Είναι το Kona ασφαλές για επίσκεψη το 2023;

Η Kona, μια περιοχή στη δυτική ακτή του Big Island της Χαβάης, είναι ένας δημοφιλής προορισμός για όσους αναζητούν χαλαρές διακοπές.

Οι άνθρωποι ταξιδεύουν για την πλούσια γηγενή ιστορία της πόλης, τα όμορφα τοπία και φυσικά τη θέση της στο κέντρο της περιοχής καλλιέργειας καφέ της Χαβάης (I LOVE Kona coffee!). Υπάρχουν πολλά πράγματα να δείτε και να κάνετε στο Kona.

Οι λάτρεις της ιστορίας ή όσοι ενδιαφέρονται για τον ιθαγενή πολιτισμό θα πρέπει να επισκεφτούν το παλάτι Hulihe’e, όπου συνήθιζαν να κάνουν διακοπές οι βασιλιάδες της Χαβάης ή να κάνουν ένα ταξίδι έξω από την πόλη στο Pu’uhonua o Honaunau, μια ιστορική τοποθεσία εκατοντάδων ετών.

Οι λάτρεις της φύσης πρέπει να κολυμπήσουν στα ήρεμα νερά του νότιου Kona ή να περπατήσουν στα μονοπάτια του Mauna Loa. Φυσικά, κανένα ταξίδι στο Kona δεν είναι ολοκληρωμένο χωρίς ένα φλιτζάνι καφέ Kona ή μια επίσκεψη σε μια φυτεία καφέ.

Υπάρχουν τόσα πολλά να δείτε και να κάνετε στο Kona, και δεν είναι τόσο υπερβολικά ανεπτυγμένο όσο κάποια άλλα μέρη της Χαβάης. Ωστόσο, πριν ξεκινήσετε την κράτηση των εισιτηρίων σας σύντομα, πιθανότατα θέλετε να υπολογίσετε πρακτικές ανησυχίες όπως η ασφάλεια.

Αλλά μην ανησυχείτε – οι ταξιδιωτικοί μας ειδικοί έχουν κάνει τη σκληρή δουλειά για εσάς. Αυτός ο λεπτομερής ταξιδιωτικός οδηγός μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε πώς να επισκεφτείτε το Kona με ασφάλεια και εάν χρειάζεται να λάβετε τυχόν προφυλάξεις ενώ βρίσκεστε στην πόλη.

Είναι το Kona ασφαλές για επίσκεψη το 2023;

Το Kona είναι ένα ασφαλές μέρος για τους επισκέπτες και έχετε πολύ λίγα να ανησυχείτε όταν σχεδιάζετε το ταξίδι σας! Υπάρχει κάποια εγκληματικότητα στην πόλη, αλλά συνήθως δεν επηρεάζει τους επισκέπτες.

Το Kona βιώνει επίσης κάποιες φυσικές καταστροφές, αλλά με καλή προετοιμασία, μπορείτε να αποφύγετε τα περισσότερα από αυτά τα ζητήματα. Όπως κάθε πόλη ή περιοχή στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Kona έχει τα κοινωνικά της προβλήματα.

Επειδή οι εικόνες μοιάζουν με παράδεισο δεν σημαίνει ότι η καθημερινότητα είναι πάντα παράδεισος! Αυτό περιλαμβάνει ένα ζήτημα με την αύξηση της εγκληματικότητας, που παρατηρήθηκε τόσο από τους επισκέπτες όσο και από τους ντόπιους.

Τα κοινά εγκληματικά περιστατικά περιλαμβάνουν:

  • Μικροκλοπή
  • Ληστεία
  • Παρενόχληση στο δρόμο
  • Ληστεία
  • Κατάχρηση ναρκωτικών ουσιών

Τα περισσότερα περιστατικά στο Kona είναι μικρού χαρακτήρα,  είτε μικροεγκλήματα ιδιοκτησίας είτε άλλα μικροαδικήματα. Υπάρχουν ορισμένα βίαια περιστατικά, όπως ληστείες ή επιθέσεις, αλλά πολύ λιγότερα από ό,τι σε άλλα μέρη της χώρας. Τα περισσότερα βίαια περιστατικά επηρεάζουν τους ντόπιους.

Εκτός από το έγκλημα, θα πρέπει να προσέχετε και για φυσικές καταστροφές όταν σχεδιάζετε το ταξίδι σας στο Kona. Το Kona βρίσκεται στο Μεγάλο Νησί της Χαβάης, το οποίο φιλοξενεί ενεργά ηφαίστεια, συμπεριλαμβανομένου του περίφημου Mauna Loa.

Το 2022, το ηφαίστειο εξερράγη, με αποτέλεσμα πολλοί επισκέπτες να ανησυχούν για την ασφάλεια της επίσκεψης στη Χαβάη. Το Mauna Loa είναι ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια στη Γη, επομένως οι εκρήξεις και η ηφαιστειακή δραστηριότητα είναι συχνές.

Η Χαβάη ήταν ασφαλής για επίσκεψη ακόμη και κατά τη διάρκεια της έκρηξης του 2022 σύμφωνα με τους τοπικούς ηγέτες . Λάβετε υπόψη ότι το Kona βρίσκεται στην άλλη πλευρά του Big Island από το Mauna Loa, επομένως δεν θα επηρεαστεί από τις ροές λάβας εάν συμβεί μια έκρηξη.

Ωστόσο, το Kona συχνά επηρεάζεται από το vog (ηφαιστειακή αιθαλομίχλη) και άλλα αερομεταφερόμενα συντρίμμια που εκτοξεύονται έξω από το ηφαίστειο.

Εάν έχετε αναπνευστικά προβλήματα ή είστε ευαίσθητοι σε περιβαλλοντικούς παράγοντες λόγω άλλων χρόνιων παθήσεων, όπως ημικρανία, τα συμπτώματά σας θα μπορούσαν να ενταθούν κατά τη διάρκεια μιας έκρηξης στο Kona. Ακολουθήστε το παράδειγμα των ντόπιων και φορέστε μάσκα.

Άλλες κοινές φυσικές καταστροφές γύρω από το Kona είναι οι κατολισθήσεις και οι πλημμύρες. Αν και είναι λιγότερο συνηθισμένοι από ό,τι στην άλλη πλευρά του νησιού, επειδή το Kona έχει πιο ξηρό καιρό, μπορεί να συμβούν.

Παρακολουθήστε προσεκτικά την πρόγνωση του καιρού εάν σχεδιάζετε υπαίθριες δραστηριότητες όπως πεζοπορία και μην πάτε εάν υπάρχει βροχή στην πρόγνωση, καθώς οι πλημμύρες μπορεί να συμβούν με πολύ μικρή ειδοποίηση.

Έγκλημα στο Kona

Gregory Zamell/Shutterstock

Το έγκλημα είναι ένα από τα κύρια μέλημα των ατόμων που σχεδιάζουν ένα ταξίδι στο Kona. Το έγκλημα είναι μια ανησυχία όταν ταξιδεύετε οπουδήποτε καινούργιο. Οι φόβοι των τουριστών που πηγαίνουν στο Kona τροφοδοτούνται επίσης από αναφορές για αυξανόμενα ποσοστά εγκληματικότητας.

Οι ντόπιοι και οι επισκέπτες παραπονιούνται για αυξανόμενη εγκληματικότητα σε φόρουμ και άλλα μέρη. Οι αναφορές για αυξανόμενη εγκληματικότητα είναι κάπως αληθινές. Η αυξανόμενη εγκληματικότητα ήταν ένα πρόβλημα που αντιμετώπισε ολόκληρο το Μεγάλο Νησί το 2022.

Έξι ανθρωποκτονίες σημειώθηκαν τους πρώτους εννέα μήνες του 2022 στο νησί, δύο εκ των οποίων στο Kona . Οι ανθρωποκτονίες ήταν σύμπτωμα της συνολικής αύξησης της εγκληματικότητας.

Το αστυνομικό τμήμα της Χαβάης δεν προσφέρει δεδομένα μόνο για το Kona, αλλά τα δεδομένα για όλη την Κομητεία της Χαβάης (το Μεγάλο Νησί) μπορούν να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε τις τάσεις του εγκλήματος και από το Kona.

Η επίσημη έκθεση εγκληματικότητας του 2020  έδειξε ότι υπήρξε συνολική αύξηση της εγκληματικότητας και αύξηση της εγκληματικότητας. Το βίαιο έγκλημα αποτελεί το 13,2% των συνολικών εγκλημάτων που διαπράχθηκαν, ενώ τα υπόλοιπα είναι εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας.

Ο πιο συνηθισμένος τύπος εγκλήματος περιουσίας είναι η κλοπή-κλοπή και ο πιο συνηθισμένος τύπος κλοπής-κλοπής είναι η κλοπή από οχήματα. Από ανέκδοτα στοιχεία, αυτή η τάση είναι παρόμοια και στο Kona.

Υπάρχουν αρκετοί κοινωνικοί παράγοντες που τροφοδοτούν την αύξηση της εγκληματικότητας στο Kona. Η αύξηση του εγκλήματος στο δρόμο στο Kona είναι παράλληλη με την αύξηση των αστέγων. Το 2022, τοπικοί αξιωματούχοι διαπίστωσαν ότι οι άστεγοι στο Μεγάλο Νησί αυξήθηκαν κατά 20% .

Η έλλειψη στέγης προκλήθηκε σε μεγάλο βαθμό από το gentrification και την αύξηση των ενοικίων. Συγκεκριμένα, ο πληθυσμός των αστέγων στο Kona αυξήθηκε δραματικά.

Υπήρχαν αρκετοί μεγάλοι καταυλισμοί αστέγων στο Kona, ακριβώς στο Ali’i Drive. Αν και η πόλη εκκαθάρισε μερικά από τα μεγαλύτερα τον Μάιο του 2023 , αυτό δεν έλυσε το πρόβλημα ότι δεκάδες άνθρωποι παραμένουν αδέσποτοι στο Kona.

Για να είμαστε σαφείς, οι άστεγοι δεν είναι εγκληματίες. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι στις κοινότητες αστέγων διαπράττουν εγκλήματα για να επιβιώσουν και οι καταυλισμοί μπορούν να παρέχουν κάλυψη στους εγκληματίες.

Η αύξηση των καταυλισμών αστέγων στο Kona έκανε τους ανθρώπους να αισθάνονται λιγότερο ασφαλείς. Η Kona αντιμετωπίζει επίσης ένα αυξανόμενο πρόβλημα ναρκωτικών. Το 2021, η τοπική αστυνομία έπρεπε να επεκτείνει το τμήμα ναρκωτικών για να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη κατάχρηση φαιντανύλης .

Η κατάχρηση φαιντανύλης τροφοδοτεί επίσης την αύξηση των υπερβολικών δόσεων και της μικροεγκληματικότητας που σχετίζεται με τα ναρκωτικά. Όλοι αυτοί οι κοινωνικοί παράγοντες επηρεάζουν κυρίως τους ντόπιους του Kona, οι οποίοι οργανώνουν τις κοινότητές τους για να προσπαθήσουν να ανταποκριθούν σε αυτές τις προκλήσεις.

Ωστόσο, μπορούν να επηρεάσουν και τους επισκέπτες. Επιπλέον, είναι καλό να σέβεστε μια κοινότητα που επισκέπτεστε και να κατανοείτε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει.

Με όλα τα νέα για την αυξανόμενη εγκληματικότητα στο Kona, είναι ακόμα σημαντικό να το κρατάμε σε προοπτική. Το συνολικό ποσοστό εγκληματικότητας στο Kona είναι 23,28 περιστατικά ανά 1.000 άτομα και το ποσοστό βίαιης εγκληματικότητας είναι 3.05 περιστατικά ανά 1.000 άτομα.

Και οι δύο αυτοί αριθμοί είναι πολύ κάτω από τον εθνικό μέσο όρο (αν και το ποσοστό εγκληματικότητας κατά ιδιοκτησίας είναι ελαφρώς υψηλότερο από τον εθνικό μέσο όρο).

Αν και το Kona έχει τα προβλήματά του, το πιθανότερο είναι ότι είναι πιο ασφαλές από την πόλη σας, επομένως δεν χρειάζεται να ανησυχείτε καθόλου όταν σχεδιάζετε την επίσκεψή σας. Απλώς χρησιμοποιήστε την κοινή λογική, όπως θα κάνατε με οποιονδήποτε άλλο προορισμό.

Μικροκλοπή

Η μικροκλοπή είναι το πιο συνηθισμένο έγκλημα που θα συναντήσετε στο Kona και οπουδήποτε στη Χαβάη. Αυτό το είδος κλοπής είναι συνηθισμένο οπουδήποτε υπάρχει μεγάλος τουριστικός πληθυσμός καθώς οι τουρίστες δημιουργούν την τέλεια ευκαιρία για τους κλέφτες.

Υπάρχουν μερικοί τύποι κλοπής που μπορεί να συναντήσετε στο Kona. Αυτό περιλαμβάνει πορτοφολάδες, αρπαγές πορτοφολιών, κλοπές από οχήματα και απάτες.

Παρόλο που η μικροκλοπή δεν συμβαίνει τόσο συχνά στο Kona, εξακολουθεί να είναι καλή ιδέα να λάβετε ορισμένες προφυλάξεις για να αποτρέψετε την κλοπή. Το πιο κοινό έγκλημα σε όλη τη Χαβάη είναι η κλοπή από οχήματα και το Kona δεν διαφέρει.

Δυστυχώς, πιθανότατα θα χρειαστεί να νοικιάσετε αυτοκίνητο για να μετακινηθείτε στο Kona. Τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα στοχεύουν συχνά σε κλοπές οχημάτων, επομένως θα εκτεθείτε σε αυτό το είδος εγκλήματος. Υπάρχουν μερικές προφυλάξεις που μπορείτε να λάβετε για να αποτρέψετε την κλοπή από οχήματα.

Βεβαιωθείτε ότι δεν αφήνετε ποτέ αντικείμενα αξίας στο αυτοκίνητο. Με αυτόν τον τρόπο, ακόμα κι αν σας ληστέψουν, δεν θα καταστραφείτε. Μην αφήνετε αντικείμενα ορατά στο αυτοκίνητο και αποθηκεύστε τα στο ντουλαπάκι του συνοδηγού ή στο πορτμπαγκάζ.

Βεβαιωθείτε ότι το κατάλυμά σας προσφέρει ασφαλείς επιλογές στάθμευσης. Οι απάτες είναι επίσης κοινές στο Kona — και ακόμη και πριν τολμήσετε στην περιοχή.

Εάν κάνετε κράτηση διαμονής ή εκδρομών, βεβαιωθείτε ότι έχουν ελεγχθεί. Μην στέλνετε χρήματα σε ένα μέρος που φαίνεται ύποπτο, καθώς μπορεί να εμφανιστείτε και να συνειδητοποιήσετε ότι η εμπειρία για την οποία πληρώσατε δεν είναι διαθέσιμη.

Ληστεία

Το βίαιο έγκλημα δεν είναι πολύ συνηθισμένο στο Kona, αλλά έχουν συμβεί κάποια περιστατικά στο παρελθόν. Το πιο συνηθισμένο βίαιο έγκλημα που μπορεί να επηρεάσει τους τουρίστες είναι η ληστεία.

Οι περισσότερες ληστείες συμβαίνουν τη νύχτα, επομένως μια καλή προφύλαξη που πρέπει να λάβετε είναι να μην περιπλανηθείτε σε άγνωστα μέρη τη νύχτα. Το Ali’i Drive γίνεται σχηματικό τη νύχτα σε ορισμένα μέρη.

Ρωτήστε τον θυρωρό του ξενοδοχείου σας ή οποιονδήποτε ντόπιο για το ποιες περιοχές να αποφύγετε. Επίσης, δεν θέλετε να κάνετε τον εαυτό σας στόχο όταν περπατάτε στην πόλη. Αφήστε τα ακριβά κοσμήματα στο κατάλυμά σας ή καλύτερα στο σπίτι.

Μην εκτοξεύετε πολλά μετρητά, καθώς αυτό σας ξεχωρίζει ως πιθανό στόχο.

Εάν σας ληστέψουν, συμμορφωθείτε με τον ληστή και εστιάστε στο να απομακρυνθείτε και να αναφέρετε το έγκλημα στην αστυνομία. Οι ληστείες μερικές φορές κλιμακώνονται σε πιο βίαια εγκλήματα στο Kona και δεν θέλετε να διακινδυνεύσετε την επιβίωσή σας για τα υπάρχοντά σας.

Αποφυγή κακών περιοχών

KAILUA-KONA, ΧΑΒΑΗ – ΗΠΑ, 25 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2023: Φωτογραφία της πολύχρωμης δωρεάν δημόσιας Hele στο τρόλεϊ Kona που οδηγεί στο Ali’i Drive στο κέντρο της Kona/Chris Allan/Shutterstock

Ορισμένα σημεία του Kona γίνονται πρόχειρα, ειδικά τη νύχτα. Μάθετε ποιες περιοχές πρέπει να αποφύγετε και μπορείτε να προχωρήσετε πολύ στο να αισθάνεστε ασφαλείς.

Υπάρχουν πολλοί καταυλισμοί αστέγων κατά μήκος του Ali’i Drive, αν και οι τοπικές αρχές έχουν αρχίσει να τους καθαρίζουν. Να είστε προσεκτικοί γύρω από το παραλιακό πάρκο Hale Halawai και μερικές άλλες τοποθεσίες που μπορεί να έχουν καταυλισμούς.

Ενώ οι περισσότεροι άστεγοι δεν είναι καθόλου επιβλαβείς (και κινδυνεύουν περισσότερο οι ίδιοι παρά επικίνδυνοι), ποτέ δεν ξέρεις ποιος μπορεί να είναι τριγύρω.

Άλλες περίπλοκες τοποθεσίες στην πόλη περιλαμβάνουν την περιοχή γύρω από το Uncle Billy’s, το θαλάσσιο τείχος και το Coconut Grove.

Αν και τα περισσότερα μέρη είναι καλά κατά τη διάρκεια της ημέρας, είναι πιο επικίνδυνα μετά το σκοτάδι. Προς τα νότια κοντά στο Μπαλί Κάι είναι επίσης μια περιοχή όπου οι ντόπιοι λένε ότι είναι καλύτερο να αποφύγετε.

Πράγματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη

Εδώ είναι μερικά άλλα πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν σχεδιάζετε το ταξίδι σας στο Kona:

  • Η κίνηση για να μπείτε και να βγείτε από την πόλη είναι συνήθως κακή. Υπάρχει μόνο ένας μεγάλος δρόμος, και υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που οδηγούν σε αυτόν. Προγραμματίστε ανάλογα τα ταξίδια σας, ειδικά αν θέλετε να πάτε στην παραλία.
  • Κολυμπήστε με ασφάλεια αν πάτε στην παραλία. Πάντα να τηρείτε τις αναρτημένες προειδοποιήσεις και να μην κολυμπάτε ποτέ όταν δεν υπάρχει ναυαγοσώστης. Κολυμπήστε μόνο σε έντονο φως της ημέρας, καθώς είναι όταν υπάρχουν λιγότεροι καρχαρίες. Ποτέ μα ποτέ μην γυρίζετε την πλάτη σας στον ωκεανό καθώς τα κύματα είναι πολύ επικίνδυνα.
  • Μην δέχεστε ναρκωτικά. Τα ναρκωτικά είναι παράνομα στη Χαβάη παρά την ηδονική φήμη του νησιωτικού κράτους. Η τοπική αστυνομία καταπολεμά τη χρήση ναρκωτικών καθώς τα ποσοστά κατάχρησης εκτοξεύονται και δεν θέλετε να αντιμετωπίσετε νομικά προβλήματα ενώ βρίσκεστε σε διακοπές.
  • Να είστε προσεκτικοί όταν κάνετε πεζοπορία. Πηγαίνετε πάντα με έναν φίλο και ενημερώστε κάποιον για το πού πηγαίνετε. Μείνετε σε σηματοδοτημένα μονοπάτια. Μην πίνετε από ρυάκια που συναντάτε γιατί μπορεί να κινδυνεύετε από λεπτοσπείρωση.

Συχνές Ερωτήσεις

JR Sosky/Shutterstock

Ακολουθούν μερικές συνήθεις ερωτήσεις που μπορεί να θέλετε να απαντηθούν σχετικά με το Kona πριν πάτε:

Είναι το Big Island ασφαλές για τους τουρίστες;

Το Kona βρίσκεται στο Μεγάλο Νησί της Χαβάης. Το νησί είναι ασφαλές για τουρίστες με ποσοστό εγκληματικότητας κάτω του μέσου όρου. Παρόλο που μπορεί να συμβούν ορισμένες φυσικές καταστροφές, η τοπική υποδομή συνήθως κατασκευάζεται για να τις αντιμετωπίσει.

Είναι το Kona ένα καλό νησί για επίσκεψη;

Το Kona δεν είναι νησί αλλά μια περιοχή του Μεγάλου Νησιού της Χαβάης. Είναι ασφαλές να το επισκεφθείτε, αν και το ποσοστό εγκληματικότητας αυξάνεται πρόσφατα λόγω κοινωνικών προβλημάτων.

Είναι το Kona ασφαλές τη νύχτα;

Το Kona δεν είναι το πιο ασφαλές τη νύχτα. Μείνετε μόνο σε πολύ ασφαλείς τοποθεσίες μετά το σκοτάδι, ταξιδεύετε πάντα με τουλάχιστον ένα άλλο άτομο και προτιμήστε να οδηγείτε μεγαλύτερες αποστάσεις αν είναι δυνατόν. Η υποδομή του πεζοδρομίου δεν είναι και η καλύτερη, καθιστώντας το περπάτημα στο σκοτάδι ανασφαλές.

Είναι ασφαλές το Kona από τα ηφαίστεια;

Το Kona βρίσκεται στην άλλη πλευρά του νησιού από το Mauna Loa, επομένως σπάνια επηρεάζεται από ηφαιστειακές εκρήξεις. Ωστόσο, μπορεί να εμφανίσετε vog ή ηφαιστειακή αιθαλομίχλη.

Γιατί το Kona είναι τόσο ακριβό;

Το Kona δεν είναι εξαιρετικός προορισμός για ταξιδιώτες με προϋπολογισμό, καθώς οι περισσότερες επιλογές διαμονής (και οτιδήποτε άλλο) είναι ακριβές. Δεδομένου ότι είναι τόσο δημοφιλής τουριστικός προορισμός, οι τιμές έχουν αυξηθεί ανάλογα.

Λοιπόν, πρέπει να επισκεφτείτε το Kona, στη Χαβάη;

Το Kona σίγουρα έχει τα προβλήματά του και θα πρέπει να λάβετε προφυλάξεις όσο βρίσκεστε στην πόλη. Ωστόσο, είναι ως επί το πλείστον ένας ασφαλής προορισμός και θα πρέπει να έχετε λίγα προβλήματα αρκεί να μην περιπλανηθείτε τη νύχτα.

Έτσι, με τόσα πολλά να δείτε και να κάνετε και μια ασφαλή ατμόσφαιρα συνολικά, τι περιμένετε — κάντε κράτηση για το ταξίδι σας στο Kona σήμερα και ζήστε μόνοι σας όλα όσα έχει να προσφέρει αυτός ο τροπικός παράδεισος. Χαρουμενα ΤΑΞΙΔΙΑ!

Διαβάστε επίσης :Η καλύτερη εποχή για να επισκεφτείτε το Kona το 2023 | Πότε να πάτε

Ταξιδιωτικός οδηγός Χαβάης

Είναι ασφαλές για επίσκεψη το Kilauea το 2023; | Ανησυχίες για την Ασφάλεια

Είναι η Νέα Ζηλανδία ασφαλής για επίσκεψη το 2023

Αεροπορικά εισιτήρια για όλους – Airtickets

Πέτρος Πέτρου
Πέτρος Πέτρου

Ψηφιακός νομάς με αγάπη για ταξίδια