Είναι η Ολλανδία ασφαλής για επίσκεψη το 2023

Η Ολλανδία είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στην Ευρώπη. Η χώρα δέχεται περίπου 20 εκατομμύρια επισκέπτες  κάθε χρόνο.

Ο πιο συνηθισμένος τουριστικός προορισμός στην Ολλανδία είναι το Άμστερνταμ, με τα στριφογυριστά κανάλια, την αρχιτεκτονική της Χρυσής Εποχής, τα παγκοσμίου φήμης μουσεία όπως το σπίτι της Άννας Φρανκ και το Rijksmuseum — και μια παγκοσμίου φήμης σκηνή πάρτι.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλά να δείτε έξω από το Άμστερνταμ, όπως το υπαίθριο μουσείο Zaanse Schans, τα μουσεία της Χάγης και οι ανεμόμυλοι και οι τουλίπες της υπαίθρου.

Η Ολλανδία έχει τη φήμη μιας τακτοποιημένης, ασφαλούς χώρας, αλλά πόσο αληθινή είναι αυτή η φήμη και πόσο από αυτήν βασίζεται σε στερεότυπα; Θέλετε πάντα να γνωρίζετε την πραγματικότητα της επίσκεψης σε μια χώρα προτού ξεκινήσετε πραγματικά να πάτε εκεί.

Αυτός ο ταξιδιωτικός οδηγός μπορεί να σας βοηθήσει να αποφασίσετε εάν η επίσκεψη θα οδηγήσει σε ένα ασφαλές ταξίδι. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε περισσότερα για το τι να περιμένετε, συμπεριλαμβανομένου του εγκλήματος. ας γίνουμε ο οδηγός σας!

Διαβάστε επίσης:μέρη για επίσκεψη στην Ολλανδία εκτός Άμστερνταμ

Είναι ασφαλής η επίσκεψη στην Ολλανδία το 2023;

Ναι, η Ολλανδία είναι αρκετά ασφαλής για επίσκεψη και θα χρειαστεί απλώς να λάβετε ορισμένες προφυλάξεις για να βεβαιωθείτε ότι το ταξίδι σας θα πραγματοποιηθεί χωρίς προβλήματα.

Αυτές οι προφυλάξεις είναι συνήθως οι ίδιες προφυλάξεις κοινής λογικής που θα παίρνατε οπουδήποτε στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της πατρίδας σας, όπως να μην αφήνετε το τηλέφωνό σας στο δρόμο και να μην περιμένετε να το κλέψει κανείς.

Σύμφωνα με ορισμένες κατατάξεις, η Ολλανδία είναι μια από τις πιο ασφαλείς χώρες στον κόσμο. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Ειρήνης του 2023, η Ολλανδία είναι η 16η ασφαλέστερη  χώρα  στον κόσμο.

Ωστόσο, ορισμένες ταξιδιωτικές συμβουλές συμβουλεύουν λίγο περισσότερη προσοχή στους πολίτες τους που σχεδιάζουν ένα ταξίδι στην Ολλανδία. Για παράδειγμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες θέτουν την Ολλανδία σε ταξιδιωτικές συμβουλές Επιπέδου 2 , συμβουλεύοντας τους πολίτες τους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν επισκέπτονται.

Άλλες χώρες όπως ο Καναδάς απλώς συμβουλεύουν τους πολίτες τους να λαμβάνουν τακτικά μέτρα προφύλαξης όταν επισκέπτονται την Ολλανδία και τους δίνει το πράσινο φως για να ταξιδέψουν.

Οι συμβουλές τους αναγνωρίζουν κοινά προβλήματα στην Ολλανδία, όπως:

 • Πορτοφολάδες
 • Αρπαγή τσάντας
 • Απάτες
 • Πιείτε αιχμηρό
 • Ληστεία

Οι εγκληματίες στοχεύουν τουρίστες, αλλά αν λάβετε τις σωστές προφυλάξεις, μπορείτε να πάτε σπίτι χωρίς αρνητικές αναμνήσεις. Εκτός από το έγκλημα, ένας άλλος πιθανός κίνδυνος στην Ολλανδία είναι η τρομοκρατία.

Η τρομοκρατία είναι ο κύριος λόγος που επικαλούνται χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Νέα Ζηλανδία όταν συμβουλεύουν τους πολίτες τους να είναι πιο προσεκτικοί στην Ολλανδία. Όπως σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Ολλανδία είναι πιθανός στόχος τρομοκρατίας.

Η ολλανδική κυβέρνηση λέει  ότι το επίπεδο συναγερμού τρομοκρατών για τη χώρα είναι στο Επίπεδο 3 στα 5, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει σημαντικός κίνδυνος τρομοκρατικής επίθεσης.

Πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις σημειώθηκαν στην περιοχή. Το 2019 , σημειώθηκε πυροβολισμός σε ένα τραμ στην Ουτρέχτη που σκότωσε πολλούς ανθρώπους. Υπάρχει πιθανότητα να επαναληφθεί μια τέτοια επίθεση, αλλά η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να αποτρέψει αυτό.

Τα τελευταία χρόνια, η Ολλανδία αύξησε τις αντιτρομοκρατικές της ικανότητες και συχνά ακυρώνει συνωμοσίες πριν προλάβουν να συμβούν. Αν και υπάρχει η πιθανότητα να σας επηρεάσει μια τρομοκρατική επίθεση κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας στην Ολλανδία, ο ρεαλιστικός κίνδυνος είναι χαμηλός.

Μπορείτε να λάβετε μικρές προφυλάξεις, όπως να μένετε κοντά σε εξόδους σε πολυσύχναστα μέρη ή να εμπιστεύεστε το ένστικτό σας εάν κάποιος συμπεριφέρεται ύποπτα, αλλά δεν πρέπει να αφήσετε τον φόβο της τρομοκρατίας να καταστρέψει τις διακοπές σας.

Έγκλημα στην Ολλανδία

Άνθρωποι που διασχίζουν έναν δρόμο κατά τη διάρκεια ενός κόκκινου φαναριού, όπου κάποιοι φαίνονται να περπατούν και άλλοι είναι στα ποδήλατά τους.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2015, ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ ΟΛΛΑΝΔΙΑ: Οι άνθρωποι του Άμστερνταμ περπατούν στους δρόμους, τρέχουν την καθημερινότητά τους/TeodorLazarev/Shutterstock

Το έγκλημα συμβαίνει στην Ολλανδία, αλλά η χώρα έχει σχετικά χαμηλό ποσοστό εγκληματικότητας. Αυτό που είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό είναι ότι έχει χαμηλό ποσοστό βίαιων εγκλημάτων.

Αν και συμβαίνουν παραβιάσεις όπως παραβιάσεις ναρκωτικών και εγκλήματα ιδιοκτησίας, πιο σοβαρές μορφές εγκληματικότητας είναι σχετικά σπάνιες. Ο συνολικός αριθμός των εγκλημάτων που καταγράφηκαν στην Ολλανδία το 2022 ήταν 797.735 εγκληματικά περιστατικά .

Αυτό υπολογίζει σε ένα ποσοστό περίπου 4550 εγκληματικών περιστατικών ανά 100.000 άτομα. Αν και η εγκληματικότητα αυξήθηκε το 2022 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, η εγκληματικότητα συνολικά παρουσιάζει πτωτική τάση την τελευταία δεκαετία.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της ολλανδικής κυβέρνησης , τα πιο συνηθισμένα εγκλήματα στην Ολλανδία είναι τα εγκλήματα ιδιοκτησίας. Τα εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας αποτελούν περίπου το 37% των συνολικών εγκλημάτων που διαπράχθηκαν στην Ολλανδία.

Τα βίαια εγκλήματα αποτελούν περίπου το 19% των συνολικών εγκλημάτων που διαπράττονται στην Ολλανδία. Ωστόσο, τα πιο κοινά βίαια εγκλήματα είναι η ληστεία, η επίθεση και ο βιασμός. Τα τυχαία βίαια εγκλήματα είναι αρκετά σπάνια — στις περισσότερες περιπτώσεις, το θύμα και ο δράστης είχαν κάποια σχέση.

Το ποσοστό ανθρωποκτονιών είναι ένα από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη, με λιγότερο από 1 περιστατικό ανά 100.000 άτομα . Πολλά βίαια εγκλήματα στην Ολλανδία συνδέονται με το οργανωμένο έγκλημα, όπως οι συμμορίες.

Σύμφωνα με τον Δείκτη Οργανωμένου Εγκλήματος , η Ολλανδία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με το οργανωμένο έγκλημα. Το ποσοστό εμπορίας ανθρώπων είναι ένα από τα χειρότερα στην Ευρώπη, με τα περισσότερα θύματα να εξαναγκάζονται στο εμπόριο σεξ.

Είναι επίσης ένα κέντρο για το εμπόριο ναρκωτικών — μόνο η κάνναβη γίνεται ανεκτή, όχι άλλα ναρκωτικά, ακόμη και για την κάνναβη, η αλυσίδα εφοδιασμού κυριαρχείται από το παράνομο οργανωμένο έγκλημα.

Η παρουσία του οργανωμένου εγκλήματος στην Ολλανδία επηρεάζει τους ντόπιους και τους επισκέπτες επειδή αυξάνει το συνολικό ποσοστό εγκληματικότητας. Ωστόσο, αυτά τα χαλαρά δίκτυα εγκληματιών σπάνια ενδιαφέρονται για τη βία εναντίον τυχαίων ανθρώπων.

Εφόσον δεν κάνετε τίποτα σκιερό που θα μπορούσε να σας προσγειώσει στο ραντάρ των εγκληματιών, είστε ασφαλείς από την παρουσία του οργανωμένου εγκλήματος. Η ολλανδική κυβέρνηση παρέχει επίσης μια στατιστική ανάλυση για το πού συμβαίνουν εγκλήματα στη χώρα.

Όπως ήταν αναμενόμενο, το Άμστερνταμ έχει το υψηλότερο ποσοστό εγκληματικότητας, με 96 περιστατικά ανά 1.000 άτομα . Είναι η μεγαλύτερη πόλη της Ολλανδίας, επομένως είναι λογικό να λειτουργήσει ως ένα σημείο εστίασης για το έγκλημα.

Άλλοι δήμοι με υψηλότερα ποσοστά εγκληματικότητας είναι το Ρότερνταμ, η Ουτρέχτη και το Αϊντχόβεν. Στις αγροτικές περιοχές, το ποσοστό εγκληματικότητας είναι πολύ χαμηλό. Αυτό που μας λένε αυτές οι στατιστικές εγκληματικότητας είναι ότι παρόλο που το έγκλημα υπάρχει στην Ολλανδία, ο κίνδυνος για εσάς ως απλό επισκέπτη είναι αρκετά χαμηλός.

Θα πρέπει να είστε σε επιφυλακή από κλοπές και άλλα εγκλήματα ιδιοκτησίας, αλλά ο κίνδυνος άλλων κινδύνων για εσάς είναι αρκετά χαμηλός.

Πορτοφολάδες

Ένας άνδρας πορτοφολάζει την τσάντα μιας γυναίκας ενώ περιμένει σε έναν σιδηροδρομικό σταθμό.

Jacob Lund/Shutterstock

Οι πορτοφολάδες είναι μια κοινή ανησυχία για τους επισκέπτες στην Ολλανδία, και με καλό λόγο. Πολλές χώρες, όπως η Αυστραλία , αναφέρουν τον κίνδυνο πορτοφολάδων στις ταξιδιωτικές τους συμβουλές για την Ολλανδία ως τον πιο συνηθισμένο κίνδυνο για τους τουρίστες.

Τα περισσότερα περιστατικά πορτοφολάδων στην Ολλανδία συμβαίνουν στο Άμστερνταμ (αν και δεν πρέπει να αποθαρρύνετε όταν επισκέπτεστε άλλες πόλεις όπως το Ρότερνταμ).

Το Άμστερνταμ το κάνει τακτικά σε ταξιδιωτικά ιστολόγια που συγκεντρώνουν τις χειρότερες πόλεις στον κόσμο για πορτοφολάδες. Τα μεγάλα πλήθη (που συχνά είναι μεθυσμένα) και τα στενά δρομάκια δημιουργούν τις τέλειες ευκαιρίες για πορτοφολάδες.

Τα κοινά hotspot πορτοφολάδων στο Άμστερνταμ περιλαμβάνουν:

 • Αεροδρόμιο Schiphol (και δημόσια μέσα μεταφοράς από και προς αυτό)
 • Σε δημοφιλή μέσα μαζικής μεταφοράς στους τουρίστες (διαδρομές τραμ 1, 2 και 5)
 • Μέσα και γύρω από τον κεντρικό σταθμό
 • Η περιοχή των Κόκκινων Φανών
 • Δημοφιλή εστιατόρια και καφετέριες

Η πιο σημαντική προφύλαξη που μπορείτε να λάβετε για να προστατεύσετε τον εαυτό σας είναι να κρατάτε πάντα σταθερά τα τιμαλφή σας και να κοιτάτε σε εγρήγορση σε δημόσιους χώρους.

Μην αποκοιμηθείτε στα μέσα μαζικής μεταφοράς ή ενώ περιμένετε το τρένο σας στον Κεντρικό Σταθμό, καθώς οι κλέφτες συχνά εκμεταλλεύονται τους ανθρώπους που κοιμούνται για να περάσουν τα πράγματά τους. Οι κλέφτες συχνά εργάζονται σε ομάδες και χρησιμοποιούν τακτικές απόσπασης της προσοχής.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου  στην ταξιδιωτική της συμβουλή προειδοποιεί για μια κοινή απάτη όπου ένα άτομο μπαίνει σε ένα εστιατόριο ή καφέ και πουλά κάτι σε πελάτες, ενώ ένας συνεργός παίρνει τα πράγματα των ανθρώπων.

Πείτε ευγενικά όχι και αγνοήστε άτομα που φαίνονται πολύ ενδιαφέροντα να τραβήξουν την προσοχή σας. Βεβαιωθείτε ότι έχετε μια σταθερή, φυσική αντίληψη για τα τιμαλφή σας όπου κι αν βρίσκεστε.

Βάλτε τα χρήματα, την ταυτότητα και το τηλέφωνό σας σε μια εσωτερική θήκη με φερμουάρ της τσάντας, στην μπροστινή τσέπη ή στο πακέτο fanny όπου κανείς δεν μπορεί να τα πάρει χωρίς να το προσέξετε. Όταν κάθεστε σε εστιατόρια, στα μέσα μαζικής μεταφοράς ή σε καφετέριες, κρατήστε τσάντες ή τσάντες στην αγκαλιά σας.

Ποτέ μην τα κρεμάτε από την πλάτη της καρέκλας σας και μην αφήνετε τηλέφωνα και πορτοφόλια στο τραπέζι σε καφετέριες ή εστιατόρια. Εάν βάλετε την τσάντα σας στο πάτωμα, περάστε το πόδι σας μέσα από τον ιμάντα για να αποφύγετε την κλοπή.

Ληστεία

Τα βίαια εγκλήματα κατά τουριστών είναι σπάνια, αλλά μερικές φορές συμβαίνουν. Το πιο συνηθισμένο βίαιο έγκλημα είναι η ληστεία. Και πάλι, η ληστεία είναι πιο συχνή στο Άμστερνταμ, αν και μπορεί να συμβεί οπουδήποτε στην Ολλανδία.

Η καναδική κυβέρνηση  αναφέρει τον κίνδυνο ληστείας στην ταξιδιωτική της συμβουλή για την Ολλανδία. Αν σας ληστέψουν, συμμορφωθείτε και μην αντισταθείτε. Οι ληστές είναι συχνά οπλισμένοι και υπήρξαν περιπτώσεις όπου επιτέθηκαν σε θύματα που προσπάθησαν να αντισταθούν.

Εστιάστε στο να φτάσετε στην ασφάλεια και να υποβάλετε μια αναφορά στην αστυνομία, μπορείτε πάντα να αντικαταστήσετε τα πράγματά σας. Ωστόσο, μπορείτε να αποφύγετε τη ληστεία με ορισμένες βασικές προφυλάξεις. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου συμβουλεύει τους πολίτες να αποφεύγουν τα σκοτεινά σοκάκια και τους έρημους δρόμους αργά τη νύχτα.

Οι περισσότερες πόλεις στην Ολλανδία είναι ασφαλείς τη νύχτα, αρκεί να παραμείνετε σε καλά φωτισμένους δρόμους με πολλούς άλλους ανθρώπους τριγύρω. Αν και η Ολλανδία έχει φήμη ως ηδονιστικός ταξιδιωτικός προορισμός, δεν θέλετε να το παρακάνετε όσο βρίσκεστε στην πόλη.

Οι εγκληματίες τείνουν να στοχοποιούν άτομα που είναι μεθυσμένα ή υψηλά, καθώς γνωρίζουν ότι οι αντιδράσεις τους είναι εξασθενημένες. Προσπαθήστε να κρατήσετε τουλάχιστον λίγο το μυαλό σας για εσάς μετά από μια βραδινή έξοδο και πάρτε ένα ταξί πίσω στο κατάλυμά σας αντί να περπατάτε ή να πηγαίνετε με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Αποφυγή κακών περιοχών

Ένα μοναχικό αστικό πάρκο που βρίσκεται ανάμεσα σε κτίρια με πράσινο γρασίδι και κοντά δέντρα.

Άμστερνταμ, Βόρεια Ολλανδία, Ολλανδία, 30.07.2022, Έδρα του ομίλου ING στο Cumulus Park, μια συνεργατική περιοχή καινοτομίας στο Νοτιοανατολικό Άμστερνταμ/Milos Ruzicka/Shutterstock

Όπως οι περισσότερες μεγάλες πόλεις σε όλο τον κόσμο, οι πόλεις στην Ολλανδία έχουν ορισμένες γειτονιές που έχουν περισσότερη εγκληματικότητα από άλλες.

Στο Άμστερνταμ, αποφύγετε:

 • Νοτιοανατολικός άνεμος
 • Forest και Loomer
 • Geuzenveld
 • Spieringhorn

Στο Ρότερνταμ, να είστε προσεκτικοί γύρω από:

 • Marconiplein
 • Μεταξύ Delfshaven και Schiedam
 • Τα περισσότερα μέρη νότια του ποταμού

Ωστόσο, τα επικίνδυνα μέρη των ολλανδικών πόλεων τείνουν να είναι πολύ μακριά από μέρη όπου οι τουρίστες κάνουν παρέα.

Πράγματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη

Τρία άτομα διακρίνονται να χρησιμοποιούν τον ποδηλατόδρομο, ενώ η πρώτη μπροστά της κάνει σήμα να πάει δεξιά χρησιμοποιώντας το χέρι της.

Valkenswaard, Ολλανδία, 9 Δεκεμβρίου 2022. Παιδιά σχολείου ποδηλασίας με τσάντες που περιμένουν ένα κόκκινο σημάδι κυκλοφορίας στη λωρίδα ποδηλάτων στο Noord Brabant, Ευρώπη κατά τη διάρκεια του χειμώνα/Lea Rae/Shutterstock

Ακολουθούν μερικές επιπλέον συμβουλές ασφαλείας για την Ολλανδία:

 • Να είστε προσεκτικοί με τα ναρκωτικά. Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι τα ναρκωτικά είναι απολύτως νόμιμα, αλλά δεν είναι. Μόνο η κάνναβη είναι ανεκτή. Αποφύγετε να αγοράζετε από πλανόδιους εμπόρους, καθώς είτε πουλάνε μη ασφαλή προϊόντα είτε εξαπατούν τους τουρίστες.
 • Προσοχή στην ψεύτικη απάτη του αστυνομικού. Μια συνηθισμένη απάτη στην Ολλανδία είναι οι άνθρωποι που παρουσιάζονται ως αστυνομικοί και απαιτούν από τους τουρίστες να παραδώσουν τα μετρητά και τις πιστωτικές τους κάρτες για να ελέγξουν αν είναι πλαστές και μετά τρέχουν σε φυγή. Ένας πραγματικός αστυνομικός δεν θα ζητήσει ποτέ να δει τα χρήματά σας. Πάντα να ζητάτε να δείτε ταυτότητα και να προσέχετε τα αστυνομικά διακριτικά που φαίνονται πολύ γυαλιστερά.
 • Μείνετε μακριά από τους ποδηλατόδρομους. Η Ολλανδία είναι μια χώρα όπου το ποδήλατο κυριαρχεί και οι ποδηλάτες ενοχλούνται με τους τουρίστες που τους εμποδίζουν (και συχνά οδηγούν πολύ γρήγορα για να αποφύγουν ατυχήματα). Επιμείνετε στους πεζούς του πεζοδρομίου.

Συχνές Ερωτήσεις

Ακολουθούν ορισμένες άλλες συνήθεις ερωτήσεις που κάνουν οι άνθρωποι πριν πάνε στην Ολλανδία:

Είναι ασφαλές για τους ξένους να πάνε στην Ολλανδία;

Ναι, είναι ασφαλές για τους ξένους να πάνε στην Ολλανδία. Εκατομμύρια άνθρωποι δεν θα το επισκέπτονταν κάθε χρόνο αν δεν ήταν ασφαλές για τους τουρίστες.

Είναι η Ολλανδία ασφαλής για περπάτημα τη νύχτα;

Οι περισσότερες πόλεις στην Ολλανδία είναι ασφαλείς με τα παγκόσμια πρότυπα, ακόμη και τη νύχτα. Ωστόσο, μείνετε μακριά από σχηματικές περιοχές και σκοτεινά, άδεια σοκάκια τη νύχτα.

Θεωρείται ασφαλής η Ολλανδία;

Ναι, η Ολλανδία θεωρείται ασφαλής. Στην κορυφή της λίστας με τις ασφαλέστερες χώρες στον κόσμο χάρη στο χαμηλό ποσοστό εγκληματικότητας, την καλά οργανωμένη κοινωνία και άλλους σημαντικούς παράγοντες.

Είναι η Ολλανδία φιλική προς τους τουρίστες;

Ναι, η Ολλανδία είναι φιλική προς τους τουρίστες. Ωστόσο, ορισμένες περιοχές όπως το Άμστερνταμ απογοητεύονται από τον αριθμό των τουριστών που επισκέπτονται, οπότε προσπαθήστε να σέβεστε τους ντόπιους όταν βρίσκεστε στην πόλη.

Είναι το Άμστερνταμ ασφαλές για τις τουρίστες;

Ναι, πολλές γυναίκες επισκέπτονται το Άμστερνταμ κάθε χρόνο. Ωστόσο, ως γυναίκα ταξιδιώτης, θα πρέπει να λάβετε επιπλέον προφυλάξεις, όπως να μην περιπλανηθείτε σε άγνωστες περιοχές αργά το βράδυ και να προστατεύσετε το ποτό σας σε μπαρ και κλαμπ.

Πάνω σε εσάς — Κλείστε το ταξίδι σας σήμερα!

Η Ολλανδία είναι μια από τις πιο ασφαλείς χώρες στον κόσμο για επίσκεψη, και αυτό είναι μέρος του λόγου για τον οποίο είναι τόσο δημοφιλής στους τουρίστες. Υπάρχουν κάποια προβλήματα, όπως οι μικροκλοπές, αλλά μπορείτε να τα αποφύγετε με βασικές προφυλάξεις. Χαρουμενα ΤΑΞΙΔΙΑ!

Ετοιμάζεστε για ταξίδι; Δείτε αυτά τα χρήσιμα!!

αεροπορικα εισητηρια

Ενοικίαση αυτοκινήτου

Διαμονή

Ασφάλιση 

Διαβάστε επίσης :

Το καλύτερο ολλανδικό φαγητό για να δοκιμάσετε

Τι κοστίζει ένα ταξίδι στο Άμστερνταμ

Ταξιδιωτικός οδηγός Άμστερνταμ

Πέτρος Πέτρου
Πέτρος Πέτρου

Ψηφιακός νομάς με αγάπη για ταξίδια