Τι κοστίζει ένα ταξίδι στη Ρουμανία το 2023

Όταν οι περισσότεροι σκέφτονται ένα ταξίδι στην Ευρώπη, αποτυγχάνουν να φέρουν τη Ρουμανία στην κορυφή της λίστας. Κάπως φαίνεται απλώς να γλιστράει κάτω από το ραντάρ… που είναι βασικά έγκλημα, λαμβάνοντας υπόψη πόσο πλούσια σε ιστορία, αρχιτεκτονική και φυσική ομορφιά είναι αυτή η χώρα.

Η Ρουμανία είναι, επιπλέον, ένα από τα ασφαλέστερα μέρη στην Ευρώπη για να ταξιδέψετε. Ακόμη και οι μεμονωμένες γυναίκες ταξιδιώτες μπορούν να αισθάνονται απόλυτα ασφαλείς εδώ, κάνοντας πεζοπορία στα μονοπάτια του και επιβιβαζόμενοι στα τρένα του.

Φυσικά, παντού απαιτείται ένα βασικό επίπεδο προσοχής, αλλά όταν πρόκειται για ανοιχτή φιλοξενία και φιλικότητα προς τους τουρίστες, η Ρουμανία θα πρέπει να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας. Προσθέστε μερικά φθηνά καταλύματα και θα έχετε εγγυημένη την περιπέτεια μιας ζωής.

Ας ρίξουμε μια ματιά στο πώς να κάνουμε τη Ρουμανία με έναν προϋπολογισμό.

(Σημείωση: ενώ μοιράζεται σύνορα με την Ουκρανία, η Ρουμανία έχει αισθανθεί ελάχιστα τις επιπτώσεις του πολέμου εκεί, επομένως μπορείτε ακόμα να ταξιδεύετε ελεύθερα στη χώρα.)

Διαβάστε επίσης: Η καλύτερη εποχή για να επισκεφθείτε τη Ρουμανία

Μέσο κόστος ταξιδιού στη Ρουμανία το 2023

Ένα μέσο ταξίδι μιας εβδομάδας στη Ρουμανία για δύο άτομα θα κοστίσει περίπου $4.100:

  • Μέσο κόστος διαμονής: 75 $ ανά διανυκτέρευση
  • Μέσο κόστος πτήσης: 1.100 $ ανά άτομο
  • Φαγητό, ποτό και δραστηριότητες: 75 $ ανά άτομο, ανά ημέρα
  • Μεταφορικά: $300 συνολικά
  • Συνολικό κόστος: $4.100

Τα στοιχεία των τουριστών στα Ρομά έχουν αυξηθεί εντυπωσιακά τα τελευταία χρόνια.

«Ο αριθμός των τουριστών στη Ρουμανία αυξήθηκε κατά 21,8% σε ετήσια βάση το 2022, φθάνοντας τα 11,3 εκατομμύρια, ανακοίνωσε την Παρασκευή η στατιστική επιτροπή INS». αναφέρει το SeeNews. «Οι τουρίστες πέρασαν 24,3 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις στη Ρουμανία το 2022, σημειώνοντας αύξηση 17,8% από έτος σε έτος, σύμφωνα με την INS σε μηνιαία έκθεση».

Υπάρχει καλός λόγος για αυτό, με όμορφα αξιοθέατα και ήχους, και ένα πολύ προσιτό κόστος ζωής που καταλήγει στον τουρισμό.

Παρακάτω, θα ρίξουμε μια ματιά σε μερικές από τις πιο κοινές κατηγορίες προϋπολογισμού, καθώς και συμβουλές και κόλπα για να εξοικονομήσετε χρήματα στην πορεία.

Κόστος ταξιδιού Ρουμανία: Μέσος όρος ανά είδος

Ένα ξενοδοχείο χτισμένο πάνω στη λίμνη, και στο βάθος είναι ένα δάσος.

Poiana Brasov-Ρουμανία 18 Αυγούστου 2023. Ξενοδοχείο Aurelius και λίμνη Miorita στο Poiana Brasov, το πιο διάσημο χιονοδρομικό κέντρο της Ρουμανίας./aaddyy/Shutterstock

Πολλοί παράγοντες επηρεάζουν το μέσο κόστος ενός ταξιδιού στη Ρουμανία. Αν πάτε κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής υψηλής περιόδου, θα πληρώσετε περισσότερα, ενώ θα πληρώσετε λιγότερα την άνοιξη και το φθινόπωρο.

Οι τιμές των ξενοδοχείων είναι προσιτές σε όλη τη χώρα, αλλά η διαμονή στα κέντρα των πόλεων και στις παλιές πόλεις θα κοστίσει περισσότερο. Και φυσικά, ο τρόπος που τρώτε και οι περιηγήσεις στις οποίες κάνετε.

Μια καλή μέθοδος για τον καθορισμό του προϋπολογισμού σας είναι πρώτα να κατανοήσετε το μέσο κόστος και μετά να το προσαρμόσετε προς τα πάνω ή προς τα κάτω για να καλύψετε τις ανάγκες σας. Ας ρίξουμε μια ματιά σε καταλύματα, πτήσεις, φαγητό και ποτό, δραστηριότητες και μεταφορές.

Έξοδα διαμονής

Η Ρουμανία είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να μείνετε φθηνά. Η μέση τιμή ενός ξενοδοχείου ποικίλλει ανάλογα με την πόλη, τις ανέσεις και την εποχή, αλλά γενικά, μπορείτε να βρείτε ένα για περίπου 50 $ για τις βασικές ανέσεις, πιο κοντά στα 75 $ για καλύτερα ξενοδοχεία στις πόλεις.

Στο Βουκουρέστι, θα πληρώσετε περίπου 100 $ για ένα ξενοδοχείο στην πόλη. Στο Μπρασόβ, τα 75 $ είναι μια τιμή στη μέση του δρόμου. Και στην Κωνστάντζα, οι τιμές είναι περίπου οι ίδιες.

Για μεσαιωνική γοητεία που μοιάζει με χωριό, δεν μπορείτε να κάνετε καλύτερα από το Sibiu. Η πόλη μπορεί να υπερηφανεύεται για στέγες από τερακότα, δαιδαλώδη σοκάκια, παλιά αρχιτεκτονική και ένα βουνό για να πεθάνεις.

Επιπλέον, τα ξενοδοχεία εδώ κατά μέσο όρο περίπου 50 $ τη βραδιά, και αν κάνετε κράτηση πολύ νωρίτερα και έρχεστε κατά τη διάρκεια της «εποχής ώμου», μπορείτε να εξοικονομήσετε ακόμη περισσότερα.

Οι περισσότεροι επισκέπτες στη Ρουμανία απολαμβάνουν τα αξιοθέατα και τους ήχους του Βουκουρεστίου και, στη συνέχεια, επισκέπτονται την περιοχή της Τρανσυλβανίας (όπου θα βρείτε το Brasov και το Sibiu, μεταξύ άλλων γοητευτικών προορισμών με αίσθηση του Μεσαίωνα).

Εάν κάνετε αυτό το βασικό σας δρομολόγιο, θα πληρώσετε μεταξύ 50 και 75 $ τη βραδιά για διαμονή.

Η πρώτη είναι η επιλογή του προϋπολογισμού, ενώ η δεύτερη θα σας δώσει άφθονο χώρο για να κάνετε κράτηση για όμορφα μέρη στη χώρα και να μείνετε στην πόλη χωρίς ανησυχία.

Κόστος πτήσης

Σύμφωνα με τις τυπικές τιμές για την Ανατολική Ευρώπη, μια πτήση από το Λος Άντζελες προς το Βουκουρέστι θα κοστίσει περίπου 1.150 $.

Συνιστούμε ανεπιφύλακτα να πετάξετε σε μία από τις μεγάλες πόλεις (για παράδειγμα, το Κλουζ-Ναπόκα προσφέρει παρόμοιες τιμές), καθώς οι μικρότερες πόλεις και τα θέρετρα χρεώνουν πολύ περισσότερο για πτήσεις.

Από τη Νέα Υόρκη, οι τιμές μειώνονται λόγω της στενότερης εγγύτητας της Ανατολικής Ακτής έναντι της Δυτικής Ακτής: περίπου 800 $ κατά μέσο όρο. Φροντίστε να λάβετε υπόψη το κόστος της πτήσης προς έναν κεντρικό κόμβο, συνήθως μερικές εκατοντάδες δολάρια.

Για να εξοικονομήσετε χρήματα στις πτήσεις, κρατήστε πάντα όσο το δυνατόν πιο νωρίς. Οι διεθνείς πτήσεις πραγματοποιούνται συνήθως περίπου 11 μήνες νωρίτερα, οπότε ξεκινήστε να τις ψάχνετε μόλις γίνουν διαθέσιμες και κάντε κράτηση όταν βρείτε μια καλή τιμή.

Κατά μέσο όρο, το εισιτήριό σας για τη Ρουμανία από τις ΗΠΑ θα πρέπει να κοστίζει περίπου 1.100 $.

Κόστος φαγητού, ποτού και δραστηριότητας

Ένα σπίτι δίπλα σε μια λίμνη που περιβάλλεται από βουνά.

Vadym Lavra/Shutterstock

Υπάρχουν τόσα πολλά να κάνετε στη Ρουμανία που είναι δύσκολο να ξέρετε από πού να ξεκινήσετε. Η χώρα είναι η δωδέκατη μεγαλύτερη στην Ευρώπη και έχει περίπου το ίδιο μέγεθος με το Ηνωμένο Βασίλειο ή την Πολιτεία του Όρεγκον.

Αυτό είναι αρκετό για να καλύψετε, επομένως το δρομολόγιό σας μιας εβδομάδας θα πρέπει να αντικατοπτρίζει τις υψηλότερες προτεραιότητές σας. Η λίμνη Balea είναι ένας εξαιρετικός προορισμός για τους τουρίστες.

Υπάρχουν υπέροχα μέρη για να μείνετε που δεν κοστίζουν τόσο πολύ (περίπου 60 $ τη βραδιά) και μπορείτε να απολαύσετε τον εαυτό σας στην περιοχή για μέρες. Υπάρχει ένα zipline (5 $ για μια διαδρομή μονής διαδρομής), πολλές πεζοπορίες και πολλά χειμερινά σπορ όταν πέφτει το χιόνι.

Οι περιηγήσεις στην περιοχή – συμπεριλαμβανομένης μιας διασκεδαστικής βόλτας με ebike – κοστίζουν περίπου 100 $ ανά άτομο και αξίζουν τον κόπο για τα εκπληκτικά ορεινά αξιοθέατα που θα απολαύσετε.

Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να επισκεφθούν το κάστρο που ενέπνευσε Δράκουλας. Το Bran Castle, το οποίο ο συγγραφέας Bram Stoker δεν είδε ποτέ προσωπικά, είναι μια Μέκκα για τους λάτρεις του τρόμου και τους φανατικούς βαμπίρ σε όλο τον κόσμο.

Μπορείτε να κερδίσετε είσοδο μόνο με 12 $, αν και αυτή είναι μια περιήγηση που συνιστούμε να κάνετε, δεδομένης όλης της ιστορίας που πρέπει να ξέρετε γι ‘αυτό.

Οι ιδιωτικές εκδρομές πεζοπορίας και αναρρίχησης είναι δημοφιλείς στη Ρουμανία, με τις τιμές να ποικίλλουν ανάλογα με το μέγεθος της ομάδας, αλλά κυμαίνονται από 50 έως 60 δολάρια ανά άτομο. Γενικά, δεν θα δυσκολευτείτε να διασκεδάσετε!

Κατά τη διάρκεια των γευμάτων, φροντίστε να δοκιμάσετε τα παραδοσιακά πιάτα, όπως το ciorba de burta (πασάπα, καλύτερα από ό,τι ακούγεται). mititei (ρολά κρέατος)? sarmale (γεμιστό λάχανο ή φύλλα σταφυλιού). και μαμαλίγκα (πολέντα).

Αν και η χώρα δεν φημίζεται για την κουζίνα της, είναι μια υπέροχη εμπειρία και βαριά στο τυρί και τους υδατάνθρακες, γι’ αυτό μας αρέσει πολύ.

Ενα προσιτό γεύμα εστιατορίου είναι περίπου $8, ενώ ένα ωραίο δείπνο για δύο θα σας κοστίσει περίπου $35.

Το φαγητό στις αγορές και στους πάγκους είναι πολύ προσιτό και πολλά ξενοδοχεία προσφέρουν δωρεάν πρωινό για να σας βοηθήσουν να αυξήσετε τον προϋπολογισμό σας. Σε γενικές γραμμές, θα είστε εντάξει με 75 $ την ημέρα για φαγητό και διασκέδαση.

Διασκεδαστικό γεγονός: Ο Vlad the Impaler, στη φρικιαστική ιστορία του οποίου βασίζεται εν μέρει η ιστορία του Δράκουλα, πιθανότατα δεν πάτησε ποτέ το πόδι του στο κάστρο.

ΚΟΣΤΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ

Τα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι αρκετά προσβάσιμα στη Ρουμανία. Τα λεωφορεία είναι τραμ είναι αξιόπιστα και δεν κοστίζουν πολύ. Θα βρείτε επίσης πολλά ταξί, αν και βεβαιωθείτε ότι έχετε μια συμφωνημένη τιμή και προορισμό πριν ξεκινήσετε, διαφορετικά μπορεί να σας απατήσουν.

Μπορείτε να βρείτε το Uber σε μεγαλύτερες πόλεις όπως το Βουκουρέστι, το Κλουζ-Ναπόκα, το Μπρασόβ, την Τιμισοάρα και το Ιάσιο. Τόσο τα ταξί όσο και η Uber θα κοστίζουν περίπου 5 έως 10 δολάρια η διαδρομή στις πόλεις, κάτι που είναι αρκετά προσιτό.

Οι ενοικιάσεις αυτοκινήτων θα είναι κατά μέσο όρο περίπου 40 $ την ημέρα, αλλά βεβαιωθείτε ότι είστε οδηγός με μεγάλη αυτοπεποίθηση.

Λέει το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, «Αν και οι ρουμανικοί νόμοι κυκλοφορίας είναι πολύ αυστηροί, τα τροχαία ατυχήματα αποτελούν πραγματική και επικίνδυνη απειλή για τους πολίτες των ΗΠΑ που επισκέπτονται τη Ρουμανία. Σύμφωνα με την Οδική Ομοσπονδία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ρουμανία έχει το υψηλότερο ποσοστό θανάτων από τροχαία ανά όχημα από οποιαδήποτε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ωστόσο, για όσους θέλουν να βγουν στην εξοχή, είναι μια επιλογή. Συνολικά, θα θελήσετε να διαθέσετε περίπου 300 $ για μερικές ημέρες ενοικίασης αυτοκινήτων, ταξί ή περιηγήσεων, καθώς και δημόσια μέσα μεταφοράς στις πόλεις και τρένα μεταξύ τους.

Πράγματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη

Ένα γεύμα που αποτελείται από κρέας και λαχανικά παρασκευασμένα ή κεραμικά πιάτα πάνω από πεπλατυσμένους κορμούς.

romeovip_md/Shutterstock

Ακολουθούν μερικά άλλα πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν προγραμματίζετε το ταξίδι σας στη Ρουμανία:

  • Ορισμένα μέρη στη Ρουμανία δέχονται δολάρια ΗΠΑ. Ωστόσο, δεν πρέπει να υπολογίζετε σε αυτό. Είναι καλή ιδέα να έχετε αρκετά λέου Ρουμανίας για να πάρετε ταξί, να φάτε έξω ή να επιβιβαστείτε σε τρένο εάν χρειαστεί. Τα ευρώ δεν είναι χρήσιμα, οπότε φροντίστε να τα αλλάξετε εάν προέρχεστε από άλλη ευρωπαϊκή χώρα.
  • Το μεσημεριανό γεύμα είναι συνήθως πολύ φθηνότερο από το δείπνο. Ο καλύτερος τρόπος για να εξοικονομήσετε χρήματα στο φαγητό είναι να φάτε ένα πλούσιο γεύμα με τοπικό φαγητό το μεσημέρι και μετά να ετοιμάσετε το δικό σας φαγητό το βράδυ. Εκεί διατίθενται δωρεάν ψωμί, τυρί και φρούτα.
  • Το δίκτυο Balkan Backpacker περιλαμβάνει ξενώνες στη Ρουμανία. Εάν ενημερώσετε τον ξενώνα που γνωρίζετε για το δίκτυο, μπορείτε να λάβετε επιπλέον έκπτωση 10% στο κόστος της διαμονής σας. Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να εξοικονομήσετε πολλά χρήματα σε καταλύματα, εάν είστε ταξιδιώτης με μεγάλο προϋπολογισμό.
  • Τα τρένα στη Ρουμανία δεν είναι γρήγορα, αλλά είναι οικονομικά. Μπορείτε να πάρετε ένα κρεβάτι κοιτώνα για περίπου 50 $ σε ένα τρένο διανυκτέρευσης, το οποίο θα σας εξοικονομήσει το κόστος διαμονής και θα είστε κάπου νέοι το πρωί!

Συχνές Ερωτήσεις

Ένα μεγάλο άδειο τετράγωνο που περιβάλλεται από δομές που φωτογραφίζονται κατά τη διάρκεια του ηλιοβασιλέματος.

Brasov, Ρουμανία, 21.4.2022 Παλιά πόλη του Brasov και η πλατεία του Δημαρχείου στην Τρανσυλβανία, Ρουμανία. Καλοκαιρινή μέρα, Πλατεία Συμβουλίου/Zedspider/Shutterstock

Μπορώ να μιλήσω αγγλικά στη Ρουμανία;

Οι άνθρωποι στη Ρουμανία μιλούν αρκετά άπταιστα αγγλικά. Παρόλο που δεν βλάπτει ποτέ να έχετε έτοιμη μια εφαρμογή μετάφρασης, οι Ρουμάνοι συνήθως γνωρίζουν πολύ καλά τα Αγγλικά –ακόμα και στην ύπαιθρο– επομένως πιθανότατα δεν θα τη χρειαστείτε.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για βίζα και διαβατήριο;

Οι ταξιδιώτες των ΗΠΑ μπορούν να μείνουν στη Ρουμανία για έως και 90 ημέρες χωρίς βίζα, μία φορά σε κάθε περίοδο 180 ημερών. Αυτό περιλαμβάνει αν φύγετε και επιστρέψετε. Αν υποθέσουμε ότι έρχεστε μόνο για μια εβδομάδα, το μόνο που χρειάζεστε είναι το διαβατήριό σας.

Πότε είναι η καλύτερη εποχή για να επισκεφτείτε τη Ρουμανία;

Η καλύτερη εποχή για να επισκεφθείτε τη Ρουμανία εξαρτάται από το τι ψάχνετε. Ο καλύτερος καιρός είναι Μάιος έως Σεπτέμβριος, όταν έχει πολύ ήλιο και λίγη βροχή. Ο Ιούνιος έως τον Αύγουστο μπορεί να είναι πολύ ζεστός για μερικούς ανθρώπους και τείνουν επίσης να είναι γεμάτοι με τουρίστες, επομένως δεν είναι οι ιδανικοί μήνες για να έρθουν.

Ο χειμώνας είναι ζοφερός αν θέλετε απλώς να ταξιδέψετε. Η βροχή και το χιόνι μπορούν να προκαλέσουν αποσβεστήρα (λογοπαίγνιο) στο ταξίδι σας, και ακόμη και να ανακατέψουν τις πτήσεις σας, αν και αυτό δεν είναι πολύ συνηθισμένο. Ακόμα, ο καιρός μπορεί να πέσει κάτω από τους 0 βαθμούς, πράγμα που, ew!

Ωστόσο, αν ασχολείστε με τα χειμερινά σπορ, είναι πολύ καλή στιγμή. Ο χειμώνας έχει αρκετά καλό σκι, οπότε ρίξτε μια ματιά στο Μπρασόβ, τη Σινάια ή το Predeal για προσφορές για θέρετρα. Για τους περισσότερους επισκέπτες, η άνοιξη και το φθινόπωρο είναι ιδανικά. Είναι λιγότερο απασχολημένο, επομένως οι τιμές είναι μειωμένες, αλλά ο καιρός είναι ακόμα καλός.

Επαγγελματική συμβουλή: εκτός και αν είστε εκεί ρητά για τον παράγοντα τρομακτικό, παραλείψτε τη Ρουμανία κατά τον μήνα Οκτώβριο. Η Τρανσυλβανία είναι ιδιαίτερα απασχολημένη λόγω όλων των μύθων γύρω από το κάστρο που ενέπνευσε τον Δράκουλα. Αν, ωστόσο, είστε λάτρης του τρόμου, τότε αυτή είναι η στιγμή που θα έρθει!

Είναι εύκολο να μετακινηθείτε;

Ναι, είναι εύκολο να ταξιδέψεις στη Ρουμανία. Οι δημόσιες συγκοινωνίες είναι προσβάσιμες στις πόλεις, υπάρχουν τρένα μεταξύ μεγάλων μητροπολιτικών περιοχών, μπορείτε να νοικιάσετε αυτοκίνητα και να πάρετε το Uber και τα ταξί είναι προσιτά με περίπου 10 $ τη διαδρομή, το πολύ.

Είναι ασφαλής η Ρουμανία;

Ναι, η Ρουμανία είναι αρκετά ασφαλής. Όπως οπουδήποτε αλλού, έχει το μερίδιό του σε πορτοφολάδες και μικροκλοπές, αλλά αυτό περιορίζεται κυρίως σε πολυσύχναστες περιοχές. Μην περπατάτε μόνοι σας μετά το σκοτάδι και κρατάτε το μυαλό σας για εσάς, και θα πρέπει να είστε καλά.

Εάν βρίσκεστε σε υπεραστικό τρένο, να προσέχετε τις αποσκευές σας ανά πάσα στιγμή. Δεν είναι ασφαλές να το αφήσετε σε χώρο, ακόμα και ψηλά σε σχάρα αποσκευών.

Πάνω σε εσάς — Κλείστε το ταξίδι σας σήμερα!

🛎️ Μέσο Κόστος Διαμονής$75 ανά διανυκτέρευση
✈️ Μέσο κόστος πτήσης$1.100 ανά άτομο
🍽️ Φαγητό, Ποτό & Δραστηριότητες$75 ανά άτομο, ανά ημέρα
🚕 Μεταφορές$300 συνολικά
💲 Συνολικό κόστος$4.100

Το μέσο κόστος ενός ταξιδιού μιας εβδομάδας στη Ρουμανία είναι περίπου 4.100 $ για δύο άτομα. Όμορφα τοπία, φιλικοί άνθρωποι, ενδιαφέρον φαγητό και μεσαιωνική ατμόσφαιρα το καθιστούν διασκεδαστικό προορισμό για οποιονδήποτε ελεύθερο, ζευγάρι ή οικογένεια εν κινήσει. Χαρουμενα ΤΑΞΙΔΙΑ!

Διαβάστε επίσης:

Είναι ασφαλές να επισκεφθείτε τη Ρουμανία

Τουριστικά αξιοθέατα στη Ρουμανία

Τι κοστίζει ένα ταξίδι στην Πράγα

Πέτρος Πέτρου
Πέτρος Πέτρου

Ψηφιακός νομάς με αγάπη για ταξίδια