Τι είναι σε μια πτήση η λίστα αναμονής

Τι είναι σε μια πτήση η λίστα αναμονής και πώς λειτουργεί;

Οι πτήσεις αναμονής συνήθιζαν να σημαίνουν εμφάνιση στο αεροδρόμιο για να βγάλουν εισιτήρια την τελευταία στιγμή σε πτήσεις με ανοιχτές θέσεις. Θα έφτανες νωρίς στο αεροδρόμιο και θα προστεθείς στη λίστα αναμονής, ελπίζοντας σε μια ανοιχτή θέση σε πολύ μειωμένη τιμή. 

Απαιτούσε μεγάλη ταξιδιωτική ευελιξία και μερικές φορές χρειάζονταν ώρες για να ανοίξει μια διαθέσιμη θέση για έναν προορισμό που σας ενδιέφερε, αλλά ήταν το ύψος των προσιτών αεροπορικών εισιτηρίων και ένας καταπληκτικός τρόπος για να κερδίσετε εισιτήρια μετ’ επιστροφής και απλής μετάβασης στο φτηνός. 

Σήμερα, οι πτήσεις αναμονής λειτουργούν πολύ διαφορετικά. Μπορείτε να πετάξετε σε κατάσταση αναμονής εάν έχετε ήδη αγοράσει ένα εισιτήριο και θέλετε να αλλάξετε την ώρα της πτήσης σας σε προηγούμενη ή μεταγενέστερη πτήση την ίδια μέρα. 

Τι είναι λοιπόν μια πτήση αναμονής, πόσο κοστίζει η πτήση σε αναμονή με κάθε αεροπορική εταιρεία και τι πρέπει να περιμένετε εάν βρεθείτε στη λίστα αναμονής;

Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε τις λεπτομέρειες της αναμονής πτήσης. 

DISCLAIMER: Ας τονίσουμε για ακόμη μια φορά ότι το άρθρο είναι ενημερωτικό . Όσα γράφονται παρακάτω είναι ενδεικτικά και ειναι η άποψη μας.

λίστα αναμονής

Τι είναι μια πτήση αναμονής;

 • Εγγραφείτε σε μια λίστα αναμονής (λίστα αναμονής) για μια νέα πτήση
 • Δεν υπάρχουν εγγυήσεις για μια νέα θέση που ταιριάζει με το δρομολόγιό σας
 • Μπορεί να είναι δωρεάν, να πληρώνει τέλη αναμονής ή να πληρώνει διαφορά αεροπορικού εισιτηρίου

Μια πτήση αναμονής ή μια πτήση αναμονής είναι όταν ένας επιβάτης με επιβεβαιωμένο εισιτήριο προστίθεται σε μια «λίστα αναμονής» ή σε λίστα αναμονής για μια άλλη πτήση της ίδιας ημέρας που είναι νωρίτερα ή αργότερα με το ίδιο δρομολόγιο. 

Οι πτήσεις αναμονής δεν είναι ποτέ εγγυημένες. Πολλές αεροπορικές εταιρείες σάς επιτρέπουν να εγγραφείτε στη λίστα αναμονής πτήσεων δωρεάν, αλλά ορισμένες θα σας χρεώσουν ένα τέλος έως και 75 $ (με δυνατότητα επιστροφής χρημάτων εάν δεν λάβετε νέα θέση). 

Το σημαντικό στοιχείο σχετικά με τις πτήσεις αναμονής – και αυτό που τις κάνει να διαφέρουν από τις αλλαγές πτήσεων την ίδια μέρα – είναι ότι μπορείτε να διατηρήσετε την αρχική σας κράτηση σε περίπτωση που δεν υπάρχουν διαθέσιμες επιλογές πτήσεων νωρίτερα/μεταγενέστερα όταν προστεθείτε στη λίστα αναμονής. 

Θα διατηρήσετε την αρχική σας θέση επιβίβασης, την αντιστοίχιση θέσης (αν υπάρχει) και τον χρόνο πτήσης, εάν δεν ανοιχτούν καθόλου θέσεις στις πτήσεις προς τον προορισμό σας την ίδια ημέρα. 

Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι η αεροπορική εταιρεία θα έχει θέση για εσάς σε πτήση αυθημερόν με το ίδιο δρομολόγιο. Εφόσον μπορείτε να διατηρήσετε το αρχικό σας εισιτήριο, δεν υπάρχει πραγματικός κίνδυνος στην αναμονή πτήσης.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα νέο, πιο ακριβό κάθισμα θα είναι διαθέσιμο ενώ βρίσκεστε στη λίστα αναμονής. Ορισμένες αεροπορικές εταιρείες, όπως η Southwest Airlines, δεν θα σας αναγκάσουν να πληρώσετε τη διαφορά των αεροπορικών εισιτηρίων, αλλά οι περισσότερες θα το κάνουν.  

Η αναμονή πτήσης είναι ένας τρόπος να κρατήσετε τις επιλογές σας ανοιχτές – σκεφτείτε το ως «παίζοντας στο γήπεδο» όσον αφορά τα αεροπορικά ταξίδια.

Έχετε την κράτηση της πτήσης σας και είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε την προγραμματισμένη ώρα, αλλά είστε επίσης στη λίστα αναμονής εάν έρθει μια καλύτερη πτήση (νωρίτερα/αργότερα) στον προορισμό σας. 

Οι επιβάτες μπορεί να επιλέξουν να πετούν σε κατάσταση αναμονής σε μερικά σενάρια:

 • Πρέπει να φτάσετε νωρίτερα στον προορισμό σας
 • Η αρχική πτήση σας ακυρώθηκε ή αντιμετωπίσατε πρόσκρουση
 • Έχετε καθυστερήσει ή μπορεί να χάσετε την πτήση σας

λίστα αναμονής

Πόσο κοστίζει η πτήση σε αναμονή;

Η αναμονή πτήσης μπορεί να κοστίσει από $0 έως $75+, ανάλογα με την αεροπορική εταιρεία, το δρομολόγιο της πτήσης σας, τη διαφορά αεροπορικών ναύλων και ποιες πτήσεις θα είναι διαθέσιμες σε εσάς εκείνη την ημέρα. 

Είναι δωρεάν να πετάτε σε κατάσταση αναμονής με πολλές αεροπορικές εταιρείες, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει πραγματική χρέωση για να εγγραφείτε στη λίστα αναμονής και να περιμένετε μια διαθέσιμη θέση σε μια πτήση της ίδιας ημέρας με το ίδιο δρομολόγιο. 

Αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η αναμονή πτήσης θα είναι εντελώς δωρεάν. Ορισμένες αεροπορικές εταιρείες χρεώνουν χρέωση αναμονής ή αλλαγής πτήσης αυθημερόν από 50 έως 100 $. 

Ακόμα κι αν η αεροπορική σας εταιρεία δεν χρεώνει προμήθεια για πτήσεις αναμονής ή αλλαγές πτήσεων αυθημερόν, μπορεί να είστε υπεύθυνοι για την πληρωμή της διαφοράς μεταξύ του υπάρχοντος εισιτηρίου σας και του αεροπορικού εισιτηρίου, των φόρων και των τελών της νέας πτήσης. 

Τα μέλη του προγράμματος επιβράβευσης, οι επιβάτες που αγοράζουν ειδικά πρόσθετα με ευελιξία πτήσης ή δυνατότητα επιστροφής χρημάτων και οι επιβάτες με εισιτήρια με δυνατότητα επιστροφής χρημάτων ενδέχεται να μπορούν να πετάξουν σε κατάσταση αναμονής χωρίς επιπλέον κόστος. 

λίστα αναμονής

Χρεώσεις και κανόνες αναμονής πτήσης από αεροπορική εταιρεία

Κάθε αεροπορική εταιρεία έχει τη δική της πολιτική για πτήσεις αναμονής και χρεώσεις που σχετίζονται με τη συμμετοχή στη λίστα αναμονής ή την αλλαγή του εισιτηρίου σας την ίδια ημέρα. 

Ορισμένες αεροπορικές εταιρείες δεν χρεώνουν καθόλου χρέωση πτήσης σε κατάσταση αναμονής, επιτρέποντάς σας να εγγραφείτε στη λίστα αναμονής, διατηρώντας παράλληλα την αρχική τους κράτηση σε περίπτωση που δεν ανοίξει καμία σχετική θέση εκείνη την ημέρα. 

Ορισμένες αεροπορικές εταιρείες δεν χρεώνουν τέλη πτήσης σε αναμονή, εκτός εάν διατίθεται νέα θέση σε υψηλότερη τιμή από το αρχικό εισιτήριο. Σε αυτές τις περιπτώσεις, θα είστε υπεύθυνοι για την πληρωμή της διαφοράς μεταξύ του υπάρχοντος εισιτηρίου σας και του νέου. 

Άλλες αεροπορικές εταιρείες σάς χρεώνουν ένα τέλος για να εγγραφείτε στη λίστα αναμονής, επειδή το θεωρούν αλλαγή πτήσης την ίδια ημέρα, με αποτέλεσμα μια χρέωση μεταξύ $50-$100+ με εσάς να είστε υπεύθυνοι για την πληρωμή οποιασδήποτε διαφοράς αεροπορικού εισιτηρίου σε ένα νέο εισιτήριο. 

Εξετάσαμε τις πολιτικές πτήσεων και τις χρεώσεις αναμονής για τις πιο δημοφιλείς αεροπορικές εταιρείες στις ΗΠΑ:

 1. Αμερικάνικες αερογραμμές
 2. Delta Air Lines
 3. Frontier Airlines
 4. JetBlue Airways
 5. Southwest Airlines
 6. Spirit Airlines
 7. ενωμένες αερογραμμές

Συνεχίστε να διαβάζετε για να δείτε τα τέλη και τους κανόνες αναμονής πτήσεων ανά αεροπορική εταιρεία, ώστε να μπορείτε να προσδιορίσετε εάν η πτήση σε αναμονή είναι μια έξυπνη επιλογή ή μια επιλογή που θα σας κοστίσει. 

λίστα αναμονής

Πτήσεις αναμονής της American Airlines

 • Χρέωση πτήσης σε αναμονή: Δωρεάν χωρίς περιορισμούς
 • Επιβεβαιωμένη αλλαγή πτήσης αυθημερόν: $50+

Η πτήση αναμονής με την American Airlines  είναι δωρεάν, εφόσον η νέα πτήση σας πληροί ορισμένα κριτήρια. Πρέπει να αναχωρήσει νωρίτερα από την υπάρχουσα πτήση σας την ίδια ημέρα και να ακολουθήσει το ίδιο δρομολόγιο (στάσεις, αεροδρόμια κ.λπ.) με την υπάρχουσα πτήση σας.

Μόνο τα μέλη της AAdvantage® έχουν την επιλογή σε αναμονή για μεταγενέστερη πτήση την ίδια μέρα με το ίδιο δρομολόγιο. 

Η American Airlines προσφέρει πτήσεις αναμονής μόνο για δρομολόγια εσωτερικού – προς ή από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Πουέρτο Ρίκο ή τις Παρθένες Νήσους των ΗΠΑ. 

Η American Airlines σάς επιτρέπει επίσης να βρίσκεστε σε αναμονή για μια πτήση μέσω μιας από τις συνεργαζόμενες αεροπορικές εταιρείες της, όπως η Hawaiian Airlines, η Alaska Airlines ή η JetBlue. 

Οι επιβεβαιωμένες αλλαγές πτήσης αυθημερόν, όπου ποτέ δεν εγγραφείτε στη λίστα αναμονής, αλλά αλλάζετε την κράτησή σας σε νέα πτήση την ίδια ημέρα, συνοδεύεται από χρέωση που ξεκινά από 50 $. 

Μπορείτε να εγγραφείτε στη λίστα αναμονής στο περίπτερο check-in του αεροδρομίου ή στην πύλη αναχώρησης. Οι πτήσεις αναμονής δεν είναι ποτέ εγγυημένες, οπότε υποθέστε ότι θα πετάξετε με την αρχική σας κράτηση. 

Πτήσεις αναμονής της Delta Air Lines

 • Χρέωση πτήσης σε αναμονή: Δωρεάν χωρίς περιορισμούς
 • Επιβεβαιωμένη αλλαγή πτήσης αυθημερόν: $75+

Η Delta Air Lines Same-Day Standby  σάς επιτρέπει να προστεθείτε σε μια λίστα αναμονής για προηγούμενες πτήσεις της ίδιας ημέρας με το ίδιο δρομολόγιο με την υπάρχουσα κράτησή σας. Η εγγραφή στη λίστα είναι δωρεάν, αλλά υπάρχουν περιορισμοί. 

Ωστόσο, τα μέλη της Delta Diamond, Platinum και Gold Medalion έχουν την επιλογή να βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής για μια πτήση που αναχωρεί νωρίτερα ή αργότερα από την αρχική τους πτήση. 

Τα μέλη Diamond, Platinum και Gold Medalion μπορούν να βρίσκονται σε αναμονή για μια πτήση που αναχωρεί οποιαδήποτε στιγμή την ίδια ημέρα με την αρχική πτήση τους

Θα δικαιούστε να πετάξετε σε κατάσταση αναμονής με την Delta μόνο εάν δεν είναι διαθέσιμη μια επιβεβαιωμένη αλλαγή πτήσης την ίδια ημέρα (υπάρχει χρέωση 75 $ για επιβεβαιωμένες αλλαγές την ίδια ημέρα και το αρχικό σας εισιτήριο θα ακυρωθεί).

Η πτήση αναμονής με την Delta σημαίνει ότι μπορείτε να διατηρήσετε την αρχική σας κράτηση και να εγγραφείτε στη λίστα αναμονής σε περίπτωση που διατεθεί θέση σε προηγούμενη πτήση με το ίδιο δρομολόγιο. Εάν δεν το κάνει, θα συνεχίσετε με την αρχική κράτηση.

Μπορείτε να πετάξετε σε κατάσταση αναμονής με την Delta μόνο όταν ο προορισμός άφιξης και αναχώρησης είναι στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Πουέρτο Ρίκο ή τις Παρθένες Νήσους των ΗΠΑ. 

Εάν έχετε κλείσει μια πτήση πολλών τμημάτων με συνδέσεις και πρέπει να πραγματοποιήσετε πτήση σε κατάσταση αναμονής, θα πρέπει να εγγραφείτε στη λίστα αναμονής για κάθε τμήμα της πτήσης σας χωρίς καμία εγγύηση. 

Μπορείτε να εγγραφείτε στη λίστα αναμονής για να περιμένετε μια θέση σε διαφορετική πτήση χρησιμοποιώντας την εφαρμογή Fly Delta (πατήστε «Αλλαγή την ίδια ημέρα» για να δείτε πτήσεις) ή μιλώντας με έναν εκπρόσωπο της Delta στο αεροδρόμιο. 

λίστα αναμονής

Πτήσεις αναμονής της Frontier Airlines

 • Χρέωση πτήσης σε αναμονή: Δωρεάν χωρίς περιορισμούς
 • Επιβεβαιωμένη αλλαγή πτήσης αυθημερόν: 99 $+

Οι πτήσεις αναμονής της Frontier Airlines  προσφέρονται δωρεάν μόνο σε επιβάτες που αγόρασαν το πακέτο WORKS, αγόρασαν το πρόσθετο Flight Flexibility ή είναι μέλη του επιπέδου Elite Frontier Miles. 

Όταν πετάτε σε κατάσταση αναμονής με το Frontier, μπορείτε να εγγραφείτε σε μια λίστα αναμονής για μια πτήση που είναι προγενέστερη ή μεταγενέστερη από την αρχική σας πτήση, αρκεί να έχει κλείσει την ίδια ημέρα με το ίδιο δρομολόγιο (στάσεις, αεροδρόμια κ.λπ.).

Ενδέχεται να επιτρέπονται ορισμένες αλλαγές αεροδρομίου και πόλης για σκοπούς αναμονής πτήσεων (βρείτε μια λίστα εδώ ). Για παράδειγμα, μια προγραμματισμένη πτήση προς το Μαϊάμι θα μπορούσε να αντικατασταθεί με μια που πετά στα Ft. Lauderdale την ίδια μέρα. 

Κοστίζει επιπλέον μόνο για να επιβεβαιώσετε μια αλλαγή πτήσης την ίδια μέρα με το Frontier, η οποία δεν συνεπάγεται την προσθήκη στη λίστα πτήσεων αναμονής.

Υπάρχει χρέωση 99 $ (αλλά είναι δωρεάν για τους ναύλους Classic Plus) για να αλλάξετε την κράτησή σας σε πτήση αυθημερόν με το ίδιο δρομολόγιο και να λάβετε μια επιβεβαιωμένη νέα κράτηση χωρίς τον κίνδυνο πτήσης σε κατάσταση αναμονής. 

Για να εγγραφείτε στη λίστα αναμονής με το Frontier, επισκεφτείτε το γκισέ εισιτηρίων του αεροδρομίου ή την πύλη αναχώρησης πολύ πριν από την προγραμματισμένη ώρα αναχώρησής σας. 

Πτήσεις αναμονής της JetBlue Airways

 • Χρέωση πτήσης σε αναμονή:  Δωρεάν ή 75 $ (μπορεί να επιστρέφεται)
 • Επιβεβαιωμένη αλλαγή πτήσης αυθημερόν: $75-$200+

Οι πτήσεις αναμονής JetBlue  έχουν συνήθως κάποιου είδους χρέωση. Κοστίζει 75 $ για να εγγραφείτε στη λίστα αναμονής (εκτός εάν πετάτε με Blue Extra ή είστε μέλος του Mosaic, όταν είναι δωρεάν). Το τέλος αναμονής επιστρέφεται εάν δεν καταφέρετε να κερδίσετε ανοιχτή θέση σε πτήση αυθημερόν. 

Αυτό καθιστά το επίπεδο κινδύνου πολύ χαμηλό για πτήση σε αναμονή με το JetBlue. Μπορείτε να επιλέξετε να κάνετε μια επιβεβαιωμένη αλλαγή πτήσης την ίδια μέρα αντί να συμμετάσχετε στη λίστα αναμονής, αλλά είναι ακόμα πιο ακριβό. 

Οι επιβεβαιωμένες αλλαγές πτήσεων την ίδια μέρα με το JetBlue κοστίζουν από 75 $ (βασικοί ναύλοι Blue) έως πάνω από 200 $ (όλα τα δρομολόγια εκτός Βόρειας και Κεντρικής Αμερικής ή Καραϊβικής). 

Εκτός από το πάγιο τέλος, μπορεί επίσης να είστε υπεύθυνοι για την πληρωμή οποιασδήποτε διαφοράς αεροπορικού εισιτηρίου, φόρου και χρέωσης στη νέα σας και την υπάρχουσα κράτησή σας. 

Η πτήση σε αναμονή με το JetBlue έχει ορισμένους περιορισμούς, όπως και άλλες αεροπορικές εταιρείες: Πρέπει να πετάξετε το ίδιο δρομολόγιο (στάσεις, αεροδρόμια κ.λπ.) την ίδια μέρα. Οι αναβαθμίσεις και τα πρόσθετα καθισμάτων ενδέχεται να μην ισχύουν για το νέο κάθισμα εάν βρίσκεστε σε κατάσταση αναμονής. 

Για να εγγραφείτε στη λίστα αναμονής με το JetBlue, θα πρέπει να πάτε στο αεροδρόμιο και να μιλήσετε με έναν πράκτορα στο γκισέ εισιτηρίων ή στην πύλη αναχώρησης. 

Πτήσεις αναμονής της Southwest Airlines

 • Χρέωση πτήσης σε αναμονή: Δωρεάν χωρίς περιορισμούς
 • Επιβεβαιωμένη αλλαγή πτήσης αυθημερόν:  Δωρεάν χωρίς περιορισμούς

Οι κανόνες αναμονής αυθημερόν της Southwest Airlines  είναι μερικοί από τους πιο ευέλικτους στον κλάδο, επιτρέποντάς σας να εγγραφείτε στη λίστα αναμονής πτήσεων δωρεάν καθώς και να κάνετε κράτηση για αλλαγή πτήσης την ίδια ημέρα χωρίς κόστος. 

Όταν εγγραφείτε στη λίστα αναμονής με τη Southwest Airlines, μπορείτε να διατηρήσετε την αρχική σας κράτηση ενώ είστε διαθέσιμος για οποιαδήποτε ανοιχτή θέση σε προηγούμενη ή μεταγενέστερη πτήση προς τον ίδιο προορισμό την ίδια μέρα. 

Η Southwest δεν χρεώνει καν διαφορά ναύλου για πτήσεις αναμονής ή αλλαγές πτήσεων αυθημερόν! Εάν η νέα πτήση είναι φθηνότερη από την υπάρχουσα κράτησή σας, θα σας επιστρέψουν τη διαφορά κόστους στην πίστωση ταξιδιού. 

Υπάρχουν μερικοί κανόνες για την πτήση αναμονής με το Southwest. Πρέπει να εγγραφείτε στη λίστα τουλάχιστον 10 λεπτά πριν από την αναχώρηση της πτήσης σας (στο αεροδρόμιο) ή 30 λεπτά πριν από την αναχώρηση της πτήσης σας (στην εφαρμογή ή στο διαδίκτυο). 

Θα σας ζητηθεί να πληρώσετε τους κρατικούς φόρους και τέλη για το νέο εισιτήριο, εάν είναι διαθέσιμο, αλλά αυτά τα έξοδα θα σας επιστραφούν. Η αρχική σας θέση επιβίβασης δεν είναι εγγυημένη για τη νέα κράτηση. 

Οι πτήσεις αναμονής αντιμετωπίζονται με σειρά προτεραιότητας ως εξής: 

 1. Οι επιβάτες που προκλήθηκαν αναστάτωση/ακυρώθηκε η πτήση
 2. A-List Rapid Reward και Preferred Member με σειρά ναύλου
 3. Όλοι οι άλλοι επιβάτες με σειρά ναύλου

Μπορείτε να εγγραφείτε στη λίστα αναμονής πτήσεων με το Southwest στην εφαρμογή ή στο διαδίκτυο, εάν υπάρχουν τουλάχιστον 30 λεπτά μέχρι την ώρα αναχώρησής σας. Πατήστε «Προβολή/Διαχείριση» και επιλέξτε «Αυθημερόν Αναμονή» για να επιλέξετε την τρέχουσα πτήση σας και να εγγραφείτε στη λίστα.

Μπορείτε επίσης να εγγραφείτε στη λίστα αναμονής στο γκισέ εισιτηρίων του αεροδρομίου ή στην πύλη αναχώρησης. Μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε αυτήν την επιλογή εάν η αναχώρηση απέχει λιγότερο από 30 λεπτά, η πτήση σας είναι διεθνής ή είστε σε αναμονή για μεταγενέστερη πτήση. 

Πτήσεις αναμονής της Spirit Airlines

 • Χρέωση πτήσης σε αναμονή: Δωρεάν χωρίς περιορισμούς
 • Επιβεβαιωμένη αλλαγή πτήσης αυθημερόν:  99 $+

Οι πτήσεις αναμονής της Spirit Airlines  είναι διαθέσιμες δωρεάν, αλλά μόνο εάν δεν υπάρχει διαθέσιμη επιλογή για αλλαγή την ίδια ημέρα.

Εάν το Spirit βρει μια προγενέστερη διαθέσιμη πτήση με το ίδιο δρομολόγιο την ίδια ημέρα, θα πληρώσετε ένα τέλος αλλαγής 99 $ ανά άτομο για να την κάνετε κράτηση. 

Εάν δεν υπάρχει διαθέσιμη πτήση αυθημερόν, μπορείτε να επιλέξετε να εγγραφείτε στη λίστα πτήσεων αναμονής και να περιμένετε να ανοίξει μια θέση σε μια πτήση αυθημερόν. Το Spirit δεν προσφέρει σαφείς όρους και προϋποθέσεις για αυτήν την υπηρεσία στο διαδίκτυο.

Δεν είναι σαφές εάν πτήσεις με ελαφρώς διαφορετικά δρομολόγια (όπως διαφορετικά αεροδρόμια άφιξης στην/κοντά στην πόλη προορισμού σας) είναι διαθέσιμες για επιλογή με την επιλογή πτήσης σε κατάσταση αναμονής. 

Εάν είστε σε θέση να επιβεβαιώσετε μια αλλαγή στην πτήση σας με μια προηγούμενη πτήση την ίδια ημέρα (χρέωση 99 $), θα είστε επίσης υπεύθυνοι για την κάλυψη τυχόν διαφοράς σε αεροπορικά εισιτήρια, φόρους ή χρεώσεις. 

Για να πετάξετε σε αναμονή με την Spirit Airlines, θα πρέπει να φτάσετε νωρίς στο αεροδρόμιο και να πλησιάσετε το γραφείο check-in για να εγγραφείτε στη λίστα αναμονής (δωρεάν) ή να βρείτε μια διαθέσιμη προηγούμενη πτήση την ίδια μέρα (99 $ + οποιαδήποτε διαφορά αεροπορικού εισιτηρίου) .

Δεν θα μπορείτε να περιηγηθείτε στις επιλογές αναμονής πτήσης στο διαδίκτυο, επομένως αυτή η μέθοδος απαιτεί να φτάσετε στο αεροδρόμιο και να ελπίζετε ότι μια θέση σε μια πτήση με το ίδιο δρομολόγιο θα είναι διαθέσιμη την ίδια ημέρα.

Όσο αργότερα φτάσετε στο αεροδρόμιο, τόσο λιγότερες θέσεις θα βρείτε διαθέσιμες για να πάρετε ως επιβάτης σε αναμονή. Γι’ αυτό είναι έξυπνο να φτάσετε στο αεροδρόμιο όσο το δυνατόν νωρίτερα, εάν είστε σε αναμονή.

Πτήσεις αναμονής της United Airlines

 • Χρέωση πτήσης σε αναμονή: Δωρεάν χωρίς περιορισμούς
 • Επιβεβαιωμένη αλλαγή πτήσης αυθημερόν:  Δωρεάν ή διαφορά αεροπορικού εισιτηρίου

Η πτήση αναμονής με την United Airlines  είναι δωρεάν, αλλά μπορεί να χρειαστεί να πληρώσετε τη διαφορά αεροπορικού εισιτηρίου, φόρου και χρέωσης, εάν η νέα πτήση σας είναι πιο ακριβή από την αρχική πτήση που κλείσατε. 

Η εγγραφή στη λίστα αναμονής της United Airlines σάς επιτρέπει να διατηρείτε ανοιχτές τις επιλογές πτήσεων για προηγούμενες πτήσεις προς τον ίδιο προορισμό την ίδια ημέρα χωρίς να χάσετε την υπάρχουσα κράτησή σας. 

Όλοι οι επιβάτες έχουν τη δυνατότητα να βρίσκονται σε αναμονή για μια πτήση με τη United, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με εισιτήρια Basic Economy. Η πτήση πρέπει να είναι νωρίτερα από την υπάρχουσα κράτηση και να ακολουθεί το ίδιο δρομολόγιο την ίδια μέρα. 

Ενώ η αναμονή για μια πτήση της United είναι δωρεάν, η αλλαγή της πτήσης σας την ίδια μέρα (αλλαγή της κράτησής σας χωρίς να εγγραφείτε στη λίστα αναμονής) μπορεί να κοστίσει χρήματα. 

Είναι δωρεάν να αλλάξετε την πτήση σας όταν απομένουν περισσότερες από 24 ώρες μέχρι την ώρα αναχώρησής σας. Ωστόσο, την ημέρα της αναχώρησης, μόνο τα μέλη της Premier μπορούν να λάβουν δωρεάν αλλαγή πτήσης την ίδια ημέρα. 

Εάν είναι διαθέσιμη μια νέα πτήση, μπορεί να χρειαστεί να πληρώσετε τη διαφορά αεροπορικού εισιτηρίου, φόρου ή/και χρέωσης για τη νέα κράτηση στην αλλαγή πτήσης την ίδια ημέρα. 

Μπορείτε να εγγραφείτε στη λίστα αναμονής της United Airlines στην εφαρμογή United ή στο αεροδρόμιο χρησιμοποιώντας το περίπτερο για να αποκτήσετε πρόσβαση στις “Προβολή Επιλογών πτήσης” στο δρομολόγιό σας. Ή μιλήστε με έναν πράκτορα υπηρεσιών αεροδρομίου της United για να εγγραφείτε στη λίστα. 

Η United θα σας εκχωρήσει αυτόματα μια νέα θέση εάν γίνει διαθέσιμη όταν βρίσκεστε στη λίστα αναμονής με μια ειδοποίηση κειμένου ή email για να σας ενημερώσει. 

Πράγματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη

Τι είναι μια πτήση αναμονής και υπάρχουν ειδικές συμβουλές και κόλπα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να αυξήσετε τις πιθανότητές σας να πετύχετε μια θέση σε διαφορετική πτήση; 

Λάβετε αυτά τα πράγματα υπόψη για να αυξήσετε τις πιθανότητες επιτυχίας σε κατάσταση αναμονής.

 • Δεν υπάρχουν εγγυήσεις. Όταν εγγραφείτε στη λίστα αναμονής, θα πρέπει να υποθέσετε ότι θα πετάξετε στην αρχική σας κράτηση με την ευκαιρία να κερδίσετε μια θέση σε προηγούμενη πτήση. Δεν υπάρχουν εγγυήσεις όταν ταξιδεύετε σε κατάσταση αναμονής, επομένως λειτουργήστε με την υπόθεση ότι θα πραγματοποιήσετε το αρχικό σας δρομολόγιο. 
 • Πάρτε το αεροδρόμιο όσο το δυνατόν νωρίτερα. Η αναμονή πτήσης γίνεται όλο και λιγότερο πιθανό να είναι επιτυχής όταν φτάσετε στο αεροδρόμιο πιο κοντά στην προγραμματισμένη ώρα αναχώρησής σας. Πηγαίνετε εκεί όσο το δυνατόν νωρίτερα για να μπείτε στη λίστα το συντομότερο δυνατόν ή εάν η αεροπορική σας εταιρεία σας επιτρέπει να εγγραφείτε στη λίστα αναμονής στην εφαρμογή ή στο διαδίκτυο, κάντε το το συντομότερο δυνατό την ημέρα της αναχώρησης. 
 • Μάθετε εάν οι μεταγενέστερες πτήσεις είναι μια επιλογή. Εάν καθυστερείτε ή γνωρίζετε ότι θα χάσετε την πτήση σας, μπορεί να είστε σε κατάσταση αναμονής για μια μεταγενέστερη πτήση με πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο – αλλά δεν ικανοποιούν όλες οι αεροπορικές εταιρείες αυτά τα αιτήματα. Μιλήστε με έναν πράκτορα εξυπηρέτησης πελατών στο αεροδρόμιο ή καλέστε τη γραμμή βοήθειας της αεροπορικής σας εταιρείας για να δείτε εάν μπορείτε να είστε σε κατάσταση αναμονής για μια πτήση που είναι μεταγενέστερη από την προγραμματισμένη κράτησή σας.
 • Επιλέξτε πρόσθετα και πακέτα ευελιξίας στο μέλλον. Αεροπορικές εταιρείες όπως η United, η Frontier και η JetBlue προσφέρουν μεγαλύτερη ευελιξία για πτήσεις αναμονής σε επιβάτες που έχουν αγοράσει ειδικά πρόσθετα, πακέτα ή συνδρομές που συνοδεύονται από προνόμια ευελιξίας πτήσεων/επιστροφής χρημάτων. Εξετάστε το ενδεχόμενο να προσθέσετε αυτές τις επιλογές ή να γίνετε μέλος για να έχετε μεγαλύτερη ελευθερία αναμονής και να πληρώνετε λιγότερα για αλλαγές πτήσεων στο μέλλον. 

λίστα αναμονής

Συχνές Ερωτήσεις

Ταξιδιώτες που ρώτησαν “Τι είναι η πτήση αναμονής;” τείνουν να έχουν μερικές σχετικές ερωτήσεις. Διαβάστε τις Συχνές Ερωτήσεις παρακάτω για να μάθετε περισσότερα σχετικά με την πτήση σε αναμονή και πόσο συνηθισμένο είναι να προλάβετε μια πτήση αναμονής!

Τι συμβαίνει όταν είστε σε αναμονή για μια πτήση;

Όταν είστε σε αναμονή για μια πτήση, βρίσκεστε σε λίστα αναμονής για να προλάβετε μια διαφορετική πτήση προς τον προορισμό σας (νωρίτερα ή αργότερα) την ίδια μέρα. Σας επιτρέπει να διατηρήσετε την τρέχουσα κράτησή σας και να αλλάξετε πτήσεις μόνο εάν μια θέση είναι διαθέσιμη τη στιγμή που χρειάζεστε.

Η αναμονή πτήσης διαφέρει από την αλλαγή πτήσης αυθημερόν, επειδή δεν ακυρώνετε την κράτησή σας, εκτός εάν είναι διαθέσιμη μια προηγούμενη ή μεταγενέστερη πτήση προς τον προορισμό σας. Εάν δεν ανοίξουν θέσεις, θα πετάξετε με το αρχικό σας εισιτήριο.

Είστε σίγουροι ότι θα πάρετε μια πτήση εάν πετάτε σε κατάσταση αναμονής;

Όχι, δεν είναι ποτέ εγγυημένο ότι θα πάρετε μια πτήση εάν πετάτε σε κατάσταση αναμονής. Η αναμονή πτήσης σας βάζει σε λίστα αναμονής για μια πτήση προς τον προορισμό σας και δεν ακυρώνει το αρχικό σας εισιτήριο σε περίπτωση που δεν έχετε άλλη θέση.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, μπορείτε να πετάξετε σε αναμονή μόνο στην ίδια διαδρομή, στάσεις και αεροδρόμια για το αρχικό σας εισιτήριο.

Οι πτήσεις αναμονής εξυπηρετούνται με προτεραιότητα;

Οι πτήσεις αναμονής δεν προσφέρονται με σειρά προτεραιότητας. Οι πτήσεις αναμονής προσφέρονται στους επιβάτες με βάση προτεραιότητας και μόνο «πρώτα έρχονται πρώτοι» όταν οι επιβάτες υψηλότερης προτεραιότητας έχουν κράτηση σε νέα πτήση.

Οι επιβάτες με προβλήματα (ακυρώσεις, πρόσκρουση ή καθυστέρηση) λαμβάνουν πρώτα πτήσεις σε πτήσεις αναμονής, μετά τα μέλη του προγράμματος επιβράβευσης και μετά τους τακτικούς επιβάτες.

Ποιες είναι οι πιθανότητες να μπείτε σε μια πτήση αναμονής;

Οι πιθανότητές σας να πάρετε μια πτήση αναμονής διαφέρουν ανάλογα με την ημέρα, την ώρα, την περίοδο ταξιδιού, την αεροπορική εταιρεία και τη διαδρομή που πετάτε. Οι πιθανότητές σας είναι καλύτερες αν σας έχουν χτυπήσει ακούσια από μια πτήση ή σε πτήσεις με λιγότερο κόσμο.

Σε μια γεμάτη πτήση, θα λάβετε πτήση αναμονής μόνο εάν ένας επιβάτης που έχει κάνει κράτηση δεν εμφανιστεί για να διεκδικήσει τη θέση του ή εάν κάποιος ακυρώσει ή αλλάξει την πτήση του την τελευταία στιγμή.

Ποιος επιτρέπεται να πετάει σε κατάσταση αναμονής;

Όλες οι αεροπορικές εταιρείες έχουν διαφορετικούς κανόνες για το ποιος μπορεί να πετάξει σε κατάσταση αναμονής. Ορισμένοι επιτρέπουν μόνο σε κατηγορίες ναύλων πάνω από το Basic Economy ή σε ταξιδιώτες που πετούν στο εσωτερικό να πετούν σε κατάσταση αναμονής, ενώ άλλοι θα επιτρέψουν σε οποιονδήποτε επιβάτη να πετάξει σε κατάσταση αναμονής, εάν γίνει διαθέσιμη θέση.

Οι πιθανότητές σας να πετάξετε σε κατάσταση αναμονής βελτιώνονται εάν σας έχουν χτυπήσει ακούσια από μια πτήση ή εάν είστε μέλος του προγράμματος επιβράβευσης της αεροπορικής σας εταιρείας.

Λοιπόν, τι είναι μια πτήση αναμονής και είναι δωρεάν;

Οι πτήσεις αναμονής είναι εναλλακτικές πτήσεις που μερικές φορές είναι διαθέσιμες για επιβάτες που πρέπει να φτάσουν στον προορισμό τους νωρίτερα, αργότερα ή έχουν αναπέσει από την προγραμματισμένη πτήση τους απροσδόκητα. 

Η αναμονή πτήσης σάς επιτρέπει να διατηρείτε την υπάρχουσα κράτηση πτήσης σας, ενώ η αεροπορική εταιρεία αναζητά μια νέα θέση σε άλλη πτήση για εσάς.

Εφόσον η πτήση είναι προς τον ίδιο προορισμό, ακολουθεί το ίδιο δρομολόγιο και στάσεις και πληροί τα κριτήρια της αεροπορικής εταιρείας για αναμονή, έχετε την ευκαιρία να προλάβετε μια εναλλακτική πτήση την ίδια μέρα με ή χωρίς πληρωμή. 

Οι αεροπορικές εταιρείες μπορεί να προσφέρουν δωρεάν την επιλογή πτήσης σε αναμονή – όπως οι American Airlines, Delta, Frontier, Southwest, Spirit και United – ή ενδέχεται να χρεώσουν μια εφάπαξ χρέωση για να σας επιτρέψουν να πετάτε σε κατάσταση αναμονής. 

Εάν το επόμενο ταξίδι σας καταλήξει να χρειάζεται μια μικρή προσαρμογή την ημέρα της αναχώρησης, μην ανησυχείτε – απλώς ζητήστε να εγγραφείτε στη λίστα αναμονής και δείτε εάν η αεροπορική σας εταιρεία μπορεί να βρει άλλη θέση για εσάς σε προηγούμενη ή μεταγενέστερη πτήση την ίδια μέρα. 

Μπορεί πραγματικά να απομακρύνει τον πονοκέφαλο από απροσδόκητες αλλαγές ταξιδιού!

Διαβάστε επίσης:Ενοικίαση αυτοκινήτου

Προετοιμασία για μια πτήση στο εξωτερικό

Πώς να αποκτήσετε το καλύτερο κάθισμα σε αεροπλάνο

Πέτρος Πέτρου
Πέτρος Πέτρου

Ψηφιακός νομάς με αγάπη για ταξίδια