Είναι ασφαλές για επίσκεψη το Βέλγιο;

Η χώρα του Βελγίου είναι ένας εξαιρετικός προορισμός για μια ευρωπαϊκή απόδραση. 42,5 εκατομμύρια άνθρωποι συμφωνούν — αυτό είναι πόσοι άνθρωποι κατά μέσο όρο επισκέπτονται αυτή τη γραφική χώρα κάθε χρόνο.

Οι λάτρεις της αρχιτεκτονικής και της ιστορίας θα απολαύσουν τη φιλόξενη μεσαιωνική, γεμάτη κανάλια πόλη της Μπριζ (όπως και οι λάτρεις της καλτ ταινίας In Bruges ).

Κανένα ταξίδι στο Βέλγιο δεν είναι ολοκληρωμένο χωρίς μια στάση στην πρωτεύουσα, τις Βρυξέλλες, για να δείτε τις μεσαιωνικές αίθουσες συντεχνιών που περιβάλλουν τη Grand Place και το εμβληματικό Atomium.

Φυσικά, πρέπει να ελέγξετε τα διάσημα γαστρονομικά προϊόντα της χώρας κατά την επίσκεψή σας, όπως η μπύρα, οι βάφλες, η σοκολάτα και οι πατάτες – που εφευρέθηκαν εδώ, όχι στη Γαλλία, παρά το όνομά τους.

Με όλα αυτά που έχετε να δείτε και να κάνετε, πιθανότατα θέλετε να γίνετε μέλος των εκατομμυρίων ετήσιων επισκεπτών το συντομότερο δυνατό. Ωστόσο, ακόμη και με ένα μέρος που φαίνεται τόσο ειδυλλιακό όσο το Βέλγιο, είναι καλή ιδέα να ερευνήσετε πρώτα την ασφάλεια.

Δεν θέλετε να εμφανιστείτε σε μια νέα χώρα χωρίς να γνωρίζετε ποιες προφυλάξεις να λάβετε για να παραμείνετε ασφαλείς. Γι’ αυτό συγκεντρώσαμε αυτόν τον ταξιδιωτικό οδηγό για να σας ενημερώσουμε πώς να παραμείνετε ασφαλείς στο Βέλγιο!

αεροπορικά εισιτήρια για Βρυξέλλες

Είναι ασφαλές για επίσκεψη το Βέλγιο το 2023;

Ναί. Το Βέλγιο είναι μια ασφαλής χώρα για επίσκεψη και οι περισσότεροι ταξιδιώτες περνούν υπέροχα όταν βρίσκονται στην πόλη. Όπως οπουδήποτε αλλού στην Ευρώπη, θα πρέπει να λάβετε προφυλάξεις για να προστατευτείτε από πορτοφολάδες.

Ορισμένοι άτυχοι ταξιδιώτες έχουν παγιδευτεί σε τρομοκρατικές επιθέσεις στο παρελθόν, αλλά η τρομοκρατία είναι σπάνια (αν και εμφανίζεται εξέχουσα θέση στις περισσότερες ταξιδιωτικές συμβουλές).

Πολλοί άνθρωποι ανησυχούν για το ταξίδι στο Βέλγιο, επειδή βρίσκεται στη Δυτική Ευρώπη, μια περιοχή του κόσμου που έχει δει πολλές μαζικές τρομοκρατικές επιθέσεις την τελευταία δεκαετία. Το ίδιο το Βέλγιο αντιμετώπισε αυτά τα προβλήματα.

Στην πραγματικότητα, η τρομοκρατία είναι ο κύριος λόγος που επικαλούνται χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες όταν συμβουλεύουν τους πολίτες να είναι πιο προσεκτικοί στο Βέλγιο. Άλλες χώρες όπως η Νέα Ζηλανδία τοποθετούν επίσης το Βέλγιο σε ταξιδιωτικές συμβουλές Επιπέδου Δύο .

Εκτός από την τρομοκρατία, αυτές οι χώρες αναφέρουν και άλλα προβλήματα στις ταξιδιωτικές τους συμβουλές όπως:

 • Αρπαγή τσάντας
 • Κλοπή διαβατηρίου
 • Πορτοφολάδες
 • Τουριστικές απάτες
 • Κλοπή από οχήματα
 • Ληστεία
 • Λεκτική παρενόχληση

Τα εγκλήματα είναι προφανώς πιο συχνά σε μεγαλύτερες πόλεις. Ακολουθήστε τις ίδιες προφυλάξεις που θα χρησιμοποιούσατε στο σπίτι και θα πρέπει να είστε καλά.

Με τόσα εγκλήματα που αναφέρονται ως πιθανότητες καθώς και την απειλή της τρομοκρατίας, ίσως αναρωτιέστε γιατί επισκέπτονται καθόλου το Βέλγιο!

Ωστόσο, να έχετε κατά νου ότι στις ταξιδιωτικές συμβουλές, η κυβέρνησή σας πρέπει να σας συμβουλεύει για την πιθανότητα οτιδήποτε μπορεί να συμβεί και όχι για το τι είναι βέβαιο ότι θα συμβεί. Η πιθανότητα να συμβεί κάποιο από αυτά τα γεγονότα ενώ βρίσκεστε εκεί είναι χαμηλή.

Το Βέλγιο τείνει να βιώνει εμφύλιες αναταραχές, ειδικά στην πρωτεύουσα Βρυξέλλες. Αυτή η πόλη φιλοξενεί διεθνείς θεσμούς όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και συχνά φιλοξενεί μεγάλες διεθνείς εκδηλώσεις που προσελκύουν διαμαρτυρίες.

Διαμαρτυρίες, διαδηλώσεις, ακόμη και ταραχές ξεσπούν μερικές φορές στο Βέλγιο, όπως κατά τη διάρκεια της ήττας του Μαρόκου από το Βέλγιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022.

Το παιχνίδι είχε τεταμένες συνδηλώσεις λόγω του μεγάλου πληθυσμού μεταναστών της Βόρειας Αφρικής στη χώρα, ο οποίος συχνά αισθάνεται διαχωρισμένος και υφιστάμενος διακρίσεις από την κυβέρνηση.

Οι διαδηλώσεις στο Βέλγιο δεν μετατρέπονται πάντα σε βίαιες, αλλά μπορεί να κλιμακωθούν σε βία. Είναι καλύτερα να ξεφύγετε όταν παρατηρήσετε ότι συγκεντρώνεται μεγάλο πλήθος καθώς δεν ξέρετε τι θα μπορούσε να κλιμακωθεί.

Είναι επίσης καλή ιδέα να διαβάσετε τις ειδήσεις πριν πάτε για να δείτε εάν υπάρχουν γεγονότα που μπορεί να προκαλέσουν διαμαρτυρία, όπως μια επίσκεψη ενός διεθνούς αξιωματούχου.

Έγκλημα στο Βέλγιο

Κάθε φορά που πηγαίνετε σε ένα νέο μέρος, είναι καλή ιδέα να ερευνάτε το έγκλημα. Το Βέλγιο δεν είναι διαφορετικό. Αν και η χώρα δεν έχει πολύ υψηλό ποσοστό εγκληματικότητας, η εγκληματικότητα συμβαίνει, ειδικά σε ορισμένες αστικές περιοχές.

Το 2021, η βελγική αστυνομία κατέγραψε περίπου 867.000 συνολικά εγκλήματα που αναφέρθηκαν. Για το πλαίσιο, ο πληθυσμός είναι πάνω από 11 εκατομμύρια, πράγμα που σημαίνει ότι πρόκειται για ένα χαμηλό έως μέτριο ποσοστό εγκληματικότητας για μια μικρή αλλά πυκνοκατοικημένη χώρα.

Το έγκλημα μειώθηκε δραστικά το 2021 σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, αλλά αυτό πιθανότατα οφείλεται στα lockdown του κορωνοϊού. Σύμφωνα με στατιστικές εγκληματικότητας, το πιο συνηθισμένο έγκλημα στο Βέλγιο είναι η κλοπή και ο εκβιασμός.

Διάφορες μορφές εγκλημάτων ιδιοκτησίας, συμπεριλαμβανομένων κλοπών ποδηλάτων, κλοπών οχημάτων και μικροεγκλημάτων στο δρόμο, είναι το πιο κοινό είδος εγκλήματος, παρόλο που η εγκληματικότητα κατά της ιδιοκτησίας μειώνεται στη χώρα τα τελευταία χρόνια. Η συντριπτική πλειοψηφία των περιστατικών είναι μη βίαια.

Τα βίαια εγκλήματα αποτελούν μόνο ένα μικρό κλάσμα του συνόλου της εγκληματικότητας του Βελγίου. Για παράδειγμα, τα αδικήματα που σχετίζονται με όπλα και εκρηκτικά αποτελούν μόλις το 1,8%  των συνολικών αναφερόμενων εγκλημάτων.

Το ποσοστό ανθρωποκτονιών είναι επίσης πολύ χαμηλό. Το 2021, ήταν μόλις 1,1 περιστατικά  ανά 100.000 άτομα, δείχνοντας ότι το ποσοστό των βίαιων εγκλημάτων στη χώρα είναι αρκετά χαμηλό.

Πολλά βίαια εγκλήματα στο Βέλγιο διαπράττονται από ξένες ομάδες μαφίας ή τοπικά εγκληματικά συνδικάτα που ευθύνονται για μεγάλο μέρος του οργανωμένου εγκλήματος της χώρας, όπως η διακίνηση ναρκωτικών (λόγω της τοποθεσίας και των λιμανιών του, είναι μια δημοφιλής χώρα διέλευσης για το ευρωπαϊκό εμπόριο ναρκωτικών).

Τι σημαίνουν όλα αυτά τα στατιστικά στοιχεία για τον μέσο επισκέπτη; Σημαίνουν ότι η πιθανότητα να αντιμετωπίσετε ένα εγκληματικό περιστατικό είναι πολύ χαμηλή.

Το βαρύ έγκλημα που συμβαίνει συνήθως περιορίζεται σε ορισμένες γειτονιές και αστικές περιοχές όπου οι τουρίστες σπάνια τολμούν. Εάν αντιμετωπίσετε έγκλημα κατά την επίσκεψή σας, πιθανότατα θα είναι μια μορφή μικροκλοπής.

Η τρομοκρατία μπορεί να είναι το έγκλημα που κατακτά τους τίτλους των εφημερίδων και κυριαρχεί στις ταξιδιωτικές συμβουλές για το Βέλγιο, αλλά είναι εξαιρετικά απίθανο να αντιμετωπίσετε ένα τέτοιο περιστατικό ενώ βρίσκεστε στην πόλη, το οποίο μπορείτε να δείτε από το χαμηλό ποσοστό ανθρωποκτονιών.

Μικροκλοπή

Η μικροκλοπή είναι το πιο πιθανό έγκλημα που θα συναντήσετε. Αυτή η μορφή εγκλήματος είναι συνηθισμένη οπουδήποτε ο τουρισμός είναι δημοφιλής ή υπάρχουν πολλά πλήθη, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων πόλεων και δημοφιλών πόλεων του Βελγίου.

Η καναδική κυβέρνηση προειδοποιεί για τον κίνδυνο μικροεγκλημάτων στην ταξιδιωτική της συμβουλή για το Βέλγιο. Συνήθεις μορφές μικροεγκλημάτων που μπορεί να συναντήσετε είναι ο πορτοφολέας και το πορτοφόλι.

Λιγότερο συνηθισμένες αλλά ακόμη διαδεδομένες μορφές μικροεγκληματικότητας είναι η κλοπή διαβατηρίων και ταυτότητας, η κλοπή από οχήματα και οι τουριστικές απάτες. Οι κλοπές γίνονται συχνά σε μέρη με πολύ κόσμο και μέρη που προσελκύουν πολλούς τουρίστες.

Η αυστραλιανή κυβέρνηση περιλαμβάνει μια λίστα με δημοφιλείς τοποθεσίες για μικροκλοπές στην ταξιδιωτική της συμβουλή για το Βέλγιο. Να είστε προσεκτικοί σε δημοφιλείς τουριστικές τοποθεσίες στις Βρυξέλλες και σε μικρότερες πόλεις όπως η Μπριζ, η Γάνδη και η Αμβέρσα.

Οι κλέφτες συχνά λεηλατούν τοποθεσίες που προσελκύουν πολλούς τουρίστες και τα πλήθη παρέχουν κάλυψη για κλοπές. Τα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι επίσης δημοφιλής τοποθεσία για κλοπές.

Να είστε προσεκτικοί στο μετρό των Βρυξελλών, στα τρένα υπεραστικών και γύρω από τους μεγάλους σιδηροδρομικούς σταθμούς στις Βρυξέλλες. Οι σταθμοί υπεραστικών λεωφορείων, οι χώροι αναμονής των αεροδρομίων και οι διαδρομές δημόσιων συγκοινωνιών από και προς τα αεροδρόμια είναι επίσης δημοφιλείς στόχοι.

Οι βασικές προφυλάξεις είναι σημαντικές εάν θέλετε να αποτρέψετε πιθανούς κλέφτες στο Βέλγιο. Ποτέ μα ποτέ μην αφήνετε τα πράγματά σας χωρίς επίβλεψη, ακόμα και σε ένα μέρος που αισθάνεστε ασφαλές, όπως το διαμέρισμα του τρένου σας ή το λόμπι του ξενοδοχείου.

Τοποθετήστε τα τιμαλφή σε μια ασφαλή θέση, όπως μια ζώνη με χρήματα ή μια τσάντα με χιαστί. Δεν θέλετε να κρατάτε σημαντικά αντικείμενα σε ένα μέρος όπου ένας κλέφτης μπορεί εύκολα να τα έχει πρόσβαση.

Οι τουριστικές απάτες είναι συχνές στο Βέλγιο, ειδικά γύρω από δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα όπως το κέντρο της πόλης των Βρυξελλών.

Οι πιο συνηθισμένες απάτες είναι οι ίδιες που θα βρείτε σε όλη την Ευρώπη, όπως υπερβολικές χρεώσεις οδηγών ταξί, εστιατόρια που επιστρέφουν ακατάλληλα ρέστα ή πορτοφολάδες που χρησιμοποιούν τακτικές απόσπασης της προσοχής, όπως το να χύνουν πράγματα στους ανθρώπους ως δικαιολογία για να τους ληστέψουν.

Οι κλοπές από οχήματα δυστυχώς αυξάνονται. Οι κλέφτες θα σπάσουν τα παράθυρα των αυτοκινήτων, ακόμη και όταν κάθονται άνθρωποι στην κίνηση, για να κλέψουν αντικείμενα.

Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε αυτό το έγκλημα είναι να μην έχετε αυτοκίνητο. Το Βέλγιο διαθέτει εξαιρετικό σύστημα δημόσιας συγκοινωνίας και δεν χρειάζεται να νοικιάσετε αυτοκίνητο για να μετακινηθείτε, ακόμα κι αν επισκέπτεστε την ύπαιθρο.

Τρομοκρατία

Η τρομοκρατία είναι το έγκλημα που θα συναντήσετε συχνότερα στις ταξιδιωτικές συμβουλές για το Βέλγιο. Η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας το αναφέρει ως τον λόγο για τον οποίο οι πολίτες της πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί στο Βέλγιο.

Η ταξιδιωτική οδηγία περιλαμβάνει επίσης μια λίστα με εξέχουσες τρομοκρατικές επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας επίθεσης με εκρηκτικά τον Μάρτιο του 2016 που σκότωσε δεκάδες ανθρώπους στις Βρυξέλλες και το ξεφάντωμα των πυροβολισμών στη Λιέγη τον Μάιο του 2018.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου προσφέρει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την απειλή της τρομοκρατίας στο Βέλγιο στην ταξιδιωτική της συμβουλή για τη χώρα. Οι περισσότερες επιθέσεις στη χώρα συνδέονται με ισλαμιστικές εξτρεμιστικές ομάδες όπως το ISIS (Daesh), αν και υπάρχει μια άνοδος στην ακροδεξιά τρομοκρατία.

Οι στόχοι είναι συνήθως κυβερνητικά κτίρια ή εκπρόσωποι κυβερνητικών αρχών, όπως αστυνομικοί, αν και έχουν στοχοποιηθεί και πολυσύχναστοι δημόσιοι χώροι.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να βάλουμε τον κίνδυνο της τρομοκρατίας στο πλαίσιο. Υπήρξε μια αύξηση της τρομοκρατίας στα μέσα της δεκαετίας του 2010, αλλά μειώθηκε σημαντικά καθώς η βελγική αστυνομία ενέτεινε τις προσπάθειες κατά της τρομοκρατίας.

Δεν σημειώθηκαν τρομοκρατικές επιθέσεις μεταξύ 2018 και Νοεμβρίου 2022, όταν ένας αστυνομικός σκοτώθηκε. Αν και μπορεί να συμβεί μια επίθεση κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας, δεν είναι πιθανό.

Εάν ανησυχείτε για την τρομοκρατία, διαβάστε τις ειδήσεις εκ των προτέρων για να δείτε εάν η βελγική κυβέρνηση ενημερώνει την κατάσταση συναγερμού για τρομοκρατία. Μείνετε σε εγρήγορση για πιθανές εξόδους σε πολυσύχναστες περιοχές. Αποφύγετε μέρη που μπορεί να είναι στόχοι όπως κυβερνητικά κτίρια.

Αποφυγή κακών περιοχών

Οι Βρυξέλλες, όπως κάθε αστική περιοχή, έχουν κάποιες πιο σκιαγραφικές περιοχές. Να είστε προσεκτικοί γύρω από τους σιδηροδρομικούς σταθμούς, ειδικά γύρω από το Midi των Βρυξελλών, το οποίο έχει μια περιοχή με κόκκινα φώτα γύρω του τη νύχτα.

Οι Βρυξέλλες έχουν επίσης μερικές πιο επικίνδυνες περιοχές όπως το Saint Josse, το Liedts-Cage Aux Ours και μέρη του Marolles και του Molenbeek. Η Αμβέρσα βλέπει αύξηση της εγκληματικότητας στα ναρκωτικά.

Μπορείτε ακόμα να επισκεφθείτε, αλλά να αποφύγετε την περιοχή γύρω από την Αμβέρσα-Κεντρικό τη νύχτα ή τους «δρόμους των παραθύρων» (συνοικία με κόκκινα φανάρια). Αν παρατηρήσετε ότι κάτι είναι πρόχειρο, φύγετε αμέσως. Η πόλη του Charleroi έχει επίσης υψηλότερο από το μέσο ποσοστό εγκληματικότητας.

Πράγματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη

Ακολουθούν ορισμένες πρόσθετες συμβουλές ασφάλειας για το Βέλγιο:

 • Να είστε ευαίσθητοι στο γλωσσικό ζήτημα. Το Βέλγιο είναι τρίγλωσσο: γαλλικά, φλαμανδικά και γερμανικά ομιλούνται σε όλη τη χώρα. Ωστόσο, η χώρα είναι χωρισμένη μεταξύ των γαλλόφωνων και φλαμανδόφωνων περιοχών της και οι άνθρωποι μπορεί να προσβληθούν αν μιλάτε λάθος γλώσσα. Σε περίπτωση αμφιβολίας, μείνετε στα αγγλικά.
 • Οι πορτοφολάδες λειτουργούν σε δημοφιλή διεθνή δρομολόγια τρένων. Βεβαιωθείτε ότι τα τιμαλφή σας είναι πάντα ασφαλή ή τοποθετείτε τσάντες στο τέλος του διαδρόμου σας.
 • Αποφύγετε την οδήγηση στις Βρυξέλλες. Όχι μόνο η κίνηση είναι τρομερή, αλλά και οι κλοπές από οχήματα είναι συχνό φαινόμενο.
 • Οι γυναίκες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές στο Βέλγιο. Το τσακωμό και η λεκτική παρενόχληση είναι δυστυχώς συνηθισμένα, ειδικά τη νύχτα.

Συχνές Ερωτήσεις

Θέα από ένα τραπέζι ενός καφέ στη Γάνδη με ένα κάστρο κατευθείαν στην εικόνα για ένα κομμάτι σχετικά με το εάν είναι ασφαλές ή όχι να επισκεφθείτε το Βέλγιο

Catarina Belova/Shutterstock

Ακολουθούν μερικές συνήθεις ερωτήσεις σχετικά με το Βέλγιο:

Είναι ασφαλές το Βέλγιο να περπατάς;

Το Βέλγιο είναι ως επί το πλείστον ασφαλές να περπατάς! Οι κωμοπόλεις και οι πόλεις της έχουν πυρήνες πεζών που είναι γεμάτοι με κόσμο και ευχαρίστηση να περπατάς. Προσέξτε μόνο να μην πηγαίνετε σε περιοχές με κακή φωτισμό μετά το σκοτάδι.

Είναι ασφαλείς οι Βρυξέλλες να περπατάς τη νύχτα;

Οι Βρυξέλλες, η πρωτεύουσα του Βελγίου, είναι ασφαλές να περπατήσετε τη νύχτα — ανάλογα με το πού πηγαίνετε. Όπως και οπουδήποτε, υπάρχουν ορισμένες περιοχές που έχουν υψηλότερα ποσοστά εγκληματικότητας τη νύχτα. Μείνετε σε καλά φωτισμένους δρόμους με πολλούς άλλους ταξιδιώτες.

Είναι το Βέλγιο μια ασφαλής χώρα;

Ως επί το πλείστον, το Βέλγιο είναι μια ασφαλής χώρα. Έχει τα προβλήματά του, όπως το αυξανόμενο ποσοστό εγκληματικότητας και περιστασιακές τρομοκρατικές επιθέσεις, αλλά είναι ως επί το πλείστον ασφαλές.

Αξίζει να επισκεφτείτε το Βέλγιο;

Το Βέλγιο αξίζει να επισκεφθείτε! Έχει εκπληκτική αρχιτεκτονική, όμορφες πόλεις και διασκεδαστικό φαγητό.

Είναι οι Βέλγοι φιλικοί προς τους ξένους;

Οι Βέλγοι δεν έχουν την ίδια φήμη για τη φιλοξενία όπως οι χώρες της Νότιας Ευρώπης. Ωστόσο, είναι ευγενικοί και φιλόξενοι στους τουρίστες.

Λοιπόν, πρέπει να ταξιδέψετε στο Βέλγιο;

Θα πρέπει να λάβετε κάποιες προφυλάξεις όταν επισκέπτεστε το Βέλγιο. Το επίπεδο συναγερμού για τους τρομοκράτες είναι ελαφρώς αυξημένο και η μικροεγκληματικότητα είναι συνηθισμένη στις πόλεις. Ωστόσο, ως επί το πλείστον, οι επισκέψεις στη χώρα είναι πολύ ασφαλείς.

Έτσι, με τόση πλούσια ιστορία και τοπική κουλτούρα που αφθονεί παντού στην πόλη, τι περιμένετε — κλείστε το ταξίδι σας σήμερα για να ζήσετε μόνοι σας όλα όσα έχει να προσφέρει το Βέλγιο!

Πέτρος Πέτρου
Πέτρος Πέτρου

Ψηφιακός νομάς με αγάπη για ταξίδια