Είναι ασφαλής η επίσκεψη στη Μπογκοτά; (Γνώμη εμπειρογνωμόνων)

Η Μπογκοτά, η πρωτεύουσα της Κολομβίας, βρίσκεται στο κέντρο της νοτιοαμερικανικής πίστας για backpackers και είναι δημοφιλής τουριστικός προορισμός. Κάθε χρόνο, η πόλη φιλοξενεί περίπου 2 εκατομμύρια διεθνείς τουρίστες  και εκατομμύρια περισσότερους εγχώριους επισκέπτες.

Καθώς είναι η πρωτεύουσα, η Μπογκοτά έχει πολλά από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά και ιστορικά αξιοθέατα της Κολομβίας, όπως το εκπληκτικό Museo del Oro και την καλοδιατηρημένη γειτονιά La Candelaria.

Η μοναδική θέση της πόλης στην κορυφή ενός βουνού (είναι μια από τις πρωτεύουσες με τα μεγαλύτερα υψόμετρα στον κόσμο) προσφέρει εκπληκτική θέα, την οποία μπορείτε να απολαύσετε από το τελεφερίκ Cerro de Monserrate.

Φυσικά, καμία επίσκεψη σε καμία πόλη της Κολομβίας, συμπεριλαμβανομένης της Μπογκοτά, δεν είναι πλήρης χωρίς να δείτε τα ζωντανά κλαμπ και τα χορευτικά μπαρ. Όμως, ενώ η πόλη έχει σίγουρα πολλά να προσφέρει, είναι ασφαλής η Μπογκοτά για επίσκεψη; Εδώ είναι η άποψή μας.

Ναι και ΟΧΙ. Ενώ είναι δυνατό να επισκεφθείτε τη Μπογκοτά, οι επισκέπτες αυτής της πόλης πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί λόγω του πολύ υψηλού ποσοστού εγκληματικότητας, συμπεριλαμβανομένου του υψηλού ποσοστού βίαιης εγκληματικότητας.

Λόγω της ταραχώδους πρόσφατης ιστορίας και πολιτικής της Κολομβίας, η πρωτεύουσα βιώνει επίσης το μερίδιο της εμφύλιας αναταραχής. Οι περισσότερες χώρες συμβουλεύουν τους πολίτες τους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ή ακόμη και να επανεξετάσουν το ταξίδι στην Κολομβία συνολικά.

Για παράδειγμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες θέτουν ολόκληρη τη χώρα υπό μια ταξιδιωτική οδηγία Τρίτου επιπέδου  λόγω της πιθανότητας εγκληματικότητας, τρομοκρατίας και εμφυλίων αναταραχών.

Ένας μεγάλος λόγος για τον οποίο η Κολομβία έχει τόσα πολλά προβλήματα στις μέρες μας είναι ότι η χώρα συγκλονίζεται από αναταραχές δεκαετιών. Για περίπου μισό αιώνα, διάφορες αντάρτικες ομάδες μάχονται για τον έλεγχο σε περιοχές της χώρας.

Πολλές από αυτές τις ομάδες είτε συμμετείχαν άμεσα και στο εμπόριο ναρκωτικών είτε δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για να ανθίσει. Η κυβέρνηση υπέγραψε μια συνθήκη με τη μεγαλύτερη ομάδα, τις FARC, το 2016, αλλά εξακολουθούσαν να υπάρχουν φατρίες που απέρριψαν τη συνθήκη και η σύγκρουση συνεχίστηκε.

Το μεγαλύτερο μέρος της ένοπλης σύγκρουσης συμβαίνει σε πιο απομακρυσμένες, αγροτικές περιοχές (και για δεκαετίες, γι’ αυτό εν μέρει συνεχίζεται για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα). Ο πραγματικός πόλεμος δεν θα επηρεάσει τους επισκέπτες της Μπογκοτά και δεν έχει επηρεάσει για πολύ καιρό.

Ωστόσο, η Μπογκοτά κινδυνεύει από άλλους κινδύνους που σχετίζονται με την πολιτική κατάσταση. Αν και το ποσοστό της ένοπλης βίας έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές εμφύλιες αναταραχές και πολλές διαμαρτυρίες, οι οποίες μπορούν γρήγορα να μετατραπούν σε βίαιες.

Δεδομένου ότι η Μπογκοτά είναι η πρωτεύουσα της χώρας, οι περισσότερες από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις γίνονται εκεί. Ακολουθήστε την  Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Κολομβία , η οποία εκδίδει ειδοποιήσεις κάθε φορά που ανακοινώνεται διαμαρτυρία.

Καθώς η πόλη βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής στη χώρα, συχνά γίνεται στόχος τρομοκρατικών επιθέσεων. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου  έχει μια ξεχωριστή σελίδα για την τρομοκρατία στην ταξιδιωτική της συμβουλή για την Κολομβία και αναφέρει πρόσφατα θανατηφόρα περιστατικά, συμπεριλαμβανομένης της έκρηξης παγιδευμένου αυτοκινήτου το 2019 που σκότωσε 19 ανθρώπους στη Μπογκοτά.

Οι αντάρτικες ομάδες δεν στοχεύουν αλλοδαπούς για τρομοκρατικές επιθέσεις, αλλά δεδομένου ότι μερικές φορές στοχεύουν δημόσιους χώρους, είναι πιθανό να εμπλακούν στα διασταυρούμενα πυρά μιας επίθεσης.

Παρακολουθήστε τις ειδήσεις ενώ βρίσκεστε στην πόλη και βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε τυχόν συμβουλές που εκδίδει η κυβέρνηση σχετικά με την ασφάλειά σας. Τέλος, η εγκληματικότητα είναι ένα πρόβλημα στην Μπογκοτά, όπως συμβαίνει σε οποιαδήποτε μεγάλη πόλη της Κολομβίας.

Τα κοινά εγκλήματα στην πόλη περιλαμβάνουν:

 • Ανθρωποκτονία
 • Προσβολή
 • Ενοπλη ληστεία
 • Σεξουαλική επίθεση
 • Απάτες
 • Κλοπή

Θα χρειαστεί να είστε σε επιφυλακή για να αποφύγετε να πέσετε θύμα εγκλήματος.

Έγκλημα στην Μπογκοτά

Ciclovía της Μπογκοτά, οι δρόμοι είναι κλειστοί τις Κυριακές και τις αργίες, ώστε οι άνθρωποι που κάνουν αθλήματα χρησιμοποιούν τους δρόμους για σωματική άσκηση, Μπογκοτά Κολομβία 16 Αυγούστου 2021/Gabriel leonardo Guerrero/Shutterstock

Η Μπογκοτά παλεύει με υψηλό ποσοστό εγκληματικότητας, όπως και στις περισσότερες άλλες πόλεις της Κολομβίας. Αν και το ποσοστό ανθρωποκτονιών του δεν είναι το υψηλότερο στη χώρα, έχει αρκετά υψηλό ποσοστό βίαιης εγκληματικότητας.

Έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εγκληματικότητας στο δρόμο στη χώρα, κάτι που είναι λογικό αφού είναι και μια από τις μεγαλύτερες πόλεις. Η Κολομβία συνολικά έχει πολύ υψηλό ποσοστό εγκληματικότητας. Το ποσοστό ανθρωποκτονιών στη χώρα είναι 27,48 περιστατικά ανά 100.000 άτομα.

Αυτό καθιστά την Κολομβία μία από τις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά ανθρωποκτονιών στον κόσμο. Η Μπογκοτά δεν έχει το υψηλότερο ποσοστό ανθρωποκτονιών στην Κολομβία (αυτή η αμφίβολη τιμή πηγαίνει στο Κάλι).

Το ποσοστό ανθρωποκτονιών του είναι σχετικά μέτριο (με τα πρότυπα της Κολομβίας) 17 περιστατικά ανά 100.000 άτομα από το 2015. Οι ανθρωποκτονίες είναι αρκετά σπάνιες σε πλούσιες γειτονιές και σε κεντρικές γειτονιές με τουριστικά αξιοθέατα και είναι άνισα κατανεμημένες σε όλη την πόλη, κυρίως σε φτωχότερες γειτονιές.

Όταν όντως συμβαίνουν ανθρωποκτονίες σε πλουσιότερα μέρη της πόλης, είναι συχνά στοχευμένα περιστατικά όπου συμμορίες δολοφονούν τοπικές εξέχουσες προσωπικότητες, όπως πολιτικούς και επιχειρηματίες.

Αυτός ο απολογισμός ανθρωποκτονιών εξακολουθεί να είναι πολύ ανησυχητικός. Το ποσοστό ανθρωποκτονιών στην Μπογκοτά αυξήθηκε περαιτέρω το 2023  κατά 11% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Τοπικές αρχές και δημοσιογράφοι τόνισαν ότι πολλές από τις ανθρωποκτονίες γίνονται από τοπικές συμμορίες.

Αυτές οι συμμορίες αυξάνουν επίσης τις άλλες εγκληματικές δραστηριότητές τους, όπως ο εκβιασμός, η ένοπλη ληστεία και οι επιθέσεις. Η Μπογκοτά είχε ήδη υψηλά επίπεδα κλοπών και ληστειών – οι αναφερόμενες κλοπές συμβαίνουν 403 φορές την ημέρα και πολλές άλλες δεν αναφέρονται.

Οι ληστείες στο δρόμο έχουν αυξηθεί κατά 28% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Η Μπογκοτά είχε ήδη  ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εγκληματικότητας στο δρόμο, ιδίως ληστείας στο δρόμο, στη χώρα, επομένως αυτή η αύξηση προκαλεί σίγουρα ανησυχία.

Είναι σίγουρα μια πόλη όπου θα πρέπει να είστε σε επιφυλακή, ακόμα και όταν περπατάτε στη μέση της ημέρας. Αν και μπορείτε ακόμα να κερδίσετε πολλά από μια πιθανή επίσκεψη στην πόλη, θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι να είστε προσεκτικοί.

Ληστεία

Το πιο πιθανό έγκλημα που πρέπει να γνωρίζετε ενώ βρίσκεστε στη Μπογκοτά είναι η ληστεία ή η κλοπή. Αυτό είναι το πιο συνηθισμένο έγκλημα στην πόλη και εκατοντάδες περιστατικά συμβαίνουν καθημερινά. Μπορούν να συμβούν οπουδήποτε στην πόλη, συμπεριλαμβανομένου του κέντρου της πόλης όπου οι τουρίστες τείνουν να συγκεντρώνονται.

Η αυστραλιανή κυβέρνηση  προειδοποιεί για τον κίνδυνο ληστείας στην Μπογκοτά στην ταξιδιωτική της συμβουλή για την Κολομβία. Οι τουρίστες γίνονται συχνά στόχος αυτού του εγκλήματος:

 • Στους πίσω δρόμους
 • Όταν καλείτε ταξί
 • Μετά την αφαίρεση χρημάτων από τα ΑΤΜ
 • Σε μονοπάτια πεζοπορίας λίγο έξω από την πόλη

Για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο ληστείας, να είστε προσεκτικοί με τις κινήσεις σας και να αποφύγετε οτιδήποτε μπορεί να σας χαρακτηρίσει ως πιθανό στόχο. Προσπαθήστε να ταιριάξετε με τους ντόπιους και αποφύγετε τα φανταχτερά κοσμήματα ή ρούχα.

Οι ληστές συχνά στοχοποιούν ανθρώπους αφού βγάζουν χρήματα από τα ΑΤΜ για «εξπρές απαγωγές», όταν οι άνθρωποι αναγκάζονται υπό την απειλή όπλου να αποσύρουν όλα τα χρήματά τους από ένα ΑΤΜ. Χρησιμοποιείτε ΑΤΜ μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας και εντός τραπεζών, όχι στο δρόμο.

Τα ταξί είναι επίσης hotspot για ληστείες. Να χρησιμοποιείτε πάντα ραδιοταξί ή να ζητάτε από το ξενοδοχείο σας να σας καλέσει ταξί. Το να καλέσετε ένα ταξί στο δρόμο σας αφήνει ευάλωτους στους ληστές επειδή ορισμένοι εγκληματίες παρουσιάζονται ως οδηγοί ταξί για να απομονώσουν τα θύματά τους.

Αν και οι ληστείες συμβαίνουν όλες τις ώρες της ημέρας και της νύχτας, αυξάνονται μετά το σκοτάδι. Βεβαιωθείτε ότι μένετε σε καλά φωτισμένες περιοχές με πολλά άτομα τριγύρω τη νύχτα και αποφύγετε τους σκοτεινούς δρόμους, ακόμα και σε «ασφαλείς» περιοχές. Ποτέ μην περπατάτε μόνοι σας τη νύχτα στη Μπογκοτά.

Λάβετε προφυλάξεις για να ελαχιστοποιήσετε πόσο καταστροφική θα ήταν μια πιθανή ληστεία. Να έχετε μαζί σας ένα αντίγραφο της ταυτότητάς σας, όχι το πραγματικό σας διαβατήριο. Πάρτε μόνο τα μετρητά που χρειάζεστε για την ημέρα και αφήστε τα υπόλοιπα, συμπεριλαμβανομένων των εφεδρικών καρτών, στο χρηματοκιβώτιο του ξενοδοχείου σας.

Κρύψτε μερικά χρήματα στο σώμα σας μακριά από το πορτοφόλι σας για να μπορέσετε να επιστρέψετε στο σπίτι αν σας ληστέψουν. Σε περίπτωση που πέσετε θύμα ληστείας, ποτέ μα ποτέ μην αντεπιτεθείτε. Οι περισσότεροι ληστές στην Μπογκοτά είναι οπλισμένοι και άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο παρελθόν για ληστείες που πήγαν στραβά.

Κλοπή

Μερικές φορές, οι απειλές για το πορτοφόλι σας στην Μπογκοτά είναι πιο λεπτές. Εκτός από τη ληστεία, η κλοπή είναι επίσης ένα κοινό πρόβλημα στην πόλη. Οι τουρίστες στοχοποιούνται συχνά λόγω της σχετικής έλλειψης έξυπνων οδών και του σχετικού πλούτου σε σύγκριση με τους ντόπιους.

Η καναδική κυβέρνηση προειδοποιεί για τον κίνδυνο κλοπής στην ταξιδιωτική της συμβουλή για την Κολομβία, μια συμβουλή που σίγουρα ισχύει και για την Μπογκοτά. Οι πορτοφολάδες, η αρπαγή τσάντας και η κλοπή τηλεφώνου είναι πολύ συνηθισμένα σε όλη την πόλη.

Βεβαιωθείτε ότι κρατάτε σταθερά τα τιμαλφή σας ανά πάσα στιγμή. Βάλτε το πορτοφόλι και το τηλέφωνό σας σε μια ασφαλή, χιαστί τσάντα ή ζώνη χρημάτων, όχι οπουδήποτε μπορεί να τα αρπάξει ένας κλέφτης χωρίς να το προσέξετε.

Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε υπερβολικά το τηλέφωνό σας σε δημόσιους χώρους γιατί οι κλοπές τηλεφώνου είναι πολύ συχνές. Τραβήξτε μια φωτογραφία και αναζητήστε γρήγορα οδηγίες και, στη συνέχεια, αφήστε την.

Οι απάτες που στοχεύουν τουρίστες είναι επίσης αρκετά συχνές. Σε μια απάτη, οι άνθρωποι παρουσιάζονται ως αστυνομικοί, ζητώντας σας να έρθετε μαζί τους και μετά σας κλέψουν. Εάν κάποιος με στολή σας ζητήσει να έρθετε μαζί του, ζητήστε του να σας πάει στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα και αρνηθείτε να πάτε σε διαφορετική τοποθεσία.

Οι απάτες με εφαρμογές γνωριμιών είναι επίσης συχνές στην Μπογκοτά, ειδικά επειδή οι ντόπιοι γνωρίζουν τη δημοτικότητα του σεξουαλικού τουρισμού στην Κολομβία. Να είστε προσεκτικοί όταν συναντάτε άτομα στην πραγματική ζωή με τα οποία έχετε συνδεθεί στο διαδίκτυο.

Αποφυγή κακών περιοχών

Magdalena Paluchowska/Shutterstock

Δεδομένου ότι το βίαιο έγκλημα στην Μπογκοτά είναι τόσο στρωματοποιημένο ανά γειτονιά, το να γνωρίζουμε ποιες γειτονιές πρέπει να αποφύγουμε είναι το κλειδί για να παραμείνουμε ασφαλείς. Γενικά, οι γειτονιές στα νότια είναι φτωχότερες και έχουν υψηλότερα ποσοστά εγκληματικότητας.

Μερικές γειτονιές που συνιστούν οι ντόπιοι να αποφεύγουν είναι:

 • Όμορφο αίθριο
 • προμήθειες
 • Santa Fe
 • Γειτονιά Las Cruces

Η ιστορική συνοικία La Candelaria, αν και διασκεδαστική για επίσκεψη κατά τη διάρκεια της ημέρας, μπορεί να γίνει σχηματική τη νύχτα.

Πράγματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη

Μπογκοτά, Κολομβία, Μάρτιος 2023, στενός δρόμος Carrear 2 με πολλά μπαρ και εστιατόρια κοντά στο chorre de quevedo/Simlinger/Shutterstock

Ακολουθούν μερικές πρόσθετες συμβουλές ασφαλείας που θα σας βοηθήσουν όταν κατευθυνθείτε προς την Μπογκοτά:

 • Να είστε προσεκτικοί στη διάσημη νυχτερινή ζωή της Μπογκοτά. Οι εγκληματίες συχνά δρουν μέσα ή γύρω από διάσημα κλαμπ για να στοχοποιήσουν τουρίστες. Πάντα να προσέχετε τα ποτά σας, καθώς η αιχμή των ποτών είναι συνηθισμένη. Πληρώστε για ποτά αμέσως αντί να ανοίξετε μια καρτέλα, καθώς τα μπαρ μερικές φορές υπερχρεώνουν τους τουρίστες. Να παίρνετε πάντα ραδιοταξί για να πάτε σπίτι.
 • Προετοιμαστείτε για το υψόμετρο. Η Μπογκοτά είναι μια από τις πρωτεύουσες στο υψηλότερο υψόμετρο στον κόσμο και οι άνθρωποι παθαίνουν ασθένεια του υψομέτρου. Φροντίστε να ενυδατώνεστε όσο βρίσκεστε στην πόλη. Δώστε στον εαυτό σας μερικές ημέρες για να προσαρμοστεί στο υψόμετρο πριν κάνετε οποιαδήποτε έντονη σωματική δραστηριότητα.
 • Αποφύγετε την οδήγηση στην πόλη. Η κίνηση που σπαράζει την πόλη είναι θρυλική και οι οδηγοί συχνά σέβονται χαλαρά τους κανόνες οδήγησης. Επιπλέον, η κλοπή από οχήματα είναι πολύ συνηθισμένη στην πόλη, και οι εγκληματίες θα σπάσουν τα παράθυρά σας για να αρπάξουν μια τσάντα που θα έχει μείνει χωρίς επιτήρηση. Αποφύγετε αυτό το πρόβλημα αποφεύγοντας τα αυτοκίνητα.
 • Ακολουθήστε τις ειδήσεις ενώ βρίσκεστε στην πόλη. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να παραμένετε σε εγρήγορση για τυχόν πιθανές απειλές ασφαλείας.

Συχνές Ερωτήσεις

Μπογκοτά, Cundinamarca, Κολομβία, 25 Σεπτεμβρίου 2021 Εκκλησία της Παναγίας της Λούρδης στην πλατεία Λούρδης 63 street/MatthieuCattin/Shutterstock

Ακολουθούν ορισμένες κοινές ερωτήσεις που ήθελαν να απαντηθούν οι άνθρωποι στο παρελθόν πριν επισκεφτούν τη Μπογκοτά:

Είναι ασφαλέστερη η Μπογκοτά ή η Μεντεγίν;

Η Μεντεγίν θεωρείται γενικά πιο ασφαλής από την Μπογκοτά. Έχει χαμηλότερο συνολικό ποσοστό εγκληματικότητας και χαμηλότερο ποσοστό ληστειών στο δρόμο.

Είναι ασφαλές να πας μόνος στην Μπογκοτά;

Μόνοι τουρίστες επισκέπτονται την Μπογκοτά και πολλοί αναφέρουν ότι περνούν καλά. Ωστόσο, το να περπατάτε μόνοι σας δεν είναι το πιο ασφαλές και θα πρέπει να λάβετε προφυλάξεις όπως να μην περπατάτε τη νύχτα.

Αξίζει να επισκεφτείτε την Μπογκοτά της Κολομβίας;

Η Μπογκοτά έχει μερικά υπέροχα μουσεία και άλλα αξιοθέατα. Ωστόσο, εάν έχετε λίγο χρόνο στην Κολομβία, μερικές από τις άλλες πόλεις της είναι πιο γοητευτικές (και πιο ασφαλείς).

Ποια περιοχή είναι ασφαλής στη Μπογκοτά;

Οι πιο κεντρικές και ανατολικές περιοχές της Μπογκοτά είναι οι πιο ασφαλείς. Οι πολυτελείς γειτονιές, όπως το Chapinero και η Zona Rosa, είναι ασφαλείς για επίσκεψη και διαμονή.

Λοιπόν, είναι ασφαλής η επίσκεψη στη Μπογκοτά;

Η Μπογκοτά δεν είναι αυτό που θα λέγατε ασφαλής πόλη λόγω του πολύ υψηλού ποσοστού εγκληματικότητας, συμπεριλαμβανομένου του υψηλού ποσοστού εγκληματικότητας στους δρόμους. Ωστόσο, είναι δυνατό να το επισκεφθείτε με ασφάλεια εάν λάβετε τις σωστές προφυλάξεις. Χαρουμενα ΤΑΞΙΔΙΑ!

Ετοιμάζεστε για ταξίδι; Δείτε αυτά τα χρήσιμα!!

αεροπορικα εισητηρια

Και κατάλυμα μέσο booking.com

Μην ξεχνάτε την ταξιδιωτική σας ασφάλιση!

Ενοικίαση αυτοκίνητου με την Economybookings.com

Πέτρος Πέτρου
Πέτρος Πέτρου

Ψηφιακός νομάς με αγάπη για ταξίδια