Τουρκία -Αξιοθέατα που πρέπει να δείτε

Ο πολιτισμός στις αστραφτερές ακτές του Αιγαίου της Τουρκίας κοιτάζει χιλιάδες χρόνια πίσω. Πράγματι, σπηλαιογραφίες που ανακαλύφθηκαν στα βουνά Μπεσπαρμάκ πάνω από τη λίμνη Μπάφα χρονολογούνται στο 6000 π.Χ., η παλαιότερη απόδειξη ανθρώπινης εγκατάστασης στην Τουρκία. Ανάμεσα στα ερείπια της περιοχής είναι η Έφεσος, η περίφημη πρωτεύουσα της Ρωμαϊκής Μικράς Ασίας. Σε κοντινή απόσταση, τα αρχαία λιμάνια της Πριήνης και της Μιλήτου, και οι ναοί του Ευρώμου και των Διδύμων, προσφέρουν μια υποβλητική εικόνα του αρχαίου παρελθόντος.

Τα 25 πιο εκπληκτικά αρχαία ερείπια του κόσμου

Το καλοκαίρι ο πληθυσμός διογκώνεται καθώς εκατομμύρια τουρίστες κατεβαίνουν στο Μαρμαρίς, το Κουσάντασι και το Μπόντρουμ. Το τελευταίο είναι η πιο δημοφιλής παραθαλάσσια απόδραση με chichi της Τουρκίας. Αυτή η ασβεστωμένη πόλη κάτω από ένα κάστρο του 15ου αιώνα διατηρεί κατά κάποιο τρόπο έναν αέρα εκλεπτυσμένης μέσα από τα ασταμάτητα πάρτι, ενώ νέα boutique ξενοδοχεία και κομψά εστιατόρια ξεφυτρώνουν, τόσο εδώ όσο και στα εκλεπτυσμένα παραθαλάσσια χωριά της χερσονήσου της Αλικαρνασσού. Στις απομακρυσμένες χερσονήσους Bozburun και Datça, πιο στοιχειώδεις απολαύσεις περιμένουν στο απόκρημνο έδαφος και στα ψαροχώρια.

Bρείτε φθηνά αεροπορικά εισητήρια για τον προορισμό σας 

Έφεσος

Από τις εκατοντάδες αρχαίες πόλεις και τα κλασικά ερείπια της Τουρκίας, η Έφεσος είναι η μεγαλύτερη και καλύτερα διατηρημένη. Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco, είναι το καλύτερο μέρος στη Μεσόγειο για να πάρετε μια αίσθηση για το πώς ήταν η ζωή στην αρχαιότητα. Η αρχαία Έφεσος ήταν μια μεγάλη εμπορική πόλη και κέντρο για τη λατρεία της Κυβέλης, της θεάς της γονιμότητας της Ανατολίας.

Τουρκία -Αξιοθέατα που πρέπει να δείτε

Υπό την επιρροή των Ιώνων, η Κυβέλη έγινε Άρτεμις, η παρθένα θεά του κυνηγιού και του φεγγαριού και χτίστηκε προς τιμήν της ένας υπέροχος ναός. Όταν ανέλαβαν οι Ρωμαίοι, η Άρτεμις έγινε Ντιάνα και η Έφεσος έγινε η ρωμαϊκή πρωτεύουσα της επαρχίας, η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της αυτοκρατορίας μετά τη Ρώμη, την Αλεξάνδρεια και την Αντιόχεια.

[tp_widget][/tp_widget]

Το 356 π.Χ., ο ναός της Κυβέλης/Αρτέμιδος καταστράφηκε σε μια φωτιά που έβαλε ένας τρελός ονόματι Ηρόστρατος, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι το έκανε για να κερδίσει τα 15 λεπτά της φήμης του, αποδεικνύοντας ότι η σύγχρονη κοινωνία δεν έχει μονοπώλιο σε μια διεστραμμένη αίσθηση διασημότητας. Οι Εφέσιοι άρχισαν να εργάζονται για την οικοδόμηση ενός μεγαλοπρεπούς νέου ναού ο οποίος, όταν τελείωσε, αναγνωρίστηκε ως ένα από τα Επτά Θαύματα του Αρχαίου Κόσμου.

Για να αποφύγετε τη ζέστη της ημέρας, ελάτε νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα, όταν έχει επίσης λιγότερο κόσμο. Εάν μπορείτε, αποφύγετε τις επίσημες αργίες εντελώς. Φέρτε νερό μαζί σας καθώς τα ποτά στο χώρο είναι ακριβά. Το καλοκαίρι, θα χρειαστείτε ένα καπέλο, καθώς υπάρχει λίγη σκιά στο χώρο.

Πριήνη

Η Πριήνη απολαμβάνει μια ηγετική θέση ακριβώς κάτω από το όρος Μυκάλη, δίνοντάς της μια πραγματική φυσική μεγαλοπρέπεια. Αυτή η ελληνορωμαϊκή τοποθεσία είναι ευχάριστη για εξερεύνηση, με πεύκα που προσφέρουν σκιά ενώ η απομονωμένη τοποθεσία της αποτρέπει τα πλήθη. Όπως η Έφεσος, η Πριήνη ήταν κάποτε μια εκλεπτυσμένη πόλη-λιμάνι με δύο λιμάνια. Αλλά όλα αυτά έγιναν αχλαδιές όταν η αλλαγή της πορείας του ποταμού Büyük Menderes λάσπωσε και τους δύο. Σήμερα είναι πολύ γαλήνιο, η υπερυψωμένη θέση του προσφέρει εκπληκτική θέα στα πεδία με συνονθύλευμα.

Τουρκία -Αξιοθέατα που πρέπει να δείτε

Η Πριήνη ήταν σημαντική από το 300 π.Χ. (όταν η Ένωση των Ιονικών Πόλεων διεξήγαγε συνέδρια και φεστιβάλ εδώ), κορυφώθηκε μεταξύ τότε και του 45 π.Χ. Ωστόσο, ήταν μικρότερο από την κοντινή Μίλητο, και οι Ρωμαίοι έκαναν λιγότερες τροποποιήσεις στα ελληνιστικά κτίριά της, τα οποία έχουν διατηρήσει τη μοναδική «ελληνική» όψη του. Μέχρι τον 2ο αιώνα μ.Χ., ωστόσο, η λάσπη είχε κερδίσει τη μάχη σε αυτήν την πόλη-λιμάνι που κάποτε φημιζόταν για τη ναυπηγική βιομηχανία και την ιστιοπλοϊκή της παράδοση, και το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού μετακόμισε στη Μίλητο. Ανάμεσα στα ερείπια, ένα μικροσκοπικό ελληνικό χωριό που ονομαζόταν Σαμψών υπήρχε μέχρι το 1923, όταν οι Έλληνες εκδιώχθηκαν και οι υπόλοιποι Τούρκοι μετακόμισαν στο γειτονικό χωριό Güllübahçe.

Οι ανασκαφές, με επικεφαλής Βρετανούς και Γερμανούς αρχαιολόγους, ξεκίνησαν εδώ μόλις στα τέλη του 19ου αιώνα. Πολλά μαρμάρινα αγάλματα και άλλες αρχαιότητες κατέληξαν στα μουσεία τους – σε ορισμένες περιπτώσεις, ανταλλάσσονταν από σουλτάνους για πράγματα όπως τρένα και σύγχρονο γεωργικό εξοπλισμό.

Πέρα από το περίπτερο των εισιτηρίων (ζητήστε ένα αντίγραφο του δωρεάν χάρτη πληροφοριών για τους επισκέπτες της Priene και περιήγησης ), περπατήστε κατά μήκος του πλακόστρωτου μονοπατιού και στρίψτε δεξιά μέχρι τα απότομα πέτρινα σκαλοπάτια. Σημειώστε ότι οι δρόμοι της Πριήνης συναντώνται σε ορθή γωνία – ένα σύστημα που εφευρέθηκε από τον αρχιτέκτονα της Μίλητου Ιππόδαμο (498–408 π.Χ.). Όπως και στην Έφεσο, οι μαρμάρινοι δρόμοι της Πριήνης έχουν επίσης αυλακώσεις και εγκοπές για την αποφυγή ολίσθησης.

Σε μια ψηλή μπλόφα που στηρίζεται από έντονο βουνό και με θέα σε αυτό που κάποτε ήταν η θάλασσα (δείτε τους πίνακες πληροφοριών για να κατανοήσετε την έκταση της λάσπης) βρίσκεται ο ερειπωμένος ναός της Αθηνάς , που χρονολογείται από τον 4ο αιώνα π.Χ. Η μεγαλύτερη και πιο σημαντική δομή της Πριήνης (έγινε το πρότυπο για την ιωνική αρχιτεκτονική), σχεδιάστηκε από τον Πύθεο της Πριήνης, ο οποίος σχεδίασε επίσης το Μαυσωλείο της (τώρα Αλικαρνασσού). Μια πρωτότυπη επιγραφή, που βρίσκεται τώρα στο Βρετανικό Μουσείο, αναφέρει ότι ο Μέγας Αλέξανδρος χρηματοδότησε τον ναό.

[tp_widget][/tp_widget]

Σε αντίθεση με τον Ιππόδαμο, τον οποίο ο Αριστοτέλης θυμόταν ότι ήταν μάλλον το ελεύθερο πνεύμα (δεν έκοψε ποτέ τα μαλλιά του και φορούσε τα ίδια ρούχα όλο το χρόνο), ο Πύθας ήταν κολλητός στις λεπτομέρειες. Είδε το σχέδιο του ναού του Κλασικού Ιονίου ως επίλυση των ατελειών που αντιλήφθηκε στο προηγούμενο δωρικό σχέδιο. Οι σημερινές πέντε ανακατασκευασμένες στήλες δίνουν κάποια αίσθηση της αρχικής εμφάνισης του ναού, αν και πολλοί άλλοι βρίσκονται σε απείθαρχους σωρούς γύρω του.

Το θέατρο της Πριήνης (χωρητικότητας 6500) είναι από τα καλύτερα διατηρημένα ελληνιστικά θέατρα οπουδήποτε. Σφυρίξτε για να δοκιμάσετε την ακουστική και περάστε τα δάχτυλά σας ανάμεσα στις εσοχές του ποδιού του λιονταριού στα λεπτά σκαλισμένα προέδρια (μαρμάρινα καθίσματα για VIP) στην πρώτη σειρά.

Σε κοντινή απόσταση βρίσκονται τα ερείπια μιας βυζαντινής βασιλικής του 5ου αιώνα μ.Χ. (σημειώστε τον πέτρινο άμβωνα και τα σκαλοπάτια προς την αψίδα) και τα Ρωμαϊκά Λουτρά (τα οποία είχαν μήκος 45 μέτρα και είχαν τέσσερα δωμάτια με διαφορετικές θερμοκρασίες). Δείτε επίσης το κοντινό βουλευτήριο (δημαρχείο), το οποίο μπορεί να φιλοξενήσει έως και 640 συνομιλητές. από εδώ ένα στενό μονοπάτι οδηγεί στο ερειπωμένο ιατρικό κέντρο, το Ασκληπιείο (κάποτε πίστευαν ότι ήταν ναός του Διός Ολύμπιου). Στα δυτικά υπάρχουν ερείπια ιδιωτικών κατοικιών (μερικά διώροφα) και ελληνιστικής συναγωγής . στα νότια είναι το γυμνάσιο , το στάδιο και η αγορά .

Μπορείτε να ακολουθήσετε τα ερείπια του τείχους της πόλης , κάποτε μήκους 2,5 χιλιομέτρων και ύψους 6 μέτρων με 16 πύργους, πίσω στο χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων μέσω της κύριας Ανατολικής Πύλης .

Υπάρχουν τουαλέτες στο χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων και στο χωριό Güllübahçe κάτω από αυτό που εφάπτεται σε ένα ερειπωμένο βυζαντινό υδραγωγείο.

Τα Dolmuşes εκτελούν δρομολόγια από το Söke στο Güllübahçe (₺4, 20 λεπτά) κάθε 20 λεπτά, σταματώντας 250 μέτρα από την Πριήνη, δίπλα στα καφενεία του βυζαντινού υδραγωγείου. Τρέχουν κάθε ώρα το χειμώνα.

[tp_widget][/tp_widget]

Βιβλιοθήκη του Κέλσου

Αυτή η υπέροχη βιβλιοθήκη που χρονολογείται από τις αρχές του 2ου αιώνα μ.Χ., το πιο γνωστό μνημείο στην Έφεσο, έχει ανακαινιστεί εκτενώς. Αρχικά χτισμένη ως μέρος ενός συγκροτήματος, η βιβλιοθήκη φαίνεται μεγαλύτερη από ό,τι είναι στην πραγματικότητα: η κυρτή βάση της πρόσοψης αυξάνει τα κεντρικά στοιχεία, ενώ οι μεσαίες κολώνες και τα κιονόκρανα είναι μεγαλύτερα από εκείνα στα άκρα. Οι κόγχες της πρόσοψης κρατούν αντίγραφα αγάλματα των Τεσσάρων Αρετών. Από αριστερά προς τα δεξιά, είναι η Sophia (Σοφία), η Arete (Καλότητα), η Ennoia (Σκέψη) και η Episteme (Γνώση).

Τα πρωτότυπα βρίσκονται στο Μουσείο Εφέσου της Βιέννης. το Αυστριακό Αρχαιολογικό Ίδρυμα ανακαίνισε τη Βιβλιοθήκη του Κέλσου τη δεκαετία του 1970.

Όπως μαρτυρεί μια ελληνική και λατινική επιγραφή στην μπροστινή σκάλα, ο πρόξενος Gaius Julius Aquila έχτισε τη βιβλιοθήκη το 110 μ.Χ. για να τιμήσει τον αποθανόντα πατέρα του, Gaius Julius Celsus Polemaeanus, κυβερνήτη της Μικράς Ασίας από το 105 έως το 107, ο οποίος θάφτηκε κάτω από το δυτικό κτήριο. πλευρά. Με την ικανότητα να κρατά 12.000 ειλητάρια στις κόγχες των τοίχων του, το Celsus ήταν η τρίτη μεγαλύτερη βιβλιοθήκη στον αρχαίο κόσμο μετά από αυτές στην Αλεξάνδρεια και την Πέργαμο. Τα πολύτιμα κείμενα προστατεύονταν από ακραίες θερμοκρασίες και υγρασία με ένα κενό 1 m μεταξύ του εσωτερικού και του εξωτερικού τοίχου.

Η μνημειακή πρόσοψη της βιβλιοθήκης ήταν ερειπωμένη για πολλούς αιώνες, αλλά ανακατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1970.

Dilek Peninsula-Büyük Menderes National Park

Αυτό το εντυπωσιακό ορεινό καταφύγιο 277 τετραγωνικών χιλιομέτρων στη χερσόνησο Ντιλέκ έχει μονοπάτια για περπάτημα, εκπληκτική θέα, γαλάζιους κολπίσκους για κολύμπι και καταπράσινα δάση που κατοικούνται από αγριογούρουνο και αγρανάπαυση και περισσότερα από 250 είδη πουλιών, συμπεριλαμβανομένων κορμοράνων, ψαραετών φλαμίνγκο. Περιλαμβάνει μια σημαντική υγροτοπική ζώνη και ένα υπέροχο παλιό ελληνικό χωριό. Το εθνικό πάρκο είναι εύκολα προσβάσιμο από το κοντινό Κουσάντασι.

Πέρα από την είσοδο, όπου υπάρχουν καλές πληροφορίες στο κέντρο επισκεπτών , τέσσερις ημικυκλικοί κόλποι με παραλίες με άμμο ή βότσαλο βρίσκονται κάτω από τον δρόμο, ο οποίος έχει υπέροχη θέα από καθορισμένα σημεία πουλόβερ. Ο δρόμος στενεύει σε ένα στρατιωτικό συγκρότημα υψίστης ασφαλείας που καλύπτει το άκρο της χερσονήσου, από το οποίο οι στρατιώτες μπορούν να εκπαιδεύσουν τα κιάλια τους στους τουρίστες που γλεντάνε στη Σάμο.

Ο πρώτος όρμος, İçmeler Köyü (1 χλμ. από την είσοδο), έχει μια αμμώδη παραλία, αλλά είναι η πιο πολυσύχναστη και όχι η πιο καθαρή, κοιτάξτε προς τα βόρεια και υπάρχουν πανοραμική θέα στην αστική εξάπλωση του Κουσάντασι. Περίπου 4 χιλιόμετρα παρακάτω, το Aydınlık Köyü είναι ένα πιο ήσυχο βοτσαλάκι μήκους 800 μέτρων που στηρίζεται από πεύκα και είναι αρκετά απασχολημένο ώστε να δικαιολογεί έναν ναυαγοσωστικό σταθμό, αν και δεν έχει πάντα προσωπικό.

Περίπου 1 χιλιόμετρο παρακάτω, το σηματοδοτημένο kanyon (φαράγγι) εμφανίζεται στα αριστερά. Οι πίνακες εδώ δίνουν πληροφορίες και χάρτες του πάρκου. Σε απόσταση 15 χιλιομέτρων με τα πόδια σε ένα δασικό μονοπάτι, το χωριό Doğanbey έχει όμορφα πέτρινα σπίτια, ανακαινισμένα από εύπορους νεοφερμένους, καφέ-εστιατόρια και έναν ή δύο ξενώνες. Λίγα χιλιόμετρα δυτικά του Doğanbey, το ψαροχώρι και το αρχαίο ελληνιστικό λιμάνι Karine διαθέτει ένα παραθαλάσσιο εστιατόριο με ψάρια. Τα πρώτα 6 χιλιόμετρα του μονοπατιού είναι ανοιχτά για όλους, αλλά μετά από αυτό χρειάζεστε άδεια ή να σας οδηγήσει ένας αδειούχος οδηγός. Υπάρχει επίσης ποδηλατόδρομος 25 χιλιομέτρων προς το Doğanbey από το Güzelçamlı , ακριβώς ανατολικά της εισόδου του πάρκου.

Τουρκία -Αξιοθέατα που πρέπει να δείτε

Ο τρίτος κόλπος του Dilek, Kavaklı Burun Köyü (1 χλμ μετά την είσοδο του φαραγγιού), έχει μια παραλία με βότσαλο σε σχήμα μισού φεγγαριού. Η τελευταία παραλία ανοιχτή στο κοινό, η βοτσαλωτή Karasu Köyü (11 χλμ. από την είσοδο), είναι η πιο ήρεμη και απολαμβάνει υπέροχη θέα στην ορεινή Σάμο που ανατέλλει από τη θάλασσα. Αν είστε τυχεροί, μπορεί να δείτε ένα δελφίνι ή ακόμα και μια σπάνια μεσογειακή φώκια.

Και οι τέσσερις παραλίες έχουν δωρεάν καρέκλες με ξύλινες σχάρες, τις οποίες πιάνετε γρήγορα, καθώς και ομπρέλες και πτυσσόμενες καρέκλες προς ενοικίαση.

Περίπου 200 μέτρα νοτιοανατολικά της εισόδου του πάρκου, μια καφέ πινακίδα δείχνει το Zeus Mağarası (Σπηλιά του Διός), μια σπηλιά με γαλαζοπράσινα νερά που είναι αναζωογονητικά κρύο το καλοκαίρι και ζεστό το χειμώνα

Ετοιμάζεστε για ταξίδι; Δείτε αυτά τα χρήσιμα!!

αεροπορικα εισητηρια

Ενοικίαση αυτοκινήτου

Διαμονή

Ασφάλιση 

Διαβάστε επίσης:Είναι ασφαλής η επίσκεψη στην Καππαδοκία

[tp_widget][/tp_widget]

 

Πέτρος Πέτρου
Πέτρος Πέτρου

Ψηφιακός νομάς με αγάπη για ταξίδια