προγραμματισμός ταξιδιού

Πώς να προγραμματίσετε ένα ταξίδι: Οδηγός μήνα προς μήνα

Ο προγραμματισμός του ταξιδιού μπορεί να είναι μια αποθαρρυντική εργασία. Πτήσεις, ασφάλιση, εξοπλισμός, δρομολόγια, διαμονή και πολλά άλλα πρέπει να ληφθούν υπόψη και να διευθετηθούν πριν πάτε.

Είναι εύκολο να πνιγείς, ειδικά όταν δεν έχεις ξανακάνει κάτι τέτοιο.

Μετά από πάνω από είκοσι χρόνια ταξιδιού ανά τον κόσμο, έχω προγραμματίσει αμέτρητα ταξίδια και διακοπές για τον εαυτό μου, τους φίλους και την οικογένειά μου, ακόμη και ομαδικές εκδρομές. Στην αρχή δοκιμαζόταν με φωτιά. Έμαθα πολλά μαθήματα με τον δύσκολο τρόπο. Ωστόσο, αυτό με βοήθησε να αναπτύξω μια αποτελεσματική λίστα ελέγχου που διασφαλίζει ότι δεν θα χάσω τίποτα σημαντικό κατά τη διαδικασία προγραμματισμού ταξιδιού.

Μια μεγάλη ερώτηση που με κάνουν πολύ είναι πότε να ξεκινήσω τον προγραμματισμό. Για να απαντήσετε σε αυτήν την ερώτηση, αυτή η ανάρτηση αναλύει τη διαδικασία προγραμματισμού σε βήματα μήνα προς μήνα, ώστε να μπορείτε να προγραμματίσετε το επόμενο ταξίδι σας με ευκολία.

ΣΧΕΔΙΑΣΤΕ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΑΣ >>

Χρειάζεσαι έμπνευση για το επόμενο σου ταξίδι; >> Ελα στο Viper

Διαβάστε επίσης :Τι είναι καλύτερο για κράτηση ταξιδιού;

Προετοιμασία για οδικό ταξίδι

Δείτε πώς να προγραμματίσετε ένα ταξίδι:

12 μήνες εκτός: Αποφασίστε για τον προορισμό σας

Ένα μεγάλο εμπορικό τζετ που πετά μέσα από τον φωτεινό γαλάζιο ουρανό καθώς απογειώνεται
Πολλοί άνθρωποι μιλούν αόριστα για τα ταξίδια: δεν λένε ποτέ πού πηγαίνουν, απλώς ότι πάνε. Μπορεί να το συζητούν για χρόνια πριν φύγουν πραγματικά (αν πάνε καθόλου). Αλλά είναι πολύ πιο εύκολο να φτάσετε και να σχεδιάσετε τον στόχο «Θα πάω στο Παρίσι για δύο εβδομάδες αυτό το καλοκαίρι» παρά «θα πάω κάπου».

Αν έχετε ήδη έναν ονειρεμένο προορισμό στο μυαλό σας, υπέροχο! Εάν όχι, ακολουθούν ορισμένες αναρτήσεις που θα σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε:

Όμως, μέχρι εδώ, το πραγματικό πράγμα που θέλετε να κάνετε είναι να αρχίσετε να εξοικονομείτε χρήματα και να υπολογίζετε το κόστος σας. Η διαμονή και οι πτήσεις είναι τα προφανή, αλλά πόσο κοστίζουν τα εστιατόρια, τα αξιοθέατα και άλλες δραστηριότητες; Η γνώση αυτών των δαπανών θα σας επιτρέψει να υπολογίσετε με ακρίβεια πόσα χρήματα θα χρειαστείτε. Δείτε πώς μπορείτε να κάνετε έρευνα για το κόστος:

  1. Αγοράστε έναν οδηγό
  2. Δείτε τους δωρεάν ταξιδιωτικούς οδηγούς μου (αναλύουμε όλα τα έξοδα για κάθε προορισμό)
  3. Εξαφανίστε το κόστος ζωής Numbeo.com
  4. Τιμές Google για σημαντικές δραστηριότητες που θέλετε να κάνετε, όπως καταδύσεις, περιηγήσεις σε οινοποιείο κ.λπ. (Λάβετε τον οδηγό σας είναι ένα καλό μέρος για να ξεκινήσετε)
  5. Χρήση Skyscanner ή Πτήσεις Google για τιμές πτήσεων και εγγραφείτε για ειδοποιήσεις για να λαμβάνετε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εάν αλλάξει η τιμή
  6. Χρήση Ανακαλύψτε αυτοκίνητα για να τιμήσετε (και να κλείσετε) ένα ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο, εάν το χρειάζεστε
  7. Χρήση Booking.com και Hostelworld για την έρευνα κόστους διαμονής

Αυτό μπορεί να φαίνεται πολύ, αλλά θέλετε απλώς να πάρετε μια γενική ιδέα για το πόσα χρήματα πρέπει να εξοικονομήσετε. Μπορείτε να μεταβείτε σε αυτή τη σελίδα για να δείτε όλα τα άρθρα μου σχετικά με το πώς να εξοικονομήσετε χρήματα για το ταξίδι σας.

12 μήνες εκτός: Ξεκινήστε να συλλέγετε πόντους και μίλια

Ένα σωρό διαφορετικές ταξιδιωτικές πιστωτικές κάρτες που κρατά ο μανιώδης ταξιδιώτης Nomadic Matt
Ενώ εργάζεστε για να εξοικονομήσετε χρήματα, αποκτήστε μια πιστωτική κάρτα ταξιδιού, ώστε να μπορείτε να κερδίσετε μίλια και πόντους για δωρεάν πτήσεις και διαμονή σε ξενοδοχεία. Είναι αυτό που κράτησε τα κόστη μου χαμηλά και εμένα στο δρόμο για τόσα πολλά χρόνια.

Αυτές τις μέρες, οι περισσότερες κάρτες έχουν προσφορές καλωσορίσματος 60.000-80.000 πόντων (μερικές μπορεί να φτάσουν τους 100.000) όταν πληροίτε την ελάχιστη απαίτηση δαπανών τους (γενικά 2.000-5.000 $ USD εντός χρονικού πλαισίου 3-6 μηνών). Αυτά είναι αρκετά μίλια για μια δωρεάν οικονομική πτήση μετ’ επιστροφής στην Ευρώπη από την Ανατολική Ακτή της Βόρειας Αμερικής.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό το θέμα, δείτε αυτές τις αναρτήσεις:

Επιπλέον, αποκτήστε μια κάρτα ATM χωρίς χρέωση. Χρησιμοποιώ τον Charles Schwab, αλλά υπάρχουν πολλές άλλες τράπεζες που δεν χρεώνουν τέλη ATM (μην ξεχάσετε να ελέγξετε και τις τοπικές τράπεζες και τις πιστωτικές ενώσεις σας). Δείτε πώς μπορείτε να αποφύγετε τις τραπεζικές προμήθειες ενώ ταξιδεύετε.

8 μήνες εκτός: Απαιτήσεις βίζας, διαβατήρια και εμβόλια

Ενώ εσείς πιθανός δεν θα χρειαστεί βίζα για τον επιθυμητό προορισμό σας, θα πρέπει να ελέγξετε για να βεβαιωθείτε. Εάν είστε πολίτης των ΗΠΑ, χρησιμοποιήστε το Εργαλείο αναζήτησης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για να μάθετε για τις απαιτήσεις εισόδου του προορισμού σας. (Οι Καναδοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτό το εργαλείο αναζήτησης.)

Επιπλέον, βεβαιωθείτε ότι το διαβατήριό σας ισχύει για τουλάχιστον έξι μήνες μετά το ταξίδι σας τελειώνει. Πολλές χώρες το απαιτούν για είσοδο. Ο χρόνος αναμονής για την αίτηση και την ανανέωση διαβατηρίου μπορεί να είναι μεγάλος (το πρότυπο είναι 6-8 εβδομάδες στις ΗΠΑ), οπότε κάντε το το συντομότερο δυνατό.

Επίσης, ερευνήστε εάν χρειάζεστε εμβόλια για το ταξίδι σας, καθώς πολλές χώρες απαιτούν εμβόλια για να εισέλθουν (και δεν εννοώ τον COVID). Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις απαιτήσεις και τις συστάσεις της χώρας στη διεύθυνση Ο ιστότοπος του CDC. Μπορούν να σας βοηθήσουν να βρείτε μια κλινική κοντά σας (αν βρίσκεστε στις ΗΠΑ).

4-6 μήνες εκτός: Κάντε κράτηση για την πτήση σας

Ένα τεράστιο εμπορικό αεροσκάφος που πετά μέσα από το σκούρο μπλε ουρανό καθώς έρχεται για προσγείωση σε ένα αεροδρόμιο
Η καλύτερη ώρα για να κλείσετε την πτήση σας είναι γενικά περίπου 3-4 μήνες πριν από την αναχώρησή σας ή 5-6 μήνες πριν, εάν πηγαίνετε κατά τη διάρκεια της περιόδου αιχμής ενός προορισμού. Αυτός δεν είναι ένας αυστηρός κανόνας, ωστόσο, χρησιμοποιήστε τον ως οδηγό.

Ακολουθούν δύο άρθρα σχετικά με το πώς να πετύχετε μια φτηνή πτήση:

Εάν έχετε εγγραφεί για μια πιστωτική κάρτα ταξιδιού και έχετε λάβει το μπόνους εγγραφής σας, χρησιμοποιήστε τα μίλια σας για να κλείσετε την πτήση ή/και το ξενοδοχείο σας. Όσο πιο μακριά κάνετε κράτηση, τόσο περισσότερη διαθεσιμότητα θα υπάρχει. Χρησιμοποιήστε εργαλεία όπως Σημείο.εγώ και Awayz για να σας βοηθήσει να βρείτε τις καλύτερες εξαργυρώσεις στους πόντους σας (για πτήσεις και ξενοδοχεία, αντίστοιχα).

Αλλά ακόμα κι αν δεν χρησιμοποιείτε μίλια ή δεν βρήκατε μια προσφορά φθηνής πτήσης, υπάρχουν ακόμα πολλοί τρόποι για να αποφύγετε να είστε το άτομο στην πτήση που πλήρωσε τα περισσότερα για το εισιτήριό του. Οι δύο αγαπημένοι μου ιστότοποι για την εύρεση φθηνών αεροπορικών εισιτηρίων είναι Skyscanner και Πτήσεις Google.

3-4 Μήνες: Κλείστε τη διαμονή σας

Μια μικρή κυλιόμενη βαλίτσα που στέκεται κοντά στην πόρτα σε ένα άνετο δωμάτιο ξενοδοχείου στο εξωτερικό
Εάν ταξιδεύετε για λιγότερο από δύο εβδομάδες και έχετε καθορισμένο πρόγραμμα, κάντε κράτηση διαμονής για τη διάρκεια του ταξιδιού σας. Εάν επισκέπτεστε την υψηλή περίοδο, είναι επίσης καλή ιδέα να κάνετε κράτηση για τα πάντα εκ των προτέρων. Για ταξίδια άνω των δύο εβδομάδων, προτείνω να κάνετε κράτηση μόνο για τις πρώτες δύο νύχτες του ταξιδιού σας. Μόλις φτάσετε εκεί, μπορεί να καταλήξετε να θέλετε να αλλάξετε τα σχέδιά σας με βάση εμπιστευτικές συμβουλές από άλλους ταξιδιώτες ή/και το προσωπικό του ξενοδοχείου/ξενώνα. Προτιμώ να έχω ευελιξία, οπότε κάνω πάντα κράτηση για μερικές νύχτες και πηγαίνω από εκεί.

Ακολουθούν οι ιστοσελίδες μου όταν πρόκειται να βρω τις καλύτερες προσφορές για καταλύματα:

  • Hostelworld – Το Hostelworld έχει τη μεγαλύτερη επιλογή ξενώνων και είναι ο ιστότοπός μου για να βρω ξενώνες σε προσιτές τιμές.
  • Booking.com – Η Booking.com είναι η καλύτερη συνολική πλατφόρμα για να βρείτε οικονομικά ξενοδοχεία και ξενώνες.
  • Agoda – Η Agoda έχει τα καλύτερα αποτελέσματα αν κατευθύνεστε προς την Ασία (αν και μερικές φορές έχει και καλές προσφορές για τις ΗΠΑ).

Σας συνιστώ να ελέγξετε την πολιτική ακύρωσης όπου κι αν κάνετε κράτηση. Μου αρέσει να έχω την ευελιξία να ακυρώσω αν προκύψει κάτι.

Εάν έχετε περιορισμένο προϋπολογισμό ή θέλετε να συνδεθείτε με περισσότερους ντόπιους κατά τη διάρκεια των ταξιδιών σας, σκεφτείτε να εγγραφείτε σε πλατφόρμες όπως το Couchsurfing ή Καλώς ήρθατε. Αυτές οι κοινότητες επιτρέπουν στους ταξιδιώτες να μείνουν με τους κατοίκους δωρεάν ως ένα είδος πολιτιστικής ανταλλαγής.

Οι μακροχρόνιοι ταξιδιώτες μπορούν επίσης να δοκιμάσουν το σπίτι ή το WWOOFing, καθώς και τα δύο προσφέρουν δωρεάν διαμονή (σε αντάλλαγμα για φύλαξη κατοικίδιων ή αγροτική εργασία, αντίστοιχα).

2 μήνες εκτός: Σχεδιάστε τις δραστηριότητές σας

Τώρα ήρθε η ώρα για το διασκεδαστικό μέρος του ταξιδιωτικού σχεδιασμού! Αυτό σημαίνει να διαβάζετε βιβλία για τον προορισμό σας, να μαθαίνετε γενικές ταξιδιωτικές συμβουλές, να συνδέεστε με διαδικτυακές κοινότητες και να κάνετε κράτηση εκ των προτέρων για τυχόν απαραίτητες δραστηριότητες.

Η προκράτηση διασφαλίζει ότι δεν θα χάσετε πράγματα που πραγματικά θέλετε να κάνετε στο ταξίδι σας. Εάν πηγαίνετε σε έναν δημοφιλή προορισμό, οι περιηγήσεις και οι δραστηριότητες γεμίζουν γρήγορα και αν πρόκειται να πάτε σε ένα μικρότερο μέρος, οι δραστηριότητες ή οι περιηγήσεις ενδέχεται να εκτελούνται μόνο συγκεκριμένες ημέρες και να έχουν περιορισμένη διαθεσιμότητα.

Οπως και να έχει, Λάβετε τον οδηγό σας το καλύτερο μέρος για αναζήτηση και προκράτηση δραστηριοτήτων, περιηγήσεων και εισιτηρίων. Οι τοπικοί τουριστικοί πράκτορες και τα αξιοθέατα μπορούν να παραθέσουν τις προσφορές τους σε αυτήν την ηλεκτρονική αγορά, ώστε να μπορείτε να βρείτε πολλά πράγματα εδώ, από εκδρομές με φαγητό μέχρι εισιτήρια μουσείων με είσοδο skip-the-line.

1 μήνας: Λάβετε ταξιδιωτική ασφάλιση

Λάβετε ταξιδιωτική ασφάλιση. Με αυτόν τον τρόπο, αυτές οι αγορές προστατεύονται σε περίπτωση που συμβεί κάτι που σας κάνει να ακυρώσετε το ταξίδι σας.

Πολλοί άνθρωποι σκέφτονται, «Είμαι υγιής. Δεν χρειάζομαι ταξιδιωτική ασφάλιση.” Αλλά η ταξιδιωτική ασφάλιση είναι πολύ περισσότερα από απλή ιατρική προστασία. Σας καλύπτει όταν χαλάσει η κάμερά σας, η πτήση σας ακυρώνεται, ένα μέλος της οικογένειας πεθαίνει και πρέπει να επιστρέψετε σπίτι ή κλαπεί κάτι. (Γι’ αυτό θα θελήσετε επίσης να εξοικειωθείτε με τυχόν συνηθισμένες ταξιδιωτικές απάτες που πρέπει να προσέχετε, καθώς και πώς να συμπεριφέρεστε ώστε να αναμιγνύεστε για να αποφύγετε να μοιάζετε σαν στόχος μικροκλοπών.)

Ναι, είναι μια πρόσθετη δαπάνη. Αλλά είναι πάντα καλύτερο να είσαι ασφαλής παρά να λυπάσαι. Δεν φεύγω ποτέ από το σπίτι χωρίς αυτό, γιατί έχω δει από πρώτο χέρι τι μπορεί να συμβεί στο δρόμο.

Ποτέ δεν πίστευα ότι θα σκάσω το τύμπανο του αυτιού μου ενώ έκανα καταδύσεις στην Ταϊλάνδη, θα σπάσω τη φωτογραφική μηχανή μου στην Ιταλία ή θα με μαχαιρώσουν στην Κολομβία.

Δυστυχώς, άσχημα πράγματα μπορούν να συμβούν όταν ταξιδεύετε. Είναι αλήθεια ότι αυτά τα γεγονότα είναι λίγα. Αλλά μπορεί να κοστίζουν δεκάδες χιλιάδες δολάρια. Εάν δεν είστε έτοιμοι να πληρώσετε από την τσέπη σας, αγοράστε ταξιδιωτική ασφάλιση.

Ακολουθούν ορισμένες αναρτήσεις σχετικά με την ταξιδιωτική ασφάλιση για να ξεκινήσετε:

Δεν φεύγω ποτέ από το σπίτι χωρίς ταξιδιωτική ασφάλιση. Ούτε εσύ θα έπρεπε.

7 ημέρες έξω: Πακέτο!

Ο εξοπλισμός του Nomadic Matt στο κρεβάτι καθώς ετοιμάζει το σακίδιό του πριν από ένα ταξίδι
Το ταξίδι σας πλησιάζει και ήρθε η ώρα να ετοιμάσετε τα βαλίτσα σας! Μπορεί να είναι δελεαστικό να θέλετε να φέρετε τα πάντα μαζί σας «για κάθε περίπτωση». Αλλά όταν πρόκειται για ταξίδια, λιγότερο είναι περισσότερο. Αν και το τι πακετάρετε θα εξαρτηθεί από το πού θα πάτε, να θυμάστε ότι δεν χρειάζεται να πάρετε ό,τι έχετε. Μπορείτε να αγοράσετε πράγματα που χρειάζεστε και να πλύνετε ρούχα στο δρόμο. Στο τέλος της ημέρας, πρέπει να κουβαλάς ό,τι φέρνεις. Φέρτε λοιπόν λιγότερα!

Ταξιδεύω με μια τσάντα 45L REI και μετά μια μικρότερη ημερήσια τσάντα. Ακολουθεί η προτεινόμενη λίστα πακέτων που θα σας βοηθήσω να πάρετε τη σωστή ποσότητα αντικειμένων και να αποφύγετε την υπερβολική συσκευασία (εδώ είναι μια λίστα για γυναίκες ταξιδιώτες).

Επιπλέον, να έχετε μαζί σας όποιες συνταγές χρειάζεστε για τη διάρκεια του ταξιδιού σας. Προσπαθήστε να μην βασίζεστε στην πλήρωση αυτών στο εξωτερικό (αν και να έχετε μαζί σας συνταγή και σημείωμα γιατρού για παν ενδεχόμενο).

***
Με τα πάντα προσεγμένα, ήρθε η ώρα να πάτε στο ταξίδι σας και να διασκεδάσετε! Κάντε μια λίστα με τα αντικείμενα της τελευταίας στιγμής που χρειάζεστε για να πακετάρετε την ημέρα (την οδοντόβουρτσα, τα γυαλιά, τον φορτιστή τηλεφώνου κ.λπ.) και κάντε check in εκ των προτέρων (μπορείτε να το κάνετε 24 ώρες νωρίτερα). (Εάν έχετε πρόσβαση στο lounge μέσω μιας premium κάρτας επιβράβευσης ταξιδιού, μπορεί να ανυπομονείτε να φτάσετε νωρίς στο αεροδρόμιο.)

Εάν αισθάνεστε νευρικοί, μην ανησυχείτε. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Το αίσθημα άγχους ή ανασφάλειας είναι κάτι που βιώνει κάθε ταξιδιώτης. Αλλά το έχεις φτάσει ως εδώ. Εμπιστευτείτε τον προγραμματισμό σας και ακολουθήστε το ένστικτό σας. Πρόκειται να κάνετε το ταξίδι μιας ζωής.

Κάντε κράτηση για το ταξίδι σας: Συμβουλές και κόλπα επιμελητείας

Κάντε κράτηση για την πτήση σας
Βρείτε μια φθηνή πτήση χρησιμοποιώντας Skyscanner. Είναι η αγαπημένη μου μηχανή αναζήτησης, επειδή πραγματοποιεί αναζήτηση σε ιστότοπους και αεροπορικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο, ώστε να ξέρετε πάντα ότι δεν μένει κανένας λίθος.

Κάντε κράτηση για τη διαμονή σας
Μπορείτε να κάνετε κράτηση για τον ξενώνα σας με Hostelworld. Αν θέλετε να μείνετε κάπου αλλού εκτός από ξενώνα, χρησιμοποιήστε Booking.com καθώς επιστρέφει σταθερά τις φθηνότερες τιμές για ξενώνες και ξενοδοχεία.

Μην ξεχνάτε την ταξιδιωτική ασφάλιση
Η ταξιδιωτική ασφάλιση θα σας προστατεύσει από ασθένεια, τραυματισμό, κλοπή και ακυρώσεις. Είναι ολοκληρωμένη προστασία σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά. Ποτέ δεν πηγαίνω ταξίδι χωρίς αυτό, καθώς στο παρελθόν χρειάστηκε να το χρησιμοποιήσω πολλές φορές. Οι αγαπημένες μου εταιρείες που προσφέρουν την καλύτερη εξυπηρέτηση και αξία είναι:

Θέλετε να ταξιδέψετε δωρεάν;
Οι πιστωτικές κάρτες ταξιδιού σάς επιτρέπουν να κερδίζετε πόντους που μπορούν να εξαργυρωθούν για δωρεάν πτήσεις και διαμονή — όλα αυτά χωρίς επιπλέον έξοδα. Ρίξτε μια ματιά στον οδηγό μου για την επιλογή της σωστής κάρτας και των τρεχόντων αγαπημένων μου για να ξεκινήσετε και να δείτε τις πιο πρόσφατες καλύτερες προσφορές.

Χρειάζεστε βοήθεια για την εύρεση δραστηριοτήτων για το ταξίδι σας;
Λάβετε τον οδηγό σας είναι μια τεράστια διαδικτυακή αγορά όπου μπορείτε να βρείτε δροσερές περιηγήσεις με τα πόδια, διασκεδαστικές εκδρομές, εισιτήρια skip-the-line, ιδιωτικούς οδηγούς και πολλά άλλα.

Είστε έτοιμοι να κάνετε κράτηση για το ταξίδι σας;
Ρίξτε μια ματιά στη σελίδα των πόρων μου για τις καλύτερες εταιρείες που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όταν ταξιδεύετε. Παραθέτω όλα αυτά που χρησιμοποιώ όταν ταξιδεύω. Είναι τα καλύτερα στην τάξη και δεν μπορείτε να κάνετε λάθος χρησιμοποιώντας τα στο ταξίδι σας.

 

Πέτρος Πέτρου
Πέτρος Πέτρου

Ψηφιακός νομάς με αγάπη για ταξίδια