Είναι η Πολωνία ασφαλής για επίσκεψη;

Για μεγάλο χρονικό διάστημα, η Πολωνία θεωρούνταν ένας απίθανος προορισμός στην Ευρώπη, αλλά αυτό αλλάζει γρήγορα, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι κατανοούν τη μοναδική ομορφιά αυτής της χώρας.

Αυτή η ειδυλλιακή χώρα δέχεται σχεδόν 20 εκατομμύρια τουρίστες ετησίως και όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναμένεται να την επισκέπτονται κάθε χρόνο. Οι επισκέπτες συνήθως συρρέουν σε μια από τις πολλές γραφικές πόλεις της, όπως η Κρακοβία στα δυτικά ή το Γκντανσκ στην ακτή της Βαλτικής.

Οι πόλεις και οι κωμοπόλεις της Πολωνίας είναι γεμάτες πλούσια ιστορία, αιώνες αρχιτεκτονικής και κληρονομιές του πολυπολιτισμικού παρελθόντος της Πολωνίας. Οι επισκέπτες που θέλουν να κατέβουν από το μονοπάτι μπορούν να κατευθυνθούν σε μικρότερες πόλεις ή φυσικές περιοχές όπως η ορεινή πόλη Zakopane.

Πριν επισκεφτείτε οποιαδήποτε νέα χώρα, πιθανότατα θέλετε να μάθετε περισσότερα για τη φήμη της ως τουριστικού προορισμού, δηλαδή εάν είναι ασφαλές να την επισκεφτείτε ή όχι.

Η Πολωνία δεν έχει αρνητική φήμη, αλλά δεν βλάπτει να εξετάσουμε την κατάσταση στο έδαφος πιο προσεκτικά.

Αλλά μην ανησυχείτε — οι ταξιδιωτικοί μας ειδικοί συνθέτουν τις παρακάτω πληροφορίες για να σας βοηθήσουν να καταλάβετε εάν η Πολωνία είναι ή όχι ένα ασφαλές μέρος για επίσκεψη. Αφήστε μας να είμαστε ο οδηγός σας!

Είναι η Πολωνία ασφαλής για επίσκεψη το 2023;

Medyka, Πολωνία, 03 22 2022 – Η περιοχή γύρω από τα ουκρανο-πολωνικά σύνορα. Πολίτες της Ουκρανίας εγκαταλείπουν τη χώρα λόγω του πολέμου/Vanja Stokic/Shutterstock

Ναί. Ως επί το πλείστον, η Πολωνία είναι μια πολύ ασφαλής χώρα για επίσκεψη. Τα ποσοστά εγκληματικότητας είναι πολύ χαμηλά και υπάρχουν λίγοι άλλοι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την ασφάλεια των επισκεπτών.

Όπως τα περισσότερα άλλα μέρη στον κόσμο, η Πολωνία βιώνει μικροεγκλήματα, όπως πορτοφολάδες και αρπαγή τσάντας, αλλά μπορείτε να τα αποφύγετε με μερικές βασικές προφυλάξεις.

Η Πολωνία βρίσκεται στην κεντρική ή την ανατολική Ευρώπη, ανάλογα με το ποιον ρωτάτε, και έχει λίγο δύσκολη κατάσταση στη γειτονιά. Αυτό οφείλεται στο ότι συνορεύει ανατολικά με την Ουκρανία, μια χώρα που αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε ενεργό πόλεμο.

Παρόλο που δεν έγιναν μάχες στην πολωνική επικράτεια, η χώρα εξακολουθούσε να επηρεάζεται από τον πόλεμο. Πάνω από ένα εκατομμύριο Ουκρανοί πρόσφυγες  κατέφυγαν στην Πολωνία και τον Νοέμβριο του 2022, ένας αδέσποτος πύραυλος πέταξε πάνω από τα σύνορα, προσγειώθηκε σε πολωνικό χωριό κοντά στα ουκρανικά σύνορα και σκότωσε δύο ανθρώπους.

Παρά αυτά τα περιστατικά, η Πολωνία εξακολουθεί να είναι ασφαλής για επίσκεψη,  παρόλο που ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται. Μπορεί να θέλετε να αποφύγετε την περιοχή σε απόσταση λίγων μιλίων από τα ουκρανικά σύνορα μόνο και μόνο για να είστε ασφαλείς, αλλά η υπόλοιπη χώρα δεν επηρεάζεται καθόλου από τον πόλεμο.

Παρά τον πόλεμο που διεξάγεται δίπλα, οι περισσότερες ξένες κυβερνήσεις συμφωνούν ότι η Πολωνία είναι ένα ασφαλές μέρος για επίσκεψη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν την Πολωνία σύμφωνα με ταξιδιωτικές συμβουλές επιπέδου 1, το χαμηλότερο δυνατό επίπεδο.

Η ιρλανδική κυβέρνηση  απλώς λέει στους πολίτες να λαμβάνουν κανονικές προφυλάξεις όταν βρίσκονται στην Πολωνία. Μόνο η Νέα Ζηλανδία λέει στους πολίτες της να είναι πιο προσεκτικοί στην Πολωνία . Το έγκλημα δεν αποτελεί υπερβολική ανησυχία όταν επισκέπτεστε την Πολωνία, αλλά είναι ακόμα καλύτερο να γνωρίζετε τους κινδύνους που υπάρχουν.

Τα κοινά εγκλήματα στην Πολωνία περιλαμβάνουν:

 • Πορτοφολάδες
 • Αρπαγή τσάντας
 • Απάτες
 • Απάτη
 • Ποτό αιχμηρό
 • Ληστεία
 • Ληστεία

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η Πολωνία δεν είναι εξίσου ασφαλής για όλους τους ταξιδιώτες ή ακόμα και για όλους τους Πολωνούς κατοίκους. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΣΕ , αναφέρθηκαν 997 εγκλήματα μίσους στην αστυνομία, εκ των οποίων τα 231 είχαν ρατσιστικά κίνητρα, τα 89 ήταν αντισημιτικά και τα 62 ήταν αντιμουσουλμανικά.

Πολλοί έγχρωμοι βιώνουν παρενόχληση στο δρόμο, την οποία δεν αναφέρουν ως εγκλήματα μίσους από φόβο για επιπτώσεις από ασυμπαθείς αρχές.

Η πολωνική κυβέρνηση έχει δεχθεί επίσης πυρά για τα διπλά μέτρα και μέτρα που εφαρμόζει για τους Ουκρανούς πρόσφυγες και τους πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή, δείχνοντας ότι ο ρατσισμός είναι μερικές φορές αποτέλεσμα από πάνω προς τα κάτω. Η Πολωνία έχει επίσης πρόβλημα με την αύξηση της ομοφοβίας.

Ενώ μεγάλες πόλεις όπως η Κρακοβία τείνουν να είναι φιλικές προς τα LGBT, ορισμένοι τοπικοί δήμοι δήλωσαν ότι είναι « ζώνες ελεύθερες από ΛΟΑΤ », απαγορεύοντας την ελεύθερη έκφραση των LGBT ατόμων.

Αυτές οι ζώνες συνέβαλαν στην αύξηση της ομοφοβίας σε όλη τη χώρα. Ενώ η Πολωνία είναι συνολικά ασφαλής, είναι σίγουρα πιο ασφαλές εάν μπορείτε να συνδυάσετε τον μέσο Πολωνό και ορισμένοι τουρίστες που είναι POC ή LGBT είχαν αρνητικές εμπειρίες.

Έγκλημα στην Πολωνία

Κρακοβία (Κρακοβία), Πολωνία – 30 Σεπτεμβρίου 2018: Ομάδα ανθρώπων στην οδό Florianska στην Παλιά Πόλη με θέα στην Πύλη St. Florian, ορόσημο της πόλης/Artur Bogacki/Shutterstock

Το πρωταρχικό μέλημα για τους περισσότερους επισκέπτες σε ένα νέο μέρος είναι το έγκλημα. Η Πολωνία δεν είναι διαφορετική. Πιθανότατα θέλετε να μάθετε για την πιθανότητα να σας ληστέψουν ή ακόμα χειρότερα πριν πάτε σε ένα νέο μέρος για διακοπές.

Ευτυχώς, δεν έχετε πολλά να ανησυχείτε στην Πολωνία, καθώς η χώρα έχει πολύ χαμηλά ποσοστά εγκληματικότητας. Το 2020, το ποσοστό ανθρωποκτονιών ήταν 0,7 περιστατικά ανά 100.000 άτομα .

Έκτοτε, το ποσοστό ανθρωποκτονιών μειώθηκε ακόμη περισσότερο, μειώθηκε κατά 19% το έτος 2022.

Οι εγκληματολόγοι επισημαίνουν μερικούς λόγους για αυτήν την πτώση, όπως χαμηλότερα ποσοστά ενδοοικογενειακής βίας, χαμηλότερα ποσοστά βίας από ομάδες οργανωμένου εγκλήματος και υψηλά ποσοστά εξιχνίασης εγκλημάτων από την πολωνική αστυνομία που δείχνουν ότι οι εγκληματίες δεν πληρώνουν.

Η Πολωνία επισημάνθηκε από το Vision of Humanity, το οποίο δημοσιεύει τον Παγκόσμιο Δείκτη Ειρήνης, για την εξαιρετική πρόοδό της. Σύμφωνα με τον δείκτη, η Πολωνία είναι το #24 στη λίστα με τις πιο ασφαλείς χώρες στον κόσμο.

Είχε την τρίτη μεγαλύτερη αύξηση σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια μεταξύ όλων των χωρών του κόσμου.

Ο δείκτης υπογραμμίζει ότι το ποσοστό βίαιης εγκληματικότητας στην Πολωνία, το οποίο ήταν ήδη χαμηλό, μειώθηκε σημαντικά, καθιστώντας την ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη. Το ποσοστό του εγκλήματος κατά της ιδιοκτησίας είναι ελαφρώς μεγαλύτερο πρόβλημα από το ποσοστό του βίαιου εγκλήματος.

Σύμφωνα με το Numbeo, τα εγκλήματα ιδιοκτησίας της Πολωνίας βρίσκονται στο  41,40 στα 100 στον δείκτη εγκληματικότητας του ιστότοπου, που είναι μέτρια τιμή. Ωστόσο, αυτό ισχύει κυρίως για ασήμαντα εγκλήματα ιδιοκτησίας όπως βανδαλισμοί και κλοπές.

Η συνολική βαθμολογία του δείκτη εγκληματικότητας για την Πολωνία είναι 25,29, μια πολύ χαμηλή τιμή. Όπως μπορείτε να δείτε από όλα αυτά τα στατιστικά στοιχεία, δεν έχετε πολλά να ανησυχείτε για το έγκλημα στην Πολωνία.

Αν και θα πρέπει να λαμβάνετε βασικές προφυλάξεις όταν είστε έξω, δεν χρειάζεται να είστε σε επιφυλακή όλη την ώρα.

Είναι ασφαλής η επίσκεψη στην Αγγλία το 2023; | Ανησυχίες για την Ασφάλεια(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Πορτοφολάδες

Οι πορτοφολάδες και οι μικροκλοπές είναι οι πιο κοινές μορφές εγκλήματος που είναι πιο πιθανό να συναντήσετε όταν είστε τουρίστας στην Πολωνία.

Για αυτά τα εγκλήματα, οι εγκληματίες συχνά στοχεύουν τουρίστες, επειδή υποθέτουν ότι θα έχουν λιγότερα έξυπνα στελέχη και περισσότερα χρήματα από τον μέσο Πολωνό.

Οι πορτοφολάδες συχνά στοχεύουν περιοχές στις οποίες γνωρίζουν ότι συχνάζουν οι τουρίστες, όπως οι κεντρικές περιοχές της Κρακοβίας και της Βαρσοβίας, οι παραθαλάσσιες πόλεις της Βαλτικής όπως το Γκντανσκ και οι γραμμές δημόσιας συγκοινωνίας όπως το λεωφορείο 175 της Βαρσοβίας από το αεροδρόμιο.

Η αυστραλιανή κυβέρνηση  προειδοποιεί για hotspot για πορτοφολάδες όπως ξενοδοχεία, κοντά σε ΑΤΜ και σε αγορές και άλλες πολυσύχναστες περιοχές. Οι δημόσιες συγκοινωνίες, συμπεριλαμβανομένων των υπεραστικών σιδηροδρομικών σταθμών, είναι επίσης κοινοί στόχοι, ειδικά στο Γκντανσκ, τη Βαρσοβία, την Κρακοβία, το Σόποτ και τη Γκντίνια.

Εκτός από τουριστικές περιοχές, πορτοφολάδες λειτουργούν και στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Η καναδική κυβέρνηση προειδοποιεί τους τουρίστες για συμμορίες πορτοφολάδων, συνήθως νεαρών ανδρών, που λειτουργούν σε τρένα και άλλες μορφές δημόσιας συγκοινωνίας.

Οι ομάδες περιμένουν τους επιβάτες να επιβιβαστούν και να αποβιβαστούν και να τους καρφώσουν κοντά στην πόρτα, ή δημιουργούν ένα σημείο συμφόρησης ενώ προσποιούνται ότι στριμώχνονται στους διαδρόμους.

Μερικές βασικές προφυλάξεις είναι συνήθως αρκετές για να αποτρέψουν τους πορτοφολάδες και τους άρπαγες τσαντών στις άθλιες προθέσεις τους. Κρατήστε σταθερά τα υπάρχοντά σας, ακόμα και στα τρένα και τα λεωφορεία, όταν μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να χαλαρώσετε τη φρουρά σας.

Μην αναβοσβήνετε αντικείμενα αξίας που μπορεί να σας κάνουν στόχο. Σε πολυσύχναστες περιοχές, βεβαιωθείτε ότι το διαβατήριό σας και άλλα τιμαλφή είναι κρυμμένα με ασφάλεια σε μια εσωτερική τσέπη σακακιού, μπροστινή τσέπη παντελονιού ή τσάντα με φερμουάρ.

Εάν παρατηρήσετε κάτι ύποπτο, όπως μια ομάδα συγκεντρωμένη γύρω από την πόρτα, περιμένετε να περάσει η ύποπτη κατάσταση. Είναι καλύτερα να αισθάνεσαι ανόητος παρά να σε εκμεταλλεύονται.

Εάν σας ληστέψουν, αναφέρετε αμέσως την κλοπή στην πολωνική αστυνομία. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αναφέρετε την κλοπή ενός διαβατηρίου, καθώς δεν θέλετε κάποιος να παραδοθεί ως εσάς με τα έγγραφά σας.

Είναι ασφαλές για επίσκεψη το Κίεβο το 2023;(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Απάτες και απάτες

Μερικοί κλέφτες επιλέγουν να πάρουν τον εύκολο δρόμο όταν προσπαθούν να πάρουν τα χρήματά σας μέσω εξαπάτησης, όχι μέσω άμεσης κλοπής και βίας. Οι απάτες και οι απάτες είναι συνηθισμένες στην Πολωνία, επηρεάζοντας συχνά τους τουρίστες.

Η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας προειδοποιεί για την επικράτηση της εγκληματικότητας σε μπαρ και νυχτερινά κέντρα.

Κάποια κλαμπ εκβιάζουν τους τουρίστες υπερχρεώνοντάς τους, με μια τιμή στο αναρτημένο μενού και μια άλλη κλιμάκωση. Να ελέγχετε πάντα προσεκτικά τις τιμές και να εξετάζετε τις χρεώσεις της πιστωτικής σας κάρτας μετά από μια νύχτα στην πόλη.

Προσέξτε τα νυχτερινά κέντρα και τα μπαρ που είναι πολύ επιθετικά όταν προσπαθούν να προσελκύσουν άτομα με ειδικές προσφορές ή διαφημίσεις, καθώς αυτοί είναι οι πιο συνηθισμένοι ιστότοποι απάτης και άλλων εγκλημάτων, συμπεριλαμβανομένης της απόρριψης ποτών.

Η απάτη με πιστωτικές κάρτες είναι δυστυχώς συχνή σε όλη την Πολωνία, επηρεάζοντας τόσο τους ντόπιους Πολωνούς όσο και τους αλλοδαπούς. Ελέγχετε πάντα προσεκτικά τις χρεώσεις στην κάρτα σας.

Μια συνηθισμένη απάτη είναι οι εγκληματίες που χτυπούν τα τηλέφωνα του ξενοδοχείου, προσποιούμενοι ότι είναι ρεσεψιονίστ που θέλει να ελέγξει την πιστωτική σας κάρτα. Πάντα κατεβαίνετε στη ρεσεψιόν για να επικυρώσετε τα στοιχεία της πιστωτικής σας κάρτας αντί να απαγγέλλετε τις πολύτιμες πληροφορίες σας μέσω τηλεφώνου.

Άλλες απάτες στο δρόμο αποτελούν επίσης κίνδυνο στην Πολωνία.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου προειδοποιεί τους πολίτες της για την επικράτηση της απάτης ταξί στην Πολωνία. Τα μη ελεγχόμενα ταξί συνήθως υπερχρεώνουν τους επιβάτες τους και σε ακραίες περιπτώσεις τους ληστεύουν και τους επιτίθενται.

Χρησιμοποιείτε πάντα εξουσιοδοτημένα ταξί ή ταξί για τα οποία κάνετε κράτηση μέσω μιας εφαρμογής μεταφοράς ή από μια επίσημη στάση ταξί. Τα επίσημα ταξί θα έχουν πάντα το όνομα της εταιρείας και τον αριθμό τηλεφώνου στην πόρτα και μια κάρτα τιμών αναρτημένη με σαφήνεια.

Είναι η Ιαπωνία ασφαλής για επίσκεψη το 2023;(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Αποφυγή κακών περιοχών

Fotokon/Shutterstock

Η Πολωνία συνολικά είναι αρκετά ασφαλής, επομένως υπάρχουν λίγες κακές περιοχές. Αποφύγετε τις περιοχές ακριβώς δίπλα στα σύνορα με την Ουκρανία και τη Λευκορωσία λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας.

Οι μεγαλύτερες πόλεις της Βαρσοβίας και της Κρακοβίας έχουν μερικές περιοχές υψηλής εγκληματικότητας, όπως και κάθε άλλη μεγάλη πόλη στον κόσμο. Στη Βαρσοβία, αποφύγετε το βόρειο τμήμα της γειτονιάς Praga, Praga Polnoc και Mokotow κοντά στο πάρκο Krolikarnia.

Στην Κρακοβία, αποφύγετε τη Nowa Huta, η οποία φημίζεται για βίαιο έγκλημα. Εάν είστε ΛΟΑΤ, αποφύγετε οποιονδήποτε από τους δήμους που ανακήρυξαν τους εαυτούς τους «ζώνες απαλλαγμένες από ΛΟΑΤ», στους οποίους περιλαμβάνονται οι Swidnik, Tuchow και άλλες μικρές πόλεις.

Αν και αυτές οι ζώνες έχουν καταργηθεί από την πολωνική νομοθεσία, αυτοί οι δήμοι εξακολουθούν να έχουν υψηλότερα ποσοστά ομοφοβίας.

Οι καλύτερες πόλεις της Ευρώπης για επίσκεψη το 2023(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Πράγματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη

Εδώ είναι μερικά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη πριν επισκεφτείτε την Πολωνία:

 • Αν και η Πολωνία έχει τη φήμη της ηδονιστικής κουλτούρας του ποτού, το ποτό έξω είναι παράνομο και η δημόσια μέθη διώκεται αυστηρά. Να είστε προσεκτικοί κατά την απορρόφηση.
 • Οι χειμώνες της Πολωνίας είναι πολύ κρύοι, γι’ αυτό ντυθείτε ζεστά αν το επισκεφτείτε αυτή την εποχή.
 • Η χρήση κινητού τηλεφώνου κατά τη διέλευση του δρόμου είναι παράνομη και η αστυνομία μπορεί να σας επιβάλει πρόστιμο επί τόπου, επομένως να είστε σε εγρήγορση όταν κινείστε στην κυκλοφορία.
 • Η Πολωνία έχει πολύ αυστηρούς νόμους για τα ναρκωτικά, οπότε μην επιδίδεστε όσο βρίσκεστε στη χώρα.

Συχνές Ερωτήσεις

Maciej Dubel/Shutterstock

Ακολουθούν ορισμένες άλλες συνήθεις ερωτήσεις που έκαναν οι επισκέπτες στην Πολωνία στο παρελθόν:

Είναι η Πολωνία ασφαλής για επίσκεψη αυτή τη στιγμή;

Ναι, η Πολωνία είναι ασφαλής για επίσκεψη αυτή τη στιγμή. Είναι στην πραγματικότητα μια από τις πιο ασφαλείς στιγμές για να επισκεφθείτε την Πολωνία, καθώς το ποσοστό εγκληματικότητας είναι χαμηλότερο από ποτέ.

Γκντανσκ Πολωνία • Οδηγός πόλης(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Είναι η Πολωνία ασφαλής για επίσκεψη λόγω της Ουκρανίας;

Το μεγαλύτερο μέρος της Πολωνίας είναι ασφαλές για επίσκεψη παρά τον πόλεμο. Ωστόσο, αποφύγετε τις συνοριακές περιοχές με την Ουκρανία ή τη Λευκορωσία, καθώς υπάρχει κίνδυνος αιμορραγίας.

Είναι ασφαλές να πάτε στην Κρακοβία;

Η Κρακοβία είναι μια από τις πιο ασφαλείς πόλεις της Ευρώπης, οπότε θα πρέπει να περάσετε υπέροχα όταν επισκέπτεστε. Ωστόσο, η Κρακοβία προσελκύει πολλούς πορτοφολάδες, γι’ αυτό να παρακολουθείτε στενά τα τιμαλφή σας όταν επισκέπτεστε.

Είναι ασφαλές να πάτε στην Κρακοβία παρά τον πόλεμο;

Ναι, η Κρακοβία είναι ακόμα ασφαλής για επίσκεψη παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Θυμηθείτε ότι η Πολωνία είναι μια αρκετά μεγάλη χώρα και η Κρακοβία βρίσκεται στα νοτιοδυτικά της Πολωνίας, πολύ μακριά από τα ουκρανικά σύνορα και τυχόν κινδύνους.

Είναι ασφαλής η Βαρσοβία τη νύχτα;

Η Βαρσοβία είναι μια πολύ ασφαλής πόλη, την ημέρα και τη νύχτα. Ωστόσο, έχει κάποιες πρόχειρες γειτονιές όπως η Πράγα που πρέπει να αποφύγεις όταν σκοτεινιάσει αν είσαι μόνος σου.

Λοιπόν, είναι η Πολωνία ασφαλής για επίσκεψη;

Η Πολωνία είναι μια από τις πιο ασφαλείς χώρες στον κόσμο για επίσκεψη, καθώς έχει πολύ χαμηλό ποσοστό εγκληματικότητας. Εφόσον λαμβάνετε βασικές προφυλάξεις, όπως να κρατάτε τα τιμαλφή σας, θα πρέπει να περάσετε υπέροχα όσο βρίσκεστε εκεί.

Έτσι, με τόσα πολλά να δείτε και να κάνετε, τι περιμένετε — κλείστε το ταξίδι σας σήμερα!

Πέτρος Πέτρου
Πέτρος Πέτρου

Ψηφιακός νομάς με αγάπη για ταξίδια