16 πιο όμορφες περιοχές στην Πολωνία

Συνορεύει με τη Βαλτική Θάλασσα στα βόρεια και μια πολύ ορεινή περιοχή στα νότια, η χώρα της Κεντρικής Ευρώπης της Πολωνίας φιλοξενεί μια πολύ διαφορετική γκάμα τοπίων, με μεγάλα τμήματα της να βρίσκονται στη βορειοευρωπαϊκή πεδιάδα.

Παρόλο που μπορείτε να βρείτε πολλές όμορφες εξοχές σε όλη τη χώρα, ιδιαίτερη προσοχή είναι οι όμορφες οροσειρές Swietokrzyskie και Beskids, ενώ η περιοχή των λιμνών Masurian είναι επίσης πολύ εντυπωσιακή, καθώς φιλοξενεί πάνω από 3000 αστραφτερές λίμνες. Μεταξύ των πολλών ενδιαιτημάτων του κρύβεται ένας πλούτος φανταστικών πόλεων και κωμοπόλεων που μπορείτε να δείτε, με την Κρακοβία και το Γκντανσκ να διαθέτουν μερικά από τα πιο όμορφα ιστορικά κέντρα της Ευρώπης.

Μεγάλη Πολωνία (Greater Poland Voivodeship)

Βρίσκεται στο δυτικό κεντρικό τμήμα της χώρας, η Μεγάλη Πολωνία είναι γεμάτη ιστορία. Πολλές από τις πόλεις και τις πόλεις της έχουν μια γερμανική αίσθηση, καθώς η περιοχή κυβερνήθηκε από την Πρωσία και τη Γερμανική Αυτοκρατορία για όλο τον 19ο αιώνα.

Ως εκ τούτου, υπάρχει ένα πολύ ενδιαφέρον μείγμα αρχιτεκτονικών στυλ στην επίδειξη. Το Πόζναν, η πρωτεύουσα της περιοχής, και το Γκνιέζνο είναι δύο από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα για τους τουρίστες λόγω των εκπληκτικών μνημείων, των εκκλησιών και των μουσείων που διαθέτουν, μαζί με τις εντυπωσιακές παλιές πόλεις τους.

Αν και η γοητευτική ύπαιθρος αποτελείται κυρίως από ατελείωτες καλλιεργήσιμες εκτάσεις με γραφικά χωριά διάσπαρτα εδώ κι εκεί, υπάρχουν μερικές φανταστικές ανέπαφες θύλακες της φύσης που μπορείτε να επισκεφτείτε. Οι λίμνες της Μεγάλης Πολωνίας στο Εθνικό Πάρκο Wielkopolski είναι ένα από τα κύρια αξιοθέατα του.

ΣΧΕΔΙΑΣΤΕ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΑΣ

>> Ελα στο Viper <<

Διαβάστε επίσης : 20 καλύτερα πράγματα να κάνετε στο Πόζναν της Πολωνίας

11 καλύτερες ημερήσιες εκδρομές από το Γκντανσκ της Πολωνίας

10 ημέρες στην Πολωνία: Το τέλειο δρομολόγιο στην Πολωνία

Κουγιάβια-Πομερανία (Κουγιαβικό-Πομερανικό Βοεβοδάσιο)

Βρίσκεται στα βόρεια της Πολωνίας, αυτό το υπέροχο μέρος της χώρας αποτελείται από τις δύο ιστορικές περιοχές Kujawy και Pomorze, οι οποίες διαθέτουν μια εκπληκτική σειρά από μαγευτικά μεσαιωνικά κάστρα, ερειπωμένα φρούρια και εκπληκτικά όμορφες παλιές πόλεις.

Ενώ οι ιστορικές πόλεις όπως το Bydgoszcz, το Torun και το Chelmno είναι μερικά από τα πιο δημοφιλή μέρη για επίσκεψη στην περιοχή λόγω των όμορφων παλιών πόλεων τους, η Kuyavia-Pomerania έχει πραγματικά πολλή υπέροχη φύση, με κυματιστούς λόφους και αστραφτερά ποτάμια που διασχίζουν το συνονθύλευμά της. -με όψη καλλιεργήσιμης γης.

Καθώς η περιοχή διοικούνταν από διάφορα γερμανικά κράτη, υπάρχει μια μοναδική πολιτιστική κληρονομιά στην Kuyavia-Pomerania. αυτό εκτίθεται σε πόλεις όπως το Biskupin – το οποίο φιλοξενεί επίσης ενδιαφέροντες αρχαιολογικούς χώρους – και το Ciechocinek, μια διάσημη λουτρόπολη.

Μικρά Πολωνία (Μικρότερη Πολωνία)

Συνορεύει με τη Σλοβακία στα νότια της χώρας, η Μικρή Πολωνία είναι η πιο δημοφιλής περιοχή για επίσκεψη μεταξύ των τουριστών. Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατί, καθώς φιλοξενεί τα πανέμορφα βουνά Τάτρα, την ιστορική πόλη της Κρακοβίας και το ανατριχιαστικό ναζιστικό-γερμανικό στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς.

Με έξι εθνικά πάρκα διάσπαρτα σε όλη την περιοχή, η Μικρά Πολωνία είναι γεμάτη από εκπληκτικά τοπία και υπέροχα βουνά υψώνονται όπου κι αν κοιτάξετε. οι οροσειρές Beskid, Jura και Tatra αποτελούν μέρος της επικράτειάς της.

Ενώ η φανταστική παλιά πόλη στην Κρακοβία (η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Πολωνίας) και το ζοφερό Μνημείο και Μουσείο του Άουσβιτς βλέπουν τους περισσότερους επισκέπτες, η περιοχή έχει πολλά άλλα ενδιαφέροντα αξιοθέατα για να απολαύσετε, με τα αλατωρυχεία στη Wieliczka και το θέρετρο σπα στο Το Rabka-Zdroj αξίζει επίσης μια επίσκεψη.

Lodz (Lodzkie)

Με κέντρο γύρω από το Λοτζ, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Πολωνίας, αυτή η όμορφη περιοχή βρίσκεται στα κεντρικά πολωνικά πεδινά, όχι μακριά από τα βουνά Swietokrzyskie.

Παρά το γεγονός ότι μεγάλο μέρος της επικράτειάς του είναι αρκετά αστικοποιημένο και βιομηχανοποιημένο, υπάρχουν μερικές ωραίες τσέπες της φύσης για να απολαύσετε, με τα τοπικά πάρκα Lodz Hills, Przedborz και Sulejow να είναι ιδιαίτερα ευχάριστα για εξερεύνηση.

Ενώ η πολυσύχναστη πόλη του Λοτζ με όλη την απίστευτη βιομηχανική αρχιτεκτονική του 19ου αιώνα είναι το κύριο αξιοθέατο, τόσο ο Piotrkow Trybunalski όσο και ο Lowicz με τις δύο όμορφες πλατείες της αγοράς αξίζουν μια επίσκεψη. Υπάρχουν πολλές άλλες ερειπωμένες αλλά παράξενα όμορφες πρώην βιομηχανικές πόλεις διάσπαρτες στην περιοχή.

Κάτω Σιλεσία (Dolnoslaskie)

Με εκπληκτικά φυσικά αξιοθέατα όπως τα υπέροχα ονομαζόμενα Γιγαντιαία Όρη, καθώς και τους κυματιστούς λόφους Trebeznica, τη γραφική κοιλάδα Jeleniogorska και την γεμάτη βουνά επαρχία Klodzko, η Κάτω Σιλεσία στη νοτιοδυτική Πολωνία σίγουρα μπορεί να υπερηφανεύεται για μια απίστευτη γκάμα τοπίων.

Εν μέρει λόγω της γειτνίασής της τόσο με την Τσεχία όσο και με τη Γερμανία, η περιοχή έχει κυβερνηθεί τόσο από τη Βοημία όσο και από την Πρωσία στο παρελθόν. Αυτό εκτίθεται καλύτερα σε πόλεις όπως το Βρότσλαβ, το Boleslawiec και το Swidnica, που διαθέτουν πολλά ενδιαφέροντα ιστορικά αξιοθέατα και πολιτιστικά ορόσημα.

Με πολλή παρθένα φύση για να κάνετε πεζοπορία ή ποδηλασία στα εθνικά πάρκα των βουνών Karkonosze και Stolowe, η Κάτω Σιλεσία προσφέρει τον τέλειο συνδυασμό ιστορίας, πολιτισμού, φύσης και υπαίθριων δραστηριοτήτων. Η πληθώρα των φανταστικών λουτροπόλεων του είναι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο είναι μια από τις πιο επισκέψιμες περιοχές της Πολωνίας.

Lublin (Lubelskie)

Συνορεύει με τη Λευκορωσία και την Ουκρανία στα ανατολικά της Πολωνίας, το Λούμπλιν είναι ένα πολύ πράσινο και γραφικό μέρος της χώρας. Η απίστευτη άγρια ​​ζωή του μπορεί να προβληθεί καλύτερα στο Εθνικό Πάρκο Poleski και στο Εθνικό Πάρκο Roztocze.

Καθώς η περιοχή είχε κάποτε έναν σημαντικό εβραϊκό πληθυσμό, υπάρχουν πολλές εκδρομές στην εβραϊκή κληρονομιά που ταξιδεύουν τους επισκέπτες στις πολλές ιστορικές πόλεις και πολιτιστικά ορόσημα της. Αυτά περιλαμβάνουν ένα ταξίδι στο θλιβερό και ζοφερό Belzec, ένα στρατόπεδο εξόντωσης της Ναζιστικής Γερμανίας όπου πολλοί από τους κατοίκους του Lublin κατέληξαν τραγικά.

Από τις πολλές πόλεις και χωριά της, τα καλοδιατηρημένα ιστορικά κέντρα του Λούμπλιν, η μπαρόκ πόλη Chelm και το Zamosc με την υπέροχη αναγεννησιακή αρχιτεκτονική του είναι η καλύτερη επιλογή.

Lubusz (Lubuskie)

Φωλιασμένο μακριά στα δυτικά της χώρας στα σύνορα με τη Γερμανία, το Lubusz είναι γεμάτο με υπέροχο τοπίο. Πανέμορφα δάση και λίμνες είναι διάσπαρτα στα γραφικά τοπία του, ενώ στα νότια υπάρχουν πολλοί αμπελώνες και οινοποιεία.

Αποτελώντας μέρος της ιστορικής περιοχής του Lubusz Land, η ιστορική πρωτεύουσα με το ίδιο όνομα βρίσκεται στην πραγματικότητα πέρα ​​από τα σύνορα στη Γερμανία, όπου είναι γνωστή ως Lebus. Ο ποταμός Όντερ χωρίζει τα δύο εδάφη και μάλιστα τις δύο χώρες. Ενώ αυτή η γραμμή αποφασίστηκε το 1945, τα σύνορα και η περιοχή άλλαξαν χέρια πολλές φορές κατά τη διάρκεια των αιώνων, έτσι οι πόλεις της παρουσιάζουν ένα ευχάριστο μείγμα γερμανικής, πολωνικής και τσέχικης κουλτούρας.

Ενώ το Lubusz είναι αρκετά αραιοκατοικημένο, το Gorzow Wielkopolski και η Zielona Gora, οι δύο μεγαλύτερες πόλεις του, αξίζει μια επίσκεψη, με το τελευταίο να βρίσκεται στην καρδιά της φανταστικής οινοπαραγωγικής περιοχής του.

Μασοβία (Μαζοβικό Βοεβοδάτο)

Ενώ οι περισσότεροι επισκέπτες της Masovia στην κεντρική Πολωνία σπάνια κοιτάζουν πέρα ​​από την πρωτεύουσα του έθνους και τη μεγαλύτερη πόλη της Βαρσοβίας, υπάρχουν σίγουρα πολλά να δουν στη γύρω ύπαιθρο, με υπέροχα ερείπια γοτθικού κάστρου που βρίσκονται στο Ciechanow και ένα υπέροχο παλιό μεσαιωνικό κέντρο στο Plock .

Η φύση αφθονεί επίσης στη Μασοβία. Τα υπέροχα πάρκα τοπίων του φιλοξενούν πολλά όμορφα δάση, λίμνες και ποτάμια, με το Bug Landscape Park, το Kozienice Landscape Park και το Kampinos National Park να είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά.

Η Βαρσοβία, φυσικά, είναι κάτι που πρέπει να δείτε όταν βρίσκεστε στην Πολωνία. Η ζωντανή πρωτεύουσα διαθέτει πολλά ενδιαφέροντα ιστορικά αξιοθέατα, το τεράστιο Παλάτι Πολιτισμού και Επιστήμης και έντονη νυχτερινή ζωή, με την ανακατασκευασμένη παλιά πόλη να είναι μόνο ένα από τα πολλά αξιοθέατα.

Opole (Opole Voivodeship)

Έχοντας κυβερνηθεί από όλους, από τους Πολωνούς και τους Πρώσους έως τους Αυστριακούς Αψβούργους, δεν θα πρέπει να αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το Opole έχει έναν πλούτο συναρπαστικών ιστορικών αξιοθέατων και πολιτιστικών ορόσημων που μπορείτε να δείτε. Η περιοχή φιλοξενεί επίσης τη μοναδική γερμανική μειονότητα της Πολωνίας.

Ως εκ τούτου, υπάρχει ένα πολύ ενδιαφέρον πολιτιστικό μείγμα στις πόλεις και τα χωριά της, με την πόλη Opole στον ποταμό Odra, τη μεσαιωνική πόλη Nysa και την αναγεννησιακή πόλη Brzeg μεταξύ των κύριων αξιών της. Το κομψό Κάστρο Moszna είναι η επιλογή της δέσμης.

Ενώ τμήματα του Opole είναι πυκνά δασωμένα, μεγάλο μέρος της ξηράς του αποτελείται από καλλιεργήσιμη γη, με μερικά εκπληκτικά τοπία στο Opawskie Mountains Landscape Park.

Podlasie (Podlasie)

Βρίσκεται στα βορειοανατολικά της Πολωνίας, δίπλα στη Λιθουανία και τη Λευκορωσία, το Podlaskie είναι ένα υπέροχα άγριο και απομακρυσμένο μέρος της χώρας για επίσκεψη, με τα απέραντα δάση του να του έχουν κερδίσει τον τίτλο των «πράσινων πνευμόνων της Πολωνίας».

Αυτό το παρατσούκλι είναι πολύ κατάλληλο λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι 88 φυσικά καταφύγια είναι διάσπαρτα γύρω από την αραιοκατοικημένη επικράτειά του. Επιπλέον, τα τέσσερα εθνικά πάρκα του προστατεύουν και διατηρούν παρθένα δάση που φιλοξενούν όλα τα είδη άγριας ζωής. Βίσωνας λύγκας, άλκες και λύκοι μπορούν να βρεθούν μαζί με μια πληθώρα ειδών πτηνών.

Αν και δεν είναι γνωστό για τις πόλεις του, μερικά όμορφα παλάτια, εκκλησίες και συναγωγές είναι διάσπαρτα εδώ κι εκεί, με το Bialystok και το Tykocin να φιλοξενούν πολλά εντυπωσιακά μνημεία και παλιά κτίρια.

Pomerania (Pomeranian Voivodeship)

Η Πομερανία στο βόρειο τμήμα της χώρας φιλοξενεί μέρος της γραφικής ακτογραμμής της Βαλτικής της Πολωνίας, η Πομερανία είναι ένας κορυφαίος τουριστικός προορισμός, με πολλές παραθαλάσσιες πόλεις και ψαροχώρια για τους επισκέπτες.

Οι δύο μεγαλύτερες πόλεις του Γκντανσκ και της Γκντίνια είναι γεμάτες με υπέροχα πράγματα να δείτε και να κάνετε. Η πρώτη φημίζεται για το γοτθικό, αναγεννησιακό και μπαρόκ ιστορικό κέντρο της, που έχει οδηγήσει πολλούς ανθρώπους να την αποκαλούν μια από τις πιο όμορφες πόλεις της Ευρώπης.

Η επίσκεψη στη μακρόστενη χερσόνησο Hel είναι απλά απαραίτητη όταν βρίσκεστε στην Πομερανία, καθώς συνορεύεστε και από τις δύο πλευρές με αστραφτερά νερά και υπέροχες παραλίες, ενώ οι μεγαλύτεροι αμμόλοφοι στην Ευρώπη βρίσκονται στο Εθνικό Πάρκο Slowinski.

Σιλεσία (Σιλεσία)

Βρίσκεται στα νότια της Πολωνίας, η Σιλεσία είναι μια πολύ ιστορική περιοχή, αν και το μεγαλύτερο μέρος της επικράτειάς της έχει πλέον χωριστεί μεταξύ των γύρω περιοχών της Πολωνίας, με μερικές από αυτές να βρίσκονται πέρα ​​από τα σύνορα στη Γερμανία και την Τσεχία.

Στη Σιλεσία θα βρείτε πολλή υπέροχη φύση. Κάποιος μπορεί να κάνει αναρρίχηση στα Πολωνικά υψίπεδα Jurassic, να κάνει σκι στην οροσειρά Beskids της Σιλεσίας στο Szczyrk και στο Brenna ή να κάνει πεζοπορία κατά μήκος του Μονοπατιού των Φωλιών του Αετού, κάνοντας στάση σε οποιοδήποτε από τα 25 μεσαιωνικά κάστρα που βρίσκονται κατά μήκος της διαδρομής.

Η πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή της Πολωνίας έχει πολλές φανταστικές πόλεις και κωμοπόλεις για να επισκεφτείτε. Τόσο το Katowice όσο και το Bielsko-Biala είναι πολύ ενδιαφέροντα για εξερεύνηση, με το Czestochowa να είναι ένας από τους σημαντικότερους τόπους προσκυνήματος στον κόσμο για τους Ρωμαιοκαθολικούς.

Subcarpathia (Podkarpackie)

Η πιο νοτιοανατολική περιοχή της χώρας, η Subcarpathia είναι γεμάτη με μαγευτικά βουνά, με τις οροσειρές Beskid και Bieszczady να τη διασχίζουν. Βρίσκεται επίσης στους πρόποδες των Καρπαθίων.

Ως εκ τούτου, υπάρχουν πολλές όμορφες πεζοπορίες που προσφέρονται στα βουνά και τις κοιλάδες της, ενώ η αναρρίχηση είναι επίσης πολύ δημοφιλής. Ορισμένα μέρη της περιοχής είναι από τα πιο άγρια ​​και απομακρυσμένα στην Ευρώπη.

Ενώ το Rzeszow στον ποταμό Wislok είναι η μεγαλύτερη πόλη και όντως πρωτεύουσα της Subcarpathia, υπάρχουν πολλά περισσότερα να δείτε, με τον Jaroslaw και τον Krosno να προσελκύουν και τα δύο το μερίδιο των επισκεπτών τους.

Επαρχία Τιμίου Σταυρού (Swietokrzyskie)

Πήρε το όνομά της από την όμορφη οροσειρά Swietokrzyskie που τη διασχίζει, η νότια περιοχή της επαρχίας του Τιμίου Σταυρού είναι εκπληκτικά όμορφη. Μεγάλο μέρος του αποτελείται από περιπλανώμενους λόφους και χωράφια, με πολλά υπέροχα πάρκα τοπίων για εκκίνηση.

Ανάμεσα στα υπέροχα τοπία του κρύβονται πολλά θέρετρα υγείας και λουτρόπολη, με το Busko-Zdroj το πιο δημοφιλές από όλα. Το εκπληκτικό τοπίο που σας υποδέχεται όπου κι αν πάτε το κάνει πραγματικά όνειρο για λάτρεις της φύσης.

Αν και η παρθένα φύση του είναι αυτό που έρχονται πολλοί άνθρωποι, η ιστορία εμφανίζεται επίσης στο εντυπωσιακό κάστρο και το παλάτι του Kielce, ενώ η μεσαιωνική και αναγεννησιακή πόλη Sandomierz αξίζει επίσης να επισκεφθείτε.

Warmia-Masuria (Βοεβοδάτο Warmian-Masurian)

Με τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ στα βόρεια και την Πομερανία με το Γκντανσκ στα δυτικά, η βόρεια περιοχή Warmia-Masuria έχει μόνο μια μικρή ακτογραμμή στον κόλπο του Puck, ο οποίος χωρίζεται από την ανοιχτή Βαλτική Θάλασσα από τη χερσόνησο Hel.

Η περιοχή, ωστόσο, είναι γνωστή για τις πολλές λίμνες της. Υπάρχουν αξιοσημείωτα πάνω από 3000 για να ελέγξετε έξω, με κολύμπι, ιστιοπλοΐα και ψάρεμα όλες τις πολύ δημοφιλείς δραστηριότητες.

Ανάμεσα στις πολλές πλωτές οδούς και τις αστραφτερές λίμνες του βρίσκονται μερικές γοητευτικές πόλεις και κωμοπόλεις. Το γοτθικό κέντρο του Olsztyn και το γραφικό Mikolajki είναι δημοφιλή στέκια, με το τελευταίο να χρησιμεύει ως πύλη προς την περιοχή των Μεγάλων Λιμνών Μασουρίας.

Δυτική Πομερανία (West Pomeranian Voivodeship)

πιο όμορφες περιοχές στην Πολωνία

Βρίσκεται στη βορειοδυτική γωνία της Πολωνίας, η Δυτική Πομερανία φιλοξενεί μια όμορφη ακτογραμμή της Βαλτικής Θάλασσας, η οποία είναι γεμάτη από υπέροχες παραλίες. Στην περιοχή υπάρχουν επίσης πολλές λίμνες και δάση.

Καθώς είναι ένα από τα πιο πράσινα μέρη της χώρας, η Δυτική Πομερανία προσελκύει πλήθη τουριστών. Οι κωμοπόλεις και οι πόλεις της παρουσιάζουν μια υπέροχη γκάμα αρχιτεκτονικών στυλ, με γοτθικά, μπαρόκ και αναγεννησιακά κτίρια να εμφανίζονται όλα.

Οι πιο εντυπωσιακές από αυτές είναι το Szczecin και το Koszalin, ενώ οι παραθαλάσσιες πόλεις Swinoujscie, Kolobrzeg και Darlowo αξίζει επίσης να επισκεφτείτε για τις όμορφες παραλίες που βρίσκονται κοντά.

ΣΧΕΔΙΑΣΤΕ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΑΣ

>> Ελα στο Viper <<

Μαρία Παπαπέτρου
Μαρία Παπαπέτρου

Ελεύθερη ψυχή, αιώνια περιπλανώμενη, η Μαρια γοητεύεται από τα άγνωστα μονοπάτια και τους μακρινούς ορίζοντες.