα μεξικανικά πρότυπα, αλλά και για τα πρότυπα πολλών διεθνών επισκεπτών.

Θα πρέπει ακόμα να λάβετε βασικές προφυλάξεις, όπως να μην αφήνετε τα τιμαλφή σας χωρίς επίβλεψη, αλλά δεν είναι πιθανό να αντιμετωπίσετε μεγάλο κίνδυνο σε αυτόν τον παρθένο παράδεισο.

Πορτοφολάδες

Το πιο συνηθισμένο έγκλημα στο Cozumel είναι η μικροκλοπή, συμπεριλαμβανομένου του πορτοφολισμού. Αυτό το είδος εγκλήματος είναι κοινό σε τουριστικούς προορισμούς σε όλο το Μεξικό (και στον κόσμο).

Οι πορτοφολάδες είναι ως επί το πλείστον έγκλημα ευκαιριών, ιδιαίτερα συχνό στους τουριστικούς προορισμούς του Μεξικού λόγω του μεγάλου εισοδηματικού χάσματος μεταξύ τουριστών και ντόπιων και της αυξανόμενης οικονομικής απελπισίας στο Μεξικό αφού τα τελευταία χρόνια αποδεκάτισαν τον τουρισμό.

Παρόλο που συμβαίνει πορτοφολάδες, τα ποσοστά πορτοφολάδων εδώ είναι πολύ χαμηλότερα από ό,τι σε πολλούς άλλους προορισμούς του Μεξικού. Το νησί είναι πιο ήσυχο και έχει χαμηλότερο ποσοστό εγκληματικότητας συνολικά.

Επιπλέον, η δημοτικότητά του ως προορισμός κρουαζιερόπλοιων σημαίνει ότι οι μεξικανικές και τοπικές κυβερνήσεις έχουν επενδύσει σημαντικούς πόρους για να κρατήσουν τους ανθρώπους ασφαλείς. Αν και τα κρουαζιερόπλοια είναι υπεύθυνα για τους πόρους που επενδύονται στην ασφάλεια της Cozumel, αποτελούν επίσης ένα δελεαστικό έπαθλο για πορτοφολάδες.

Η πιο συνηθισμένη τοποθεσία όπου πέφτουν πορτοφολάδες είναι ο τερματικός σταθμός των πορθμείων. Τα τεράστια πλήθη, πολλά από τα οποία εξακολουθούν να έχουν τον προσανατολισμό τους, παρέχουν εξαιρετική κάλυψη για πορτοφολάδες.

Η κύρια πόλη του Cozumel, το San Miguel de Cozumel, και άλλες πολυσύχναστες περιοχές είναι επίσης συνηθισμένοι προορισμοί για πορτοφολάδες. Οι άνθρωποι έχουν κλαπεί από πριν ενώ απολάμβαναν τη νυχτερινή ζωή του νησιού στην περιοχή Centro.

Τα καλά νέα είναι ότι οι πορτοφολάδες του Cozumel είναι συνήθως αρκετά εύκολο να αποτραπούν. Εφόσον τοποθετείτε τα τιμαλφή σας σε ένα μέρος όπου είναι δύσκολο να γλιστρήσουν έξω χωρίς προειδοποίηση, όπως μια τσάντα με φερμουάρ ή μπροστινή τσέπη, είναι απίθανο να πέσετε θύμα κλοπής.

Βεβαιωθείτε ότι το πορτοφόλι, το τηλέφωνο και η ταυτότητά σας είναι ασφαλή κάθε φορά που βρίσκεστε σε πολυσύχναστο μέρος στο νησί. Μια άλλη προφύλαξη που πρέπει να λάβετε για να αποτρέψετε την κλοπή είναι να αποφύγετε να αφήσετε τα τιμαλφή σας χωρίς επίβλεψη.

Οι κλέφτες θα περάσουν μέσα από τις τσάντες των ανθρώπων ενώ κολυμπούν ή κάνουν καταδύσεις, οπότε μην φέρνετε ακριβά, αναντικατάστατα αντικείμενα στην παραλία.

Αποφύγετε να αφήσετε την τσάντα σας κάτω, ακόμα και σε μια βεράντα καφέ ή εστιατόριο, σε μέρος όπου μπορείτε να την πάρετε. Οι βασικές προφυλάξεις είναι αρκετές για να βεβαιωθείτε ότι θα φύγετε από το Cozumel με όλα όσα συνοδεύατε.

Διαρρήξεις οχημάτων

Μια άλλη κοινή μορφή μικροκλοπής στο Cozumel είναι η διάρρηξη του οχήματος. Οι κλέφτες μπαίνουν στα αυτοκίνητα και τα λεωφορεία των ανθρώπων για να πάρουν αντικείμενα που αφήνουν πίσω τους.

Μερικοί επισκέπτες νοικιάζουν αυτοκίνητο για να μετακινηθούν ή να επισκεφθούν το νησί μέσω φέρι φορτηγού από το Κανκούν σε ένα οδικό ταξίδι Quintana Roo. Έχετε υπόψη σας ότι οι κλέφτες μερικές φορές στοχεύουν ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα για κλοπή, καθώς γνωρίζουν ότι οι τουρίστες είναι πιο πιθανό να έχουν μαζί τους τα υπάρχοντά τους.

Οι βασικές προφυλάξεις μπορούν να αποτρέψουν κάποιον από το να διαρρήξει το ενοικιαζόμενο όχημά σας. Βεβαιωθείτε ότι δεν αφήνετε ποτέ, μα ποτέ, τιμαλφή στο αυτοκίνητό σας χωρίς επιτήρηση. Εάν πρέπει να αφήσετε μια βαλίτσα ή μια τσάντα στο αυτοκίνητο για λίγο, βάλτε την σε ένα σημείο που δεν φαίνεται από έξω, όπως το πορτμπαγκάζ.

Όταν παρκάρετε τη νύχτα, φροντίστε να σταθμεύετε σε ασφαλές μέρος. Τα αυτοκίνητα δεν είναι τα μόνα οχήματα που στοχεύουν διαρρήξεις στο Cozumel.

Έχουν σημειωθεί περιστατικά κλοπών από τουριστικά λεωφορεία. Τα κρουαζιερόπλοια ή οι τουριστικές εταιρείες οργανώνουν μερικές φορές λεωφορεία για να μεταφέρουν τουρίστες γύρω από το Cozumel και κλέφτες εισβάλλουν στα λεωφορεία όταν οι άνθρωποι σταματούν για μια εκδρομή.

Η αποτροπή κλοπής από το τουριστικό σας λεωφορείο είναι αρκετά εύκολη — απλά ποτέ μα ποτέ μην αφήνετε τα τιμαλφή σας στο λεωφορείο.

Να παίρνετε πάντα πορτοφόλια, πορτοφόλια και ταυτότητες μαζί σας όταν φεύγετε από το λεωφορείο, ακόμα κι αν απλώς σταματάτε για ένα διάλειμμα στο μπάνιο. Οτιδήποτε δεν χρειάζεστε για την ημέρα θα πρέπει να μείνετε στο ξενοδοχείο ή το κρουαζιερόπλοιο σας.

Αποφυγή κακών περιοχών

Φωτογραφία της περιοχής στο κέντρο της πόλης από τον τερματικό σταθμό των φέρι που απεικονίζεται για έναν οδηγό με τίτλο Is Cozumel Safe to Travel To

San Miguel de Cozumel, Cozumel, Μεξικό, 12 Οκτωβρίου 2021: San Miguel de Cozumel, Μεξικό, Central Plaza και πολύχρωμους αποικιακούς δρόμους στο κέντρο της πόλης κατά τους μήνες αιχμής της υψηλής τουριστικής περιόδου/eskystudio/Shutterstock

Το Cozumel είναι τόσο ασφαλές που δεν υπάρχουν μέρη που να είναι τόσο επικίνδυνα, πρέπει να τα αποφύγετε εντελώς. Το βόρειο τμήμα του νησιού είναι πιο απομακρυσμένο, κάτι που μπορεί να φαίνεται τρομακτικό, αλλά το ποσοστό εγκληματικότητας εδώ είναι αρκετά χαμηλό.

Ωστόσο, θα πρέπει να αποφύγετε να περιπλανηθείτε μόνοι σας τη νύχτα, καθώς υπάρχουν λίγοι άνθρωποι γύρω που μπορούν να πηδήξουν για να βοηθήσουν σε περίπτωση που συμβεί κάτι.

Το μεγαλύτερο έγκλημα στο Cozumel συμβαίνει γύρω από τον τερματικό σταθμό των πορθμείων λόγω του πλήθους. Εάν δεν είστε επιβάτης κρουαζιερόπλοιου, αποφύγετε αυτήν την περιοχή καθώς δεν υπάρχουν πολλά να δείτε ούτως ή άλλως. Εάν κατεβαίνετε από ένα κρουαζιερόπλοιο, απλά να προσέχετε τα τιμαλφή σας.

Πράγματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη

Γυναίκα που καταδύεται με μια θαλάσσια χελώνα στο Cozumel

Rich Carey/Shutterstock

Ακολουθούν μερικές πρόσθετες συμβουλές ασφάλειας για να επισκεφθείτε το Cozumel:

  • Να είστε προσεκτικοί όταν παίρνετε ταξί. Βεβαιωθείτε ότι ο οδηγός ταξί ανάβει το μετρητή πριν ξεκινήσετε την οδήγηση. Επιβεβαιώστε τον ναύλο εκ των προτέρων. Πηγαίνετε μόνο με αξιόπιστες εταιρείες ραδιοταξί. Υπήρξαν βίαιες συγκρούσεις μεταξύ οδηγών ταξί και οδηγών που μοιράζονται το αυτοκίνητο στην πολιτεία Quintana Roo στο παρελθόν, οπότε να είστε προετοιμασμένοι εάν μια κατάσταση κλιμακωθεί.
  • Ασκείτε προφυλάξεις κατά τις καταδύσεις. Πολλοί άνθρωποι έρχονται στο Cozumel για να κάνουν κατάδυση, αλλά φροντίστε να το κάνετε με ασφάλεια. Πηγαίνετε για καταδύσεις μόνο εάν έχετε πιστοποιητικό για να το κάνετε. Εάν πρόκειται να πάτε με μια οργανωμένη εταιρεία, κάντε την έρευνά σας για να βεβαιωθείτε ότι είναι μια αξιόπιστη εταιρεία.
  • Το νερό της βρύσης δεν είναι ασφαλές για κατανάλωση. Τα περισσότερα κρουαζιερόπλοια και ξενοδοχεία προσφέρουν δωρεάν εμφιαλωμένο νερό στους επισκέπτες.
  • Το φαγητό του δρόμου και το φαγητό του εστιατορίου είναι ασφαλές για κατανάλωση. Απλώς επιλέξτε προσεκτικά σε ποια εστιατόρια και πάγκους πηγαίνετε. Αυτά που έχουν ένα υγιές πλήθος ανθρώπων είναι συνήθως ασφαλή.

Συχνές Ερωτήσεις

Για να δείξουμε ότι το Cozumel είναι ασφαλές για επίσκεψη, ένας πύργος ρολογιού δεσπόζει πάνω από μικρά καταστήματα στο Cozumel

Sven Hansche/Shutterstock

Ακολουθούν μερικές συνήθεις ερωτήσεις σχετικά με την επίσκεψη στο Cozumel:

Είναι ασφαλές το ταξίδι στο Cozumel αυτή τη στιγμή;

Το Cozumel είναι ένας ασφαλής ταξιδιωτικός προορισμός αυτή τη στιγμή. Το ποσοστό της εγκληματικότητας εξακολουθεί να είναι πολύ χαμηλό και υπάρχουν λίγες άλλες απειλές για τους τουρίστες.

Είναι το Cozumel ασφαλές για τους τουρίστες το 2023;

Ναι, το Cozumel είναι ασφαλές για τους τουρίστες το 2023. Το νησί έχει κυρίως γλιτώσει από τα αυξημένα ποσοστά εγκληματικότητας που επηρεάζουν άλλους προορισμούς στο Quintana Roo.

Τι πρέπει να αποφύγω στο Cozumel;

Στο Cozumel, αποφύγετε το νερό της βρύσης καθώς δεν είναι ασφαλές για κατανάλωση. Θα πρέπει επίσης να αποφύγετε την απερίσκεπτη συμπεριφορά με τα τιμαλφή σας, όπως το να επιδεικνύετε μετρητά, καθώς υπάρχουν πορτοφολάδες στο νησί.

Τι είναι πιο ασφαλές: Cancun ή Cozumel;

Το Cozumel είναι πολύ πιο ασφαλές από το Κανκούν. Έχει χαμηλότερο ποσοστό εγκληματικότητας και είναι μικρότερο, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν λιγότερα μεγάλα εγκληματικά περιστατικά.

Είναι ασφαλές να πάρετε ταξί στο Cozumel;

Τα ταξί του Cozumel είναι μερικά από τα πιο ασφαλή στη Ριβιέρα των Μάγια. Ωστόσο, θα πρέπει και πάλι να λαμβάνετε βασικές προφυλάξεις ασφαλείας, όπως να συμφωνήσετε σε μια τιμή εκ των προτέρων.

Πρέπει να κάνετε ένα ταξίδι στο Cozumel;

Το Cozumel είναι ένα πολύ ασφαλές μέρος για να επισκεφθείτε στο Μεξικό. Αν και υπάρχουν ορισμένα περιστατικά μικροκλοπών, μπορείτε να αποτρέψετε τα περισσότερα εγκλήματα με βασικές προφυλάξεις. Λοιπόν, τι περιμένετε — κλείστε το ταξίδι σας σε αυτό το ιστορικό νησί σήμερα!

Διαβάστε επίσης:Πού να μείνετε στο Cozumel

Είναι ασφαλές η Riviera Maya

Aκολουθήστε μας στο facebook

Κάρτα Revolut: Η καλύτερη λύση για τους ταξιδιώτες!

Ετοιμάζεστε για ταξίδι; Δείτε αυτά τα χρήσιμα!!

αεροπορικα εισητηρια

Ενοικίαση αυτοκινήτου

Διαμονή

Ασφάλιση 

Πέτρος Πέτρου
Πέτρος Πέτρου

Ψηφιακός νομάς με αγάπη για ταξίδια