Τι κοστίζει ένα ταξίδι στο Μπελίζ το 2023

Πολλοί πολίτες των ΗΠΑ επιθυμούν να επισκεφθούν τη Λατινική Αμερική, αλλά δεν μιλούν απαραίτητα ισπανικά και δικαιολογημένα ανησυχούν για την ασφάλεια πολλών χωρών της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής.

Εξαιτίας αυτών των συνθηκών, μια μικρή χώρα στην Κεντρική Αμερική έχει σημειώσει αύξηση των επισκεπτών τα τελευταία χρόνια, καθώς τα αγγλικά ομιλούνται ευρέως και πολλές περιοχές της χώρας είναι σχετικά ασφαλείς.

Το όνομα αυτής της χώρας είναι Μπελίζ και συνορεύει με το Μεξικό στα βόρεια, με τη Γουατεμάλα στα νότια/δυτικά και με την Καραϊβική στα ανατολικά. Το Μπελίζ είναι πολιτικά σταθερό και μπορεί να υπερηφανεύεται για μια σχετικά ισχυρή οικονομία.

Η χώρα διαθέτει πολυάριθμες ιδιοκτησίες διακοπών και θέρετρων, υποτροπικές ζούγκλες και τροπικά δάση, καθώς και ερείπια από τον αρχαίο πολιτισμό των Μάγια. Από το 1840 έως το 1981, η Μπελίζ ήταν βρετανική αποικία και σήμερα παραμένει συστατικό της Βρετανικής Κοινοπολιτείας.

Η εύκολη προσβασιμότητα και η φυσική ομορφιά της χώρας έχουν οδηγήσει σε πολύ τουρισμό, και στη Λατινική Αμερική, αυτό το μικρό έθνος είναι γνωστό ως ένα από τα πιο βιολογικά ποικιλόμορφα και οικολογικά παρθένα κράτη της περιοχής.

Περισσότερα από 130 μίλια υφάλων φραγμού προστατεύουν τις ανατολικές ακτές της χώρας και αυτές, μαζί με τρεις υπεράκτιες ατόλλες και εκατοντάδες μικροσκοπικά νησιά, είναι εξαιρετικά μέρη για κολύμβηση με αναπνευστήρα, καταδύσεις, ψάρεμα και ιστιοπλοΐα.

Σε αυτό το άρθρο, οι ειδικοί μας θα σας καθοδηγήσουν για να αξιοποιήσετε στο έπακρο ένα ταξίδι στο Μπελίζ με το μικρότερο κόστος. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα!

Μέσο κόστος ταξιδιού στο Μπελίζ το 2023

Μια μέση επταήμερες διακοπές στο Μπελίζ θα σας κοστίσει περίπου 1.900 $. Το ποσό αυτό μπορεί να αναλυθεί ως εξής:

  • Μέσο κόστος διαμονής: $618
  • Μέσο κόστος πτήσης: 591 $
  • Φαγητό, ποτά και δραστηριότητες: 539 $
  • Μεταφορικά: 143 $
  • Συνολικό κόστος: 1.891 $

Φυσικά, αυτοί οι αριθμοί είναι κατά προσέγγιση και θα ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο καταλύματος που θα επιλέξετε, το φαγητό που καταναλώνετε και τις δραστηριότητες στις οποίες συμμετέχετε.

Η καλύτερη εποχή του χρόνου για να επισκεφθείτε το Μπελίζ είναι η ξηρή περίοδος – μεταξύ Ιανουαρίου και Μαΐου, όταν οι θερμοκρασίες θα είναι κυρίως στη δεκαετία του ’80. Μεταξύ Μαΐου και αρχές Αυγούστου, οι επισκέψεις στο Μπελίζ μπορεί να είναι ακόμα ανεκτές, καθώς η βροχή τείνει να πέφτει μόνο το απόγευμα.

Αλλά μεταξύ Ιουνίου και Δεκεμβρίου, ο καιρός γίνεται πιο υγρός και ο κίνδυνος τυφώνων αυξάνεται. Σημειώστε ότι δύο από τις πιο διάσημες εκδηλώσεις της χώρας, η Εβδομάδα του Καρναβαλιού στο San Pedro και το Φεστιβάλ Σοκολάτας στην περιοχή Τολέδο (στα νότια της χώρας), είναι τον Φεβρουάριο και στα τέλη Μαΐου, αντίστοιχα.

Τα τρία πιο δημοφιλή μέρη για διακοπές στο Μπελίζ είναι το San Pedro, το Caye Caulker και το San Ignacio. Το San Pedro είναι η μεγαλύτερη πόλη στο Ambergris Caye, ένα μεγάλο νησί που ξεπροβάλλει στα νερά της Καραϊβικής στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Το Caye Caulker είναι ένα μποέμ κοραλλιογενές νησί στα νότια του Ambergris Caye και το San Ignacio είναι μια πόλη στη δυτική πλευρά του Μπελίζ που βρίσκεται στη δυτική όχθη του ποταμού Macal.

Ενώ η Μπελίζ Σίτι βρίσκεται ακριβώς πάνω στον ωκεανό, στη μέση της ανατολικής ακτής της χώρας, να ξέρετε ότι μπορεί να σημειωθεί βίαιο έγκλημα στη νότια πλευρά της πόλης (δείτε «Τα πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε» παρακάτω), οπότε ίσως θέλετε να σκεφτείτε δύο φορές για να μείνετε εκεί.

Κόστος ταξιδιού Μπελίζ: Μέσος όρος ανά είδος

CAYE CAULKER BELIZE – 18 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2015: Οδός Playa Asuncion στο νησί Caye Caulker στις 18 Δεκεμβρίου. 2015, Μπελίζ, Κεντρική Αμερική/Aleksandar Todorovic/Shutterstock

Έξοδα διαμονής

Ορισμένες πηγές λένε ότι θα πρέπει να κάνετε κράτηση διαμονής για ένα ταξίδι στο Μπελίζ τουλάχιστον έξι μήνες νωρίτερα, ιδιαίτερα εάν σκοπεύετε να μείνετε σε ένα από τα πιο αποκλειστικά ή ανώτερα θέρετρα.

Ένα ξενοδοχείο μεσαίας κατηγορίας στο San Pedro θα κοστίζει $178 ανά διανυκτέρευση, ενώ ένα ξενοδοχείο τεσσάρων ή πέντε αστέρων θα κοστίζει περίπου $300 ανά διανυκτέρευση. Μια εξοχική κατοικία/ενοικίαση κατοικίας στο San Pedro κοστίζει περίπου 229 $ ανά διανυκτέρευση, ενώ ένα οικονομικό ξενοδοχείο μπορεί να κοστίζει μόνο 67 $ ανά διανυκτέρευση.

Στο Caye Caulker, ένα κατάλυμα μεσαίας κατηγορίας θα κοστίζει περίπου 147 $ ανά διανυκτέρευση, ενώ ένα πολυτελές θέρετρο κοστίζει κατά μέσο όρο περίπου 282 $ ανά διανυκτέρευση . Μια εξοχική κατοικία/ενοικίαση κατοικίας θα κοστίζει περίπου $80 ανά διανυκτέρευση, ενώ ένα οικονομικό ξενοδοχείο θα είναι περίπου $65 ανά διανυκτέρευση.

Και στο San Ignacio, ένα ακίνητο μεσαίας κατηγορίας κοστίζει περίπου 136 $ ανά διανυκτέρευση, ενώ ένα πολυτελές κατάλυμα θα είναι περίπου 320 $ ανά διανυκτέρευση. Μια εξοχική κατοικία/ενοικίαση για διαμονή σε σπίτι μπορεί να κοστίζει 87 $ ανά διανυκτέρευση, ενώ ένα οικονομικό ξενοδοχείο μπορεί να κοστίζει 37 $ ανά διανυκτέρευση.

Στο χαμηλότερο άκρο της κλίμακας, υπάρχουν πολλοί ξενώνες για νέους στο Μπελίζ, και πολλοί είναι ανοιχτοί σε ταξιδιώτες με σακίδιο. Το κόστος αυτών είναι κατά μέσο όρο περίπου 25 $ ανά διανυκτέρευση .

Και αν είστε πραγματικά αποφασισμένοι να εξοικονομήσετε χρήματα, η φθηνότερη επιλογή μπορεί να είναι η κατασκήνωση, η οποία θα μπορούσε να είναι δωρεάν, ανάλογα με το πού θα το κάνετε, ή να κοστίσει μεταξύ 5 και 10 $ ανά διανυκτέρευση.

Κόστος πτήσης

Οι πτήσεις προς Μπελίζ θα πρέπει να κλείσουν τρεις έως επτά μήνες νωρίτερα για να έχετε τις καλύτερες τιμές. Τούτου λεχθέντος, δεν υπάρχει τεράστια διαφορά στο κόστος μεταξύ κρατήσεων για την υψηλή περίοδο και για τη χαμηλή περίοδο — είναι περίπου 18% διαφορά.

Για να σας δώσουμε έναν πρόχειρο οδηγό, οι πτήσεις μετ’ επιστροφής από τη Νέα Υόρκη προς το Μπελίζ κατά μέσο όρο περίπου 754 $  την υψηλή περίοδο (τέλη Δεκεμβρίου έως Φεβρουαρίου).

Για να εξοικονομήσετε χρήματα στα αεροπορικά εισιτήρια, δοκιμάστε να πετάξετε με United ή American Airlines και να ξαπλώσετε, να σταματήσετε ή να χρησιμοποιήσετε πτήσεις ανταπόκρισης στο Χιούστον, Ντάλας/Φορτ Γουόρθ ή Σάρλοτ της Βόρειας Καρολίνας.

Κόστος φαγητού, ποτού και δραστηριότητας

THP Creative/Shutterstock

Οι τιμές των γευμάτων στο Μπελίζ θα ποικίλλουν ανάλογα με το πού επιλέγετε να φάτε, αλλά γενικά, ο προϋπολογισμός περίπου 29 $ την ημέρα για φαγητό θα πρέπει να είναι επαρκής. Τα γεύματα σε ξενοδοχεία και θέρετρα θα κοστίζουν προφανώς περισσότερο από τα γεύματα που αγοράζονται σε ένα φτηνό εστιατόριο ή στο δρόμο.

Οι τιμές των ποτών είναι αρκετά λογικές και κοστίζουν περίπου το κόστος τους στις ΗΠΑ Θεωρητικά, το νερό της βρύσης είναι ασφαλές για κατανάλωση στο Μπελίζ (τουλάχιστον στις μεγαλύτερες πόλεις και θέρετρα), αλλά ορισμένοι ταξιδιώτες είπαν ότι η γεύση είναι λίγο χλωριωμένη.

Για αυτόν τον λόγο, μπορεί να θέλετε να επιλέξετε εμφιαλωμένο νερό ή να χρησιμοποιήσετε ένα επαναγεμιζόμενο δοχείο που μπορείτε να συμπληρώσετε στο ξενοδοχείο σας.

Δεν λείπουν οι δραστηριότητες στις οποίες μπορείτε να συμμετάσχετε στο Μπελίζ, όπως βαρκάδα, κολύμπι, σέρφινγκ, κολύμβηση με αναπνευστήρα, καταδύσεις, πεζοπορία, ράφτινγκ, φερμουάρ και εξερεύνηση στα πολλά νερά, τις σπηλιές και τα αρχαία ερείπια σε όλη τη χώρα.

Οι τουριστικοί πράκτορες μπορούν συχνά να σας δημιουργήσουν έναν οδηγό για πολλές από αυτές τις δραστηριότητες, οι οποίες μπορούν να κοστίσουν περίπου 100 $ για μια ολόκληρη μέρα. Η ανατολική ακτή της χώρας διαθέτει παραλίες με λευκή άμμο, γαλαζοπράσινα νερά, ατόλες και νησιά που είναι ως επί το πλείστον δωρεάν πρόσβαση.

ΚΟΣΤΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ

Οι επισκέπτες στο Μπελίζ μπορούν να ταξιδέψουν σε όλη τη χώρα χρησιμοποιώντας αυτοκίνητα, λεωφορεία, βάρκες, αεροπλάνα, ελικόπτερα και άλογα. Ναι, άλογα! Η ιππασία είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να δείτε τη χώρα. Μια περιήγηση με άλογο κοστίζει περίπου $100 και μπορεί να κανονιστεί μέσω διαφόρων εταιρειών.

Μπορείτε επίσης να νοικιάσετε ένα αυτοκίνητο στο Μπελίζ. το κόστος είναι περίπου ανά ημέρα . Θα χρειαστείτε διαβατήριο, έγκυρη άδεια οδήγησης ΗΠΑ και πιστωτική κάρτα για να το κάνετε. Ένα ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο μπορεί να είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να φτάσετε σε μερικές από τις πιο απομακρυσμένες τοποθεσίες των Μάγια.

Εάν νοικιάζετε αυτοκίνητο, σκεφτείτε να αγοράσετε ένα με τετρακίνηση, καθώς πολλοί από τους δρόμους της χώρας είναι είτε χωματόδρομοι είτε δεν είναι καλοσυντηρημένοι (οι περισσότεροι δεν διαθέτουν και νυχτερινό φωτισμό).

Να γνωρίζετε ότι οι οδηγοί της Μπελίζ έχουν μια περίεργη συνήθεια να μπαίνουν στη δεξιά λωρίδα για να κάνουν αριστερές στροφές. Επίσης, σημειώστε ότι δεν υπάρχουν φανάρια πουθενά στη χώρα. Αντίθετα, υπάρχουν ανωμαλίες ταχύτητας σε μεγάλες διασταυρώσεις, οπότε να είστε προσεκτικοί!

Υπάρχουν ταξί που λειτουργούν σε πολλές τοποθεσίες στο Μπελίζ. Οι σύντομες βόλτες με ταξί μπορεί να κοστίζουν από 3 έως 7 $ και η υπηρεσία ταξί από το αεροδρόμιο της πόλης Μπελίζ προς την Πόλη της Μπελίζ (περίπου 10 μίλια ταξίδι) θα κοστίσει περίπου 25 $ .

Αλλά να γνωρίζετε ότι τα ταξί δεν έχουν μετρημένες τιμές ή ακόμη και σταθερή εμφάνιση. Επομένως, θα πρέπει να διαπραγματευτείτε τον συνολικό ναύλο σας πριν μπείτε σε ταξί.

Υπάρχουν πολλές μεμονωμένες γραμμές λεωφορείων που συνδέουν μεγάλο μέρος της χώρας (καθώς και διασχίζουν τα σύνορα σε ορισμένες περιοχές του Μεξικού).

Αλλά έχετε υπόψη σας ότι, λόγω της σχετικά κακής κατάστασης των δρόμων («Πράγματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη» παρακάτω) — καθώς και του απρόβλεπτου καιρού — τα λεωφορεία μπορεί να είναι αργά και αναξιόπιστα.

Τα εισιτήρια του λεωφορείου μπορεί να κοστίζουν 5 έως 20 δολάρια, ανάλογα με τη διαδρομή. Μια καλύτερη επιλογή είναι οι αεροπορικές μεταφορές – αεροπλάνα ή ελικόπτερα – μεγάλο μέρος των οποίων είναι συγχρονισμένο με τα δρομολόγια μεγάλων διεθνών αεροπορικών εταιρειών για αποτελεσματική μεταφορά σε τοποθεσίες εντός της χώρας.

Μια πτήση εσωτερικού εντός Μπελίζ μπορεί να κοστίσει 75 $ και να διαρκέσει μόλις 15 λεπτά. Μια άλλη επιλογή – ιδιαίτερα αν πηγαίνετε σε ένα από τα νησιά ή τους υφάλους φραγμού στα ανοικτά των ακτών της χώρας – είναι να πάρετε μια βάρκα ή ένα θαλάσσιο ταξί.

Η τακτική υπηρεσία θαλάσσιου ταξί εκτελεί δρομολόγια μεταξύ της πόλης Belize, του San Pedro και του Caye Caulker. Το κόστος είναι περίπου 33 $ μονής διαδρομής .

Πράγματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη

milosk0/Shutterstock

Ενώ μεγάλο μέρος της Μπελίζ (συμπεριλαμβανομένων των εσωτερικών καταλυμάτων στη ζούγκλα της χώρας) είναι ασφαλές για επίσκεψη, ορισμένες περιοχές – ιδιαίτερα στην πόλη Μπελίζ – έχουν προβλήματα με το έγκλημα και τις συμμορίες.

Τα εγκλήματα που επηρεάζουν τους τουρίστες περιλαμβάνουν διαρρήξεις, ληστείες και πορτοφολάδες. Για να αποφύγετε το έγκλημα, σκεφτείτε να κάνετε κράτηση για περιηγήσεις με έναν αξιόπιστο ταξιδιωτικό πράκτορα που χρησιμοποιεί ιδιωτικά μέσα μεταφοράς αντί για δημόσια λεωφορεία ή ταξί.

Μείνετε σε αξιόπιστα ξενοδοχεία μακριά από πολυσύχναστα αστικά κέντρα (αλλά και μακριά από απομακρυσμένες περιοχές κοντά στα σύνορα της Γουατεμάλας και της Ονδούρας).

Χρησιμοποιήστε επαγγελματίες οδηγούς για δραστηριότητες, εκδρομές και ημερήσιες εκδρομές. Σε περίπτωση αμφιβολίας σχετικά με έναν ξεναγό ή τουριστικό πράκτορα, κάντε λίγη έρευνα στον ιστό για να μάθετε περισσότερα για αυτούς και την ιστορία, τη φήμη ή/και τις άδειές τους.

Άλλες εκτιμήσεις περιλαμβάνουν:

  • Προσπαθήστε να εξερευνήσετε τα ερείπια των Μάγια τα πρωινά, καθώς πλήθη τουριστών από κρουαζιερόπλοια κατεβαίνουν σε αυτές τις τοποθεσίες ξεκινώντας από το μεσημέρι.
  • Στοχεύστε τα πρωινά (ακόμα και πριν την ανατολή του ηλίου) για να δείτε την άγρια ​​ζωή, καθώς αυτή είναι συνήθως η καλύτερη στιγμή για να εντοπίσετε πολλά από τα ζώα.
  • Οι δρόμοι στο Μπελίζ μπορεί να είναι διαβόητα κακοσυντηρημένοι, επομένως μπορεί να χρειαστεί πολύς χρόνος για να ταξιδέψετε μικρές αποστάσεις. Για αυτά τα σύντομα ταξίδια, ένα αεροπλάνο (βλ. «Κόστος μεταφοράς» παραπάνω) μπορεί να είναι πιο γρήγορο, αν και συνήθως είναι πιο ακριβό.
  • Οι ταξιδιώτες στο Μπελίζ πρέπει να πληρώσουν 39,25 $ όταν πετούν έξω από τη χώρα. Αυτό το τέλος εξόδου συνήθως — αλλά όχι πάντα — περιλαμβάνεται στον ναύλο του αεροπλάνου σας. Επικοινωνήστε ξανά με την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας σας για να μάθετε εάν θα είστε υπεύθυνοι για αυτήν τη χρέωση.

Συχνές Ερωτήσεις

Aleksandar Todorovic/Shutterstock

Τι γλώσσα μιλούν οι άνθρωποι στο Μπελίζ;

Η επίσημη γλώσσα του Μπελίζ είναι τα αγγλικά. Ενώ οι γειτονικές χώρες και η περιοχή στο σύνολό της μιλούν κυρίως ισπανικά, θα ακούσετε και θα δείτε εξίσου αγγλικά στο Μπελίζ με ισπανικά, κρεολικά και άλλες γλώσσες λόγω του μεγάλου αριθμού τουριστών και εκπατρισμένων από μέρη όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και το Ηνωμένο Βασίλειο που επισκέπτονται και μένουν εκεί.

Τι νόμισμα χρησιμοποιείται στο Μπελίζ;

Επίσημα, το Μπελίζ χρησιμοποιεί το δολάριο Μπελίζ (BZD), το οποίο είναι συνδεδεμένο με ισοδυναμία δύο προς ένα με το δολάριο ΗΠΑ, το οποίο λαμβάνουν επίσης οι περισσότερες μεγάλες επιχειρήσεις. Οι πιστωτικές κάρτες είναι επίσης κοινώς αποδεκτές και είναι σχετικά εύκολο να βρείτε ΑΤΜ (τα οποία διανέμουν BZD).

Είναι συνηθισμένο για τους Αμερικανούς να μετακομίζουν στο Μπελίζ;

Υπολογίζεται ότι περίπου 20.000 ομογενείς ζουν στο Μπελίζ, από έναν πληθυσμό κοντά στα 450.000 άτομα. Πολλοί από αυτούς τους ομογενείς είναι Αμερικανοί συνταξιούχοι, αλλά κάποιοι εργάζονται ενεργά εξ αποστάσεως από το Μπελίζ, ενώ άλλοι διαχειρίζονται τοπικές επιχειρήσεις.

Είναι το Μπελίζ κατάλληλο για παιδιά και οικογένειες;

Ναι, το Μπελίζ είναι ως επί το πλείστον ασφαλές και φιλόξενο για παιδιά και οικογένειες. Αλλά να γνωρίζετε ότι ορισμένες από τις ξενοδοχειακές ιδιοκτησίες κάνουν τους γάμους και τα ταξίδια του μέλιτος ένα τεράστιο μέρος της επιχείρησής τους, επομένως τα άτομα που μένουν σε αυτά τα μέρη μπορεί να είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία ενήλικες. Είναι καλύτερο να επικοινωνήσετε με τη διεύθυνση του καταλύματός σας εκ των προτέρων για να δείτε πώς είναι το μείγμα επισκεπτών και ποιες δραστηριότητες υπάρχουν για τα παιδιά.

Πόσα φιλοδωρήματα πρέπει να δίνετε στο Μπελίζ;

Σε γενικές γραμμές, θα πρέπει να δίνετε φιλοδώρημα περίπου το ίδιο, ποσοστιαία, όπως θα κάνατε στις ΗΠΑ

Λοιπόν, ποιο είναι το μέσο κόστος για ένα ταξίδι στο Μπελίζ;

🛎️ Μέσο Κόστος Διαμονής$618 συνολικά
✈️ Μέσο κόστος πτήσης$591 ανά άτομο
🍽️ Φαγητό, Ποτό & Δραστηριότητες$539 ανά άτομο
🚕 Μεταφορές$143 συνολικά
💲 Συνολικό κόστος$1,981

Όπως μπορείτε να δείτε, το κόστος για ένα ταξίδι στο Μπελίζ θα ποικίλλει ανάλογα με το πότε ταξιδεύετε, το πού θα μείνετε και τι θα επιλέξετε να κάνετε. Η διαμονή σε ένα φανταχτερό θέρετρο σε ένα από τα πιο δημοφιλή νησιά σίγουρα θα σας κοστίσει περισσότερο από τη διαμονή σε ένα φτηνό ξενοδοχείο στην πόλη Μπελίζ.

Τούτου λεχθέντος, για να είστε συντηρητικοί, θα πρέπει να προϋπολογιστείτε μια τιμή περίπου 200 $ την ημέρα για ένα ταξίδι μιας εβδομάδας στο Μπελίζ. Αυτό θα περιλαμβάνει φαγητό, ποτά, δραστηριότητες και μεταφορά.

Η επιλογή να πάτε σε αυτόν τον παράδεισο της Λατινικής Αμερικής είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να γνωρίσετε την ομορφιά που έχει να προσφέρει αυτό το μέρος του κόσμου. Απολαύστε το ταξίδι σας και δημιουργήστε μερικές αναμνήσεις για μια ζωή!

Διαβάστε επίσης:Είναι ασφαλές για επίσκεψη το Μπελίζ

Πόσο κοστίζει ένα ταξίδι στο Μπαλί 

Πόσο κοστίζει ένα ταξίδι στη Νορβηγία

Πέτρος Πέτρου
Πέτρος Πέτρου

Ψηφιακός νομάς με αγάπη για ταξίδια