Τα 15 καλύτερα μουσεία στην Ισλανδία

Έχετε αγγίξει την Ισλανδία, έτοιμοι να εκπλαγείτε από καταρράκτες και βροντερά ηφαίστεια – αλλά ακόμα και τα καλύτερα σχεδιασμένα υπαίθρια σχέδια μπορούν ξαφνικά να χτυπηθούν από τον απρόβλεπτο καιρό της Ισλανδίας. Μην ανησυχείτε, όμως, γιατί όταν χτυπήσουν οι χιονοθύελλες, ήρθε η ώρα να επισκεφτείτε τα εξαιρετικά μουσεία της Ισλανδίας! 

Ναι, η Ισλανδία είναι περισσότερο γνωστή για τα υπαίθρια τοπία και τις δραστηριότητες περιπέτειας, αλλά υπάρχει και ένα συναρπαστικό ιστορικό, πολιτιστικό και γεωλογικό παρελθόν που περιμένει να αποκαλυφθεί. Ακόμα κι αν δεν πέφτει βροχή, σας συνιστούμε να αφιερώσετε λίγο χρόνο από την περιήγησή σας στην Ισλανδία για να επισκεφθείτε το Εθνικό Μουσείο της Ισλανδίας, το Μουσείο Τέχνης του Ρέικιαβικ, το Μουσείο Saga και πολλά άλλα σπουδαία ιδρύματα, εκθέσεις και γκαλερί.

Αυτή είναι μια χώρα με συναρπαστικό παρελθόν και συναρπαστικό μέλλον, και δεν μπορείτε να τα ανακαλύψετε όλα κοιτάζοντας έναν καταρράκτη! Συνεχίστε να διαβάζετε καθώς εξετάζουμε τα καλύτερα μουσεία στην Ισλανδία. 

1. Εθνικό Μουσείο της Ισλανδίας

Το Εθνικό Μουσείο της Ισλανδίας είναι απαραίτητο για όποιον ενδιαφέρεται να αποκτήσει άριστη γνώση της ταραχώδους ιστορίας της χώρας (τις περισσότερες φορές). 

Ο κύριος στόχος του Εθνικού Μουσείου της Ισλανδίας είναι να αφηγηθεί την ιστορία του ίδιου του έθνους, και αυτό σημαίνει ότι η ιστορία του νησιού ξεκινά από τη μεσαιωνική εποχή, όταν έφτασαν για πρώτη φορά οι Σκανδιναβοί άποικοι. 

Το μουσείο είναι ένα από τα καλύτερα αξιοθέατα του Ρέικιαβικ και δεδομένου ότι μπορείτε να μάθετε για τα πάντα, από τους παλιούς σκανδιναβικούς θεούς μέχρι το ψάρεμα, είναι το καλύτερο μέρος για να επισκεφθείτε αν έχετε μόνο λίγες μέρες στην Ισλανδία.

Κάρτα Revolut: Η καλύτερη λύση για τους ταξιδιώτες!

ΣΧΕΔΙΑΣΤΕ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΑΣ

Συνδεθείτε στην ομάδα ⁨TicketsWe⁩ στο Viber << 👈✈️🌍

Διαβάστε επίσης : 20 καλύτερα Airbnbs στην Ισλανδία

2. Φάλαινες της Ισλανδίας

Το Whales of Iceland είναι – το μαντέψατε – ένα μουσείο που είναι αφιερωμένο εξ ολοκλήρου στις φάλαινες. Στην πραγματικότητα, αυτή είναι η μεγαλύτερη έκθεση φαλαινών στην Ευρώπη και είναι γεμάτη εκπαιδευτικά εκθέματα, μοντέλα σε φυσικό μέγεθος και ατελείωτες πληροφορίες για αυτά τα υπέροχα θαλάσσια θηλαστικά. 

Η Ισλανδία φιλοξενεί μερικούς από τους πιο διαφορετικούς πληθυσμούς φαλαινών στον κόσμο και αυτά τα τεράστια ζώα έχουν παίξει τεράστιο ρόλο στην τοπική ιστορία και πολιτισμό. Αυτές τις μέρες, ωστόσο, η διατήρηση και όχι το κυνήγι είναι το κλειδί, και οι Φάλαινες της Ισλανδίας συμβάλλουν στην εκπαιδευτική πλευρά των προσπαθειών διατήρησης της Ισλανδίας. 

Εάν σχεδιάζετε ένα ταξίδι παρακολούθησης φαλαινών ενώ βρίσκεστε στην Ισλανδία, τότε επισκεφθείτε πρώτα το Whales of Iceland για να μάθετε περισσότερα για αυτά τα περίεργα πλάσματα. 

3. Ισλανδικό Φαλολογικό Μουσείο

Το Ισλανδικό Φαλολογικό Μουσείο είναι εύκολα το πιο παράξενο μουσείο στο Ρέικιαβικ. Στην πραγματικότητα, το φαλλολογικό μουσείο στην Ισλανδία είναι ίσως ένα από τα πιο περίεργα μέρη στον κόσμο!

Η φαλλολογία είναι η μελέτη των πέων, και αυτό είναι ένα μουσείο αφιερωμένο σε οτιδήποτε φαλλολογικό. Το μουσείο έχει συλλέξει δείγματα από κάθε θηλαστικό (εκτός από τον άνθρωπο) που βρέθηκε στην Ισλανδία και ισχυρίζεται ότι παρουσιάζει τη μεγαλύτερη συλλογή πέους ζώων στον κόσμο.

Εάν η επίσκεψη σε ένα μουσείο πέους στην Ισλανδία δεν ήταν στην κορυφή της λίστας σας, τότε ίσως θα πρέπει να ξανασκεφτείτε τη διαδρομή σας. Είναι ένα εκπληκτικά διορατικό μέρος και ο στόχος του μουσείου δεν είναι να σοκάρει, αλλά να ευαισθητοποιήσει σχετικά με τη σοβαρή μελέτη ενός συνήθως κρυμμένου μέρους του ανδρικού σώματος.

4. Μουσείο Τέχνης του Ρέικιαβικ

Οι λάτρεις της τέχνης δεν μπορούν να επισκεφθούν την ισλανδική πρωτεύουσα χωρίς να επισκεφθούν το Μουσείο Τέχνης του Ρέικιαβικ – ή, δηλαδή, να δουν τουλάχιστον μία από τις τρεις τοποθεσίες του μουσείου στην πόλη. 

Στο λιμάνι μπορείτε να επισκεφθείτε το Hafnarhús , μια γκαλερί που είναι κυρίως αφιερωμένη στο έργο ενός Ισλανδού ποπ σταρ. 

Στο Kjarvalsstaðir , στο κέντρο του Ρέικιαβικ, μπορείτε να βρείτε το μεγαλύτερο μέρος των έργων τέχνης του μουσείου. Πολλά από αυτά είναι έργο του Johannes S. Kjarval, ενός από τους πιο εξέχοντες καλλιτέχνες της Ισλανδίας του 20ού αιώνα. 

Η τρίτη τοποθεσία, Ásmundarsafn , είναι αφιερωμένη στον Ισλανδό γλύπτη Asmundur Sveinsson και το έργο της ζωής του και είναι ένα από τα καλύτερα μουσεία τέχνης στο Ρέικιαβικ.

5. Το Σπίτι Πολιτισμού

Οι πολιτιστικοί γύπες πρέπει να επισκεφτούν το The Culture House , ένα από τα πιο εξέχοντα δημόσια κτίρια του Ρέικιαβικ. 

Το μεγαλοπρεπές κτίριο χρονολογείται από το 1906 και παλαιότερα χρησίμευε ως τοποθεσία για την Εθνική Βιβλιοθήκη, τα Εθνικά Αρχεία και το Εθνικό Μουσείο της Ισλανδίας (το οποίο βρίσκεται τώρα αλλού) σε διάφορα σημεία τον περασμένο αιώνα. 

Αυτό το σημαντικό ιστορικό κτήριο είναι πλέον ένας σημαντικός εκθεσιακός χώρος για την πρωτεύουσα, με προσωρινές γκαλερί και εκθέσεις που παρουσιάζουν έργα από το Εθνικό Μουσείο, ντόπιους καλλιτέχνες και άλλα. Μια μόνιμη έκθεση, «Points of View», προσφέρει μια εικόνα για την ιστορία και τον πολιτισμό της Ισλανδίας από έξι διαφορετικές οπτικές γωνίες. 

6. Η Έκθεση Οικισμού

Η ιστορία και ο πολιτισμός της Ισλανδίας είναι αδιαχώριστα από τις σκανδιναβικές ρίζες της χώρας και αν θέλετε να μάθετε περισσότερα, δεν υπάρχει καλύτερο μέρος από την Έκθεση The Settlement

Η έκθεση Settlement που διευθύνεται από το Μουσείο της Πόλης βρίσκεται κάτω από τους δρόμους του Ρέικιαβικ. Είναι υπόγειο γιατί εδώ βρίσκονται τα αρχαιολογικά ευρήματα – το μουσείο είναι χτισμένο γύρω από ένα μακρινό σπίτι των Βίκινγκς του 9ου αιώνα, το οποίο πιστεύεται ότι είναι η παλαιότερη απόδειξη ανθρώπινης κατοίκησης στο Ρέικιαβικ. 

Το εξαιρετικό μουσείο είναι γεμάτο με αρχαιολογικούς θησαυρούς, καθώς και ενημερωτικές ιστορικές πληροφορίες που εξηγούν την ιστορία του οικισμού των Νορβηγών στην Ισλανδία. 

7. Υπαίθριο Μουσείο Arbaer

Το Arbaer Open Air Museum επιμελείται το Μουσείο Πόλης του Ρέικιαβικ, αλλά βρίσκεται στο Arbaer – ένα προάστιο της πόλης – και όχι στο κέντρο της πόλης. Η τοποθεσία προσφέρει στο μουσείο έναν μοναδικό ανοιχτό χώρο όπου οι επισκέπτες μπορούν να περπατήσουν ανάμεσα σε μια εντυπωσιακή επιλογή διατηρημένων ή αντίγραφων ιστορικών κατοικιών.

Αυτό το εθνογραφικό μουσείο διαθέτει μια συλλογή από ισλανδικά σπίτια και σπίτια που εκτείνονται από την ιστορία μέχρι τις ημέρες της πρώιμης σκανδιναβικής εγκατάστασης.

Είναι ένα διασκεδαστικό ταξίδι έξω από την πόλη: Μπορείτε να περπατήσετε ανάμεσα σε μεσαιωνικά σπίτια με χλοοτάπητα ή να εξερευνήσετε σπίτια του 20ου αιώνα, με οδηγό ντόπιους ντυμένους με κοστούμια εποχής από διαφορετικές εποχές της ισλανδικής ιστορίας. 

8. Μουσείο Φωτογραφίας του Ρέικιαβικ

Μια άλλη από τις μεγάλες προσπάθειες του Μουσείου της Πόλης είναι το Μουσείο Φωτογραφίας του Ρέικιαβικ . Η κλίμακα αυτού του μουσείου είναι συγκλονιστική, καθώς φιλοξενεί πάνω από πέντε εκατομμύρια διαφορετικές φωτογραφίες. 

Φυσικά, οι φωτογραφίες δεν εκτίθενται όλες, αλλά αυτές που απεικονίζουν μια μοναδική φωτογραφική ιστορία της Ισλανδίας, από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι σήμερα. 

Όλες οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν από Ισλανδούς φωτογράφους (ερασιτέχνες και επαγγελματίες), καθώς το μουσείο στοχεύει να διατηρήσει όσο περισσότερη φωτογραφική ιστορία μπορεί. 

9. Ναυτικό Μουσείο του Ρέικιαβικ

Διοργανωμένο από το Μουσείο της Πόλης, το Ναυτικό Μουσείο του Ρέικιαβικ διατηρεί το ναυτικό παρελθόν (και παρόν) του ισλανδικού έθνους. Για ένα νησιωτικό έθνος, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο ωκεανός έχει διαμορφώσει την ιστορία και τον πολιτισμό της Ισλανδίας, επομένως αυτή είναι μια καλή ευκαιρία να αποκτήσετε κάποια προοπτική σχετικά με την προσκόλληση του έθνους στις θάλασσες.

Κατάλληλα, το μουσείο βρίσκεται στην περιοχή του παλιού λιμανιού του Ρέικιαβικ. Θα μάθετε για την ιστορία της ιστιοπλοΐας, θα δείτε πώς γενιές Ισλανδών αναζήτησαν τα προς το ζην από τις θάλασσες και θα μάθετε για τους αγώνες και το έργο της ακτοφυλακής (ένα από τα κύρια εκθέματα είναι ένα πλήρους μεγέθους πλοίο της ακτοφυλακής).

10. Το Ισλανδικό Μουσείο Πανκ

Οι Ισλανδοί είναι πολύ περισσότερα από την καταγωγή τους από τους Βίκινγκς και για μια αίσθηση πιο μοντέρνας τοπικής κουλτούρας, αξίζει να κάνετε ένα ταξίδι στο μοναδικό Ισλανδικό Μουσείο Πανκ. 

Αυτό είναι σωστό – η πανκ μουσική ήταν και εξακολουθεί να είναι ένα μεγάλο πράγμα στην Ισλανδία. Οι Ισλανδοί λατρεύουν τη μουσική τους και μέσω μιας εκτεταμένης συλλογής αναμνηστικών και αναμνηστικών, μπορείτε να παρακολουθήσετε την ιστορία της ισλανδικής μουσικής από τις ταπεινές πανκ ρίζες της μέχρι τις σύγχρονες ποπ αισθήσεις που έχουν κυριεύσει τον κόσμο. 

11. Το μαργαριτάρι

Το Perlan (ή Pearl) είναι ένα από τα πιο εξωφρενικά κτίρια της Ισλανδίας. Βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου σε ένα προάστιο του Ρέικιαβικ, ο μεγάλος γυάλινος θόλος του Perlan είναι άμεσα αναγνωρίσιμος από οποιοδήποτε πλεονέκτημα της πρωτεύουσας. 

Αλλά το Perlan δεν προσφέρει μόνο θέα στην πόλη από τις βεράντες και το εστιατόριό του – είναι ένα ισλανδικό μουσείο που προσφέρει πραγματικά την ευκαιρία να εξερευνήσετε τα φυσικά χαρακτηριστικά του έθνους. 

Υπάρχει μια σήραγγα “πάγου” μήκους 100 μέτρων μέσα στο μουσείο όπου μπορείτε να μάθετε για τους παγετώνες της Ισλανδίας. Υπάρχει μια εντυπωσιακή έκθεση Northern Lights, αντίγραφα των μοναδικών τοπίων της Ισλανδίας και πολλά άλλα. 

12. Μουσείο Saga

Κάντε ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο στο Saga Museum , καθώς εμβαθύνετε στα παλιά σκανδιναβικά έπος που είναι τόσο συνυφασμένα με την ισλανδική ιστορία. 

Κοντά στο παλιό λιμάνι, το Saga Museum είναι ένα από τα πιο διαδραστικά μουσεία της Ισλανδίας. Υπάρχουν πολύχρωμα διοράματα σε φυσικό μέγεθος χαρακτήρων της εποχής των Βίκινγκ, συμπεριλαμβανομένων τρομακτικών πολεμιστών Βίκινγκ. Το μουσείο επικεντρώνεται στην περίοδο εγκατάστασης, όταν έφτασαν Σκανδιναβοί άποικοι και πάλεψαν να επιβιώσουν στο ακατοίκητο νησί που μια μέρα θα γινόταν Ισλανδία. 

Ως μπόνους, μπορείτε επίσης να ντυθείτε σαν Βίκινγκ εδώ, με κοστούμια πλήρους περιόδου. 

13. Μουσείο του κόσμου των Βίκινγκ

Το Viking World Museum είναι ίσως το καλύτερο μουσείο Βίκινγκ στην Ισλανδία, οπότε αν είστε μεγάλος λάτρης της σκανδιναβικής ιστορίας, τότε αυτό πρέπει να το επισκεφτείτε. Ίσως αναζωογονητικό είναι ότι αυτό το μουσείο βρίσκεται έξω από την πρωτεύουσα, στην ίδια χερσόνησο όπου βρίσκεται το διεθνές αεροδρόμιο της Ισλανδίας και η Μπλε Λιμνοθάλασσα (έτσι μπορείτε να απολαύσετε λίγη ιστορία και μετά να πάτε για ένα σπα πριν πάρετε την πτήση σας για το σπίτι).

Το μουσείο του κόσμου των Βίκινγκ αφηγείται την ιστορία της εγκατάστασης των Βίκινγκ στην Ισλανδία και όλα τα βίαια έπος που τον συνόδευαν. Το πιο εντυπωσιακό από όλα, όμως, είναι το αντίγραφο ενός μακρόπλοου Βίκινγκ σε φυσικό μέγεθος. Είναι το ίδιο στυλ πλοίου που θα έπλεε στην Ισλανδία τον 9ο αιώνα. Πριν βρει το δρόμο του προς το μουσείο, το αντίγραφο του πλοίου πραγματοποίησε με επιτυχία ένα ταξίδι με ανθρώπινη ενέργεια πέρα ​​από τον Ατλαντικό στην Αμερική. 

14. Μουσείο Akureyri

Στα βόρεια, ένα από τα καλύτερα μουσεία για επίσκεψη βρίσκεται στο Akureyri, την αρκτική πρωτεύουσα της Ισλανδίας. Αν και μικρό σε σύγκριση με τα μουσεία του Ρέικιαβικ, το Μουσείο Akureyri διαθέτει μια συναρπαστική σειρά από αρχαιολογικά ευρήματα που εκτίθενται, καθώς και παλιές φωτογραφίες της πόλης που τραβήχτηκαν από τον 19ο αιώνα και μετά.

Τα εκθέματα περιλαμβάνουν τους θησαυρούς που έχουν ανασκαφεί από αρχαίους ταφικούς τύμβους, μαζί με μεσαιωνικά εμπορικά αγαθά και πολλές ακόμη τοπικές ανακαλύψεις. Ενώ βρίσκεστε στο Akureyri, μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε το Μουσείο Αεροπορίας της πόλης, όπου μπορείτε να μάθετε για την ιστορία των αεροπορικών ταξιδιών στην Ισλανδία. 

15. Μουσείο Φάλαινας Húsavík

Βρίσκεται στο μακρινό βόρειο τμήμα της χώρας, η μικρή ψαράδικη πόλη Húsavík είναι γνωστή ως η πρωτεύουσα της παρακολούθησης φαλαινών της Ισλανδίας. Ο κόλπος Húsavík, σε μικρή απόσταση με το σκάφος από το λιμάνι, φιλοξενεί μια τεράστια ποικιλία ειδών φαλαινών. 

Πριν ή μετά την περιήγησή σας για παρακολούθηση φαλαινών , πρέπει να επισκεφτείτε το Μουσείο Φάλαινας Húsavík . Εδώ, μπορείτε να μάθετε για τη μακρά σχέση της χώρας με τις φάλαινες και τον ωκεανό. Το μουσείο βρίσκεται σε αυτό που κάποτε ήταν εργοστάσιο επεξεργασίας φαλαινών (σφαγείο) και αφηγείται την περίπλοκη ιστορία της φαλαινοθηρίας παράλληλα με τις σύγχρονες προσπάθειες διατήρησης. 

Ενώ η Ισλανδία είναι περισσότερο γνωστή για τα ηφαίστεια, τους παγετώνες και τα δραματικά τοπία γεμάτα πάγους, αυτή η ματιά στην ποικιλία των μουσείων δείχνει ότι αυτή η χώρα έχει πολλά περισσότερα από τις υπαίθριες περιπέτειες και τη δραματική της θέα. 

Από τα περίεργα εκθέματα του Φαλολογικού Μουσείου μέχρι τις ιστορικές ιστορίες των μουσείων ιστορίας της Ισλανδίας, υπάρχουν πολλά που περιμένουν να ανακαλύψετε στο Ρέικιαβικ και σε όλη την υπόλοιπη χώρα.

ΣΧΕΔΙΑΣΤΕ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΑΣ

Συνδεθείτε στην ομάδα ⁨TicketsWe⁩ στο Viber << 👈✈️🌍

Διαβάστε επίσης : Κλείστε Τώρα Κατάλυμα και Πληρώστε Λιγότερα!

Μαρία Παπαπέτρου
Μαρία Παπαπέτρου

Ελεύθερη ψυχή, αιώνια περιπλανώμενη, η Μαρια γοητεύεται από τα άγνωστα μονοπάτια και τους μακρινούς ορίζοντες.