Τι είναι στη Βορειοδυτική Ευρώπη;

Από τον μακρινό βορρά μέχρι τη Μεσόγειο, τις ερήμους της Ισπανίας μέχρι τα βουνά της Ρουμανίας, η Ευρώπη είναι ένα εκπληκτικό καλειδοσκόπιο διαφορετικών τοπίων, κλίματων, πολιτισμών και αρχιτεκτονικής.

Σε αυτό το κομμάτι, θα αναλυσουμε έναν από τους πιο δημοφιλείς ταξιδιωτικούς προορισμούς της Ευρώπης, το Βορειοδυτικό τεταρτημόριο. Θα ρίξουμε μια ματιά στις μεγαλύτερες χώρες και πόλεις, τα κύρια γεωγραφικά σημεία ενδιαφέροντος, τους ανθρώπους και πολλά άλλα.

Τι είναι η Βορειοδυτική Ευρώπη;

Η πρώτη ερώτηση που έρχεται στο μυαλό όταν οι άνθρωποι ακούν το επίθετο «Βορειοδυτική Ευρώπη» είναι… τι είναι αυτό;

Σίγουρα, υπάρχει το προφανές συμπέρασμα ότι είναι το βορειοδυτικό τμήμα της Ευρώπης, αλλά τι σημαίνει αυτό;

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν ακούσει τον όρο στις ειδήσεις και δεν τον βλέπουν συνήθως σε ταξιδιωτικές τοποθεσίες, και οι τουρίστες συνήθως δεν επιστρέφουν σπίτι αναφέροντας πόσο ωραία πέρασαν στη «Βορειοδυτική Ευρώπη!»

Μέρος του προβλήματος είναι ότι ως έννοια, είναι χαλαρά καθορισμένη και συζητήσιμη, επομένως θα βρείτε διαφορετικές απαντήσεις από διαφορετικές πηγές.

Ωστόσο, η Βορειοδυτική Ευρώπη είναι μια έννοια που εκτείνεται πριν από εκατοντάδες χρόνια, αν όχι χιλιετίες. Περιλαμβάνει χώρες και πολιτισμούς που είχαν επαφή μεταξύ τους για πολλά φεγγάρια, και ως εκ τούτου μοιράζονται παρόμοια χαρακτηριστικά – ειδικά πολιτιστικά και γενετικά, τα οποία θα συζητήσουμε σε λίγο.

Προς το παρόν, αρκεί να πούμε ότι ο όρος Βορειοδυτική Ευρώπη χρησιμοποιείται συνήθως όταν συζητάμε πολιτική, γεωγραφία και βιολογία. Διαφορετικές πηγές θα αναφέρουν διαφορετικές χώρες για συμπερίληψη, τις οποίες θα πρέπει να πάρετε μαζί με λίγο αλάτι.

Ας το αναλογιστούμε τώρα.

Κύριες χώρες της Βορειοδυτικής Ευρώπης

Οι κύριες χώρες που συμφωνούν οι περισσότεροι εμπίπτουν στον τίτλο της Βορειοδυτικής Ευρώπης περιλαμβάνουν το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία, το Βέλγιο, την Ολλανδία ή την Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, τη Δανία, τη Νορβηγία, τη Σουηδία και την Ισλανδία.

Μερικοί άνθρωποι τοποθετούν τη Γαλλία και τη Γερμανία στη βορειοδυτική κατηγορία επίσης, ενώ άλλοι επισημαίνουν ότι γεωγραφικά και πολιτιστικά, μόνο τμήματα αυτών των χωρών εμπίπτουν σε αυτήν.

Ομοίως, η Φινλανδία αμφισβητείται επειδή είναι πολύ μακρινή Ανατολή. Η Αυστρία, το Βέλγιο και η Ελβετία μοιάζουν πολιτιστικά με τις συμφωνημένες χώρες της Βορειοδυτικής Ευρώπης, και ενώ κάποιοι υποστηρίζουν ότι ανήκουν, άλλοι λένε ότι είναι πολύ μακριά.

Και πάλι, είναι θέμα συζήτησης. Όπου χρειάζεται για να δημιουργηθεί ένας ορισμός – όπως συμβαίνει με τις ακαδημαϊκές μελέτες ή τις εκθέσεις για την κλιματική αλλαγή – εκείνοι που διοικούν τις μελέτες/εκθέσεις θα προσφέρουν συνήθως έναν συγκεκριμένο ορισμό. Για τους σκοπούς του ταξιδιώτη, δεν έχει μεγάλη σημασία.

Ο χώρος Σένγκεν

Τι θα μπορούσε Το θέμα για τον ταξιδιώτη είναι ποιες από αυτές τις χώρες αποτελούν μέρος της Συμφωνίας Σένγκεν. Πρόκειται για μια συμφωνία μεταξύ 27 από τις 50 περίπου χώρες της Ευρώπης που επιτρέπει σε πολίτες και τουρίστες να μετακινούνται πέρα ​​από τα σύνορα σε αυτές τις χώρες χωρίς ελέγχους τεκμηρίωσης.

Σημειώστε ότι ο χώρος Σένγκεν είναι δεν το ίδιο με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αν και η τελευταία έχει επίσης 27 χώρες μέλη και υπάρχουν πολλές επικαλύψεις.

Πριν κάνετε υποθέσεις, ελέγχετε πάντα τα ταξιδιωτικά σας σχέδια σε σχέση με τις κυβερνητικές απαιτήσεις. Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιρλανδία είναι οι μόνες χώρες από τη Βορειοδυτική Ευρώπη που οι περισσότεροι συμφωνούν ότι δεν ανήκουν στον χώρο Σένγκεν.

Σημαντικές πόλεις της Βορειοδυτικής Ευρώπης

Μεταξύ των μεγαλύτερων πόλεων της Βορειοδυτικής Ευρώπης είναι, χωρίς ιδιαίτερη σειρά:

 • ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ ΣΟΥΗΔΙΑ
 • Κοπενχάγη, Δανία
 • Ελσίνκι, Φινλανδία
 • Όσλο, Νορβηγία
 • Βερολίνο, Γερμανία
 • Παρίσι, Γαλλία
 • Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
 • Δουβλίνο, Ιρλανδία
 • Ρέικιαβικ, Ισλανδία

Ένας γενετικός και πολιτισμικός ορισμός

«Οι Βορειοδυτικοί Ευρωπαίοι αντιπροσωπεύονται από ανθρώπους από δυτικά έως την Ιρλανδία, βόρεια ως τη Νορβηγία, ανατολικά ως τη Φινλανδία και νότια ως τη Γαλλία». λέει το 23andMe. «Αυτές οι χώρες περιβάλλουν τη Βόρεια και τη Βαλτική Θάλασσα και έχουν συνδεθεί σε μεγάλο μέρος της ιστορίας με αυτά τα ύδατα».

Ως εκ τούτου, οι άνθρωποι της έχουν συνδεθεί και με αυτά τα νερά, επομένως υπάρχει μεγάλη ομοιότητα μεταξύ των χωρών της Βορειοδυτικής Ευρώπης. Οι άνθρωποι τείνουν να έχουν μια σκανδιναβική εμφάνιση, αν οι ρίζες τους έχουν έναν τρόπο, με παρόμοιες παραδόσεις σχετικά με τις διακοπές, τη γεωργία και ούτω καθεξής.

«Είναι μια περιοχή ευρέως επηρεασμένη ιστορικά από διάφορους πολιτισμούς, όπως ο γοτθικός, ο κελτικός και ο ρωμαϊκός». προσθέτει το ADNTRO. «Λόγω του σχετικά επίπεδου εδάφους, χάρη στις λεκάνες μεγάλων ποταμών όπως ο Ρήνος, ο Έλβας και ο Σηκουάνας, οι άνθρωποι αυτών των κοινοτήτων τείνουν να παραμένουν σε αυτά τα εδάφη για αρκετές χιλιετίες. Εξαιτίας αυτού, μεταξύ άλλων παραγόντων, υπάρχει υψηλή γενετική συγγένεια μεταξύ των πληθυσμών της βορειοδυτικής Ευρώπης».

Η Προτεσταντική Μεταρρύθμιση: Ένα Διαρκές Κίνημα

Η Βορειοδυτική Ευρώπη ήταν επίσης η γενέτειρα του Προτεσταντισμούτο οποίο σύμφωνα με την Εγκυκλοπαίδεια Brittanica είναι ένα «χριστιανικό θρησκευτικό κίνημα που ξεκίνησε στη βόρεια Ευρώπη στις αρχές του 16ου αιώνα ως αντίδραση στα μεσαιωνικά ρωμαιοκαθολικά δόγματα και πρακτικές».

Ο Προτεσταντισμός είναι επίσης γνωστός ως Μεταρρύθμιση και γρήγορα εξαπλώθηκε από τη Γερμανία όπου ξεκίνησε ως αποτέλεσμα των γραφών του Μάρτιν Λούθηρου στην κοντινή Ελβετία, την Ολλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και πέρα ​​από αυτήν.

Σήμερα, οι θρησκευτικές του πρακτικές εξακολουθούν να καλύπτονται από αυτές τις παραδόσεις. Σύμφωνα με την Pew Research«2Οι ευρωπαϊκές χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά Καθολικών βρίσκονται κυρίως στη νότια και κεντρική Ευρώπη».

Φυσικά, όλες αυτές οι χώρες εμπλουτίζονται επίσης από παραδόσεις και γενεαλογία μεταναστών, μια πρακτική που εκτείνεται επίσης χιλιάδες χρόνια πίσω – όχι μόνο από χώρες τόσο μακρινές.

Σήμερα, υπάρχουν πολλοί Εβραίοι, Μουσουλμάνοι και άλλοι θρησκευτικοί πιστοί και στη Βορειοδυτική Ευρώπη.

Κύρια γεωγραφικά χαρακτηριστικά της βορειοδυτικής Ευρώπης

Ένα γαλήνιο τοπίο όπου τα δάση διακρίνονται να καλύπτουν τα ψηλά βουνά.

Nikolay Zaborskikh/Shutterstock

Είτε είστε απλώς περίεργοι είτε σχεδιάζετε υπαίθριες περιπέτειες, είναι χρήσιμο να κατανοήσετε και τα κύρια γεωγραφικά χαρακτηριστικά της Βορειοδυτικής Ευρώπης. Αυτά περιλαμβάνουν ωκεανούς και θάλασσες, λίμνες και ποτάμια, περιοχές με υψόμετρο και ερήμους και πεδιάδες.

Ωκεανοί και θάλασσες

Στη Βορειοδυτική Ευρώπη, θα βρείτε τους ακόλουθους ωκεανούς και θάλασσες:

 • Βαλτική θάλασσα
 • Βόρεια Θάλασσα
 • Νορβηγική Θάλασσα
 • ΒΟΡΕΙΟΣ ΑΤΛΑΝΤΙΚΟΣ ΩΚΕΑΝΟΣ

Αυτά παρέχουν τα κύρια όρια της Βορειοδυτικής Ευρώπης στην κορυφή και στη δυτική. Τα όρια κατά μήκος του πυθμένα είναι στο εσωτερικό και ορίζονται γεωπολιτικά από τη θέση άλλων χωρών.

Ανύψωση

Το υψόμετρο στη Βορειοδυτική Ευρώπη ποικίλλει σημαντικά. Έχει ψηλές κορυφές και χαμηλούς αυλούς, που κυμαίνονται από 6.184 πόδια για το Puy de Sancy, ενώ το ένα τέταρτο της Ολλανδίας βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Δυστυχώς, αυτό καθιστά την κλιματική αλλαγή σοβαρό κίνδυνο για την Ολλανδία.

«Το πόσα μέτρα ανύψωσης μπορεί να αντιμετωπίσει η Ολλανδία εξαρτάται από τον χρόνο που έχει να προετοιμαστεί, αλλά είναι σε χαμηλά έως μεσαία μονοψήφια νούμερα». λέει το Politico. «Σύμφωνα με την ολλανδική κυβέρνηση, οι τρέχουσες άμυνες είναι επαρκείς μέχρι το 2050. Η βελτίωσή τους είναι αργή δουλειά: Τα τελευταία 30 χρόνια αντιπλημμυρικών έργων στην Ολλανδία της επέτρεψαν να αντιμετωπίσει μόλις 40 επιπλέον εκατοστά άνοδο της στάθμης της θάλασσας».

Βουνά

«Η κατηγορία της Βορειοδυτικής Ευρώπης είναι μια πολύ τυχαία ομάδα βουνών. Είναι μια μεγάλη περιοχή που περιλαμβάνει τα πάντα βόρεια των Άλπεων και των Πυρηναίων». εξηγεί ο Peakbagger. «Όταν πρόκειται για οροσειρές, το κύριο χαρακτηριστικό ενοποιητικό εδάφους αυτής της περιοχής είναι οι χαμηλοί, κυλιόμενοι λόφοι με πολύ λίγες περιοχές με πραγματικά βουνά. Τα υψόμετρα δεν ξεπερνούν ποτέ τα 2000 μέτρα και στο μεγαλύτερο μέρος της περιοχής οι λόφοι άνω των 1000 μέτρων είναι σπάνιοι.

Εάν είστε, επομένως, ορειβάτης, πιθανότατα θέλετε να παραμείνετε στην Ανατολική Ευρώπη. Τα ψηλότερα βουνά βρίσκονται στην οροσειρά του Καυκάσου στη Ρωσία και αποτελούν μια πολύ πιο σοβαρή πρόκληση για τους σκληροπυρηνικούς τύπους εξωτερικού χώρου.

Σημαντικές λίμνες και ποτάμια

Οι κύριοι ποταμοί και λίμνες περιλαμβάνουν:

 • Ο ποταμός Ρήνος, που διασχίζει την Ελβετία, την Αυστρία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, τις Κάτω Χώρες και το Λιχτενστάιν
 • Ο ποταμός Λίγηρα, που περιορίζεται στη Γαλλία αλλά διασχίζει μεγάλο μέρος της χώρας
 • Ο ποταμός Τάμεσης, που περιορίζεται ομοίως σε μια μόνο χώρα: την Αγγλία
 • Λίμνη Vänern στη Σουηδία
 • Ο ποταμός Meuse, που ταξιδεύει μέσω των χωρών της Γαλλίας, του Λουξεμβούργου, του Βελγίου, της Γερμανίας και της Ολλανδίας.
 • Λίμνη Saimaa στη Φινλανδία
 • Ο ποταμός Severn, που είναι μακρύτερο από τον Τάμεση και αποτελεί σύνορο μεταξύ Αγγλίας και Ουαλίας

Όπως και σε άλλα μέρη της Ευρώπης (και μάλιστα σε ολόκληρο τον κόσμο), καθένα από αυτά αποτελεί έναν εξαιρετικό προορισμό διακοπών. Οι παραποτάμιες πόλεις είναι όμορφες, ενώ οι κρουαζιέρες με σκάφος είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να γιορτάσετε οικογενειακές διακοπές ή να κολλήσετε λίγο ρομαντισμό.

Έρημοι και πεδιάδες

Η κύρια πεδιάδα στη Βορειοδυτική Ευρώπη ονομάζεται «Βορειοευρωπαϊκή Πεδιάδα». Σύμφωνα με το National Geographic, «εκτείνεται από το νότιο Ηνωμένο Βασίλειο ανατολικά μέχρι τη Ρωσία. Περιλαμβάνει τμήματα της Γαλλίας, του Βελγίου, της Ολλανδίας, της Γερμανίας, της Δανίας, της Πολωνίας, των κρατών της Βαλτικής (Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία) και της Λευκορωσίας».

Κάποια από αυτά είναι υποβρύχια, δεδομένου ότι το Ηνωμένο Βασίλειο χωρίζεται από ένα κανάλι από την υπόλοιπη Ευρώπη. Αυτό είναι λογικό, καθώς «το μεγαλύτερο μέρος της Μεγάλης Ευρωπαϊκής Πεδιάδας βρίσκεται κάτω από 152 μέτρα (500 πόδια) σε υψόμετρο».

Η μόνη αληθινή έρημος στην Ευρώπη είναι στην Ισπανία, επομένως η Βορειοδυτική Ευρώπη δεν έχει τεχνικά καμία. Ωστόσο, η τούνδρα θεωρείται είδος ερήμου λόγω των χαμηλών βροχοπτώσεων. Μπορείτε να βρείτε κλίματα τούνδρας στην Ισλανδία, τη Σουηδία και τη Νορβηγία.

Συχνές Ερωτήσεις

Μια πόλη κοντά στη θάλασσα με παλιές κατασκευές.

Mistervlad/Shutterstock

Ακολουθούν ορισμένες πιο συνηθισμένες ερωτήσεις που λαμβάνουμε σχετικά με τη Βορειοδυτική Ευρώπη:

Είναι παρόμοιες πολιτικά οι χώρες της Βορειοδυτικής Ευρώπης;

Ως επί το πλείστον, οι βορειοδυτικές χώρες μοιράζονται παρόμοιες πολιτικές απόψεις. Τείνουν να είναι αριστεροί και ψηφίζουν παρόμοια στην ΕΕ και στα Ηνωμένα Έθνη.

Ένας τομέας με μεγάλη διαφορά είναι μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από την οποία αναχώρησε το 2020. Δεν έχει πλέον πολιτικούς και οικονομικούς δεσμούς όπως κατά τη διάρκεια της ένταξής του. Αλλά εκτός από τη χρήση λιρών αντί για ευρώ στη Βρετανία, αυτό δεν έχει μεγάλη διαφορά για όποιον δεν μένει εκεί.

Ποιες είναι οι καλύτερες πόλεις στη Βορειοδυτική Ευρώπη;

Ενώ μπορεί φυσικά να υποστηριχθεί οποιαδήποτε λίστα με τα «καλύτερα», πιστεύουμε ότι οι μεγαλύτερες πόλεις της Βορειοδυτικής Ευρώπης αξίζουν όλες να ρίξετε μια ματιά. Ωστόσο, οι πιο δημοφιλείς πόλεις για συνεχή επίσκεψη περιλαμβάνουν το Παρίσι, την Κοπεγχάγη, το Λονδίνο και την Ιρλανδία.

Πώς πρέπει να ξεκινήσω τον προγραμματισμό ενός ταξιδιού στη Βορειοδυτική Ευρώπη;

Ο προγραμματισμός ενός διεθνούς ταξιδιού είναι τρομακτικός. Πρώτα, θα θελήσετε να επιλέξετε τις χώρες σας και μετά την εποχή του χρόνου. Από εκεί, σκεφτείτε τις κατάλληλες εποχιακές δραστηριότητες, κάντε κράτηση για κατάλυμα σε κοντινή απόσταση και προγραμματίστε οποιοδήποτε ταξίδι μεταξύ προορισμών. Αν και μπορεί να μην είναι εύκολο, είναι αρκετά απλό – και σίγουρα αξίζει τον κόπο.

Σχεδιάστε το ταξίδι σας στη Βορειοδυτική Ευρώπη σήμερα

Είστε έτοιμοι να κάνετε ένα ταξίδι στη Βορειοδυτική Ευρώπη; Έχετε τόσες πολλές επιλογές, από τη Γαλλία μέχρι την Ολλανδία και όχι μόνο, που μπορεί να είναι δύσκολο να διαλέξετε στην αρχή.

Ή ίσως θέλετε να επισκεφτείτε πολλές χώρες της περιοχής, κάτι που είναι πιο εύκολο από το να επισκεφθείτε εκείνες σε άλλα τεταρτημόρια της Ευρώπης και επομένως ένας καλός τρόπος για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τα ακριβά αεροπορικά εισιτήρια από τη Βόρεια Αμερική.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, ελπίζουμε ότι αυτό σας έδωσε μια καλύτερη ιδέα για το τι να περιμένετε από αυτή την όμορφη γωνιά του πλανήτη, οπότε ξεκινήστε να σχεδιάζετε σήμερα!

Aκολουθήστε μας στο facebook

Κάρτα Revolut: Η καλύτερη λύση για τους ταξιδιώτες!

Ετοιμάζεστε για ταξίδι; Δείτε αυτά τα χρήσιμα!!

αεροπορικα εισητηρια

Ενοικίαση αυτοκινήτου

Διαμονή

Ασφάλιση 

Διαβάστε επίσης:Τι κοστίζει ένα ταξίδι στο Ηνωμένο Βασίλειο

Γιατί η Ευρώπη είναι σαν τηγάνι;

Είναι η Ολλανδία ασφαλής για επίσκεψη το 2023

Πέτρος Πέτρου
Πέτρος Πέτρου

Ψηφιακός νομάς με αγάπη για ταξίδια