Τι είναι η παράταση; Ένας πλήρης, λεπτομερής οδηγός για το 2023

Ξέρετε ότι αυτές οι στάσεις σημαίνουν να ξοδεύετε περισσότερο χρόνο στο αεροδρόμιο, αλλά τι είναι η αναμονή; Διαφέρει από στάση ή ενδιάμεση στάση; Πόσος χρόνος διαρκεί μια αναμονή;

Απαντάμε λεπτομερώς σε αυτές τις ερωτήσεις παρακάτω, για να σας βοηθήσουμε να αποφασίσετε αν αξίζει να κάνετε κράτηση πτήσης με ενδιάμεση στάση ή να επιλέξετε μια απευθείας πτήση.

Τι είναι η παράταση;

Αφροαμερικανός που κάθεται σε ένα αεροδρόμιο για να δείξει την έννοια του τι είναι μια στάση καθώς εργάζεται στο φορητό υπολογιστή του φορώντας ένα επαγγελματικό κοστούμι

PeopleImages.com – Yuri A/Shutterstock

Στον περίεργο κόσμο των αεροπορικών ταξιδιών, οι διακοπές είναι μια σκληρή πραγματικότητα που μπορεί εύκολα να σκάσει το συννεφάκι του χαρούμενου ταξιδιού σας όταν περιηγείστε σε πτήσεις.

Πιθανότατα καταλαβαίνετε καλά την έννοια της αναμονής — προσθέτουν επιπλέον χρόνο στην πτήση σας και μπορεί να σημαίνει ότι θα περάσετε μερικές ακόμη ώρες στο αεροδρόμιο — αλλά τι είναι μια διακοπή, ακριβώς;

Όταν το αεροπλάνο σας προσγειώνεται σε ένα αεροδρόμιο καθ’ οδόν προς τον τελικό προορισμό και περιμένετε για ένα χρονικό διάστημα (συνήθως 45 λεπτά έως μερικές ώρες) προτού επιβιβαστείτε σε άλλο αεροπλάνο και συνεχίσετε τη διαδρομή, αυτό είναι μια καθυστέρηση.

Οι διακοπές είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος διαλείμματος σε ένα δρομολόγιο αεροπλάνου και σχεδόν πάντα περιλαμβάνουν την αποβίβαση του αεροπλάνου πριν από την επιβίβαση σε νέο αεροπλάνο στην πτήση ανταπόκρισης.

Εάν κάνετε κράτηση πτήσης με ενδιάμεση στάση (ή δύο), όλες οι πτήσεις ανταπόκρισης πιθανότατα θα είναι στο ίδιο εισιτήριο, κάνοντας την κράτησή σας και τη διαδικασία ταξιδιού πολύ πιο εύκολη.

Επίσης, δεν θα χρειαστεί να παραλάβετε τις αποσκευές σας και να τις φέρετε στην πτήση ανταπόκρισης στις περισσότερες περιπτώσεις. Αντίθετα, θα σταλεί στο αεροδρόμιο της τελικής άφιξής σας, όπου μπορείτε να το παραλάβετε και να συνεχίσετε το ταξίδι σας.

Εν ολίγοις, οι καθυστερήσεις είναι η περίοδος αναμονής ή το διάλειμμα μεταξύ των πτήσεων ανταπόκρισης. Εάν πετάτε ασταμάτητα, δεν θα έχετε αναμονή.

Αλλά αν πετάτε σε μια διαδρομή με στάσεις, διακοπές ή ενδιάμεσες στάσεις, προγραμματίστε να περάσετε λίγο ή πολύ περισσότερο χρόνο στο αεροπλάνο και να περιμένετε στο αεροδρόμιο.

Οι διαφορές μεταξύ των στάσεων, των στάσεων και των στάσεων μπορεί να προκαλούν σύγχυση, επειδή αυτοί οι όροι αεροπορίας είναι όλοι τόσο παρόμοιοι. Ας ρίξουμε μια ματιά στο τι είναι διαφορετικό για το καθένα.

Θέλω να ταξιδέψω στην Ολλανδία, πού μπορώ να βρω φθηνά αεροπορικά εισιτήρια;

Διαφέρει το Layover από το Stop ή το Stopover;

Οι στάσεις διαφέρουν από τις στάσεις και τις στάσεις.

Παρόλο που αυτοί οι όροι χρησιμοποιούνται μερικές φορές εναλλακτικά και όλοι αναφέρονται σε τύπους διαλειμμάτων ή διακοπών σε μια διαδρομή πτήσης, οι διαφορές μεταξύ τους μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά στο δρομολόγιο της πτήσης σας.

Μια πτήση με 1 στάση θα είναι πολύ μικρότερη από μια πτήση με ενδιάμεση στάση ή ενδιάμεση στάση.

Και μόνο μια πτήση με ενδιάμεσο σταθμό σας δίνει την ευκαιρία να βγείτε έξω και να εξερευνήσετε μια νέα πόλη ενώ περιμένετε μια πτήση με ανταπόκριση!

Είναι σημαντικό να συγκρίνουμε και να αντιπαραβάλλουμε αυτούς τους 3 τύπους διαλειμμάτων διαδρομής, οπότε ας ρίξουμε μια ματιά στο πώς διαφέρουν.

Layover εναντίον Stop

Τι είναι μια στάση που εμφανίζεται ως αντίθεση με τις στάσεις πτήσης, όπου οι επιβάτες μπορούν να περιμένουν στο αεροπλάνο όπως φαίνεται πριν απογειωθούν ξανά

Matej Kastelic/Shutterstock

 • Οι στάσεις είναι 45m-24h. οι στάσεις είναι 1h-2h
 • Στις στάσεις, οι επιβάτες επιβιβάζονται/αποβιβάζονται και τα αεροπλάνα ανεφοδιάζονται με καύσιμα
 • Οι επιβάτες μπορεί ή δεν χρειάζεται να αποβιβαστούν από το αεροπλάνο κατά τη διάρκεια μιας στάσης

Οι καθυστερήσεις είναι συνήθως μεγαλύτερες από τις στάσεις. Οι στάσεις είναι σύντομες απογειώσεις σε ένα αεροδρόμιο καθ’ οδόν προς τον τελικό προορισμό σας. Πολλοί δεν απαιτούν καν να αποβιβαστείτε.

Οι στάσεις προγραμματίζονται σε μεγαλύτερες πτήσεις ή για τη διαχείριση της ροής των επιβατών μιας αεροπορικής εταιρείας με αποτελεσματικό τρόπο.

Οι καθυστερήσεις έχουν προγραμματιστεί για να επιτρέψουν στους επιβάτες να επιβιβαστούν σε διαφορετική πτήση ανταπόκρισης που θα ταξιδέψει μέχρι τον επόμενο ή τελικό προορισμό.

Οι αεροπορικές εταιρείες προγραμματίζουν στάσεις για να επιτρέψουν στους επιβάτες να επιβιβαστούν/αποβιβαστούν και να ανεφοδιάσουν το αεροπλάνο με καύσιμα. Μπορεί να μην χρειαστεί καν να κατεβείτε από το αεροπλάνο κατά τη διάρκεια μιας στάσης!

Οι διακοπές, από την άλλη πλευρά, συνήθως περιλαμβάνουν αποπλάνηση, αναμονή στο αεροδρόμιο για την πτήση ανταπόκρισης και επιβίβαση σε αυτό για να φτάσετε στον επόμενο προορισμό σας.

Οι περισσότερες στάσεις διαρκούν 1-2 ώρες. Οι διακοπές μπορεί να διαρκέσουν από 45 λεπτά έως αρκετές ώρες, ανάλογα με την πτήση και το πόσο απασχολημένη είναι η αεροπορική εταιρεία τη στιγμή του ταξιδιού σας.

Οι πτήσεις με στάσεις θα είναι πάντα μεγαλύτερες από τις απευθείας πτήσεις, αλλά είναι από τις πιο βολικές διακοπές διαδρομής, καθώς μπορεί να μην χρειαστεί να κατεβείτε από το αεροπλάνο.

Αλλά δεν περιλαμβάνουν όλες οι στάσεις παραμονής στην αρχική πτήση σας.

Εάν πρέπει να κατεβείτε από το αεροπλάνο σε μια στάση, θα πρέπει να διασχίσετε την ασφάλεια και τα τελωνεία του νέου αεροδρομίου (αν είναι διεθνές) και μετά να επιβιβαστείτε γρήγορα στην πτήση ανταπόκρισης.

Layover εναντίον Stopover

Ο άνδρας ξαπλώνει σε πολλές θέσεις στο αεροδρόμιο για να δείξει τη διαφορά μεταξύ στάσης και στάσης ενώ περιμένει μια πτήση ανταπόκρισης

Andrey_Popov/Shutterstock

 • Οι στάσεις είναι 45m-24h. οι στάσεις είναι 24h-72h
 • Περιμένετε στο αεροδρόμιο με διακοπές. διαμονή σε ξενοδοχείο χωρίς στάσεις
 • Εξερευνήστε και περιηγηθείτε στην πόλη κατά τη διάρκεια μιας ενδιάμεσης στάσης

Οι ενδιάμεσες στάσεις μοιάζουν πολύ με τις διακοπές, αλλά αναφέρονται στις μεγαλύτερες (ολονύκτια ή μεγαλύτερες) διακοπές. Οι στάσεις διαρκούν συνήθως 24-72 ώρες.

Οι διακοπές είναι πολύ μικρότερες, συνήθως κάτω από 24 ώρες σε διεθνείς πτήσεις ή κάτω από 45 λεπτά έως 4 ώρες σε πτήσεις εσωτερικού.

Εάν έχετε προγραμματίσει μια ενδιάμεση στάση στο δρομολόγιο της πτήσης σας, θα μείνετε σε αεροδρόμιο ή ξενοδοχείο μεταξύ του αεροδρομίου αναχώρησης και του τελικού προορισμού για 1-3 ημέρες, ενώ περιμένετε την επόμενη πτήση ανταπόκρισης.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, θα παραλάβετε τις αποσκευές σας όταν φτάσετε στο αεροδρόμιο με ενδιάμεση στάση και θα μείνετε σε ένα (συνήθως δωρεάν) ξενοδοχείο για να περιμένετε τον υπόλοιπο χρόνο πριν από την πτήση ανταπόκρισης.

Εάν έχετε μια ενδιάμεση στάση, θα περιμένετε στο αεροδρόμιο μεταξύ του αεροδρομίου αναχώρησης και του τελικού προορισμού για λιγότερο από μία ώρα έως 24 ώρες πριν επιβιβαστείτε στην πτήση ανταπόκρισης.

Μπορεί να αντιμετωπίσετε προβλήματα με ενδιάμεσες στάσεις εάν η αρχική πτήση σας καθυστερήσει αρκετά ώστε να χάσετε την πτήση με ανταπόκριση ή εάν η πτήση ανταπόκρισης ακυρωθεί κατά τη διάρκεια της ενδιάμεσης στάσης.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι αεροπορικές εταιρείες θα σας φιλοξενήσουν κάνοντας κράτηση σε διαφορετική πτήση, ώστε να συνεχίσετε το ταξίδι σας.

Σε κάποιους αρέσει να κάνουν κράτηση πτήσεων με ενδιάμεσους σταθμούς όταν ταξιδεύουν στο εξωτερικό, επειδή σας δίνουν την ευκαιρία να εξερευνήσετε μια νέα πόλη για μια ή δύο μέρες ενώ περιμένετε.

Απλώς έχετε κατά νου ότι ανάλογα με την τοποθεσία της ενδιάμεσης στάσης σας, μπορεί να χρειαστείτε βίζα για να φύγετε από το αεροδρόμιο και να ξεκινήσετε τον τουρισμό σας.

Πράγματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη

Άποψη ενός άδειου τμήματος τραπεζιού μέσα σε ένα σαλόνι διεθνούς αεροδρομίου όπου οι άνθρωποι μπορούν να περιμένουν κατά τη διάρκεια μιας ενδιάμεσης στάσης για έναν οδηγό που περιγράφει λεπτομερώς τι είναι η ενδιάμεση στάση

Seqoya/Shutterstock

Έχετε μάθει τι είναι η καθυστέρηση και τι δεν είναι. Κάντε τα πράγματα ένα βήμα παραπέρα διαβάζοντας μερικές χρήσιμες ταξιδιωτικές συμβουλές και πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη!

Αυτές οι συμβουλές θα σας βοηθήσουν να σχεδιάσετε και να κλείσετε μια απρόσκοπτη πτήση χωρίς εκπλήξεις (εντάξει, ίσως μερικές εκπλήξεις — η ζωή συμβαίνει).

 • Οι καθυστερήσεις μπορεί να επηρεάσουν τα μίλια συχνών επιβατών. Ορισμένες αεροπορικές εταιρείες (όπως η Delta) μετρούν μόνο τα χιλιόμετρα απευθείας σε απευθείας πτήσεις με 1 στάση, αφαιρώντας ορισμένα από τα κέρδη σας από τα μίλια συχνών επιβατών στη διαδικασία. Ερευνήστε την πολιτική της αεροπορικής εταιρείας για τα μίλια συχνών επιβατών προτού κάνετε κράτηση απευθείας πτήσης με στάσεις, για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα σας εξαπατήσουν.
 • Ελέγξτε προσεκτικά τα στοιχεία της στάσης της πτήσης σας. Θα μπορείτε να δείτε εάν η στάση σας (μια σύντομη στάση για ανεφοδιασμό και επιβίβαση/αποβίβαση επιβατών) περιλαμβάνει αλλαγή αεροπλάνου ή θα σας επιτρέψει να παραμείνετε στην αρχική σας πτήση χωρίς να εκκαθαρίσετε ξανά την ασφάλεια και το τελωνείο. Οι στάσεις που σας επιτρέπουν να μείνετε στο αεροπλάνο είναι μακράν οι πιο βολικές και σας κάνουν να κινηθείτε πιο γρήγορα! Περιηγηθείτε προσεκτικά στις λεπτομέρειες της πτήσης σας για να δείτε τι περιλαμβάνει το δρομολόγιό σας.
 • Αποφύγετε να προσπαθήσετε να κάνετε κράτηση για τις δικές σας διακοπές. Μερικοί εξαιρετικά έμπειροι ταξιδιώτες κάνουν κράτηση για τις δικές τους ενδιάμεσες στάσεις και στάσεις αγοράζοντας εισιτήρια που αφήνουν την προτιμώμενη χρονική περίοδο μεταξύ των πτήσεων ανταπόκρισης (μερικές φορές σε διαφορετικές αεροπορικές εταιρείες). Είναι πολλά κινούμενα μέρη και σας αφήνει χωρίς προστασία για ακυρωμένες ή καθυστερημένες πτήσεις. Δεν συνιστούμε να το δοκιμάσετε εκτός εάν είστε έμπειρος ταξιδιώτης αεροπορικώς — και σίγουρα να είστε προσεκτικοί με το skiplaging.
 • Μάθετε πώς να βρείτε φθηνότερες πτήσεις. Παλαιότερα ήταν πιο συνηθισμένο να βρίσκουμε εξαιρετικές τιμές σε πτήσεις με ενδιάμεση στάση και στάσεις, αλλά αυτές τις μέρες, βλέπουμε όλο και περισσότερες απευθείας πτήσεις να εμφανίζονται με πολύ προσιτές τιμές. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε από αυτά τα 8 ταξιδιωτικά hack για να βρείτε φθηνές πτήσεις σε συνδυασμό με το αγαπημένο σας πρόγραμμα παρακολούθησης τιμών πτήσης (όπως η Expedia) για να κερδίσετε φθηνότερα αεροπορικά εισιτήρια.
 • Αποκτήστε πρόσβαση στα σαλόνια του αεροδρομίου. Οι ενδιάμεσες στάσεις και οι στάσεις είναι πολύ πιο ανεκτή όταν έχετε ένα ήσυχο, καθαρό και γεμάτο ανέσεις μέρος για να περιμένετε την πτήση ανταπόκρισης. Τα σαλόνια του αεροδρομίου είναι η απάντηση! Ενώ τα σαλόνια του Priority Pass μπορεί να είναι γεμάτα κόσμο τις ώρες αιχμής, είναι ιδανικά για διάβασμα, για σνακ ή ποτό, για παιχνίδια, για λίγο κλείσιμο των ματιών ή απλώς για καθήλωση σε ένα άνετο κάθισμα.

Συχνές Ερωτήσεις

Αποσκευές και βαλίτσες σε ένα καρουζέλ αποσκευών στο αεροδρόμιο για να δείξουν την έννοια του τι σημαίνει ενδιάμεση στάση όταν οι άνθρωποι συλλέγουν αποσκευές μεταξύ των πτήσεων ανταπόκρισης

CatwalkPhotos/Shutterstock

Τι είναι η αναμονή, μπορείτε να φύγετε από το αεροδρόμιο κατά τη διάρκεια μιας και θα κολλήσετε στο αεροπλάνο ή θα περιπλανηθείτε ελεύθεροι στο αεροδρόμιο;

Απαντάμε στις πιο συχνές ερωτήσεις σχετικά με το θέμα παρακάτω.

Τι σημαίνει η αναμονή σε μια πτήση;

Η ενδιάμεση στάση είναι ένα ενδιάμεσο διάλειμμα στη διαδρομή της πτήσης σας μεταξύ του αεροδρομίου αναχώρησης και του τελικού προορισμού.

Κατά τη διάρκεια μιας ενδιάμεσης στάσης, φτάνετε σε ένα νέο αεροδρόμιο, αποβιβάζεστε και περιμένετε 45 λεπτά έως 24 ώρες εντός του αεροδρομίου για την πτήση ανταπόκρισης.

Μένεις στο αεροπλάνο για μια αναμονή;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν θα μείνετε στο αεροπλάνο για μια αναμονή. Θα αποβιβάσετε το αεροπλάνο, μπορεί να παραλάβετε ή όχι τις αποσκευές σας και θα περιμένετε εντός του αεροδρομίου για την πτήση ανταπόκρισης κατά τη διάρκεια μιας αναμονής.

Οι διακοπές μπορεί να είναι πολύ σύντομες (30-45 λεπτά) ή έως και 24 ώρες σε διεθνείς πτήσεις.

Τι κάνουν οι επιβάτες σε διακοπές;

Κατά τη διάρκεια μιας ενδιάμεσης στάσης, οι επιβάτες μπορούν να καθίσουν και να διαβάσουν ή να εργαστούν, να επισκεφτούν ένα σαλόνι αεροδρομίου, να πάρουν φαγητό ή ποτά, να ελέγξουν τα καταστήματα του αεροδρομίου ή να περιηγηθούν στο αεροδρόμιο.

Σε πτήσεις εσωτερικού, μπορείτε να φύγετε από το αεροδρόμιο για να εξερευνήσετε την πόλη εάν η παραμονή σας είναι μεγαλύτερη από μία ώρα.

Μπορείτε να πάτε οπουδήποτε κατά τη διάρκεια μιας στάσης;

Εάν η παραμονή σας είναι αρκετά μεγάλη και βρίσκεστε σε πτήση εσωτερικού ή έχετε την κατάλληλη βίζα, μπορείτε να φύγετε από το αεροδρόμιο κατά τη διάρκεια μιας στάσης για να περιηγηθείτε στην πόλη ή να πάρετε φαγητό.

Γενικά, θα χρειαστείτε τουλάχιστον 2 ώρες ελεύθερου χώρου, εάν σκοπεύετε να φύγετε από το αεροδρόμιο κατά τη διάρκεια μιας αναμονής για να αποφύγετε να χάσετε την πτήση ανταπόκρισης.

Ποιοι είναι οι κανόνες για την αναμονή;

Οι κανόνες για τις καθυστερήσεις ποικίλλουν, αλλά σε γενικές γραμμές, θα φτάσετε στο αεροδρόμιο ανταπόκρισης και ίσως χρειαστεί να παραλάβετε τις αποσκευές σας (σε ορισμένες πτήσεις, θα αποστέλλονται στον τελικό προορισμό σας).

Μείνετε στο αεροδρόμιο εάν ταξιδεύετε διεθνώς χωρίς βίζα ή εάν η παραμονή σας είναι μικρότερη από 2 ώρες. Στις διεθνείς πτήσεις, θα πρέπει να περάσετε ξανά από ασφάλεια και τελωνείο πριν επιβιβαστείτε στην πτήση ανταπόκρισης.

Λοιπόν, τι είναι η καθυστέρηση και πρέπει να την αποφύγετε;

Ας ανακεφαλαιώσουμε για λόγους σαφήνειας: Η ενδιάμεση στάση είναι μια ενδιάμεση στάση σε ένα αεροδρόμιο μεταξύ του αεροδρομίου αναχώρησης και του τελικού προορισμού σας.

Οι καθυστερήσεις μπορεί να διαρκέσουν περίπου 45 λεπτά έως 4 ώρες σε πτήσεις εσωτερικού ή έως και 24 ώρες σε διεθνείς πτήσεις.

Οι καθυστερήσεις είναι δεν το ίδιο πράγμα με τις στάσεις ή τις στάσεις, αν και πολλοί άνθρωποι συγχέουν αυτούς τους όρους.

Οι στάσεις είναι συνήθως 1-2 ώρες και μπορεί να μην σας απαιτήσουν να αποβιβαστείτε καθόλου πριν συνεχίσετε τη διαδρομή σας.

Οι ενδιάμεσες στάσεις είναι συνήθως 24-72 ώρες και παρέχουν άφθονο χρόνο για να χρησιμοποιήσετε τα σαλόνια του αεροδρομίου, να φύγετε από το αεροδρόμιο και να εξερευνήσετε την πόλη και να μείνετε σε ένα ξενοδοχείο δωρεάν με τις δεκάρες της αεροπορικής εταιρείας.

Πρέπει λοιπόν να αποφύγετε μια πτήση με αναμονή; Οχι απαραίτητα.

Θα προσθέσει χρόνο στο ταξίδι σας (45 λεπτά έως 24 ώρες) και θα περιλαμβάνει λίγο περισσότερους ελιγμούς μεταξύ των πτήσεων που ανταποκρίνονται σε διαφορετικά αεροδρόμια.

Αλλά μπορεί να σας εξασφαλίσει καλύτερη τιμή στα αεροπορικά εισιτήρια και να σας επιτρέψει να φτάσετε στον προορισμό σας με μερικά πιο συχνά μίλια ταξιδιού καθ’ οδόν.

Γενικά, εξαρτάται από εσάς. Για να φτάσετε εκεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα, επιλέξτε μια απευθείας πτήση. Για να εξοικονομήσετε χρήματα, να κερδίσετε περισσότερα μίλια και να ελέγξετε το αεροδρόμιο μιας άλλης πόλης, επιλέξτε μια πτήση με ενδιάμεση στάση.

Ακολουθήστε μας στο facebook

Κάρτα Revolut: Η καλύτερη λύση για τους ταξιδιώτες!

Ετοιμάζεστε για ταξίδι; Δείτε αυτά τα χρήσιμα!!

αεροπορικα εισητηρια

Ενοικίαση αυτοκινήτου

Διαμονή

Ασφάλιση 

Διαβάστε επίσης:Τι είναι σε μια πτήση η λίστα αναμονής και πώς λειτουργεί;

Πέτρος Πέτρου
Πέτρος Πέτρου

Ψηφιακός νομάς με αγάπη για ταξίδια