22 τουριστικά αξιοθέατα στην Κωνσταντινούπολη

Περιεχόμενα

Πολυπόθητη από τις αυτοκρατορίες ανά τους αιώνες, που εκτείνεται τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ασία, η Κωνσταντινούπολη είναι μια από τις μεγαλύτερες μητροπόλεις του κόσμου.

Ιδρύθηκε γύρω στο 1000 π.Χ., η αποικία του Βυζαντίου εξελίχθηκε στη μεγάλη πρωτεύουσα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας την Κωνσταντινούπολη και μετά την κατάκτηση της πόλης από τους Οθωμανούς, διατήρησε την ένδοξη θέση της ως την καρδιά της αυτοκρατορίας τους.

Η πόλη (επίσημα μετονομάστηκε Κωνσταντινούπολη μετά την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας) είναι διάσπαρτη με ένδοξα απομεινάρια της μακράς και ένδοξης ιστορίας της και τα τουριστικά αξιοθέατα εδώ θα εντυπωσιάσουν ακόμη και τον πιο κουρασμένο από μνημεία επισκέπτη.

Εκτός από τα τέσσερα μεγάλα (η Αγία Σοφία Τζαμί, το Παλάτι Τοπ Καπί, το Μπλε Τζαμί και το Μεγάλο Παζάρι), αφήνουν αρκετό χρόνο για να εξερευνήσετε τα άλλα αξιοθέατα.

Αν και πολλά από τα πιο δημοφιλή και καλύτερα μέρη για επίσκεψη βρίσκονται μέσα ή κοντά στην παλιά συνοικία της πόλης του Σουλταναχμέτ, υπάρχει μια εκθαμβωτική σειρά από άλλα πράγματα που μπορείτε να κάνετε σε όλο το πιο μακρινό σημείο της πόλης.

Προγραμματίστε το ταξίδι σας με τη λίστα μας με τα κορυφαία αξιοθέατα και πράγματα που μπορείτε να κάνετε στην Κωνσταντινούπολη.

Πού να μείνετε στην Κωνσταντινούπολη

1. Θαυμάστε το τζαμί της Αγίας Σοφίας (Aya Sofya).

Λέγεται ότι όταν ο Βυζαντινός Αυτοκράτορας Ιουστινιανός μπήκε για πρώτη φορά στην τελειωμένη εκκλησία του το 536 Κ.Χ., φώναξε ” Δόξα στον Θεό που κρίθηκα άξιος για ένα τέτοιο έργο. Ω Σολομών, σε ξεπέρασα! ”

Η Αγία Σοφία (Aya Sofya στα Τουρκικά) ήταν η επίμονη δήλωση του αυτοκράτορα στον κόσμο για τον πλούτο και την τεχνική ικανότητα της αυτοκρατορίας του.

Η παράδοση υποστήριζε ότι η περιοχή γύρω από τον θρόνο του αυτοκράτορα μέσα στην εκκλησία ήταν το επίσημο κέντρο του κόσμου.

Με τη μετατροπή της σε τζαμί, μετά την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανικούς στρατούς, την περαιτέρω μετατροπή της σε μουσείο τον 20ο αιώνα και την εκ νέου μετατροπή της σε τζαμί το 2020, η Αγία Σοφία παρέμεινε ένα από τα πιο αγαπημένα ορόσημα της Κωνσταντινούπολης.

Διεύθυνση: Aya Sofya Meydanı, Sultanahmet

Επίσημος ιστότοπος: https://muze.gen.tr/muze-detay/ayasofya

Κάρτα Revolut: Η καλύτερη λύση για τους ταξιδιώτες!Αποκτήστε την δωρεάν & κάντε συναλλαγές χωρίς προμήθειες! Κάντε εγγραφή εδώ

2. Εξερευνήστε το παλάτι Τοπ Καπί (Topkapı Sarayı)

Κατασκευάστηκε για πρώτη φορά από τον Μεχμέτ τον Πορθητή τον 15ο αιώνα, αυτό το ένδοξο παλάτι δίπλα στο Βόσπορο ήταν το μέρος όπου ζούσαν και κυβέρνησαν οι σουλτάνοι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Το απέραντο συγκρότημα είναι μια εκθαμβωτική επίδειξη ισλαμικής τέχνης, με πολυτελείς αυλές επενδεδυμένες με περίπλοκα ζωγραφισμένα στο χέρι πλακάκια, που συνδέουν έναν λόφο από πολυτελώς διακοσμημένα δωμάτια, όλα οριοθετημένα από επάλξεις και πύργους.

Από τα πολλά αξιοθέατα εδώ, τα πιο δημοφιλή είναι το συγκρότημα του Χαρέμιου (όπου περνούσαν τις μέρες τους οι πολλές παλλακίδες και τα παιδιά του σουλτάνου). Η Δεύτερη Αυλή , όπου μπορείτε να περπατήσετε μέσα από τις απέραντες κουζίνες του παλατιού και να σταθείτε με δέος στο εκθαμβωτικό εσωτερικό της Αίθουσας του Αυτοκρατορικού Συμβουλίου. και την Τρίτη Αυλή, που περιείχε τα ιδιωτικά δωμάτια του σουλτάνου.

Η Τρίτη Αυλή εμφανίζει επίσης μια εντυπωσιακή συλλογή λειψάνων του Προφήτη Μωάμεθ στο Sacred Safekeeping Room και είναι το σπίτι του Imperial Treasury, όπου σας καλωσορίζουν με μια κρύπτη από λαμπερά χρυσά αντικείμενα και πολύτιμα πετράδια που θα κάνουν τα μάτια σας να βουρκώνουν.

Για να δείτε πλήρως το παλάτι Τοπ Καπί, θα χρειαστείτε τουλάχιστον μισή μέρα.

Διεύθυνση: Babihümayun Caddesi, πάρκο Gülhane

Επίσημος ιστότοπος: https://muze.gen.tr/muze-detay/topkapi

Το TicketsWe υποστηρίζεται από αναγνώστες και μπορεί να κερδίσει προμήθεια από αγορές που πραγματοποιούνται μέσω συνδέσμων σε αυτό το άρθρο (χωρίς δικιά σας επιβάρυνση)`

3. Επισκεφθείτε το Μπλε Τζαμί (Σουλτάνος ​​Αχμέτ Τζαμί)

Το μεγαλειώδες αρχιτεκτονικό δώρο του σουλτάνου Αχμέτ Α στην πρωτεύουσά του ήταν αυτό το όμορφο τζαμί, που σήμερα είναι κοινώς γνωστό ως Μπλε Τζαμί.

Χτισμένο μεταξύ 1609 και 1616, το τζαμί προκάλεσε σάλο σε όλο τον μουσουλμανικό κόσμο όταν τελείωσε, καθώς είχε έξι μιναρέδες (όσο και το Μεγάλο Τζαμί της Μέκκας). Ένας έβδομος μιναρές δόθηκε τελικά στη Μέκκα για να σταματήσει τη διαφωνία.

Το τζαμί πήρε το παρατσούκλι του από την εσωτερική του διακόσμηση με δεκάδες χιλιάδες πλακάκια Iznik.

Το όλο χωρικό και χρωματικό αποτέλεσμα του εσωτερικού καθιστά το τζαμί ένα από τα καλύτερα επιτεύγματα της οθωμανικής αρχιτεκτονικής.

Μια μεγάλη χαρά περιήγησης στα αξιοθέατα ενός ταξιδιού στην Κωνσταντινούπολη περιπλανιέται ανάμεσα στους κήπους που βρίσκονται ανάμεσα στο Μπλε Τζαμί και την Αγία Σοφία για να ζήσουν τους τρούλους μονομαχίας τους με δίδυμη δόξα.

Ελάτε το σούρουπο για επιπλέον ατμόσφαιρα, καθώς ηχεί το κάλεσμα για προσευχή.

Ακριβώς πίσω από το Μπλε Τζαμί βρίσκεται το Arasta Bazaar. ένα εξαιρετικό μέρος για μια στάση για ψώνια καθώς τα καταστήματα χειροτεχνίας εδώ πωλούν αναμνηστικά υψηλής ποιότητας.

Ακόμα κι αν δεν σας ενδιαφέρει μια περιήγηση, κατευθυνθείτε εδώ για να δείτε το Μουσείο Ψηφιδωτού του Μεγάλου Παλατιού, το οποίο είναι κρυμμένο ανάμεσα στο Arasta Bazaar και το τζαμί.

Αυτό το μικρό μουσείο παρουσιάζει το τεμάχιο μωσαϊκού πεζοδρομίου 250 τετραγωνικών μέτρων που ανακαλύφθηκε εδώ τη δεκαετία του 1950. Εξαιρετικοί πίνακες πληροφοριών εξηγούν την ανάκτηση και την επακόλουθη διάσωση του μωσαϊκού δαπέδου.

Ασφάλεια ταξιδιού έχετε? Έναν όχι Κλικ εδω

4. Κατευθυνθείτε υπόγεια στη Βασιλική Στέρνα (Yerebatan Sarnıçı)

Το Basilica Cistern είναι ένα από τα πιο εκπληκτικά τουριστικά αξιοθέατα της Κωνσταντινούπολης.

Αυτή η τεράστια, σαν ανάκτορο υπόγεια αίθουσα, που υποστηρίζεται από 336 κολώνες σε 12 σειρές, αποθήκευε κάποτε την αυτοκρατορική παροχή νερού για τους Βυζαντινούς αυτοκράτορες.

Το έργο ξεκίνησε από τον Μέγα Κωνσταντίνο αλλά ολοκληρώθηκε από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό τον 6ο αιώνα.

Πολλές από τις στήλες που χρησιμοποιήθηκαν στην κατασκευή ανακυκλώθηκαν από προηγούμενες κλασικές κατασκευές και διαθέτουν διακοσμητικά σκαλίσματα.

Οι πιο γνωστές από αυτές είναι οι βάσεις των κιόνων γνωστές ως πέτρες της Μέδουσας στη βορειοδυτική γωνία με τα σκαλίσματα στο κεφάλι της Μέδουσας.

Μια επίσκεψη εδώ είναι πολύ ατμοσφαιρική με τις κολώνες όμορφα φωτισμένες και την απαλή, σταθερή ροή νερού γύρω σας.

Διεύθυνση: Yerebatan Caddesi, Sultanahmet

Επίσημος ιστότοπος: https://www.yerebatan.com/en

5. Κάντε μια βόλτα στον Ιππόδρομο

Ο αρχαίος Ιππόδρομος ξεκίνησε από τον Σεπτίμιο Σεβήρο το 203 Κ.Χ. και ολοκληρώθηκε από τον Μέγα Κωνσταντίνο το 330 Κ.Χ.

Αυτό ήταν το κέντρο της βυζαντινής δημόσιας ζωής και το σκηνικό λαμπρών αγώνων και αρματοδρομιών αλλά και φατριακών συγκρούσεων.

Σήμερα, δεν έχει απομείνει πολλά από τον Ιππόδρομο για να δείτε, εκτός από ένα μικρό τμήμα των τοίχων της γκαλερί στη νότια πλευρά, αλλά το At Meydanı (πάρκο), που βρίσκεται τώρα στην τοποθεσία, φιλοξενεί μια ποικιλία μνημείων.

Στη βορειοδυτική πλευρά υπάρχει ένα σιντριβάνι, που δόθηκε στον Οθωμανό σουλτάνο από τον Γερμανό Αυτοκράτορα Γουλιέλμο Β’ το 1898.

Στη συνέχεια, με κατεύθυνση νοτιοδυτικά υπάρχουν τρία αρχαία μνημεία: ένας αιγυπτιακός οβελίσκος ύψους 20 μέτρων (από την Ηλιούπολη). η Στήλη του Φιδιού που έφερε εδώ από τους Δελφούς ο Κωνσταντίνος. και έναν πέτρινο οβελίσκο που αρχικά ήταν ντυμένος με μπρούτζο επιχρυσωμένο έως ότου κλάπηκαν από τους στρατιώτες της 4ης Σταυροφορίας το 1204.

6. Δείτε τη Συλλογή στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κωνσταντινούπολης

Απλώς ένα άλμα, παραλείψτε και πηδήξτε μακριά από το παλάτι Τοπ Καπί, και εύκολα επισκέψιμο στη συνέχεια, αυτό το σημαντικό μουσειακό συγκρότημα συγκεντρώνει μια σειρά από αντικείμενα τόσο από την Τουρκία όσο και από ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, τα οποία σαρώνουν το τεράστιο εύρος της ιστορίας αυτής της περιοχής.

Υπάρχουν τρεις ξεχωριστές ενότητες στο μουσειακό συγκρότημα, καθένα από τα οποία αξίζει μια επίσκεψη.

Το Μουσείο της Αρχαίας Ανατολής παρουσιάζει μια συλλογή που επικεντρώνεται στην προ-ισλαμική τέχνη και κληρονομιά της Μέσης Ανατολής.

Το κύριο Αρχαιολογικό Μουσείο φιλοξενεί αγάλματα και τάφους, συμπεριλαμβανομένων των διάσημων σαρκοφάγων από τη Σιδώνα του Λιβάνου που ανακαλύφθηκαν από τον Οθωμανό αρχιτέκτονα Osman Hamdi Bey. Επίσης, εδώ, θα βρείτε την εκθεσιακή αίθουσα Istanbul through the Ages, η οποία σας βοηθά να οπτικοποιήσετε την τεράστια και επική ιστορία της πόλης.

Το τρίτο κτίριο του μουσείου είναι το Tiled Pavilion, που χτίστηκε από τον Μεχμέτ τον Πορθητή, το οποίο στεγάζει ένα ευρύ φάσμα κεραμικής τέχνης.

Διεύθυνση: Osman Hamdi Bey Yokusu Sokak, πάρκο Gülhane

Επίσημος ιστότοπος: https://muze.gen.tr/muze-detay/arkeoloji

Κάντε κράτηση για τα πιο φθηνά αεροπορικά εισητήρια μόνο στο ticketswe

7. Ψωνίστε στο Μεγάλο Παζάρι (Kapali Çarşı)

Για πολλούς επισκέπτες, η περιήγηση στα αξιοθέατα της Κωνσταντινούπολης είναι τόσο ψώνια όσο και μουσεία και μνημειακά αξιοθέατα, και το Μεγάλο Παζάρι είναι όπου έρχονται όλοι.

Αυτή η τεράστια σκεπαστή αγορά είναι βασικά το πρώτο εμπορικό κέντρο στον κόσμο, που καταλαμβάνει μια ολόκληρη συνοικία της πόλης, που περιβάλλεται από χοντρούς τοίχους, μεταξύ του Τζαμί Nuruosmanıye και του Τζαμί Beyazıt.

Το τζαμί Beyazıt (χτισμένο το 1498-1505) καταλαμβάνει το ίδιο το χώρο της Αγοράς του Θεοδοσίου Α’ και έχει αρχιτεκτονική εμπνευσμένη από την Αγία Σοφία.

Η είσοδος στο παζάρι γίνεται μέσω μιας από τις 11 πύλες από όπου ένας λαβύρινθος από θολωτές οροφές, παραγεμισμένες από καταστήματα και πάγκους που πωλούν κάθε τουρκικό σουβενίρ και χειροτεχνία που μπορείτε να φανταστείτε, καλύπτει την περιοχή.

Οι διάφορες συναλλαγές εξακολουθούν να είναι κυρίως διαχωρισμένες σε συγκεκριμένες ενότητες, γεγονός που διευκολύνει την περιήγηση.

Κοντά στην είσοδο Divanyolu Caddesi του παζαριού βρίσκεται η Καμένη Στήλη. Αυτό το κολόβωμα (ύψους ακόμη 40 μέτρων) από πορφυρίτης στήλης το έστησε ο Μέγας Κωνσταντίνος στο φόρουμ του. Μέχρι το 1105 έφερε ένα χάλκινο άγαλμα του Κωνσταντίνου.

Διεύθυνση: Divanyolu Caddesi

8. Θαυμάστε την Αρχιτεκτονική του Τζαμιού Süleymaniye

Καθισμένο ψηλά στο λόφο πάνω από τη συνοικία Sultanahmet, το Τζαμί Süleymaniye είναι ένα από τα πιο αναγνωρισμένα ορόσημα της Κωνσταντινούπολης.

Χτίστηκε για τον Σουλτάνο Σουλεϊμάν Α’ (κοινώς γνωστό ως Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής, βασίλεψε 1520-1566) από τον διάσημο Οθωμανό αρχιτέκτονα, Σινάν, ο οποίος είναι υπεύθυνος για πολλά από τα περίφημα μνημεία της οθωμανικής εποχής στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένου του τζαμιού Σελιμίγιε στην Αδριανούπολη .

Το εσωτερικό του Τζαμιού Süleymaniye, όπου κυριαρχεί ο θόλος ύψους 53 μέτρων, είναι αξιοσημείωτο για τις αρμονικές αναλογίες και την ενότητα του σχεδιασμού του.

Έξω στον ήσυχο κήπο υπάρχει ένα ενδιαφέρον νεκροταφείο της οθωμανικής εποχής, στο οποίο βρίσκονται επίσης οι τάφοι του σουλτάνου Σουλεϊμάν και της συζύγου του Χασεκί Χιουρρέμ Σουλτάν (συχνά γνωστός εκτός Τουρκίας ως Roxelana).

Διεύθυνση: Καθηγητής Sıdık Sami Onar Caddesi

 

9. Δείγμα τουρκικής παραγωγής στο παζάρι μπαχαρικών (Mısır Çarşısı)

Το Παζάρι Μπαχαρικών είναι το μέρος για να πάρετε το φαγητό σας με λοκούμι (λουκούμι), αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς, βότανα και, φυσικά, μπαχαρικά.

Πολλά από τα χρήματα που βοήθησαν στην κατασκευή του προήλθαν από τους φόρους που επέβαλε η οθωμανική κυβέρνηση σε προϊόντα αιγυπτιακής κατασκευής, γι’ αυτό και το όνομά του στα τουρκικά (Mısır Çarşısı) σημαίνει “Αιγυπτιακή Αγορά”.

Το Παζάρι Μπαχαρικών είναι ένα από τα πιο δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα της Κωνσταντινούπολης και ορισμένες ώρες της ημέρας γεμίζει γελοία με τεράστια τουριστικά γκρουπ από τα ελλιμενισμένα κρουαζιερόπλοια.

Προσπαθήστε να έρθετε πριν τις 11 το πρωί ή μετά τις 4 το απόγευμα για να αποφύγετε τα πλήθη.

Ακριβώς δίπλα στην κύρια είσοδο του Παζαριού Μπαχαρικών βρίσκεται το επιβλητικό Yeni Cami (Νέο Τζαμί), το οποίο ξεκίνησε το 1615 και ολοκληρώθηκε το 1663 – αυτό είναι «νέο» για την Κωνσταντινούπολη.

Αξίζει τον κόπο να ρίξετε μια ματιά στο εσωτερικό ενώ περιηγείστε στα αξιοθέατα της περιοχής, καθώς το εσωτερικό είναι πλούσια διακοσμημένο με πλακάκια και φιλελεύθερη χρήση φύλλων χρυσού.

Διεύθυνση: Yenicami Meydanı, Eminönü

10. Απολαύστε τη λαμπρότητα του παλατιού Dolmabahçe

Το πολυτελές και περίτεχνο παλάτι Dolmabahçe δείχνει τη σαφή επιρροή της ευρωπαϊκής διακόσμησης και αρχιτεκτονικής στην Οθωμανική Αυτοκρατορία τον 19ο αιώνα.

Χτίστηκε από τον σουλτάνο Abdülmecid I το 1854, αντικατέστησε το παλάτι Τοπ Καπί ως κύρια κατοικία των σουλτάνων.

Το παλάτι Dolmabahçe χρησιμοποιήθηκε επίσης ως επίσημη κατοικία κατά τα χρόνια ίδρυσης της Τουρκικής Δημοκρατίας και ο Atatürk (ο ιδρυτής της σύγχρονης Τουρκίας) πέθανε εδώ το 1938.

Οι επίσημοι κήποι είναι διάσπαρτοι με σιντριβάνια, διακοσμητικές λεκάνες και ανθισμένα παρτέρια.

Στο εσωτερικό, οι εσωτερικοί χώροι συνδυάζουν ροκοκό, μπαρόκ, νεοκλασικά και οθωμανικά στοιχεία με κρυστάλλινους πολυελαίους μαμούθ, φιλελεύθερη χρήση χρυσού, επίπλωση γαλλικού στιλ και νωπογραφίες στην οροφή για να δημιουργήσουν ένα εκθαμβωτικό τουρκικό αναγεννησιακό στιλ απόλυτης μεγαλοπρέπειας και μεγαλοπρέπειας.

Τοποθεσία: Dolmabahçe Caddesi, Μπεσίκτας

Επίσημος ιστότοπος: http://www.millisaraylar.gov.tr/

11. Δείτε τις τοιχογραφίες της εκκλησίας της Χώρας (Kariye Cami)

Χώρα σημαίνει «χώρα» στα ελληνικά, και αυτή η όμορφη εκκλησία (αρχικά ονομαζόμενη Εκκλησία του Αγίου Σωτήρα της Χώρας) βρισκόταν λίγο έξω από τα τείχη της παλιάς πόλης της Κωνσταντινούπολης.

Η πρώτη εκκλησία της Χώρας πιθανότατα χτίστηκε εδώ τον 5ο αιώνα, αλλά αυτό που βλέπετε τώρα είναι η 6η ανακατασκευή του κτιρίου καθώς καταστράφηκε ολοσχερώς τον 9ο αιώνα και πέρασε από πολλές αναβαθμίσεις από τον 11ο έως τον 14ο αιώνα.

Η εκκλησία μετατράπηκε σε τζαμί μετά την οθωμανική κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης και έγινε μουσείο το 1945. Το 2020 μετατράπηκε εκ νέου σε τζαμί εργασίας.

Το μνημείο είναι δικαίως παγκοσμίως γνωστό για τα υπέροχα ζωντανά ψηφιδωτά του του 14ου αιώνα, που σώζονται σχεδόν ανέπαφα στους δύο νάρθηκες και αποσπασματικά στον σηκό και τις τοιχογραφίες κατά μήκος των τοίχων και των θόλων.

Αυτά τα απίστευτα παραδείγματα βυζαντινής τέχνης καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από τη γενεαλογία του Χριστού έως τις ιστορίες της Καινής Διαθήκης.

Τοποθεσία: Kariye Cami Sokak, Edirnekapı

12. Επισκεφθείτε το Μουσείο Τουρκικών και Ισλαμικών Τεχνών (Türk ve Islam Eserleri Müzesi)

Στεγασμένο στο παλάτι του Ibrahim Paşa, ο οποίος ήταν Μεγάλος Βεζίρης του Σουλτάνου Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς, αυτό το μουσείο είναι ένα αξιοθέατο που πρέπει να δει όποιος ενδιαφέρεται για την οθωμανική και ισλαμική τέχνη.

Η συλλογή χαλιών που εκτίθεται εδώ είναι τεράστια και ανακηρύσσεται από τους ειδικούς της κλωστοϋφαντουργίας ως η καλύτερη στον κόσμο.

Αυτό είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να ρίξετε μια ματιά στην εκθαμβωτική σειρά από στυλ τουρκικών χαλιών (μαζί με χαλιά από τον Καύκασο και το Ιράν) ανά τους αιώνες πριν ξεκινήσετε μια αποστολή για ψώνια για να αγοράσετε το δικό σας κομμάτι δαπέδου.

Υπάρχουν επίσης εξαιρετικά εκθέματα κεραμικής, καλλιγραφίας και ξυλογλυπτικής που χρονολογούνται από τον 9ο αιώνα μ.Χ. έως τον 19ο αιώνα.

Διεύθυνση: Στο Meydanı Caddesi, Sultanahmet

Επίσημος ιστότοπος: https://muze.gen.tr/muze-detay/tiem

13. Δείτε τη Μικρή Αγία Σοφία (Küçük Aya Sofya)

Πριν ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός κατασκευάσει την Αγία Σοφία (Aya Sofya) , έπρεπε να δοκιμάσει εάν το κτίριο θα λειτουργούσε δομικά, οπότε έχτισε πρώτα αυτή τη μινιατούρα έκδοση.

Το αρχικό του όνομα ήταν Εκκλησία του Σεργίου και του Βάκχου, αλλά οι προφανείς αρχιτεκτονικοί παραλληλισμοί με την Αγία Σοφία οδήγησαν στο μακροχρόνιο παρατσούκλι του να γίνει ο επίσημος τίτλος του κτηρίου.

Κατά την Τουρκοκρατία ο ναός μετατράπηκε σε τζαμί και λειτουργεί ως τζαμί μέχρι σήμερα.

Αν και οι αναλογίες του δεν είναι τόσο μεγαλοπρεπείς όσο άλλα στην Κωνσταντινούπολη, το κτήριο έχει ανακαινιστεί όμορφα και αξίζει μια επίσκεψη.

Ο περίπατος εδώ, στα στενά σοκάκια με τα ψηλά κτίρια της οθωμανικής εποχής – μερικά είναι πλούσια ανακαινισμένα και άλλα ερειπωμένα – είναι μια ήρεμη ανάπαυλα από το κέντρο του Σουλταναχμέτ.

Αφιερώστε χρόνο για να πιείτε ένα ποτήρι τσάι στον ήσυχο κήπο του Little Aya Sofya για να σας στηρίξει για περαιτέρω περιηγήσεις στα αξιοθέατα.

Διεύθυνση: Küçük Aya Sofya Caddesi , Sultanahmet

 

14. Θαυμάστε την κεραμοσκεπή του τζαμιού Rüstem Paşa

Πιθανώς το πιο τέλεια όμορφο τζαμί στην Κωνσταντινούπολη, το τζαμί Rüstem Paşa φιλοξενεί τα πιο εντυπωσιακά διατηρημένα πάνελ πλακιδίων Iznik στην πόλη.

Σίγουρα το Μπλε Τζαμί (Σουλταναχμέτ Τζαμί) μπορεί να αποκτήσει όλη τη δόξα, αλλά είναι εδώ – καλύπτοντας τόσο τους εξωτερικούς τοίχους της αυλής όσο και το ίδιο το εσωτερικό του τζαμιού – που θα βρείτε τα καλύτερα παραδείγματα αυτών των υπέροχα περίπλοκων πλακιδίων ζωγραφισμένα στο χέρι σε μπλε, κόκκινα και χόρτα.

Ακόμα καλύτερα, καθώς είναι λιγότερο γνωστό, είναι πιθανό να μπορέσετε να τα θαυμάσετε από κοντά χωρίς να χρειαστεί να πολεμήσετε με πλήθη.

Η εύρεση του τζαμιού προσθέτει στη διασκέδαση καθώς είναι σκίουρο σε έναν αδύνατο δρόμο γεμάτο πάγκους της αγοράς και πάντα γεμάτος ζωή, κοντά στο Παζάρι των Μπαχαρικών.

Διεύθυνση: Hasırcılar Caddesi, Eminönü

15. Περπατήστε στις επάλξεις του φρουρίου Yedikule (Yedikule Hisarı)

Αν και είναι λίγο δύσκολο στο προαστιακό τρένο για να βγείτε στο Yedikule (Κάστρο των Επτά Πύργων), αυτό το επιβλητικό φρούριο αξίζει τον κόπο.

Χτισμένο τον 5ο αιώνα από τον αυτοκράτορα Θεοδόσιο Β’, το φρούριο αποτελούσε το νότιο τμήμα των αμυντικών τειχών της Κωνσταντινούπολης.

Η αψίδα των μαμούθ (που είχε αποκλειστεί στην ύστερη βυζαντινή περίοδο) ήταν γνωστή ως Porta Aurea (Χρυσή Πύλη), με πόρτες επιχρυσωμένες.

Όταν οι Οθωμανοί κατέκτησαν την πόλη, χρησιμοποίησαν το φρούριο για άμυνα, και αργότερα ως φυλακή και τόπο εκτελέσεων.

Το Yedikule έχει ανακαινιστεί τα τελευταία χρόνια και μπορείτε να ανεβείτε στην κορυφή των επάλξεων για υπέροχη θέα στη Θάλασσα του Μαρμαρά.

Διεύθυνση: Yedikule Sokak, Yedikule

16. Ανεβείτε στον Πύργο του Γαλατά

Αυτός ο πύργος με θέα στον Κεράτιο Κόλπο χτίστηκε από τους Γενουάτες τον 14ο αιώνα. Σήμερα παραμένει ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα ορόσημα της Κωνσταντινούπολης.

Με ύψος 52 μέτρα, ο πύργος ήταν το ψηλότερο κτίριο της Κωνσταντινούπολης για αιώνες. Ο πύργος έχει αναστηλωθεί πολλές φορές όλα αυτά τα χρόνια λόγω των ζημιών που υπέστη από πυρκαγιά και καταιγίδες.

Σήμερα, το κατάστρωμα παρατήρησης στην κορυφαία ιστορία, και το εστιατόριό του, είναι ένα από τα καλύτερα μέρη για επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη για να απολαύσετε την εμβληματική θέα στον ορίζοντα της κεντρικής παλιάς πόλης.

Λάβετε υπόψη, ωστόσο, ότι είναι ένα εξαιρετικά δημοφιλές θέαμα, οπότε ελάτε νωρίς ή ετοιμαστείτε να κάνετε ουρά.

Διεύθυνση: Bereketzade, Beyoğlu

Επίσημος ιστότοπος: https://muze.gen.tr/muze-detay/galatakulesi

17. Κρουαζιέρα στα στενά του Βοσπόρου

Για πολλούς επισκέπτες, ένα ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη δεν ολοκληρώνεται χωρίς να επιβιβαστούν σε ένα εκδρομικό φέρι στον Βόσπορο και να κρουαζιάσουν τη διάσημη πλωτή οδό της πόλης, που συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα με τη Θάλασσα του Μαρμαρά.

Η πιο εμβληματική θέα της Κωνσταντινούπολης είναι όλα από το νερό, και τα εκδρομικά φέρι του Βοσπόρου είναι όλα για να καθίσετε, να χαλαρώσετε και να απολαύσετε το τοπίο.

Η πιο διάσημη περιήγηση με φέρι είναι η Long Bosphorus Tour, η οποία κατευθύνεται από την αποβάθρα των φέρι Eminönü καθημερινά, μέχρι το στενό μέχρι το χωριό και το φρούριο στο Anadolu Kavağı, κοντά στο βόρειο στόμιο του στενού στη Μαύρη Θάλασσα.

Κατά μήκος της κρουαζιέρας με το φέρι υπάρχουν παραθαλάσσια θέα σε αμυντικά φρούρια, ανάκτορα και αρχοντικά της οθωμανικής εποχής και τις γέφυρες του Βοσπόρου.

Το Long Bosphorus Tour διαρκεί δύο ώρες μονή διαδρομή, σταματά στο Anadolu Kavağı για τρεις ώρες και μετά επιστρέφει, επομένως θα πρέπει να αφιερώσετε μια ολόκληρη μέρα από το δρομολόγιό σας εάν θέλετε να το κάνετε.

Υπάρχει επίσης μια επιλογή σύντομης περιήγησης στο Βόσπορο που πραγματοποιεί καθημερινά δίωρα απογευματινά δρομολόγια από την άνοιξη έως το φθινόπωρο. Αυτή η κρουαζιέρα με φέρι επιστροφής κατευθύνεται στον Βόσπορο μέχρι το φρούριο Ρούμελη πριν γυρίσει.

18. Πάρτε την τέχνη στο Istanbul Modern

Αποδεικνύοντας ότι η Κωνσταντινούπολη δεν είναι μόνο ιστορικά αξιοθέατα, αυτή η πλήρως ενημερωμένη γκαλερί τέχνης διαθέτει μια εκτενή συλλογή τουρκικής μοντέρνας τέχνης με ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο ημερολόγιο εκθέσεων, που φιλοξενεί τοπικούς και διεθνείς καλλιτέχνες όλο το χρόνο.

Αυτό είναι μακράν το καλύτερο μέρος στην πόλη για να πάρετε το δάχτυλό σας στον παλμό της σύγχρονης καλλιτεχνικής σκηνής της Τουρκίας.

Εκτός από τις γκαλερί, το Istanbul Modern διαθέτει κινηματογράφο που φιλοξενεί πρόγραμμα προβολής ταινιών και βιβλιοθήκη.

Οι γκαλερί φιλοξενούνται προσωρινά σε ένα ιστορικό κτίριο Beyoğlu ενώ περιμένουν την ολοκλήρωση της νέας μόνιμης κατοικίας αυτού του μουσείου τέχνης στο Karaköy.

Διεύθυνση: Mesrutiyet Caddesi, No:99, Beyoğlu

19. Επισκεφθείτε το Ιστορικό Τζαμί Φατίχ

Η συνοικία Φατίχ φιλοξενεί αυτό το σημαντικό τζαμί, το οποίο βρίσκεται στην κορυφή του λόφου του πρώτου τζαμιού που χτίστηκε στην πόλη από τον Σουλτάνο Μεχμέτ τον Πορθητή, ο οποίος τελικά έσπασε τα τείχη της Κωνσταντινούπολης, τερματίζοντας τη βυζαντινή εποχή.

Το αρχικό τζαμί του 15ου αιώνα υπέστη σοβαρές ζημιές από σεισμό και έτσι αντικαταστάθηκε με αυτό το μεγαλειώδες και επιβλητικό κτίριο, γεμάτο με πολλούς θόλους και μιναρέδες, τον 18ο αιώνα.

Όντας ο χώρος όπου χτίστηκε το πρώτο από τα μεγάλα αυτοκρατορικά τζαμιά της Κωνσταντινούπολης, καθώς και ο τάφος του σουλτάνου Μεχμέτ, είναι ένα σημαντικό ιστορικό κτήριο και ένας δημοφιλής τόπος προσκυνήματος.

Τοποθεσία: Fevzi Pasa Caddesi, Fatih

20. Δείτε την Τέχνη της Οθωμανικής Εποχής του Μουσείου Πέρα

Η πιο διάσημη γκαλερί τέχνης της Κωνσταντινούπολης είναι το υπέροχο Μουσείο Πέρα, όπου οι λαγωνικοί της τέχνης κατευθύνονται για να δουν μια από τις καλύτερες συλλογές τέχνης της οθωμανικής εποχής στον κόσμο.

Συγκεκριμένα, το μουσείο περιέχει τους γνωστούς πίνακες του Οθωμανού καλλιτέχνη Osman Hamdi Bey. Ενώ η συλλογή περιλαμβάνει επίσης πολλούς άλλους καλλιτέχνες που επικέντρωσαν τη δουλειά τους στον οθωμανικό κόσμο, τόσο ντόπιους όσο και ξένους.

Εκτός από την οθωμανική τέχνη, το Pera διαθέτει μια διάσημη συλλογή έργων κεραμικών και κεραμικών έργων της οθωμανικής εποχής και μια τεράστια συλλογή αντικειμένων από την οθωμανική περίοδο, καθώς και κομμάτια από παλαιότερες εποχές.

Υπάρχει επίσης ένα πρόγραμμα εκθέσεων που αλλάζουν τακτικά, οι οποίες επικεντρώνονται τόσο στην ιστορική όσο και στη σύγχρονη τέχνη και συχνά παρουσιάζουν μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του διεθνούς καλλιτεχνικού κόσμου.

Διεύθυνση: Mesrutiyet Caddesi, Tepebası

Επίσημος ιστότοπος: http://www.peramuzesi.org.tr/

21. Κάντε μια βόλτα στο Istiklal Caddesi και στο Taksim

Ο πεζόδρομος Istiklal Caddesi (Οδός Ανεξαρτησίας) είναι ένας πολυσύχναστος σύγχρονος εμπορικός δρόμος με πολλά εστιατόρια και καφέ.

Στο κάτω άκρο του δρόμου μπορείτε να φτάσετε παίρνοντας τον παλαιότερο υπόγειο σιδηρόδρομο στον κόσμο (το Tünel, που κατασκευάστηκε το 1875) κοντά στη Γέφυρα του Γαλατά. Υπάρχει επίσης ένα γραφικά παλιομοδίτικο τραμ που τρέχει κατά μήκος του μέχρι την πλατεία Ταξίμ στην κορυφή του λόφου.

Από την πλατεία Ταξίμ, το πολυσύχναστο Cumhuriyet Caddesi είναι γεμάτο ξενοδοχεία, καταστήματα, εστιατόρια και πολυκατοικίες. Στην ανατολική πλευρά του δρόμου, λίγο μετά την πλατεία, βρίσκεται το πάρκο Maçka, το οποίο φιλοξενεί το ενδιαφέρον Στρατιωτικό Μουσείο.

Η περιοχή γύρω από το Istiklal Caddesi φιλοξενεί πολλές εκκλησίες και παλιά κτήρια προξενείων με περίτεχνες προσόψεις.

Επίσης κοντά βρίσκεται το Μουσείο Αθωότητας του Ορχάν Παμούκ. Ο Παμούκ είναι ο πιο διάσημος συγγραφέας της Τουρκίας και ο νικητής του Νόμπελ Λογοτεχνίας. Αυτό το μουσείο εννοιολογικής τέχνης βασίζεται στο θέμα του μυθιστορήματός του The Museum of Innocence και είναι μια μάλλον παράξενη, περίεργη και υπέροχα ατμοσφαιρική εμπειρία.

Διεύθυνση: Istiklal Caddesi

22. Εξερευνήστε την περιοχή του Üsküdar

Η ασιατική ακτή της Κωνσταντινούπολης είναι εύκολα προσβάσιμη με το φέρι από την αποβάθρα Eminönü κατά μήκος του Βοσπόρου.

Σε ένα νησάκι ακριβώς έξω από την ασιατική ακτή βρίσκεται το Kızkulesi (Πύργος του Maiden) ύψους 30 μέτρων.

Το Üsküdar ήταν παραδοσιακά γνωστό ως Scutari και έχει μερικά όμορφα παλιά τζαμιά, δρομάκια με στροφές και ξεπερασμένα ξύλινα σπίτια (ιδιαίτερα μεταξύ της αποβάθρας των φέρι και του μεγάλου νεκροταφείου).

Η πόλη, γνωστή στην αρχαιότητα ως Χρυσόπολη, ήταν ένας από τους πρώτους ελληνικούς οικισμούς στον Βόσπορο.

Ήταν πολύ πιο εκτεθειμένο σε επιθέσεις ξένων κατακτητών από την Κωνσταντινούπολη, με την αμυντική της κατάσταση και τα ισχυρά τείχη, αλλά μπόρεσε να αντλήσει οικονομικό πλεονέκτημα από την εκτεθειμένη κατάστασή της – μέχρι το 1800 ήταν ο τερματισμός των διαδρομών των καραβανιών που έφερναν τους θησαυρούς του Ανατολή προς την Κωνσταντινούπολη και μετά προς την Ευρώπη.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα αξιοθέατα εδώ είναι το Τζαμί Atik Valide, το οποίο σχεδιάστηκε από τον διάσημο Οθωμανό αρχιτέκτονα Sinan. και το Τζαμί Çinili, το οποίο περιέχει μερικά όμορφα κεραμίδια στο Iznik.

Πού να μείνετε στην Κωνσταντινούπολη

 

Για να βρεις τα ποιο φθηνά αεροπορικά εισητήρια airtickets των καλυτέρων αεροπορικών εταιριών και συνδυαστικές πτήσεις για μεγαλύτερη οικονομία όπως είναι η skyexpressryanairwizzair οπως επίσης και φανταστικές τιμές σε ξενοδοχεία ενοικίαση αυτοκινήτου και ακτοπλοϊκά εισιτήρια μια είναι η επιλογή, ticketswe.com

skyscanner airtickets

επίσης κατέβασε την εφαρμογή από το play store για να έχεις τον έλεγχο των τιμών στο κινητό σου,για το επόμενο σου ταξίδι !!

αεροπορικά εισητήρια

 

Πέτρος Πέτρου
Πέτρος Πέτρου

Ψηφιακός νομάς με αγάπη για ταξίδια