Έφεσος

Έφεσος: Οδηγός Επίσκεψης στον Αρχαιολογικό Χώρο

Η Έφεσος, ο αρχαιολογικός χώρος στην Τουρκία , είναι αναμφίβολα ένας από τους πιο γνωστούς της χώρας, καθώς και ο μεγαλύτερος και καλύτερα διατηρημένος, όπως μπορούμε να δούμε από τον χάρτη της. Αν σκεφτείτε ένα ταξίδι στην Τουρκία, σας έρχονται στο μυαλό το μαγικό τοπίο της Καππαδοκίας, οι μιναρέδες της Κωνσταντινούπολης και τα τεράστια αρχαιολογικά πάρκα διαφορετικών πολιτισμών. Ανάμεσά τους, η Έφεσος είναι αναμφίβολα η πιο διάσημη. Έχοντας γίνει μια από τις σημαντικότερες πόλεις κατά μήκος των ακτών του Αιγαίου , σήμερα ο Αρχαιολογικός Χώρος της Εφέσου είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα σε όλη την Τουρκία. Σε αυτό το άρθρο θα σας καθοδηγήσουμε λοιπόν στην επίσκεψη και, ακολουθώντας τον χάρτη της Εφέσου, θα ανακαλύψουμε πού βρίσκεται και τι να δείτε σε αυτό το τεράστιο αρχαιολογικό πάρκο . Ακολουθησε μας!

Ο αρχαιολογικός χώρος της Εφέσου συνοπτικά, χρήσιμες πληροφορίες

ΔιεύθυνσηAcarlar, Ephesus Ruins, 35920 Selçuk, Turchia
Αριθμός+90 232 892 60 10
Δικτυακός τόποςhttps://visitephesus.org/en/
Πως να πάτε Λεωφορείο : Από το σταθμό λεωφορείων Selçuk, με κατεύθυνση την παραλία Pamucak. Ένα ντολμούς κάθε μισή ώρα
Αυτοκίνητο : Από το Pamukkale πάρτε τον E87 προς την κατεύθυνση της Σμύρνης και βγείτε στο Germencik. Στη συνέχεια, πάρτε το D550 προς Selçuk και στρίψτε αριστερά στη Meryem Ana Yolu
Με τα πόδια: Από το Selçuk ξεκινά ένα μονοπάτι περίπου 3 χιλιομέτρων μέσα στη μεσογειακή βλάστηση που οδηγεί στην Έφεσο.
Ωρα ανοιγματοςΑπό 08:30 έως 18:30 (καλοκαίρι)
Από 08:30 έως 17:30 (χειμώνα)
Ανοιχτά όλο το χρόνο
Τιμή40 €
ΣυμβουλεύωΕπισκεφτείτε νωρίς το πρωί για να αποφύγετε τις ζεστές ώρες και τη μεγάλη ροή τουριστών ή αργά το απόγευμα για να απολαύσετε τέλειο φως

Ζήστε το ταξίδι σας όπως ακριβώς το ονειρεύεστε:
ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΤΕ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΑΣ

Συνδεθείτε στην ομάδα ⁨TicketsWe⁩ στο Viber <<

Με αυτόν τον τρόπο, θα λαμβάνετε άμεση πρόσβαση στις τελευταίες ενημερώσεις και προσφορές μας μέσω του Viber! 👈✈️🌍
Διαβάστε επίσης : Τι κοστίζει ένα ταξίδι στην Τουρκία το 2023

Τουρκία -Αξιοθέατα που πρέπει να δείτε

Πού βρίσκεται η Έφεσος

Η αρχαία τοποθεσία ήταν η σημαντικότερη πόλη της Μικράς Ασίας κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους και από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ανατολίας. Μάλιστα, η Έφεσος βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα από τις ακτές του Αιγαίου αλλά στο παρελθόν βρισκόταν από τη θάλασσα. Η θέση της ήταν αναμφισβήτητα στρατηγική και σήμερα η πόλη της Εφέσου βρίσκεται επιβλητικά στα μισά του δρόμου μεταξύ των πόλεων Selçuk και Kuşadasi , περίπου 80 χιλιόμετρα από τη Σμύρνη .

Διαβάστε επίσης: Τι να δείτε και να κάνετε στην Τουρκία »

Ιστορία της Εφέσου

Τώρα που ξέρουμε πού βρίσκεται η Έφεσος, ας περάσουμε στην προέλευσή της. Η ιστορία της Εφέσου είναι πολύπλοκη και, όπως πολλές άλλες πόλεις της Τουρκίας, περιβάλλεται από μια αύρα θρύλου. Στην πραγματικότητα, η Έφεσος αντιστοιχεί στην αρχαία και ισχυρή πόλη των Χετταίων Apasas , αλλά σύμφωνα με τον Στράβωνα η ίδρυσή της οφείλεται σε μια από τις βασίλισσες του Αμαζονίου .

Σε κάθε περίπτωση, είτε προτιμάτε την ιστορική εκδοχή είτε τη μυθολογική, η Έφεσος είχε το απόγειό της κατά την ελληνική και μετέπειτα την αυτοκρατορική ρωμαϊκή περίοδο. Τέλος, η ιστορία του Χριστιανισμού βλέπει γεγονότα θεμελιώδους σημασίας στην Έφεσο για τη διάδοσή του προς τη Δύση.

Καταγωγή και Ελληνική Περίοδος

Όπως είπαμε, η προέλευση της Εφέσου οφείλεται στην παρουσία της αυτοκρατορίας των Χετταίων που ίδρυσε εδώ την πόλη Απάσας . Μετά την εισβολή των Κιμμέριων , έγινε μια πλούσια πόλη-κράτος που κυβερνούσε ο Πυθαγόρας της Εφέσου , ξεκινώντας έτσι την ελληνική περίοδο της πόλης. Πράγματι, αυτή η εποχή χαρακτηρίζεται από μεγάλο πλούτο, όπως αποδεικνύεται από την ανέγερση του ναού της Αρτέμιδος .

Αλλά η προέλαση των Περσών επηρέασε και τις τύχες της Εφέσου, η οποία κατακτήθηκε και λεηλατήθηκε από τον στρατό του Μεγάλου Κύρου. Ωστόσο, ο πληθυσμός της παρέμεινε συνδεδεμένος με τις ελληνικές παραδόσεις και η Δωδεκάπολη της Ιωνίας , που αποτελείται μεταξύ άλλων από τη Μίλητο, την Πριήνη, τα Δύδημα και τη Σάμο, επαναστάτησε ενάντια στον περσικό ζυγό αλλά ηττήθηκε οριστικά το 494 π.Χ.

Τελικά, η πόλη απελευθερώθηκε οριστικά από τον Μέγα Αλέξανδρο που έγινε δεκτός ως ήρωας. Αλλά μετά το θάνατό του, τα παιχνίδια εξουσίας για τον έλεγχο αυτής της μεγάλης πόλης ήταν βίαια. Ως εκ τούτου, η Έφεσος περιήλθε στην κυριαρχία της Περγάμου και του Βασιλείου του Πόντου και το 129 π.Χ. πέρασε τελικά στον έλεγχο των Ρωμαίων .

Έφεσος ελληνική ιστορία Έφεσος αρχαιολογικός χώρος Türkiye
Οι ελληνικές επιγραφές σε ορισμένα κτίρια στην Έφεσο μαρτυρούν το μεγάλο παρελθόν της πόλης

Ρωμαϊκή εποχή

Υπό τους Ρωμαίους, η Έφεσος γνώρισε την ακμή της, με αποτέλεσμα να γίνει η πρωτεύουσα της ρωμαϊκής επαρχίας στη Μικρά Ασία . Αλλά πάνω από όλα ήταν στην αυτοκρατορική εποχή που η πόλη είχε τη μεγαλύτερη αρχιτεκτονική και πολιτιστική της ανάπτυξη.

Στην πραγματικότητα, ο Νέρων έκανε το λιμάνι του πρακτικό, ενώ ο Αδριανός και ο Δομιτιανός έχτισαν μεγάλα ανάκτορα. Συγκεκριμένα, ο Αδριανός ήταν μεγάλος λάτρης της ανατολίτικης κουλτούρας και πήγε στην πόλη δύο φορές για να εξασφαλίσει ότι το μέρος ήταν τέλειο για τη ζωή και την ευχαρίστηση των κατοίκων της.

Χριστιανική περίοδος

Τον 1ο αιώνα η χριστιανική θρησκεία διαδόθηκε, κυρίως χάρη στον ερχομό του Αγίου Παύλου το 53 μ.Χ. Μάλιστα, αφού έμεινε στην Κύπρο και την Ιερουσαλήμ, σταμάτησε στη μεγάλη πόλη της Εφέσου για μια περίοδο περίπου δύο ετών, όπου έγινε επικεφαλής της τοπικής εκκλησίας. Μετά από αυτό, συνέχισε το ταξίδι του προς τη Ρώμη, αλλά όχι πριν από το διάσημο ναυάγιο του στο νησί της Μάλτας. Μετά το μαρτύριό του, που συνέβη στη Ρώμη γύρω στο 65 μ.Χ., ο Άγιος Ιωάννης εξελέγη διάδοχος στην κεφαλή της εκκλησίας της Εφέσου.

Πράγματι, σύμφωνα με την παράδοση, η Μαρία πέθανε εδώ αφού ακολούθησε τον απόστολο Ιωάννη, που της εμπιστεύτηκε ο Ιησούς, επιπλέον, εδώ έγραψε το Ευαγγέλιο . Αλλά το πιο σημαντικό, η Σύνοδος της Εφέσου έγινε το 431 υπό τον ανατολικό αυτοκράτορα Θεοδόσιο Β’ . Αποτελούμενο από πάνω από 200 ιερείς, συζητήθηκε η πραγματική θεότητα της Μαρίας, αντιπροσωπεύοντας έτσι το πρώτο μεγάλο σχίσμα της χριστιανικής εκκλησίας. Η πόλη αυτή παρέμεινε λοιπόν η σημαντικότερη στη Μικρά Ασία ακόμη και επί Βυζαντινών .

Τάφος Αγίου Ιωάννη
Τα λείψανα του τάφου του Αγίου Ιωάννη, στην Έφεσο

Ο Χάρτης του Αρχαιολογικού Χώρου της Εφέσου

Παρακάτω μπορείτε να συμβουλευτείτε τον χάρτη του Αρχαιολογικού Χώρου της Εφέσου , ο οποίος είναι διαθέσιμος απευθείας στην τοποθεσία στην Τουρκία. Η σημερινή είσοδος του αρχαιολογικού πάρκου βρίσκεται νότια, άρα κοντά στη μεγάλη κεντρική πλατεία. Η πόλη αποτελούνταν επίσης από μεγάλες μαρμάρινες λεωφόρους που συνέδεαν τα διάφορα σημεία της πόλης, όπως την περιοχή των ναών με αυτή της βιβλιοθήκης και του θεάτρου.

χάρτης - ephesus Türkiye map - Türkiye ephesus map - ephesus map
© vickitaylorsblogΤουρκία Εφέσου Χάρτης

Τι να δείτε στην Έφεσο

Αφού συμβουλευτείτε τον χάρτη της Εφέσου Türkiye, ας δούμε τι να δούμε σε αυτό το απίστευτο ιστορικό αξιοθέατο της Ανατολίας.

Η περιοχή είναι αρκετά μεγάλη και θα σας δείξουμε τα κυριότερα μνημεία της ακολουθώντας το μονοπάτι από την κεντρική είσοδο, στη νότια περιοχή του αρχαιολογικού χώρου. Τέλος, θα ανακαλύψουμε και τα σημαντικά μνημεία που βρέθηκαν γύρω από την αρχαία πόλη της Εφέσου.

Αρχαία Έφεσος

Ακολουθώντας τον χάρτη της τοποθεσίας, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στην περιοχή που προορίζεται για τις πολιτικές και θρησκευτικές λειτουργίες της πόλης. Επιπλέον, η πόλη χωρίστηκε σε δύο γειτονιές , η μία αφιερωμένη στην πολιτική και θρησκευτική ζωή και η άλλη στις απολαύσεις και τη διασκέδαση. Και οι δύο συνδέονταν με υπέροχες λεωφόρους που σήμερα φέρουν το όνομα Via dei Cureti και Via di Marmo.

Ας δούμε λοιπόν, βήμα βήμα, τι να δούμε στην Έφεσο!

Odeon

Μόλις μπείτε στην είσοδο, το πρώτο κτίριο που συναντάτε είναι το Odeon . Βρίσκεται στα δεξιά του κεντρικού δρόμου, χτίστηκε την εποχή του Αυγούστου και μπορούσε να φιλοξενήσει έως και 5.000 άτομα . Δεδομένου ότι αυτός ήταν ο κεντρικός χώρος, που προοριζόταν για την πολιτική και θρησκευτική ζωή της πόλης, χρησιμοποιήθηκε ουσιαστικά για συναντήσεις της πόλης.

Αγορά

Ο απέραντος χώρος που ανοίγεται μπροστά από το Ωδείο και τα άλλα κτίρια της περιοχής αντιστοιχεί στην αρχαία Άνω Αγορά . Στην πραγματικότητα, αυτό ήταν το επιχειρηματικό και πολιτικό κέντρο της πόλης. Χτισμένο με ορθογώνια κάτοψη, περιβαλλόταν από όλα τα σημαντικότερα κτίρια της επαρχίας Εφέσου και στέγαζε στο κέντρο ένα μεγάλο Σεβάστειο αφιερωμένο στον Αύγουστο, έναν αρχαίο ναό που είχε σκοπό να αποθεώσει τους Ρωμαίους αυτοκράτορες.

Αγορά - όπου βρίσκεται η Έφεσος - Έφεσος όπου βρίσκεται
Ο απέραντος χώρος που αποτελείται από την Άνω Αγορά

Πρυτανείου

Προχωρώντας κατά μήκος της Άνω Αγοράς, δίπλα στο Ωδείο βρίσκονται τα ερείπια του Πρυτανείου . Το κτίριο αυτό ήταν η έδρα της γερουσίας της πόλης, όπου γίνονταν συναθροίσεις, συμπόσια, ακροατήρια, αλλά και ιερές τελετές. Μάλιστα, η ιερή εστία της Εφέσου φυλασσόταν στο Πρυτανείο και την προστάτευε η θεά Βέστα, η προστάτιδα της Ρωμαϊκής Γερουσίας.

Πρυτανείου Ρωμαϊκή Σύγκλητος
Τα ερείπια του Πρυτανείου, της αρχαίας Γερουσίας

Ναός του Δομιτιανού

Στη δυτική πλευρά του χάρτη της μεγάλης Αγοράς της Εφέσου στην Τουρκία μπορείτε να θαυμάσετε τα απίστευτα ερείπια του Ναού του Δομιτιανού . Είναι στην πραγματικότητα ένα από τα μεγαλύτερα κτίρια της Εφέσου, όπου υπάρχει ένα υπέροχο επιστύλιο που υποστηρίζεται από δύο υπέροχες κολώνες και δύο καρυάτιδες που έχουν διατηρηθεί στο πέρασμα των χρόνων. Ο ναός χτίστηκε από τον Δομιτιανό και, παρόλο που σήμερα φέρει το όνομά του, ήταν αφιερωμένος στον πατέρα του Βεσπασιανό λόγω του damnatio memoriae που επικαλέστηκε εναντίον του.

ναός του Δομιτιανού - πόλη της Εφέσου - πόλη της Εφέσου
Οι επιβλητικοί κίονες του Ναού του Δομιτιανού, αφιερωμένοι στον πατέρα του Βεσπασιανό

Via dei Cureti

Το τελευταίο κτίριο που πλαισιώνει την Αγορά ήταν το Μνημείο του Μέμμιου , αφιερωμένο σε έναν επιφανή πολίτη της Εφέσου. Από εδώ διακλαδίζεται η Via dei Cureti , η δεύτερη πιο σημαντική αρτηρία της πόλης . Σήμερα διατηρεί ακόμη τμήματα από το υπέροχο μαρμάρινο δάπεδό του και τα ερείπια των τάφων, των λουτρών και των ναών που πλαισιώνουν το δρόμο. Αυτή η σημαντική οδός επικοινωνίας συνέδεε την Άνω Αγορά με την Πολιτική Αγορά , όπου γινόταν η λαϊκή αγορά, όπως φαίνεται στον Χάρτη της Εφέσου στην Τουρκία.

via dei cureti - αρχαιολογικός χώρος της Εφέσου
Όλη η κομψότητα της αρχαίας Via dei Curetes , που συνέδεε την Ανώτερη Αγορά με την Πολιτική Αγορά

Domus Terrazzate

Περπατώντας κατά μήκος ολόκληρης της Via dei Cureti, στα αριστερά στέκεται το όμορφο Domus Terrazzate . Μάλιστα, εδώ στέκονταν οι πιο όμορφες και κομψές κατοικίες ευγενών της πόλης, που έβλεπαν τα ωραιότερα ανάκτορα της Εφέσου. Μάλιστα, πολλά από αυτά είναι σε αναβαθμίδες και περιέχουν άριστα διατηρημένες τοιχογραφίες και ψηφιδωτά .

Ρωμαϊκή αναβαθμίδα domus Türkiye
Οι τοιχογραφημένοι τοίχοι και τα ψηφιδωτά δάπεδα του θόλου της Εφέσου

Ναός του Αδριανού

Μπροστά στον πεζόδρομο Domus των Εφεσίων ευγενών, ο Ναός του Αδριανού στέκεται μεγαλοπρεπής . Στην πραγματικότητα ήταν μια σχετικά μικρή κατασκευή, αλλά τα υπολείμματα των κιόνων της είναι αναμφισβήτητα εντυπωσιακά. Αποτελούμενο από τέσσερις κορινθιακούς κίονες που στηρίζουν μια αψίδα στο κέντρο, οι διακοσμήσεις του είναι ακόμη ευδιάκριτες.

Πράγματι ο Αδριανός, που επισκέφτηκε την Έφεσο το 128 μ.Χ., ήταν μεγάλος λάτρης της ελληνικής τέχνης. Ως απόδειξη αυτού του μεγάλου πάθους του, βρέθηκε στο εσωτερικό του ναού μια διακόσμηση που απεικονίζει τη Μέδουσα , καθώς και απεικονίσεις των Αμαζόνων , της Αθηνάς και του Ηρακλή .

Ναός του Αδριανού
Ο ναός του Αδριανού, με τους τέσσερις κορινθιακούς κίονες να στηρίζουν την αψίδα

Βιβλιοθήκη του Κέλσου

Πραγματικό σύμβολο της Εφέσου, η Βιβλιοθήκη του Κέλσου είναι αναμφίβολα το καλύτερα διατηρημένο αρχαίο μνημείο στην Τουρκία. Αυτό το σημείο ενδιαφέροντος είναι μια σταθερή στάση που θέλουμε να σας επισημάνουμε στον Χάρτη της Εφέσου στην Τουρκία. Αυτό το επιβλητικό κτήριο είναι προσβάσιμο στην είσοδο της Via di Marmo ή από την Porta di Augusto που συνδέει τη βιβλιοθήκη με την Πολιτική Αγορά.

Ανεγέρθηκε το 114 μ.Χ. για να θυμηθεί ο Γάιος Ιούλιος Κέλσος Πολεμιανός , ένας ιδιαίτερα καλλιεργημένος και ισχυρός γερουσιαστής της Εφέσου. Πράγματι, η βιβλιοθήκη ήταν πρώτα και κύρια ο τεράστιος τόπος ταφής του. Αποτελούμενη από μια διακοσμημένη πρόσοψη γεμάτη όμορφα αγάλματα, σώζονταν πάνω από 12.000 ειλητάρια και ήταν η μεγαλύτερη βιβλιοθήκη στον κόσμο μετά από αυτή της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο και της κοντινής Πέργαμου.

Μαρμάρινη οδός

Μόλις φτάσετε στη Βιβλιοθήκη του Κέλσου, ο δρόμος κάμπτεται φυσικά προς τα δεξιά, με κατεύθυνση βόρεια. Ως εκ τούτου, η κομψή και μαγευτική Via di Marmo ξεκινά από εδώ . Αυτός ο δρόμος περνούσε εξ ολοκλήρου δίπλα στην Πολιτική Αγορά και ήταν το πιο πολυσύχναστο μέρος της πόλης. Σήμερα σώζεται το όμορφο μαρμάρινο δάπεδό του και τα ερείπια των αγαλμάτων και των κιόνων στο πλάι του.

Μάλιστα, στο παρελθόν ο δρόμος αυτός ήταν γεμάτος μακριές στοές, που ονομάζονταν στοά . Επιπλέον, κατά μήκος του δρόμου βρίσκεται και το Νυμφαίο του Τραϊανού . Αυτό το υπέροχο σιντριβάνι στέγαζε το άγαλμα του αυτοκράτορα και η λατινική επιγραφή είναι ακόμα ορατή: « Τα έχω κατακτήσει όλα, τώρα ο κόσμος είναι στα πόδια μου ».

Marble Street Ephesus Turkey Αρχαιολογικός Χώρος
Ο Μαρμάρινος Δρόμος συνέδεε το Θέατρο με τη Βιβλιοθήκη

θέατρο

Από τον χάρτη της Εφέσου της Τουρκίας δεν θα μπορούσε να λείπει το Μεγάλο Θέατρο στο οποίο μπορείτε να φτάσετε ακολουθώντας ολόκληρο τον Μαρμάρινο Δρόμο. Η κατασκευή βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα της Εφέσου και τα σκαλιά της εκμεταλλεύονται τη φυσική κλίση του εδάφους. Χτισμένο σε ελληνιστικό ρυθμό, διευρύνθηκε περαιτέρω υπό τον Κλαύδιο και τον Νέρωνα και ολοκληρώθηκε από τον Τραϊανό και τον Αντωνίνο Πίο.

Θα μπορούσε να φιλοξενήσει έως και 24.000 θεατές και αναφέρεται επίσης στην Καινή Διαθήκη. Μάλιστα, εδώ ο Άγιος Παύλος αμφισβητήθηκε σκληρά από τους πωλητές αγαλματιδίων της Αρτέμιδος, φωνάζοντας « μεγάλη η Διάνα των Εφεσίων!

θέατρο
Το επιβλητικό Θέατρο δεσπόζει στη Via Arcadiana

Μέσω Αρκαδιανής

Τέλος, ένας μακρύς ασφαλτοστρωμένος δρόμος ξεκινούσε από το Teatro Grande που οδηγούσε στο λιμάνι. Μάλιστα, η Via Arcadiana ήταν επενδυμένη με στοές και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα πολεοδομικά έργα της εποχής. Αυτός ο δρόμος πήρε το όνομά του από το Ναό του Αρκαδίου , αφιερωμένο στον Ανατολικό Ρωμαίο αυτοκράτορα, ένα μέρος που σας προτείνουμε να επισκεφτείτε στα ταξίδια σας στην Τουρκία, που δεν υπάρχει στον χάρτη της Εφέσου.

Βρισκόταν στο επίπεδο της πόρτας που οδηγούσε στην Πολιτική Αγορά, σε χώρο όπου οι στοές ήταν διάσπαρτες από καταστήματα και αποθήκες.

Via Arcadiana Ephesus Türkiye
Η Via Arcadiana, η μακριά αρτηρία που συνέδεε το Μεγάλο Θέατρο με το λιμάνι της Εφέσου

Τα περίχωρα της Εφέσου

Τώρα που είδαμε τον χάρτη της Εφέσου και τα σημαντικότερα μνημεία του αρχαιολογικού χώρου στην Τουρκία, ας ανακαλύψουμε τα αξιοθέατα που βρίσκονται έξω.

Μάλιστα, ο αρχικός πυρήνας της πόλης βρισκόταν στους πρόποδες του λόφου Ayasuluk και στη συνέχεια ο πληθυσμός μετακινήθηκε προς τον σημερινό αρχαιολογικό χώρο. Ακόμη, τα περίχωρα της Εφέσου αποτελούν μια από τις σημαντικότερες μαρτυρίες της εξάπλωσης του Χριστιανισμού προς τη Μεσόγειο και σήμερα βρίσκουμε σημαντικούς χώρους λατρείας.

Ναός της Αρτέμιδος

Περίπου τρία χιλιόμετρα από την αρχαία πόλη της Εφέσου βρίσκονται τα ερείπια του Αρτεμισίου , του περίφημου Ναού της Αρτέμιδος . Αυτή η κατασκευή ήταν αναμφισβήτητα εντυπωσιακή και ήταν ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου. Με μήκος 115 μέτρα και πλάτος 55 μέτρα, ήταν, όπως όλοι οι ναοί της Türkiye, του ιωνικού τάγματος. Αρχικά ήταν αφιερωμένο στην Κυβέλη , μια θεότητα που αφομοιώθηκε αργότερα από τους Έλληνες με την Άρτεμη, κόρη του Δία και αδελφή του Απόλλωνα.

Δυστυχώς σήμερα ελάχιστα απομεινάρια έχουν απομείνει, αλλά θα αντιληφθείτε το εντυπωσιακό μεγαλείο αυτής της κατασκευής. Μάλιστα, ο Ναός της Αρτέμιδος ήταν τέσσερις φορές μεγαλύτερος από τον Παρθενώνα στην Αθήνα, καθώς και πολύ πλούσιος σε γλυπτά και διακοσμητικά. Καταστράφηκε κατά τον τρίτο ιερό πόλεμο μεταξύ των ελληνικών πόλεων της Μικράς Ασίας, ανοικοδομήθηκε στην ελληνιστική εποχή με εντολή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Τελικά, έκλεισε οριστικά από τον Θεοδόσιο και καταστράφηκε από τον Ιωάννη Χρυσόστομο , αρχιεπίσκοπο Κωνσταντινουπόλεως.

ναός της Αρτέμιδος Εφέσου αρχαιολογικός χώρος Türkiye
Τι απομένει από το Αρτεμίσιο, ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου

Βασιλική του Συμβουλίου της Εφέσου

Στη βόρεια πλευρά του Αρχαιολογικού Πάρκου της Αρχαίας Εφέσου, όχι μακριά από τη Via Arcadiana, βρίσκεται το συγκρότημα των κινούμενων ερειπίων της Βασιλικής του Συμβουλίου της Εφέσου . Μάλιστα, η περίφημη σύνοδος στην οποία αποφασίστηκε ο θεϊκός ρόλος της Μαρίας και του Ιησού Χριστού έγινε εδώ το 431 μ.Χ. Ωστόσο, το πραγματικό όνομα είναι Βασιλική της Μαρίας της Μητέρας του Θεού , που ονομάζεται έτσι για να τιμήσει τον θάνατο της Μαρίας που, σύμφωνα με το μύθο, συνέβη στην Έφεσο.

Βασιλική του Συμβουλίου της Εφέσου Βασιλική Μαρία
Τα ερείπια της Βασιλικής της Παναγίας της Θεοτόκου, όπου πραγματοποιήθηκε η περίφημη Σύνοδος της Εφέσου

Βασιλική του San Giovanni

Ένα άλλο εξαιρετικά σημαντικό μέρος για τον Χριστιανισμό είναι η Βασιλική του San Giovanni . Τα ερείπια αυτού του μεγάλου ιερού κτιρίου βρίσκονται στην είσοδο της πόλης Selçuk, μερικά χιλιόμετρα από το ναό της Αρτέμιδος. Χτισμένη κατ’ εντολή του αυτοκράτορα Ιουστινιανού στη θέση του τάφου του Αγίου Ιωάννη , η εκκλησία πιθανότατα καταστράφηκε και λεηλατήθηκε από τους Γότθους.

Η βασιλική ήταν σαφώς μεγάλη σε μέγεθος, όπως μπορεί να μαντέψει κανείς από τα ερείπια της. Σήμερα είναι ορατό το όμορφο κεντρικό κλίτος , η μνημειακή είσοδος και ορισμένοι τάφοι διαφόρων σχημάτων .

Βασιλική του San Giovanni
Η περιοχή που αντιστοιχεί στη μεγάλη Βασιλική του San Giovanni, τον τόπο ταφής του αποστόλου

Το σπίτι της Μαίρης

Τέλος, ένα από τα πιο σημαντικά μέρη στην Έφεσο και σε όλη την Τουρκία είναι το Σπίτι της Μαρίας . Βρίσκεται στους γύρω λόφους, περίπου πέντε χιλιόμετρα από την αρχαία Έφεσο, αυτό το πέτρινο σπίτι είναι τόπος προσκυνήματος για τους χριστιανούς και θεωρείται ιερό από τους μουσουλμάνους . Μάλιστα, σύμφωνα με την παράδοση, εδώ έζησε και πέθανε η Μαρία. Μάλιστα, οι γραφές μας λένε ότι ο Ιησούς στο σταυρό εμπιστεύτηκε τη μητέρα του στον απόστολο Ιωάννη, ο οποίος την πήγε στην Έφεσο μέχρι το θάνατό του σε ηλικία 101 ετών.

Σήμερα μπορείτε να δείτε το μικρό παρεκκλήσι που χτίστηκε τον δέκατο ένατο αιώνα, αλλά είναι ακόμα δυνατό να θαυμάσετε την κόκκινη γραμμή που οριοθετεί τα σύνορα με τα αρχικά θεμέλια .

Σπίτι της Mary Türkiye
Το μικρό πέτρινο κτίριο που φιλοξένησε τη Μαρία μέχρι τον θάνατό της

Επίσκεψη στον Αρχαιολογικό Χώρο της Εφέσου, FAQ

Πόσο καιρό χρειάζεται για να επισκεφθείτε την Έφεσο;

Ολόκληρος ο αρχαιολογικός χώρος είναι επισκέψιμος σε περίπου τρεις ώρες . Αν σκοπεύετε επίσης να επισκεφθείτε τα μνημεία έξω, σκεφτείτε περίπου τέσσερις ώρες .

Ποιο είναι το ωράριο λειτουργίας του Αρχαιολογικού Χώρου Εφέσου;

Ο ιστότοπος είναι ανοιχτός όλο το χρόνο από τις 8 π.μ. έως τις 6.30 μ.μ. το καλοκαίρι και από τις 8 π.μ. έως τις 5.30 μ.μ. το χειμώνα . Επιπλέον, το άνοιγμα είναι εγγυημένο 7 ημέρες την εβδομάδα.

Πόσο κοστίζει το εισιτήριο για τον Αρχαιολογικό Χώρο της Εφέσου;

Το εισιτήριο εισόδου κοστίζει 40 € .

Τι να φέρετε όταν επισκέπτεστε την Έφεσο;

Η Έφεσος και η Τουρκία μπορεί να είναι πολύ ζεστές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Επομένως, εάν αποφασίσετε να επισκεφθείτε τον αρχαιολογικό χώρο κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, σας προτείνουμε να έχετε μαζί σας νερό , καπέλο ή/και αντηλιακή προστασία .

Πώς να πάτε στην Έφεσο;

Ο Αρχαιολογικός Χώρος της Εφέσου βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα από την πόλη Selçuk. Στη συνέχεια, μπορείτε να το φτάσετε μέσω του D550 , ο οποίος σας μεταφέρει στον αρχαιολογικό χώρο σε πέντε λεπτά. Εάν έρχεστε από τη Σμύρνη, απλώς πάρτε τον E87 , βγείτε στο Belevi και ακολουθήστε τις πινακίδες για Έφεσο.

Πώς να πάτε από το Pamukkale στην Έφεσο;

Εάν σκοπεύετε να φτάσετε στην Έφεσο από το Pamukkale, μπορείτε να πάρετε τον Ε87 προς την κατεύθυνση της Σμύρνης και να βγείτε στο Germencik . Στη συνέχεια, πάρτε το D550 προς Selçuk και στρίψτε αριστερά στη Meryem Ana Yolu . Το ταξίδι διαρκεί περίπου τρεις ώρες .

Πώς να πάτε από την Αλικαρνασσό στην Έφεσο;

Αν αντ ‘αυτού σκοπεύετε να επισκεφθείτε την Έφεσο κατά τη διάρκεια διακοπών στην παραλία στην Αλικαρνασσό, απλώς οδηγήστε προς την κατεύθυνση του Milas και στη συνέχεια πάρτε το D525 . Στη συνέχεια θα πρέπει να πάρετε το D550 στο Ortaklar το οποίο θα σας οδηγήσει στην Έφεσο. Το ταξίδι διαρκεί δυόμισι ώρες .

Πού να κοιμηθείτε για να επισκεφτείτε την Έφεσο;

Αν σκοπεύετε να επισκεφθείτε την Έφεσο κατά τη διάρκεια της περιοδείας σας στην Τουρκία, σας προτείνουμε να κοιμηθείτε στο κοντινό Selçuk . Ωστόσο, η σύγχρονη πόλη έχει λίγα να προσφέρει και επομένως θα ήταν καλή ιδέα να διανυκτερεύσετε στη Σμύρνη .

Ποιος έκαψε την Άρτεμη της Εφέσου;

Πολλοί θρύλοι λέγονται για την καταστροφή του Ναού της Αρτέμιδος. Μάλιστα λέγεται ότι ο Ηρόστρατος , ένας φτωχός Εφέσιος βοσκός, έβαλε φωτιά στην Άρτεμη με σκοπό να μείνει στην ιστορία. Ωστόσο, αυτό το κτίριο ήταν πολύ μεγάλου μεγέθους για να μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά μεμονωμένα και είναι επομένως πολύ πιθανό η Άρτεμις της Εφέσου να καταστράφηκε κατά τον ιερό πόλεμο μεταξύ των διαφόρων ελληνικών πόλεων της Τουρκίας.

Ποιοι συμμετείχαν στη Σύνοδο της Εφέσου;

Η Σύνοδος της Εφέσου συγκλήθηκε από τον Θεοδόσιο Β’ λόγω της αίρεσης του Νεστορίου , αρχαίου αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως. Μάλιστα δήλωσε ότι ο Χριστός ήταν πρώτα απ’ όλα άνθρωπος όσο και θεϊκός. Συμμετείχε λοιπόν στη Σύνοδο της Εφέσου, μαζί με άλλους 200 ιερείς .

Τι είναι η ματρόνα της Εφέσου;

Η Ματρώνα της Εφέσου ήταν ένα σημαντικό αφηγηματικό έργο του 1ου αιώνα μ.Χ., γραμμένο από τον ποιητή Gaius Petronius Arbiter . Αυτή η σημαντική λογοτεχνική μαρτυρία μας επιτρέπει να καταλάβουμε πόσο επιρροή ήταν η πόλη της Εφέσου για τον κόσμο της εποχής.

Ποιες άλλες επισκέψεις μπορείτε να συνδυάσετε με την Έφεσο;

Η Έφεσος καλύπτει μια πολύ μεγάλη περιοχή και η πλήρης επίσκεψη διαρκεί περίπου τέσσερις ώρες. Συνιστούμε λοιπόν να το επισκεφτείτε το πρωί, ενώ το απόγευμα προτείνουμε να επισκεφθείτε τη Σμύρνη ή το Παμούκαλε .

Η συμβουλή μας για επίσκεψη στον Αρχαιολογικό Χώρο της Εφέσου

Σας προτείνουμε να επισκεφθείτε την Έφεσο νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα , όπου η θερμοκρασία είναι ευνοϊκή για την επίσκεψη. Μάλιστα, αυτές τις ώρες θα αποφύγετε τη μεγάλη ζέστη που χαρακτηρίζει αυτή την περιοχή της Τουρκίας την καλοκαιρινή περίοδο. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να εξερευνήσετε το αρχαιολογικό πάρκο με απόλυτη ηρεμία.

Προτεινόμενα δρομολόγια για να ανακαλύψετε την Έφεσο και την Τουρκία

Ο καλύτερος τρόπος για να ανακαλύψετε την Έφεσο και την Τουρκία είναι να ξεκινήσετε ένα συναρπαστικό ταξίδι στην καρδιά της Ανατολίας. Για το λόγο αυτό, προτείνουμε το Grand Tour Turkey που θα σας οδηγήσει να ανακαλύψετε την ιστορία και τον πολιτισμό αυτής της φανταστικής χώρας, να ανακαλύψετε τον αρχαιολογικό χώρο της Εφέσου.

Πέτρος Πέτρου
Πέτρος Πέτρου

Ψηφιακός νομάς με αγάπη για ταξίδια