Είναι ασφαλές για επίσκεψη στη Riviera Maya το 2023;

Η Ριβιέρα Μάγια είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς του Μεξικού. Η Ριβιέρα είναι ένα τμήμα της ακτής κατά μήκος της χερσονήσου Γιουκατάν του Μεξικού που διαθέτει όμορφα νερά της Καραϊβικής, μερικά από τα ερείπια των Μάγια και όμορφες πόλεις όπως η Playa del Carmen, το Tulum και το Sian Ka’an.

Οι επισκέπτες συρρέουν στη Riviera Maya για μια όμορφη, χαλαρωτική διαμονή στην παραλία, την οποία μπορούν σίγουρα να απολαύσουν με σχεδόν 100 χιλιόμετρα ακτογραμμής.

Ωστόσο, η Riviera Maya προσφέρει επίσης πολλά περισσότερα. Ρίξτε μια ματιά στις χίπικες δονήσεις του Tulum καθώς και στα αρχαία ερείπια των Μάγια, επισκεφθείτε μερικές από τις τοπικές καταβόθρες που ονομάζονται cenotes και δείτε την εντυπωσιακή φυσική ομορφιά στο φυσικό καταφύγιο Sian Ka’an.

Όταν πρόκειται για οποιονδήποτε νέο προορισμό, πιθανότατα θέλετε να μάθετε αν θα είστε ασφαλείς εκεί ή όχι. Μερικοί άνθρωποι ανησυχούν για την επίσκεψη στη Ριβιέρα Μάγια, καθώς το Μεξικό ως χώρα έχει τη φήμη ότι δεν είναι ασφαλής.

Αλλά μην ανησυχείτε – οι ταξιδιωτικοί μας ειδικοί συγκεντρώνουν λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με το να ταξιδέψετε στη Ριβιέρα Μάγια με ασφάλεια. Αφήστε μας να γίνουμε ο οδηγός σας!

Αεροπορικά εισιτήρια για Ακαπούλκο(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Είναι ασφαλές για επίσκεψη στη Riviera Maya το 2023;

Πανέμορφη παραλία στο Tulum με τα ερείπια που βλέπουν στον ωκεανό με μια βραχώδη ακτή από κάτω

Simon Dannhauer/Shutterstock

Η Ριβιέρα Μάγια είναι ένα από τα πιο ασφαλή μέρη στο Μεξικό, αλλά πρέπει να λάβετε προφυλάξεις καθώς το αυξανόμενο ποσοστό εγκληματικότητας συνολικά στο Μεξικό έχει επηρεάσει και αυτήν την περιοχή.

Οι περισσότεροι τουρίστες αντιμετωπίζουν μόνο μικρά εγκλήματα, όπως μικροκλοπές και κλοπές, αλλά υπήρξαν βίαια περιστατικά στο παρελθόν. Το Μεξικό έχει μια (κάπως επάξια) φήμη ως επικίνδυνη χώρα στον κόσμο.

Ωστόσο, είναι μια πολύ μεγάλη χώρα και η κατάσταση ασφάλειας διαφέρει δραστικά από κράτος σε κράτος. Πολλές χώρες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, αναλύουν τις ταξιδιωτικές τους συμβουλές για το Μεξικό ανά πολιτεία για κάποιο λόγο.

Η Riviera Maya βρίσκεται στην Quintana Roo, μια από τις ασφαλέστερες πολιτείες του Μεξικού. Η ταξιδιωτική οδηγία για το Ηνωμένο Βασίλειο δίνει το πράσινο φως για ταξίδια στη χερσόνησο του Γιουκατάν, συμπεριλαμβανομένων των Quintana Roo και Riviera Maya.

Το Υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών είναι λίγο πιο προσεκτικό, συμβουλεύοντας τους πολίτες να είναι πιο προσεκτικοί στο Quintana Roo, θέτοντας την πολιτεία σε ταξιδιωτικές συμβουλές Επιπέδου Δεύτερου .

Τα κοινά προβλήματα που επηρεάζουν τη Ριβιέρα Μάγια και τους τουρίστες εκεί περιλαμβάνουν:

 • Πορτοφολάδες
 • Αρπαγή τσάντας
 • Απάτες
 • Ληστεία
 • Ενοπλη ληστεία
 • Απαγωγή
 • Εγκλήματα που σχετίζονται με τα ναρκωτικά

Αναφέρονται έτσι, οι πιθανοί κίνδυνοι στη Ριβιέρα Μάγια φαίνονται τρομακτικοί, αλλά να θυμάστε ότι αυτά είναι απλώς πιθανά περιστατικά και ότι δεν είναι πιθανό να αντιμετωπίσετε κανένα από αυτά.

Αν και η Riviera Maya δεν είναι δυστυχώς τόσο ασφαλής όσο ήταν, εξακολουθεί να είναι ασφαλέστερη από τα περισσότερα άλλα μέρη του Μεξικού. Επιπλέον, είναι εύκολο να αποφύγετε προβλήματα με ορισμένες βασικές προφυλάξεις. Όσον αφορά τις φυσικές καταστροφές, δεν έχετε πολλά να ανησυχείτε στη Ριβιέρα Μάγια.

Θα πρέπει να είστε προσεκτικοί σχετικά με τις επισκέψεις κατά τη διάρκεια της εποχής των τυφώνων, η οποία κορυφώνεται από τον Αύγουστο έως τον Σεπτέμβριο.

Αν και το Γιουκατάν απέχει αρκετά από την Καραϊβική ώστε να μην χτυπιέται τόσο άσχημα από τυφώνες, εξακολουθεί να βιώνει κακές τροπικές καταιγίδες  με βροχή, ισχυρούς ανέμους και πλημμύρες. Χρονοδιάγραμμα επίσκεψής σας για να αποφύγετε να συμπέσει με αυτές τις καταιγίδες.

Έγκλημα στη Ριβιέρα Μάγια

Η αστυνομία έκλεισε μια παραλία στη ζώνη του ξενοδοχείου στο Κανκούν για ένα κομμάτι με τίτλο Is Riviera Maya Safe to Visit

Κανκούν, Zona Hotelera, Quintana Roo. Μεξικό. 2 Απριλίου 2019: Η μεξικανική αστυνομία περιπολεί την παραλία με έναν σκύλο/Iren Key/Shutterstock

Δυστυχώς, η εγκληματικότητα έχει αυξηθεί στη Ριβιέρα Μάγια και γίνεται πρόβλημα εδώ, όπως επηρεάζει και το υπόλοιπο Μεξικό.

Τα στατιστικά στοιχεία εγκλήματος για τη Riviera Maya είναι δύσκολο να βρεθούν (πρόκειται για τουριστική ονομασία, όχι διοικητική περιοχή), αλλά κοιτάζοντας τα ποσοστά εγκληματικότητας για την πολιτεία Quintana Roo ή μεμονωμένες πόλεις που αποτελούν τη Riviera Maya, μπορείτε να πάρετε μια εικόνα την κατάσταση στην περιοχή συνολικά.

Για παράδειγμα, το 2022, η πολιτεία Quintana Roo κατέγραψε πάνω από 10.000 εγκληματικές πράξεις. Οι τρεις πόλεις της πολιτείας που κατέγραψαν τα περισσότερα εγκλήματα ήταν το Κανκούν, η Playa del Carmen και το Chetumal, που αποτελούν πάνω από το 80% των βίαιων εγκλημάτων στην πολιτεία.

Η Playa del Carmen είναι επίσημα μέρος της Ριβιέρα Μάγια, και παρόλο που το Κανκούν δεν είναι μέρος της Ριβιέρα, είναι πολύ κοντά και μερικές φορές το σημείο εκκίνησης για ταξίδια στην υπόλοιπη ακτή.

Εκτός από το βίαιο έγκλημα, τα σύνολα δεδομένων δείχνουν ότι η εγκληματικότητα συνολικά στην πολιτεία Quintana Roo αυξάνεται σταθερά με τα χρόνια . Οι ληστείες και τα εγκλήματα ιδιοκτησίας συχνά στοχεύουν τουρίστες.

Η Πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών εξέδωσε ειδική ταξιδιωτική οδηγία  ενόψει της περιόδου των Ανοιξιάτικων Διακοπών του 2023, προειδοποιώντας τους πιθανούς επισκέπτες ότι έχουν συμβεί εγκληματικά περιστατικά σε περιοχές στο κέντρο της πόλης δημοφιλών προορισμών, συμπεριλαμβανομένων των πόλεων της Ριβιέρα Μάγια, όπως το Τουλούμ και η Πλάγια ντελ Κάρμεν.

Αν και αυτές οι στατιστικές εγκληματικότητας φαίνονται σίγουρα ανησυχητικές, οι τουρίστες είναι απομονωμένοι από το μεγαλύτερο μέρος της βίας. Τα περισσότερα εγκλήματα διαπράττονται από ομάδες οργανωμένου εγκλήματος , οι οποίες είτε στοχεύουν τοπικούς ιδιοκτήτες επιχειρήσεων για εκβιασμό είτε πολεμούν μεταξύ τους για τον έλεγχο της επικράτειας.

Οι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι το 80% των ανθρωποκτονιών σχετίζονται με ναρκωτικά. Αν και αυτή είναι μια τραγική πραγματικότητα για πολλούς από τους κατοίκους της Ριβιέρα Μάγια, οι τουρίστες δεν στοχοποιούνται για τέτοιου είδους βίαια εγκλήματα — εκτός εάν αποτελούν μέρος του εμπορίου ναρκωτικών.

Υπήρχε μια υψηλού προφίλ υπόθεση Καναδών που πυροβολήθηκαν σε ένα θέρετρο του Κανκούν πριν από μερικά χρόνια, αλλά αποδείχθηκε ότι συμμετείχαν σε ένα καναδικό συνδικάτο οργανωμένου εγκλήματος.

Ο τουρισμός ευθύνεται εν μέρει για αυτήν την αύξηση της εγκληματικότητας, παρόλο που οι τουρίστες σπάνια επηρεάζονται άμεσα. Καθώς το Κανκούν προσέλκυε όλο και περισσότερους επισκέπτες, ανέπτυξε τη φήμη του ως καταφύγιο για πάρτι και άρχισε να προσελκύει επισκέπτες αναζητώντας αυτήν την εμπειρία.

Αυτό με τη σειρά του δημιούργησε περισσότερα κέρδη για τις ομάδες του οργανωμένου εγκλήματος και όλο και περισσότερα καρτέλ ναρκωτικών άρχισαν να εργάζονται στην περιοχή, ενισχύοντας τη βία .

Δεν χρειάζεται να φοβάστε για τη ζωή σας αν επισκεφτείτε τη Ριβιέρα Μάγια, αλλά βοηθάει να έχετε κάποια επίγνωση και γνώση σχετικά με την κατάσταση του εγκλήματος, καθώς δεν θέλετε να περιπλανηθείτε κατά λάθος σε μια επικίνδυνη κατάσταση.

Κλοπή

Οι δολοφονίες καρτέλ μπορεί να τραβήξουν τα πρωτοσέλιδα, αλλά είναι πολύ πιο πιθανό να πέσετε θύμα ενός πιο κοσμικού εγκλήματος όπως η κλοπή. Η Riviera Maya είναι ακριβώς όπως οι περισσότεροι τουριστικοί προορισμοί σε όλο τον κόσμο, καθώς μπορεί να συμβεί μικροκλοπή.

Λάβετε υπόψη ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά εισοδήματος μεταξύ των περισσότερων ντόπιων της Ριβιέρα Μάγια και των τουριστών, δημιουργώντας το τέλειο κίνητρο για μια μικρή κλοπή.

Στην πιο πρόσφατη ενημέρωση προειδοποίησής της για το Μεξικό, η Πρεσβεία των ΗΠΑ προειδοποίησε για υψηλότερα ποσοστά εγκληματικότητας σε ορισμένες πόλεις της Ριβιέρα Μάγια, και συγκεκριμένα στις περιοχές του κέντρου της Πλάγια Ντελ Κάρμεν και του Τουλούμ.

Η ειδοποίηση ισχύει για βίαια εγκλήματα καθώς και για μικροκλοπές. Ενώ εξακολουθείτε να επισκέπτεστε αυτές τις περιοχές, μπορεί να χρειαστείτε κάποια πρόσθετη επίγνωση της κατάστασης, ειδικά μετά το σκοτάδι.

Ορισμένες βασικές προφυλάξεις μπορούν να σας βοηθήσουν να αποφύγετε να πέσετε θύμα κλοπής στη Ριβιέρα Μάγια. Κρατήστε το χάσμα εισοδήματος μεταξύ των ντόπιων και των επισκεπτών στο μυαλό σας και αποφύγετε δραστηριότητες που τραβούν την προσοχή πάνω σας, όπως το να λαμβάνετε πολλά μετρητά.

Ποτέ μην αφήνετε τα τιμαλφή σας χωρίς επίβλεψη, ούτε όταν πηγαίνετε για μπάνιο στην παραλία, καθώς κάποιος θα μπορούσε να διατρέξει τα πράγματά σας.

Δεν χρειάζεται να έχετε ζώνη χρημάτων ή άλλη πολύ ασφαλή τσάντα (εκτός ίσως από τα μέσα μαζικής μεταφοράς), αλλά μια τσάντα που κλείνει καλά με φερμουάρ ενώ κινείστε σε αγορές και άλλες πολυσύχναστες περιοχές της πόλης σας βοηθάει πολύ να αισθάνεστε προστατευμένοι.

Η επιλογή του κατάλληλου καταλύματος μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να αποφύγετε να πέσετε θύμα κλοπής, καθώς μερικές φορές συμβαίνουν διαρρήξεις σε δωμάτια ξενοδοχείου. Βεβαιωθείτε ότι το μέρος στο οποίο μένετε έχει καλή φήμη για την ασφάλεια διαβάζοντας προηγούμενες κριτικές ταξιδιωτών.

Προσπαθήστε να κλείσετε ένα μέρος που διαθέτει χρηματοκιβώτιο δωματίου σε ξενοδοχείο, ώστε να μπορείτε να αφήσετε εκεί τιμαλφή ενώ βρίσκεστε έξω και να αποτρέψετε την κλοπή τους.

Προσβολή

Αν κοιτάξετε τους τίτλους, είναι πολύ ξεκάθαρο ότι η μικροκλοπή είναι το λιγότερο από τα προβλήματα των ανθρώπων στη Ριβιέρα Μάγια. Το ποσοστό των βίαιων εγκλημάτων, από την επίθεση στην απαγωγή έως την ανθρωποκτονία, αυξάνεται.

Η καναδική κυβέρνηση προειδοποιεί στην ταξιδιωτική της συμβουλή ότι το βίαιο έγκλημα αυξάνεται σε δημοφιλείς τουριστικές περιοχές της Ριβιέρα Μάγια. Ενώ τα περισσότερα από αυτά τα βίαια εγκλήματα συνδέονται με μάχες καρτέλ, οι τουρίστες μερικές φορές έχουν παγιδευτεί στα πυρά.

Υπάρχουν ορισμένες καταστάσεις όπου τουρίστες έχουν γίνει στόχος, όπως απαγωγές και απαγωγές εξπρές, κίνδυνος για τον οποίο προειδοποιεί το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ στη συμβουλευτική του .

Προσπαθήστε να μην βάζετε χρήματα, καθώς αυτό μπορεί να σας βάλει στο ραντάρ των πιθανών απαγωγέων.

Να είστε προσεκτικοί όταν χρησιμοποιείτε τα ΑΤΜ ως απαγωγές εξπρές, όταν οι ληστές αναγκάζουν τα θύματα να εξαντλούν τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους στα ΑΤΜ, είναι σύνηθες φαινόμενο σε όλο το Μεξικό. Η επίγνωση της κατάστασης και η εμπιστοσύνη στο ένστικτό σας μπορεί να σας βοηθήσει πολύ στη Ριβιέρα Μάγια.

Εάν βρίσκεστε σε μια κατάσταση όπου αισθάνεστε επικίνδυνα, βγείτε πρώτα έξω, κάντε ερωτήσεις αργότερα. Οι εντάσεις μπορεί να μετατραπούν σε πυροβολισμούς σε μια στιγμή και δεν θέλετε να παραμείνετε για να μάθετε αν τελικά κάτι συνέβη.

Αποφυγή κακών περιοχών

Περιοχή στο κέντρο της πόλης στην Playa del Carmen στο Μεξικό για έναν οδηγό σχετικά με το εάν η Riviera Maya είναι ασφαλής ή όχι

ID Φωτογραφίας: 363156893
Playa del Carmen, Μεξικό – 4 Ιανουαρίου 2015 – Άνθρωποι στην 5η Λεωφόρο, ο κεντρικός δρόμος Η πόλη μπορεί να υπερηφανεύεται για ένα ευρύ φάσμα τουριστικών δραστηριοτήτων λόγω της γεωγραφικής της θέσης στη Riviera Maya/Posztos/Shutterstock

Ορισμένα μέρη της Ριβιέρα Μάγια έχουν περάσει χειρότερα με το έγκλημα από άλλα. Η πόλη Playa del Carmen έχει δει τα υψηλότερα ποσοστά εγκληματικότητας στην περιοχή μετά το Κανκούν.

Μπορείτε ακόμα να το επισκεφτείτε, αλλά θα πρέπει να είστε πιο προσεκτικοί από ό,τι αλλού. Να είστε προσεκτικοί τη νύχτα στο Τουλούμ, καθώς στις περιοχές του κέντρου της πόλης παρατηρείται αύξηση της εγκληματικότητας.

Εάν αποφασίσετε να επιδοθείτε στη νυχτερινή ζωή, φροντίστε να πάτε με μια ομάδα και να κολλήσετε σε καλά φωτισμένους χώρους. Εάν τολμήσετε στο κοντινό Κανκούν, αποφύγετε μερικές από τις γειτονιές βόρεια του Lopez Portillo και τις φτωχότερες γειτονιές προς τα περίχωρα της πόλης.

Είναι ασφαλής η επίσκεψη στη Νιγηρία το 2023;(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Πράγματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη

Ακολουθούν ορισμένες πρόσθετες συμβουλές ασφαλείας που πρέπει να έχετε κατά νου όταν επισκέπτεστε τη Ριβιέρα Μάγια:

 • Σε καμία περίπτωση μην επιδίδεται σε παράνομα ναρκωτικά. Το Μεξικό έχει αυστηρούς νόμους για τα ναρκωτικά παρά τη φήμη του για ηδονισμό και δεν θέλετε να καταλήξετε στη λάθος πλευρά του νόμου. Επιπλέον, η χρήση ναρκωτικών σημαίνει ότι βάζεις χρήματα στις τσέπες των βίαιων καρτέλ και δυνητικά προσελκύεις ανεπιθύμητη προσοχή.
 • Εάν επισκέπτεστε τη νυχτερινή ζωή, πηγαίνετε με μια ομάδα. Υπάρχει ασφάλεια σε αριθμούς μετά το σκοτάδι.
 • Μην αφήνετε ποτέ τα ποτά σας χωρίς επίβλεψη και παρακολουθείτε πάντα μπάρμαν που φτιάχνουν τα ποτά σας, καθώς υπήρξαν περιστατικά φουσκώματος ποτών σε κλαμπ και μπαρ.
 • Το μεγαλύτερο μέρος του νερού της βρύσης δεν είναι ασφαλές για κατανάλωση, γι’ αυτό τηρήστε το εμφιαλωμένο νερό, ακόμη και για το βούρτσισμα των δοντιών σας.

Συχνές Ερωτήσεις

Μικρά μπλε μηχανοκίνητα σκάφη επιπλέουν στο νερό στη Ριβιέρα Μάγια, απεικονίζονται για έναν οδηγό για το εάν η περιοχή είναι ασφαλής για επίσκεψη

Lunamarina/Shutterstock

Ακολουθούν ορισμένες ερωτήσεις που έκαναν άλλοι ταξιδιώτες σχετικά με την επίσκεψη στη Ριβιέρα Μάγια:

Είναι ασφαλές η Riviera Maya αυτή τη στιγμή;

Αυτήν τη στιγμή, η Riviera Maya είναι ασφαλής για επίσκεψη. Ωστόσο, το ποσοστό εγκληματικότητας είναι υψηλότερο από ό,τι ήταν στο παρελθόν, επομένως φροντίστε να λαμβάνετε επαρκείς προφυλάξεις για να προστατευτείτε όταν επισκέπτεστε.

Είναι ασφαλές να πάτε στη Ριβιέρα των Μάγια;

Εάν επισκέπτεστε το Μεξικό και ανησυχείτε για την ασφάλεια, η Ριβιέρα των Μάγια είναι ένα από τα ασφαλέστερα μέρη που μπορείτε να επισκεφτείτε. Ωστόσο, θα πρέπει να προσέχετε να μην μπερδεύεστε σε μια πρόχειρη κατάσταση.

Είναι ασφαλές το Κανκούν αυτή τη στιγμή;

Αν και το Κανκούν δεν είναι τεχνικά μέρος της Ριβιέρα Μάγια, είναι αρκετά κοντά που συχνά θεωρείται τιμητικό μέρος της περιοχής. Αν και το Κανκούν είναι ως επί το πλείστον ασφαλές για επίσκεψη, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί, καθώς έχει το υψηλότερο ποσοστό εγκληματικότητας στην πολιτεία Quintana Roo.

Να πάω στο Κανκούν ή στη Ριβιέρα Μάγια;

Η απάντηση εξαρτάται από το τι ψάχνετε. Ο τρόπος ζωής στην παραλία και το πάρτι είναι καλύτερος στο Κανκούν, αλλά η εμπειρία είναι πιο ήρεμη στη Ριβιέρα Μάγια. Επιπλέον, η Riviera Maya είναι πιο ασφαλής από το Κανκούν.

Πώς είναι το έγκλημα στη Ριβιέρα Μάγια;

Η Ριβιέρα Μάγια είναι μια από τις πιο ασφαλείς περιοχές στο Μεξικό, αλλά εξακολουθεί να παλεύει με το έγκλημα. Η εγκληματικότητα αυξάνεται τα τελευταία χρόνια λόγω της αύξησης της δραστηριότητας των καρτέλ. Αν και τα περισσότερα περιστατικά εγκληματικότητας δεν επηρεάζουν άμεσα τους τουρίστες, ορισμένοι αλλοδαποί έχουν παγιδευτεί στα πυρά στο παρελθόν.

Λοιπόν, είναι η Riviera Maya ασφαλής για επίσκεψη;

Η Ριβιέρα Μάγια δεν είναι τόσο ασφαλής όσο παλιά και οι τουρίστες πρέπει να είναι προσεκτικοί λόγω της αύξησης της εγκληματικότητας, ειδικά του βίαιου εγκλήματος που σχετίζεται με τα καρτέλ.

Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι ασφαλές να το επισκεφθείτε καθώς τα περιστατικά που επηρεάζουν άμεσα τους τουρίστες είναι σπάνια. Ο καλύτερος τρόπος για να κρατήσετε τον εαυτό σας ασφαλή είναι να αποφύγετε τη συμμετοχή σε παράνομες δραστηριότητες που μπορεί να σας βάλουν στο ραντάρ των καρτέλ.

Έτσι, με μια πολύ ασφαλή ατμόσφαιρα (ειδικά αν μείνετε στο θέρετρό σας), τι περιμένετε — ζήστε όλα όσα έχει να προσφέρει η Riviera Maya κάνοντας κράτηση για το ταξίδι σας σήμερα!

Πέτρος Πέτρου
Πέτρος Πέτρου

Ψηφιακός νομάς με αγάπη για ταξίδια