Τι να επισκεφτείτε στην Πράγα, την πρωτεύουσα της Τσεχίας

Η Πράγα είναι μια από τις πόλεις με τις περισσότερες επισκέψεις στον κόσμο και, αναμφίβολα, για εξαιρετικούς λόγους. Το 2016, σχεδόν έξι εκατομμύρια άνθρωποι επισκέφτηκαν την Πράγα και η πόλη έγινε η 20η πιο περιζήτητη από τους τουρίστες.

Η αρχιτεκτονική κληρονομιά του ιστορικού του κέντρου είναι ανεκτίμητη και ο ποταμός Μολδάβα προσθέτει μια ρομαντική πινελιά στην πόλη .

Σκαρφαλωμένη πάνω σε λόφους, στις όχθες του ποταμού Μολδάβα, η Πράγα είναι η πρωτεύουσα της Τσεχικής Δημοκρατίας. Είναι απίστευτο πόση αρχιτεκτονική και πολιτιστική κληρονομιά έχει αυτή η πόλη.

Είναι γνωστή ως « Πόλη των εκατό κώνων » και είναι γεμάτη όμορφες γέφυρες . Η Πράγα ήταν μια ουσιαστική στάση στις εμπορικές διαδρομές που συνέδεαν τον Βορρά και τον Νότο της Ευρώπης . Τα ίχνη δείχνουν ότι οι Κέλτες εγκαταστάθηκαν εδώ τον 3ο και 4ο αιώνα π.Χ.

Η Πράγα έχει τόσα πολλά να δείτε που πρέπει να προγραμματίσετε καλά το ταξίδι σας, για να βεβαιωθείτε ότι θα αξιοποιήσετε στο έπακρο κάθε τοποθεσία και θα έχετε αξέχαστες διακοπές.

Κάρτα Revolut: Η καλύτερη λύση για τους ταξιδιώτες!

Τοπ 5 της Πράγας

1. Γέφυρα του Καρόλου

2.Κάστρο της Πράγας

3. Καθεδρικός ναός του Αγίου Βίτου

4. Αστρονομικό ρολόι Orloj

5.Πλατεία Παλιάς Πόλης

Επισκεφθείτε την Πράγα – Τι πρέπει να γνωρίζετε

Ξυπνήστε νωρίς και γίνετε πρώτοι σε μνημεία, μουσεία ή άλλα ορόσημα.

Η Τσεχική Δημοκρατία δεν έχει υιοθετήσει ακόμη το Ευρώ και το τοπικό της νόμισμα είναι η Τσεχική Κορόνα (γνωστή ως Korunní στα Τσεχικά), συντομευμένη ως CZK. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να πάρετε Κορούνα για τις μέρες σας στην Πράγα.

Μπορείτε να κάνετε ανάληψη μετρητών στο τοπικό νόμισμα με την πιστωτική ή χρεωστική σας κάρτα σε ένα ΑΤΜ (που ονομάζεται Bankomat στα Τσεχικά) ή να ανταλλάξετε χρήματα σε μια ειδική επιχείρηση.

Υπάρχουν χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις ανταλλαγής συναλλάγματος, ειδικά στις τουριστικές περιοχές, αλλά πρέπει να είστε προσεκτικοί γιατί ορισμένες χρεώνουν υψηλές χρεώσεις υπηρεσιών ή έχουν άθλιες τιμές μετατροπής. Μπορείτε να εμπιστευτείτε το eXchange στην οδό Kaprova 14/13, κοντά στην Παλιά Πλατεία.

Δείτε και αυτό:Πράγα Αξιοθέατα και Δραστηριότητες με Κορυφαία Βαθμολογία

Τι είναι Πράγα 1, Πράγα 2, Πράγα 3…;

Η διαίρεση της Πράγας σε αριθμημένες περιοχές ή περιοχές είναι παρόμοια με τη διοικητική διαίρεση που γνωρίζουμε ως Ενορίες.

Μερικά είναι επίσης απλά, για παράδειγμα, η Πράγα 1 είναι η Παλιά Πόλη και η Πράγα 2 είναι η Νέα Πόλη .

Μετά από αυτό, γίνεται περίπλοκο. Από τη μία, μιλώντας γενικά, όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός, τόσο πιο μακριά βρίσκεσαι από το κέντρο της πόλης.

Από την άλλη, η όμορφη γειτονιά της Letna, απέναντι από το ποτάμι και από την Παλιά Πόλη, είναι η Πράγα 7 και το μακρινό Nusle είναι η Πράγα 4 .

Ακολουθεί μια συμβουλή : προσπαθήστε να αγνοήσετε αυτές τις αριθμημένες συνοικίες και, όταν χρειάζεται, επικεντρωθείτε στο όνομα της γειτονιάς.

Καλύτερη εποχή για να επισκεφθείτε την Πράγα

Έχω επισκεφθεί την Πράγα τρεις ή τέσσερις φορές και πάντα σε διαφορετικές εποχές του χρόνου. Έζησα εντελώς διαφορετικές θερμοκρασίες και καιρικές συνθήκες. Το καλοκαίρι είχε λιακάδα και ζέστη και το χειμώνα χιόνιζε και κρύο, με θερμοκρασίες 17 βαθμών Κελσίου κάτω από το μηδέν.

Οκτώβριος και Νοέμβριος – Φθινοπωρινά Ζεστά Χρώματα

Ο Οκτώβριος είναι μια εξαιρετική επιλογή. Τα πλήθη των καλοκαιρινών τουριστών έχουν φύγει και ο καιρός είναι ήπιος με σχεδόν τόσες δραστηριότητες και εκδηλώσεις όπως και τους προηγούμενους μήνες. Είναι αλήθεια ότι νιώθεις ότι η πόλη ετοιμάζεται για το χειμώνα, όμως. Η πόλη δεν είναι τόσο ζωντανή και ετοιμάζεται για την πρώτη χιονόπτωση. Τα φύλλα αλλάζουν στα πάρκα της Πράγας και καλύπτονται με τα χρυσαφένια χρώματα του φθινοπώρου. Είναι ακόμα εκπληκτικό να το βλέπεις, όμως!

Νοέμβριος έως Μάρτιος – Κρύο και ίσως λίγο χιόνι

Μεταξύ των μέσων Νοεμβρίου και του Μαρτίου, κάνει κρύο. Όχι τόσο κρύο όσο ήταν, για να λέμε την αλήθεια. Δεν χρειάζεται να είσαι πολύ μεγάλος για να μιλήσεις για περασμένους χειμώνες, όταν το χιόνι ήταν ψηλό και το ποτάμι πάγωσε, μετατρέποντας έτσι σε ένα φυσικό παγοδρόμιο. Όμως οι καιροί αλλάζουν. Ναι, είναι ακόμα κρύο και κατ’ εξαίρεση η θερμοκρασία μπορεί να πέσει στους 20 βαθμούς Κελσίου κάτω από το μηδέν, αλλά γενικά είναι γύρω στους μηδέν βαθμούς Κελσίου.

Λάβετε υπόψη ότι το ηπειρωτικό κρύο είναι διαφορετικό, πιο υποφερτό και ότι το σώμα μας βιώνει αυτούς τους μηδενικούς βαθμούς με τον ίδιο τρόπο που θα βιώναμε τους 10 βαθμούς Κελσίου σε ένα πιο υγρό κλίμα. Αυτή είναι η εποχή του χρόνου που οι τιμές και ο αριθμός των τουριστών πέφτουν ταυτόχρονα με τη θερμοκρασία. Επισκέφτηκα την Πράγα δύο φορές αυτήν την εποχή του χρόνου και μου άρεσε να βλέπω την πόλη καλυμμένη με χιόνι παρά το κρύο.

Πολλοί άνθρωποι φαντασιώνονται για ένα ταξίδι στην Πράγα καλυμμένο με χιόνι. Μας θυμίζει χριστουγεννιάτικες κάρτες. Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια, χιονίζει λιγότερο και για μικρότερες περιόδους. Είναι αδύνατο να προσδιορίσετε την τέλεια στιγμή για να δείτε χιόνι. Μια χιονοθύελλα θα μπορούσε να έρθει νωρίς τον Νοέμβριο ή θα μπορούσατε να φτάσετε στο χειμώνα χωρίς να εντοπίσετε ούτε μια νιφάδα χιονιού. Όλα είναι θέμα τύχης.

Απρίλιος έως Ιούνιος – Η Άνοιξη φτάνει

Μετά τους σκοτεινούς και ζοφερούς χειμερινούς μήνες, οι άνθρωποι στην Πράγα ετοιμάζονται για την άνοιξη. Και η πόλη μεταμορφώνεται με τα πρώτα σημάδια της νέας σεζόν. Τα πάρκα είναι γεμάτα κόσμο και υπάρχει μια σπάνια αίσθηση ευτυχίας στον αέρα. Όλοι βγαίνουν έξω και κανείς δεν πάει σπίτι κατευθείαν από τη δουλειά. Πρώτον, υπάρχει μια στάση για μια μπύρα και για παρέα με φίλους.

Ακόμα κι έτσι, ο Απρίλιος μπορεί να είναι γκρίζος, βροχερός και κρύος. Τα δέντρα παραμένουν γυμνά μέχρι αργά. Τα πάρκα άρχισαν να παίρνουν το χρώμα των πρώτων φύλλων την τελευταία εβδομάδα του μήνα. Τον Μάιο, όλα είναι σε πλήρη άνθιση και είναι μια καλή στιγμή για να επισκεφθείτε την Πράγα, πριν από την τουριστική εισβολή το καλοκαίρι και με καλό καιρό. Ο Ιούνιος είναι όταν αρχίζεις να νιώθεις ότι έρχεται το καλοκαίρι και μαζί του οι λαϊκές αγορές, οι πολιτιστικές εκδηλώσεις και οι υπαίθριες συναυλίες. Για πολλούς, αυτή είναι η καλύτερη εποχή για να ταξιδέψετε στην Πράγα.

Ιούλιος έως Σεπτέμβριος – Ζωντανό και βροχερό καλοκαίρι

Πριν από οτιδήποτε άλλο επιτρέψτε μου να διευκρινίσω ότι εδώ βρέχει το καλοκαίρι. Και βρέχει πολύ. Ο Αύγουστος είναι ο τρίτος μήνας του έτους με τις μεγαλύτερες βροχοπτώσεις. Ιούλιος, τέταρτος μήνας. Αλλά η θερμοκρασία είναι σταθερή και ευχάριστη και υπάρχει μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα στον αέρα. Ο κόσμος είναι πιο χαλαρός και ο ρυθμός της πόλης επιβραδύνεται. Αλλά καθώς οι ντόπιοι της πόλης πηγαίνουν για διακοπές, οι τουρίστες συνωστίζονται στις πιο ενδιαφέρουσες γειτονιές. Είναι δύσκολο να βρεις κατάλληλο κατάλυμα και ο αριθμός των τουριστών είναι ασφυκτικός.

Από την άλλη πλευρά, είναι μια καλή εποχή του χρόνου για να εξερευνήσετε την Πράγα έξω από το μονοπάτι: στα πιο απομακρυσμένα πάρκα, κάτι συμβαίνει, εκδηλώσεις, συγκεντρώσεις. Μια στιγμή για να εκπλαγείτε. Επισκέφτηκα την Πράγα αυτή την εποχή του χρόνου και μου άρεσε να βλέπω την πόλη, φωτεινή και με καλό καιρό.


Κορυφαία πράγματα να κάνετε στην Πράγα

 1. Γέφυρα του Καρόλου
 2. Κάστρο της Πράγας
 3. Καθεδρικός ναός του Αγίου Βίτου
 4. Orloj – Αστρονομικό ρολόι της Πράγας
 5. Κάστρο Karlstejn
 6. Πλατεία Παλιάς Πόλης
 7. Πύργος Πέτριν
 8. Πλατεία Wenceslas
 9. Άγιος Μαρτίνος Ροτόντα
 10. Χορευτικό Σπίτι
 11. Εκκλησία της Παναγίας πριν από τον Týn
 12. Ο τοίχος του Λένον
 13. Μονή Στράχοφ
 14. Δημοτικό Μέγαρο
 15. Πάρκο Petrín
 16. Clementinum (Klementinum)
 17. Παλαιό εβραϊκό νεκροταφείο
 18. Εθνικό μουσείο
 19. Εθνικό Θέατρο
 20. Γειτονιά Josefov
 21. Πύργος πούδρας
 22. Εβραϊκό Μουσείο της Πράγας

Πράγα Αξιοθέατα και Δραστηριότητες με Κορυφαία Βαθμολογία(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)


Χάρτης με αξιοθέατα στην Πράγα

Χάρτης με τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα της Πράγας


Τα καλύτερα μέρη για επίσκεψη στην Πράγα

ταξίδι στην Πράγα
ταξίδι στην Πράγα

Για τους τουρίστες, η Πράγα είναι συνήθως αυτές οι πέντε γειτονιές :

 1. Νέα Πόλη (Nové Město),
 2. Παλιά Πόλη (Staré Město),
 3. Εβραϊκή Γειτονιά (Jisefov),
 4. Μικρή Πόλη (Malá Strana),
 5. και Κάστρο (Hradcany).

Θα σας παρουσιάσω καθεμία από αυτές τις γειτονιές, ώστε να καταλάβετε πώς είναι οργανωμένη η πόλη για τους τουρίστες και έτσι να μπορείτε εύκολα να φτιάξετε ένα δρομολόγιο στην Πράγα.

Δείτε επίσης την άλλη ενότητα όπου γράφω για τα μνημεία της τσεχικής πρωτεύουσας , με πρακτικές πληροφορίες και την Ιστορία καθενός από τα καλύτερα μέρη για επίσκεψη στην Πράγα .

Αλλά πρώτα, ας μιλήσουμε για τις γειτονιές.

Αεροπορικά εισιτήρια για Πράγα

1. Νέα Πόλη

Η Νέα Πόλη της Πράγας περικυκλώνει την Παλιά, κρατώντας την απομονωμένη δίπλα στο ποτάμι και χωρίζοντάς την από τις νεότερες γειτονιές Vinohrady και Zizkov.

Παρά το όνομα, δεν υπάρχει τίποτα νέο για αυτό το μέρος της πόλης. Το όνομα έρχεται ως σύγκριση με την Παλιά Πόλη, ακόμη παλαιότερη από αυτήν, αλλά ιδρύθηκε το 1383 από τον βασιλιά Κάρολο Δ’.

Σήμερα υπάρχει μια ωραία ισορροπία μεταξύ μοντέρνων και ιστορικών στοιχείων, με τη μνημειώδη πλατεία Wenceslas στο κέντρο, στην κορυφή του Εθνικού Μουσείου και το θρυλικό έφιππο άγαλμα όπου, σύμφωνα με την τοπική παράδοση, τα νεαρά ερωτοπούλια κανονίζουν τα ραντεβού τους πίσω από το άλογο.

Αυτή η πλατεία ήταν γεμάτη κόσμο σε κρίσιμες στιγμές της Ιστορίας της χώρας. Αυτή είναι η τοποθεσία όπου η Τσεχοσλοβακία έγινε ανεξάρτητη μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και όπου οι Γερμανοί παρέλασαν μετά την προσάρτηση του 1938. Στα λιθόστρωτα της, οι κάτοικοι της Πράγας προσπάθησαν να αντισταθούν στη σοβιετική κυριαρχία και ο νεαρός φοιτητής Jan Palach αυτοκτόνησε σε ένδειξη διαμαρτυρίας. ακριβώς στο σημείο όπου μπορείτε να δείτε το διακριτικό μνημείο προς τιμήν της θυσίας του. Τελικά, εκεί οι Τσέχοι ξεκίνησαν τη Βελούδινη Επανάσταση που επανέφερε τη δημοκρατία.

Σήμερα, είναι μια ζωντανή τοποθεσία, ένας κόμβος τοπικών καταστημάτων, πάντα απασχολημένος με κόσμο. Εξυπηρετείται από δύο σταθμούς του μετρό όπου οι τρεις γραμμές του μετρό αλληλοκαλύπτονται και από εδώ μπορείτε εύκολα να φτάσετε στο ποτάμι, στις νέες γειτονιές Zizkov και Vinohrady κατεβαίνοντας τη λεωφόρο Narodni και στην παλιά καρδιά της πόλης μπαίνοντας στα στενά μεσαιωνικά δρομάκια.

Όχι πολύ μακριά από εδώ, σε απόσταση πέντε λεπτών με τα πόδια, θα φτάσετε στην πλατεία Karlovo με το όμορφο πάρκο της, όπου, κατά τον Μεσαίωνα, υπήρχε μια αγορά βοοειδών.

Η λεωφόρος Narodni που χρησιμεύει ως σύνορο έχει μια πλούσια ιστορία και είναι το μέρος όπου θα δείτε τα δύο πιο σημαντικά ιστορικά καφέ της Πράγας: τη Slavia, στη γωνία που βλέπει στο ποτάμι, και το Λούβρο, πιο πάνω στο δρόμο, σε ένα δευτερόλεπτο πάτωμα. Απέναντι από τη Σλάβια, το Εθνικό Θέατρο, ένα μεγαλοπρεπές κτίριο φτιαγμένο με δημόσια συνδρομή, που σημαίνει με δωρεές ανώνυμων πολιτών. Ήταν μια εποχή που, αν και ήταν μέρος της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας, η Βοημία ήταν έντονα εθνικιστική και ένιωθε την ανάγκη να φέρει το θέατρο στα Τσεχικά στις μάζες, λαμβάνοντας υπόψη ότι όλες οι πολιτιστικές εκδηλώσεις παίζονταν στα γερμανικά.

Αν ακολουθήσετε αυτή τη λεωφόρο απέναντι από το ποτάμι, θα περπατήσετε στη γέφυρα Legií. Στα μισά του δρόμου, θα δείτε μερικές σκάλες που θα σας μεταφέρουν στο νησί των Shooters. Αυτός ο ιστότοπος έχει ανακαινιστεί πρόσφατα και τώρα έχει αυστηρούς κανόνες (για παράδειγμα, δεν μπορείτε να καταναλώσετε αλκοόλ). Είναι μια ευχάριστη περιοχή, αλλά, το πιο σημαντικό, από την άκρη του νησιού, θα έχετε τις καλύτερες φωτογραφίες της Γέφυρας του Καρόλου, που πλαισιώνεται όμορφα από τα ιστορικά κτίρια της Πράγας.

Στο πίσω μέρος του θεάτρου θα βρείτε ένα ενδιαφέρον μέρος της πόλης, απομονωμένο, γεμάτο ενδιαφέροντα καφέ και εστιατόρια, όπου ένας τουρίστας μπορεί να χαθεί με ασφάλεια, περπατώντας μέχρι να φτάσει στην οδό Myslikova (πλατύτερη και ξεκάθαρα το τέλος αυτής της μικρογειτονιάς ) ή, ανεβαίνοντας, τη Spálena και τον σταθμό του μετρό Narodni Trida.

Περπατώντας από το Εθνικό Θέατρο δίπλα στον ποταμό Μολδάβα, θα παρατηρήσετε τις γοητευτικές προσόψεις των κτιρίων και το νησί στη μέση του ποταμού, το οποίο είναι εύκολο να φτάσετε αν αποφασίσετε να περάσετε λίγο χρόνο για να το εξερευνήσετε.

Δεν θα σας βοηθήσει να παρατηρήσετε ένα περίεργο κτίριο σε μια γωνία, που ονομάζεται Σπίτι που Χορεύει. Υπάρχει ένα καφέ-εστιατόριο στην κορυφή και, αν σας ενδιαφέρει να μάθετε περισσότερα, αυτό το κτίριο φτιάχτηκε σε αυτό το μοντέρνο στυλ στη μέση των κλασικών κτιρίων για να γεμίσει μια τρύπα που έμεινε μετά από βομβαρδισμό κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Διασκεδαστικό γεγονός : ο πρώτος πρόεδρος της σύγχρονης Τσεχοσλοβακίας, Βάτσλαβ Χάβελ, μεγάλωσε στη διπλανή πόρτα και συμμετείχε προσωπικά στη δημιουργία του Σπίτι που Χορεύει.

Αν περπατήσετε από εδώ το βράδυ, θα παρατηρήσετε πλήθος κόσμου που μαζεύεται δίπλα στο ποτάμι, αν ο καιρός το επιτρέπει. Τα τελευταία χρόνια, έχει γίνει σύνηθες να έρχεστε εδώ στη Naplavka για να πιείτε ένα ποτό και να συναντηθείτε με φίλους μετά τη δουλειά. Οι μπάρες στα σκάφη που αγκυροβολούν στην προβλήτα είναι ιδιαίτερα ωραίες και ένα από αυτά είναι στην πραγματικότητα ένα πλωτό θέατρο. Αν ψάχνετε για μια πιο πολυτελή ατμόσφαιρα ή ένα τέλειο μέρος για ένα ρομαντικό δείπνο, δοκιμάστε το Matylda Restaurant ακριβώς στην αρχή της Naplavka.

Θα φτάσετε τελικά στην πλατεία Palackého, από όπου σας προτείνω να περπατήσετε ένα τετράγωνο μέσα. Οι τουρίστες συνήθως δεν φτάνουν τόσο μακριά και τα κτίρια, κυρίως από τις αρχές του 20ού αιώνα, είναι όμορφα. Στη συνέχεια, πηγαίνετε στη Svobodova και στο σιδηρόδρομο. Στη γωνία, δίπλα στο ποτάμι, υπάρχει ένα υπέροχο κατάστημα παγωτού που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε. Το Vysehrad βρίσκεται απέναντι, έξω από τα όρια της Νέας Πόλης.

2. Παλιά Πόλη

Η Πλατεία της Παλιάς Πόλης (Staromestské námestí) είναι η καρδιά της Παλιάς Πόλης, από όπου ξεκινούν όλοι οι δρόμοι και εκεί που οδηγούν όλα τα σοκάκια όταν περπατάτε στην Πράγα.

Είναι αδύνατο να περιγράψεις όλη την αρχιτεκτονική κληρονομιά που θα βρεις εδώ ή ακόμα και να προσπαθήσεις να προτείνεις μια διαδρομή. Οι δρόμοι είναι πολύ στενοί και η μαγεία πολύ ψηλά. Ο μόνος τρόπος για να εξερευνήσετε αυτό το μέρος της πόλης είναι να αφήσετε τον εαυτό σας να φύγει, να περιπλανηθείτε, να χαθείτε σε πλακόστρωτα δρομάκια, προσέχοντας κάθε μικρή λεπτομέρεια καθώς αυτά ξεδιπλώνονται.

Όταν περπατάτε εδώ, είναι σημαντικό να κοιτάτε ψηλά, επειδή η διακόσμηση των κτιρίων μπορεί να είναι απίστευτα όμορφη ψηλά. Και υπάρχουν και άλλες εκπλήξεις, όπως αυτό το μυστηριώδες γλυπτό που κρέμεται από ένα κρεμασμένο δοκάρι ανάμεσα στις στέγες.

Συμβουλή Insider: αν είστε αρκετά γενναίοι για να βγείτε έξω την ανατολή, θα έχετε μια διαφορετική οπτική αυτής της κλασικής και πάντα γεμάτη κόσμο Πράγα. Φυσικά, δεν θα είστε ο μόνος με την ίδια ιδέα, αλλά θα είναι μια διαφορετική εμπειρία.

3. Josefov

Για πολλούς ανθρώπους, η εβραϊκή γειτονιά είναι μέρος της Παλιάς Πόλης, αλλά ας την αντιμετωπίσουμε ως ξεχωριστό τετράγωνο. Το όνομα Josefov δόθηκε από τους κατοίκους της γειτονιάς ως ένδειξη εκτίμησης για το Διάταγμα Ανοχής του Βασιλιά Ιωσήφ Β’ το 1781.

Σήμερα, θα εξακολουθείτε να βλέπετε ίχνη εβραϊκής παρουσίας σε αυτή τη γειτονιά και είναι συνηθισμένο να βλέπετε άντρες να φορούν το yarmulke, αυτό το καπέλο που φορούν πολλοί Εβραίοι άνδρες. Αλλά η γειτονιά γνώρισε βαθιές αλλαγές μεταξύ 1893 και 1913, όταν οι τοπικές αρχές αποφάσισαν να επανασχεδιάσουν την πόλη όπως το Παρίσι. Έξι συναγωγές (η παλαιότερη χρονολογείται από τον 13ο αιώνα), το νεκροταφείο και τα κεντρικά γραφεία της παλιάς γειτονιάς ήταν τα μόνα κομμάτια της εβραϊκής κληρονομιάς που σώθηκαν. Αυτή η αίσθηση της εβραϊκής γειτονιάς που νιώθεις ακόμα στους δρόμους του Bairro Alto ή της Alfama στη Λισαβόνα έχει χαθεί. Οι δρόμοι του Josefov συνδυάζονται με τους δρόμους της Παλιάς Πόλης και είναι ενδιαφέρον να περιπλανηθείτε εδώ.

Το Εβραϊκό Μουσείο της Πράγας στεγάζει όλη την εβραϊκή κληρονομιά και διαθέτει ένα κεντρικό εκδοτήριο εισιτηρίων όπου μπορείτε να αγοράσετε συνδυασμένα εισιτήρια για να επισκεφθείτε όλους τους εβραϊκούς χώρους, συμπεριλαμβανομένου του παλιού νεκροταφείου.

Αλλά υπάρχουν και άλλοι ιστότοποι εδώ που αξίζουν μια πιο προσεκτική ματιά. Η γενέτειρα του διάσημου Εβραίου Τσέχου συγγραφέα Φραντς Κάφκα, στην οδό Φράνζε Κάφκι , είναι μία από αυτές.

Το εισιτήριο εισόδου κοστίζει 40 CZK. Αν ενδιαφέρεστε για τη ζωή και το έργο αυτού του συγγραφέα, ο οποίος παρεμπιπτόντως έγραψε στα γερμανικά, θα θελήσετε να πιείτε καφέ στη Σλάβια όπου ο συγγραφέας πέρασε πολύ από τον χρόνο του.

Αυτό που είναι ίσως το μικρότερο σπίτι στην Πράγα είναι άλλο ένα από τα ενδιαφέροντα αξιοθέατα που μπορείτε να δείτε εδώ, στην οδό Anežská 1043/4. Είναι πραγματικά μικροσκοπικό! Έχει πλάτος 1,5 μέτρο, χτίστηκε αρχικά πριν από τρεις αιώνες και ανακαινίστηκε το 1853 για να στεγάσει ένα εργαστήριο τέχνης. Στις αρχές του 20ου αιώνα, ήταν το σπίτι μιας ντόπιας πόρνης.

4. Mala Strana

Αυτό είναι το κλασικό τμήμα της Πράγας απέναντι από τον ποταμό, μεταξύ της Γέφυρας του Καρόλου και του Κάστρου, που εκτείνεται κατά μήκος της όχθης του ποταμού Μολδάβα.

Για να φτάσετε εδώ, πρέπει να διασχίσετε τη Γέφυρα του Καρόλου, την παλαιότερη από τις πολλές γέφυρες του ποταμού Μολδάβα. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1357 στον ίδιο χώρο όπου παλιά υπήρχε μια άλλη γέφυρα, που καταστράφηκε από μια βίαιη πλημμύρα. Ολοκληρώθηκε περίπου 50 χρόνια αργότερα και ονομάστηκε Πέτρινη Γέφυρα ή, μερικές φορές, Γέφυρα της Πράγας.

Το σημερινό όνομα δόθηκε το 1870. Είναι μια γέφυρα μήκους 240 μέτρων, που υποστηρίζεται από 16 καμάρες που βρίσκονται σε πέτρινα παγοθραυστικά. Η γέφυρα είναι διακοσμημένη με 30 αγάλματα μπαρόκ, τα περισσότερα θρησκευτικά, τοποθετημένα στη γέφυρα το 1700. Λάβετε υπόψη ότι αυτά που βλέπετε τώρα είναι αντίγραφα από τα αρχικά αγάλματα που είτε υπέστησαν ζημιά με την πάροδο του χρόνου είτε φυλάσσονται με ασφάλεια στο Εθνικό Μουσείο.

Το Mala Strana περιλαμβάνει το όμορφο νησί Κάμπα, όπου μπορείτε να δείτε τον τοίχο John Lennon μπροστά από τη Γαλλική Πρεσβεία στην πλατεία Velkoprevorske. Αυτός ήταν ο ιστότοπος που επέλεξε μια ομάδα νεαρών για να αποτίσουν φόρο τιμής στον Βρετανό τραγουδιστή όταν δολοφονήθηκε το 1980. Εκείνη την εποχή, μπορούσες να τιμωρηθείς μόνο ακούγοντας δυτική μουσική, πράγμα που σημαίνει ότι αυτοί οι θαυμαστές του Lennon ήταν εξαιρετικά γενναίοι. Για χρόνια, το τείχος ήταν σύμβολο της αντιπολίτευσης κατά της δικτατορίας και τόπος συνεχούς πολιτικής ανυπακοής. Οι τοπικές αρχές έβαφαν τον τοίχο λευκό και φρουρούσαν τις εγκαταστάσεις, αλλά επαναστάτες και τολμηροί νέοι επέστρεφαν για να γράψουν τα ίδια ποιήματα και «ανατρεπτικές» λέξεις στον τοίχο.

Σε αυτό το νησί, υπάρχει επίσης ένα μεγάλο γκαζόν όπου οι ντόπιοι της Πράγας συρρέουν τις ηλιόλουστες μέρες, μετατρέποντάς το σε ένα σημείο κοινωνικής συνάθροισης.

Ο πιο στενός δρόμος της Πράγας βρίσκεται στο Mala Strana, ένα δρομάκι τόσο στενό που μόνο ένα άτομο μπορεί να το περπατήσει κάθε φορά. Αν και είναι επίσημα δρόμος, είναι στην πραγματικότητα τα απομεινάρια ενός μονοπατιού διαφυγής πυρκαγιάς που οι άνθρωποι συνήθιζαν να φτάσουν γρήγορα στο ποτάμι για να φέρουν νερό για να σβήσουν τη φωτιά. Για να το δείτε, αναζητήστε την οδό U Lužického Semináre. Ερχόμενοι από τη Γέφυρα του Καρόλου, περπατήστε δίπλα στο βιβλιοπωλείο Σαίξπηρ (ένα εξαιρετικό μέρος για να αγοράσετε αγγλικά βιβλία στην Πράγα) και θα δείτε το στενό μονοπάτι λίγα μέτρα μπροστά, στη δεξιά πλευρά.

Περπατάτε από το Mala Strana στο δρόμο σας προς το Κάστρο της Πράγας και υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να φτάσετε εκεί. Ο καλύτερος τρόπος είναι πιθανώς να ανεβείτε την οδό Nerudova, που πήρε το όνομά του από τον Jan Neruda, έναν Τσέχο συγγραφέα που έζησε εδώ και που συμπεριέλαβε τον δρόμο και τη γειτονιά σε πολλές από τις ιστορίες του. Ο πιο διάσημος Πάμπλο Νερούδα υιοθέτησε το όνομα του Τσέχου προκατόχου του.

Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στα σύμβολα πάνω από τις πόρτες πολλών από τα όμορφα σπίτια που πλαισιώνουν το δρόμο. Περισσότερο από μια διακόσμηση, αυτά τα σύμβολα ήταν πρακτικά. Πριν τα σπίτια είχαν ταχυδρομικούς αριθμούς, τα σύμβολα επέτρεπαν στους μεταφορείς αλληλογραφίας να αναγνωρίσουν τους παραλήπτες των επιστολών που έπρεπε να παραδώσουν.

Για παράδειγμα, παρατηρήστε την πρόσοψη του αριθμού 47, όπου ζούσε ο Jan Neruda, και θα δείτε ένα όμορφο σύμβολο που απεικονίζει δύο ήλιους. Στην παρούσα εποχή, αν στέλναμε ένα γράμμα εδώ, θα του στέλναμε δύο 47 Nerudova – Praha 1. Αλλά την εποχή που ζούσε ο συγγραφέας, θα το απευθύναμε στον Jan Neruda — House of Two Suns, Nerudova, Praha.

Υπάρχουν άλλα κτίρια με ενδιαφέροντα σύμβολα στην οδό Nerudova. Ο αριθμός 12 έχει τρία βιολιά γιατί ζούσαν εκεί τρεις οικογένειες που κατασκεύαζαν μουσικά όργανα. Η τοπική λαογραφία λέει ότι όταν το φεγγάρι είναι γεμάτο, μπορείτε να ακούσετε μυστηριώδεις μελωδίες βιολιού εδώ. Ο αριθμός 32 έχει έναν Χρυσό Λέοντα και τώρα στεγάζει ένα μικρό μουσείο αφιερωμένο στα κλασικά φαρμακεία της Πράγας. Ο αριθμός 41 έχει ένα κόκκινο λιοντάρι και ήταν το σπίτι του ζωγράφου Petr Brandl, του οποίου τα έργα τέχνης διακοσμούν μερικές από τις εκκλησίες της πόλης. Στον αριθμό 44, το σπίτι όπου έζησε ο Νερούδα μετά τον θάνατο του πατέρα του ονομάζεται Τρεις Μαυροαετοί.

Αυτό το σύστημα ξεκίνησε στα μέσα του 14ου αιώνα και μέχρι τότε υπήρχαν περίπου 230 σπίτια που είχαν αναγνωριστεί χρησιμοποιώντας αυτό το σύστημα. Μέχρι τον 18ο αιώνα, υπήρχαν 900 σπίτια. Σήμερα, μόνο 200 σπίτια έχουν τέτοια σύμβολα, και αν και είναι αλήθεια ότι τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται στην οδό Nerudova, μπορείτε να τα δείτε σε όλη την παραδοσιακή Πράγα.

Αν και τεχνικά δεν είναι μέρος της γειτονιάς, ο λόφος Petrin, που βλέπετε από την κεντρική παραποτάμια περιοχή της Πράγας, είναι μια φυσική επέκταση του Mala Strana. Είναι ένα όμορφο αστικό πάρκο που απλώνεται ανηφορικά. Υπάρχουν πολλές διαδρομές που μπορείτε να ακολουθήσετε για να εξερευνήσετε αυτήν την ήρεμη πλευρά της Πράγας. Στη μέση του λόφου, υπάρχει ένα εστιατόριο με υπέροχη θέα στο οποίο μπορείτε να φτάσετε με το ασανσέρ που συνδέει το Petrin με το Mala Strana.

Από το Petrin, μπορείτε να περπατήσετε τα μονοπάτια του πάρκου προς το Κάστρο ή να πάτε προς την αντίθετη κατεύθυνση προς το πάρκο Kinsky, το οποίο είναι μια φυσική προέκταση του λόφου. Υπάρχουν πολλά μονοπάτια προς το Petrin. ένα από τα κύρια είναι μέσα από το πάρκο όπου μπορείτε να επισκεφθείτε το Εθνογραφικό Μουσείο .

Αρκετές ευχάριστες εκπλήξεις κρύβονται στη μέση του δάσους, όπως το Τείχος της Πείνας που έχτισε ο βασιλιάς σε μια χρονιά κακής συγκομιδής και πείνας. Σύμφωνα με το μύθο, το χτίσιμο του τείχους τάιζε τους ανθρώπους που πληρώνονταν με δημητριακά από τον ίδιο τον βασιλιά για την εργασία τους. Η εκκλησία του Αγίου Μιχαήλ είναι ένα άλλο κρυμμένο στολίδι, μια ξύλινη ορθόδοξη εκκλησία που μεταφέρθηκε από την Ουκρανία στην Πράγα για την Παγκόσμια Έκθεση του 1891.

Στα σύνορα της Mala Strana, στο Ujezd, στους πρόποδες του Petrin, θα δείτε το εντυπωσιακό Μνημείο για τα Θύματα του Κομμουνισμού. Απεικονίζει τις καταστροφικές επιπτώσεις που είχε το καθεστώς στη χώρα μέσω μιας σειράς ανθρώπινων μορφών σε σκαλοπάτια, σε διαφορετικά στάδια σήψης, ένα πιο αποσυντεθειμένο από το προηγούμενο. Το έργο που σχεδίασε ο γλύπτης Olbram Zoubek και οι αρχιτέκτονες Jan Kerel και Zdenek Hoelzel εγκαινιάστηκαν το 2002. Την επόμενη χρονιά, ένα από τα αγάλματα ανατινάχθηκε από βόμβα και, πρόσφατα, ένα άλλο υπέστη μερική ζημιά από έναν άγνωστο πολίτη.

5. Hradcany

Το Κάστρο της Πράγας είναι η κύρια τοποθεσία στο Hradcany. Αν και το να το ονομάσουμε «κάστρο» μπορεί να είναι αμφίβολο, αν σκεφτεί κανείς ότι βρισκόμαστε στην παρουσία του μεγαλύτερου κάστρου στον κόσμο σύμφωνα με το βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες, το οποίο καταγράφει τη συνολική έκταση στα 70.000 τετραγωνικά μέτρα.

Στις μέρες μας, το Κάστρο προσπαθεί να συνδυάσει δύο διακριτούς σκοπούς. Από τη μία πλευρά, είναι η έδρα της Τσεχικής Προεδρίας της Δημοκρατίας και στεγάζει πολλά άλλα κυβερνητικά τμήματα. Από την άλλη πλευρά, είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα της πόλης με περίπου δύο εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο.

Οι κοινόχρηστοι χώροι της κάστας είναι ανοιχτοί από τις 6:00 π.μ. έως τις 10:00 μ.μ., αν και περιστασιακά ενδέχεται να απαγορεύεται στους επισκέπτες να πάνε μέσα λόγω επίσημων κρατικών επισκέψεων ή τελετών.

Όσο για τα μουσεία, είναι ανοιχτά από τις 9:00 π.μ. έως τις 5:00 μ.μ. Βεβαιωθείτε ότι έχετε ελέγξει το επίσημο πρόγραμμα εκ των προτέρων γιατί υπάρχουν εξαιρέσεις και οι ώρες αλλάζουν συχνά.

Μπορείτε να αγοράσετε διαφορετικούς τύπους συνδυασμένων εισιτηρίων. Τα πιο ακριβά εισιτήρια κοστίζουν 350 CZK και περιλαμβάνουν τα πάντα, ενώ τα φθηνότερα εισιτήρια κοστίζουν 70 CZK και σας επιτρέπουν να έχετε πρόσβαση μόνο στο Power Tower. Δείτε τον πλήρη τιμοκατάλογο εδώ. Σημειώστε ότι για να επισκεφθείτε το κάστρο ή τους κήπους δεν θα χρειαστείτε εισιτήριο.

Μέσα στο κάστρο, υπάρχουν πολλά σημεία ενδιαφέροντος και οι κήποι, αν ανοίξουν για το κοινό τη στιγμή που θα το επισκεφτείτε, αξίζουν τον κόπο. Το κύριο αξιοθέατο είναι πιθανώς ο καθεδρικός ναός του Αγίου Βίτου, ένας τεράστιος ναός που χτίστηκε εδώ και εκατοντάδες χρόνια όπου το 925 υπήρχε ένα μικρό παρεκκλήσι. Ο καθεδρικός ναός άρχισε να κατασκευάζεται το 1344 και, παραδόξως, συνεχίστηκε μέχρι το 1929, ίσως καθιστώντας τον το κατασκευαστικό έργο που θα συνεχιστεί για τη μεγαλύτερη περίοδο στην Ιστορία της ανθρωπότητας.

Άλλες τοποθεσίες που θα δείτε μέσα περιλαμβάνουν τη Βασιλική του Αγίου Γεωργίου σε ρομανικό στιλ και πολλά μουσεία και ιστορικές περιοχές ανοιχτές στο κοινό, όπως το πρώην Βασιλικό Παλάτι, η έκθεση που παρουσιάζει την ιστορία του κάστρου, τον Πύργο της πούδρας, το θησαυροφυλάκιο του καθεδρικού ναού και την τέχνη εκθεσιακός χώρος.

Το Golden Lane είναι ένας φαινομενικά κανονικός δρόμος μέσα στο κάστρο, όπου έζησαν απλοί πολίτες μέχρι τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Τα σπίτια εδώ είναι ιστορικά, αλλά πρέπει να αγοράσετε εισιτήριο εισόδου για να τα επισκεφτείτε. Ωστόσο, μπορεί να μπορείτε να το επισκεφθείτε δωρεάν το βράδυ και, εκείνη την ώρα, θα έχει επίσης λιγότερο κόσμο.

Αν και δεν έχει παράδοση τόσο παλιά όσο οι τελετές στο παλάτι του Ουίνδσορ, η αλλαγή των φρουρών εδώ εξακολουθεί να είναι ένα θεαματικό γεγονός για να παρακολουθήσετε.

Αλλά υπάρχουν περισσότερα στο Hradcany από το κάστρο και υπάρχουν άλλα σημεία ενδιαφέροντος, κυρίως πίσω από το κυβερνητικό συγκρότημα. Η εκκλησία Loreta σε στιλ μπαρόκ, για παράδειγμα, είναι μια όμορφη εκκλησία με καριόν που χτυπάει κάθε ώρα. Μπορείτε να επισκεφθείτε μέσα στην εκκλησία (150 CZK) και αξίζει τον κόπο.

Σε κοντινή απόσταση, ακριβώς στη γωνία, θα δείτε τη φωτογενή πλατεία Phorolec που αξίζει μια πιο προσεκτική ματιά. Κάτω από τις καμάρες, υπάρχουν πολλά καφέ και η όλη ατμόσφαιρα της πλατείας είναι όπως φαντάζονται οι περισσότεροι τουρίστες την Πράγα. Από εκεί, μπορείτε να επιστρέψετε στην οδό Nerudova μέσω του πιο ήσυχου Úvoz ή, αν προτιμάτε, να περπατήσετε τα μονοπάτια στο λόφο Petrin. Εναλλακτικά, μπορείτε να επισκεφθείτε το Μοναστήρι Strahov και να πάτε στην υπέροχη βιβλιοθήκη (80 CZK) που φαίνεται κατευθείαν από ένα βιβλίο του Χάρι Πότερ.

6. Βισεχράντ

Το φρούριο Vysehrad, σκαρφαλωμένο στο λόφο πάνω από τον ποταμό Μολδάβα, είναι μια σχετικά μοντέρνα εκδοχή του κάστρου που ήταν εκεί και ήταν, στην πραγματικότητα, το ιστορικό κέντρο της πόλης από όπου ξεκίνησαν όλα.

Σύμφωνα με το μύθο, η πριγκίπισσα Libuše της φυλής Lech έζησε εδώ γύρω στον 7ο αιώνα και κυβέρνησε το βασίλειο με βάση τα οράματά της. Σε μια από αυτές τις στιγμές, ενώ κοιτούσε το άπειρο, είπε ξαφνικά «Βλέπω μια πόλη τόσο ένδοξη που θα αγγίξει τα αστέρια» ενώ έδειξε πού βρίσκεται τώρα το Κάστρο. Έπειτα έδωσε εντολή στο έμπιστο προσωπικό της να ψάξει για τον άνδρα που έφτιαχνε την καμάρα μιας πόρτας. Όπου τον έβρισκαν, θα ξεκινούσαν την οικοδόμηση μιας νέας πόλης που θα ονομαζόταν Praha (práh στα Τσεχικά σημαίνει «καμάρα πόρτας»).

Παρόλο που έχουν περάσει πολλοί αιώνες από τη μετατόπιση της εξουσίας από το Βισεχράντ στο Κάστρο, οι Τσέχοι έχουν ισχυρό συναισθηματικό δέσιμο με το μέρος όπου ξεκίνησαν όλα. Εδώ μπορείτε να επισκεφθείτε ένα νεκροταφείο που λειτουργεί ως ένα είδος εθνικού πάνθεον, κοντά στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου και του Αγίου Παύλου. Εξέχουσες προσωπικότητες της τοπικής Ιστορίας είναι θαμμένες εκεί, όπως ο Josef και ο Karel Capek και οι συνθέτες Antonin Dvorák και Bedrich Smetana για να αναφέρουμε μόνο μερικούς.

Το σημερινό φρούριο είναι το αποτέλεσμα πολλών αλλαγών και βελτιώσεων που έγιναν κατά τη διάρκεια των αιώνων, αλλά είναι κυρίως ένα καλό παράδειγμα της αυστροουγγρικής στρατιωτικής αρχιτεκτονικής των μέσων του 19ου αιώνα. Είναι ένα υπέροχο μέρος για εξερεύνηση, πολύπλοκο και γεμάτο γωνιές, αλλά εξακολουθεί να είναι συμπαγές. Στο εσωτερικό μπορείτε να επισκεφθείτε το St. Martin Rotunda, ένα μικρό ρωμανικό παρεκκλήσι που χτίστηκε τον 11ο αιώνα και ίσως το παλαιότερο κτίριο της πόλης. Δεν υπάρχουν πολλά άλλα ίχνη του μεσαιωνικού Vysehrad εκτός από την πύλη Špicka (από όπου μπαίνετε αν έρχεστε από τον σταθμό) και τα ερείπια μιας παλιάς σκοπιάς που είναι τώρα γνωστή ως Λουτρό του Libuše.

Έχετε υπέροχη θέα στον ποταμό από τα τείχη Vysehrad, με το Κάστρο στο βάθος και ένα μεγάλο μέρος του ιστορικού κέντρου. Το ποτάμι ρέει στην απέναντι πλευρά, αποκαλύπτοντας μέρη όπου οι τουρίστες δεν επισκέπτονται σχεδόν ποτέ, όπως μερικά νησιά στον Μολδάβα, τη γειτονιά Podoli και, από την άλλη πλευρά, το Barrandov.

Υπάρχει μια «μπιραρία» μέσα στο φρούριο που είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να πιείτε μια πίντα μπύρας και να γευματίσετε κάποιο τυπικό φαγητό στη σχάρα. Η ατμόσφαιρα δεν είναι καθόλου τουριστική, ούτε και οι τιμές.

Μπορείτε να φτάσετε στο Vysehrad με τα πόδια από το κέντρο της πόλης, περπατώντας δίπλα στο ποτάμι μέχρι να φτάσετε σε μια σιδηροδρομική γέφυρα. Είναι ένας ωραίος περίπατος να κάνετε αργά, αλλά αν προτιμάτε μπορείτε να πάρετε την κόκκινη γραμμή του μετρό και να κατεβείτε στο σταθμό Vysehrad.

7. Λέτνα

Μία από τις πιο όμορφες γειτονιές της Πράγας, γνωστή για την καλή ποιότητα ζωής, κεντρική αλλά διατηρεί μια μικρή ατμόσφαιρα γειτονιάς με ήσυχους δρόμους και εύκολη πρόσβαση σε δύο όμορφα αστικά πάρκα.

Βρίσκεται στην απέναντι όχθη του ποταμού και μπορείτε να φτάσετε στη Λέτνα με το τραμ (1, 2, 8, 25, 26) ή περπατώντας από την Παλιά Πόλη μέσω της λεωφόρου Revolucní, διασχίζοντας τη γέφυρα και ανεβαίνοντας τις ράμπες και τις σκάλες που οδηγούν στο κορυφή του λόφου στην άλλη πλευρά. Η γειτονιά, ελαφρώς κρυμμένη, είναι ακριβώς πίσω.

Για να φτάσετε στη γειτονιά, πρέπει να διασχίσετε ένα μέρος του πάρκου Letna όπου θα βρείτε έναν από τους πιο διάσημους «μπιραρίας» της πόλης, όπου μπορείτε να πιείτε μια μπύρα με εκπληκτική θέα στις παλιές γειτονιές της Πράγας. Αν περπατήσετε λίγο προς τα αριστερά, μέσα από τα μονοπάτια του κήπου, θα δείτε τον Μετρονόμο (το αέναο εκκρεμές) σε μια βεράντα από όπου μπορείτε να τραβήξετε τις καλύτερες πανοραμικές φωτογραφίες του ιστορικού κέντρου, του ποταμού και των γεφυρών. Στην κορυφαία εποχή του σταλινισμού, μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, το κομμουνιστικό καθεστώς έχτισε εδώ ένα άγαλμα στον Σοβιετικό ηγέτη, το οποίο κατέβηκε μετά τον θάνατό του.

Η Λέτνα είναι μια γειτονιά με διάταξη πλέγματος, γεμάτη καφέ, εστιατόρια και παμπ. Εκεί θα βρείτε επίσης ένα από τα καλύτερα μουσεία της πόλης, το Εθνικό Τεχνικό Μουσείο που συνδυάζεται με το Εθνικό Μουσείο Γεωργίας.

Περπατήστε στη γειτονιά για να δείτε ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα της Πράγας, το Stromovka. Ξεκίνησε ως βασιλικός κυνηγότοπος που δημιουργήθηκε τον 13ο αιώνα και έγινε πάρκο τον 16ο αιώνα με μια λίμνη που υπάρχει ακόμα και σήμερα, που κατοικείται από φιλικές πάπιες. Έγινε δημόσιο πάρκο το 1804 και δεν έχουν αλλάξει πολλά από τότε. Ήταν ένα αγαπημένο μέρος για τους ντόπιους της Πράγας για να περάσουν ποιοτικό χρόνο για περισσότερα από 200 χρόνια.

Αεροπορικά εισιτήρια για Πράγα

8. Vinohrady

Το όνομα αυτής της γειτονιάς σημαίνει «αμπελώνες», και μπορείτε ακόμα να δείτε μερικούς αμπελώνες από το πάρκο Havlíckovy Sady στην άκρη του Vinohrady.

Είναι μια κοσμοπολίτικη περιοχή που αρέσει στην κοινότητα των μεταναστών της Πράγας και σε μια διανοούμενη υψηλή μεσαία τάξη που έρχεται εδώ για μεγάλα απογεύματα συζητήσεων στα πολλά καφέ και ζυθοποιεία της γειτονιάς.

Αν σας αρέσει το περπάτημα, μπορείτε να φτάσετε εδώ από το ποτάμι περπατώντας δίπλα στα μονοπάτια του τραμ και ανεβαίνοντας την οδό Resslova που ξεκινά κοντά στο Dancing House. Στη συνέχεια, πρέπει να διασχίσετε την πλατεία Κάρλοβο και, αν θέλετε, μπορείτε να επισκεφτείτε τον τόπο μιας σημαντικής μάχης που έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, στην κρύπτη της εκκλησίας των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου που θα δείτε στο την αριστερή σου πλευρά.

Θα περάσετε με τα πόδια από την IP Pavlova, έναν γνωστό κόμβο δημόσιων συγκοινωνιών με σταθμό του μετρό με κόκκινη γραμμή και πολλές διαδρομές του τραμ, και στη συνέχεια θα φτάσετε στην πλατεία Namesti Miru. Υπάρχει μια εξαιρετική χριστουγεννιάτικη αγορά εδώ που είναι μια καλή εναλλακτική από την πολύ τουριστική που πραγματοποιείται στην Παλιά Πλατεία. Άλλες εκδηλώσεις λαμβάνουν χώρα συχνά μπροστά από την εκκλησία της Αγίας Λουντμίλας, τους πύργους της οποίας μπορείτε να δείτε σχεδόν από όλα τα ψηλά σημεία της πόλης.

Αν προτιμάτε να πάρετε τα μέσα μαζικής μεταφοράς για να επισκεφθείτε τη γειτονιά, κατεβείτε στον σταθμό του μετρό πράσινης γραμμής Namesti Miru ή πιάστε το τραμ 22, 10 ή 16.

Αν και φαίνεται ότι βρίσκεστε πολύ μακριά από το ιστορικό κέντρο, όλα τα κτίρια στο Vinohrady χρονολογούνται από τα τέλη του 19ου αιώνα ή τις αρχές του 20ου αιώνα, σχεδιασμένα σε στυλ αρ νουβό, ψευδο-μπαρόκ, νεοαναγεννησιακό και νεογοτθικό στυλ. .

Από την πλατεία Namesti Miru, μπορείτε να πάρετε έναν από τους δρόμους στα δεξιά σας, όπου θα βρείτε υπέροχα καφέ και εστιατόρια. Αυτοί οι δρόμοι, όπως πολλοί άλλοι στη γειτονιά, είναι οικιστικοί δρόμοι, ήσυχοι και γεμάτοι από φυλλώδη δέντρα που γεμίζουν το δρόμο με δροσερό ίσκιο την άνοιξη και το καλοκαίρι.

Επιστρέφοντας στην πλατεία, μπορείτε να ανεβείτε τη λεωφόρο Korunny μέχρι να δείτε έναν όμορφο πύργο στη δεξιά σας πλευρά που, παρά το αρχιτεκτονικό μεγαλείο, είναι απλώς ένας πύργος νερού. Είναι ένα νεοαναγεννησιακό σχέδιο του Antonín Turka και κατασκευάστηκε το 1891. Λειτούργησε μέχρι το 1962 ως μέρος του δικτύου ύδρευσης της πόλης.

Σε κοντινή απόσταση, σε ένα πάρκο στη δεξιά πλευρά, θα δείτε μια εκκλησία με ιδιόμορφο σχέδιο. Φαίνεται πιο μοντέρνο από ό,τι είναι. Χτίστηκε τη δεκαετία του 1930 και κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ήταν το σκηνικό για μάχες μεταξύ των Γερμανών κατακτητών και των Τσέχων.

Μπορείτε να κατεβείτε την οδό Nitranska από τον υδάτινο πύργο, όπου θα βρείτε επίσης καλά μέρη για να φάτε ή να πιείτε κάτι, και θα φτάσετε στο Jiriho z Podehbrad, μια πλατεία με περίπλοκο όνομα αλλά ενδιαφέρουσα ατμόσφαιρα. Εδώ γίνονται συχνά αγορές που πωλούν φρούτα και λαχανικά ή με πάγκους τροφίμων. Όλα αυτά σε μια άλλη εκκλησία με μοναδικό σχεδιασμό, τη Nejsvetejsího Srdce Páne, που σχεδιάστηκε τη δεκαετία του 1930 από τον ίδιο αρχιτέκτονα που έπαιξε σημαντικό ρόλο στον επανασχεδιασμό του Κάστρου της Πράγας.

9. Ζίζκοφ

Ο Vinohrady και ο Zizkov είναι η πραγματική ενσάρκωση ή η πλούσια οικογένεια έναντι της φτωχής οικογένειας. Το πρώτο, πάντα αστικό και κοσμοπολίτικο, ενώ το δεύτερο κράτησε τη βιομηχανική και σοσιαλιστική του ατμόσφαιρα για δεκαετίες.

Χωρίζοντας αυτές τις δύο γειτονιές, την οδό Vinohradská, την οποία διασχίσαμε νωρίτερα όταν φτάσαμε στο Jiriho z Podehbrad.

ταξίδι στην Πράγα Vinohradská Praha
ταξίδι στην Πράγα Vinohradská Praha

Σε αυτήν την πλατεία, αναζητήστε την οδό Laubova (αν αντιμετωπίζετε την πόρτα της εκκλησίας, είναι ο δρόμος στα αριστερά) και περπατήστε στον δρόμο μέχρι να φτάσετε σε έναν ήσυχο κυκλικό κόμβο. Εκεί θα δείτε το U Sadu, μια ωραία, τυπική παμπ που σερβίρει μπύρα που παράγεται από μικρές τοπικές ζυθοποιίες, με διαφορετικές μάρκες κάθε εβδομάδα. Είναι επίσης ένα καλό μέρος για να τσιμπήσετε κάτι όταν η κουζίνα είναι ασυνήθιστα ανοιχτή μέχρι τις 2:00 π.μ.

Μια φιλική συμβουλή : εάν πρόκειται να πάτε με μια ομάδα, σημειώστε όλα όσα παραγγείλετε και ελέγξτε ξανά τα πάντα όταν έρθει η ώρα για τον έλεγχο.

Ας συνεχίσουμε όμως τη βόλτα μας. Ας στρίψουμε δεξιά σε αυτόν τον κυκλικό κόμβο και ας φτάσουμε στον τηλεοπτικό πύργο Žižkov, ένα ορόσημο στην πόλη που προκάλεσε φασαρία όταν χτίστηκε την κομμουνιστική περίοδο. Δεν άρεσε στον κόσμο και το ονόμασαν «πέος της Πράγας». Διέδωσαν μάλιστα τη φήμη ότι η κυβέρνηση διέθετε τεχνολογία που τους επέτρεπε να κατασκοπεύουν τους πολίτες της Πράγας από τον πύργο. Μπορείτε να επισκεφθείτε τον πύργο και να έχετε πρόσβαση στο κατάστρωμα παρατήρησης από τις 9:00 π.μ. έως το μεσημέρι. Το κανονικό εισιτήριο εισόδου κοστίζει 230 CZK.

Τώρα μπορείτε να περπατήσετε στην Onderková μέχρι να φτάσετε στην Táboritská και να στρίψετε δεξιά. Λίγο πιο μπροστά, στην αριστερή σας πλευρά, θα δείτε την είσοδο του Πάρκου Parukárka. Μπορείτε να το επισκεφτείτε αν θέλετε να περάσετε λίγο χρόνο σε ένα μέρος όπου οι ντόπιοι πηγαίνουν να ξαπλώσουν στο γρασίδι με μια μπύρα που μόλις αγόρασαν από την «μπιραρία» κοντά στην είσοδο. Ωστόσο, αξίζει να πάτε μόνο όταν ο καιρός είναι καλός την άνοιξη και το καλοκαίρι.

Αντί να εστιάσετε στην αριστερή σας πλευρά τώρα, περπατήστε λίγο πιο πέρα ​​στο Jicínská και αναζητήστε τη δευτερεύουσα πύλη για να μπείτε στο νεκροταφείο Olšany απέναντι. Έχει μια χαλαρή ατμόσφαιρα και μια γραφική ατμόσφαιρα, και η καλλιτεχνική ποιότητα ορισμένων από τις επιτύμβιες στήλες το καθιστούν ένα από τα μέρη που πρέπει να δείτε στην Πράγα. Χτίστηκε το 1680 για να θάψει τα θύματα της πανώλης.

Εκατό χρόνια αργότερα, ο βασιλιάς απαγόρευσε να θάβονται τα σώματα εντός των ορίων της πόλης και αυτό το νεκροταφείο μεγάλωσε. Κοντά στην πύλη από την οποία θα μπείτε στο νεκροταφείο, θα δείτε τους παλαιότερους τάφους, αλλά ολόκληρο το νεκροταφείο είναι ιστορικά σχετικό. Στις εξέχουσες ιστορικές προσωπικότητες που έχουν θαφτεί εκεί συγκαταλέγεται ο νεαρός Jan Palach ή ο μεγάλος κομμουνιστής ηγέτης του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα Klement Gottwald. Σε ένα άλλο τμήμα, στο οποίο θα φτάσετε αφού περπατήσετε για σχεδόν 1 χλμ. διασχίζοντας αυτό το νεκροταφείο και διασχίσετε έναν δρόμο, θα βρείτε το εβραϊκό νεκροταφείο όπου είναι θαμμένος ο Φραντς Κάφκα.

Φαγητό και ποτό στην Πράγα

Η τσέχικη τοπική κουζίνα είναι η τυπική κεντροευρωπαϊκή: βαριά, σχεδιασμένη για να σας δίνει πολλή ενέργεια για σκληρή εργασία στα χωράφια τις κρύες μέρες του χειμώνα. Βαριά σε κρέας, παχύρρευστη σάλτσα και πατάτες.

Τα πιάτα με χοιρινό είναι τα πιο συνηθισμένα στα εστιατόρια. Όσο για τα ψάρια, τα ψάρια του ποταμού όπως η πέστροφα είναι αυτό που θα βρείτε περισσότερο στο μενού. Υπάρχει μια καλή ποικιλία από εστιατόρια για χορτοφάγους με μενού υψηλής ποιότητας.

Η τσέχικη κουζίνα μπορεί να φαίνεται μειλίχια σε έναν τουρίστα, ο οποίος θα σχηματίσει τη γνώμη του με βάση το τι θα φάει στα εστιατόρια φυσικά. Αλλά εδώ είναι η σύλληψη. Τα περισσότερα από τα πραγματικά τυπικά πιάτα χρειάζονται ώρες για να μαγειρευτούν και απαιτούν ένα βαθμό δέσμευσης που θα μπορούσατε να περιμένετε μόνο από μια νοικοκυρά πλήρους απασχόλησης. Ίσως γι’ αυτό τείνουν να εξαφανίζονται με τον καιρό. Εξακολουθούν να επιβιώνουν αλλά όχι για τους τουρίστες.

Τα εστιατόρια δεν ενδιαφέρονται πραγματικά να διατηρήσουν ζωντανή την παραδοσιακή κουζίνα, λαμβάνοντας υπόψη πόσο δύσκολο θα ήταν να το διαχειριστούν, και αν δεν έχετε σχέση με μια τοπική οικογένεια, θα δυσκολευτείτε να δοκιμάσετε τις λιχουδιές της μποέμ κουζίνας.

Τούτου λεχθέντος, ας προχωρήσουμε σε αυτό που είναι διαθέσιμο και νόστιμο. Τις κρύες μέρες προτείνω σκορδόσουπα. Ακούγεται περίεργο, αλλά έχει εκπληκτική, αναζωογονητική δύναμη. Είναι ένας υδαρής ζωμός βαρύς σε σκόρδο και με κομμάτια καπνιστού κρέατος, που σερβίρεται με φέτες τηγανητό ψωμί που τις μουλιάζεις στο ζωμό για να πήξει.

Το γκούλας είναι ένα άλλο πιάτο που πρέπει να έχετε, διαφορετικό από τη γνωστή ουγγρική εκδοχή. Στην Ουγγαρία, το γκούλας είναι ένα είδος σούπας, ενώ στην Τσεχία είναι ένα κανονικό πιάτο με κρέας. Αν βρείτε ένα μέρος που σερβίρει γκούλας κάπρου, μην το παραλείψετε. Αν όχι, πηγαίνετε στη Ferdinanda στην πλατεία Wenceslas. Σερβίρουν ένα γκούλας φτιαγμένο με τρυφερό βοδινό κρέας με μια γενναιόδωρη μερίδα από τη μυστική σάλτσα τους. Όλα συνδυάζονται με φέτες συμπαγούς και υγρού ψωμιού, που ονομάζουν ζυμαρικά, που χρησιμοποιούνται για να απορροφούν όλη τη σάλτσα. Η τιμή είναι επίσης μια ευχάριστη έκπληξη. Δεν θα πληρώσετε περισσότερα από 150 CZK, και αυτό περιλαμβάνει ένα μικρό ποτήρι μπύρα. Το γκούλας είναι η σπεσιαλιτέ τους, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα περιμένετε πολλή ώρα για να σας σερβίρουν.

Τα μπάρμπεκιου είναι πολύ δημοφιλή, ειδικά σε υπαίθρια φεστιβάλ και μπυραρία. Έχετε πολλές ποικιλίες για να διαλέξετε, αλλά προτείνω το klobása, διάφορα είδη λουκάνικων, ψητά και σερβίρονται σε μία ή δύο φέτες μαύρο ψωμί. Υπάρχουν μερικές φορτηγίδες δίπλα στις όχθες του ποταμού που τα καταφέρνουν πολύ καλά, κατά προτίμηση ξεβρασμένα με ένα ποτήρι παραδεισένια κρύα μπύρα.

Μιλώντας για μπύρα, αυτό είναι κάτι που θα βρείτε πάντα σε κάθε παμπ. Ακόμη και όταν σας λένε ότι δεν υπάρχει τίποτα να φάτε αν επιμένετε και ρωτήσετε απευθείας, μπορεί να παραδεχτούν ότι έχουν κάτι να φάνε όπως το Nakládaný Hermelín. Πρόκειται για τυρί τύπου Camembert μαριναρισμένο με πίκλες και σερβίρεται με ψωμί. Είναι ένα τυπικό σνακ που συνδυάζεται με μπύρα.

Κάθε εγκατάσταση έχει τον δικό της τρόπο προετοιμασίας και σερβίρισμα αυτού του τυριού. Είναι τέχνη και γίνονται ακόμη και επίσημοι διαγωνισμοί. Ένα από τα καλύτερα είναι στο U Sadu.

Σημειώστε ότι στα τοπικά εστιατόρια πρέπει να παραγγείλετε τα συνοδευτικά ξεχωριστά, κάτι που μου φαίνεται παράξενο ως πορτογαλικό, αλλά στην πραγματικότητα είναι αρκετά βολικό. Λαμβάνοντας υπόψη την ποικιλία των διαθέσιμων συνοδευτικών πιάτων, μπορείτε να φτιάξετε το πιάτο σας κατά παραγγελία.

Όσοι έχουν γλυκό δόντι θα πρέπει να μειώσουν τις προσδοκίες τους. Δεν υπάρχουν επιδόρπια στην τσέχικη κουζίνα. Με τον καιρό, τα μενού άρχισαν να περιλαμβάνουν δύο επιλογές: παγωτό και κρέπες.

Αν είστε λάτρης του φαγητού, αποδεχτείτε ένα ταξίδι στην Πράγα σαν ευκαιρία να δοκιμάσετε πιο εξωτικές κουζίνες. Η παγκόσμια κουζίνα εκπροσωπείται καλά στην πρωτεύουσα της Τσεχίας, με πιο εξωτικές επιλογές όπως το Αφγανιστάν, η Σρι Λάνκα, η Γεωργία ή η Αιθιοπία. Αλλά θα βρείτε επίσης τα πάντα παρόντα κινέζικα, ινδικά και ιταλικά εστιατόρια. Θα βρείτε επίσης πολλές επιλογές για χορτοφάγους και vegan.

Όσο για τα ποτά, η μπύρα είναι ο βασιλιάς. Εξάλλου, οι Τσέχοι είναι οι άνθρωποι που πίνουν την περισσότερη μπύρα κατά μέσο όρο ανά άτομο. Η κουλτούρα της μπύρας είναι πάντα παρούσα. Στο σούπερ μάρκετ, θα βρείτε δεκάδες μάρκες και είναι φθηνότερο από το εμφιαλωμένο νερό. Υπάρχουν μπυραρίες που αλλάζουν μάρκες κάθε εβδομάδα, με βαρελίσια μπύρα από μικρούς παραγωγούς.

Το Zlý Casy είναι ένα από αυτά τα μέρη. Βρίσκεται στην οδό Cestmirova 5 και φτάνετε παίρνοντας το τραμ 18 και κατεβαίνετε στη στάση Námestí Bratrí Synku. Η μπύρα είναι το κύριο ποτό και σερβίρουν πολλές διαφορετικές ποικιλίες, μερικές πιο περίεργες από άλλες. Έχουν μια φυσική αρωματισμένη μπύρα με κεράσι ή τζίντζερ, ημιφιλτραρισμένη μπύρα, μαύρη μπύρα και ημίμαυρη μπύρα. Οι τιμές κυμαίνονται. Μερικά από αυτά είναι σπάνιες ή περιορισμένες εκδόσεις και είναι προφανώς πιο ακριβά.

Το κρασί δεν είναι το ποτό της επιλογής εδώ, εκτός από τα δείπνα με φίλους ή σε μια ειδική περίσταση. Αν όμως θέλετε κάτι ντόπιο για μετά το γεύμα σας, δοκιμάστε το δαμάσκηνο slivovice. Αυτό το κονιάκ φρούτων γίνεται επίσης με αχλάδι ή σταφύλι.

Νυχτερινή ζωή στην Πράγα

Το μεγαλύτερο μέρος της νυχτερινής ζωής της Πράγας συμβαίνει στην οδό Dlouha, πολύ κοντά στην Παλιά Πλατεία, όπου το Roxy είναι το πιο διάσημο στέκι. Αλλά υπάρχουν και άλλα υπέροχα σημεία σε όλη την πόλη. Στην Πράγα, η ώρα του πάρτι είναι κάθε μέρα της εβδομάδας, όχι μόνο την Παρασκευή και το Σάββατο το βράδυ.

Απλώς για να σας δώσω μερικές προτάσεις : στη λεωφόρο Narodni, κάτω από τις καμάρες, μπροστά από το καφέ του Λούβρου, το Vagon έχει ζωντανή μουσική κάθε μέρα με μια πίστα ανοιχτή μέχρι τα ξημερώματα. Και αν έρθετε μετά τη συναυλία, πιθανότατα δεν θα χρειαστεί να πληρώσετε για να μπείτε μέσα. Τα ποτά κοστίζουν περίπου το ίδιο με κάθε άλλη παμπ στην πόλη.

Στο Zizkov, κοντά στον πύργο της τηλεόρασης, το Akropolis είναι ένα συγκρότημα με εστιατόριο (αποφύγετε με κάθε κόστος), αίθουσες συναυλιών και πίστες χορού. Το πάρτι είναι ανοιχτό όλη την εβδομάδα και την Κυριακή, η είσοδος είναι ελεύθερη για τη βραδιά Reggae.

Στο κέντρο, δίπλα στο ποτάμι, μεταξύ της Γέφυρας του Καρόλου και του Εθνικού Θεάτρου, το Kalrovy Lazne απευθύνεται σε μια νεότερη γενιά, δημοφιλής μεταξύ των αστέγων που έρχονται στην Πράγα το Σαββατοκύριακο, ειδικά των Βρετανών.

Το Cross Club, κοντά στο σταθμό του μετρό Holesovice, έχει μια μοναδική ατμόσφαιρα. Το κλαμπ, το μπαρ και η πίστα είναι διακοσμημένα με γλυπτά από μεταλλικά υπολείμματα. Είναι σαν μια ζωντανή εγκατάσταση τέχνης όπου τα κομμάτια αλλάζουν και προστίθενται συνεχώς.

Ένα αποτελεσματικό δίκτυο τραμ και νυχτερινών λεωφορείων διευκολύνει τις νυχτερινές εξόδους. Δεν θα χρειαστεί ποτέ να πάρετε ταξί για να επιστρέψετε στο σπίτι.

Πού να μείνετε στην Πράγα

Όσον αφορά τη διαμονή, κάθε άτομο έχει διαφορετικές ανάγκες και προσδοκίες. Στην Πράγα, όλα είναι δυνατά, από πολυτελή ξενοδοχεία μέχρι ιδιωτικά διαμερίσματα, από Airbnb μέχρι οικονομικά ξενοδοχεία και φυσικά ξενώνες. Υπάρχουν κυριολεκτικά χιλιάδες επιλογές, οπότε θα αναφερθώ μόνο στις περιοχές όπου μπορείτε να μείνετε στην Πράγα.

Οι επιλογές διαμονής συγκεντρώνονται κυρίως γύρω από την πλατεία Wenceslas, το κέντρο της σύγχρονης Πράγας, μια εμβληματική τοποθεσία όπου συνέβησαν τα πιο σημαντικά γεγονότα της πρόσφατης Ιστορίας. Μόνο που τα τελευταία χρόνια, είναι το τοπικό στέκι για λιγότερο αξιόπιστους ανθρώπους. Μετά τη δύση του ηλίου, και μερικές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας με δυσδιάκριτο τρόπο, υπάρχει πορνεία και εμπόριο ναρκωτικών, και είναι το αγαπημένο μέρος για ομάδες Βρετανών σε απολίτιστα μπάτσελορ και μπάτσελορ πάρτι και για κάθε είδους ταραχοποιούς. Είναι ακίνδυνες δραστηριότητες τις περισσότερες φορές, αλλά παρόλα αυτά ενοχλούν. Ο κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός είναι κοντά, ένα μέρος που προσελκύει επίσης αμφίβολους ανθρώπους. Για όλους αυτούς τους λόγους, σας προτείνω να αναζητήσετε άλλες περιοχές για να μείνετε στην Πράγα.

Το ιστορικό κέντρο είναι ελκυστικό. Είναι ωραίο να βρίσκεσαι στη μέση όλων, λίγα βήματα μακριά από τα κύρια τουριστικά αξιοθέατα της πόλης, αλλά είναι πάντα απασχολημένο και δεν μπορείς να αποφύγεις τα πλήθη των τουριστών που επισκέπτονται την Πράγα. Αν είστε εντάξει με το is, τότε αναζητήστε ένα κεντρικό κατάλυμα, μερικές εκατοντάδες μέτρα από τη Γέφυρα του Καρόλου ή την Παλιά Πλατεία.

Αν προτιμάτε να συμβιβαστείτε και να αναζητήσετε ένα μέρος που βρίσκεται σε μικρή απόσταση με τα πόδια από τα κύρια αξιοθέατα, αλλά σας επιτρέπει να χαλαρώσετε στο τέλος μιας κουραστικής μέρας, βρείτε κάτι στο λαβύρινθο των δρόμων που πηγαίνουν από την όχθη του ποταμού στο μετρό Narodni Trida σταθμό, στην ανατολική πλευρά της λεωφόρου Narodni. Η άλλη πλευρά του ποταμού είναι επίσης μια καλή επιλογή, με χαμηλότερες τιμές και αυτή την πινελιά αυθεντικότητας που δεν μπορείτε πλέον να βρείτε στο ιστορικό κέντρο.


Πώς να πάτε στην Πράγα

Αν ψάχνετε για φθηνές πτήσεις, ελέγξτε την καλύτερη μηχανή αναζήτησης  ticketswe. Λάβετε υπόψη ότι δεν υπάρχουν πολλές αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους που πετούν προς το αεροδρόμιο Vaclav Havel, αλλά λαμβάνοντας υπόψη την τοποθεσία της Πράγας, δεν θα είναι δύσκολο να βρεθεί μια μικτή λύση.

Δημόσια συγκοινωνία στην Πράγα

Εάν προγραμματίζετε καλά, πιθανότατα δεν θα χρειαστεί να χρησιμοποιείτε συχνά τα μέσα μαζικής μεταφοράς της Πράγας. Η πρωτεύουσα της Τσεχίας είναι συμπαγής και τα περισσότερα τουριστικά αξιοθέατα βρίσκονται σε κοντινή απόσταση το ένα από το άλλο.

Υπάρχουν ειδικά εισιτήρια για τους τουρίστες που παρέχουν δωρεάν πρόσβαση σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς της πόλης. Ένα εισιτήριο μίας ημέρας κοστίζει 110 CZK και ένα τριήμερο κοστίζει 310 CZK. Αν δεν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε τόσο πολύ τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ειδικά αν είναι η πρώτη φορά που βρίσκεστε στην πόλη και το μόνο που θέλετε να κάνετε είναι να εξερευνήσετε τις τουριστικές περιοχές, είναι καλύτερο να αγοράσετε κανονικά εισιτήρια.

Υπάρχουν δύο είδη κανονικών εισιτηρίων. Για σύντομα ταξίδια έως 30 λεπτά, κοστίζουν 24 CK. Για μεγαλύτερα ταξίδια και ισχύουν για 90 λεπτά, κοστίζουν 32 CZK. Μόλις επικυρωθούν και εντός του χρονικού τους πλαισίου, αυτά τα εισιτήρια λειτουργούν ως δωρεάν πάσο για όλα τα μέσα μεταφοράς και για όσες στάσεις και σταθμούς θα χρησιμοποιήσετε.

Λάβετε υπόψη ότι παρόλο που υπάρχουν μηχανήματα αυτόματης πώλησης εισιτηρίων σε όλους τους σταθμούς του μετρό, μπορείτε να αγοράσετε αυτό το είδος εισιτηρίου μόνο σε ορισμένες (πολύ λίγες) στάσεις τραμ και λεωφορείων. Δεν μπορείτε να αγοράσετε αυτό το εισιτήριο από τον οδηγό. Σας προτείνω να αγοράσετε μερικά από αυτά στο αεροδρόμιο και να τα κρατήσετε στο πορτοφόλι σας μέχρι να χρειαστεί να τα χρησιμοποιήσετε.

Από το αεροδρόμιο στην πόλη

Δυστυχώς, το αεροδρόμιο της Πράγας δεν είναι ακόμη συνδεδεμένο με το δίκτυο του μετρό. Ακόμα κι έτσι, η πρόσβαση στο κέντρο είναι εύκολη και δεν χρειάζεται να ξοδέψετε επιπλέον χρήματα σε ταξί, ειδικά αν ταξιδεύετε ελαφρά.

Υπάρχει ένα γκισέ για την εταιρεία δημόσιων συγκοινωνιών της Πράγας στο αεροδρόμιο, όπου μπορείτε να αγοράσετε το εισιτήριο για το λεωφορείο 119 που σταματά μπροστά από τον τερματικό σταθμό.

Για να επικυρώσετε το εισιτήριο κατά την είσοδο στο λεωφορείο, τρυπήστε το σε ένα από τα μηχανήματα κοντά στις πόρτες. Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για το ποια στάση θα κατεβείτε, απλώς ταξιδέψτε μέχρι το τέλος της διαδρομής.

Το λεωφορείο 119 κάνει στάση στο Nádraží Veleslavín και ο σταθμός του μετρό βρίσκεται ακριβώς μπροστά από τη στάση του λεωφορείου. Αυτή είναι η πράσινη γραμμή, που εξυπηρετεί τις τουριστικές περιοχές και θα σας μεταφέρει στο κέντρο της πόλης.

Επειδή έχετε ήδη επικυρώσει το εισιτήριό σας, δεν χρειάζεται να το επαναλάβετε για να χρησιμοποιήσετε το μετρό. Απλώς μπείτε. Αυτός είναι επίσης ένας τερματικός σταθμός, οπότε απλώς ακολουθήστε πού πάνε όλοι οι άλλοι.

Χάρτης του μετρό της Πράγας

Χάρτης του μετρό της Πράγας
ταξίδι στην Πράγα

Εδώ θα βρείτε έναν χάρτη του μετρό της Πράγας. Στην πόλη, αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να μετακινηθείτε, καθώς η Πράγα έχει ένα υπέροχο σύστημα μετρό. Κάντε κλικ στον χάρτη για μεγέθυνση και μεγέθυνση.

Ετοιμάζεστε για ταξίδι; Δείτε αυτά τα χρήσιμα!!

αεροπορικα εισητηρια

Ενοικίαση αυτοκινήτου

Διαμονή

Ασφάλιση 

Διαβάστε επίσης:Τσεχία Ταξιδιωτικός οδηγός

Πέτρος Πέτρου
Πέτρος Πέτρου

Ψηφιακός νομάς με αγάπη για ταξίδια