Berlin

Είναι ασφαλές για επίσκεψη το Βερολίνο;

Το Βερολίνο, η πρωτεύουσα της Γερμανίας, είναι μια από τις πιο δημοφιλείς πόλεις για τους λάτρεις της ιστορίας, του πολιτισμού και της νυχτερινής ζωής. Πάνω από 33 εκατομμύρια άνθρωποι  επισκέπτονται το Βερολίνο κάθε χρόνο (και πολλοί περισσότεροι το επισκέπτονται για ημερήσιες εκδρομές).

Οι λάτρεις της ιστορίας μπορούν να επισκεφθούν σημαντικά αξιοθέατα από τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο και τον Ψυχρό Πόλεμο, όπως το Τείχος του Βερολίνου και το Μνημείο των Δολοφονημένων Εβραίων της Ευρώπης.

Οι λάτρεις του πολιτισμού θα πρέπει να επισκεφτούν μερικά από τα διάσημα μουσεία του Βερολίνου, όπως το Μουσείο της Περγάμου ή την Τοπογραφία του Τρόμου. Το Βερολίνο είναι μια πολύ δημοφιλής πόλη με μοντέρνους νέους χάρη στις υπαίθριες αγορές, την εξαιρετική κουζίνα και την παγκοσμίου φήμης techno νυχτερινή ζωή.

Κλείστε μόνοι σας το ταξίδι .
ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΤΕ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΑΣ

Συνδεθείτε στην ομάδα ⁨TicketsWe⁩ στο Viber << 👈✈️🌍

Με αυτόν τον τρόπο, θα λαμβάνετε άμεση πρόσβαση στις τελευταίες ενημερώσεις και προσφορές μας μέσω του Viber! 👈✈️🌍

DISCLAIMER: Ας τονίσουμε για ακόμη μια φορά ότι το άρθρο είναι ενημερωτικό . Όσα γράφονται παρακάτω είναι ενδεικτικά και μπορεί να αλλάξουν ανά πάσα ώρα και στιγμή.

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Διαβάστε επίσης :Βερολίνο | Ταξιδιωτικός οδηγός

Οι πιο όμορφες πόλεις της Ευρώπης

Υπάρχουν τόσα πολλά να δείτε και να κάνετε στο Βερολίνο, που μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να κλείσετε το ταξίδι σας (ή να προγραμματίσετε τη μετακόμισή σας) αμέσως. Ωστόσο, είναι πάντα καλή ιδέα να έχετε κατά νου πιο πρακτικές ανησυχίες ακόμα και όταν είστε ενθουσιασμένοι που θα επισκεφτείτε μια νέα πόλη.

Berlin

Αλλά μην ανησυχείτε — οι ταξιδιωτικοί μας ειδικοί έχουν κάνει τη σκληρή δουλειά για εσάς συγκεντρώνοντας όλα όσα χρειάζεστε για τις πιο κοινές ανησυχίες για την ασφάλεια και τα εγκλήματα που μπορεί να συναντήσετε στο Βερολίνο. Αφήστε μας να είμαστε ο οδηγός σας!

Είναι ασφαλές για επίσκεψη το Βερολίνο ;

Ναι, το Βερολίνο είναι ασφαλές για επίσκεψη. Όπως σε κάθε μεγάλη πόλη, θα πρέπει να λάβετε προφυλάξεις έναντι εγκλημάτων όπως πορτοφολάδες και μικροκλοπές.

Συμβαίνουν περισσότερα βίαια εγκλήματα, όπως η επίθεση και η τρομοκρατία, αλλά είναι σπάνια. Το Βερολίνο είναι μια από τις πιο ασφαλείς πόλεις στον κόσμο γιατί βρίσκεται σε μια από τις ασφαλέστερες χώρες στον κόσμο, τη Γερμανία.

Οι περισσότερες χώρες όπως ο Καναδάς εκδίδουν ταξιδιωτικές συμβουλές επιπέδου 2 για τη Γερμανία λόγω του κινδύνου τρομοκρατίας, αλλά τονίζουν ότι το ποσοστό εγκληματικότητας είναι αρκετά χαμηλό.

Berlin

Είναι λογικό ότι το ποσοστό εγκληματικότητας στην πρωτεύουσα θα είναι επίσης χαμηλό εάν είναι αρκετά χαμηλό στην υπόλοιπη χώρα. Ο λόγος που οι περισσότερες χώρες έχουν θεσπίσει ταξιδιωτικές συμβουλές επιπέδου 2 για τη Γερμανία, και κατ’ επέκταση το Βερολίνο, είναι η τρομοκρατία.

Υπήρξαν τρομοκρατικές επιθέσεις στο Βερολίνο στο παρελθόν, όπως το περιστατικό του Αυγούστου του 2020 όταν ένας τρομοκράτης οδήγησε αυτοκίνητο σε πλήθος, το οποίο αναφέρει η αυστραλιανή κυβέρνηση  στην ταξιδιωτική της συμβουλή.

Παρόλο που τα τρομοκρατικά επεισόδια μπορεί να τραβήξουν τους τίτλους των εφημερίδων, στην πραγματικότητα είναι ελάχιστα στο Βερολίνο.

Δεν υπήρξε ούτε ένα από το 2020 και δεν υπήρξε περιστατικό για χρόνια πριν. Θα πρέπει να γνωρίζετε την απειλή, αλλά ο φόβος της τρομοκρατίας δεν χρειάζεται να καταστρέψει τις διακοπές σας.

Είναι πολύ πιο πιθανό να αντιμετωπίσετε μικροπροβλήματα στο Βερολίνο όπως:

  • Πορτοφολάδες
  • Αρπαγή τσάντας
  • Τουριστικές απάτες
  • Ληστείες
  • Ποτό αιχμηρό

Όλα αυτά τα προβλήματα είναι αρκετά εύκολο να αποφευχθούν με μερικές προφυλάξεις. Ακόμα κι αν συμβούν, οι συνέπειες συνήθως δεν είναι επικίνδυνες, απλώς άβολες. Εκτός από το έγκλημα, θα πρέπει να γνωρίζετε την πιθανότητα εμφύλιων αναταραχών στο Βερολίνο.

Berlin

Η πόλη είναι διάσημη ως εστία ακτιβισμού και οι πορείες διαμαρτυρίας είναι συχνές. Αν και οι περισσότερες διαδηλώσεις είναι ειρηνικές, μερικές ακόμη και χαρούμενες, υπήρξαν περιπτώσεις όπου ακτιβιστές συγκρούονται με την αστυνομία.

Βίαια επεισόδια ξεσπούν συχνά κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων της Πρωτομαγιάς ή άλλων εκδηλώσεων, όπως οι πρόσφατες διαδηλώσεις  κατά της σύλληψης ενός αντιφασίστα ακτιβιστή.

Το Βερολίνο βιώνει μερικές φορές απεργίες. Για παράδειγμα, την άνοιξη του 2023 , όλες οι πτήσεις στο αεροδρόμιο του Βερολίνου ακυρώθηκαν λόγω απεργιών του συνδικάτου μεταφορών.

Το συνδικάτο μπορεί να ανακοινώσει ακόμη απεργίες, επομένως διαβάστε εκ των προτέρων σχετικά με τον κίνδυνο απεργιών και προσπαθήστε να κάνετε εναλλακτικά ταξιδιωτικά σχέδια σε περίπτωση ακύρωσης.

Έγκλημα στο Βερολίνο

Το έγκλημα είναι πρωταρχικό μέλημα όταν επισκέπτεστε οποιαδήποτε μεγάλη πόλη, και το Βερολίνο δεν διαφέρει. Το Βερολίνο, ως πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Γερμανίας, έχει επίσης τη μεγαλύτερη εγκληματικότητα στη χώρα.

Σύμφωνα με μια περιφερειακή ανάλυση της εγκληματικότητας στη Γερμανία, το Βερολίνο έχει το υψηλότερο ποσοστό εγκληματικότητας με 13.330 περιστατικά ανά 100.000 άτομα . Υπάρχουν μερικοί λόγοι για τους οποίους το Βερολίνο έχει το υψηλότερο ποσοστό εγκληματικότητας στη Γερμανία.

Berlin

Έχει απλώς τον μεγαλύτερο πληθυσμό και κάθε φορά που πολλοί άνθρωποι ζουν ο ένας πάνω στον άλλο, μπορεί να συμβεί έγκλημα. Το Βερολίνο είναι επίσης μια πόλη με πολλούς κοινωνικούς παράγοντες που οδηγούν στην εγκληματικότητα, όπως τα υψηλά επίπεδα αστέγων, η κοινωνική ανισότητα και ο εθνοτικός διαχωρισμός ανά γειτονιά.

Ωστόσο, τα ποσοστά εγκληματικότητας του Βερολίνου είναι συγκριτικά με αυτά που θα περίμενε κανείς για οποιαδήποτε μεγάλη πόλη στην Ευρώπη. Στην πραγματικότητα, το Βερολίνο είναι στην πραγματικότητα πιο ασφαλές από πολλές άλλες μεγάλες πόλεις της ηπείρου, όπως το Παρίσι.

Σύμφωνα με το Numbeo, βαθμολογείται με 45,98 στα 100 στον δείκτη εγκληματικότητας, που είναι μια μέτρια τιμή. Τα καλά νέα είναι ότι οι κάτοικοι του Βερολίνου ανησυχούν περισσότερο για μικροεγκλήματα όπως λεκτική παρενόχληση, κατάχρηση ναρκωτικών, βανδαλισμοί και μικροκλοπές.

Λίγοι άνθρωποι αναφέρουν το βίαιο έγκλημα ως τακτική αιτία ανησυχίας. Οι περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται ασφαλείς περπατώντας στο Βερολίνο κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας.

Το 2022, υπήρξε μια πολυδιαφημισμένη αύξηση της εγκληματικότητας στο Βερολίνο. Μεγάλο μέρος αυτής της αύξησης οφείλεται στο γεγονός ότι η εγκληματικότητα μειώθηκε δραστικά κατά τη διάρκεια του lockdown για τον COVID-19, αλλά ορισμένα εγκλήματα αυξήθηκαν πέρα ​​από τα προ-πανδημικά επίπεδα.

Αυτό περιελάμβανε κλοπή, η οποία αυξήθηκε κατά 20%, αύξηση 19% στην εγκληματικότητα με μαχαίρι και 20% στην εγκληματικότητα των νέων. Ωστόσο, τα ποσοστά εγκληματικότητας φαίνεται σε καλό δρόμο να σταθεροποιηθούν το 2023. Όπως κάθε μεγάλη πόλη, το Βερολίνο έχει τα προβλήματά του.

Περιστασιακά, αυτά τα προβλήματα γίνονται ακόμη και βίαια. Ωστόσο, τα περισσότερα βίαια εγκλήματα επηρεάζουν τους ντόπιους και όχι τους τουρίστες. Επίσης σπάνια εμφανίζονται σε περιοχές που είναι πιθανό να επισκεφτούν οι τουρίστες και συνήθως περιορίζονται σε φτωχότερες περιοχές στα περίχωρα της πόλης.

Τι σημαίνουν αυτές οι στατιστικές εγκληματικότητας για τους επισκέπτες; Το Βερολίνο είναι μια όμορφη πόλη, αλλά είναι σημαντικό να θυμάστε ότι είναι μια μεγάλη πόλη και ότι θα πρέπει να λαμβάνετε τις ίδιες προφυλάξεις που παίρνετε σε οποιαδήποτε μεγάλη πόλη.

Μπορεί να είσαι σε διακοπές, αλλά οι εγκληματίες δεν είναι. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να είστε συνεχώς σε επιφυλακή γιατί πιο επικίνδυνα περιστατικά είναι σπάνια.

Μικροκλοπή

Το πιο συνηθισμένο έγκλημα που θα συναντήσετε στο Βερολίνο είναι η μικροκλοπή. Μικροκλοπές όπως πορτοφολάδες, αρπαγές τσαντών και κλοπή τηλεφώνου είναι κοινές στις περισσότερες μεγάλες πόλεις του κόσμου, αν και τα πιο βίαια εγκλήματα τείνουν να είναι πιο αξιόπιστοι αρπαγοί πρωτοσέλιδων. Το Βερολίνο δεν είναι διαφορετικό.

Berlin

Μικροκλοπή μπορεί να συμβεί σε πολυσύχναστες περιοχές και μέρη δημοφιλή στους τουρίστες. Να είστε προσεκτικοί σε δημοφιλείς τοποθεσίες του Βερολίνου, όπως η Πύλη του Βρανδεμβούργου και η πλατεία Alexanderplatz, καθώς συχνά προσελκύουν πορτοφολάδες.

Τα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι άλλο ένα hotspot για πορτοφολάδες, γι’ αυτό να είστε προσεκτικοί στον U-Bahn και τον S-Bahn. Τα ποσοστά εγκληματικότητας στο δρόμο αυξάνονται τη νύχτα, επομένως να είστε προσεκτικοί με το πού μετακινείστε μετά το σκοτάδι.

Η επίσημη τουριστική επιτροπή του Βερολίνου συγκέντρωσε μερικές συμβουλές ασφαλείας για να επισκεφθείτε το Βερολίνο και να φροντίσετε να φύγετε με όλα τα τιμαλφή σας ανέπαφα.

Οι περισσότερες από αυτές τις συμβουλές είναι συμβουλές κοινής λογικής που πιθανότατα εφαρμόζετε χωρίς να το σκεφτείτε στην πόλη σας, αλλά μπορεί να ξεχάσετε όταν είστε σε διακοπές. Βεβαιωθείτε ότι δεν κάνετε τον εαυτό σας πιθανό στόχο για πορτοφολάδες και αρπαχτές πορτοφολιών.

Μην κάνετε τον εαυτό σας να μοιάζετε με κερδοφόρο στόχο με το να χειρίζεστε μεγάλα κομμάτια μετρητών ή να φοράτε ακριβά κοσμήματα. Προσπαθήστε να περπατήσετε με έναν σκοπό και μπείτε σε ένα κατάστημα για να δείτε οδηγίες εάν χαθείτε.

Οι κάτοικοι του Βερολίνου είναι αρκετά διαφορετικοί, επομένως δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για το αν θα ντύνεστε με έναν συγκεκριμένο τρόπο για να ταιριάζει με τους ντόπιους (εκτός από τα αμερικανικά καπέλα του μπέιζμπολ και άλλα στερεότυπα εργαλεία).

Θα πρέπει επίσης να προσέχετε ιδιαίτερα ώστε τα τιμαλφή σας να μην μένουν ποτέ χωρίς επίβλεψη.

Ποτέ μην αφήνετε την τσάντα σας να πέφτει πάνω από την πλάτη της καρέκλας σας σε ένα εστιατόριο ή να κρέμεται χαλαρά από τον ώμο σας σε μια πλατφόρμα του μετρό — αυτό καθιστά εύκολο να το αρπάξετε. Ενώ η κουνιστή κίνηση του μετρό μπορεί να σας αποκοιμίσει, προσπαθήστε να αντισταθείτε στο τράβηγμα.

Berlin

Οι περισσότερες κλοπές στα μέσα μαζικής μεταφοράς συμβαίνουν όταν ανυποψίαστα θύματα κοιμούνται στον S-Bahn ή τον U-Bahn. Εάν θέλετε να κάνετε μια αναβολή, βεβαιωθείτε ότι είστε με κάποιον που θα παρακολουθεί τα πράγματά σας.

Τουριστικές απάτες

Όπως κάθε άλλος δημοφιλής τουριστικός προορισμός, το Βερολίνο έχει επίσης το μερίδιο των τουριστικών απατών. Μερικά από τα πιο συνηθισμένα είναι τα ίδια που θα συναντήσετε στους περισσότερους προορισμούς στον κόσμο, όπως κάποιος να σας χυθεί κάτι ή να σας ζητήσει μια φωτογραφία.

Οποιαδήποτε περιστατικά όπου κάποιος προσπαθεί σκληρά να τραβήξει την προσοχή σας στο δρόμο είναι συνήθως προπομποί μιας απόπειρας πορτοφολισμού.

Γύρω από δημοφιλείς τουριστικές τοποθεσίες όπως η Alexanderplatz, θα δείτε συνήθως άτομα με πρόχειρα να συλλέγουν υπογραφές αναφοράς.

Συνήθως πρόκειται για απάτες και αφού υπογράψετε την αναφορά, θα σας ζητήσουν μια (υποχρεωτική) δωρεά. Αποφύγετε αυτούς τους ανθρώπους. Στις πλατφόρμες των δημόσιων συγκοινωνιών, θα συναντήσετε συχνά άτομα που προτείνουν να σας πουλήσουν ένα εισιτήριο μετρό σε χαμηλότερη τιμή από αυτή που θα πάρετε στο γραφείο εισιτηρίων.

Αυτά τα εισιτήρια είναι συνήθως άκυρα και αν σας πιάσουν, θα πληρώσετε ένα βαρύ πρόστιμο στις αρχές του Βερολίνου. Τέλος, οι απατεώνες παρουσιάζονται μερικές φορές ως αστυνομικοί για να απομονώσουν τους τουρίστες και να τους ληστέψουν.

Μπορεί να σας σταματήσουν αστυνομικοί και να σας ζητήσουν να δείξετε ταυτότητα στο Βερολίνο, αλλά να είστε προσεκτικοί αν σας ζητήσουν να τους ακολουθήσετε κάπου. Ζητάτε πάντα να βλέπετε το σήμα ενός αστυνομικού αν σας σταματήσει.

Αποφυγή κακών περιοχών

Όπως κάθε άλλη μεγάλη πόλη, το Βερολίνο έχει πιο σκιαγραφικές περιοχές. Ορισμένοι δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί στο κέντρο γίνονται πιο επικίνδυνοι μετά το σκοτάδι λόγω της παρουσίας εμπόρων ναρκωτικών.

Berlin

Να είστε προσεκτικοί γύρω από την Alexanderplatz, το Gorlitzer Park και τους σταθμούς τρένων και λεωφορείων τη νύχτα. Ορισμένες γειτονιές στο Βερολίνο έχουν αυξήσει τη δραστηριότητα των νεοναζί και είναι εχθρικές προς τους ξένους. Να είστε προσεκτικοί σε μέρη όπως το Marzahn-Hellersdorf και το Lichtenberg.

Ορισμένα μέρη του Neukolln προσελκύουν επίσης νεοναζί, παρόλο που το μεγαλύτερο μέρος της γειτονιάς είναι πολύ ποικιλόμορφο. Ορισμένα μέρη του Βερολίνου έχουν πολύ υψηλά ποσοστά εγκληματικότητας, όπως το Leopoldplatz στο Wedding και το Reuterkiez.

Πράγματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη

Ακολουθούν μερικές επιπλέον συμβουλές ασφάλειας για το Βερολίνο:

  • Προσοχή αν νοικιάζετε ποδήλατο. Η κλοπή ποδηλάτου είναι συνηθισμένη στο Βερολίνο, οπότε κλειδώστε το ποδήλατό σας όπου κι αν πάτε.
  • Αποφύγετε τη λήψη φαρμάκων. Το Βερολίνο έχει ηδονιστική φήμη λόγω της έντονης νυχτερινής ζωής του και πολλοί επισκέπτες του κλαμπ παίρνουν ναρκωτικά για να μπορούν να μείνουν έξω μέχρι το πρωί. Ωστόσο, πολλά φάρμακα που αγοράζετε στο δρόμο είναι δεμένα και μπορεί να έχετε μια ανεπιθύμητη αντίδραση. Επιπλέον, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να σας πιάσουν.
  • Μην παραβιάζετε τους κανόνες στο Βερολίνο. Ο νόμος είναι πολύ αυστηρός—και μπορεί να ντροπιαστείτε δημόσια από τους ανθρώπους γύρω σας. Μην προσπαθήσετε να οδηγήσετε το μετρό χωρίς να επικυρώσετε το εισιτήριό σας. Μην κάνετε jaywalk καθώς μπορεί να σας φωνάξει μια γιαγιά από το Βερολίνο για κακή επιρροή.
  • Το Βερολίνο έχει μεγάλο πληθυσμό αστέγων. Οι κοινότητες αστέγων συχνά συγκεντρώνονται γύρω από σταθμούς δημόσιας συγκοινωνίας και σε πάρκα. Οι περισσότεροι άστεγοι είναι αβλαβείς, αλλά να γνωρίζετε ότι μπορεί να τους συναντήσετε στις εξερευνήσεις σας στην πόλη.

Συχνές Ερωτήσεις

Ακολουθούν μερικές συνήθεις ερωτήσεις που μπορεί να θέλετε να απαντήσετε πριν κατευθυνθείτε στο Βερολίνο:

Είναι ασφαλές να περπατάς γύρω από το Βερολίνο τη νύχτα;

Η απάντηση εξαρτάται από το πού στο Βερολίνο περπατάτε. Οι περισσότεροι δημοφιλείς δρόμοι είναι ασφαλείς για να περπατήσετε, καθώς είναι γεμάτοι από άλλους ανθρώπους και αστυνομικούς. Ωστόσο, προσέξτε να περπατάτε σε κακοφωτισμένους παράδρομους, πάρκα ή οποιεσδήποτε περιοχές που το ένστικτό σας λέει ότι είναι επικίνδυνο.

Είναι το Βερολίνο ασφαλές μόνο τη νύχτα;

Ορισμένες περιοχές του Βερολίνου είναι ασφαλείς τη νύχτα, ακόμη και μόνοι. Ωστόσο, κινδυνεύετε περισσότερο να πέσετε θύμα εγκλήματος, ειδικά αν είστε γυναίκα, αν περπατάτε μόνοι σας, οπότε προσπαθήστε να πάτε με μια ομάδα.

Είναι ασφαλές να περπατάς μόνος στο Βερολίνο;

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, είναι ασφαλές να περπατάς μόνος στο Βερολίνο. Ωστόσο, τη νύχτα, είστε πιο ευάλωτοι στη ληστεία αν περπατήσετε σε μια περιοχή σκιτσογράφου.

Berlin

Είναι το Βερολίνο μια ακριβή πόλη για επίσκεψη;

Το Βερολίνο γίνεται μια από τις πιο ακριβές πόλεις στην Ευρώπη για επίσκεψη λόγω των αυξανόμενων τιμών σε καταλύματα και άλλα είδη. Ωστόσο, αν κάνετε προσεκτικό προϋπολογισμό, μείνετε πιο μακριά από το κέντρο αλλά κοντά σε μια γραμμή του μετρό και αποφύγετε τις ακριβές δραστηριότητες όπως το clubbing, μπορείτε να ταξιδέψετε στο Βερολίνο με χαμηλό προϋπολογισμό.

Ποιο είναι το πιο ασφαλές μέρος του Βερολίνου;

Πολλές από τις γειτονιές του Βερολίνου είναι στην πραγματικότητα αρκετά ασφαλείς. Μερικά από τα πιο ασφαλή είναι το Spandau και το Charlottenburg-Wilmersdorf.

Λοιπόν, πρέπει να ταξιδέψετε στο Βερολίνο;

Το Βερολίνο έχει τα προβλήματά του, όπως κάθε πόλη. Ωστόσο, είναι ένα ασφαλές μέρος για επίσκεψη και οι περισσότεροι επισκέπτες περνούν υπέροχα (αρκεί να παρακολουθούν στενά τα τιμαλφή τους). Χαρουμενα ΤΑΞΙΔΙΑ!

Ετοιμάζεστε για ταξίδι; Δείτε αυτά τα χρήσιμα!!

αεροπορικα εισητηρια

Και κατάλυμα μέσο booking.com

Μην ξεχνάτε την ταξιδιωτική σας ασφάλιση!

Ενοικίαση αυτοκίνητου με την Economybookings.com

Πέτρος Πέτρου
Πέτρος Πέτρου

Ψηφιακός νομάς με αγάπη για ταξίδια