Πόσο μεγάλη είναι η Ευρώπη σε σύγκριση με τις ΗΠΑ; (Σύγκριση 2023)

Η Ευρώπη είναι μια ολόκληρη ήπειρος, οπότε πιστεύετε ότι θα ήταν μεγαλύτερη από μια χώρα… σωστά;

Παραδόξως, όχι πραγματικά. Η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι στην πραγματικότητα πολύ πιο κοντά σε μέγεθος από ό,τι φαντάζεστε, γεγονός που συνιστά μια συναρπαστική άσκηση τόσο στη γεωγραφία όσο και στη γεωπολιτική. Αφού ξέρετε πόσο αγαπάμε την Ευρώπη, σκεφτήκαμε ότι θα ήταν καλή ιδέα να εξετάσουμε και τα δύο εδώ.

Ένας πολύπλοκος παράγοντας είναι το απλό γεγονός ότι το πόσο μεγάλη είναι η Ευρώπη σε σύγκριση με τις ΗΠΑ εξαρτάται από το είδος του «μέγεθους» που ρωτάτε.

Μπορείτε να συγκρίνετε χερσαία έκταση, θαλάσσια περιοχή, πληθυσμό ή τον αριθμό των πολιτικών σωμάτων στο ευρύτερο σύνολο. Μπορείτε επίσης να εξετάσετε την επιρροή και τις δυνατότητές του για το μέλλον.

Σε αυτήν την ανάρτηση, θα κάνουμε όλα τα παραπάνω. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο… συνεχίστε να διαβάζετε!

Πόσο μεγάλη είναι η Ευρώπη σε σύγκριση με τις ΗΠΑ;

Αρχικά, ας ξεκαθαρίσουμε μια παρανόηση από την αρχή. Πολλοί αναγνώστες μπερδεύονται σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση, νομίζοντας ότι είναι συνώνυμη με την Ευρώπη. Εννοώ, είναι ακριβώς εκεί στο όνομα, τελικά.

Ευρώπη εναντίον ΕΕ

Η ΕΕ είναι δεν το ίδιο με την Ευρώπη και δεν ελέγχει την επιλογή των κρατών μελών της να συμπεριληφθούν. Μπορούν να εξαιρεθούν, έτσι η Μεγάλη Βρετανία έκανε πάταγο με το Brexit (βρετανική έξοδος) τον Ιανουάριο του 2020, όταν και επίσημα έγινε η αποχώρηση.

Η ΕΕ περιλαμβάνει 27 έθνη από τα 44 έως τα 50 της Ευρώπης (ανάλογα με τις πηγές που πιστεύετε, όπως έχουμε συζητήσει εκτενώς στο παρελθόν), επομένως δεν αντιπροσωπεύει όλη την ήπειρο ούτε είναι «η ίδια» με την Ευρώπη.

Στη συζήτησή μας, ας υποθέσουμε ότι «Ευρώπη» σημαίνει όλες τις χώρες της ηπείρου, συμπεριλαμβανομένων των τμημάτων της Τουρκίας και της Ρωσίας που βρίσκονται στην ευρωπαϊκή χερσόνησο, παρόλο που το υπόλοιπο κάθε ένα βρίσκεται στην Ασία.

Συνολική έκταση γης

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μεγάλες. Αρέσει, μεγάλο μεγάλο.

Σύμφωνα με την Εγκυκλοπαίδεια των Εθνών, «είναι η τρίτη μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο σε έκταση πίσω από τη Ρωσία και τον Καναδά. Έχει συνολική έκταση 9.629.091 τετραγωνικά χιλιόμετρα (3.717.792 τετραγωνικά μίλια). Αυτό το σύνολο περιλαμβάνει τις 50 πολιτείες και την περιφέρεια της Κολούμπια, αλλά όχι τα εδάφη και τις εξαρτήσεις του έθνους».

Ας αφήσουμε για λίγο στην άκρη το ζήτημα των εδαφών και ας συγκρίνουμε αυτήν την κύρια χερσαία περιοχή με την Ευρώπη, η οποία έχει «έκταση 10,2 εκατομμυρίων km² (3.938.000 τετραγωνικά μίλια)». λέει το Nations Online. Αυτό το καθιστά «20% μεγαλύτερο από τις συνεχόμενες Ηνωμένες Πολιτείες».

Δυστυχώς, αυτό αφήνει έξω την Αλάσκα και τη Χαβάη.

Αυτό αποδεικνύει πόσο δύσκολο είναι να μετράτε τις χερσαίες μάζες, τους πληθυσμούς, τον αριθμό των χωρών σε μια συγκεκριμένη περιοχή ή οτιδήποτε άλλο έχει να κάνει με την παγκόσμια γεωγραφία – γι’ αυτό είναι ένα σταθερό πρόβλημα που θα βρείτε οπουδήποτε αναζητάτε ερωτήσεις μεγέθους.

Ωστόσο, αν χρησιμοποιήσουμε τους χονδρικούς αριθμούς των 3,7 εκατομμυρίων τετραγωνικών μιλίων για τις Ηνωμένες Πολιτείες και 3,9 εκατομμυρίων για την Ευρώπη, τότε είναι προφανές ότι η Ευρώπη είναι ελαφρώς μεγαλύτερη – περίπου 5% περίπου.

Αυτό περιλαμβάνει μόνο την ξηρά, όμως. Δεδομένου ότι τα έθνη με μια ακτή εκτείνονται προς τα έξω στη θάλασσα, οποιαδήποτε συζήτηση για το μέγεθος θα πρέπει να το περιλαμβάνει ως θεώρηση.

Συνολική θαλάσσια επικράτεια

Η μέτρηση της «ιδιοκτησίας» της θάλασσας μιας χώρας ή μιας ηπείρου είναι πράγματι δύσκολο. Πρώτον, δεν μας «κατέχουν» πραγματικά τις θάλασσες, αλλά μάλλον τις ελέγχουμε. Η περιοχή που εποπτεύεται από μια συγκεκριμένη χώρα αναφέρεται ως Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη ή ΑΟΖ.

Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιραςμια ΑΟΖ είναι «μια περιοχή του ωκεανού, που εκτείνεται γενικά 200 ναυτικά μίλια (230 μίλια) πέρα ​​από τα χωρικά ύδατα ενός έθνους, εντός της οποίας ένα παράκτιο έθνος έχει δικαιοδοσία τόσο σε ζωντανούς όσο και σε μη έμβιους πόρους».

Όπως θα μπορούσατε να υποθέσετε από τη λέξη “αποκλειστικό”, δεν μοιράζεται αυτήν την περιοχή με άλλες χώρες.

Δεδομένου ότι ο έλεγχος των πόρων καθώς και η δικαιοδοσία –η χώρα μπορεί να πει ποιοι νόμοι διέπουν αυτό το μέρος του ωκεανού ή της θάλασσας– πρέπει να το συμπεριλάβουμε σε συζητήσεις για τα αντίστοιχα μεγέθη των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

Λοιπόν, πόσο μεγάλες είναι οι οικονομικές τους ζώνες;

Σύγκριση ζώνης ΑΟΖ: ΗΠΑ προς Ευρώπη

«Με περισσότερα 3,4 εκατομμύρια τετραγωνικά ναυτικά μίλια (4 εκατομμύρια τετραγωνικά μίλια) ωκεανού, η ΑΟΖ των ΗΠΑ είναι μεγαλύτερη από την έκταση και των 50 πολιτειών μαζί και είναι μια από τις μεγαλύτερες ΑΟΖ στον κόσμο», λέει η NOAA.

Επισημαίνουν ότι μόνο το 40% περίπου του έχει χαρτογραφηθεί, αλλά αυτό δεν εμποδίζει την Αμερική να το διεκδικήσει.

Μέρος του λόγου που η ΑΟΖ των ΗΠΑ είναι τόσο μεγάλη είναι επειδή «Αυτή η περιοχή περιλαμβάνει το Πουέρτο Ρίκο, το Γκουάμ, την Αμερικανική Σαμόα, τις Παρθένες Νήσους των ΗΠΑ, τις Βόρειες Μαριάνες Νήσους και άλλες κτήσεις των ΗΠΑ».

Τώρα, τι γίνεται με την Ευρώπη; Τα γεγονότα σε αυτήν την περίπτωση είναι πιο δύσκολο να βρεθούν, επειδή η Ευρώπη δεν είναι μια χώρα, αλλά μάλλον μια συλλογή χωρών, και ακόμη και αυτές δεν είναι πάντα στην ίδια σελίδα (δείτε τη συζήτηση για την ΕΕ παραπάνω).

Ωστόσο, μπορούμε με ασφάλεια να υποθέσουμε ότι η ΑΟΖ της συνδυασμένης Ευρώπης είναι μεγαλύτερη από αυτή των Ηνωμένων Πολιτειών, δεδομένου ότι η ΑΟΖ της Γαλλίας είναι περίπου 3,9 εκατομμύρια τετραγωνικά μίλια και Η Βρετανία είναι 2,6 εκατομμύρια.

Μαζί, αυτό είναι 6,5 εκατομμύρια, που είναι πολύ μεγαλύτερο από τις ΗΠΑ ήδη, και οι άλλες 45 ευρωπαϊκές χώρες δεν περιλαμβάνονται καν. Ομολογουμένως, η Βρετανία και η Γαλλία είναι δύο από τις μεγαλύτερες ναυτικές δυνάμεις στην Ευρώπη με μεγάλες ακτές, επομένως πιθανότατα έχουν περισσότερα από το μερίδιό τους.

Αλλά η ουσία είναι ότι οι ΗΠΑ χάνουν σε αυτό το μέτωπο.

Μέγεθος πληθυσμού

Πολλοί άνθρωποι περπατούν σε ένα δρόμο κατά τη διάρκεια ενός απογεύματος.

ΛΟΝΔΙΝΟ, ΑΓΓΛΙΑ, ΗΒ – 30 ΜΑΪΟΥ 2009: Πλήθος κόσμου στην Oxford Street στο Λονδίνο/Alex Segre/Shutterstock

Το επόμενο μέτρο μεγέθους που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είναι ο πληθυσμός και εδώ η Ευρώπη κερδίζει τις Ηνωμένες Πολιτείες επιδέξια.

«Αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η τρίτη πιο πυκνοκατοικημένη χώρα στον πλανήτη, δεν είναι πιο πυκνοκατοικημένη από την Ευρώπη». εξηγεί το WorldAtlas. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πληθυσμό πάνω από 327 εκατομμύρια ανθρώπους, ενώ η Ευρώπη φιλοξενεί περισσότερα από 741 εκατομμύρια άτομα. Πάνω από το 11% του συνολικού πληθυσμού του πλανήτη κατοικεί στην Ευρώπη».

Εξαιτίας αυτού, οι πληθυσμιακές πυκνότητες των δύο περιοχών διαφέρουν σημαντικά. Λέει ξανά ο WorldAtlas, «Η Ευρώπη έχει πυκνότητα πληθυσμού 188 άτομα ανά τετραγωνικό μίλι ενώ αυτή των Ηνωμένων Πολιτειών είναι 87 άτομα ανά τετραγωνικό μίλι».

Ακόμη και η Ευρωπαϊκή Ένωση από μόνη της κερδίζει τις Ηνωμένες Πολιτείες όσον αφορά τον πληθυσμό. Εχει ένα πληθυσμό 448 εκατομμυρίωνπου εξακολουθεί να είναι 121 εκατομμύρια περισσότερα από τις ΗΠΑ.

Οι περισσότεροι από τους κατοίκους της Ευρώπης ζουν στη Ρωσία, τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πολωνία, την Ουκρανία, τη Ρουμανία και την Ολλανδία.

Αριθμός θυγατρικών πολιτικών οντοτήτων

Επόμενο: πόσες διακριτές οντότητες υπάρχουν κάτω από τα εμβλήματα των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης αντίστοιχα; Όπως συζητήθηκε, η Ευρώπη είναι δύσκολο να απαντηθεί, γιατί κυμαίνεται μεταξύ 44 και 50 ανάλογα με το ποιον ρωτάτε.

Ωστόσο, η Αμερική δεν είναι τόσο πιο εύκολη. Ενώ η προφανής απάντηση είναι “πενήντα άριστες Ηνωμένες Πολιτείες, χά!” υπάρχει επίσης η Ουάσιγκτον, καθώς και όλα τα εδάφη των Ηνωμένων Πολιτειών. Αν τα πάρετε μαζί, η απάντηση είναι πολύ πάνω από 50.

Αυτό μας αφήνει με μία από τις δύο πιθανές απαντήσεις:

  1. Είναι ίσοι εάν δεν συμπεριλάβετε την Ουάσιγκτον ή τις περιοχές και εσύ κάνω περιλαμβάνει όλες τις αμφισβητούμενες περιοχές της Ευρώπης ή
  2. Οι Ηνωμένες Πολιτείες κερδίζουν εάν ακολουθήσετε μια ευθεία προσέγγιση σε ένα (όχι στα εδάφη ή ναι στα εδάφη)

Ως εκ τούτου, αυτό είναι λίγο πιο στον αέρα.

Ευρώπη και ΗΠΑ: Μέλλοντα ανείπωτα

Δύο βασιλικά κομμάτια σκακιού σε διπλανά κουτιά και άλλα κομμάτια στο φόντο.

kungfu01/Shutterstock

Δεν υπάρχει λόγος για το τι θα συμβεί στο μέλλον για να αλλάξει η ισορροπία δυνάμεων μεταξύ αυτών των δύο ως επί το πλείστον φιλικών πολιτικών σωμάτων.

Ένα πράγμα που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι ότι η ανθρωπότητα αυτή τη στιγμή κάνει τα πρώτα της δοκιμαστικά βήματα στο ηλιακό σύστημα. Προς το παρόν, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τεράστιο διαστημικό πλεονέκτημα έναντι κάθε χώρας εκτός από τη Ρωσία, με την Κίνα να σέρνεται πίσω από τις δύο.

Ενώ η ESA (η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος) είναι παίκτης, υστερεί. Ένα άλλο πράγμα που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι ποιος έχει τον μεγαλύτερο λόγο σε μια παγκόσμια σκηνή.

Δεδομένου ότι κανένα από τα κράτη δεν έχει καμία επιρροή από αυτή την άποψη, ενώ πολλές χώρες της Ευρώπης έχουν στέκεται στα Ηνωμένα Έθνη και άλλων διεθνών οργανισμών, είναι ασφαλές στοίχημα ότι η Ευρώπη είναι πολιτικά «μεγαλύτερη» παρουσία, αν όχι πιο ισχυρή.

Προς το παρόν, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη συχνά ευθυγραμμίζονται σε πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα, ειδικά στη Δυτική Ευρώπη.

Αυτό το κάνει ένα υπέροχο μέρος για να ταξιδέψετε από την Αμερική – και ίσως ακόμη και να μείνετε για λίγο, ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλη είναι η χώρα από την οποία έρχεστε ή πηγαίνετε. Χαρουμενα ΤΑΞΙΔΙΑ!

Aκολουθήστε μας στο facebook

Κάρτα Revolut: Η καλύτερη λύση για τους ταξιδιώτες!

Ετοιμάζεστε για ταξίδι; Δείτε αυτά τα χρήσιμα!!

αεροπορικα εισητηρια

Ενοικίαση αυτοκινήτου

Διαμονή

Ασφάλιση 

Διαβάστε επίσης:Είναι ασφαλείς οι Ηνωμένες Πολιτείες για επίσκεψη το 2023;

Πέτρος Πέτρου
Πέτρος Πέτρου

Ψηφιακός νομάς με αγάπη για ταξίδια