Είναι ασφαλές για επίσκεψη το Σαν Χουάν;

 Εκατομμύρια τουρίστες επισκέπτονται την πόλη κάθε χρόνο, που είναι τεράστιος αριθμός για μια πόλη μόλις 334.000 κατοίκων περίπου .

Η εκπληκτική ιστορία του San Juan, της παλαιότερης ευρωπαϊκής πόλης στη Βόρεια και Νότια Αμερική, είναι ένα από τα κύρια αξιοθέατα για τους επισκέπτες, οι οποίοι μπορούν να εξερευνήσουν τοποθεσίες εκατοντάδων ετών, όπως το Castillo San Felipe del Morro και το Castillo San Κριστόμπαλ.

Το San Juan βρίσκεται ακριβώς πάνω στην Καραϊβική Θάλασσα, ώστε να μπορείτε να κολυμπήσετε σε παραλίες όπως η παραλία Condado και το El Escambron. Περπατήστε στους πολύχρωμους δρόμους και συναναστραφείτε με ντόπιους σε υπέροχα εστιατόρια και εκπληκτικά μπαρ και νυχτερινά κλαμπ.

Το Σαν Χουάν είναι ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός χάρη σε όλα του τα αξιοθέατα, αλλά πολλοί εξακολουθούν να ανησυχούν για την επίσκεψη στην πόλη λόγω της φήμης της για το έγκλημα. Είναι πραγματικά ανασφαλές το Σαν Χουάν ή είναι απλώς στερεότυπα;

Συγκεντρώσαμε αυτόν τον ταξιδιωτικό οδηγό για να σας βοηθήσουμε να προγραμματίσετε το ταξίδι σας με απόλυτη ηρεμία. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε για τις προφυλάξεις, εάν υπάρχουν, που μπορεί να χρειαστεί να λάβετε κατά την επίσκεψή σας στο Σαν Χουάν.

Είναι ασφαλές για επίσκεψη το Σαν Χουάν το 2023;

Ναί. Το Σαν Χουάν είναι ένα ασφαλές μέρος για να επισκεφθείτε, αρκεί να λαμβάνετε βασικές, κοινής λογικής προφυλάξεις ασφαλείας. Εκατομμύρια άνθρωποι επισκέπτονται την πόλη κάθε χρόνο χωρίς προβλήματα.

Ωστόσο, να θυμάστε ότι είναι μια πραγματική πόλη, όχι ένα θεματικό πάρκο, και θα έχει τα ίδια προβλήματα που έχουν και άλλες πόλεις. Χρησιμοποιήστε προφυλάξεις κοινής λογικής και αποφύγετε ορισμένες γειτονιές λόγω υψηλότερων ποσοστών εγκληματικότητας.

Οι περισσότερες ξένες κυβερνήσεις συμφωνούν ότι το Σαν Χουάν είναι αρκετά ασφαλές για επίσκεψη.

Στην ταξιδιωτική της οδηγία για το Πουέρτο Ρίκο, η καναδική κυβέρνηση δεν προσδιορίζει καμία προειδοποίηση για το Σαν Χουάν. Η ταξιδιωτική οδηγία αναφέρει τον κίνδυνο μικροεγκληματικότητας και μπορείτε να υποθέσετε ότι αυτός ο κίνδυνος θα υπάρχει στην πολυπληθέστερη πόλη του νησιού.

Τα εγκλήματα που μπορεί να συμβούν κατά τη διάρκεια της παραμονής σας στο Σαν Χουάν περιλαμβάνουν:

 • Πορτοφολάδες
 • Αρπαγή τσάντας
 • Τουριστικές απάτες
 • Κλοπίες
 • Ληστεία
 • Προσβολή
 • Εγκλήματα που σχετίζονται με ναρκωτικά

Τα περισσότερα εγκλήματα που επηρεάζουν τους τουρίστες είναι μικροεγκλήματα ιδιοκτησίας, και ενώ τα βίαια εγκλήματα μπορούν να επηρεάσουν τους επισκέπτες, αυτό δεν συμβαίνει συχνά. Το Σαν Χουάν έχει πράγματι πρόβλημα με το βίαιο έγκλημα, αλλά τα περισσότερα περιστατικά σχετίζονται με τα ναρκωτικά και το οργανωμένο έγκλημα και περιορίζονται σε ορισμένες γειτονιές.

Δεδομένου ότι το Σαν Χουάν είναι η πρωτεύουσα του Πουέρτο Ρίκο, είναι ο τόπος των περισσότερων διαδηλώσεων στο νησί. Πολλοί κάτοικοι του Πουέρτο Ρίκο και ντόπιοι του Σαν Χουάν είναι απογοητευμένοι με τον τρόπο διακυβέρνησης του νησιού, μιας μη ενσωματωμένης περιοχής των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι πρόσφατες διαμαρτυρίες περιλάμβαναν τις διαμαρτυρίες του Ιουλίου 2022  κατά της εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας LUMA και τις διαμαρτυρίες της Πρωτομαγιάς την Μαΐου 2023 , ενάντια στην οικονομική στασιμότητα στο νησί.

Αν και οι περισσότερες διαδηλώσεις είναι ειρηνικές, έχουν σημειωθεί βίαια επεισόδια στο παρελθόν. Πολλοί ντόπιοι είναι απογοητευμένοι με την επιθετική απάντηση της αστυνομίας στους ειρηνικούς διαδηλωτές.

Δεν θέλετε να παρασυρθείτε στη μέση, ειδικά αν δεν καταλαβαίνετε το τοπικό πολιτικό πλαίσιο, επομένως είναι καλύτερο να αποφύγετε τυχόν διαμαρτυρίες ενώ βρίσκεστε στην πόλη. Ακολουθήστε τις ειδήσεις για να δείτε αν υπάρχουν προγραμματισμένες διαδηλώσεις.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τους ντόπιους και τους επισκέπτες στο Σαν Χουάν είναι η εποχή των τυφώνων. Αν και το Σαν Χουάν δεν αντιμετωπίζει τυφώνες κάθε χρόνο, μπορεί να είναι καταστροφικοί όταν χτυπήσουν.

Η πόλη καταστράφηκε από τον τυφώνα Μαρία το 2017 και το νησί εξακολουθεί να ανακάμπτει με πολλούς τρόπους (όχι βοηθούμενο από αυτό που πολλοί κάτοικοι βλέπουν ως άνιση σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες). Εξακολουθούν να υπάρχουν διακοπές και ελλείψεις ρεύματος.

Η περίοδος των τυφώνων στο Σαν Χουάν διαρκεί από τον Ιούλιο έως τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την ταξιδιωτική οδηγία της ιρλανδικής κυβέρνησης για το Πουέρτο Ρίκο.

Οι τυφώνες είναι πιο πιθανό τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. Είναι καλύτερο να αποφύγετε το Σαν Χουάν κατά την περίοδο των τυφώνων. Εάν επισκέπτεστε τότε, ακολουθήστε τα δελτία καιρού και ακυρώστε το ταξίδι σας εάν αναφερθεί τυφώνας.

Έγκλημα στο Σαν Χουάν

ΣΑΝ ΧΟΥΑΝ. ΠΟΥΕΡΤΟ ΡΙΚΟ – 10 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014: Άνθρωποι που ψωνίζουν στον κεντρικό δρόμο στο Σαν Χουάν, Πουέρτο Ρίκο, στις 10 Ιουνίου 2014/Dennis Van De Water/Shutterstock

Το έγκλημα είναι πρωταρχικό μέλημα των επισκεπτών στο Σαν Χουάν. Αυτό το στερεότυπο βασίζεται εν μέρει στην αλήθεια, καθώς το Σαν Χουάν έχει αυξημένο ποσοστό εγκληματικότητας, συμπεριλαμβανομένου ενός αυξημένου ποσοστού ανθρωποκτονιών.

Ωστόσο, οι τουρίστες σπάνια επηρεάζονται από εγκλήματα. Το FBI συλλέγει δεδομένα εγκλήματος από το Πουέρτο Ρίκο, όπως τα συλλέγει από άλλα μέρη των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αν και δεν αναλύει τα δεδομένα για το Σαν Χουάν συγκεκριμένα, τα δεδομένα για ολόκληρη την επικράτεια μπορούν να μας βοηθήσουν να εκτιμήσουμε πώς είναι το έγκλημα στο Σαν Χουάν. Το Πουέρτο Ρίκο έχει αυξημένα ποσοστά βίαιης εγκληματικότητας — αυτό το στερεότυπο είναι αληθινό.

Το 2016, η περιοχή υπέστη 679 ανθρωποκτονίες . Είναι ασφαλές να υποθέσουμε ότι πολλά από αυτά συνέβησαν στο Σαν Χουάν, καθώς είναι η μεγαλύτερη πόλη του Πουέρτο Ρίκο.

Οι περισσότερες ανθρωποκτονίες στο Σαν Χουάν σχετίζονται με το οργανωμένο έγκλημα, συμπεριλαμβανομένης της βίας από συμμορίες. Οι αρχές επιβολής του νόμου, συμπεριλαμβανομένου του FBI, καθοδηγούν την εξάλειψη ρουτίνας του οργανωμένου εγκλήματος στην πόλη.

Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζουμε ότι το ποσοστό ανθρωποκτονιών και το ποσοστό άλλων βίαιων εγκλημάτων μειώνονται στο Σαν Χουάν τα τελευταία χρόνια. Όπως και στα περισσότερα άλλα μέρη, τα περισσότερα εγκλήματα που συμβαίνουν στο Σαν Χουάν είναι εγκλήματα ιδιοκτησίας.

Στο Πουέρτο Ρίκο συνολικά, τα εγκλήματα ιδιοκτησίας αποτελούν περίπου το 82% των συνολικών εγκλημάτων  που διαπράχθηκαν. Σύμφωνα με ανέκδοτα στοιχεία, τα εγκλήματα ιδιοκτησίας είναι επίσης αυτά που επηρεάζουν περισσότερο τους τουρίστες, ιδιαίτερα τα μικροεγκλήματα ιδιοκτησίας όπως πορτοφολάδες και αρπαγές τσαντών.

Πολλοί κάτοικοι του Σαν Χουάν ανησυχούν πολύ για το έγκλημα. Σύμφωνα με το Numbeo , το οποίο συλλέγει δεδομένα ερευνών από ντόπιους και κατοίκους πρώην πατρίδων, το Σαν Χουάν σημειώνει πολύ υψηλή τιμή 81,13 στα 100 στον δείκτη εγκληματικότητας.

Οι κάτοικοι ανησυχούν περισσότερο για τη διαφθορά και την κατάχρηση ναρκωτικών. Αυτό σας δείχνει ότι η εγκληματικότητα είναι σίγουρα μια ανησυχία στην πόλη.

Ωστόσο, έχετε κατά νου ότι οι τουρίστες αντιμετωπίζουν λιγότερη εγκληματικότητα από τους κατοίκους και τα περισσότερα από τα εγκλήματα για τα οποία ανησυχούν περισσότερο οι κάτοικοι, όπως η δωροδοκία αξιωματούχων της τοπικής αυτοδιοίκησης, δεν είναι πιθανό να σας επηρεάσουν ως βραχυπρόθεσμο επισκέπτη.

Πρέπει οπωσδήποτε να λάβετε κάποιες προφυλάξεις στο Σαν Χουάν για να παραμείνετε ασφαλείς, αλλά μην αφήσετε τον φόβο σας για το έγκλημα να επηρεάσει την εμπειρία σας στην πόλη ή ακόμα χειρότερα να σας οδηγήσει να ακυρώσετε εντελώς το ταξίδι σας.

Πορτοφολάδες και μικροκλοπές

Πορτοφολάδες και μικροκλοπές συμβαίνουν στο Πουέρτο Ρίκο, όπως και σε πολλούς άλλους τουριστικούς προορισμούς σε όλο τον κόσμο. Η μικροκλοπή είναι στην πραγματικότητα το πρώτο έγκλημα για το οποίο προειδοποιεί η καναδική κυβέρνηση  στην ταξιδιωτική της συμβουλή για το νησί.

Πορτοφολάδες και αρπαγές τσαντών λειτουργούν γύρω από πολυσύχναστες περιοχές του Σαν Χουάν καθώς και σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς. Να είστε προσεκτικοί γύρω από δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς όπως το Old San Juan, καθώς πολλοί κλέφτες χρησιμοποιούν τα πλήθη ως κάλυψη.

Αν και οι περισσότεροι κλέφτες στο Σαν Χουάν δεν στοχεύουν τουρίστες από μόνοι τους, γνωρίζουν ότι οι τουρίστες είναι πιο πιθανό να έχουν ακριβά τιμαλφή πάνω τους από τους ντόπιους.

Τα βασικά street smarts μπορούν να σας βοηθήσουν να αποφύγετε να πέσετε θύμα κλοπής στο San Juan. Για παράδειγμα, ποτέ μα ποτέ μην αφήνετε τα πράγματά σας χωρίς επίβλεψη.

Αυτό ισχύει και για τις παραλίες. Οι κλέφτες συχνά περνούν από τις τσάντες των ανθρώπων καθώς κολυμπούν, αφού ξέρουν ότι είναι αφύλακτοι, γι’ αυτό μην αφήνετε ποτέ τιμαλφή στην τσάντα σας.

Μην αφήνετε τα τιμαλφή σας σε κοινή θέα όπου κάποιος μπορεί εύκολα να τα κλέψει, όπως το τραπέζι στη βεράντα ενός εστιατορίου, την πίσω τσέπη σας ή μια τσάντα που κλέβεται εύκολα.

Αυτό ισχύει και για την ενοικίαση αυτοκινήτων, καθώς η κλοπή από οχήματα είναι ένα συνηθισμένο έγκλημα στο Σαν Χουάν. Εάν έχετε αυτοκίνητο μαζί σας, μην αφήνετε ποτέ αντικείμενα σε εμφανή σημεία. Αντ’ αυτού, αποθηκεύστε τα πράγματά σας στο πορτμπαγκάζ και στο ντουλαπάκι.

Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε το street smarts και την κοινή λογική σας για να προστατευθείτε από απάτες. Δεδομένου ότι η οικονομία του Σαν Χουάν κυριαρχείται τόσο από τον τουρισμό, είναι λογικό κάποιοι να στραφούν σε απάτες.

Οι οδηγοί ταξί είναι συνηθισμένοι απατεώνες, επομένως βεβαιωθείτε ότι παίρνετε μόνο εξουσιοδοτημένα ταξί και ότι ο οδηγός σας ανάβει το μετρητή.

Άλλες κοινές απάτες περιλαμβάνουν κρυφές χρεώσεις κατά την ενοικίαση αυτοκινήτου ή άτομα που παρουσιάζονται ως ξεναγοί που σας παρασύρουν σε υπερτιμημένα, κακής ποιότητας καταστήματα. Πάντα να ερευνάτε τις εταιρείες πριν κάνετε κράτηση για οτιδήποτε μαζί τους και να διαβάζετε τα ψιλά γράμματα.

Ληστεία

Αν και το βίαιο έγκλημα στο Σαν Χουάν επηρεάζει κυρίως τους ντόπιους και όχι τους τουρίστες, έχουν υπάρξει ορισμένα περιστατικά βίαιων εγκλημάτων που επηρεάζουν τους τουρίστες στο παρελθόν. Οι ληστείες είναι τα πιο κοινά εγκλήματα που επηρεάζουν τους τουρίστες.

Ενώ οι εγκληματίες δεν είναι πιθανό να στοχεύουν τουρίστες για ανθρωποκτονίες ή βίαιες διαμάχες, είναι πιθανό να ληστεύουν τους επισκέπτες, καθώς γνωρίζουν ότι οι τουρίστες είναι πιο προσοδοφόροι στόχοι από τους ντόπιους.

Τα καλά νέα είναι ότι οι ληστείες τείνουν να συμβαίνουν μόνο σε ορισμένες γειτονιές και κυρίως τη νύχτα. Εφόσον αποφεύγετε τις κακές περιοχές του Σαν Χουάν (περισσότερα για αυτές αργότερα), μπορείτε να αποφύγετε τον κίνδυνο να σας ληστέψουν.

Οι δημοφιλείς τουριστικές περιοχές όπως το Old San Juan δεν βιώνουν σχεδόν καμία ληστεία. Οι περισσότερες ληστείες στο Σαν Χουάν συμβαίνουν τη νύχτα, οπότε να είστε πολύ προσεκτικοί με τις κινήσεις σας μετά το σκοτάδι.

Επιμείνετε μόνο σε περιοχές που γνωρίζετε ότι είναι ασφαλείς και που γνωρίζετε ότι θα έχουν πολλούς ανθρώπους γύρω σας. Το να είστε μεθυσμένοι σας κάνει πιο πιθανό να σας ληστέψουν επειδή οι ληστές εκμεταλλεύονται τις πιο αργές αντιδράσεις των ανθρώπων, οπότε προσπαθήστε να περιορίσετε το ποτό σας.

Αποφυγή κακών περιοχών

SAN JUAN, PR – 26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ: Η La Perla, που απεικονίζεται εδώ, είναι ίσως η πιο πολύχρωμη γειτονιά που βρίσκεται στην πόλη San Juan, Πουέρτο Ρίκο, 26 Οκτωβρίου 2019 στο San Juan, Πουέρτο Ρίκο/William Silver/Shutterstock

Δεδομένου ότι η εγκληματικότητα στο Σαν Χουάν είναι τόσο διαστρωματωμένη ανά γειτονιά, η αποφυγή κακών περιοχών είναι το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να παραμείνετε ασφαλείς.

Οι φτωχότερες γειτονιές του Σαν Χουάν είναι συνήθως έργα που ονομάζονται caserios.  Μπορείτε να αναγνωρίσετε αυτές τις δημόσιες κατοικίες από τις ψηλές πολυκατοικίες τους από τσιμέντο. Αυτές οι περιοχές τείνουν να έχουν υψηλότερα ποσοστά εγκληματικότητας.

Οι επικίνδυνες περιπτώσεις  περιλαμβάνουν:

 • Louis Lloren Torres
 • Το μαργαριτάρι
 • Πύλη της Γης (μόνο ορισμένα μέρη)

Αυτές οι γειτονιές είναι πολύ μακριά από το κέντρο της πόλης και οι μόνοι τουρίστες που τείνουν να τολμήσουν εκεί είναι απερίσκεπτοι παραθεριστές που συναντώνται με εμπόρους ναρκωτικών.

Άλλες γειτονιές είναι ασφαλείς κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά είναι πρόχειρες τη νύχτα, όπως:

 • Γρανάζια
 • santurce
 • Πάρκο των περιστεριών

Πράγματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη

Newtonian/Shutterstock

Ακολουθούν μερικές επιπλέον συμβουλές ασφάλειας για να επισκεφθείτε το Σαν Χουάν:

 • Μην πίνετε αλκοόλ στους δρόμους του Old San Juan. Η κατανάλωση αλκοόλ σε εξωτερικούς χώρους είναι παράνομη στην ιστορική περιοχή και οι αρχές θα σας επιβάλουν βαρύ πρόστιμο.
 • Προετοιμαστείτε για τον καιρό. Ο τροπικός ζεστός καιρός του Σαν Χουάν μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές στην υγεία αν δεν το έχετε συνηθίσει. Φροντίστε να πίνετε άφθονο νερό και να μείνετε μακριά από τον ήλιο κατά το πιο ζεστό μέρος της ημέρας.
 • Να σέβεστε τους ντόπιους. Πολλοί κάτοικοι του Σαν Χουάν είναι απογοητευμένοι με τον τουρισμό στην πόλη τους καθώς ανεβάζει τις τιμές και πολλοί τουρίστες δεν σέβονται τα τοπικά έθιμα. Σεβαστείτε το απόρρητο των ανθρώπων (μην τραβάτε φωτογραφίες χωρίς άδεια), μην κάνετε θόρυβο αργά το βράδυ ή μην είστε πολύ μεθυσμένοι στο κοινό και προσπαθήστε να ακολουθείτε τους τοπικούς νόμους.
 • Μην κάνετε παράνομα ναρκωτικά. Οι ποινές είναι αυστηρές στο Πουέρτο Ρίκο και δεν θέλετε να εμπλακείτε με εμπόρους ναρκωτικών, οι οποίοι ευθύνονται για μεγάλο μέρος του βίαιου εγκλήματος στο Σαν Χουάν.

Συχνές Ερωτήσεις

Ακολουθούν μερικές συνήθεις ερωτήσεις στις οποίες ίσως θέλετε να απαντήσετε πριν επισκεφτείτε το Σαν Χουάν:

Είναι ασφαλές το Σαν Χουάν αυτή τη στιγμή;

Ναι, το San Juan είναι ασφαλές για τους επισκέπτες αυτή τη στιγμή. Το ποσοστό εγκληματικότητας μειώνεται και η υποδομή έχει ανακατασκευαστεί, καθιστώντας την ιδανική στιγμή για να την επισκεφτείτε ως τουρίστες.

Τι να αποφύγετε στο Σαν Χουάν;

Αποφύγετε πράγματα που μπορεί να σας εκθέσουν σε περιττούς κινδύνους, όπως να επισκέπτεστε επικίνδυνες γειτονιές τη νύχτα ή να αγοράζετε ναρκωτικά στο δρόμο. Αποφύγετε απάτες όπως τα ταξί χωρίς μετρητή και τους ξεναγούς που σας πλησιάζουν στο δρόμο.

Είναι το Πουέρτο Ρίκο ένα ασφαλές μέρος για τους τουρίστες;

Το Πουέρτο Ρίκο είναι γενικά ένα ασφαλές μέρος για τους τουρίστες. Αν και έχει κάποια προβλήματα με το έγκλημα, το ποσοστό εγκληματικότητας είναι χαμηλότερο από αυτό πολλών ηπειρωτικών πολιτειών των ΗΠΑ.

Είναι το Σαν Χουάν ένα ασφαλές μέρος για επίσκεψη;

Ναι, το Σαν Χουάν είναι ένα ασφαλές μέρος για να επισκεφθείτε. Εφόσον δεν φλας τα τιμαλφή σου ή δεν περιπλανιέσαι σε γειτονιές που δεν γνωρίζεις το βράδυ, θα πρέπει να περάσεις καλά.

Είναι ασφαλές να περπατάς στο Σαν Χουάν τη νύχτα;

Μόνο ορισμένα μέρη του Σαν Χουάν είναι ασφαλή τη νύχτα. Μείνετε σε περιοχές όπως το Old San Juan, που έχει ισχυρή αστυνομική παρουσία μετά το σκοτάδι, και αποφύγετε άγνωστες ή μη ασφαλείς περιοχές.

Είναι λοιπόν ασφαλές για επίσκεψη στο Σαν Χουάν;

Το Σαν Χουάν είναι μια ασφαλής πόλη για επίσκεψη, αρκεί να μην αφήνετε την κοινή λογική σας στο σπίτι. Λάβετε προφυλάξεις για να προστατεύσετε τα τιμαλφή σας από κλέφτες και αποφύγετε επισφαλείς περιοχές και θα πρέπει να περάσετε πολύ ασφαλή εκεί.

Ετοιμάζεστε για ταξίδι; Δείτε αυτά τα χρήσιμα!!

αεροπορικα εισητηρια

Και κατάλυμα μέσο booking.com

Μην ξεχνάτε την ταξιδιωτική σας ασφάλιση!

Ενοικίαση αυτοκίνητου με την Economybookings.com

Πέτρος Πέτρου
Πέτρος Πέτρου

Ψηφιακός νομάς με αγάπη για ταξίδια