Κένυα

Είναι η Κένυα ασφαλής για επίσκεψη ;

Η χώρα της Κένυας είναι μια από τις πιο δημοφιλείς χώρες για τους τουρίστες που επισκέπτονται την Αφρική. Περίπου 2 εκατομμύρια  άνθρωποι επισκέπτονται τη χώρα κάθε χρόνο.

Η Κένυα είναι ίσως πιο διάσημη ως προορισμός για σαφάρι και χιλιάδες άνθρωποι συρρέουν στα εθνικά της πάρκα, όπως το Maasai Mara, για να δουν τη μεγάλη άγρια ​​ζωή της Αφρικής. Ωστόσο, έχει πολλά περισσότερα να προσφέρει εκτός από λιοντάρια και ρινόκερους.

Μπορείτε επίσης να χαλαρώσετε στην παρθένα άμμο της ακτής του Ινδικού Ωκεανού της Κένυας και να απολαύσετε το μοναδικό πολιτιστικό μείγμα αυτής της περιοχής, να κορυφώσετε το όρος Κένυα ή να σταματήσετε στο παλλόμενο Ναϊρόμπι για να δείτε την τοπική νυχτερινή ζωή.

Η Κένυα είναι ένας ονειρεμένος προορισμός για τους λάτρεις της φύσης και της άγριας ζωής, αλλά πολλές χώρες που φαίνονται σαν ονειρεμένοι προορισμοί αποδεικνύονται τελικά εφιάλτες. Λοιπόν, είναι η Κένυα ασφαλής για επίσκεψη; Εδώ είναι η άποψή μας.

Αποσαφήνιση: Οι πληροφορίες που ακολουθούν είναι προσωπικές απόψεις και δεν φέρουμε ευθύνη για οποιεσδήποτε δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσετε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας.

Νότια Αφρική: Καλύτερες περιοχές και ξενοδοχεία

Κλείστε μόνοι σας το ταξίδι

Συνδεθείτε στην ομάδα ⁨TicketsWe⁩ στο Viber <<

Με αυτόν τον τρόπο, θα λαμβάνετε άμεση πρόσβαση στις τελευταίες ενημερώσεις και προσφορές μας μέσω του Viber! 👈✈️🌍

Κένυα

Είναι η Κένυα ασφαλής για επίσκεψη το 2023;

Ναι και ΟΧΙ. Η Κένυα έχει αρκετά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένου του υψηλού ποσοστού βίαιης εγκληματικότητας και της πιθανότητας εμφύλιων αναταραχών που αναστατώνουν πολλές από τις πόλεις της. Ωστόσο, είναι δυνατό να επισκεφθείτε τη χώρα με ασφάλεια.

Θα πρέπει απλώς να προσέχετε ποιες περιοχές επισκέπτεστε και να λαμβάνετε προφυλάξεις κατά του εγκλήματος. Οι περισσότερες κυβερνήσεις συμβουλεύουν τους πολίτες τους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν βρίσκονται στην Κένυα, αλλά εξακολουθούν να λένε ότι είναι δυνατό να επισκεφθούν τη χώρα.

Για παράδειγμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες  θέτουν την Κένυα σε ταξιδιωτικές συμβουλές Επιπέδου 2 λόγω του υψηλού κινδύνου εμφύλιων αναταραχών και εγκληματικότητας, συμπεριλαμβανομένων βίαιων περιστατικών όπως η τρομοκρατία και οι απαγωγές.

Είναι αλήθεια ότι η Κένυα, όπως και πολλές χώρες της Ανατολικής Αφρικής, έχει υψηλό ποσοστό εγκληματικότητας. Τα εγκλήματα που συμβαίνουν στη χώρα περιλαμβάνουν:

 • Κλοπή
 • Ληστεία
 • Κλοπή αυτοκινήτων
 • Απαγωγή
 • Προσβολή

Η Κένυα είναι μια χώρα που υποφέρει τακτικά από εμφύλιες αναταραχές και πολιτικές εντάσεις. Το καλοκαίρι του 2023, οι διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους, εξαγριωμένοι από το υψηλό κόστος ζωής  και τις κρατικές αυξήσεις φόρων που πολλοί αντιλήφθηκαν ότι απλώς πρόσθεσαν το πρόβλημα. Αρκετοί άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων.

Λόγω των αυξημένων πολιτικών εντάσεων στην Κένυα, οι διαμαρτυρίες συμβαίνουν συχνά, ειδικά γύρω από σημαντικές ημερομηνίες για τη χώρα, όπως οι εκλογές.

Συχνά γίνονται βίαιοι λόγω της αυξανόμενης καταστολής των διαφωνούντων από την κυβέρνηση. Οι διαδηλώσεις είναι ιδιαίτερα πιθανές στο Ναϊρόμπι, την πρωτεύουσα, και άλλες μεγάλες πόλεις. Είναι καλύτερο να αποφύγετε να βρίσκεστε κοντά σε διαδηλώσεις, τόσο λόγω του κινδύνου σωματικής βίας όσο και λόγω του κινδύνου κράτησης εάν σας δει η αστυνομία.

Η τοπική Πρεσβεία των ΗΠΑ συχνά εκδίδει ειδοποιήσεις εάν προγραμματίζονται διαμαρτυρίες ή άλλες διακοπές, οπότε εγγραφείτε για ειδοποιήσεις ή δείτε τη σελίδα τους για ενημερώσεις. Για πολλές αναταραχές στην Κένυα δεν φταίει η χώρα. Βρίσκεται σε μια γειτονιά με πολλές συνεχιζόμενες συγκρούσεις.

Ο εμφύλιος πόλεμος της Σομαλίας συνεχίζεται εδώ και δεκαετίες, και πολιτοφυλακές και τρομοκρατικές ομάδες συχνά ξεχύνονται στα πορώδη σύνορα Σομαλίας-Κένυας, συμπεριλαμβανομένων των θαλάσσιων συνόρων.

Το γειτονικό Νότιο Σουδάν και η Αιθιοπία εμπλέκονται επίσης σε ένοπλες συγκρούσεις. Αυτή η αστάθεια στις γειτονικές χώρες επηρεάζει μερικές φορές την Κένυα, ειδικά στις παραμεθόριες περιοχές. Εάν κατευθύνεστε στη φύση, θα πρέπει να γνωρίζετε τον κίνδυνο φυσικών καταστροφών.

Σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών , η Κένυα είναι επιρρεπής σε ξηρασίες, πλημμύρες και κατολισθήσεις. Κατά τη διάρκεια της περιόδου των βροχών, η έντονη βροχόπτωση προκαλεί συχνά πλημμύρες και κατολισθήσεις σε αγροτικές περιοχές. Βεβαιωθείτε ότι έχετε ελέγξει το δελτίο καιρού και δείτε εάν προβλέπονται ισχυρές καταιγίδες πριν ξεκινήσετε ένα πολυήμερο ταξίδι.

Κένυα

Έγκλημα στην Κένυα

Η Κένυα έχει αρκετά υψηλό ποσοστό εγκληματικότητας σε όλη τη χώρα. Αν και δεν έχει το υψηλότερο ποσοστό εγκληματικότητας στον κόσμο ή ακόμα και στην περιοχή, το ποσοστό εγκληματικότητας εξακολουθεί να είναι αρκετά υψηλό ώστε να προκαλεί ανησυχία.

Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το υψηλό ποσοστό βίαιης εγκληματικότητας. Το ποσοστό ανθρωποκτονιών στην Κένυα είναι 5,27 περιστατικά ανά 100.000 άτομα  από το 2021. Το ποσοστό εγκληματικότητας αυξάνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια παρά τις καταστολές από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Η αστυνομία της Κένυας προσφέρει μια στατιστική ανάλυση των εγκλημάτων που συμβαίνουν στη χώρα τους. Διάφορες μορφές κλοπής αποτελούν περίπου το 20% του συνολικού ποσοστού εγκληματικότητας. Η πιο συνηθισμένη είναι η γενική κλοπή, η οποία περιλαμβάνει εγκλήματα στο δρόμο και κλοπές καταστημάτων.

Η κλοπή ζώων, η κλοπή από υπηρέτες και η κλοπή οχημάτων αποτελούν επίσης ένα γενναιόδωρο μέρος του συνολικού ποσοστού κλοπής. Το επόμενο πιο συνηθισμένο έγκλημα είναι ένα άλλο μη βίαιο αδίκημα, τα αδικήματα κατά της ηθικής, που αποτελεί περίπου το 10% των συνολικών ποσοστών εγκληματικότητας.

Τα αδικήματα που σχετίζονται με τα ναρκωτικά αποτελούν περίπου το 7%. Η ανθρωποκτονία είναι το πιο συνηθισμένο βίαιο έγκλημα που ονομάζεται ξεχωριστά. Οι δολοφονίες αποτελούν το επιβλητικό 4% των συνολικών εγκλημάτων που διαπράχθηκαν στην Κένυα, το οποίο είναι ένα αρκετά υψηλό ποσοστό.

Η αστυνομία της Κένυας έχει μια ξεχωριστή κατηγορία, άλλα αδικήματα κατά προσώπων, που αποτελεί το 27,5% των συνολικών εγκλημάτων που διαπράχθηκαν στην Κένυα. Δεν είναι σαφές από τα στατιστικά στοιχεία ποια είναι αυτά τα αδικήματα, αλλά πιθανώς περιλαμβάνουν άλλα κοινά βίαια εγκλήματα, όπως η επίθεση και η σεξουαλική επίθεση.

Η αστυνομία της Κένυας κρατά ξεχωριστό κατάλογο των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν κατά τουριστών. Σύμφωνα με αυτές τις επίσημες στατιστικές, μόνο 31 αδικήματα διαπράχθηκαν σε βάρος τουριστών το 2021.

Αυτό είναι ενθαρρυντικό και δείχνει ότι οι τουρίστες είναι γενικά ασφαλείς στη χώρα. Ωστόσο, δεν πρέπει να λάβετε αυτό το στατιστικό στοιχείο ως εγγύηση ασφάλειας. Η πλειονότητα των εγκλημάτων στην Κένυα δεν καταγγέλλονται, συμπεριλαμβανομένων των εγκλημάτων κατά τουριστών, επειδή οι άνθρωποι έχουν αρκετά χαμηλή εμπιστοσύνη στην αστυνομία της Κένυας.

Επιπλέον, αυτό το στατιστικό είναι από το 2021, όταν τα ταξίδια εξακολουθούσαν να είναι κάπως περιορισμένα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Το πιθανότερο είναι ότι τα πραγματικά αδικήματα κατά των τουριστών είναι πολύ πιο συνηθισμένα από ό,τι δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία.

Αυτές οι στατιστικές εγκληματικότητας θα πρέπει να σας πουν ότι το έγκλημα είναι σίγουρα κάτι για το οποίο πρέπει να ανησυχείτε όταν επισκέπτεστε την Κένυα. Η χώρα έχει υψηλό ποσοστό εγκληματικότητας, συμπεριλαμβανομένου υψηλού ποσοστού βίαιης εγκληματικότητας, και υπάρχει χαμηλή εμπιστοσύνη στην ικανότητα των αρχών να κάνουν οτιδήποτε γι’ αυτό.

Ωστόσο, λάβετε υπόψη ότι τα άτομα που πλήττονται περισσότερο από το υψηλό ποσοστό εγκληματικότητας είναι άτομα που πρέπει να ζουν εκεί, όχι τουρίστες — και ειδικά όχι τουρίστες που φροντίζουν να λαμβάνουν έξυπνες προφυλάξεις καθώς βρίσκονται έξω!

Κένυα

Ληστεία

Εγκλήματα κατά τουριστών είναι πιθανά στην Κένυα. Είναι πολύ πιθανό να είναι εγκλήματα κατά της περιουσίας σας, όπως κλοπή ή βίαιες απόπειρες απόκτησης της περιουσίας σας, γνωστά και ως ληστεία.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου  προειδοποιεί για τον κίνδυνο ληστείας, κλοπής και αρπαγής τσαντών σε μεγάλες πόλεις της Κένυας, συμπεριλαμβανομένων του Ναϊρόμπι και της Μομπάσα. Οι εγκληματίες συχνά επιχειρούν γύρω από περιοχές όπου τείνουν να βρίσκονται οι τουρίστες, όπως σταθμοί λεωφορείων, ιστορικά κέντρα ή ο τερματικός σταθμός πορθμείων Likoni της Μομπάσα.

Να είστε πολύ προσεκτικοί στις κινήσεις σας. Αποφύγετε τα άσχημα μέρη της πόλης όταν κατευθύνεστε σε ένα νέο μέρος της Κένυας (ρωτήστε τον θυρωρό του ξενοδοχείου σας ή άλλους ντόπιους για συμβουλές σχετικά με το πού να αποφύγετε το περπάτημα).

Μην κάνετε βόλτες μόνοι σας τη νύχτα — οι ληστείες μπορεί να συμβούν κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά τείνουν να αυξάνονται μετά το σκοτάδι. Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας καθώς περπατάτε. Εάν μια περιοχή αισθάνεται πρόχειρη, μάλλον είναι.

Δεν θέλετε να κάνετε τίποτα που να τραβάει την περιττή προσοχή στον εαυτό σας. Αυτό σημαίνει ότι μην φοράτε ακριβά κοσμήματα ή ρούχα επώνυμων σχεδιαστών (αυτό είναι επίσης ασέβεια καθώς δείχνει το μεγάλο χάσμα μεταξύ του εισοδήματός σας και των ντόπιων).

Μην διαφημίζετε ότι έχετε πολλά μετρητά πάνω σας. Πολλές ληστείες συμβαίνουν κατά τη μεταφορά ανθρώπων. Η καναδική κυβέρνηση συμβουλεύει τους επισκέπτες στην Κένυα να παίρνουν μόνο αξιόπιστα ταξί με εμφανή σήμανση.

Στα αεροδρόμια, παίρνετε ταξί μόνο από επίσημες θέσεις ταξί καθώς οι ληστές μερικές φορές παρουσιάζονται ως οδηγοί ταξί για να έρθουν πιο κοντά στα πιθανά θύματα. Για υπεραστικά ταξίδια, η πιο ασφαλής επιλογή είναι να κάνετε οργανωμένες εκδρομές με αξιόπιστες τουριστικές εταιρείες.

Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι ότι η προσωπική σας ασφάλεια έρχεται πάντα πρώτη. Εάν σας ληστέψουν, παραδώστε τα τιμαλφή σας και επικεντρωθείτε στη φυγή. Υπήρξαν περιπτώσεις όπου τουρίστες σκοτώθηκαν στην Κένυα κατά τη διάρκεια ληστειών που πήγαν στραβά.

Τρομοκρατία

Δυστυχώς, υπάρχει πολύ πραγματικός κίνδυνος τρομοκρατίας στην Κένυα. Πολλές χώρες, όπως η Αυστραλία , το αναφέρουν στις ταξιδιωτικές τους συμβουλές για την Κένυα. Οι περισσότερες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Κένυα συνδέονται με την al-Shabaab, μια μαχητική ισλαμιστική ομάδα που εδρεύει στη γειτονική Σομαλία.

Τον Αύγουστο του 2023,  μια ομάδα 60 τρομοκρατών της al-Shabaab επιτέθηκε εναντίον αμάχων στη βόρεια κομητεία Lamu της Κένυας. Πριν από μια δεκαετία, η ομάδα επιτέθηκε στο δημοφιλές εμπορικό κέντρο Westlake  στο Ναϊρόμπι, σκοτώνοντας πάνω από 60 άτομα.

Σήμερα, η τρομοκρατία αποτελεί ως επί το πλείστον απειλή στις βόρειες περιοχές της Κένυας, αλλά μπορεί να συμβεί οπουδήποτε, και ομάδες έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να στοχεύσουν μέρη της Κένυας που είναι δημοφιλή στους ξένους.

Μείνετε σε εγρήγορση όταν βρίσκεστε σε περιοχές με συνωστισμό και κατευθυνθείτε προς την έξοδο εάν παρατηρήσετε αναστάτωση. Ακολουθήστε τις τοπικές ειδήσεις και βεβαιωθείτε ότι ακούτε τυχόν συμβουλές ασφαλείας που σας δίνουν οι αρχές. Εκτός από τους βομβαρδισμούς και τις φονικές επιθέσεις, τρομοκρατικές ομάδες βρίσκονται επίσης πίσω από ένα κύμα απαγωγών.

Αυτές οι απαγωγές στοχεύουν αλλοδαπούς, ιδιαίτερα εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και τουρίστες. Οι περισσότερες από αυτές τις επιθέσεις έχουν συμβεί στο βορρά, κοντά στα σύνορα της Σομαλίας, οπότε φροντίστε να αποφύγετε αυτήν την περιοχή εκτός και αν πρέπει οπωσδήποτε να ταξιδέψετε εκεί.

Κένυα

Αποφυγή κακών περιοχών

Υπάρχουν ορισμένα μέρη της Κένυας που δεν είναι ασφαλή για επίσκεψη. Αποφύγετε τα σύνορα με τη Σομαλία λόγω του υψηλού κινδύνου τρομοκρατίας και ένοπλων επιθέσεων. Για τους ίδιους λόγους, αποφύγετε τις παραμεθόριες περιοχές με την Αιθιοπία και το Νότιο Σουδάν.

Οι βόρειες κομητείες Lamu, Tanu River και Kilifi έχουν δει αυξημένες τρομοκρατικές επιθέσεις, ειδικά κοντά στην ακτή. Επισκεφτείτε αυτές τις περιοχές μόνο σε βασικά ταξίδια.

Το Ναϊρόμπι έχει μερικές επικίνδυνες γειτονιές, ιδιαίτερα τις παραγκούλες. Αποφύγει:

 • Eastleigh
 • Κιμπέρα
 • Δημιουργησε το
 • Μαθάρε

Στη Μομπάσα, η Παλιά Πόλη γίνεται επικίνδυνη μετά το σκοτάδι.

Πράγματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη

Ακολουθούν ορισμένες πρόσθετες συμβουλές ασφάλειας για τους επισκέπτες στην Κένυα:

 • Να είστε προσεκτικοί γύρω από τα ζώα. Αν πρόκειται να κάνετε σαφάρι, να θυμάστε ότι επισκέπτεστε άγρια ​​ζώα, όχι εξημερωμένα. Μην αγγίζετε, ταΐζετε ή πλησιάζετε πολύ τα ζώα, καθώς οι άνθρωποι έχουν δεχθεί επίθεση στο παρελθόν. Τηρείτε οποιεσδήποτε οδηγίες ασφαλείας από τον χειριστή του σαφάρι σας, όπως παραμονή στο φορτηγό ή μόνο σε σηματοδοτημένα μονοπάτια.
 • Υπάρχει κίνδυνος πειρατείας στα ανοικτά των ακτών της Κένυας. Αποφύγετε την ιστιοπλοΐα ή άλλες δραστηριότητες με βάση το νερό πολύ μακριά από την ακτή, καθώς μπορεί να δεχτείτε επίθεση από Σομαλούς πειρατές.
 • Κρατάτε πάντα την τσάντα σας στο πλάι του σώματός σας μακριά από την κυκλοφορία. Οι κλέφτες συχνά χειρίζονται μοτοσικλέτες και αρπάζουν τις τσάντες των ανθρώπων ή σπάνε τα τζάμια του αυτοκινήτου για να φτάσουν στα πορτοφόλια.
 • Οι ληστές είναι συνηθισμένοι στους δρόμους της Κένυας. Συχνά στοχεύουν δρόμους που οδηγούν σε μεγάλα εθνικά πάρκα και καταφύγια άγριας ζωής. Επιλέξτε να πάτε με μια ομάδα εκδρομών, αν είναι δυνατόν, αντί να οδηγείτε μόνοι σας, καθώς οι επαγγελματίες οδηγοί θα γνωρίζουν τον καλύτερο τρόπο για να αποφύγουν τον κίνδυνο.

Συχνές Ερωτήσεις

Ακολουθούν ορισμένες συνήθεις ερωτήσεις σχετικά με την ασφάλεια που έχουν κάνει οι άνθρωποι για την Κένυα στο παρελθόν:

Είναι ασφαλείς οι τουρίστες στην Κένυα;

Οι τουρίστες μερικές φορές γίνονται στόχος εγκληματικών πράξεων στην Κένυα, που κυμαίνονται από απαγωγές έως μικροκλοπές. Επίσης υπόκεινται στους ίδιους κινδύνους με τους ντόπιους, όπως οι ληστείες. Ωστόσο, είναι δυνατό να επισκεφθείτε την Κένυα με ασφάλεια, και εκατομμύρια άνθρωποι το κάνουν κάθε χρόνο. Πολλά από αυτά σχετίζονται με τις προφυλάξεις που παίρνετε καθώς και την τύχη.

Είναι η Κένυα πιο ασφαλής από τη Νότια Αφρική;

Η Κένυα είναι πιο ασφαλής από τη Νότια Αφρική επειδή έχει χαμηλότερο ποσοστό εγκληματικότητας (η Νότια Αφρική έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά βίαιης εγκληματικότητας στον κόσμο). Ωστόσο, υπάρχει μικρότερος κίνδυνος τρομοκρατίας στη Νότια Αφρική.

Είναι η Κένυα ένα καλό μέρος για να πάτε;

Η Κένυα είναι ένα εντυπωσιακό μέρος για να πάτε. Έχει όμορφη φύση και μερικά από τα καλύτερα σαφάρι στον κόσμο. Εάν πρέπει να επιλέξετε έναν προορισμό στην Ανατολική Αφρική για να επισκεφθείτε, αυτός θα πρέπει να είναι η Κένυα.

Είναι ασφαλές για τους τουρίστες να οδηγούν στην Κένυα;

Είναι δυνατό να οδηγείτε ως τουρίστας στην Κένυα — αλλά δεν συνιστάται. Λόγω του υψηλού ποσοστού οχημάτων που στοχεύουν το έγκλημα και της κακής ποιότητας του δρόμου, είναι καλύτερο να σας οδηγεί ένας ντόπιος.

Είναι το Ναϊρόμπι ασφαλές για τους λευκούς τουρίστες;

Το Ναϊρόμπι είναι καλό να το επισκεφτείτε για τουρίστες όλων των χρωμάτων δέρματος και εθνικοτήτων. Όλοι οι τουρίστες πρέπει να γνωρίζουν ότι αποφεύγουν τις επικίνδυνες γειτονιές και την περιπλάνηση μετά το σκοτάδι.

Λοιπόν, είναι η Κένυα ασφαλής για επίσκεψη;

Η Κένυα είναι μια χώρα όπου θα πρέπει να αποφύγετε τις μετακινήσεις σας μετά το σκοτάδι, να αποφύγετε ορισμένες περιοχές και να κρατήσετε σταθερά το πορτοφόλι σας. Ωστόσο, αυτές οι προφυλάξεις αξίζουν τον κόπο γιατί η Κένυα είναι μια εμπειρία που γίνεται μια φορά στη ζωή. Χαρουμενα ΤΑΞΙΔΙΑ!

Διαβάστε επίσης:Οι 10 πιο επικίνδυνες χώρες στην Αφρική

Aκολουθήστε μας στο facebook

Πέτρος Πέτρου
Πέτρος Πέτρου

Ψηφιακός νομάς με αγάπη για ταξίδια