Είναι ασφαλής η επίσκεψη στη Ρώμη ; | Ανησυχίες για την Ασφάλεια

Η Ρώμη, η Αιώνια Πόλη, είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο για κάποιο λόγο. Μέχρι και 10 εκατομμύρια επισκέπτες έρχονται στην πόλη κάθε χρόνο.

Έχει μια ιστορία που χρονολογείται χιλιάδες χρόνια πίσω, από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία μέχρι την περίτεχνη Αναγέννηση μέχρι τις μέρες μας.

Δεν υπάρχει άλλο μέρος όπου μπορείτε να δείτε καλοδιατηρημένες ρωμαϊκές τοποθεσίες, όπως το Φόρουμ και το Κολοσσαίο, και μετά να επισκεφτείτε μια χώρα μέσα σε μια πόλη, το Βατικανό.

Η Ρώμη είναι επίσης μια πολυσύχναστη σύγχρονη μητρόπολη με πολλά αξιοθέατα για να σας διασκεδάζουν, από μια καταπληκτική σκηνή φαγητού μέχρι ψώνια.

Με τόσα πολλά πράγματα να δείτε και να κάνετε, μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να κλείσετε ένα εισιτήριο για τη Ρώμη αμέσως, αλλά πώς είναι η πραγματικότητα στο έδαφος; Μην ανησυχείτε — Οι ταξιδιωτικοί μας ειδικοί έκαναν την έρευνα για εσάς.

Αφήστε μας να είμαστε ο οδηγός σας!

Διαβάστε επίσης:Μόνος της Ρώμης : ​​8 Πράγματα που πρέπει να κάνετε μόνοι σας (+Φωτογραφίες)

Είναι ασφαλής η επίσκεψη στη Ρώμη το 2023;

Η Ρώμη είναι ως επί το πλείστον ένα ασφαλές μέρος για να επισκεφθείτε – διαφορετικά, εκατομμύρια άνθρωποι δεν θα την επισκέπτονταν κάθε χρόνο. Ωστόσο, η Ρώμη έχει υψηλό ποσοστό μικροεγκληματικότητας, ειδικά που απευθύνεται στους τουρίστες.

Βεβαιωθείτε ότι παρακολουθείτε τα τιμαλφή σας και χρησιμοποιείτε την κοινή λογική όταν μετακινείστε στην πόλη. Συνολικά, η Ιταλία είναι ένα ασφαλές μέρος για επίσκεψη, επομένως είναι λογικό ότι η Ρώμη είναι επίσης ένα ασφαλές μέρος για επίσκεψη.

Όταν πήγα λίγα χρόνια πίσω, ένιωθα απόλυτα ασφαλής, τόσο τη μέρα όσο και τη νύχτα.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θέτει την Ιταλία υπό α Ταξιδιωτικές συμβουλές επιπέδου 2, αναφέροντας τον κίνδυνο της τρομοκρατίας. Υπάρχει αυξημένος κίνδυνος τρομοκρατίας σε όλη την Ευρώπη και είναι λογικό να αποτελέσει στόχο η πρωτεύουσα της Ιταλίας, η Ρώμη.

Ωστόσο, δεν υπήρξε τρομοκρατική επίθεση στην Ιταλία ή τη Ρώμη εδώ και δεκαετίες. Ιστορικά, η τρομοκρατία στην Ιταλία έχει πολιτικό χαρακτήρα και όχι θρησκευτικό εξτρεμιστικό.

Η Ρώμη, όπως και όλη η Ιταλία, είχαν πρόβλημα με την τρομοκρατία κατά τη διάρκεια του “Χρόνια μολύβδου Από τα τέλη της δεκαετίας του 1960 έως τη δεκαετία του 1980, όταν υπήρχαν συχνές επιθέσεις από ριζοσπαστικές, κυρίως ακροδεξιές πολιτικές ομάδες, αλλά η κατάσταση ευτυχώς έχει ηρεμήσει.

Τούτου λεχθέντος, μια ατυχής κληρονομιά του φασιστικού και νεοφασιστικού παρελθόντος της Ιταλίας είναι η επικράτηση των ακροδεξιών ομάδων, οι οποίες έχουν δει μια αναζωπύρωση τα τελευταία χρόνια. Αυτοί μερικές φορές κάνουν διαδηλώσεις στη Ρώμη.

Οι εθνοτικές μειονότητες βιώνουν μερικές φορές εχθρότητα όταν επισκέπτονται τη Ρώμη, και κατέγραψε η ιταλική αστυνομία πάνω από 1.000 εγκλήματα μίσους το 2020. Το αν θα αισθάνεστε ασφαλείς ή όχι στη Ρώμη μπορεί να έχει να κάνει με αυτό που είστε.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να επισκεφτείτε τη Ρώμη αν δεν είστε λευκοί, αλλά έχετε κατά νου ότι μερικές φορές συμβαίνουν περιστατικά. Παρά τις ταξιδιωτικές συμβουλές που μιλούν για τρομοκρατία, μια πολύ πιο κοινή, αν και λιγότερο λαμπερή, απειλή είναι το μικροέγκλημα.

Τα κοινά εγκλήματα στη Ρώμη περιλαμβάνουν:

  • Πορτοφολάδες
  • Αρπαγή τσάντας
  • Απάτες
  • Σεξουαλική παρενόχληση

Το βίαιο έγκλημα στη Ρώμη είναι εκπληκτικά σπάνιο, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι πρόκειται για μια πόλη πολλών εκατομμυρίων κατοίκων. Με μερικές προφυλάξεις, μπορείτε εύκολα να περάσετε μια ασφαλή στιγμή στη Ρώμη.

Έγκλημα στη Ρώμη

Η πιο κοινή ανησυχία για τους επισκέπτες της Ρώμης είναι η εγκληματικότητα. Υπάρχει καλός λόγος για αυτό, καθώς δεν υπάρχει τίποτα σαν να είσαι θύμα εγκλήματος για να καταστρέψεις τις διακοπές σου.

Ανέκδοτα, η Ρώμη είναι ένα κοινό μέρος όπου οι τουρίστες πέφτουν θύματα εγκληματικότητας. Πολλοί ταξιδιωτικοί ιστότοποι που κάνουν στρογγυλοποίηση των χειρότερων πόλεων για πορτοφολάδες συμπεριλάβετε τη Ρώμη στο top 10.

Είναι συχνό το γεγονός ότι οι τουρίστες πηγαίνουν στη Ρώμη και τους κλέβουν τα τιμαλφή τους ενώ βρίσκονται στα μέσα μαζικής μεταφοράς ή γύρω από τουριστικά αξιοθέατα. Όταν η τουριστική περίοδος είναι σε πλήρη εξέλιξη το καλοκαίρι και τις αρχές του φθινοπώρου, τότε είναι και η εποχή των πορτοφολάδων.

Η σεξουαλική παρενόχληση είναι επίσης συχνή στη Ρώμη. Οι γυναίκες ταξιδιώτες δοκιμάζουν το catcaling από Ιταλούς άντρες όλων των ηλικιών — ακόμα και από ηλικιωμένους παππούδες!

Οι περισσότεροι παρενοχλητές θα το αφήσουν απλώς να φωνάζουν, αλλά υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι catcallers μπορεί να γίνουν πιο επιθετικοί με τις γυναίκες ταξιδιώτες και οι ενέργειές τους να κλιμακωθούν σε άλλες μορφές παρενόχλησης.

Είναι σύνηθες φαινόμενο οι τουρίστες να έρχονται σε επαφή με την εγκληματικότητα στη Ρώμη, αν και η εύρεση ακριβών αριθμών για περιστατικά πορτοφολάδων είναι δύσκολη. Οι κάτοικοι αναφέρουν επίσης ανησυχίες για κλοπές.

Σύμφωνα με το Numbeo, οι κάτοικοι αναφέρουν μέτριο κίνδυνο εγκληματικότητας, ειδικά κλοπές, κλοπές αυτοκινήτων και κλοπές, αλλά και επιθέσεις και επιθέσεις. Το έγκλημα με το οποίο αναφέρουν ότι παλεύουν περισσότερο είναι η διαφθορά και η δωροδοκία (που μπορεί να εξηγήσει γιατί το έγκλημα μπορεί να ευδοκιμήσει στη Ρώμη).

Ωστόσο, είναι σημαντικό να βάλουμε σε προοπτική τα ανέκδοτα για το έγκλημα στη Ρώμη.

Τα εγκλήματα για τα οποία οι άνθρωποι μιλούν περισσότερο είναι πορτοφολάδες και μικροκλοπές, όχι μόνο επειδή αυτά είναι εκείνα που είναι πιο πιθανό να βιώσουν οι τουρίστες, αλλά επειδή σπάνια συμβαίνουν περισσότερα βίαια εγκλήματα.

Το συνολικό ποσοστό ανθρωποκτονιών στην Ιταλία είναι πολύ χαμηλό, περίπου 0,47 περιστατικά ανά 100.000 άτομα, και η Ρώμη βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με τον εθνικό μέσο όρο. Η Ρώμη είναι, στην πραγματικότητα, πολύ ασφαλής για μια τόσο μεγάλη πόλη.

Αν και είναι η μεγαλύτερη πόλη της Ιταλίας από άποψη πληθυσμού, είναι μόνο Νο 7 όσον αφορά το συνολικό ποσοστό εγκληματικότητας — Παραδόξως, η Φλωρεντία βιώνει περισσότερο έγκλημα! Η Ρώμη κατέλαβε επίσης την 29η θέση Ο δείκτης ασφαλών πόλεων του Economist για το 2021που είναι μεγάλο επίτευγμα.

Αυτό κάνει την πόλη ένα εξαιρετικό μέρος για να ζεις χωρίς βία.

Αν και θα πρέπει να προσέχετε τα τιμαλφή σας ενώ βρίσκεστε έξω, γενικά, ο κίνδυνος να πέσετε θύμα εγκλήματος στη Ρώμη είναι αρκετά χαμηλός.

Μικροκλοπή

Το πιο πιθανό έγκλημα που βιώνει ένας επισκέπτης στη Ρώμη είναι η μικροκλοπή με τη μορφή πορτοφολάδων ή μερικές φορές αρπαγής τσάντας. Στους κλέφτες αρέσει να εκμεταλλεύονται τους αποσπασμένους τουρίστες για να βοηθήσουν τους εαυτούς τους στα τιμαλφή σας.

Οι πορτοφολάδες λειτουργούν όπου υπάρχει πλήθος και όπου είναι πιθανό να βρουν αποσπασμένους ανθρώπους. Να είστε σε επιφυλακή ενώ βρίσκεστε στα μέσα μαζικής μεταφοράς, σε σταθμούς υπεραστικών τρένων ή λεωφορείων και γύρω από δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα όπως τα Ισπανικά Σκαλιά.

Το μετρό και τα λεωφορεία της Ρώμης έχουν ακόμη και πινακίδες που ειδοποιούν τους ανθρώπους για τον κίνδυνο πορτοφολάδων. Είναι δύσκολο να εξαλειφθεί εντελώς ο κίνδυνος πορτοφολάδων, επειδή μπορεί ακόμα να συμβούν ατυχήματα.

Ωστόσο, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο με μερικές προφυλάξεις. Βεβαιωθείτε ότι διατηρείτε τα τιμαλφή σας σε ασφαλές μέρος ανά πάσα στιγμή. Επιλέξτε μια τσάντα με φερμουάρ που μπορείτε να κρατήσετε κοντά στο σώμα σας ή ακόμα και τοποθετήστε τις τιράντες στο στήθος σας αντί για μια χαλαρή τσάντα.

Ποτέ μα ποτέ μην βάζετε το πορτοφόλι σας στην μπροστινή τσέπη του σακιδίου σας και σε πολυσύχναστα μέρη, μπορεί να θέλετε να φορέσετε το σακίδιό σας μπροστά. Επίσης, δεν θέλετε να δώσετε στους ανθρώπους το κίνητρο να σας ληστέψουν.

Αφήστε τα καταλύματά σας με το ποσό των μετρητών που χρειάζεστε για την ημέρα και μια κάρτα, αφήνοντας τα υπόλοιπα τιμαλφή σας σε ένα χρηματοκιβώτιο ξενοδοχείου ή δωματίου. Μην αναβοσβήνεις τα τιμαλφή σου.

Μπορείτε να τραβήξετε μια φωτογραφία, αλλά αφήστε το τηλέφωνο ή τη φωτογραφική μηχανή σας στη συνέχεια αντί να το κρατάτε στο χέρι σας. Οι κλοπές μερικές φορές θα κλιμακωθούν σε πιο βίαιες μορφές ληστείας, όπως η κλοπή, αλλά αυτές είναι σχετικά σπάνιες στη Ρώμη.

Οι κλοπές και οι ένοπλες ληστείες, όταν συμβαίνουν, γίνονται κυρίως τη νύχτα. Αποφύγετε να ταξιδεύετε μόνοι σας τη νύχτα σε άγνωστες περιοχές (αν και μια γρήγορη βόλτα σε δρόμο με μεγάλη κυκλοφορία είναι μια χαρά). Εάν πρέπει να επιστρέψετε στα καταλύματά σας, πάρτε ταξί αντί για μέσα μαζικής μεταφοράς.

Ταξιδέψτε με ομάδες αν είναι δυνατόν. Εάν πέσετε θύμα απόπειρας κλοπής, εστιάστε στο να απομακρυνθείτε με ασφάλεια αντί να κρατάτε τα τιμαλφή σας.

Απάτες

Μερικοί εγκληματίες προτιμούν να ακολουθήσουν έναν έμμεσο δρόμο για να αποκτήσουν τα παράνομα κέρδη τους αντί να κλέβουν ξεκάθαρα τους ανθρώπους. Η Ρώμη έχει πολλούς απατεώνες που τους αρέσει να εκμεταλλεύονται τους τουρίστες.

Οι οδηγοί ταξί είναι κοινές πηγές απάτης στη Ρώμη, όπως και αλλού. Βεβαιωθείτε ότι παίρνετε ένα εξουσιοδοτημένο ταξί, το οποίο είναι εξ ολοκλήρου σε λευκό, ή ένα από μια εφαρμογή μεταφοράς, όπου η τιμή είναι στην εφαρμογή.

Όταν μπείτε στο ταξί, βεβαιωθείτε ότι το ταξίμετρο είναι ενεργοποιημένο. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, μπορείτε να αποφύγετε τα ταξί και να πάρετε τα μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς το δίκτυο στη Ρώμη είναι πολύ καλό.

Επίσης, προσέξτε τους ανθρώπους που σας πλησιάζουν σε τουριστικές τοποθεσίες και σας ζητούν να υπογράψετε αναφορές ή σας προσφέρουν ένα δωρεάν μπιχλιμπίδι, όπως ένα βραχιόλι. Τα βραχιόλια σπάνια είναι δωρεάν και αφού τα αποδεχτείτε, ο «πωλητής» θα σας καλέσει δυνατά να τα πληρώσετε για το δώρο τους.

Τα φιλανθρωπικά αιτήματα ολοκληρώνονται επίσης δυνατά ζητώντας μια δωρεά αφού υπογράψετε. Να είστε σταθεροί όταν λέτε όχι και μην φοβάστε να φύγετε. Γενικά, να είστε προσεκτικοί όταν οι άνθρωποι ενδιαφέρονται πολύ να σας μιλήσουν ή έρχονται κοντά σας.

Οι Ιταλοί είναι φιλικοί, αλλά όχι τόσο ώστε να έρχονται σε επαφή με τυχαίους αγνώστους (ειδικά όχι σε μια μεγάλη πόλη όπως η Ρώμη).

Οι απατεώνες πλησιάζουν συχνά τα θύματα για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη τους και να ζητήσουν χρήματα αργότερα, ή μπορεί να αλληλεπιδράτε με μια ομάδα πορτοφολάδων χρησιμοποιώντας τεχνικές απόσπασης της προσοχής για να πάρουν τα τιμαλφή σας. Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας και βγείτε από την κατάσταση όσο πιο γρήγορα μπορείτε.

Αποφυγή κακών περιοχών

Δεν υπάρχουν τόσες πολλές κακές περιοχές στη Ρώμη, αλλά υπάρχουν ακόμα μερικές γειτονιές που πρέπει να αποφύγετε. Η Ρώμη έχει μερικές γειτονιές πιο μακριά από το κέντρο, συνήθως στα νοτιοδυτικά της πόλης, που είναι φτωχές και έχουν υψηλότερο ποσοστό εγκληματικότητας.

Αυτά περιλαμβάνουν το Corviale, το San Basilio και το Tor Sapienza. Δεν υπάρχουν πολλά τουριστικά αξιοθέατα στην περιοχή, και αυτές οι γειτονιές είναι μακριά από το κέντρο, οπότε είναι απίθανο να περιπλανηθείτε εδώ κατά λάθος.

Οι περιοχές γύρω από τους σιδηροδρομικούς σταθμούς της Ρώμης, όπως οι Termini και Tiburtina, είναι επίσης λίγο πρόχειρες, ειδικά τη νύχτα. Προσοχή στους πορτοφολάδες στην κοντινή περιοχή.

Πράγματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη

Ακολουθούν μερικές άλλες συμβουλές ασφαλείας για τη Ρώμη:

  • Χρησιμοποιείτε μόνο ασφαλές ΑΤΜ συνδεδεμένο σε τράπεζα. Ορισμένα ΑΤΜ διαθέτουν skimmers ή κρυφές κάμερες για να προσπαθήσουν να λάβουν το PIN σας και δεν θέλετε να πέσετε θύμα κλοπής ταυτότητας.
  • Να προσέχετε πάντα όταν πίνετε, ειδικά αν είστε γυναίκα ταξιδιώτης. Τα περιστατικά με αιχμηρά ποτά είναι αρκετά σπάνια, αλλά εξακολουθούν να συμβαίνουν.
  • Τα ηλεκτρονικά σκούτερ γίνονται ένας δημοφιλής τρόπος για να δείτε τη Ρώμη, αλλά αποτελούν επίσης πηγή ατυχημάτων, μερικά ακόμη και θανατηφόρα. Αποφύγετε τη χρήση τους και αν αποφασίσετε ότι θέλετε να πάρετε ένα για περιστροφή, βεβαιωθείτε ότι έχετε ασφάλεια.
  • Η φήμη που έχουν οι Ιταλοί οδηγοί ως επιθετικοί είναι αλήθεια, οπότε φροντίστε να κοιτάξετε προσεκτικά πριν διασχίσετε το δρόμο!

Συχνές Ερωτήσεις

Ακολουθούν μερικές άλλες ερωτήσεις που μπορεί επίσης να θέλετε να απαντηθούν πριν επισκεφτείτε τη Ρώμη:

Είναι ασφαλές να είσαι τουρίστας στη Ρώμη;

Γενικά, είναι ασφαλές να είσαι τουρίστας στη Ρώμη, καθώς ο κίνδυνος βίαιων περιστατικών είναι πολύ χαμηλός και υπάρχει άφθονη υποδομή για τους επισκέπτες. Ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τα ποσοστά μικροκλοπών είναι υψηλά και ότι τα περιστατικά συχνά στοχεύουν τουρίστες.

Είναι η Ρώμη ασφαλής τη νύχτα για τους τουρίστες;

Ναι, η Ρώμη είναι ασφαλής τη νύχτα για τους τουρίστες! Ειδικά τα ζεστά βράδια του καλοκαιριού, οι δρόμοι και οι πλατείες της πόλης ζωντανεύουν με ντόπιους και επισκέπτες να κάνουν βόλτες και να απολαμβάνουν την όμορφη ατμόσφαιρα.

Το περπάτημα τη νύχτα δεν είναι απλώς ασφαλές αλλά συνιστάται. Η μόνη προειδοποίηση είναι ότι εάν είστε μακριά από το ξενοδοχείο σας, πάρτε ταξί αντί για δημόσια συγκοινωνία για το σπίτι.

Είναι η Ρώμη ασφαλής για τις τουρίστες;

Η Ρώμη είναι ως επί το πλείστον ασφαλής για τις γυναίκες τουρίστες, αλλά λόγω της κουλτούρας, μπορεί να τραβήξετε πολλή ανεπιθύμητη προσοχή καθώς περπατάτε. Να είστε προετοιμασμένοι για κάποιες ατάκες και εξασκήστε το καλύτερο ουδέτερο πρόσωπο σας για να αγνοήσετε την παρενόχληση.

Τι να αποφύγετε όταν επισκέπτεστε τη Ρώμη;

Όταν επισκέπτεστε τη Ρώμη, αποφύγετε οτιδήποτε μπορεί να σας προκαλέσει προβλήματα. Αυτό περιλαμβάνει την αποδοχή «δωρεάν» βραχιολιών από απατεώνες του δρόμου, την οδήγηση στα μέσα μαζικής μεταφοράς χωρίς εισιτήριο (που προσελκύει επιθεωρητές) και την αφαίρεση των τιμαλφών σας χωρίς επίβλεψη.

Κληρεύονται άνθρωποι στη Ρώμη;

Οι κλοπές είναι σπάνιες, αλλά οι άνθρωποι υφίστανται κλοπή στη Ρώμη. Βεβαιωθείτε ότι δεν περπατάτε μόνοι σας στους πρόχειρους δρόμους τη νύχτα και να έχετε πάντα επίγνωση του περιβάλλοντός σας.

Λοιπόν, είναι ασφαλές να επισκεφθείτε τη Ρώμη;

Ναι, η Ρώμη είναι ασφαλής για επίσκεψη. Απλώς λάβετε ορισμένες προφυλάξεις κατά των πορτοφολάδων, όπως η διατήρηση των τιμαλφών σας σε ασφαλή τοποθεσία και θα πρέπει να περάσετε υπέροχα. Χαρουμενα ΤΑΞΙΔΙΑ!

Ετοιμάζεστε για ταξίδι; Δείτε αυτά τα χρήσιμα!!

αεροπορικα εισητηρια

Και κατάλυμα μέσο booking.com

Μην ξεχνάτε την ταξιδιωτική σας ασφάλιση!

Ενοικίαση αυτοκίνητου με την Economybookings.com

 

Πέτρος Πέτρου
Πέτρος Πέτρου

Ψηφιακός νομάς με αγάπη για ταξίδια