Πώς να επισκεφθείτε το Πότσνταμ σε μια ημερήσια εκδρομή από το Βερολίνο (+Φωτογραφίες)

Μόλις ένα σύντομο ταξίδι με τρένο από το Βερολίνο, το Πότσνταμ είναι ένα από τα καλύτερα μέρη για να κάνετε μια ημερήσια εκδρομή από την πόλη. Ενώ το Βερολίνο μπορεί να είναι η πρωτεύουσα της χώρας, διάσημο για την ιστορία του Παγκοσμίου Πολέμου, το Πότσνταμ είναι περισσότερο γνωστό για το πρωσικό και βασιλικό γερμανικό παρελθόν του.

Είναι εδώ όπου ζούσαν Πρώσοι βασιλιάδες και βασίλισσες, με εξαίσιους κήπους και ένα καταπράσινο τοπίο. Το Πότσνταμ βρίσκεται κατά μήκος του ποταμού Χάβελ και είναι η πρωτεύουσα της μητροπολιτικής περιοχής του Βρανδεμβούργου, που συνορεύει με το Βερολίνο.

Όπως θα περίμενε κανείς, αυτή η πανέμορφη πόλη είναι ένα χωνευτήρι από παλάτια, κήπους και πολιτισμό, που αποδεικνύεται ότι είναι ένα από τα καλύτερα μέρη για να επισκεφτούν οι λάτρεις της ιστορίας και της αρχιτεκτονικής.

Έκανα αυτή τη συγκεκριμένη ημερήσια εκδρομή με μια ομάδα φίλων με τους οποίους σπούδαζα, αλλά είναι επίσης ένα υπέροχο ταξίδι να κάνω μόνος μου. Μόλις φτάσαμε στο Πότσνταμ, εξερευνήσαμε ολόκληρη την πόλη με τα πόδια. Φυσικά, αυτό σήμαινε ότι χάσαμε μερικά πιο μακριά αξιοθέατα, όπως το παλάτι Cecilienhof και το πάρκο Babelsburg, τα οποία συνιστώνται ανεπιφύλακτα.

Αυτή η ημερήσια εκδρομή με τα πόδια ξεκινά και τελειώνει στο Potsdam Hauptbahnhof. Ολόκληρος ο περίπατος αξίζει δυόμισι ώρες περπάτημα (κοντά στα 10 χλμ.), ωστόσο μάλλον καταλήξαμε να περπατάμε διπλάσιο από αυτό με όλη την εξερεύνηση που κάναμε σε κάθε τοποθεσία. Σας προτείνω να φάτε κάτι για πρωινό στο Βερολίνο, ώστε να φτάσετε έτοιμοι για εξερεύνηση.

Μετάβαση από το Βερολίνο στο Πότσνταμ

Αυτό που κάποτε ήταν μια από τις πιο εντυπωσιακές βασιλικές πόλεις της Ευρώπης φιλοξενεί τώρα ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια της ηπείρου. Ζούσα και σπούδαζα στο Βερολίνο όταν έκανα πολυήμερες εκδρομές για να επισκεφτώ την ιστορική πόλη.

Ανεξάρτητα από το πού μένετε στο Βερολίνο, το αποτελεσματικό δίκτυο δημόσιων συγκοινωνιών της περιοχής διασφαλίζει ότι το Πότσνταμ βρίσκεται σε μικρή απόσταση με το τρένο. Υπάρχουν μερικοί τρόποι για να φτάσετε στο Πότσνταμ, με τους πιο προτεινόμενους να είναι το περιφερειακό τρένο ή ο S-Bahn (το οποίο είναι το εκτεταμένο υπέργειο σύστημα του Βερολίνου).

Πήραμε το Deutsche Bahn RE1 από το Hauptbahnhof του Βερολίνου και ταξιδέψαμε περίπου 25 λεπτά στο Potsdam Hauptbahnhof. Υπάρχουν 141 τρένα που κάνουν αυτό το ταξίδι κάθε μέρα, οπότε δεν θα χρειάζεται να ανησυχείτε μήπως χάσετε το τρένο.

Η μόνη διαφορά μεταξύ του περιφερειακού τρένου και του S-Bahn είναι ότι το S7 κάνει πολλές περισσότερες στάσεις, ενώ το RE1 κάνει μόνο δύο στάσεις. Το τρένο κοστίζει 4,40€ ανά κατεύθυνση.

Οι δημόσιες συγκοινωνίες, γνωστές ως Berliner Verkehrsbetriebe ή BVG, είναι ο πιο αποτελεσματικός και οικονομικός τρόπος για να μετακινηθείτε στο Βερολίνο. Ένα μονό εισιτήριο κοστίζει 3,50€ ή 2,40€ για ταξίδι με τρεις στάσεις ή λιγότερο. Αν σκοπεύετε να εξερευνήσετε την πόλη, προτείνω να αγοράσετε ένα απεριόριστο εισιτήριο.

Ένα 24ωρο εισιτήριο κοστίζει 9,90 € ή μια κάρτα υποδοχής του Βερολίνου για 28 ώρες κοστίζει 26 €. Οι κάρτες καλωσορίσματος επεκτείνονται για έως και 6 ημέρες και περιλαμβάνουν έως και μισή τιμή εισόδου σε περισσότερα από διακόσια αξιοθέατα σε όλη την πόλη. Ενώ η κάρτα AB περιορίζεται σε ταξίδια εντός του Βερολίνου, η κάρτα ABC σάς επιτρέπει να ταξιδέψετε μέχρι το Πότσνταμ.

Coffee Break στο Buena Vida Coffee Roasters

Μετά από μια γρήγορη και άνετη βόλτα με το τρένο μέσα από την οικιστική περιοχή της λίμνης που περιβάλλει το Βερολίνο, φτάσαμε σε μια πολύ πιο ήσυχη πόλη από αυτή από την οποία είχαμε έρθει. Πρώτα πρώτα, κατευθυνθήκαμε στο κέντρο της σκηνής του καφέ του Πότσνταμ, το Buena Vida Coffee’s Cafe Am Bassin, μόλις 20 λεπτά στην παλιά πόλη.

Αυτό το τοπικό ψητοπωλείο ήταν το πρώτο καφενείο μιας επιτυχημένης πλέον αλυσίδας και βρίσκεται ακριβώς στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Ανοίγει μεταξύ 9 π.μ. και 6 μ.μ. (ή από τις 10 π.μ. τις Κυριακές). Παραγγείλαμε ο καθένας έναν ειδικό καφέ για περίπου 3,50€ και τον απολαύσαμε στην πρωινή λιακάδα έξω. Πωλούν επίσης νόστιμες τάρτες και κέικ για περίπου 4 € το καθένα.

Πύλη του Βρανδεμβούργου

Τώρα στην Παλιά Πόλη του Πότσνταμ, κατευθυνθήκαμε στον πιο εμβληματικό δρόμο της πόλης, την οδό Brandenburger, προς την Πύλη του Βρανδεμβούργου. Και πριν μου πείτε ότι έχω μπερδέψει το Βερολίνο με το Πότσνταμ, το Πότσνταμ έχει επίσης τη δική του (μικρότερη) Πύλη του Βρανδεμβούργου. Μπορεί να είναι μικρότερο, αλλά στην πραγματικότητα είναι παλαιότερο από το αντίστοιχο του Βερολίνου, που χρονολογείται από το 1770 όταν η Πρωσία κέρδισε τον Επταετή Πόλεμο.

Στην πραγματικότητα, αυτή είναι μόνο μία από τις τρεις εναπομείνασες πύλες προς την πόλη. Εάν έχετε περισσότερες από μία μέρα, η επίσκεψη και στις τρεις πύλες είναι μια εξαιρετική δραστηριότητα περιήγησης στα αξιοθέατα. Ωστόσο, βρισκόμασταν σε λίγο χρόνο.

Μια βόλτα γύρω από το παλάτι και το πάρκο Sanssouci

Στη συνέχεια περπατήσαμε βόρεια μέσα από το πάρκο Sanssouci στο εμβληματικό Παλάτι. Περπατώντας στους ένδοξους περιποιημένους κήπους, θα μπορούσατε να πείτε ότι ήταν περισσότερο μια αργή και χαλαρή βόλτα είκοσι πέντε λεπτών.

Το Sanssouci Park φιλοξενεί τριακόσια εκτάρια κήπους και πάρκα, καθώς και πάνω από δέκα ιστορικά κτίρια και παλάτια. Ανεβήκαμε τον εμβληματικό κήπο με ταράτσα προς το κεντρικό παλάτι, το οποίο βρίσκεται στην κορυφή.

Το παλάτι, που ήταν η πρώην θερινή κατοικία του βασιλιά της Πρωσίας, Φρειδερίκου του Μεγάλου, διατηρείται όμορφα με φρέσκια κίτρινη μπογιά και πλούσιους εσωτερικούς χώρους. Ακριβώς πίσω από αυτό το παλάτι βρίσκεται ένας εκπληκτικά κυρίαρχος παλιός ολλανδικός ανεμόμυλος.

Ο Ιστορικός Μύλος του Sanssouci χτίστηκε το 1737 από ξύλο και είναι ένας από τους πιο γνωστούς της χώρας. Μπορείτε ακόμη να αγοράσετε ένα καρβέλι ψωμί φτιαγμένο με αλεύρι Sanssouci από το κατάστημα του μουσείου.

Ενώ η επίσκεψη στο πάρκο είναι δωρεάν, θα πρέπει να αγοράσετε ένα εισιτήριο για να μπείτε στο παλάτι. Το συνδυασμένο εισιτήριο Sanssouci + κοστίζει 22 € και σας επιτρέπει μια εφάπαξ πρόσβαση σε όλα τα πρωσικά κάστρα και παλάτια στο Πότσνταμ μέσα σε μία ημέρα. Αν σας αρέσει μια ξενάγηση, υπάρχουν ατελείωτες επιλογές στο Viator και στο Get Your Guide.

Επίσκεψη στο Neues Palais

Από το Sanssouci, κατευθυνθήκαμε βορειοδυτικά μέσα από τις εκπληκτικές καμάρες και τους κήπους με τριανταφυλλιές του πάρκου προς το Neues Palais (Νέο Παλάτι), ένα πολυτελές μπαρόκ παλάτι που χτίστηκε από τον ίδιο βασιλιά της Πρωσίας. Αυτό είναι το μεγαλύτερο παλάτι στην περιοχή, με μια εκπληκτική πρόσοψη και περισσότερα από διακόσια δωμάτια, συμπεριλαμβανομένων των εκπληκτικών τελετών και μιας πολυτελούς μαρμάρινης αίθουσας.

Το παλάτι χτίστηκε το 1763 και το επισκεπτόταν μόνο περιστασιακά ο ίδιος ο βασιλιάς. Αντίθετα, χρησιμοποιήθηκε για να φιλοξενήσει βασιλικούς επισκέπτες. Είναι μια κολοσσιαία κατασκευή σε σύγκριση με το μικρότερο, πιο μέτριο παλάτι Sanssouci απέναντι από το πάρκο.

Η πρόθεσή του στην κατασκευή του ήταν να δείξει τη δύναμη και το κύρος της Πρωσίας εκείνη την εποχή, και μια ματιά σε αυτό, και θα συμφωνήσετε ότι τα κατάφερε. Δεν μπήκαμε στο παλάτι, αλλά θα συνιστούσαμε να περάσετε μιάμιση ώρα εξερευνώντας τους πομπώδεις εσωτερικούς του χώρους για μια επίδειξη της παλιάς δόξας της Πρωσίας.

Για να εισέλθετε, πρέπει να αγοράσετε ένα εισιτήριο εισόδου με χρονομέτρηση στο εκδοτήριο εισιτηρίων κοντά στην είσοδο του παλατιού. Ακόμα κι αν έχετε κάρτα Sanssouci +, θα πρέπει να επισκεφτείτε το εκδοτήριο εισιτηρίων για να κλείσετε το χρόνο σας.

Γεύμα στο Assaggi

Ο υπόλοιπος χρόνος σας σε αυτό το εκτεταμένο πάρκο θα πρέπει να περάσετε εξερευνώντας το Παλάτι Orangery (ένα ιταλικό παλάτι της Αναγέννησης), το μικρό περίπτερο στο Κινεζικό Σπίτι και τα New Chambers, τα οποία είναι όλα διάσπαρτα σε όλο το πάρκο και περιλαμβάνονται στο Sanssouci + Πέρασμα.

Μόλις είδαμε αυτό που θέλαμε, κατευθυνθήκαμε προς το μεσημεριανό μας μέρος, ένα φιλόξενο εστιατόριο λίγο έξω από τα όρια του πάρκου που ονομάζεται Assaggi. Ήταν περίπου είκοσι λεπτά απευθείας με τα πόδια μέσα από τους κήπους από το New Palace.

Το εστιατόριο σέρβιρε παραδοσιακή ιταλική κουζίνα, η οποία ήταν ακριβώς το carbo-load που λαχταρούσαμε μετά από μερικές ώρες στα πόδια μας. Το Assaggi είναι ανοιχτό μόνο για μεσημεριανό γεύμα και δείπνο, από τις 12:00 έως τις 12:00. Απαιτούν κρατήσεις. Ωστόσο, ήμασταν τυχεροί που μπήκαμε και πήραμε τραπέζι μιας και ήταν εκτός τουριστικής περιόδου.

Επέλεξα ένα κλασικό σπαγγέτι puttanesca και είχα ένα τιραμισού για επιδόρπιο. Το γεύμα μου έφτασε σε κάτι λιγότερο από 20 € χωρίς φιλοδώρημα – αξίζει τον κόπο για το αυθεντικό γεύμα!

Μια άλλη σύσταση για μεσημεριανό γεύμα είναι το εστιατόριο Zur Historischen Muhle, το οποίο βρίσκεται ακριβώς πίσω από το παλάτι Sanssouci. Αυτό το εκπληκτικό εστιατόριο διαθέτει μια ηλιόλουστη βεράντα, μια σέρα στο Palm Hall, μια παραδοσιακή γερμανική μπυραρία και είναι φιλικό προς τα παιδιά.

Η Ολλανδική Συνοικία και η Παλιά Πόλη του Πότσνταμ

Μετά από μια ώρα που χρειαζόμασταν μακριά από τα πόδια μας, κατευθυνθήκαμε προς την Παλιά Πόλη του Πότσνταμ για να εξερευνήσουμε τα τοπικά καταστήματα και τις μπουτίκ. Περπατήσαμε για είκοσι λεπτά περίπου μέσα από το κατοικημένο τμήμα της πόλης, πίσω από την Πύλη του Βρανδεμβούργου, πριν φτάσουμε στο κεντρικό κέντρο.

Διάσπαρτα με ιστορικά κτίρια, γραφικούς δρόμους και πολυσύχναστες πλατείες, αυτό μπορεί να ήταν το αποκορύφωμα της ημέρας μου. Περάσαμε ορόσημα, όπως την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, το Μουσείο Τέχνης και Ιστορίας του Πότσνταμ, το Μουσείο Μπαρμπερίνι και το Παλάτι της Πόλης, πριν σταματήσουμε για παραδοσιακές ολλανδικές τηγανίτες στην Ολλανδική Συνοικία.

Η Ολλανδική Συνοικία χτίστηκε στις αρχές του 1700 όταν στην πόλη εργάζονταν Ολλανδοί τεχνίτες. Ευτυχώς, έφεραν μαζί τους όχι μόνο τη μαστοριά τους αλλά και την εκλεκτή κουζίνα τους. Το Poffertjes en Pannekoeken ήταν η τελευταία στάση της ημερήσιας εκδρομής μας, σερβίροντας παρακμιακές ολλανδικές τηγανίτες σε μια ζεστή ατμόσφαιρα.

Δεν υπήρχε καλύτερος τρόπος να τελειώσουμε μια μέρα από το με ένα βουτυρένιο poffertje προτού επιστρέψουμε στο Hauptbahnhof για να προλάβουμε το τρένο της επιστροφής.

Ετοιμάζεστε για ταξίδι; Δείτε αυτά τα χρήσιμα!!

αεροπορικα εισητηρια

Και κατάλυμα μέσο booking.com

Μην ξεχνάτε την ταξιδιωτική σας ασφάλιση!

Ενοικίαση αυτοκίνητου με την Economybookings.com

Πέτρος Πέτρου
Πέτρος Πέτρου

Ψηφιακός νομάς με αγάπη για ταξίδια