Είναι ασφαλές για επίσκεψη το Μπελίζ

Είναι ασφαλές για επίσκεψη το Μπελίζ το 2023;

Η χώρα της Κεντρικής Αμερικής Μπελίζ είναι ένας δημοφιλής προορισμός στην πίστα backpacker και για ανθρώπους που αγαπούν την εξερεύνηση της όμορφης φύσης.

Περίπου 370.000 άνθρωποι  επισκέφθηκαν το Μπελίζ για ολονύχτια επισκέψεις το 2022, όχι τόσοι όσοι σε γειτονικές χώρες, αλλά δείχνοντας ότι αυτή η χώρα βρίσκεται όλο και περισσότερο στο ραντάρ των ταξιδιωτών.

Το Μπελίζ βρίσκεται στην Καραϊβική Θάλασσα και οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν θαλάσσιες δραστηριότητες, όπως κολύμπι κοντά στο όμορφο νησί Ambergris Caye ή καταδύσεις στη Μεγάλη Μπλε Τρύπα, μια περιοχή που προστατεύεται από την UNESCO.

Κατευθυνθείτε προς την ενδοχώρα και μπορείτε να εξερευνήσετε την καταπράσινη τροπική ζούγκλα και να δείτε τζάγκουαρ στο Cockscomb Basin Wildlife Sanctuary. Η χώρα έχει επίσης μια ιστορική ιστορία, και μπορείτε να δείτε μερικά παρθένα ερείπια των Μάγια σε τοποθεσίες όπως το Altun Ha.

Υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα να κάνετε στο Μπελίζ, δεν είναι περίεργο που γίνεται όλο και πιο δημοφιλές στους ταξιδιώτες. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι διστάζουν πριν ταξιδέψουν σε ένα μέρος που δεν γνωρίζουν καλά, καθώς δεν γνωρίζουν τους πιθανούς κινδύνους μιας επίσκεψης.

Αλλά μην ανησυχείτε – αυτός ο ταξιδιωτικός οδηγός θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε. Συνεχίστε να διαβάζετε για λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τυχόν προκλήσεις που ενδέχεται να αντιμετωπίσετε για την ασφάλειά σας στο Μπελίζ. Αφήστε μας να είμαστε ο οδηγός σας!

 

Είναι ασφαλές για επίσκεψη το Μπελίζ το 2023;

Το Μπελίζ είναι ένας προορισμός όπου πρέπει να λάβετε ορισμένες προφυλάξεις για να παραμείνετε ασφαλείς, καθώς το ποσοστό εγκληματικότητας είναι πολύ υψηλό. Οι τουρίστες έχουν πληγεί από βίαια εγκλήματα στο παρελθόν.

Ωστόσο, τα περισσότερα περιστατικά εγκληματικότητας συμβαίνουν σε περιοχές όπου υπάρχουν συμμορίες, επομένως, εφόσον γνωρίζετε ποια μέρη της χώρας να αποφύγετε, θα πρέπει να είστε σε θέση να παραμείνετε ασφαλείς.

Οι περισσότερες κυβερνήσεις είναι προσεκτικές στο να επιτρέπουν στους πολίτες τους να ταξιδεύουν στο Μπελίζ. Αυτό συμβαίνει επειδή οι κυβερνήσεις φέρουν κάποια ευθύνη εάν οι πολίτες τους τραυματιστούν ή τραυματιστούν με άλλο τρόπο ενώ βρίσκονται στο εξωτερικό.

Για να βοηθήσουν σε αυτό, πολλές κυβερνήσεις παρέχουν λεπτομερείς ταξιδιωτικές πληροφορίες σχετικά με το ταξίδι σε νέα μέρη και αυτές οι συμβουλές είναι ένα καλό μέρος για να ξεκινήσετε την έρευνα για την ασφάλεια των διακοπών σας.

Για το Μπελίζ, οι περισσότερες κυβερνήσεις συμβουλεύουν να επιδεικνύουν μεγαλύτερη προσοχή.

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία Επιπέδου 2 για τη χώρα. Στην ταξιδιωτική του συμβουλή, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ συμβουλεύει επίσης τους ταξιδιώτες να αποφεύγουν τα μη απαραίτητα ταξίδια σε ορισμένες περιοχές της χώρας.

Αυτή η προειδοποίηση επαναλαμβάνεται και από άλλες χώρες. Η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας  συμβουλεύει επίσης να είστε προσεκτικοί εάν είστε πολίτης της Νέας Ζηλανδίας που επισκέπτεστε το Μπελίζ.

Τα κοινά προβλήματα για τα οποία προειδοποιούν οι χώρες στις ταξιδιωτικές τους συμβουλές για το Μπελίζ περιλαμβάνουν:

  • Μικροκλοπή
  • Ληστεία
  • Ληστείες
  • Προσβολή
  • Βία συμμοριών

Παρόλο που τα περισσότερα βίαια εγκλήματα επηρεάζουν κυρίως τους ντόπιους, οι τουρίστες έχουν παγιδευτεί στο παρελθόν στα διασταυρούμενα πυρά, επομένως είναι καλή ιδέα να είστε προσεκτικοί. Εκτός από το έγκλημα, θα πρέπει να είστε σε εγρήγορση για τον κίνδυνο φυσικών καταστροφών όταν επισκέπτεστε.

Όπως συμβαίνει με πολλές άλλες χώρες στην Καραϊβική Θάλασσα, η Μπελίζ έχει αυξημένο κίνδυνο τυφώνων.

Σύμφωνα με προειδοποίηση της αμερικανικής πρεσβείας , το Μπελίζ αντιμετωπίζει συχνούς τυφώνες που συχνά προκαλούν εκτεταμένες ζημιές. Οι τυφώνες χτυπούν συχνά δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς όπως το Ambergris Caye ή το Caye Caulker.

Η εποχή των τυφώνων στο Μπελίζ διαρκεί από τον Ιούνιο έως τον Νοέμβριο, με κορύφωση τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. Αποφύγετε να ταξιδέψετε στο Μπελίζ κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Εάν ταξιδεύετε κατά τη διάρκεια της εποχής των τυφώνων, ελέγξτε τις τοπικές ειδοποιήσεις καιρού και μείνετε σε επαφή με την πρεσβεία σας.

Όταν η κυβέρνηση ή η πρεσβεία εκδώσει προειδοποίηση για τυφώνα, αφήστε αμέσως τις παράκτιες περιοχές και μην περιμένετε να αναπτυχθεί καταιγίδα.

Έγκλημα στο Μπελίζ

Το Μπελίζ έχει αυξημένο ποσοστό εγκληματικότητας, αν και δεν είναι τόσο κακό όσο σε ορισμένες άλλες χώρες της Κεντρικής Αμερικής. Το υψηλό ποσοστό εγκληματικότητας είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο πολλές κυβερνήσεις συμβουλεύουν τους πολίτες τους να είναι πιο προσεκτικοί όταν επισκέπτονται τη χώρα.

Μια ματιά στο ποσοστό ανθρωποκτονιών και μόνο σας δίνει μια ματιά στο πόσο εκτεταμένο είναι το πρόβλημα της εγκληματικότητας στο Μπελίζ.

Σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, το ποσοστό ανθρωποκτονιών είναι 31 περιστατικά ανά 100.000 άτομα , που είναι ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανθρωποκτονιών στον κόσμο. Σε ορισμένες περιοχές της χώρας, το ποσοστό ανθρωποκτονιών είναι ακόμη χειρότερο.

Η πόλη Μπελίζ, η μεγαλύτερη πόλη και πρώην πρωτεύουσα, έχει ποσοστό ανθρωποκτονιών 105,1 ανά 100.000 άτομα . Αυτό την καθιστά την πόλη με το τέταρτο υψηλότερο ποσοστό ανθρωποκτονιών στον κόσμο.

Τα στατιστικά στοιχεία εγκλήματος για την πόλη Μπελίζ ανεβάζουν τα στατιστικά στοιχεία εγκληματικότητας σε ολόκληρη τη χώρα. Παρόλο που το βίαιο έγκλημα συγκεντρώνει τους τίτλους των εφημερίδων, οι περισσότεροι άνθρωποι που βιώνουν ένα έγκλημα στο Μπελίζ βιώνουν ένα έγκλημα ιδιοκτησίας.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από το Παρατηρητήριο Εγκλήματος του Μπελίζ , οι διαρρήξεις είναι τα πιο κοινά εγκλήματα στο Μπελίζ, που αποτελούν περίπου το 54% των εγκλημάτων που διαπράττονται στη χώρα. Το επόμενο πιο συχνό έγκλημα είναι η ληστεία, που αποτελεί το 17,7% των συνολικών εγκλημάτων που διαπράχθηκαν.

Σύμφωνα με επίσημες στατιστικές εγκληματικότητας του Μπελίζ, η κλοπή αποτελεί ένα μικρό κλάσμα εγκληματικότητας. Ωστόσο, το πραγματικό ποσοστό μικροκλοπών είναι πιθανώς πολύ υψηλότερο.

Σύμφωνα με το Numbeo , το οποίο συλλέγει απαντήσεις από ντόπιους και ομογενείς στο Μπελίζ, οι άνθρωποι αναφέρουν μια μέτρια ανησυχία για κλοπή. Ο λόγος είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν αναφέρουν περιστατικά μικροκλοπών στις αρχές επειδή δεν εμπιστεύονται την αστυνομία για τη διαλεύκανση του εγκλήματος.

Υπάρχουν μερικοί λόγοι για τους οποίους το ποσοστό εγκληματικότητας στο Μπελίζ είναι τόσο υψηλό. Το ένα είναι το υψηλό ποσοστό κατάχρησης ναρκωτικών και εμπορίου ναρκωτικών.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που συνδέονται παραπάνω από το Παρατηρητήριο Εγκλήματος του Μπελίζ, οι αρχές πραγματοποιούν χιλιάδες συλλήψεις που σχετίζονται με ναρκωτικά κάθε μήνα. Η κοκαΐνη είναι το πιο κοινό ναρκωτικό κατάχρησης και διακίνησης.

Ένας άλλος παράγοντας που αυξάνει το ποσοστό εγκληματικότητας στο Μπελίζ είναι το υψηλό ποσοστό οργανωμένου εγκλήματος. Σύμφωνα με τον δείκτη οργανωμένου εγκλήματος , το Μπελίζ είναι σημείο διέλευσης όπλων, ηρωίνης και κοκαΐνης που διακινούνται από διεθνή καρτέλ μεταξύ διαφόρων χωρών της Κεντρικής Αμερικής και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι τοπικές συμμορίες είναι οι κύριοι οδηγοί του βίαιου εγκλήματος. Ο Δείκτης Οργανωμένου Εγκλήματος αναφέρει έρευνα ότι η Μπελίζ έχει τουλάχιστον 40 συμμορίες δρόμων, αν και οκτώ είναι οι πιο ισχυρές.

Οι συμμορίες, οι περισσότερες από τις οποίες είναι συγκεντρωμένες στην πόλη της Μπελίζ, είναι τόσο ισχυρές που ελέγχουν ολόκληρα μέρη της πόλης που η αστυνομία φοβάται να μπει μέσα. Εάν η Μπελίζ έχει τόσο υψηλό ποσοστό εγκληματικότητας, τότε γιατί οι άνθρωποι μπαίνουν στον κόπο να επισκέπτονται ούτως ή άλλως;

Ο λόγος είναι ότι τα πιο βίαια εγκλήματα στο Μπελίζ σπάνια επηρεάζουν τους τουρίστες. Δεδομένου ότι τα περισσότερα βίαια εγκλήματα διαπράττονται από συμμορίες, αρκεί να αποφεύγετε την περιοχή των συμμοριών ή οποιαδήποτε δραστηριότητα που μπορεί να σας προσγειώσει στο ραντάρ τους, θα πρέπει να είστε εντάξει.

Τα τελευταία χρόνια, η κυβέρνηση του Μπελίζ έχει επίσης επενδύσει πολλούς πόρους για να κάνει τη χώρα πιο ασφαλή.

Για παράδειγμα, η αμυντική δύναμη της Μπελίζ  έχει αυξήσει τις περιπολίες κοντά στα ερείπια των Μάγια κοντά στα σύνορα της Γουατεμάλας, μειώνοντας το ποσοστό των ληστειών που συμβαίνουν εκεί.

Ενοπλη ληστεία

Το έγκλημα που είναι πιθανώς πιο ανησυχητικό για τους επισκέπτες που σχεδιάζουν ένα ταξίδι στο Μπελίζ είναι η ένοπλη ληστεία. Κανείς δεν θέλει να καταλήξει να αντιμετωπίσει το λάθος άκρο ενός όπλου, ειδικά τόσο μακριά από το σπίτι.

Η αυστραλιανή κυβέρνηση προειδοποιεί τους πολίτες της για τον κίνδυνο βίαιων εγκλημάτων στο Μπελίζ, ιδίως ένοπλων ληστειών και κλοπών.

Αυτά τα περιστατικά μπορούν να συμβούν οπουδήποτε στη χώρα, συμπεριλαμβανομένων δημοφιλών τουριστικών τοποθεσιών όπως το Caye Caulker και τα ερείπια των Μάγια του Caracol. Ωστόσο, είναι πιο κοινά στην πόλη του Μπελίζ και σε μερικές άλλες πόλεις.

Ο καλύτερος τρόπος για να προστατευτείτε από ένοπλη ληστεία είναι να ταξιδεύετε με μια ομάδα όποτε είναι δυνατόν. Οι μεμονωμένοι ταξιδιώτες γίνονται συχνά στόχος εγκλημάτων, καθώς είναι πιο εύκολο να απομονωθούν.

Αν έρχεστε στο Μπελίζ μόνοι σας, προσπαθήστε να κάνετε φίλους στον ξενώνα στον οποίο μένετε. Για να ταξιδέψετε σε πιο απομακρυσμένες περιοχές, όπως τα ερείπια των Μάγια κοντά στα σύνορα με τη Γουατεμάλα, κάντε κράτηση για μια ξενάγηση με μια αξιόπιστη ταξιδιωτική εταιρεία αντί να επιχειρήσετε το ταξίδι μόνοι σας.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου προσφέρει επίσης συμβουλές για τον τρόπο πρόληψης ένοπλων ληστειών. Τα περιστατικά ληστείας αυξάνονται τη νύχτα, γι’ αυτό προσπαθήστε να κάνετε το μεγαλύτερο μέρος των ταξιδιών σας κατά τη διάρκεια της ημέρας και να μείνετε στο κατάλυμά σας μετά το σκοτάδι.

Αποφύγετε ενέργειες που μπορεί να σας κάνουν στόχο, όπως να μεταφέρετε πολλά μετρητά ή να αναβοσβήσετε τα τιμαλφή σας. Εάν σας ληστέψουν, παραδώστε τα τιμαλφή σας και εστιάστε στο να φύγετε με ασφάλεια.

Προσπαθήστε να μην βάζετε όλα τα μετρητά σας σε ένα μέρος, ώστε να έχετε τουλάχιστον αρκετά για να φτάσετε στο σπίτι, ακόμα κι αν σας ληστέψουν. Μην αντεπιτίθεται γιατί αυτό σας θέτει σε κίνδυνο.

Μικροκλοπή

Η ένοπλη ληστεία μπορεί να είναι το πιο τρομακτικό έγκλημα, αλλά στατιστικά, το πιο πιθανό είναι να πέσετε θύμα μικροκλοπής στο Μπελίζ. Η καναδική κυβέρνηση προειδοποιεί για την επικράτηση των πορτοφολάδων και της αρπαγής τσαντών στο Μπελίζ.

Το να ταξιδεύετε με μια ομάδα ελαχιστοποιεί ελαφρώς τον κίνδυνο αυτού του εγκλήματος, καθώς οι πορτοφολάδες συχνά στοχεύουν άτομα που ταξιδεύουν μόνοι. Οι βασικές προφυλάξεις μπορούν να σας βοηθήσουν να περιορίσετε τις πιθανότητές σας για πορτοφολάδες.

Βεβαιωθείτε ότι όλα τα τιμαλφή είναι ασφαλή ανά πάσα στιγμή. Κρατήστε τα σε μια μπροστινή τσέπη ή με φερμουάρ, χιαστί τσάντα αντί για μια χαλαρή τσάντα που είναι εύκολα προσβάσιμη. Μην αφήνετε ποτέ τα τιμαλφή χωρίς επίβλεψη, ειδικά όχι στην παραλία.

Αποφύγετε να τραβήξετε την προσοχή στον εαυτό σας με τρόπο που μπορεί να προσελκύσει την προσοχή των πορτοφολάδων. Μην αναβοσβήνεις τα τιμαλφή σου και μην κάνεις με άλλο τρόπο επίδειξη της σχετικής σου ευμάρειας.

Αποφυγή κακών περιοχών

Στο Μπελίζ, η αποφυγή επικίνδυνων περιοχών είναι το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να κρατήσετε τον εαυτό σας ασφαλή. Εάν επισκέπτεστε την πόλη της Μπελίζ, αποφύγετε το νότιο τμήμα.

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ συνιστά να αποφεύγονται τα μη απαραίτητα ταξίδια στην πόλη της Μπελίζ νότια του καναλιού Haulover Creek, καθώς αυτές οι γειτονιές είναι γεμάτες συμμορίες. Να είστε προσεκτικοί γύρω από τα σύνορα της Γουατεμάλας και της Ονδούρας.

Όχι μόνο οι συμμορίες εκμεταλλεύονται αυτές τις απομακρυσμένες, δασικές περιοχές, αλλά η Μπελίζ έχει συνεχείς εδαφικές διαμάχες με τους γείτονές της. Ταξιδεύετε μόνο με ομάδα, χρησιμοποιήστε εξουσιοδοτημένα σημεία διέλευσης των συνόρων και αποφύγετε τις νυχτερινές επισκέψεις.

Πράγματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη

Ακολουθούν μερικές πρόσθετες συμβουλές ασφάλειας για το Μπελίζ:

  • Μην πάρετε κανένα φάρμακο. Τα ναρκωτικά είναι εξαιρετικά παράνομα στο Μπελίζ και οι κυρώσεις είναι αυστηρές. Επιπλέον, η αγορά ναρκωτικών υποστηρίζει τα καρτέλ που βλάπτουν τη χώρα και σας βάζει στο ραντάρ τους.
  • Οι γυναίκες ταξιδιώτες πρέπει να λαμβάνουν επιπλέον προφυλάξεις. Σεξουαλική παρενόχληση και ακόμη και επίθεση συμβαίνουν στο Μπελίζ. Μην περπατάτε μόνοι σας τη νύχτα. Εάν δεχθείτε επίθεση, αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια.
  • Να είστε προσεκτικοί όταν παίρνετε ταξί. Πάρτε μόνο εξουσιοδοτημένα ταξί, τα οποία μπορείτε να αναγνωρίσετε από τις πράσινες πινακίδες κυκλοφορίας τους. Τουρίστες έχουν ληστέψει στο ταξί στο παρελθόν.
  • Να είστε προσεκτικοί στη φύση. Όταν κολυμπάτε, να είστε προσεκτικοί με τα κοράλλια και τα θαλάσσια πλάσματα που τσιμπούν και να κάνετε κράτηση για θαλάσσιες δραστηριότητες μόνο με αξιόπιστες εκδρομές. Ποτέ μην εξερευνήσετε τη ζούγκλα χωρίς οδηγό, καθώς το να χαθείτε είναι εύκολο και μόνο ένας οδηγός μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε τι να κάνετε αν συναντήσετε επικίνδυνα πλάσματα.

Συχνές Ερωτήσεις

Ακολουθούν μερικές επιπλέον ερωτήσεις που μπορεί να θέλετε να απαντηθούν σχετικά με το Μπελίζ:

Είναι ασφαλείς οι τουρίστες στο Μπελίζ;

Οι τουρίστες στο Μπελίζ είναι συχνά πιο ασφαλείς από τους ντόπιους, επειδή έχουν την επιλογή να αποφύγουν τις κακές περιοχές και υπάρχει μια καθορισμένη τουριστική αστυνομία για την προστασία των ξένων. Ωστόσο, θα πρέπει να λαμβάνετε προφυλάξεις για την πρόληψη του εγκλήματος.

Είναι το Μπελίζ ασφαλές για τις τουρίστες;

Οι γυναίκες ταξιδιώτες στο Μπελίζ πρέπει να λαμβάνουν πρόσθετες προφυλάξεις που δεν το κάνουν οι άντρες συνάδελφοί τους. Ωστόσο, αν παραμένετε σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς και πηγαίνετε με μια ομάδα ή συναντηθείτε με άλλους ταξιδιώτες ενώ βρίσκεστε εκεί, θα πρέπει να περάσετε καλά. Το Μπελίζ είναι πιο ασφαλές για τις γυναίκες από πολλές άλλες γειτονικές χώρες.

Είναι το Μπελίζ πολύ τουριστικό;

Το Μπελίζ δεν είναι καθόλου τουριστικό! Είναι ακόμα ένας ανερχόμενος προορισμός, ώστε να μπορείτε να εξερευνήσετε τον προορισμό αυθεντικά.

Ποιο είναι το πιο ασφαλές μέρος του Μπελίζ για τους τουρίστες;

Η ακτή της Καραϊβικής (εκτός της εποχής των τυφώνων) είναι το ασφαλέστερο μέρος της Μπελίζ για τους τουρίστες. Μείνετε σε μέρη όπως η Placencia, το San Pedro και το Caye Caulker και θα συναντήσετε πολλούς συνταξιδιώτες και όχι πολύ έγκλημα.

Είναι ασφαλές το Μπελίζ τη νύχτα;

Δυστυχώς, η Μπελίζ δεν είναι ασφαλής τη νύχτα. Προσπαθήστε να κάνετε το μεγαλύτερο μέρος της εξερεύνησής σας κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Λοιπόν, πρέπει να ταξιδέψετε στο Μπελίζ;

Το Μπελίζ είναι μια χώρα που μπορεί να είναι προκλητική για όσους ταξιδεύουν για πρώτη φορά. Πρέπει να λάβετε κάποιες προφυλάξεις για να κρατήσετε τον εαυτό σας ασφαλή.

Ωστόσο, αρκεί να αποφεύγετε επικίνδυνες περιοχές και να χρησιμοποιείτε βασικά street smarts, θα πρέπει να περάσετε υπέροχα στη χώρα. Τι περιμένετε λοιπόν — κλείστε το ταξίδι σας σε αυτόν τον τροπικό παράδεισο σήμερα!

Ετοιμάζεστε για ταξίδι; Δείτε αυτά τα χρήσιμα!!

αεροπορικα εισητηρια

Και κατάλυμα μέσο booking.com

Μην ξεχνάτε την ταξιδιωτική σας ασφάλιση!

Ενοικίαση αυτοκίνητου με την Economybookings.com

Πέτρος Πέτρου
Πέτρος Πέτρου

Ψηφιακός νομάς με αγάπη για ταξίδια