📍 Πού να μείνετε στη Λευκορωσία το 2023

Η Λευκορωσία βρίσκεται σε ιδανική θέση για να συνδυάσει το καλύτερο ευρωπαϊκό και σλαβικό πολιτισμό για να δημιουργήσει μια χώρα που είναι μοναδική, φιλόξενη και αξέχαστη. Βρίσκεται ακριβώς στα ανατολικά της Πολωνίας, βόρεια της Ουκρανίας και ανατολικά της Ρωσίας, η Ανεξάρτητη Δημοκρατία της Λευκορωσίας έχει εργαστεί σκληρά για να δημιουργήσει τη μοναδική πολιτιστική της ταυτότητα όλα αυτά τα χρόνια.

Οι κάτοικοι της χώρας συνεχίζουν να παραμένουν περήφανοι για τη συλλογική ιστορία και τα επιτεύγματά τους, συμπεριλαμβανομένης της ύπαρξης μιας από τις πιο εντυπωσιακές σύγχρονες εθνικές βιβλιοθήκες στην ήπειρο.

Η Λευκορωσία έχει επίσης πολλά φυσικά θαύματα που αξίζει να εκτιμήσετε, όπως μεγάλα δάση, υγρότοποι και πολλά καταπληκτικά τοπία για να περιηγηθείτε.

Η χώρα έχει κερδίσει ακόμη και το παρατσούκλι «Οι πνεύμονες της Ευρώπης»  λόγω του ιδιαίτερα υγιούς αέρα και της αφθονίας των δέντρων στη μισή περίπου ύπαιθρο, που είναι πιο ελκυστικό από άλλες πιο πυκνές, μολυσμένες ευρωπαϊκές χώρες και μεγαλύτερες πόλεις.

Συνεχίστε να μαθαίνετε περισσότερους ενδιαφέροντες λόγους για τους οποίους ήρθε η ώρα να επισκεφθείτε τη Λευκορωσία.

Γιατί πρέπει να επισκεφτείτε τη Λευκορωσία το 2023

Alex Veresovich/Shutterstock

Αν και η Λευκορωσία είναι πραγματικά όμορφη και αξίζει μια επίσκεψη οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, υπάρχουν προκλήσεις το 2023 που πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά τον προγραμματισμό ενός ταξιδιού.

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δημοσίευσε μια συμβουλή τον Απρίλιο που ενθαρρύνει τους ταξιδιώτες είτε να μείνουν μακριά ή τουλάχιστον να είναι προσεκτικοί. Αυτό οφείλεται κυρίως στον τρέχοντα πόλεμο μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.

Η Λευκορωσία θεωρείται σύμμαχος της Ρωσίας και οι ηγέτες επέτρεψαν τη μετακίνηση ρωσικών στρατευμάτων μέσω των συνόρων της, μια απόφαση που έχει συγκεντρώσει υποστήριξη και αντιπολίτευση σε εσωτερικό και διεθνές επίπεδο.

Οι δημόσιες διαδηλώσεις είναι δυνατές οποτεδήποτε και οπουδήποτε, μαζί με στρατιωτική δραστηριότητα και δραστηριότητα επιβολής του νόμου σε δρόμους ή σε πόλεις ή ακόμη και αναγκαστικές έρευνες σε δωμάτια ξενοδοχείων ή σε αποσκευές ταξιδιωτών .

Αλλά αν έχετε αυτές τις προειδοποιήσεις στο μυαλό σας και είστε σταθερά εστιασμένοι στην απόλαυση μιας ασφαλούς ταξιδιωτικής εμπειρίας, οι διακοπές στη Λευκορωσία μπορεί να είναι υπέροχες, είτε σκοπεύετε να αφιερώσετε χρόνο για να απολαύσετε τη χώρα είτε να περάσετε το χρόνο σας σε μια περιοχή.

Μπορεί να είναι ένα ενδιαφέρον ταξίδι για να εξερευνήσετε τον πολιτισμό, συμπεριλαμβανομένης της εστίασής του σε περιβαλλοντικές/βιώσιμες αναζητήσεις. Το παρατσούκλι «πνεύμονες» δεν είναι απλώς ένα έξυπνο σλόγκαν μάρκετινγκ: οι άφθονοι υγρότοποι αποθηκεύουν κάθε είδους διοξείδιο του άνθρακα , το οποίο καθαρίζει καλά τον αέρα και ωφελεί τις συνολικές προσπάθειες για την κλιματική αλλαγή.

Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι η Λευκορωσία λαμβάνει επίσης ενεργά μέτρα για τη βελτίωση του περιβάλλοντος της , συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας με τα Ηνωμένα Έθνη για τη μείωση ή την αποκατάσταση των ζημιών στο έδαφος από μια μεγάλη εθνική ώθηση για την εξόρυξη τύρφης στις δεκαετίες του 1960 και του 1970.

Οι Λευκορώσοι, ειδικά στις μεγαλύτερες πόλεις, μπορούν να συμμετέχουν σε ευχάριστα πολιτιστικά και θρησκευτικά φεστιβάλ καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, όπως η Εβδομάδα Maslenitsa , μια παραδοσιακή ρωσική/ανατολική ορθόδοξη γιορτή που προηγείται της Σαρακοστής που περιλαμβάνει τους κατοίκους να μαγειρεύουν και να μοιράζονται άφθονες τηγανίτες.

Οι 4 καλύτερες περιοχές στη Λευκορωσία

Η Λευκορωσία θεωρείται η μεγαλύτερη κλειστή χώρα στην Ευρώπη και έχει περίπου το μέγεθος της Μεγάλης Βρετανίας ή της πολιτείας του Κάνσας των ΗΠΑ. Ο πληθυσμός των περίπου 9 εκατομμυρίων κατανέμεται μεταξύ μεγαλύτερων και μικρότερων πόλεων και περιλαμβάνει έξι γεωγραφικές/δημοτικές περιοχές.

Οι κοινότητες που αξίζει να επισκεφτείτε περιλαμβάνουν:

 1. Μινσκ. Η πρωτεύουσα και η μεγαλύτερη πόλη περιλαμβάνει θρυλική νυχτερινή ζωή, αθλητικούς χώρους και χώρους μάθησης.
 2. Γκρόντνο. Υπάρχει άφθονη ιστορία εδώ, όπως περίτεχνα κάστρα και ορθόδοξες εκκλησίες.
 3. Γκόμελ. Αυτή η περιοχή έχει βιομηχανικές ρίζες καθώς και ξεχωριστά πάρκα και εντυπωσιακή αρχιτεκτονική.
 4. Βρέστη. Οι επισκέπτες θα γνωρίσουν καταπράσινα δάση, μια όμορφη πόλη και ένα εθνικό πάρκο που διαχειρίζεται από κοινού η γειτονική Πολωνία.

Πού να μείνετε στη Λευκορωσία: Οι καλύτερες περιοχές και ξενοδοχεία

Ιδιαίτερα αξίζει να επισκεφτείτε τις μεγαλύτερες πόλεις, καθώς είναι πιο πιθανό να βρείτε μια ευρύτερη ποικιλία επιλογών διαμονής, που κυμαίνονται από ανεξάρτητα καταλύματα, μέχρι αλυσίδες ξενοδοχείων σε σπίτια και κτίρια που έχουν ανακαινιστεί σε bed and breakfast ή πανδοχεία.

Τα σπίτια και τα διαμερίσματα που εδρεύουν στην πόλη μπορούν επίσης να παρέχουν στενότερη πρόσβαση σε τουριστικές δραστηριότητες και αξιοθέατα. Αυτό συγκρίνεται με περισσότερες αγροτικές περιοχές όπου η διαμονή μπορεί να είναι πιο τυχαία και πρωτόγονη.

Υπάρχουν επίσης αναφορές για μολυσμένες πηγές τροφίμων, εδάφους ή υπόγειων υδάτων σε απομακρυσμένες περιοχές της υπαίθρου λόγω της ακτινοβολίας από την καταστροφή του πυρηνικού αντιδραστήρα του Τσερνομπίλ .

Κάθε περιοχή της χώρας είναι επίσης μοναδική στις πολιτιστικές και θρησκευτικές επιρροές της, οι οποίες θα μπορούσαν να είναι ενδιαφέρουσες για όσους θέλουν να εξερευνήσουν την περιοχή, να αναζητήσουν την κληρονομιά τους ή να απορροφήσουν τις τοπικές παραδόσεις.

Όπως πολλοί σύγχρονοι Ευρωπαίοι τουρίστες, η Λευκορωσία δεν ήταν στο ραντάρ μου, αλλά όταν πέρασα πριν από μερικά χρόνια, έμεινα έκπληκτος με την αρχιτεκτονική, την καθαριότητα και τη φιλοξενία της, ειδικά στην περιοχή του Μινσκ.

Είναι μια ενδιαφέρουσα αντιπαράθεση – όπως οι ταξιδιώτες μαθαίνουν περισσότερα για αυτήν την καταπληκτική χώρα, μαθαίνουν και για εμάς.

1. Μινσκ

ESOlex/Shutterstock

Σχεδόν 2 εκατομμύρια κάτοικοι ζουν εδώ και συμμετέχουν σε όλα, από τη γυμναστική μέχρι την αναψυχή. Έχει απονεμηθεί ο τίτλος μιας από τις πιο καθαρές πόλεις του κόσμου  το 2018, κατατάσσοντας ακριβώς πίσω από το Τόκιο και τη Σιγκαπούρη.

Είναι σίγουρα ο πολιτιστικός, δημοτικός και οικονομικός κόμβος της χώρας, με κυβερνητικά γραφεία για τη Λευκορωσία και την κυβερνητική περιφέρεια του Μινσκ, καθώς και τα κεντρικά γραφεία της Εθνικής Τράπεζας της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας.

Ο γραφικός ποταμός Svislach διασχίζει την πόλη, φέρνοντας μια αίσθηση φυσικού θαύματος στο περιβάλλον.

Αν και η πόλη υπάρχει σε κάποια μορφή τα τελευταία 1.000 χρόνια, υπέστη σοβαρές ζημιές στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, που ακολούθησε μια περίοδος ναζιστικής κατοχής και στη συνέχεια τοποθετήθηκε στην ΕΣΣΔ. Έχουν γίνει σημαντικές προσπάθειες ανοικοδόμησης τα τελευταία 30 χρόνια.

Πραγματα να κανεις

 • Εθνική Βιβλιοθήκη. Ονομάζεται «Διαμάντι της Γνώσης» λόγω της μεγάλης, λαμπερής πρόσοψης που μοιάζει με πολύτιμο λίθο που φαίνεται υπέροχη την ημέρα και στη συνέχεια αναβοσβήνει όλα τα χρώματα τη νύχτα. Έχει 23 ορόφους, έχει ύψος 74 μέτρα και έχει καταπληκτική περιοχή θέασης στον τελευταίο όροφο. Έχει επίσης έναν εντυπωσιακό αριθμό βιβλίων και άλλου υλικού στις συλλογές του, συμπεριλαμβανομένων δισκογραφικών άλμπουμ.
 • Πλατεία Νίκης. Ο μεγαλύτερος υπαίθριος χώρος της πόλης περιλαμβάνει σιντριβάνια, γλυπτά, γκαζόν και γέφυρες. Παρόμοια με την Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας, οι επισκέπτες μπορούν να μάθουν για στρατιωτικούς θριάμβους και να δουν μνημεία προηγούμενων μαχών.
 • Κάστρο Nesvizh Radziwill. Αυτή η εντυπωσιακή κατασκευή βρίσκεται μια ώρα έξω από την πόλη, αλλά εξακολουθεί να θεωρείται μέρος της περιοχής του Μινσκ. Το αρχιτεκτονικά ενδιαφέρον κάστρο χτίστηκε τη δεκαετία του 1190 και έχει ύψος 183 μέτρα. Ήταν σύμβολο της δυναστείας της οικογένειας Radziwill που κυβέρνησε την περιοχή μέχρι τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
 • Παλαιά πόλη. Το ιστορικό κέντρο του Μινσκ, γνωστό ως Trinity Suburb, διαθέτει εστιατόρια, καφέ και καταστήματα και αξίζει να το δείτε. Μεγάλο μέρος της αρχικής Παλιάς Πόλης καταστράφηκε, αλλά καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια στις προσπάθειες ανοικοδόμησης τις δεκαετίες του 1980 και του 1990 για να γίνει ο τόπος όσο το δυνατόν πιο αυθεντικός στα στυλ του 17ου και του 18ου αιώνα.

Που να φάω

 • Καμυανίτσα. Αυτό το εστιατόριο προσφέρει τοπικές λιχουδιές, όπως μοσχάρι μπάρμπεκιου, κρέπες και κέικ με μέλι. Εξειδικεύεται επίσης στο draniki, το οποίο είναι μια τηγανίτα τηγανητής πατάτας γεμισμένη με λιχουδιές όπως αυγά, σάλτσα μήλου και κρεμμύδια.
 • Pena Dney. Αυτό το εστιατόριο δημιουργήθηκε για πρώτη φορά στις σελίδες του βιβλίου του Γάλλου συγγραφέα Boris Vian «Pena Dney» τη δεκαετία του 1940. Αλλά η εγκατάσταση με περίεργη οπτική προοπτική, σουρεαλιστικά στοιχεία μενού και εκλεκτική διακόσμηση μετατράπηκε σε πραγματικότητα. Οι επισκέπτες μπορούν να λάβουν ασυνήθιστους αλλά γευστικούς συνδυασμούς φαγητού.
 • Charlie Restaurant and Bar. Αν και δίνεται έμφαση στην τυπικότητα και την κομψότητα στη διακόσμηση, οι τιμές είναι προσιτές και το προσωπικό φροντίζει πάντα να είναι φιλικό. Επιπλέον, προσφέρει μια εκτενή λίστα κρασιών και ποτών.
 • Owino. Το μπιστρό Μεσογείου/Ανατολικής Ευρώπης δίνει έμφαση στην ποιότητα των τροφίμων καθώς και σε μια μεγάλη ποικιλία κρασιών, συμπεριλαμβανομένου ενός ενδιαφέροντος συστήματος αυτόματης παραγγελίας όπου μπορείτε να κάνετε μια επιλογή απευθείας από το τραπέζι σας με μια κάρτα.

2. Γκρόντνο

Γκρόντνο, Λευκορωσία, 01.03.2023: Άποψη του κύριου τουριστικού πεζόδρομου του ιστορικού κέντρου της πόλης Οδός Sovetskaya στη διακόσμηση της Πρωτοχρονιάς/Ula Ulachka/Shutterstock

Το Γκρόντνο είναι μια αγαπημένη συνοριακή πόλη της Λευκορωσίας με στενούς δεσμούς με τη γειτονική Πολωνία και τη Λιθουανία. Κατά τη διάρκεια των αιώνων, ήταν μέρος και των δύο αυτών χωρών καθώς και της Ουκρανίας, καθώς οι χάρτες και τα εδάφη άλλαξαν.

Για πρώτη φορά προσέλκυσε την προσοχή τον 12ο αιώνα ως μικρό φρούριο και εμπορικό σταθμό στον ποταμό Gorodyna, και περιστασιακά λεηλατήθηκε ή περνούσε από όλους, από τους Τούρκους και τους Γάλλους μέχρι τους Σταυροφόρους και τους Ναζί.

Έχει ιστορία ως τόπος βιομηχανίας καθώς και μάθησης, έχοντας μια διακεκριμένη ιατρική σχολή και έδρα του Yanka Kapala State University. Οι επισκέπτες απολαμβάνουν να βλέπουν το φάσμα των αρχιτεκτονικών στυλ στα κτίρια, συμπεριλαμβανομένων δύο κάστρων.

Πραγματα να κανεις

 • Βοτανικοί κήποι. Οι εργασίες ξεκίνησαν τη δεκαετία του 1770 σε αυτό το περίτεχνο πάρκο  που περιλαμβάνει μια μεγάλη ποικιλία φυτών και ανοιχτό χώρο. Πήρε το όνομά του από τον Jean Emmanuel Gillibert, έναν Γάλλο γιατρό και βοτανολόγο που βοήθησε στην επιλογή και την οργάνωση των κατάλληλων φυτών. Σήμερα, εξακολουθεί να είναι ένα κεντρικό μέρος για να επισκεφτεί η κοινότητα του Γκρόντνο, με μονοπάτια, αγάλματα, παγκάκια και μικρές γέφυρες.
 • Ζωολογικός κήπος Γκρόντνο. Χτισμένος το 1927, ο ζωολογικός κήπος προσφέρει μια ήσυχη και οικονομικά προσιτή περιοχή για τους επισκέπτες να περπατήσουν και να δουν μια ποικιλία από τοπικά ζώα καθώς και ενδιαφέροντα από όλο τον κόσμο. Περιλαμβάνει χώρο για κατοικίδια με αλεπούδες. Ο πρώτος ζωολογικός κήπος της χώρας φιλοξενεί αρκετούς ευρωπαϊκούς βίσωνες, που είναι το επίσημο ζώο της Λευκορωσίας. Μεγάλο μέρος του υπέστη ζημιές κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά οι ηγέτες της πόλης ξαναέχτισαν και απέκτησαν νέα ζώα, συμπεριλαμβανομένου ενός ελέφαντα.
 • Οδός Sovetskaya. Αυτός ο κεντρικός δρόμος μέσα από το ιστορικό τμήμα της πόλης λειτουργεί καλά ως περιήγηση με τα πόδια, καθώς και ένα μέρος για να σταματήσετε για ψώνια ή φαγητό. Υπάρχει επίσης μια επιλογή από καφέ και εστιατόρια κατά μήκος της διαδρομής.
 • Πυροσβεστικό Μουσείο. Μάθετε πώς η κοινότητα έχει ανταποκριθεί σε αξιοσημείωτες και συνηθισμένες πυρκαγιές όλα αυτά τα χρόνια, με φωτογραφίες πιο πρόσφατων. Η τοποθεσία περιλαμβάνει μια τριώροφη σκοπιά που χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για τον εντοπισμό πυρκαγιών. Υπάρχει επίσης μια μεγάλη τοιχογραφία που δείχνει διαφορετικούς τύπους πυροσβεστικού εξοπλισμού κατά τη διάρκεια των γενεών.

Που να φάω

 • Εστιατόριο μπύρας Neman. Αυτή η τοποθεσία στο κελάρι κάτω από το ξενοδοχείο Neman έχει την εμφάνιση ευρωπαϊκής παμπ, αλλά περιλαμβάνει επίσης μια πλήρη κουζίνα. Οι επισκέπτες μπορούν να έρθουν για μεσημεριανό γεύμα, δείπνο ή γεύματα αργά το βράδυ. Οι αναφορές λένε ότι μπορεί να γεμίσει κόσμο όταν λαμβάνει χώρα ένα σημαντικό αθλητικό γεγονός στην πόλη ή στην τηλεόραση.
 • Κρόνος. Το Kronon Park Hotel προσφέρει στους επισκέπτες και άλλους ταξιδιώτες ένα αριστοκρατικό μέρος για μεσημεριανό γεύμα ή δείπνο. Μια ενδιαφέρουσα ντιζάιν πινελιά είναι μια σειρά από κλουβιά πουλιών στον χώρο του εστιατορίου που περιλαμβάνουν ποικιλίες πουλιών γνωστών για ευχάριστους ήχους, όπως καναρίνια.
 • Gastrobar Houdini. Εκλεκτά ποτά και καλό φαγητό συνδυάζονται σε αυτό το ευχάριστο μέρος. Έχει μια αίσθηση θεάτρου/νυχτερινού κέντρου, με σκούρες ταπετσαρίες, μαύρα φώτα και φωτεινές αφίσες στους σκοτεινούς τοίχους.
 • Zamok Zevany. Εδώ μπορείτε να απολαύσετε μια ποικιλία από ρωσικές σπεσιαλιτέ, όπως μαγειρεμένο βόειο κρέας, ζεστό κρασί και solyanka, ένα δημοφιλές στιφάδο που παρασκευάζεται με αλλαντικά, ελιές και τουρσιά. Υπάρχει επίσης άφθονο παγωτό.

3. Γκόμελ

Gomel, Λευκορωσία – 8 Μαρτίου 2017: Κυκλοφορία στην οδό Sovetskaya την ηλιόλουστη μέρα της άνοιξης/Grisha Bruev/Shutterstock

Ονομάζεται επίσης Homel ή Homyel, το Gomel προσφέρει πολλά για να απολαύσετε. Η ευρύτερη περιοχή Gomel Oblast στα νοτιοανατολικά της Λευκορωσίας είναι ένας από τους παλαιότερους οικισμούς και περιλαμβάνει τα προγονικά εδάφη των φυλών Dregovichi και Radimichi.

Ήταν επίσης μια από τις πρώτες εβραϊκές κοινότητες της περιοχής κατά τον Μεσαίωνα και παρέμεινε δημοφιλής οικισμός μέχρι τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το Gomel είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στη Λευκορωσία, με περίπου 1,3 εκατομμύρια κατοίκους, εκ των οποίων περίπου 1 εκατομμύριο στα όρια της πόλης και οι υπόλοιποι στα περίχωρα.

Είναι επίσης η μεγαλύτερη βιομηχανική περιοχή της χώρας , δημιουργώντας τα πάντα, από πετρέλαιο μέχρι χάλυβα και χαρτοπολτό. Έχει επίσης μια ακμάζουσα γεωργική βιομηχανία, συμπεριλαμβανομένου του συμπυκνωμένου γάλακτος, του λιναριού και της πατάτας.

Πρόσφατα έγινε η τοποθεσία του Ραδιοοικολογικού Αποθέματος, ενός επιστημονικού προγράμματος που μελετά την ακτινοβολία από το Τσερνόμπιλ.

Η πόλη δίνει επίσης έμφαση στον αθλητισμό και τη φυσική κατάσταση και περιλαμβάνει χώρους αγώνων και προπόνησης παγκόσμιας κλάσης για σπορ στον πάγο, θαλάσσια σπορ, ιππασία, μαζί με λόφο σκι και γενικές ανέσεις αναψυχής.

Πραγματα να κανεις

 • Βέτκα. Αυτή η μικροσκοπική πόλη έξω από το Γκόμελ εγκαταστάθηκε από μέλη μιας συγκεκριμένης θρησκείας – «Οι Παλαιοί Πιστοί» – το 1600 ως μέρος για να ασκήσουν την πίστη τους ιδιωτικά. Τώρα έχει εξελιχθεί σε έναν ιστορικό θύλακα με καταστήματα και μια ποικιλία από γκαλερί και μουσεία, όπως το Μουσείο Καλών Τεχνών.
 • Παλάτι των Rumyantsevs και Paskeviches. Αυτή η περίτεχνη κατασκευή στον ποταμό Σοζ είναι ένα σπίτι για κυβερνητικά στελέχη και δικαιώματα από τη δεκαετία του 1770. Είναι επίσης το κτίριο που φαίνεται στο λογαριασμό των 20 ρουβλίων. Οι επισκέπτες μπορούν να περιηγηθούν στο εσωτερικό και στο εξωτερικό και να απολαύσουν την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική.
 • Παλάτι και πάρκο Gomel. Το κεντρικό τμήμα του συγκροτήματος περιλαμβάνει ένα ποτάμι, ένα κάστρο, ένα σύστημα μονοπατιών και πολλά δέντρα. Είναι ένα ήσυχο μέρος που είναι ιδανικό για τους επισκέπτες καθώς και για τους ντόπιους να συγκεντρωθούν. Οι χώροι περιλαμβάνουν διάφορα κιόσκια, γλυπτά, θεματικούς κήπους και παγκάκια, καθώς και έναν πύργο παρατήρησης.
 • Περιφερειακό Μουσείο Στρατιωτικής Δόξας. Αυτό το μουσείο άνοιξε το 2004 στην 60ή επέτειο της απελευθέρωσης της χώρας από τη ναζιστική κατοχή. Οι επισκέπτες μπορούν να μάθουν για διάφορες μάχες και πολέμους σε όλη την ιστορία της χώρας, καθώς και να δουν όπλα, στολές και εξοπλισμό που χρησιμοποιούσαν οι στρατιώτες σε πολλές εποχές, από τον 13ο αιώνα έως τις μέρες μας. Εκτίθενται έργα τέχνης με στρατιωτικό θέμα, καθώς και νομίσματα, γραμματόσημα και άλλο υλικό πολυμέσων.

Που να φάω

 • Μπεφάνα. Τόσο τα ανατολικοευρωπαϊκά όσο και τα σλαβικά ψηλά παραμύθια προειδοποιούν τα παιδιά για την Befana, μια τρομακτική μάγισσα. Αυτό το εστιατόριο δείχνει ότι δεν υπάρχει τίποτα να φοβηθείς από το εκλεκτό τοπικό φαγητό και την ιταλική κουζίνα, αν και η εικόνα της μάγισσας εξακολουθεί να φαίνεται στο λογότυπο του εστιατορίου. Κάθε πιάτο συνδυάζεται με ένα ιταλικό κοκτέιλ. Το φαγητό έχει σχεδιαστεί για να δείχνει καλό και να έχει γεύση για τους επισκέπτες, είτε είναι ντόπιοι είτε ταξιδιώτες είτε απολαμβάνουν μια ρομαντική βραδιά.
 • Stary Cas. Η σοβιετική εποχή μπορεί να μην γιορτάζεται πια από πολλούς, αλλά αυτό το εστιατόριο προσπαθεί να επικεντρωθεί ελαφρά στη νοσταλγία εκείνης της εποχής, συμπεριλαμβανομένου ενός μενού που προσφέρει τυπικά ρωσικά και λευκορωσικά φαγητά όπως μπορς, που είναι σούπα παντζαριού και pelmeni, που είναι ζυμαρικά. . Υπάρχουν επίσης τμήματα καπνιστών και μη καπνιστών, μια ανέσεις που είναι πραγματικά σπάνιο να βρείτε στον σημερινό κόσμο, αλλά ήταν συνηθισμένο τον 20ο αιώνα.
 • Syabry. Στο μενού αυτού του εστιατορίου προσφέρονται πολλά πιάτα και ποτά από την Ανατολική Ευρώπη. Οι επισκέπτες που φτάνουν για μεσημεριανό γεύμα ή δείπνο μπορούν να καθίσουν μέσα σε έναν άνετο χώρο ή έξω στη βεράντα. Οι σπεσιαλιτέ του μενού περιλαμβάνουν το machanka, το οποίο είναι ένα δημοφιλές χοιρινό στιφάδο, το οποίο μπορεί να συνδυαστεί με kvas, ένα αγαπημένο σλαβικό ποτό.

4. Βρέστη

Βρέστη, Λευκορωσία. 25 Ιουλίου 2017. Vintage περιπατητικός δρόμος Σοβιετική θέα/Ζαχάρωφ Βαντίμ/Shutterstock

Η Βρέστη είναι το κέντρο της βιομηχανίας και η δυτική πύλη προς τη Λευκορωσία. Ενώ έχει στοιχεία από σύγχρονες πόλεις, έχει επίσης μια αφθονία δασικών εκτάσεων και υγροτόπων σε αυτήν την περιοχή.

Είναι επίσης ένας από τους σημαντικότερους παραγωγούς τροφίμων της χώρας . Η ιστορία του χρονολογείται λίγο περισσότερο από 1.000 χρόνια – σηματοδότησε αυτό το ορόσημο το 2019.

Δύο από τα πιο σημαντικά ιστορικά γεγονότα του 20ου αιώνα έλαβαν χώρα εδώ: το πρώτο το 1918 όταν η Ρωσία και οι Κεντρικές Δυνάμεις υπέγραψαν μια συνθήκη τερματίζοντας τον ρόλο της Ρωσίας στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η δεύτερη ήταν το 1991, όταν η Σοβιετική Ένωση διαλύθηκε επίσημα και επέστρεψε την ανεξαρτησία στη Λευκορωσία και σε μια ντουζίνα άλλες γύρω δημοκρατίες. Στη συνέχεια, αυτά τα κράτη ενώθηκαν για να δημιουργήσουν την Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών.

Οι σύγχρονοι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν αστικές δραστηριότητες, όπως νυχτερινά κέντρα και μουσεία, ή να κατευθυνθούν στη φύση και να επισκεφτούν όλα τα είδη των τοπικών πάρκων και πάνω από δώδεκα φυσικά καταφύγια. Το Εθνικό Πάρκο Belovezhskaya Puscha  είναι ένα από τα πιο σημαντικά.

Πραγματα να κανεις

 • Το γεωδαιτικό τόξο Struve. Η Λευκορωσία είναι μέρος ενός διεθνούς έργου χαρτογράφησης  που βοηθά στον τριγωνισμό του σχήματος του κόσμου. Στη δεκαετία του 1850, τα σημεία ήταν τοποθετημένα σε μια γραμμή που εκτείνεται σε 10 χώρες και σχεδόν 3.000 km. Υπάρχουν πέντε στη Λευκορωσία, και ένα από τα βασικά είναι στη Βρέστη.
 • Φρούριο Ηρώων. Αυτή η στιβαρή κατασκευή χτίστηκε τη δεκαετία του 1830 και συνέχισε να χρησιμοποιείται για άμυνα από όποιον βρισκόταν μέσα. Η δύναμή του επέτρεψε στους Ναζί να αντισταθούν σε μια μετωπική επίθεση το 1944, η οποία στην πραγματικότητα οδήγησε τους Συμμάχους να αναπτύξουν νέες στρατηγικές πολιορκίας . Σήμερα, το συγκρότημα είναι μουσείο και μνημείο και περιλαμβάνει ένα μεγάλο γλυπτό με το κεφάλι ενός στρατιώτη καθώς και άλλα γλυπτά και επιγραφές.
 • Σιδηροδρομικός Σταθμός της Βρέστης. Αν και μεγάλο μέρος της αρχιτεκτονικής σοβιετικού στιλ επικεντρώθηκε πρώτα στη λειτουργία και δεν έδωσε σημασία στην αισθητική, αυτός ο κομψός σταθμός μπόρεσε να παραμείνει ως επί το πλείστον άθικτος. Δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1880 ως ενδιάμεσος σταθμός μεταξύ της Μόσχας και της Βαρσοβίας, στην Πολωνία, και έτυχε έγκρισης  από τον Ρώσο αυτοκράτορα Αλέξανδρο Γ’. Ο σταθμός της Λευκορωσίας ανακηρύχθηκε ένας από τους ομορφότερους στην Ευρώπη και επίσης ήταν ο πρώτος που χρησιμοποίησε ηλεκτρικά φώτα. Αν και υπέστη ζημιές στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το μεγαλύτερο μέρος της κομψότητάς του έχει αποκατασταθεί και εξακολουθεί να είναι εντυπωσιακό να το επισκεφτείτε ή να το ταξιδέψετε.
 • Σοκάκι των Φώτων. Μέρος του κέντρου της Βρέστης περιλαμβάνει έναν μικρό δρόμο που περιλαμβάνει μια ποικιλία από γλυπτά ανθρώπων σε φυσικό μέγεθος φτιαγμένα από λειτουργικούς λαμπτήρες δρόμου. Είναι διασκεδαστικό και ιδιότροπο και μπορεί να είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για φωτογραφίες τη μέρα ή το βράδυ.

Που να φάω

 • Ιούλιος Βερν. Ονομάστηκε προς τιμήν του πρώιμου συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας, αυτό το μέρος προσφέρει στους επισκέπτες κουζίνα «fusion style», συνδυάζοντας συστατικά της Ανατολικής, Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης. Υπάρχουν επίσης μερικά ινδικά στοιχεία στο μενού και επιλογές για χορτοφάγους.
 • Το Ερμιτάζ. Αυτό το εστιατόριο στο The Hermitage Hotel προσφέρει στους επισκέπτες έναν καλό συνδυασμό από τοπικές και διεθνείς λιχουδιές, όπως τηγανίτες πατάτας. Υπάρχει επίσης μεγάλη ποικιλία αλκοολούχων ποτών.
 • Dom Fani Braverman. Σε αυτό το επίσημο εστιατόριο, το οποίο είναι διακοσμημένο σε γαλλικό στιλ, οι επισκέπτες μπορούν να βρουν έναν ευρύ συνδυασμό τυπικών ειδών της Ανατολικής Ευρώπης, αλλά μπορούν επίσης να ενισχυθούν, όπως η προσθήκη φρέσκου σολομού στις τηγανίτες πατάτας ή κρέμας στο ταρτάρ μπριζόλας.

Πού πρέπει λοιπόν να μείνετε στη Λευκορωσία;

💃 Η καλύτερη περιοχή για νυχτερινή ζωήΜινσκ
🛍️ Οι καλύτερες αγορέςΓκρόντνο
🏰 Η καλύτερη περιοχή για μουσείαΓκόμελ
🥾 Η καλύτερη περιοχή για περπάτημαΒρέστη

Υπάρχουν πολλά να αγαπήσετε τη Λευκορωσία, είτε πρόκειται για έξοδο στη φύση είτε για απόλαυση ενός μέρους του κόσμου που δεν έχει δεχτεί πολλούς τουρίστες ιστορικά.

Έτσι, με τόσα πολλά να δείτε και να κάνετε, τι περιμένετε — κάντε κράτηση για το ταξίδι σας σήμερα για να ζήσετε όλα όσα έχει να προσφέρει η Λευκορωσία. Χαρουμενα ΤΑΞΙΔΙΑ!

Λευκορωσία Ποια είναι η καλύτερη εποχή

Πού να μείνετε στη Βοσνία 

Τι να κάνω στη Μάλτα

Πέτρος Πέτρου
Πέτρος Πέτρου

Ψηφιακός νομάς με αγάπη για ταξίδια