Είναι ασφαλές να επισκεφθείτε τη Ρουμανία το 2023;

Μετά από χρόνια που ήταν εκτός ραντάρ για τους περισσότερους Αμερικανούς και Δυτικούς τουρίστες, η Ρουμανία είναι πλέον ένας από τους πιο δημοφιλείς ανερχόμενους προορισμούς στην Ευρώπη.

Οι επισκέπτες προσελκύονται από τη μαγευτική φύση, μερικά από τα πιο παρθένα σε όλη την Ευρώπη και ένα από τα λίγα μέρη όπου μπορούν να εντοπίσουν σπάνια είδη όπως βίσονες και αποδημητικά πουλιά.

Για τους λάτρεις της ιστορίας και του πολιτισμού, η Ρουμανία έχει επίσης πολλά να προσφέρει. Από την πλούσια λαϊκή κουλτούρα μέχρι την εκπληκτική αρχιτεκτονική του Βουκουρεστίου έως τις εξωτικές αλλά οδυνηρές υπενθυμίσεις της κομμουνιστικής περιόδου, μια από τις παλαιότερες κατοικημένες χώρες της Ευρώπης έχει πολλά να προσφέρει σε οποιονδήποτε.

Φυσικά, πολλοί επισκέπτες συρρέουν στην Τρανσυλβανία για να μάθουν την αλήθεια πίσω από τον μύθο του Δράκουλα. Παρά την αυξανόμενη συνειδητοποίηση της Ρουμανίας ως τουριστικού προορισμού, μερικοί άνθρωποι εξακολουθούν να διστάζουν να επισκεφθούν λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια της χώρας.

Είναι αλήθεια ότι η Ρουμανία είναι μια από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης. Ωστόσο, για τους επισκέπτες, είναι ως επί το πλείστον ασφαλές, εφόσον οι ταξιδιώτες ασκούν τη βασική κοινή λογική. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε όλα όσα πρέπει να ξέρετε!

Το TicketsWe υποστηρίζεται από αναγνώστες και μπορεί να κερδίσει προμήθεια από αγορές που πραγματοποιούνται μέσω συνδέσμων σε αυτό το άρθρο.

Είναι ασφαλές να επισκεφθείτε τη Ρουμανία το 2023;

SIGHISOARA, ΤΡΑΝΣΥΛΒΑΝΙΑ, ΡΟΥΜΑΝΙΑ – ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2019: Παλιό κτίριο στην ακρόπολη Sighisoara. Ρολόι Πύργου στη Σιγκισοάρα. The Clock Tower/Anna ART/Shutterstock

Ναί. Η Ρουμανία είναι μια από τις πιο ασφαλείς χώρες που μπορείτε να επισκεφτείτε, παρά τις αρνητικές αντιλήψεις ορισμένων ανθρώπων. Το Υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών κατατάσσει το Travel Advisory της Ρουμανίας στο Επίπεδο 1, το χαμηλότερο επίπεδο.

Οι επισκέπτες δεν εκτίθενται στους περισσότερους από τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι φτωχότεροι άνθρωποι που ζουν στη Ρουμανία. Το βίαιο έγκλημα κατά τουριστών είναι πολύ σπάνιο, αν και συμβαίνουν πορτοφολάδες και απάτες.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τους επισκέπτες στη Ρουμανία είναι οι πορτοφολάδες. Οι κλοπές και οι πορτοφολάδες δυστυχώς είναι κοινά στη Ρουμανία, ειδικά στις μεταφορές και σε περιοχές όπου συνήθως συγκεντρώνονται τουρίστες.

Κάρτα Revolut: Η καλύτερη λύση για τους ταξιδιώτες!Αποκτήστε την δωρεάν & κάντε συναλλαγές χωρίς προμήθειες! Κάντε εγγραφή εδώ

Οι κλοπές και η κλοπή οχημάτων είναι επίσης κοινά εγκλήματα που στοχεύουν τουρίστες, αν και οι πλουσιότεροι ντόπιοι είναι πιο συχνά θύματα. Οι φυσικές καταστροφές είναι επίσης σχετικά σπάνιες.

Η Ρουμανία βρίσκεται σε ζώνη σεισμού και οι δονήσεις είναι συνηθισμένες, αλλά οι πιθανότητες να αντιμετωπίσετε έναν μεγάλο σεισμό ενώ βρίσκεστε εκεί είναι μικρές, επειδή είναι αρκετά σπάνιες. Το χειμώνα, οι έντονες χιονοθύελλες είναι συχνές σε πιο αγροτικές περιοχές της χώρας.

Οι ταξιδιώτες πρέπει να είναι προσεκτικοί όταν ταξιδεύουν. Οι υποδομές στη Ρουμανία είναι λιγότερο ανεπτυγμένες σε σύγκριση με άλλα μέρη της Ευρώπης, ειδικά οι δρόμοι.

Να είστε προσεκτικοί όταν οδηγείτε για να αποφύγετε ατυχήματα. Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι στη Ρουμανία είναι τα συστήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν κυρίως οι ντόπιοι, όπως το διεφθαρμένο δικαστικό σύστημα, οι επιθεωρήσεις κτιρίων και τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης.

Εάν έρχεστε για μια σύντομη επίσκεψη, δεν θα χρειαστεί να αντιμετωπίσετε αυτούς τους κινδύνους. Ωστόσο, να είστε προετοιμασμένοι για μια δυσάρεστη εμπειρία σε περίπτωση που συμβεί κάτι.

Ασφάλεια ταξιδιού έχετε? Έναν όχι Κλικ εδω

Έγκλημα στη Ρουμανία

Βουκουρέστι, Ρουμανία – 10 Αυγούστου 2014: Τουρίστας επισκέπτεται την πρωτεύουσα της Ρουμανίας στις 10 Αυγούστου 2014 στο Βουκουρέστι/Bilciu/Shutterstock

Η μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια των περισσότερων επισκεπτών στη Ρουμανία είναι το έγκλημα. Ωστόσο, αυτά τα εγκλήματα είναι ως επί το πλείστον ήπιας φύσης και, στη χειρότερη, θα σας αφήσουν με λιγότερα χρήματα από αυτά που ξεκινήσατε και πληγωμένη υπερηφάνεια.

Τα ποσοστά βίαιης εγκληματικότητας στη Ρουμανία είναι πολύ χαμηλά, ακόμη και σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Τα ποσοστά ανθρωποκτονιών είναι μόνο 1,3%, σύμφωνα με το Statista . Αυτό αντιπροσωπεύει μια απότομη πτώση σε σύγκριση με τη δεκαετία του 1990.

Ενώ το οργανωμένο έγκλημα εξακολουθεί να είναι ένας παράγοντας στη Ρουμανία, οι τουρίστες είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα έρθουν σε επαφή με αυτόν τον κίνδυνο. Τα πιο συνηθισμένα εγκλήματα που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν οι επισκέπτες στη Ρουμανία είναι μικροκλοπές, απάτες και ορισμένες κλοπές.

Οι πορτοφολάδες είναι λιγότερο συχνές στη Ρουμανία από ό,τι σε ορισμένες χώρες που έχουν την αντίληψη ότι είναι πιο ασφαλείς, όπως η Ιταλία. Θα πρέπει ακόμα να προσέχετε τους πορτοφολάδες σε κοινούς τουριστικούς προορισμούς όπως το Βουκουρέστι ή σε πολυσύχναστα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Λάβετε βασικές προφυλάξεις που θα παίρνατε οπουδήποτε αλλού, όπως να κρατάτε τιμαλφή σε ασφαλές μέρος και να παραμένετε σε εγρήγορση όταν περπατάτε.

Η πιο κοινή εμπειρία εγκληματικών τουριστών στη Ρουμανία είναι οι απάτες. Μια από τις πιο κοινές απάτες είναι η απάτη με ταξί. Οι οδηγοί ταξί γνωρίζουν ότι οι τουρίστες δεν γνωρίζουν τις μέσες τιμές ναύλων, επομένως θα προσπαθήσουν να υπερχρεώσουν τους αλλοδαπούς.

Βεβαιωθείτε ότι ο οδηγός ταξί σας έχει το μετρητή σε λειτουργία όλη την ώρα, ερευνήστε εκ των προτέρων τους τυπικούς ναύλους ή χρησιμοποιήστε εφαρμογές όπως η Uber.

Άλλοι πωλητές μερικές φορές προσπαθούν να εκμεταλλευτούν και τους τουρίστες, γι’ αυτό ζητήστε πάντα μια απόδειξη. Άλλες κοινές απάτες συμβαίνουν με υπερβολικά φιλικούς ντόπιους.

Προσοχή στους ανθρώπους που σας πλησιάζουν στο αεροδρόμιο ή σε άλλους δημόσιους χώρους όπου συγκεντρώνονται τουρίστες, προσφέροντας να σας «βοηθήσουν». συνήθως προσπαθούν να σε εκμεταλλευτούν. Γενικά, αν κάτι αισθάνεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, πιθανότατα είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό.

Ρουμανική ερημιά

Όλο και περισσότεροι τουρίστες έρχονται στη Ρουμανία επειδή είναι ένα από τα τελευταία πραγματικά άγρια ​​μέρη στην Ευρώπη. Μεγάλες περιοχές της χώρας καλύπτονται από βουνά.

Υπάρχουν πολλά εντυπωσιακά μονοπάτια πεζοπορίας και παρθένα φυσικά καταφύγια. Η Ρουμανία είναι ένα από τα λίγα μέρη της ηπείρου όπου μπορείτε ακόμα να συναντήσετε άγρια ​​ζώα, όπως αρκούδες και βίσονες, εκτός των ζωολογικών κήπων.

Ωστόσο, οι ίδιοι λόγοι για τους οποίους οι επισκέπτες μπορεί να θέλουν να έρθουν στη Ρουμανία είναι επίσης οι μεγαλύτερες απειλές για την ασφάλεια των τουριστών.

Η θέση της Ρουμανίας ως ενός από τα τελευταία άγρια ​​μέρη της Ευρώπης δεν είναι απλώς ένα σύνθημα τουρισμού. είναι μια περιγραφή της πραγματικότητας. Αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανό να συναντήσετε μια αρκούδα ή άλλα άγρια ​​ζώα όταν κάνετε πεζοπορία ή κατασκήνωση σε απομακρυσμένες περιοχές.

Η κάλυψη υποδομής, όπως η κάλυψη κινητών τηλεφώνων σε αγροτικές περιοχές, είναι πολύ ανεπαρκής, επομένως ενδέχεται να μην μπορείτε να καλέσετε βοήθεια σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Εάν θέλετε να εξερευνήσετε την ερημιά της Ρουμανίας, αλλά εξακολουθείτε να παραμένετε ασφαλείς, κάποια κοινή λογική θα κάνει το κόλπο. Αν δεν είστε πολύ έμπειροι στην εξερεύνηση της άγριας φύσης, μείνετε στα πιο δημοφιλή μονοπάτια.

Κρατήστε τους αριθμούς έκτακτης ανάγκης και έχετε μαζί σας ένα κιτ πρώτων βοηθειών. Προσοχή και στα ρουμανικά αστικά ζώα — οι πόλεις έχουν πολλά προβλήματα με τα αδέσποτα σκυλιά. Τέλος, ερευνήστε τις καιρικές συνθήκες.

Πολλοί πεζοπόροι και σκιέρ κάνουν το ερασιτεχνικό λάθος να υποτιμήσουν το ρουμανικό χιόνι και να κολλήσουν στα απομακρυσμένα βουνά. Εάν δεν θέλετε να μείνετε αποκλεισμένοι περιμένοντας τη διάσωση, προγραμματίστε εκ νέου το ταξίδι σας σε ένα απομακρυσμένο ορεινό χωριό εάν αναμένεται μεγάλη καταιγίδα.

Ρουμανική νυχτερινή ζωή

Εάν πηγαίνετε σε μπαρ ή νυχτερινά κέντρα κατά τη διάρκεια της διαμονής σας στη Ρουμανία, θα πρέπει να είστε λίγο πιο προσεκτικοί από ό,τι όταν βγαίνετε στο σπίτι.

Το να πέφτουν τα ποτά των ανθρώπων στα κλαμπ είναι δυστυχώς αρκετά συνηθισμένο, ειδικά όταν στοχεύουν ξένες γυναίκες. Να είστε προσεκτικοί όταν επιστρέφετε στο σπίτι αργά τη νύχτα – όπως συμβαίνει με οποιοδήποτε μέρος, το να περπατάτε μόνοι σας τη νύχτα είναι πιο επικίνδυνο από ό,τι κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Όταν συζητάμε για την ασφάλεια της νυχτερινής ζωής στη Ρουμανία, είναι αδύνατο να αποφύγουμε το θέμα της πυρκαγιάς Colectiv . Το 2015, μια πυρκαγιά έπληξε ένα νυχτερινό κέντρο διασκέδασης στο Βουκουρέστι, σκοτώνοντας τελικά 64 ανθρώπους και τραυματίζοντας 200.

Η φωτιά οδήγησε σε εκτεταμένη δημόσια κατακραυγή καθώς οι άνθρωποι διαμαρτυρήθηκαν για τη διαφθορά που επέτρεψε τη λειτουργία του ελαττωματικού κτιρίου, καθώς και για τις αποτυχίες του ρουμανικού συστήματος υγειονομικής περίθαλψης να θεραπεύσει επαρκώς τα θύματα.

Το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο ο Σύμβουλος Forbes κατέταξε τη Ρουμανία ως ένα από τα λιγότερο ασφαλή μέρη στην Ευρώπη για διακοπές (προτού αμφισβητήσετε την κύρια ιδέα αυτού του άρθρου, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η τελευταία χώρα στη μελέτη ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο ).

Δυστυχώς, οι κύριες απειλές για τους ανθρώπους στη Ρουμανία προέρχονται από τα ιδρύματα που πρέπει να τους προστατεύουν, ιδρύματα με τα οποία οι περισσότεροι επισκέπτες δεν χρειάζεται να αλληλεπιδράσουν.

Οι πιο όμορφες πόλεις των Βαλκανίων(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Ταξιδεύοντας στη Ρουμανία

Εκτός από την άγρια ​​ζωή και τις απάτες, ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους για τους τουρίστες στη Ρουμανία είναι η κυκλοφορία. Το σύστημα δημόσιων μεταφορών της Ρουμανίας είναι ανεπαρκώς ανεπτυγμένο, με τα τρένα να καθυστερούν συχνά ή να ακυρώνονται ανεξήγητα, ειδικά κατά τη διάρκεια κακοκαιρίας.

Αυτό σημαίνει ότι όταν οι περισσότεροι θέλουν να πάνε από μέρος σε μέρος, πηγαίνουν με αυτοκίνητο ή λεωφορείο. Οι δρόμοι της Ρουμανίας είναι εξίσου μη ανεπτυγμένοι με το σιδηροδρομικό δίκτυο.

Οι περισσότεροι δρόμοι της χώρας, ακόμη και αυτοί που συνδέουν διαδρομές με μεγάλη κυκλοφορία, εξακολουθούν να είναι μόνο δρόμοι μιας λωρίδας , δημιουργώντας σημεία συμφόρησης που διαρκούν για ώρες.

Οι οδηγοί σε αγροτικές περιοχές μπορούν συχνά να συναντήσουν κοπάδια ζώων που περιφέρονται στο δρόμο ή ανθρώπους που οδηγούν αργά καρότσια με άλογα. Η μεγαλύτερη απειλή για τον οδηγό στη Ρουμανία είναι άλλοι Ρουμάνοι οδηγοί, διαβόητοι στην Ευρώπη για την ανυπομονησία τους.

Οι κακές υποδομές είναι ένας λόγος για τον οποίο η Ρουμανία είναι η χώρα με τα χειρότερα τροχαία ατυχήματα  στην Ευρώπη. Εάν αποφασίσετε να νοικιάσετε αυτοκίνητο στη Ρουμανία, έχετε υπόψη σας αυτό το στατιστικό στοιχείο και αναβαθμίστε τις αμυντικές σας δεξιότητες οδήγησης.

Αποφυγή κακών περιοχών

Βουκουρέστι, Ρουμανία – 12 Φεβρουαρίου 2020: Εξαιρετικά φτωχοί άνθρωποι που ζουν σε ένα αυτοσχέδιο καταφύγιο ανάμεσα σε σκουπίδια και ένα ερειπωμένο κτίριο/Mircea Moira/Shutterstock

Όπως κάθε άλλο μέρος στον κόσμο, η Ρουμανία έχει ορισμένα μέρη που είναι πιο ασφαλή από άλλα. Αυτές οι γειτονιές είναι συνήθως φτωχά τετράγωνα κατοικιών προς την άκρη των μεγάλων πόλεων, σε μέρη όπου οι ξένοι επισκέπτες δεν είναι πιθανό να πάνε.

Αξιοθέατα στο Βουκουρέστι(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Οι περισσότερες από τις γειτονιές με τη χειρότερη φήμη στη Ρουμανία είναι γειτονιές των Ρομά.

Οι Ρομά υφίστανται συστημικές διακρίσεις στη Ρουμανία, με πολλούς να δυσκολεύονται να λάβουν εκπαίδευση, να βρουν δουλειά ή να ενσωματωθούν στην πλειονότητα του πληθυσμού.

Τείνουν να ζουν σε φτωχές γειτονιές που μοιάζουν περισσότερο με γκέτο επειδή είναι σωματικά διαχωρισμένοι από άλλους Ρουμάνους. Όπως είναι πιθανό να συμβεί οπουδήποτε, η φτώχεια γεννά την απόγνωση που μπορεί να κάνει αυτές τις γειτονιές επικίνδυνες.

Ωστόσο, πολλές από τις ιστορίες τρόμου που ακούτε για αυτά τα γκέτο τροφοδοτούνται από τον ρατσισμό εναντίον των Ρομά, ο οποίος είναι πολύ διαδεδομένος ακόμη και μεταξύ των Ρουμάνων με υψηλή μόρφωση, γι’ αυτό έχετε αυτό κατά νου.

Μία από τις πιο διαβόητες από αυτές τις γειτονιές είναι το Ferentari , ένα γκέτο όπου ζει μεγάλο μέρος του πληθυσμού των Ρομά του Βουκουρεστίου.

Οι περισσότεροι Ρουμάνοι λένε στους επισκέπτες να αποφεύγουν πάση θυσία το Ferentari, αλλά ορισμένοι μελετητές αμφισβητούν εάν η γειτονιά είναι πραγματικά επικίνδυνη ή αν οι άνθρωποι εκεί απλώς αποκλείονται από κάθε είδους δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας.

Το Φερεντάρι γίνεται επίσης πιο δημοφιλές ως τουριστικός προορισμός καταστροφής ή φτώχειας. Όταν ακούτε για τις «κακές» γειτονιές της Ρουμανίας, να έχετε κατά νου ότι οι άνθρωποι που κινδυνεύουν περισσότερο είναι οι φτωχοί κάτοικοι που ζουν σε άθλιες συνθήκες και όχι οι επισκέπτες.

Ωστόσο, δεν είναι κακή ιδέα να μείνετε μακριά από φτωχότερες, πιο επικίνδυνες γειτονιές. Αυτά τα συναντάς κυρίως σε μεγαλύτερες πόλεις όπως το Βουκουρέστι.

Ορισμένες μικρότερες, μεταβιομηχανικές πόλεις, όπως η Σλάτινα, έχουν επίσης υψηλότερα ποσοστά εγκληματικότητας, αλλά και πάλι, αυτό οφείλεται στα υψηλά ποσοστά φτώχειας που γεννούν την απόγνωση και οι άνθρωποι εκεί είναι λιγότερο πιθανό να στοχοποιήσουν ξένους.

Γενικά, αν επιμείνετε σε μέρη που επισκέπτονται ή μπορεί να θέλουν να επισκεφτούν οι τουρίστες, όπως το κέντρο του Βουκουρεστίου ή τα γραφικά χωριά, δεν θα συναντήσετε κακές γειτονιές.

Ακόμη και οι υποτιθέμενες «κακές» γειτονιές είναι αρκετά ασφαλείς κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς οι άνθρωποι δεν ενοχλούν τους ξένους. Αν θέλετε να πάτε για εξερεύνηση σε άγνωστα μέρη, κάντε το κατά τη διάρκεια της ημέρας και μην αναβοσβήσετε τα τιμαλφή σας.

Τουριστικά αξιοθέατα στη Ρουμανία(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Πράγματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη

Όταν σχεδιάζετε το ταξίδι σας στη Ρουμανία, ακολουθούν ορισμένα πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη για να διασφαλίσετε την ασφάλειά σας όταν πηγαίνετε εκεί:

  • Να είστε προσεκτικοί όταν αποθηκεύετε τα τιμαλφή σας. Όταν ταξιδεύετε οπουδήποτε, ακόμα και σε πιο πολυσύχναστα μέρη της πόλης ή της πολιτείας σας, να προσέχετε πώς αποθηκεύετε τα τιμαλφή σας. Μην βάζετε διαβατήρια, πορτοφόλια και χρήματα σε εύκολα προσβάσιμες τσέπες παντελονιού ή σακίδια πλάτης. Μην φοράτε ακριβά ρολόγια ή κοσμήματα που σας κάνουν στόχο απατεώνων. Μην αφήνετε τις τσάντες χωρίς επιτήρηση ή το διαμέρισμα σας σε νυχτερινά τρένα χωρίς επίβλεψη.
  • Κάντε κράτηση για ταξιδιωτική ασφάλιση.  Το δημόσιο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Ρουμανίας, δυστυχώς, δεν διαθέτει πόρους και υποδομές, επομένως δεν θέλετε να βασιστείτε σε αυτό σε περίπτωση που συμβεί κάτι. Η ταξιδιωτική ασφάλιση θα καλύψει το κόστος των ιδιωτικών κλινικών.
  • Προσοχή στους ανθρώπους που σας πλησιάζουν.  Μερικές από τις πιο συνηθισμένες απάτες έχουν τη μορφή ενός ενδιαφερόμενου ντόπιου που σας πλησιάζει για να σας «βοηθήσει».
  • Κατεβάστε μια εφαρμογή ή επαληθεύστε το κόστος ταξί εκ των προτέρων.  Οι απάτες με ταξί είναι οι πιο συνηθισμένες απάτες για αλλοδαπούς, επομένως βεβαιωθείτε ότι ο οδηγός ταξί σας δεν σας μεταφέρει βόλτα με περισσότερους από έναν τρόπους.
  • Κινηθείτε αργά γύρω από αδέσποτα σκυλιά. Τα περισσότερα είναι ακίνδυνα, αλλά αυτά είναι ακόμα σκυλιά του δρόμου.

Συχνές Ερωτήσεις

Άγνωστο1861/Shutterstock

Ακολουθούν ορισμένες άλλες συνήθεις ερωτήσεις που κάνουν οι ταξιδιώτες στη Ρουμανία:

Τι πρέπει να αποφύγω στη Ρουμανία;

Όταν ταξιδεύετε στη Ρουμανία, αποφύγετε να κάνετε υποθέσεις για τους ανθρώπους και την ιστορία. Οι Ρουμάνοι έχουν βαρεθεί τους ξένους που ενδιαφέρονται μόνο για τον κομμουνισμό, τον Δράκουλα, ή υποθέτουν ότι η χώρα είναι ίδια με τη Ρωσία! Μείνετε ανοιχτόμυαλοι και θα έχετε υπέροχες συζητήσεις.

Είναι η Ρουμανία φιλική στους τουρίστες;

Ναι, η Ρουμανία είναι φιλική προς τους τουρίστες. Πολλοί Ρουμάνοι είναι ενθουσιασμένοι που συναντούν ανθρώπους που επισκέπτονται τη χώρα. Αυτό είναι ένα μέρος όπου οι κουβέντες είναι συνηθισμένες, οπότε μην εκπλαγείτε αν κάποιος ανοίξει μια συζήτηση παρά το γλωσσικό εμπόδιο.

Ποια είναι η πιο ασφαλής πόλη στη Ρουμανία;

Η μικρή βόρεια πόλη Oradea θεωρείται η πιο ασφαλής πόλη στη Ρουμανία. Οι περισσότεροι άλλοι τουριστικοί προορισμοί, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Βουκουρέστι, θεωρούνται πολύ ασφαλείς.

Τι να αποφύγετε στο Βουκουρέστι;

Όπως κάθε πρωτεύουσα, το Βουκουρέστι έχει τις φτωχότερες γειτονιές και την εγκληματικότητα. Αποφύγετε γκέτο όπως το Φερεντάρι και η Ράχοβα. Ωστόσο, οι απάτες μπορούν να συμβούν οπουδήποτε, οπότε προσέξτε τους ανθρώπους που σας πλησιάζουν στο δρόμο και σας ζητούν χρήματα.

Είναι ασφαλή τα ταξί στο Βουκουρέστι;

Στις περισσότερες πόλεις της Ρουμανίας, τα ταξί είναι πολύ ασφαλή, αλλά αυτά στο Βουκουρέστι είναι γνωστά ως απατεώνες. Παραγγελία από εφαρμογές όπως η Uber ή έρευνα αξιόπιστων εταιρειών. Τα ταξί από το αεροδρόμιο πρέπει τώρα να επαληθευτούν, καθώς η κυβέρνηση έχει πατάξει τους απατεώνες, ώστε να μπορείτε να βασιστείτε σε αυτούς.

Χειμώνας στη Ρουμανία

Λοιπόν, είναι ασφαλές να επισκεφθείτε τη Ρουμανία;

Παρά τις απαρχαιωμένες αντιλήψεις, η Ρουμανία είναι μια ασφαλής χώρα για τους ξένους. Μικρό έγκλημα όπως πορτοφολάδες συμβαίνουν σε πολυσύχναστες περιοχές, αλλά θα δυσκολευτείτε να βρείτε έναν τουριστικό προορισμό όπου αυτό δεν συμβαίνει.

Απλά να είστε προσεκτικοί όταν οδηγείτε σε κακοσυντηρημένους δρόμους ή πηγαίνετε στην έρημο. Έτσι, με τόσα πολλά να δείτε και να κάνετε, τι περιμένετε — κλείστε το ταξίδι σας σήμερα και ζήστε όλα όσα έχει να προσφέρει η Ρουμανία!

Η καλύτερη εποχή για τη Ρουμανία

Τι κοστίζει ένα ταξίδι στο Άμστερνταμ

Πέτρος Πέτρου
Πέτρος Πέτρου

Ψηφιακός νομάς με αγάπη για ταξίδια