Ένας επικός ταξιδιωτικός οδηγός στην Πελοπόννησο, Ελλάδα

Όταν πρόκειται για την Ελλάδα, οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται μόνο ένα πράγμα: «νησιά».

Γνωρίζατε όμως ότι το 80% της Ελλάδας είναι ορεινή;

Και ότι μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα αξιοθέατα βρίσκονται στην ηπειρωτική χώρα;

Φυσικά, δεν θα πω τίποτα κακό για τα ελληνικά νησιά, τα οποία είναι ιδανικά για διακοπές με επίκεντρο την παραλία. Πήγα κάποτε στο νησί στην Ελλάδα και ήταν καταπληκτικό!

Ωστόσο, η ηπειρωτική Ελλάδα μπορεί να δώσει μια πιο ολοκληρωμένη εμπειρία, όπως κατάλαβα όταν ταξίδεψα στην Πελοπόννησο.

Μυκηναίων

Αυτή η περιοχή έχει το μερίδιό της σε μεγάλες ακτές και παραλίες, αλλά η Πελοπόννησος έχει επίσης χιλιετίες ιστορίας για να ανακαλύψει και τόσες πολλές αυθεντικές πόλεις για να επισκεφθείτε. Σε σύγκριση με τους προορισμούς των νησιών της Σαντορίνης ή της Μυκόνου, αυτό το μέρος της Ελλάδας μου φάνηκε περισσότερο σαν ανακάλυψη.

Ένα ταξίδι στην Πελοπόννησο είναι ένα ταξίδι στην ιστορία.

Η περιοχή κάποτε φιλοξενούσε τον μυκηναϊκό πολιτισμό και αργότερα ήταν κεντρική στην Αρχαία Ελλάδα. Εδώ έγιναν οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες και όπου κάποτε βρέθηκαν φημισμένες πόλεις όπως η Σπάρτη και η Κόρινθος.

Κορώνη

Αλλά εξίσου, μου άρεσε να κολυμπάω σε κρυστάλλινα νερά με σχεδόν τροπικές θερμοκρασίες, να κάνω γραφικές διαδρομές σε θυελλώδη βουνά και να τρώω πάρα πολύ τον Μουσάκα, το Τζατζίκι και άλλα υπέροχα πιάτα της Ελλάδας.

Σε αυτόν τον ταξιδιωτικό οδηγό Πελοποννήσου:

  • Η υπέροχη παραθαλάσσια πόλη του Ναυπλίου
  • Τα επικά ερείπια του Μυστρά
  • Παραλία ναυαγίου Δημητρίου
  • Η χαριτωμένη παραθαλάσσια πόλη της Κορώνης
  • Παίρνοντας ένα τρένο μέσω του φαραγγιού του Βουραϊκού
  • Τα επικά ερείπια των Δελφών

Και πολλα ΑΚΟΜΑ! Ακολουθήστε καθώς μοιράζομαι τα καλύτερα μέρη στην Πελοπόννησο.

Προγραμματίστε το ταξίδι σας στην Ελλάδα

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Η Πελοπόννησος είναι μόνο μια περιοχή της Ελλάδας, αλλά είναι ακόμα ένα μεγάλο κομμάτι για να τσιμπήσετε. Εάν συμπεριλαμβάνετε επίσης την Αθήνα ή τους Δελφούς στο δρομολόγιό σας στην Πελοπόννησο, θα καλύψετε μια επιφάνεια περίπου στο μέγεθος του Βελγίου.

Για να καλύψετε την Πελοπόννησο χρειάζεστε τουλάχιστον 2 εβδομάδες , αλλά ιδανικά 3 ολόκληρες εβδομάδες . Εάν έχετε μόνο μία εβδομάδα, ίσως να θέλετε να εστιάσετε σε μια γωνιά, όπως να μείνετε στο Ναύπλιο και να επισκεφθείτε τα αξιοθέατα γύρω από αυτό.

Πραγματικά, μπορείτε να ταξιδέψετε στην Πελοπόννησο με πολλούς διαφορετικούς τρόπους – έτσι το έκανα! Πέρασα μερικά μέρη όπως η Μονεμβασιά μόνο λόγω της έλλειψης φθηνών καταλυμάτων εκείνη την εποχή. Ορισμένες παραθαλάσσιες πόλεις μοιάζουν αόριστα (π.χ. Μονεμβασιά, Πήλος, Μεθώνη, Ναύπλιο), οπότε με περιορισμένο χρόνο μπορείτε να επιλέξετε αυτές που ταιριάζουν καλύτερα στη διαδρομή σας.

Η Πελοπόννησος είναι ένα συναρπαστικό μέρος της Ελλάδας που πρέπει να ανακαλύψετε σε ένα οδικό ταξίδι, αλλά περιλαμβάνει την κάλυψη πολύ εδάφους. Υπάρχουν μόνο μερικοί αυτοκινητόδρομοι, οπότε συχνά οδηγείτε σε επαρχιακούς δρόμους, κάνοντας την πρόοδο λίγο πιο αργή. Η διαδρομή που βλέπετε στον παραπάνω χάρτη διαδρομής περιελάμβανε περίπου 19 ώρες οδήγησης.

Όσο για τα έξοδα ταξιδιού, εξαρτώνται πολύ από το πότε επισκέπτεστε. Κατά την υψηλή περίοδο Ιουλίου/Αυγούστου, οι τιμές διαμονής και ενοικίασης αυτοκινήτων μπορούν εύκολα να διπλασιαστούν ή να τριπλασιαστούν. Κατά τη διάρκεια της υψηλής περιόδου και ως ζευγάρι, ξοδέψαμε περίπου 72 € ανά άτομο ανά ημέρα, συμπεριλαμβανομένης της ενοικίασης αυτοκινήτου. Αν έχετε οικονομικό προϋπολογισμό, σκεφτείτε άλλους μήνες όπως Μάιο, Ιούνιο, Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο.

ΠΩΣ ΝΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΘΕΙΤΕ

Πριν περάσω από μερικά από τα κορυφαία μέρη για επίσκεψη στην Πελοπόννησο, επιτρέψτε μου να σας πω πώς μπορείτε να φτάσετε σε αυτήν την περιοχή και να ταξιδέψετε καλύτερα μέσα από αυτήν.

Μπαίνοντας μέσα

Το ταξίδι μου ξεκίνησε και τελείωσε στην πρωτεύουσα, καθώς το Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας είχε απλώς τις καλύτερες πτήσεις πτήσεων. Ορισμένες εποχικές πτήσεις τσάρτερ πραγματοποιούνται επίσης από διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις προς την Καλαμάτα , η οποία βρίσκεται στην καρδιά της χερσονήσου της Πελοποννήσου, καθώς και το αεροδρόμιο Πάτρας Άραξος , το οποίο βρίσκεται στη βορειοδυτική γωνία. Είναι πιθανό ότι το ξεκίνημα στην Αθήνα θα είναι το πιο εύκολο.

Με το αυτοκίνητο

Ταξίδεψα στην Πελοπόννησο με αυτοκίνητο, το οποίο ένιωθα σαν ένας ιδανικός τρόπος για να το κάνω. Θα σας προσφέρει εύκολη πρόσβαση σε πιο απομακρυσμένες πόλεις, γραφικούς παράκτιους δρόμους και κρυφές παραλίες. Επίσης, δεν περιορίζεστε από κανένα χρονοδιάγραμμα, ώστε να μπορείτε πιο εύκολα να κάνετε πρόοδο κάθε μέρα. Το κόστος ενός ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με την εποχή. μπορείτε να ελέγξετε τις τιμές εδώ .

Με τα μέσα μαζικής μεταφοράς

Μπορείτε να ταξιδέψετε στην Πελοπόννησο με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Θα πρότεινα να κοιτάξετε πρώτα τα τρένα. μπορείτε να δείτε έναν χάρτη του σιδηροδρομικού δικτύου εδώ . Η εταιρεία λεωφορείων KTEL μπορεί επίσης να βοηθήσει, αν και για ορισμένες βασικές διαδρομές θα μπορούσα να βρω μόνο μία εβδομαδιαία υπηρεσία, οπότε η χρήση λεωφορείων μπορεί να είναι λίγο πιο περιπετειώδης ή χρονοβόρα από το να έχετε το δικό σας αυτοκίνητο.

Η Πελοπόννησος δεν είναι αυστηρά γνωστή για σακίδια πλάτης και δεν έχει πραγματικά ξενώνες, οπότε αν είστε ταξιδιώτης με οικονομικό προϋπολογισμό θα πρέπει να βασιστείτε σε δωμάτια και B&B.

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Ξεκινώντας από την Αθήνα , θα ακολουθήσουμε περίπου μια κυκλική δεξιόστροφη διαδρομή γύρω από την Πελοπόννησο. Αυτές ήταν οι αγαπημένες μου στάσεις στην πορεία.

Κανάλι Κορίνθου

Η Διώρυγα της Κορίνθου χωρίζει την Πελοπόννησο από την ηπειρωτική Ελλάδα, με μια αυστηρή έννοια καθιστώντας τη χερσόνησο νησί. Χτισμένο το 1893, είναι πολύ στενό για να χωρέσει μεγάλα σύγχρονα πλοία, αλλά οι απόκρημνοι τοίχοι του το κάνουν πολύ όμορφο, ειδικά αν είστε τυχεροί που βλέπετε να περνάει ένα πλοίο.

Μερικά ερείπια της Αρχαίας Κορίνθου καθώς και η Ακρόπολη της Κορίνθου μπορούν επίσης να επισκεφθούν περίπου 15 χιλιόμετρα δυτικά.

Ναύπλιο

Παρά το γεγονός ότι είναι η πιο τουριστική πόλη της Πελοποννήσου (είναι μεγάλη επιτυχία για τους Αθηναίους το Σαββατοκύριακο), θα έλεγα ότι είναι επίσης μια από τις πιο όμορφες. Το Ναύπλιο είναι το ιδανικό σημείο εκκίνησης για ένα ταξίδι στην Πελοπόννησο.

Αγκαλιάζοντας την πλαγιά μιας χερσονήσου κορυφογραμμής του βουνού που στεφανώνεται από ένα ερειπωμένο ενετικό φρούριο, αυτή η ευχάριστη πόλη θα σας μαγέψει γρήγορα με τα στενά της δρομάκια, τα σπίτια με τα λουλουδάτα μπαλκόνια και τη λαμπερή θέα στη θάλασσα από το λιμάνι της.

Ενδιαφέρον γεγονός: η πρώτη πρωτεύουσα της σύγχρονης Ελλάδας δεν ήταν η Αθήνα ή η Θεσσαλονίκη… ήταν στην πραγματικότητα αυτή η μικρή πόλη που ονομάζεται Ναύπλιο.

Υπάρχουν πολλές ωραίες παραλίες κοντά. Ακριβώς πίσω από το βουνό, μπορείτε να βρείτε την απομονωμένη παραλία Παραλία Αρβανιτιά με υπέροχη θέα στον κόλπο. Σε μικρή απόσταση με το αυτοκίνητο βρίσκεται η παραλιακή πόλη Τολό , η οποία ήταν σίγουρα λιγότερο μαγευτική (μια στενή λωρίδα που ξεχειλίζει από παιδιά, σκυλιά, σκούτερ κ.λπ.), αλλά οδηγήστε μόλις 5 λεπτά πιο μακριά στην παραλία Κόκκινος Βράχος και θα έχετε τον εαυτό σας μικρό κομμάτι του παραδείσου.

Το Ναύπλιο είναι μια μεγάλη βάση για μια ημερήσια εκδρομή στις Μυκήνες , την άλλοτε πρωτεύουσα του πολιτισμού που προηγήθηκε των Αρχαίων Ελλήνων. Αν έχετε κάποια εκτίμηση της ιστορίας, θα εκπλαγείτε από τις δομές που μπόρεσαν να χτίσουν το 1600 π.Χ. περπατήστε μέσα από την Πύλη των Λεόντων και μπορείτε να φανταστείτε άλλες φυλές να κυριεύουν το δέος. Το εσωτερικό μουσείο θα σας δείξει πρώιμα έργα κεραμικής που είναι οι σαφείς πρόγονοι των μεταγενέστερων τεχνουργημάτων της αρχαίας εποχής.

Παραλιακή διαδρομή μέσω Λεωνιδίου

Φεύγοντας από το Ναύπλιο, οι περισσότερες διαδρομές της Πελοποννήσου φαίνεται να ακολουθούν την Ε65 και την Ε961 κάτω από το κέντρο της χερσονήσου.

Αλλά τι διασκεδαστικό είναι να ταξιδεύεις μόνο με αυτοκινητόδρομο !;

Η οδήγηση στην ακτή του Αργολικού Κόλπου θα διαρκέσει δύο φορές περισσότερο, αλλά είναι επίσης δύο φορές πιο γραφική.

Αυτή η υπέροχη διαδρομή σας προσφέρει υπέροχη θέα στη θάλασσα μέχρι το Λεωνίδιο , ένα παραδοσιακό ελληνικό χωριό που βρίσκεται στη βάση δύο επικών κορυφογραμμών βουνού. Ένας βουνίσιος δρόμος σας οδηγεί στη συνέχεια από το Λεωνίδιο προς τη Σπάρτη.

Περίπου στα μισά του δρόμου θα δείτε ένα παλιό μοναστήρι χτισμένο στην πλευρά ενός βράχου ψηλά (φαίνεται επάνω αριστερά στην παραπάνω φωτογραφία). Το ορεινό χωριό Κοσμάς αξίζει να σταματήσετε για μεσημεριανό γεύμα, ώστε να απολαύσετε τη ζωντανή και αξιολάτρευτη κεντρική πλατεία του.

Εάν δεν σας πειράζουν μερικοί στριφογυριστοί δρόμοι, τότε αυτό είναι πραγματικά ένα must-drive .

Σπάρτη & Μυστράς

Ο διαβόητος αντίπαλος της Αθήνας στην αρχαιότητα είναι σήμερα μια σύγχρονη επαρχιακή πόλη, αν και μου άρεσε πολύ η χαμηλών τόνων και μη τουριστική ατμόσφαιρα της Σπάρτης.

Περιστασιακά κρυμμένο πίσω από ένα τοπικό γήπεδο ποδοσφαίρου, μπορείτε στην πραγματικότητα να βρείτε μερικά ερείπια που ανήκουν στην αρχαία πόλη. Ομολογουμένως, δεν έχουν απομείνει πολλά, αλλά είναι ωραίο να έχετε τουλάχιστον μια μικρή περιπλάνηση εδώ. Perhapsσως, όπως εγώ, δεν μπορείτε να αντισταθείτε στο να αναφωνήσετε «αυτό… ΗΤΑΝ… Σπάρτη!» ενώ στεκόταν ανάμεσα στα ερείπια.

Δεν χρειάζεται να ψάξουμε για το λάκκο στο οποίο ο Λεωνίδας έριξε έναν Πέρση αγγελιοφόρο στα 300, καθώς αυτό ήταν απλώς μια φανταστική εφεύρεση (όπως και το μεγαλύτερο μέρος αυτής της ταινίας). Παρ ‘όλα αυτά, έμαθα ότι πράγματι έριξαν ανεπιθύμητους ανθρώπους σε ένα χάσμα κάπου στην οροσειρά του Ταϋγέτου. Πρέπει να αγαπήσω αυτούς τους Σπαρτιάτες.

Σπάρτη

Ενώ τα ερείπια της Σπάρτης είναι μικρά, σίγουρα θα εντυπωσιαστείτε πολύ με τα ερείπια της μεσαιωνικής οχυρωμένης πόλης του Μυστρά . Απέχει περίπου 15 λεπτά με το αυτοκίνητο έξω από τη Σπάρτη στις πλαγιές του Ταϋγέτου.

Με όλη την προσοχή συνήθως στην αρχαία περίοδο, μπορεί εύκολα να ξεχάσετε ότι η ελληνική ιστορία συνεχίστηκε για σχεδόν άλλες δύο χιλιετίες μετά. Αν και δεν είναι της κλασικής εποχής, πρέπει ακόμα να δείτε τον Μυστρά.

Αυτή η απίστευτη ύστερη βυζαντινή πόλη (με άλλα λόγια, ένα κατάλοιπο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας) θα χρειαστεί τουλάχιστον δύο ώρες για να εξερευνήσετε. Δεδομένου ότι οι πόλεις είχαν τη συνήθεια να χτίζονται σε βουνά για να αμυνθούν από το πυροβολικό κατά τη διάρκεια αυτής της ηλικίας, περιμένετε να χρειαστεί να σκαρφαλώσετε περίπου 350 μέτρα για να φτάσετε από την κορυφή στο κάτω μέρος ή το αντίστροφο.

Ημερήσια εκδρομή στο Γύθειο

Για ένα προαιρετικό παράδρομο, σκεφτείτε να πάτε στην ιστορική παραθαλάσσια πόλη του Γυθείου, καθώς και στην κοντινή παραλία ναυαγίου Δημητρίου .

Αυτό το φορτηγό πλοίο ακινητοποιήθηκε εδώ το 1981, με φήμες να λένε ότι διακινούσε τσιγάρα μεταξύ Τουρκίας και Ιταλίας. Κάνει ένα αρκετά δροσερό σκηνικό ενώ περνάτε ένα απόγευμα στην παραλία.

Ορεινή διαδρομή μέσω Καλαμάτας

Από τη Σπάρτη, είναι μια άλλη εξαιρετικά γραφική διαδρομή στα βουνά ακολουθώντας τον δρόμο EO82. Το GPS σας σίγουρα θα σας συστήσει να οδηγείτε παντού μέσω αυτοκινητοδρόμων, αλλά αυτή η ορεινή διαδρομή φάνηκε πολύ πιο διασκεδαστική.

Σταματήσαμε για μια γρήγορη βουτιά στη θάλασσα στην πόλη της Καλαμάτας, στη συνέχεια προχωρήσαμε κατά μήκος της ακτής προς τη μικρή πόλη της Κορώνης, η οποία κατέληξε να είναι η αγαπημένη μου στάση στην Πελοπόννησο.

Η ακτογραμμή νοτιοανατολικά της Καλαμάτας προορίζεται επίσης για καταπληκτική οδήγηση. Αξίζει να εξεταστεί αυτή η διαδρομή εάν πηγαίνετε στη χερσόνησο της Μάνης.

Κορώνη

Ο μόνος λόγος που καταλήξαμε στην Κορώνη ήταν ότι δεν βρήκαμε καταλύματα σε λογικές τιμές στην κοντινή Μεθώνη – και τι ευτυχές ατύχημα ήταν αυτό. Byταν μακράν η αγαπημένη μου στάση σε αυτό το ταξίδι, αν και ομολογουμένως είμαι κορόιδο για χαμηλών τόνων και γοητευτικά μέρη όπως αυτό.

Αυτή η παραθαλάσσια πόλη έχει ένα μικρό λιμάνι με αλιευτικά σκάφη, μια σειρά από παραθαλάσσιες ταβέρνες και εστιατόρια και ένα μικρό σπάγκο από στενά δρομάκια όπου μπορείτε να επιλέξετε μερικά υπέροχα B & B. Επισκεφθήκαμε κατά τη διάρκεια ενός ήσυχου χρόνου, το οποίο πιθανότατα προσέφερε στην Κορώνη κάποια επιπλέον γοητεία, αν και με εντυπωσίασε ως γραφικό και αυθεντικό από κάθε άποψη.

Η Κορώνη έχει τρεις παραλίες σε κοντινή απόσταση με τα πόδια, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε να αφήσετε το αυτοκίνητό σας μόνο του για λίγο (αν βρίσκεστε σε οδικό ταξίδι, δηλαδή) και απλά να απολαύσετε την πόλη και τις κοντινές παραλίες για λίγες ημέρες.

Υπάρχει επίσης ένα μεγάλο ερείπιο κάστρου με θέα στην πόλη. Χτίστηκε κάποτε στη βυζαντινή εποχή και αναπτύχθηκε περαιτέρω από τους Βενετούς τον 13ο αιώνα, εποχή κατά την οποία η Δημοκρατία της Βενετίας είχε πολλά φυλάκια κατά μήκος των βαλκανικών και ελληνικών ακτών.

Πύλος

Η μικρή πόλη της Πύλου προστατεύεται από τις θάλασσες από μια ασβεστολιθική κορυφογραμμή, η οποία σχηματίζει έναν όμορφο κόλπο. Φαίνεται ότι πολλοί ταξιδιώτες πηγαίνουν στη Μεθώνη νοτιότερα, μια παραθαλάσσια πόλη παρόμοιου μεγέθους με παλιά βυζαντινή οχύρωση. Ωστόσο, αφού βρήκαμε ένα καλύτερο μέρος για να μείνουμε στην Πύλο, εδώ καταλήξαμε να βασιστούμε.

Στην Πύλο, μπορείτε να απολαύσετε την υπέροχη θέα του ηλιοβασιλέματος στον κόλπο, να επισκεφθείτε την παραλία σε σχήμα ημισελήνου στον κόλπο της Βοϊδοκοιλιάς και να δείτε το ενετικό κάστρο.

Η επόμενη προφανής στάση είναι να πάτε στην αρχαία πόλη της Ολυμπίας, η οποία απέχει περίπου 2 ώρες με το αυτοκίνητο βόρεια. Ωστόσο, καθώς είχαμε ήδη κάνει κράτηση για πλοίο, ξεκινήσαμε κατευθείαν για τη Ζάκυνθο.

Νησί Ζακύνθου

Αν και δεν είναι αυστηρά μέρος της περιοχής της Πελοποννήσου, μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να προσθέσετε αυτό το νησί στο δρομολόγιό σας. Στην πραγματικότητα είναι κάπως στο δρόμο. το πλοίο για τη Ζάκυνθο διαρκεί λίγο περισσότερο από μία ώρα και αναχωρεί από την Κυλλήνη στα βορειοδυτικά της Πελοποννήσου.

Η Ζάκυνθος είναι κυρίως γνωστή για δύο πράγματα: την περίφημη παραλία ναυαγίων της και το γεγονός ότι μπορείτε εύκολα να εντοπίσετε θαλάσσιες χελώνες καρέτα σε ορισμένες τοποθεσίες. Συνάντησα μία από αυτές τις καρέττες καρέττες κατά τη διάρκεια του κολύμβησης με αναπνευστήρα και έκανε ένα μαγικό χαρακτηριστικό αυτού του ταξιδιού. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στον ταξιδιωτικό οδηγό της Ζακύνθου .

Λάβετε υπόψη ότι η Ζάκυνθος είναι ένα μάλλον εμπορικό νησί διακοπών, τουλάχιστον σε σύγκριση με την ηπειρωτική Πελοπόννησο. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που κυκλοφορούν με τετράτροχα ποδήλατα, πλήθος το καλοκαίρι και ένα μεγάλο hotspot για πάρτι στον Λαγανά. Εάν βρίσκεστε σε ένα καθαρά πολιτιστικό ταξίδι, όλα στη Ζάκυνθο μπορεί να μην είναι απόλυτα του γούστου σας. Ωστόσο, έχει άφθονη γοητεία μακριά από την κεντρική εμπορική παραλία.

Ενώ βρίσκεστε στη γειτονιά, θα ήταν κρίμα να μην περάσετε τουλάχιστον μερικές ημέρες στο νησί για την εκπληκτική θέα στον γκρεμό και την ευκαιρία να κολυμπήσετε με θαλάσσιες χελώνες.

Φαράγγι Βουραϊκού

Βρίσκεται στα βόρεια της Πελοποννήσου, αυτό ήταν ένα αιφνιδιαστικό χαρακτηριστικό του ταξιδιού μου και άξιζε τη μικρή παράκαμψη καθ ‘οδόν προς τους Δελφούς. Η γραμμή Διακόφτο-Καλάβρυτα είναι ένας ορεινός σιδηρόδρομος μονής τροχιάς που διασχίζει το φαράγγι του Βουραϊκά, περνώντας από θαυμάσια τοπία, όπως καταρράκτες, σπήλαια και ποτάμι που περνάει μέσα από μια πυκνά δασωμένη κοιλάδα.

Το τρένο είναι τουριστικό αξιοθέατο, αλλά χρησιμοποιείται επίσης πραγματικά από τους επιβάτες. Το τρένο ταξιδεύει με ταχύτητα μόλις 30-40km/h, με μια οδοντωτή πίστα να το ανεβάζει σε μερικές από τις πιο απότομες πλαγιές. Μερικές φορές θα δείτε ανθρώπους να περπατούν στη μέση των σιδηροδρομικών γραμμών, καθώς διπλασιάζεται ως μονοπάτι πεζοπορίας. Η διαδρομή διαρκεί λίγο περισσότερο από μία ώρα με το τρένο και 7 ώρες με τα πόδια, με το μονοπάτι να περνά μέσα από στενά τούνελ, παλιές μεταλλικές γέφυρες και άλλα διασκεδαστικά στοιχεία. Αυτό το ιστολόγιο σας λέει περισσότερα για την πεζοπορία.

Το τρένο φεύγει από την πόλη Διακοπτό, αν και έμεινα στον κοντινό Ελαιώνα. Μου άρεσε αυτή η αυθεντική και χαμηλών τόνων πόλη, η οποία έχει μια μικρή παραλία που φαινόταν να χρησιμοποιείται περισσότερο από ντόπιους Έλληνες παρά διεθνείς τουρίστες. Πίσω σας, μια μεγάλη κορυφογραμμή βουνού λειτουργεί ως φόντο, ενώ μπροστά σας υπάρχει ο Κορινθιακός κόλπος με την ελληνική ηπειρωτική χώρα πίσω.

Η τελευταία στάση του τρένου στα Καλάβρυτα αξίζει να μείνετε τουλάχιστον μερικές ώρες. Το Δημοτικό Μουσείο δίνει μια εικόνα για μια φρικιαστική σφαγή των Ναζί που έλαβε χώρα εκεί, καθώς και το πλαίσιο για τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο και τη γερμανική κατοχή στην Ελλάδα γενικότερα. Δεν ήξερα το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων και βρήκα αυτό το μουσείο πολύ εκπαιδευτικό.

Δελφοί

Έχω πολύ προτείνουμε να επισκεφθείτε τους Δελφούς, αλλά κάνετε στον εαυτό σας μια χάρη από την ανάγνωση γι ‘αυτό εκ των προτέρων (τουλάχιστον, αν δεν είστε ήδη εξοικειωμένοι με αυτή την UNESCO-απαριθμούνται χώρο). Χαίρομαι που ερεύνησα τους Δελφούς εκ των προτέρων στη Βικιπαίδεια και διάβασα τον ελληνικό μου οδηγό ιστορίας, ή ίσως να μην τον εκτιμούσα τόσο πολύ.

Κατά τους αρχαίους χρόνους, η τοποθεσία των Δελφών θεωρούνταν μια πύλη που θα σας επέτρεπε να επικοινωνείτε με τους Θεούς. Οι άνθρωποι ήρθαν στους Δελφούς από όλη την Ελλάδα και πέρα ​​για να τους πουν το μέλλον τους από το Μαντείο. Πριν πάνε οι Έλληνες στον πόλεμο, πήγαιναν στους Δελφούς για να ακούσουν την προφητεία τους. Ομοίως, ένας αγρότης μπορεί να πάει στους Δελφούς για να μάθει αν οι σοδειές θα είναι καλές την επόμενη χρονιά. Τεράστιες γραμμές σχηματίζονταν έξω κάθε φορά που το Oracle βρισκόταν σε συνεδρίαση.

Ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν τώρα ότι οι ρωγμές στα βράχια απελευθέρωναν τότε αέριο αιθυλένιο, το οποίο έκανε τους ιερείς ψηλά και τους έδιναν οράματα. Τρελός!

Πολλά ερείπια φαίνονται στον χώρο, συμπεριλαμβανομένης της βάσης και των στηλών του Ναού του Απόλλωνα, όπου παραδόθηκαν οι προφητείες. Δεδομένου ότι οι Δελφοί είχαν τέτοια θρησκευτική σημασία, τοποθετήθηκαν πολλά μνημεία αφιερωμένα σε ελληνικές παρατάξεις ή αναμνηστικές νίκες. Υπάρχει επίσης ένα μεγάλο θέατρο και ένα γήπεδο στην κορυφή του βουνού, τα ερείπια των οποίων σώθηκαν.

Με μπερδεύει το μυαλό ότι τίποτα από όλα αυτά δεν λέγεται στην πραγματικότητα μέσα στο αρχαιολογικό συγκρότημα, το οποίο προσφέρει απλώς μερικές πλάκες με ημερομηνίες και γενικές περιγραφές. Πάνω από 500 προφητείες επιβίωσαν, οι οποίες νομίζετε ότι θα μπορούσαν να υφανθούν σε μια διαδραστική ή αφηγηματική παράσταση που μιλά πραγματικά για τη φαντασία. Αλίμονο, οι Δελφοί δεν κρίθηκαν άξιοι για ένα πιο εκπαιδευτικό μουσείο. (Συγγνώμη, γίνομαι λίγο κακό εδώ … απλώς μου φάνηκε μια τέτοια χαμένη ευκαιρία!)

Θέα από το μπαλκόνι του ξενοδοχείου Δελφών

Ο αρχαιολογικός χώρος θα διαρκέσει αρκετές ώρες για να δει, οπότε μπορεί δυνητικά να γίνει σε ενδιάμεση στάση ή ακόμα και ως ημερήσια εκδρομή από την Αθήνα. Εάν δεν βιάζεστε, μπορείτε να μείνετε στην πόλη των Δελφών, όπου τα περισσότερα ξενοδοχεία προσφέρουν υπέροχη θέα στην κοιλάδα παρακάτω. Διασκεδαστικό γεγονός: οι απόψεις των Δελφών είναι όλες προστατευμένες και πρέπει να διατηρούνται απόλυτα παρθένες. Ακόμη και ηλεκτρικοί πυλώνες ανακατευθύνονται γύρω από την κοιλάδα για να μην την κόψουν.

Εάν δεν μένετε στους Δελφούς, τότε η κοντινή παραθαλάσσια πόλη του Γαλαξιδίου αποτελεί επίσης ένα όμορφο (αν και ακριβό) μέρος για να μείνετε.

Γαλαξίδι

Μονή Οσίου

Με τους Δελφούς να καταργούνται από τη λίστα, το δρομολόγιο της Πελοποννήσου πλησίαζε στο τέλος του, με το ταξίδι της επιστροφής στην Αθήνα να απομένει. Όμως, όπως ήθελε η τύχη, είδα ένα μοναστήρι επισημασμένο στους Χάρτες Google ενώ έψαχνα για οδηγίες.

Αποδείχθηκε ότι είναι Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ιεράς Μονής Οσίου Λουκά, κατατεθέν από την UNESCO . Δεν είναι μόνο ένα εξαιρετικό παράδειγμα βυζαντινής αρχιτεκτονικής του 11ου αιώνα, αλλά διαθέτει επίσης έναν υπέροχο κήπο με θέα σε μια όμορφη κοιλάδα με κυπαρίσσια και ελιές, όπου μπορείτε να πιείτε έναν καφέ ή ένα κατάστημα για παραδοσιακά τοπικά προϊόντα.

Χαίρομαι που σταμάτησα εδώ για να δω τα κτίρια και τις βυζαντινές τοιχογραφίες και ψηφιδωτά τους. Το μοναστήρι εξακολουθεί να χρησιμοποιείται, οπότε μπορείτε να δείτε μοναχούς που φορούν μαύρες ρόμπες να συνεχίζουν τις δουλειές τους.

Αθήνα

Τέλος, επιστρέφει στην Αθήνα για να πάρει την πτήση της επιστροφής. Παρόλο που η Αθήνα μπορεί να μην ανταποκρίνεται στη φαντασία όλων – είναι σε μεγάλο βαθμό μια σύγχρονη πόλη που κυριαρχείται από πολυκατοικίες της δεκαετίας του 1970 – είναι ωστόσο μια ουσιαστική στάση σε κάθε ταξίδι στην Ελλάδα. Η Ακρόπολη και τα μουσεία ιστορίας είναι απίστευτα.

Για να τελειώσετε το ταξίδι σας με υψηλή νότα, πάρτε ένα ή δύο κοκτέιλ σε ένα από τα μπαρ στον τελευταίο όροφο γύρω από την πλατεία Μοναστηρακίου ή ανεβείτε στο όρος Λυκαβηττός από όπου μπορείτε να απολαύσετε τη θέα στο ηλιοβασίλεμα της Ακρόπολης και της πόλης γύρω από αυτήν. Καθώς παρακολουθείτε τον ήλιο να βουτά πίσω από τον ορίζοντα, μπορείτε να αναλογιστείτε ένα εκπληκτικό οδικό ταξίδι που σας έδειξε την αυθεντική ηπειρωτική Ελλάδα και σας οδήγησε στην καρδιά του αρχαίου κόσμου.

επίσης κατέβασε την εφαρμογή από το play store για να έχεις τον έλεγχο των τιμών στο κινητό σου,για το επόμενο σου ταξίδι !!

αεροπορικά εισητήρια

Διακοπές στην Πελοπόννησο

παραθαλάσσιο δάσος της Ελλάδας

Πελοπόννησος τοπ παραλίες

πράγματα να κάνετε στην Αθήνα

“Κλείστε Τώρα Ξενοδοχείο και Πληρώστε Λιγότερα!

Μαρία Παπαπέτρου
Μαρία Παπαπέτρου

Ελεύθερη ψυχή, αιώνια περιπλανώμενη, η Μαρια γοητεύεται από τα άγνωστα μονοπάτια και τους μακρινούς ορίζοντες.