Σκωτία :Τι να δείτε και να κάνετε

Τα πράγματα που μπορείτε να δείτε στη Σκωτία προσφέρουν απίστευτα μέρη για επίσκεψη και πράγματα που μπορείτε να κάνετε σε αυτή την υπέροχη χώρα βόρεια της Μεγάλης Βρετανίας . Δημοφιλές για τα κάστρα του και τις άγριες περιοχές των Χάιλαντς , υπάρχουν επίσης σημαντικές πόλεις εδώ, όπως η πρωτεύουσά του, το Εδιμβούργο και η Γλασκώβη , το πολιτιστικό κέντρο της χώρας. Εκτός από το ταρτάν και τις γκάιντες , η Σκωτία είναι επίσης δημοφιλής για το γκολφ . Ανάμεσα σε κοιλάδες , βουνά και λίμνες παγετωνικής προέλευσης, υπάρχουν πολλοί λόγοι που φέρνουν πολλούς ταξιδιώτες εδώ. Ας ανακαλύψουμε λοιπόν στον οδηγό μας τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε και να δείτε στη χώρα, ανακαλύπτοντάς τα έτσι σε ένα υπέροχο ταξίδι στη Σκωτία!

Σκωτία, Γιατί να την επισκεφτείτε

Η επίσκεψη στη Σκωτία, στο βόρειο τμήμα της Μεγάλης Βρετανίας, σημαίνει επίσης ένα ταξίδι στην ιστορία και τις άγριες περιοχές της . Ένα συστατικό έθνος του Ηνωμένου Βασιλείου , τα μόνα χερσαία σύνορά του είναι με την Αγγλία στα νότια και η επικράτεια περιλαμβάνει επίσης 790 νησιά, συμπεριλαμβανομένων των Όρκνεϋ, των Εβρίδων και των Σέτλαντ . Πρωτεύουσά του είναι το Εδιμβούργο , με το υπέροχο κάστρο του , ενώ η μεγαλύτερη πόλη είναι η Γλασκώβη , ένα πολιτιστικό και βιομηχανικό κέντρο. Τοπία και θρύλοι με καρτ ποστάλ , όπως η Nessie , και μοναδικές τοποθεσίες ταινιών , ανάμεσα σε άγριες και γοτθικές ατμόσφαιρες. Επιπλέον, ανάμεσα στα μέρη που πρέπει να δείτε στη Σκωτία, δεν πρέπει να χάσετε τα άγρια ​​εδάφη των Highlands , με ατελείωτες κοιλάδες, βουνά, κάστρα και λίμνες.

Το κάστρο Eilean Donan βρίσκεται επίσης εδώ , που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα και σε ένα νησί ανάμεσα στις τρεις λίμνες , την κοιλάδα Glencoe και τη λίμνη Loch Ness. ανάμεσα στα μέρη που πρέπει να επισκεφτείτε στη Σκωτία. Μην χάσετε το Isle of Skye , διάσημο για την ομορφιά του. Στο χωριό Stirling , το σκηνικό πολλών μαχών, επισκεφθείτε το κάστρο του, με θέα στην κοιλάδα. Το αρχιπέλαγος Orkney είναι ένας άγριος παράδεισος που φιλοξενεί προϊστορικές νεκροπόλεις , την τοποθεσία Skara Brae , το χωριό Stromness και πολλά άλλα. Όποιος λέει Σκωτία λέει και ουίσκι : ανάμεσα στα πράγματα που μπορείτε να κάνετε εδώ, μην χάσετε το Malt Whisky Trail για να ανακαλύψετε τα πιο διάσημα αποστακτήρια .

Ανάμεσα σε ήχους γκάιντας, κιλτ , ιστορίες μεταξύ αλήθειας και θρύλου , πάμε να δούμε μαζί τα 10 πράγματα που πρέπει να επισκεφτείτε στη Σκωτία!

Διαβάστε επίσης: Τα καλύτερα κάστρα στη Σκωτία

Τι να δείτε στη Σκωτία – 10 πράγματα να δείτε

Μετά τις εισαγωγές, πάμε να δούμε μαζί τι θα δούμε στη Σκωτία κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μας . Αυτή η υπέροχη χώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο , στην πραγματικότητα, προσφέρει πολλά πράγματα να δείτε και να κάνετε.

Εδώ, θα βρείτε τον χάρτη της Σκωτίας, με τονισμένα τα πιο σημαντικά μέρη, ανακαλύπτοντας έτσι τι να δείτε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας. Στη συνέχεια, θα τα αναλύσουμε λεπτομερώς στον οδηγό μας για το Τι να επισκεφτείτε στη Σκωτία .

1. Εδιμβούργο

Ανάμεσα στα κορυφαία πράγματα που μπορείτε να δείτε στη Σκωτία που δεν πρέπει να χάσετε, βρίσκουμε την πρωτεύουσά της το Εδιμβούργο. Δεύτερη πόλη της χώρας, επίσης η έβδομη σε πληθυσμό στο Ηνωμένο Βασίλειο. Με θέα την ανατολική ακτή, όπως και η Ρώμη είναι χτισμένο σε επτά λόφους . Ανάμεσα στα πράγματα που μπορείτε να δείτε στην πρωτεύουσα της Σκωτίας, μην χάσετε το Castle Rock και το κάστρο του , το Craiglockhard Hill και το Blackford Hill , που είναι δύο από τα υψηλότερα σημεία της πόλης. Μαζί με το κάστρο, Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από το 1995 , η ιστορία της πόλης διατηρείται μεταξύ της Νέας Πόλης και της Παλιάς Πόλης . Το Εδιμβούργο, που ιδρύθηκε το 1582 , φιλοξενεί επίσης ένα μεγάλο πανεπιστήμιο και πολλές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ του Εδιμβούργου .

Τις ζοφερές μέρες, ανάμεσα στα πράγματα που μπορείτε να κάνετε εδώ στη Σκωτία, επισκεφθείτε το Εθνικό Μουσείο της Σκωτίας , εμβαθύνοντας στην ιστορία της πόλης και της χώρας ανάμεσα σε πάνω από 20.000 τεχνουργήματα . Για μια από τις καλύτερες απόψεις της πόλης, ειδικά την ανατολή του ηλίου, κατευθυνθείτε στο Calton Hill . Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, υπάρχουν επίσης πολλά μνημεία, όπως το Εθνικό Μνημείο , το οποίο εμπνέεται από τον Παρθενώνα στην Αθήνα. Οι λάτρεις της τέχνης δεν μπορούν να χάσουν την Εθνική Πινακοθήκη της Σκωτίας και, τέλος, να απολαύσουν ένα ποτήρι εκλεκτό ουίσκι στο Scotch Whisky Experience . Εδώ, θα μάθετε επίσης για τη διαδικασία απόσταξης και την τέχνη της ανάμειξης.

Κάστρο του Εδιμβούργου - Σκωτία τι να δείτε
Κάστρο του Εδιμβούργου

2. Γλασκώβη

Υπέροχη πόλη στον ποταμό Κλάιντ , η Γλασκώβη είναι ένα από τα πράγματα που πρέπει να δείτε στη Σκωτία στα Δυτικά Πεδινά . Δημοφιλές για το αρ νουβό και το βικτοριανό στιλ του , μια κληρονομιά του 18ου και του 20ου αιώνα, όταν έγινε πλούσιος χάρη στο εμπόριο. Σήμερα είναι ένα ακμάζον πολιτιστικό κέντρο, που φιλοξενεί το Εθνικό Θέατρο, το Σκωτικό Μπαλέτο και την Όπερα . σημαντικούς θεσμούς. Ανάμεσα στα πράγματα που μπορείτε να δείτε και να κάνετε εδώ στη Σκωτία, μην χάσετε την πλατεία αφιερωμένη στον Βασιλιά Γεώργιο Γ’ της Αγγλίας που χτίστηκε το 1792 : Πλατεία Γεωργίου. Ένα πρώην σφαγείο, εδώ στέκονται τα επιμελητήρια της πόλης της Γλασκώβης , αγάλματα επιφανών ανθρώπων, όπως ο Σκωτσέζος συγγραφέας Sir Walter Scott . Ανάμεσα στα κύρια μνημεία βρίσκουμε τον καθεδρικό ναό του Saint Mungo , προστάτη και ιδρυτή τον 7ο αιώνα, σήμερα δείγμα γοτθικού ρυθμού.

Κοντά στον καθεδρικό ναό, επισκεφθείτε το Provan’s Lordship : το παλαιότερο σπίτι της πόλης που χρονολογείται από το 1471 . Αξίζει επίσης να επισκεφθείτε το μνημειακό νεκροταφείο με τα 3.500 ταφικά μνημεία . Η πόλη έχει τη μεγαλύτερη συλλογή έργων τέχνης από ένα άτομο, τον Sir Burrell , ο οποίος δημιούργησε τη συλλογή Burrell με 8.000 αντικείμενα που δωρίστηκαν στην πόλη. Το Κέντρο Επιστημών ξεχωρίζει στο πανόραμα της πόλης, με το φουτουριστικό και στρογγυλό σχήμα του, μοναδικό όχι μόνο σε αρχιτεκτονικό επίπεδο. Εδώ ενήλικες και παιδιά μπορούν να διασκεδάσουν, χάρη στη γιγαντιαία οθόνη I-Max και το πλανητάριο . Επιπλέον, μεταξύ των πραγμάτων που μπορείτε να δείτε εδώ στη Σκωτία, μην χάσετε τον φάρο της Γλασκώβης , τώρα μουσείο σχεδιασμού και αρχιτεκτονικής, μαζί με το Μουσείο Kelvingrove .

Καθεδρικός Ναός St Mungo της Γλασκώβης
Καθεδρικός Ναός St Mungo, Γλασκώβη

3. Λοχ Νες

Ανάμεσα στα κύρια πράγματα που πρέπει να επισκεφτείτε στη Σκωτία δεν θα μπορούσε να λείπει η περίφημη λίμνη Λοχ Νες. Η μήκους 37 χιλιομέτρων, στενή λεκάνη γλυκού νερού στα Highlands νοτιοδυτικά του Ινβερνές έχει γίνει δημοφιλής για τους θρύλους της Nessie και τις υποτιθέμενες θεάσεις του τέρατος . Με έκταση 56 km², είναι η δεύτερη μεγαλύτερη λίμνη της Σκωτίας, μετά τη λίμνη Loch Lomond , αλλά είναι πολύ βαθύτερη, καθιστώντας τη μεγαλύτερη σε όγκο στη Μεγάλη Βρετανία, φτάνοντας τα 230 m. Επιπλέον, στο δυτικό άκρο του προς τα νότια, το Cherry Island υψώνεται κοντά στο Fort Augustus , πιθανότατα χτισμένο στην Εποχή του Σιδήρου. Ένα άλλο νησί, το Dog , βυθίστηκε μετά την κατασκευή του καναλιού της Καληδονίας .

Κοντά στο Drumnadrochit, επισκεφθείτε το Κέντρο και την Έκθεση του Λοχ Νες για να μάθετε περισσότερα για τη φυσική ιστορία και τους θρύλους της λίμνης, την οποία μπορείτε να επισκεφθείτε σε μια κρουαζιέρα , αναχωρώντας από διάφορες τοποθεσίες κατά μήκος της ακτής. Ωστόσο, 2 χλμ. από το Drumnadrochit βρίσκεται το Κάστρο Urquhart . Το σπίτι της Nessie, ενός δημοφιλούς τέρατος της λίμνης από τους θρύλους της Σκωτίας , η πρώτη παρατήρηση έγινε το 1933 , δημοσιεύοντας δύο φωτογραφίες από τον μακρύ λαιμό του. Αυτός ο θρύλος έχει σίγουρα αυξήσει τον τουρισμό στην περιοχή, δημιουργώντας μια πραγματική επιχείρηση γύρω από αυτή τη λίμνη που είναι πάντα ζοφερή και τυλιγμένη στην ομίχλη . Αν έχετε περισσότερο χρόνο, ανάμεσα στα πράγματα που μπορείτε να κάνετε στη Σκωτία, καλύψτε την πλήρη πίστα της , από το Fort Augustus έως το Loch Mhor, για να θαυμάσετε υπέροχες εκτάσεις.

Urquhart Castle Loch Ness - τι να δείτε στη Σκωτία - τι να δείτε στη Σκωτία
Κάστρο Urquhart, με θέα στη λίμνη Λοχ Νες

4. Highlands

Η υπέροχη και άγρια ​​ορεινή περιοχή των Χάιλαντς, που ονομάζεται επίσης και η χώρα των Γκαέλ, είναι ένα από τα πιο γραφικά μέρη για να δείτε στη Σκωτία. Μια αραιοκατοικημένη περιοχή, έχει γίνει η σκηνή πολλών ιστορικών εκμεταλλεύσεων και υπάρχουν πολλά σημεία ενδιαφέροντος εδώ. Ανάμεσα στους κόμβους του βρίσκουμε το Inverness , την πρωτεύουσα της περιοχής, σημείο αναφοράς για τον πολιτισμό και το εμπόριο, καθώς και την πύλη μεταξύ της ανατολικής Σκωτίας και των Highlands και το ιδανικό σημείο εκκίνησης για να επισκεφθείτε την περιοχή. Εδώ, βρίσκουμε επίσης το κάστρο του , ένα μουσείο και τον μεγαλοπρεπή καθεδρικό ναό . Εκτός από το Λοχ Νες, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το Κάστρο Urquhart στις όχθες του, τη σκηνή των αιματηρών πολέμων μεταξύ των φυλών της Σκωτίας και τον Πύργο Grant , που προσφέρει υπέροχη θέα στην περιοχή μετά την αναστήλωσή του τον 16ο αιώνα .

Για μια πλήρη βύθιση στη φύση εδώ στη Σκωτία ανάμεσα στα πράγματα που μπορείτε να κάνετε, μην χάσετε την κοιλάδα Glen Coe . Διάσημη τοποθεσία ταινίας Χάρι Πότερ, ήταν η σκηνή της σφαγής της φυλής Μακ Ντόναλντ . Τα βουνά του, γνωστά ως οι τρεις αδερφές λόγω των τριών μυτερών κορυφών: Beinn Fhada, Aonach Dubh και Son Gearr Aonach. Ανάμεσα στα μέρη που πρέπει να επισκεφτείτε στη Σκωτία, πριν φτάσετε στο Isle of Skye , επισκεφθείτε το Κάστρο Eilean Donan : το πιο πολυφωτογραφημένο στη Σκωτία και εξακολουθεί να ανήκει στη φυλή MacRae σήμερα.

Castello di Eilean Donan
Il Castello di Eilean Donan

5. Νησιά Ορκαδίας

Τα 70 νησιά Orkney , ένα υπέροχο αρχιπέλαγος για επίσκεψη στη Σκωτία, βρίσκονται 16 χλμ. από τη βόρεια ακτή του Caithness . Από αυτά, μόνο 20 κατοικούνται , δημιουργώντας έναν φυσικό παράδεισο . Το μεγαλύτερο είναι η ηπειρωτική χώρα , ενώ το σημαντικότερο πληθυσμιακό κέντρο είναι το Kirkwall . Εδώ, βρίσκουμε τον καθεδρικό ναό του San Magnus και ένα λιμάνι. Ήδη κατά τη Μεσολιθική αυτά τα νησιά κατοικούνταν από φυλές και οι κάτοικοί τους είναι γνωστοί ως Ορκάδες και έχουν μια ξεχωριστή διάλεκτο, διατηρώντας τις παραδόσεις . Ανάμεσα στα πράγματα που μπορείτε να δείτε εδώ στη Σκωτία, επισκεφθείτε τη νεολιθική προϊστορική τοποθεσία Skara Brae , με θέα στον κόλπο του Skaill . Το ψαροχώρι Stromness φιλοξενεί ένα γοητευτικό λιμάνι, μια ιστορική παραθαλάσσια πόλη και γραφικά σπίτια.

Το Orkney Folk Festival πραγματοποιείται επίσης τον Μάιο. Ο αρχαίος οικισμός των Πικτών , το Brough of Birsay , εκτός από ιστορική τοποθεσία προσφέρει απίστευτα τοπία σε μια νατουραλιστική όαση. Το Δαχτυλίδι του Μπρόντγκαρ , ωστόσο, θα σας εκπλήξει με τη μυστηριώδη και αρχαία γοητεία του. Ένα δαχτυλίδι που αρχικά αποτελείται από 60 μονόλιθους, ένα μαγικό μέρος όπου βρίσκεται και η Πέτρα της Στέννης μόλις 1 χλμ. μακριά . Δύο μικρότερα νησιά, το South Ronaldsay και το Burray , συνδέονται με γέφυρες και φιλοξενούν βουκολικά τοπία , γραφικές διαδρομές και αρχαία στρατιωτικά μπαράζ. Γερμανικά πλοία εξακολουθούν να βρίσκονται στα νερά τους , τα οποία ξαναβγαίνουν στην επιφάνεια κατά την άμπωτη. Στα νότια βρίσκεται η τοποθεσία της Αετοφωλιάς : ένας προϊστορικός τύμβος.

Νησιά Stromness orkney - τι να επισκεφτείτε στη Σκωτία - πράγματα που πρέπει να επισκεφτείτε στη Σκωτία
Stromness, ο δεύτερος μεγαλύτερος οικισμός του Orkney

6. Isle of Skye

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας στη Σκωτία, ανάμεσα στα πράγματα που μπορείτε να δείτε δεν μπορείτε να αναφέρετε το υπέροχο Isle of Skye, το μεγαλύτερο από τις Εσωτερικές Εβρίδες , στα βορειοδυτικά. Ένα απίστευτο μέρος από άποψη τοπίου, όπου μπορείτε να θαυμάσετε βουνά, παραλίες, βαλίτσες και γραφικές πόλεις σε μόλις 1.500 km 2 . Ήδη από την αρχαιότητα κατοικείται από Κέλτικες φυλές, Βίκινγκς και φυλές, μετά από ένα παρελθόν ψαρέματος και γεωργίας, σήμερα η τουριστική δραστηριότητα του νησιού . Ξεκινώντας την επίσκεψή σας από το χωριό Portree , στα ανατολικά, ανακαλύψτε το Skye και τα νησιά γύρω από αυτό. Επιπλέον, αυτό το μέρος αποτέλεσε έμπνευση για κινηματογραφιστές, ποιητές και συγγραφείς .

Αν το Portree χαρακτηρίζεται από το The Lump ακρωτήρι, τα B&B και τα πολύχρωμα σπίτια, στο Dunvegan θα βρείτε ένα κάστρο του 1200 με υπέροχους κήπους και μια προβλήτα , από την οποία αναχωρούν βάρκες για να εντοπίσουν φώκιες . Επιπλέον, το Skye είναι επίσης διάσημο για το διάσημο ουίσκι Talisker και μπορείτε να επισκεφθείτε τα αποστακτήρια εδώ. Ανάμεσα στα πράγματα που πρέπει να επισκεφτείτε εδώ στη Σκωτία, στη χερσόνησο Trotternish , πηγαίνετε στο λόφο Storr για μια πεζοπορία για να δείτε τον Γέρο του Storr : έναν αρχαίο μονόλιθο 55 μέτρων. Επίσης στη χερσόνησο βρίσκεται το Quiraing , μια περιοχή με πανοραμικές εικόνες αντάξιες των ταινιών φαντασίας, ανάμεσα σε βελόνες , λόφους και μοναδικούς βραχώδεις σχηματισμούς , όπως η κορυφή The Needle ή The Prison .

Neist Point Isola Skye
Neist Point, το άκρο δυτικό στο Isle of Skye

7. Λοχ Λόμοντ

Η μεγαλύτερη λίμνη στη Μεγάλη Βρετανία και απολύτως από τα πράγματα που πρέπει να επισκεφτείτε στη Σκωτία, η Λοχ Λόμοντ δεν θα μπορούσε να λείπει από τον οδηγό μας. Βρίσκεται στα νότια της χώρας, ανάμεσα στις κομητείες West Dunbartonshire , Stirling, Argyll και Bute , η ανατολική ακτή ανήκει στο Queen Elizabeth Forest Park . Επιπλέον, η λίμνη βρίσκεται στην περιοχή Trossachs , γνωστή και ως τα μικρά Highlands για την ποικιλία τοπίων της, συμπεριλαμβανομένων των δασών και των λιμνών. Χώρα φυλών και πολεμιστών όπως ο Rob Roy MacGragor, πρωταγωνιστής των μυθιστορημάτων του Walter Scott . Οι όχθες της λίμνης και το Queen Elisabeth Forest Park, ειδικά το καλοκαίρι, είναι ένα πολύ αγαπημένο μέρος για πεζοπόρους και μπορείτε να κάνετε εκδρομές με σκάφος στη λίμνη , θαυμάζοντας έτσι τη μοναδική θέα και τα πάνω από 30 νησιά μέσα σε αυτήν, φεύγοντας για μια κρουαζιέρα από Μπαλόχ .

Εδώ, μπορείτε επίσης να ταξιδέψετε, ένα από τα πιο δημοφιλή πράγματα που μπορείτε να κάνετε στη Σκωτία, το West Highland Way : το μεγαλύτερο δρομολόγιο στη χώρα, φτάνοντας στο Fort William κατά μήκος των ακτών της λίμνης. Επιπλέον, κοντά στη λίμνη, επισκεφθείτε το χωριό Balquhidder, διάσημο γιατί ο τάφος του Rob Roy βρίσκεται εδώ στο μικρό νεκροταφείο του. Διασχίζοντας τη λίμνη με βάρκα, θα μπορείτε επίσης να θαυμάσετε τις άγριες Άλπεις Arrochar ή το πανίσχυρο Ben Lomond: ένα βουνό με ύψος 974 μ.

Rowardennan στο Loch Lomond - πράγματα που πρέπει να δείτε στη Σκωτία - Σκωτία πράγματα που πρέπει να δείτε
Rowardennan, sul lago Loch Lomond

8. Γκλένκοε

Από το άρθρο μας Σκωτία τι να επισκεφτείτε , ανάμεσα στα πιο εμβληματικά τοπία για να δείτε στη Σκωτία, μην χάσετε την κοιλάδα Glencoe . Ένα άγονο τοπίο που χαρακτηρίζεται από έντονα βουνά και μέρη μεταξύ θρύλου και ιστορίας , αυτό είναι ένα από τα κύρια μέρη που ωθούν τους ταξιδιώτες από τα Highlands στα Highlands , σε ένα τοπίο σκοτεινό και υπέροχο ταυτόχρονα. Επιπλέον, αυτή η περιοχή διασχίζεται από τον A82 , έναν δρόμο που εκτείνεται από τη Γλασκώβη κατά μήκος της λίμνης Loch Lomond , συνεχίζοντας βόρεια και φθάνοντας στο Fort William : την πρωτεύουσα της δύσης. Στην κοιλάδα κυριαρχούν επίσης οι κορυφές των Τριών Αδελφών και το Anoach Eagach . Εδώ υπάρχει επίσης ένα κέντρο επισκεπτών στο τέλος της κοιλάδας, ιδανικό για να ξεκινήσετε την επίσκεψη και να ανακαλύψετε τα κύρια δρομολόγια .

Μεταξύ των πιο δημοφιλών είναι το σιρκουί Buachaille Etive Beag, το Alt Coire Gabhail και το Devil’s Staircase . Χάρη στα άγρια ​​τοπία της και τον αραιό πληθυσμό της περιοχής, εκτός από μερικές εξοχικές κατοικίες, η κοιλάδα έχει χρησιμεύσει ως τοποθεσία ταινίας αρκετές φορές, όπως για το Bravehart , το Skyfall και το Harry Potter and the Deathly Hallows . Επιπλέον, είναι ιστορικά διάσημο για το ότι ήταν η σκηνή  της σφαγής του Glencoe το 1692 , κατά τη διάρκεια της Ένδοξης Επανάστασης .

Τρεις Αδελφές του Γκλένκο
Le Three Sisters, ένα Glencoe

9. Άγιος Ανδρέας

Γνωστό και ως Cill Rìmhinn , σήμερα το Saint Andrews είναι μια υπέροχη πανεπιστημιακή πόλη και πρώην βασιλικό burgh στην ανατολική ακτή του Fife της Σκωτίας . Μέχρι τον 10ο αιώνα , το Kilrymont πήρε το όνομα του αποστόλου και έγινε το πιο κατοικημένο κέντρο της περιοχής. Ανάμεσα στα πράγματα που μπορείτε να δείτε εδώ στη Σκωτία, μην χάσετε τον καθεδρικό ναό της , που χτίστηκε τον 8ο αιώνα και έγινε η εκκλησιαστική πρωτεύουσα της χώρας μέχρι τη Μεταρρύθμιση . Σήμερα, ωστόσο, αυτή η πόλη είναι γνωστή ως το σπίτι του γκολφ . Στην πραγματικότητα, εδώ βρίσκεται η έδρα του Royal and Ancient Golf Club , που ιδρύθηκε το 1754 , γίνεται αυθεντία για αυτό το παιχνίδι παγκοσμίως και διοργανώνει το παλαιότερο τουρνουά και το μοναδικό που διεξάγεται εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών .

Εκτός από το ότι είναι το σπίτι του γκολφ, ανάμεσα στα πράγματα που μπορείτε να δείτε εδώ στη Σκωτία, όπου στεγάζεται ένα από τα παλαιότερα πανεπιστήμια της χώρας, βρίσκουμε τους κύριους ιστορικούς δρόμους μεταξύ της Market Street, της North Street και της South Street , μπορείτε να παρατηρήσετε ιστορικά σπίτια , μπιστρό για να απολαύσετε φρέσκο ​​ψάρι και τυπική σκωτσέζικη κουζίνα , αρχαίες πόρτες από σφυρήλατο σίδερο και τα ερείπια του αρχαίου καθεδρικού ναού με θέα στον κόλπο. Πηγαίνοντας στον Πύργο του St. Rule , ωστόσο, μπορείτε να παρατηρήσετε μια μαγευτική θέα στην πόλη, στα ερείπια του μοναστηριακού κτηρίου και στον κόλπο. Στα βόρεια του καθεδρικού ναού βρίσκεται το The Pends : η αρχαία πύλη προς την πόλη που χρονολογείται από το 1300 . Τέλος, μην παραλείψετε την περιοχή γύρω από το Πανεπιστήμιο, γεμάτη κτίρια γοτθικού στιλ και υπέροχους κήπους.

Ερείπια του καθεδρικού ναού του Αγίου Ανδρέα - τι να κάνετε στη Σκωτία - πράγματα να κάνετε στη Σκωτία - πράγματα να κάνετε στη Σκωτία
Τα ερείπια του καθεδρικού ναού του Αγίου Ανδρέα

10. Στέρλινγκ

Περίπου 50 χλμ. από το Εδιμβούργο, ο οδηγός μας για το τι πρέπει να δείτε στη Σκωτία κατά τη διάρκεια του ταξιδιού δεν θα μπορούσε να λείπει από το Stirling, στο Central Lowlands . Επιπλέον, αυτή η περιοχή ήταν ιστορικά ένα σημαντικό σταυροδρόμι στην ιστορία της Σκωτίας μεταξύ βορρά και νότου. Χάρη στο ιστορικό κέντρο της , το οποίο αναπτύσσεται γύρω από το μεσαιωνικό της κάστρο που βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου ηφαιστειακής προέλευσης, η πόλη είναι απολύτως ένα από τα πράγματα που πρέπει να επισκεφτείτε στη Σκωτία, που βρίσκεται στο κέντρο της χώρας. Προχωρώντας αντ ‘ αυτού στο λόφο Abbey Craig βρίσκουμε το Μνημείο Wallace : έναν πύργο του 19ου αιώνα που χτίστηκε εκεί όπου έγινε η μάχη της γέφυρας Stirling το 1297 και η ήττα των Άγγλων από τον William Wallace , πρωταγωνιστή της ταινίας Braveheart .

Η πόλη είναι μικρή σε μέγεθος και μπορείς να την επισκεφτείς σε μια μέρα άνετα με τα πόδια. Το ιστορικό του κέντρο, κάποτε μεσαιωνική αγορά στη σκιά του κάστρου, χαρακτηρίζεται από την Broad Street, όπου βρίσκεται η στήλη με τον μονόκερο , το σύμβολο της Σκωτίας . Στο τέλος του δρόμου βρίσκουμε το Mar’s Wark , ένα αρχαίο παλάτι, και μετά φθάνουμε στο κάστρο της πόλης. Ένας άλλος θεμελιώδης δρόμος αυτής της πόλης, που πρέπει να δείτε στη Σκωτία, είναι αυτός που είναι αφιερωμένος στον Άγιο Ιωάννη , παράλληλα με την Broad Street. Εδώ, πίσω από την παλιά φυλακή της πόλης , υπάρχει το τουριστικό γραφείο και η εκκλησία του Holy Rude : μια γοτθική κατασκευή που χρονολογείται από τον 15ο αιώνα.

Κάστρο Stirling
Κάστρο Stirling

Τι να κάνετε στη Σκωτία, οι 5 εμπειρίες που δεν πρέπει να χάσετε

Κατά τη διαμονή σας στη Σκωτία, εκτός από την επίσκεψη στα κύρια αξιοθέατα και μέρη που περιγράφηκαν προηγουμένως στον οδηγό μας , θέλουμε επίσης να επισημάνουμε τις δραστηριότητες που πρέπει να κάνετε στη χώρα, κάνοντας έτσι το ταξίδι σας μοναδικό. Ανάμεσα στον πολιτισμό , την περιπέτεια , την παράδοση , την ιστορία και το τοπικό φαγητό , μια εμπειρία στη Σκωτία θα ενώσει τις επιθυμίες όλων των ταξιδιωτών.

Ας μην χάνουμε λοιπόν χρόνο και ας ανακαλύψουμε μαζί τις 5 εμπειρίες που πρέπει να ζήσετε στη Σκωτία !

1. Παρακολουθήστε μια συναυλία γκάιντας

Ανάμεσα στα πράγματα που πρέπει να κάνετε στη Σκωτία για να βυθιστείτε πλήρως στον πολιτισμό της , ανακαλύψτε την παραδοσιακή λαϊκή μουσική μέσα από μια συναυλία με γκάιντα. Η μουσική κληρονομιά της Σκωτίας έχει αρχαία προέλευση, που χρονολογείται χιλιάδες χρόνια πίσω, και ακόμη και σήμερα η μουσική παίζει θεμελιώδη ρόλο στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων της. Ορισμένα μουσικά όργανα, όπως η γκάιντα, προέρχονται από τον 15ο αιώνα και το πρώτο έγχορδο μουσικό τεχνούργημα βρέθηκε στο Isle of Skye και χρονολογείται πριν από 2300 χρόνια .

Για να παρακολουθήσετε μια συναυλία γκάιντας και να βυθιστείτε στην αληθινή μουσική κουλτούρα της Σκωτίας, γύρω από το North Coast 500 θα βρείτε τα καλύτερα μέρη για να ζήσετε αυτήν την εμπειρία. Στα χωριά Dornoch και Beauly , πάνω απ’ όλα, διοργανώνουν πολλές βραδιές γκάιντας και Ceilidh : μια παραδοσιακή κοινωνική συνάντηση μεταξύ μουσικής και χορού. Ανάμεσα στα καλύτερα φεστιβάλ για να παρακολουθήσετε αυτές τις μουσικές παραστάσεις, ωστόσο, βρίσκουμε το Celtic Connections , στην καρδιά της Γλασκώβης . Τον Απρίλιο, ωστόσο, το Mull Music Festival πραγματοποιείται στο Isle of Mull ή στο Εδιμβούργο, μην χάσετε το Διεθνές Φεστιβάλ του Εδιμβούργου , βιώνοντας την κελτική ψυχή της Σκωτίας στο έπακρο μέσω αυτού του οργάνου που γεννήθηκε τον 11ο αιώνα .

ομάδα γκάιντας - μέρη για επίσκεψη στη Σκωτία - Σκωτία μέρη για επίσκεψη - Σκωτία τι να επισκεφτείτε
Η γκάιντα είναι ένα αληθινό σύμβολο για τη Σκωτία και την ψυχή της παραδοσιακής μουσικής της

2. Πάρτε το μονοπάτι του ουίσκι

Για να ζήσετε μια εμπειρία που είναι απολύτως ένα από τα πράγματα που πρέπει να κάνετε στη Σκωτία αν σας αρέσει το εκλεκτό ουίσκι , ακολουθήστε το Malt Whisky Trail . Μοναδική διαδρομή, ανάμεσα στο ουίσκι και την υπέροχη φύση στο Speyside για να ανακαλύψετε αυτό το χαρακτηριστικό ποτό και την παραγωγή του στην περιοχή με τον μεγαλύτερο αριθμό αποστακτηρίων . Σε αυτή τη διαδρομή θα θαυμάσετε απίστευτα τοπία, κάνοντας στάση στα πολυάριθμα αποστακτήρια για να γευτείτε και να μάθετε τα μυστικά του αλκοολούχου ποτού κατά μήκος 130 χιλιομέτρων . Πολλοί πεζοπόροι λατρεύουν να διανύουν τη διαδρομή με τα πόδια, σε περίπου 3 ημέρες , περπατώντας σε ειδυλλιακά περιβάλλοντα , ανάμεσα σε λευκές παραλίες και δάση, κάνοντας στάση σε ιστορικά αποστακτήρια .

Τρία από τα πιο δημοφιλή είδη ουίσκι στην περιοχή, μπορούμε να βρούμε το Glen Grant, το Glenfiddich και το Macallan . Το πρώτο αποστακτήριο που θα βρούμε κατά μήκος της διαδρομής, ξεκινώντας από το Banffshire , είναι το αποστακτήριο Glenlivet, φτάνοντας τελικά στο αποστακτήριο Forres και Elgin . Στη Σκωτία αυτό το ποτό είναι αληθινός θεσμός και η προέλευσή του είναι άγνωστη, αν και η διαδικασία της απόσταξης είναι γνωστό ότι ξεκίνησε από την Κίνα, το 2000 π.Χ., και στη συνέχεια έφτασε σε ολόκληρο τον κόσμο. Η απόσταξη πιθανότατα έφτασε τον 12ο αιώνα στις Βρετανικές Νήσους, κατέχοντας το ρεκόρ σήμερα με την Ιρλανδία, η οποία ωστόσο χρησιμοποιεί διαφορετική απόσταξη σε τρεις φάσεις. Το σκωτσέζικο ουίσκι είναι τυρφημένο , πολύπλοκο και έχει έντονη γεύση.

ιστορικά μηχανήματα Αποστακτήριο Glenfiddich, Dufftown
Ιστορικά μηχανήματα απόσταξης ουίσκι στο αποστακτήριο Glenfiddich, στο χωριό Dufftown

3. Πεζοπορία και υπαίθρια αθλήματα

Όπως έχουμε ξαναδεί, ανάμεσα στα πράγματα που πρέπει να δείτε στη Σκωτία, η χώρα είναι ένας πραγματικός παράδεισος για τους πεζοπόρους , ειδικά το καλοκαίρι, προσφέροντας δρομολόγια για όλα τα επίπεδα. Ωστόσο, προτού ξεκινήσετε να περπατάτε, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τον κώδικα πρόσβασης σε εξωτερικούς χώρους της Σκωτίας , προστατεύοντας εμάς και το περιβάλλον γύρω μας. Μεταξύ των πιο δημοφιλών διαδρομών είναι το μονοπάτι της οδογέφυρας του Γκλενφινάν , γνωστότερο για την εμφάνιση του στον Χάρι Πότερ . 4 χλμ εύκολο περπάτημα, δίπλα στο Loch Shiel και το Glenfinnan Moment , αφιερωμένο στη φυλή των Ιακωβιτών και χτισμένο το 1815 .

Στο Εδιμβούργο, κατευθυνθείτε στο πάρκο Holyrood για να φτάσετε στην κορυφή ενός εξαφανισμένου ηφαιστείου μέσω μιας ανηφορικής διαδρομής 5 χιλιομέτρων που προσφέρει μοναδική θέα στην πόλη μόλις φτάσετε στην κορυφή μετά από μια εύκολη πεζοπορία. Ένα από τα πιο αγαπημένα μέρη από τους πεζοπόρους είναι το Glen Coe και τα ειδυλλιακά τοπία του, καθώς και η πύλη για να φτάσετε στη Lost Valley of Coire Gabhail σε μια διαδρομή μέσα από τα βουνά και τα αρχαία κρησφύγετα της φυλής Macdonald. Επιπλέον, χάρη στις πολυάριθμες λίμνες της, ένα άλλο πολύ αγαπημένο άθλημα στη Σκωτία είναι το ψάρεμα , το οποίο προσελκύει πολλούς λάτρεις κάθε χρόνο. Αλλά επιπλέον, τα τοπία του είναι επίσης ιδανικά για τους λάτρεις του ποδηλάτου βουνού .

4. Παίξτε ένα γύρο γκολφ

Οι λάτρεις, ανάμεσα στα πράγματα που πρέπει να κάνουν στη Σκωτία, δεν μπορούν να χάσουν την ευκαιρία να παίξουν ένα γύρο γκολφ στην πατρίδα τους! Στην πραγματικότητα, στη χώρα υπάρχουν πάνω από 550 γήπεδα γκολφ με γρασίδι και δεντρόφυτα, καθώς και ιστορικοί σύνδεσμοι . Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας μπορεί επίσης να έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε ένα από τα πιο διάσημα τουρνουά στον κόσμο . Ο St. Andrews είναι το μέρος όπου γεννήθηκε το γκολφ τον 15ο αιώνα , που ονομάζεται gowf , στο τοπικό Links, ένα πολύ γνωστό Old Course που επεκτάθηκε σε 18 τρύπες από 22, δημιουργώντας το σημερινό πρότυπο . Το 1860 πραγματοποιήθηκε το πρώτο ανοιχτό πρωτάθλημα στο Prestwick .

Επιπλέον, το Βρετανικό Μουσείο Γκολφ βρίσκεται στο St. Andrews. Άλλες μέκκες γκολφ στη χώρα περιλαμβάνουν το Gleneagles και τα τρία γήπεδά του, το Blairgowrie , όπου θριάμβευσε ο Greg Norman και ο Macdonald Cardrona . Το να παίξετε ένα γύρο γκολφ στη Σκωτία, ανάμεσα στα πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε, είναι επίσης μια εμπειρία που γίνεται μοναδική από τα τοπία που σας περιβάλλουν, απολαμβάνοντας ένα καλό ποτήρι malt ουίσκι μετά τον αγώνα και βυθιζόμενοι πλήρως στις τοπικές παραδόσεις.

5. Ανακαλύψτε τη σκωτσέζικη δεξιοτεχνία

Μιλώντας για τη σκωτσέζικη χειροτεχνία, μπορούμε να αναφέρουμε πρώτα το ταρτάν και την κλωστοϋφαντουργία του . Τέλος, μεταξύ των πραγμάτων που μπορείτε να κάνετε στη Σκωτία, μην παραλείψετε μια επίσκεψη στο Borders Textile Towerhouse για να ανακαλύψετε τα μυστικά του τοπικού πλεκτού και του τουίντ . Εδώ, μάλιστα, σώζονται φωτογραφίες και αντικείμενα της παράδοσης του μαλλιού μέσα σε έναν ιστορικό πύργο Hawick και μια αρχαία κατοικία από το 1700 . Ιστορικό μάλλινο ύφασμα που γεννήθηκε στα Highlands , χαρακτηρίζει το τυπικό κιλτ . και τα δύο σύμβολα της Σκωτίας .

Ο εμβληματικός σχεδιασμός του επιτυγχάνεται με ένα προκαθορισμένο μοτίβο που ονομάζεται sett , υφαντό με αργαλειό twill , συνδυάζοντας τα μπλοκ οριζόντια και κάθετα . Ιστορικά, τα χρώματα και τα σχέδια του ταρτάν σχετίζονταν με μια συγκεκριμένη φυλή από το 1815 και καταχωρήθηκαν από την Highland Society του Λονδίνου , αποτελώντας διακριτικό σήμα. Σήμερα, δεν κατασκευάζονται μόνο κιτ από ταρτάν, και είναι δυνατό να πάρετε στο σπίτι πολλά αντικείμενα με αυτό το σχέδιο ως αναμνηστικά .

tartan kilt - Σκωτία τι να δείτε και να κάνετε για να επισκεφθείτε
Τα παραδοσιακά Kilts με μοτίβο ταρτάν

Τι να δείτε στη Σκωτία, Προτεινόμενα δρομολόγια

Έτσι, αφού δείτε τι να δείτε, να επισκεφτείτε και να κάνετε στη Σκωτία, είστε έτοιμοι να ετοιμάσετε τις βαλίτσες σας και να φύγετε !

Επομένως, ας ανακαλύψουμε τα δρομολόγια μαζί με βάση τις ανάγκες σας. Δείτε τι πρέπει να επισκεφτείτε στη Σκωτία!

Σκωτία Τι να δείτε σε 10 ημέρες

Για να ανακαλύψετε τη Σκωτία και τα εντυπωσιακά τοπία της σε 10 ημέρες, προτείνουμε την ομαδική μας περιήγηση: Enchantment of Scotland. Ένα ταξίδι αφιερωμένο σε όσους θέλουν να εξερευνήσουν τα Χάιλαντς και να επισκεφτούν τα πιο όμορφα σκωτσέζικα κάστρα.

Ομαδική περιήγηση: Μαγεμένη Σκωτία

Με λίγα λόγια: περιήγηση στη Σκωτία από τη Γλασκώβη στο Εδιμβούργο ανάμεσα στη φύση και τα κάστρα.
Διαδρομή: Γλασκώβη, Arran, Loch Lomond, Skye, Dunnottar, Εδιμβούργο.
Διάρκεια: 8 ημέρες – 7 νύχτες
Επιβεβαιωμένες αναχωρήσεις
Κωδικός: SCARCH0801

Τι να δείτε σε 15 ημέρες στη Σκωτία

Εάν έχετε δύο εβδομάδες στη διάθεσή σας, ωστόσο, σας προτείνουμε να συνδυάσετε ένα ταξίδι στη Σκωτία με μια περιήγηση στην Αγγλία.

Διαθέσιμες ΗμέρεςΤι δείτεΠροτεινόμενες περιηγήσεις
Τι να δείτε στη Σκωτία σε 10 ημέρεςΓλασκώβη, Arran, Loch Lomond, Skye, Dunnottar, Edimburgo.Ομαδική περιήγηση: Μαγεμένη Σκωτία
Τι να δείτε στη Σκωτία σε 15 ημέρεςΣκωτία + Αγγλία

Πώς να επισκεφτείτε τη Σκωτία;

Τώρα που, χάρη στον οδηγό μας What to See Scotland , έχετε μια πιο ξεκάθαρη ιδέα για το τι πρέπει να επισκεφτείτε στο ταξίδι σας, πριν φύγετε, σας συνιστούμε να μάθετε όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα έγγραφα που απαιτούνται για την είσοδο. Επισκεφτείτε την ενότητα Ασφαλούς Ταξίδια για όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και τους διάφορους περιορισμούς.

Επιπλέον, λαμβάνοντας υπόψη τη μορφολογία της Σκωτίας και τη θέση της, πριν οργανώσετε ένα ταξίδι στη χώρα, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη και το κλίμα της , να οργανωθούμε ανάλογα με τις περιοχές που θέλουμε να επισκεφτούμε και να μην ξεχνάμε ένα αδιάβροχο οποιαδήποτε εποχή. Επιπλέον, η καλύτερη εποχή για να επισκεφθείτε τη Σκωτία είναι το καλοκαίρι.

Μαρία Παπαπέτρου
Μαρία Παπαπέτρου

Ελεύθερη ψυχή, αιώνια περιπλανώμενη, η Μαρια γοητεύεται από τα άγνωστα μονοπάτια και τους μακρινούς ορίζοντες.