Είναι ασφαλές να επισκεφθείτε την Κροατία;

Η Κροατία είναι ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο. Σχεδόν 20 εκατομμύρια  τουρίστες επισκέπτονται τη χώρα κάθε χρόνο, όχι μικρός αριθμός για μια χώρα με πληθυσμό λιγότερο από τέσσερα εκατομμύρια άτομα.

Το κύριο πλεονέκτημα στην Κροατία είναι η όμορφη ακτογραμμή της. Οι επισκέπτες συρρέουν στα μεσαιωνικά τείχη του Ντουμπρόβνικ, που διαδόθηκε από το Game of Thrones, εξερευνούν τα ρωμαϊκά ερείπια (και παραλιακά κλαμπ) του Σπλιτ και χαλαρώνουν σε περισσότερα από χίλια χιλιόμετρα ακτογραμμής.

Απομακρυσμένα νησιά και όμορφα φυσικά πάρκα όπως το Plitvice προσφέρουν την τέλεια απόδραση για τους λάτρεις της τραχιάς φύσης. Επιπλέον, το φαγητό είναι νόστιμο, προσφέροντας ένα νόστιμο μείγμα ελληνικών, ιταλικών και τοπικών γεύσεων, ειδικά στη βόρεια περιοχή της Ίστριας.

Όμως, ενώ είναι πλούσιο σε ιστορία, πολιτισμό και εκπληκτικό φαγητό, είναι ασφαλές να επισκεφθείτε την Κροατία; Εδώ είναι η άποψή μας.
ΣΧΕΔΙΑΣΤΕ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΑΣ >>

Χρειάζεσαι έμπνευση για το επόμενο σου ταξίδι; >> Ελα στο Viper

Διαβάστε επίσης Τι κοστίζει ένα ταξίδι στην Κροατία

Είναι ασφαλές να επισκεφθείτε την Κροατία το 2023;

Ναί. Η Κροατία είναι πολύ ασφαλής για να επισκεφθείτε! Αν και πολλοί άνθρωποι το συνδέουν με τον βάναυσο πόλεμο της δεκαετίας του 1990, ο πόλεμος έχει φύγει προ πολλού και η χώρα είναι πλέον μια από τις πιο ασφαλείς στην Ευρώπη.

Μπορεί να υπάρχει μικροέγκλημα σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, αλλά ακόμη και αυτός ο κίνδυνος είναι αρκετά χαμηλός. Μια γρήγορη ματιά στις ταξιδιωτικές συμβουλές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων από χώρες που είναι γνωστές στην ταξιδιωτική κοινότητα ότι συμβουλεύουν άφθονη προσοχή στις ταξιδιωτικές τους συμβουλές, δείχνει ότι η Κροατία θεωρείται γενικά ασφαλής.

Για παράδειγμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες εκδίδουν μόνο ταξιδιωτικές συμβουλές Επιπέδου 1  για την Κροατία, συμβουλεύοντας τους πολίτες της να λαμβάνουν απλώς συνήθεις προφυλάξεις στη χώρα.

Η Κροατία θεωρείται στην πραγματικότητα μια από τις ασφαλέστερες χώρες στην Ευρώπη και στον κόσμο. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Ειρήνης,  η Κροατία είναι η 14η πιο ασφαλής χώρα στον κόσμο. Αυτή η κατάταξη διενεργείται αξιολογώντας πολλούς διαφορετικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του εγκλήματος και της στρατιωτικοποίησης.

Αυτό δείχνει ότι η Κροατία έχει διανύσει πολύ δρόμο από την εποχή της ως χώρα που έχει υποστεί πόλεμο. Από το 1991 έως το 1995, η Κροατία πολέμησε σε έναν βίαιο πόλεμο ανεξαρτησίας που ήταν μέρος της διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας.

Πολλοί άνθρωποι που ανησυχούν για την ασφάλειά τους στην Κροατία σκέφτονται αυτόν τον πόλεμο και ανησυχούν ότι μπορεί να επηρεάσει ακόμα την ασφάλειά τους.

Είναι αλήθεια ότι ο πόλεμος έχει την επίδρασή του στην κοινωνία της Κροατίας μέχρι σήμερα, όπως η παρουσία ναρκών ξηράς σε ορισμένες απομακρυσμένες περιοχές και οι εθνοτικές εντάσεις μεταξύ Κροατών και εναπομείναντες Σέρβων στη χώρα, που φουντώνουν ιδιαίτερα γύρω από σημαντικές ημερομηνίες εορτασμού.

Ωστόσο, ως τουρίστας, είναι πολύ απίθανο να επηρεαστείτε από οτιδήποτε σχετίζεται με τον πόλεμο, ο οποίος έχει τελειώσει εδώ και σχεδόν 30 χρόνια. Φυσικά, η Κροατία έχει τα προβλήματά της, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων εγκλημάτων που μπορεί να επηρεάσουν τους τουρίστες.

Τα κοινά εγκλήματα περιλαμβάνουν:

 • Πορτοφολάδες
 • Αρπαγή τσάντας
 • Τουριστικές απάτες
 • Ποτό αιχμηρό
 • Προσβολή

Ο κίνδυνος τρομοκρατίας στην Κροατία είναι πολύ χαμηλός και δεν έχουν σημειωθεί μεγάλες επιθέσεις στην Κροατία τα τελευταία χρόνια. Το 2022, υπήρξε ένα κύμα απειλών για βόμβες  που στόχευαν δημόσιους θεσμούς, όπως κυβερνητικά κτίρια, καθώς και δημοφιλή αξιοθέατα όπως εμπορικά κέντρα, αλλά όλες οι απειλές αποδείχτηκαν φάρσες.

Η Κροατία βρίσκεται σε κάποιο κίνδυνο από φυσικές καταστροφές.

Η χώρα βρίσκεται σε ενεργή σεισμική ζώνη και έχει παρουσιάσει αύξηση της σεισμικής δραστηριότητας πρόσφατα, συμπεριλαμβανομένων δύο ισχυρών σεισμών το 2020 που προκάλεσαν σημαντικές ζημιές στο Ζάγκρεμπ, την πρωτεύουσα, και σε άλλες ηπειρωτικές περιοχές, όπως η πόλη Petrinja.

Εάν συμβεί σεισμός, βγείτε έξω ή καταφύγετε σε μια ασφαλή κατασκευή. Στην ακτή, υπάρχει κάποιος κίνδυνος ισχυρών καταιγίδων και βροχοπτώσεων, συμπεριλαμβανομένων των πλημμυρών. Η ακτή έχει επίσης ένα μοναδικό φυσικό φαινόμενο, τον άνεμο μπούρα .

Αυτός ο δυνατός άνεμος είναι ένας από τους ισχυρότερους στον κόσμο. Το χειμώνα, ο άνεμος μπορεί να γίνει τόσο δυνατός που η χώρα πρέπει να ακυρώσει τις ακτοπλοϊκές γραμμές και να κλείσει τμήματα του παράκτιου αυτοκινητόδρομου. Αποφύγετε οποιεσδήποτε δραστηριότητες με βάση το νερό κατά τη διάρκεια των περιόδων της μπούρα – εάν οι ντόπιοι δεν το κάνουν, ούτε εσείς θα πρέπει να το κάνετε.

Έγκλημα στην Κροατία

Η Κροατία είναι μια πολύ ασφαλής χώρα εν μέρει επειδή έχει πολύ χαμηλό ποσοστό εγκληματικότητας. Αν και εξακολουθούν να συμβαίνουν εγκλήματα, τα περιστατικά είναι πολύ σπάνια. Αυτό που είναι ενθαρρυντικό σχετικά με τις στατιστικές εγκληματικότητας της Κροατίας είναι ότι το ποσοστό βίαιης εγκληματικότητας είναι πολύ χαμηλό.

Το ποσοστό ανθρωποκτονιών στην Κροατία είναι μόλις 0,81 περιστατικά ανά 100.000 άτομα. Όταν το ποσοστό ανθρωποκτονιών είναι τόσο χαμηλό, αυτό συνήθως σημαίνει ότι και άλλα βίαια εγκλήματα είναι επίσης χαμηλά.

Τα περισσότερα βίαια εγκλήματα, όπως η επίθεση, συμβαίνουν μεταξύ ατόμων που γνωρίζονται μεταξύ τους, όπως περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας. Το ποσοστό των εγκλημάτων ιδιοκτησίας στην Κροατία είναι ελαφρώς υψηλότερο από το ποσοστό των βίαιων εγκλημάτων. Για παράδειγμα, το ποσοστό κλοπής οχήματος είναι 17,2 περιστατικά  ανά 100.000 άτομα.

Σύμφωνα με την κροατική αστυνομία, τα εγκλήματα ιδιοκτησίας αποτελούν περίπου το 57,2% των συνολικών εγκλημάτων  που διαπράχθηκαν στη χώρα. Το πιο συνηθισμένο έγκλημα ιδιοκτησίας είναι η μεγάλη κλοπή, ακολουθούμενη από τη διάρρηξη και την κλοπή οχημάτων.

Ένα πρόβλημα με τα στατιστικά στοιχεία για την εγκληματικότητα της Κροατίας είναι ότι υπάρχουν σχετικά λίγες διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με το έγκλημα στο δρόμο και τις μικροκλοπές, που είναι στατιστικά το πρόβλημα που είναι πιο πιθανό να επηρεάσει τους τουρίστες στη χώρα.

Οι πιο πρόσφατες στατιστικές για την εγκληματικότητα που δημοσιεύτηκαν είναι από το 2020, όταν η χώρα πέρασε μεγάλο μέρος του χρόνου σε lockdown και η τουριστική περίοδος, συνήθως η κορύφωση για μικροκλοπές, ήταν πολύ χαμηλότερη από το συνηθισμένο.

Ανέκδοτα στοιχεία από επισκέπτες υποδεικνύουν ότι στην Κροατία συμβαίνουν μικροκλοπές, αλλά ότι δεν είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα εδώ όσο σε άλλους δημοφιλείς μεσογειακούς προορισμούς.

Σύμφωνα με τον Δείκτη Οργανωμένου Εγκλήματος , στην Κροατία συμβαίνουν πιο σοβαρά εγκλήματα, όπως η εμπορία μεταναστών, η διακίνηση ηρωίνης και η υπεξαίρεση, αλλά αυτά τα περιστατικά σπάνια, έως ποτέ, επηρεάζουν τους τουρίστες.

Γενικά, η Κροατία είναι ασφαλής για επίσκεψη. Αν και μπορεί να βιώσετε έγκλημα και το μικροέγκλημα τείνει να συγκεντρώνεται σε τουριστικές περιοχές, είναι ένας ασφαλής προορισμός για επίσκεψη και όχι ένας προορισμός όπου θα χρειαστεί να κοιτάζετε συνεχώς πάνω από τον ώμο σας.

Μικροκλοπή

Το πιο συνηθισμένο έγκλημα που μπορεί να συναντήσετε στην Κροατία είναι η μικροκλοπή. Στους πολυσύχναστους δρόμους δημοφιλών παραθαλάσσιων πόλεων κατά την κορύφωση της τουριστικής περιόδου, λειτουργούν έξυπνοι πορτοφολάδες και απομακρύνουν τους τουρίστες από τα τιμαλφή τους.

Το Ηνωμένο Βασίλειο αναφέρει τον κίνδυνο πορτοφολάδων και μικροκλοπών στην ταξιδιωτική του συμβουλή για την Κροατία. Οι πορτοφολάδες τείνουν να λειτουργούν στους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Κροατίας, όπως:

 • Ντουμπρόβνικ
 • Διαίρεση
 • Ζάγκρεμπ
 • Δημοφιλή μουσικά φεστιβάλ

Όταν βρίσκεστε σε μια πολυσύχναστη περιοχή, φροντίστε να βάζετε τα τιμαλφή σας κάπου που είναι δύσκολο να τα φτάσει κάποιος χωρίς να το προσέξετε. Ένας πορτοφολέας μπορεί εύκολα να φτάσει σε μια ανοιχτή τσάντα, αλλά μπορεί να έχει λίγο μεγαλύτερο πρόβλημα με μια χιαστί τσάντα με φερμουάρ φτιαγμένη από ύφασμα που δεν κλείνει.

Μια άλλη σημαντική προφύλαξη που μπορείτε να λάβετε είναι να μην αφήνετε ποτέ τα τιμαλφή σας χωρίς επίβλεψη. Κλέφτες συχνά λειτουργούν στις δημοφιλείς παραλίες της Κροατίας, γι’ αυτό φροντίστε να αφήνετε το διαβατήριό σας και τις πιστωτικές κάρτες σας στο χρηματοκιβώτιο του ξενοδοχείου σας ενώ κολυμπάτε.

Μια άλλη φορά που οι κλέφτες εκμεταλλεύονται την έλλειψη προσοχής των τουριστών είναι στις αυλές των καφέ και των εστιατορίων, οπότε μην αφήνετε το τηλέφωνο και το πορτοφόλι σας στο τραπέζι. Ένας πολύ μεγαλύτερος κίνδυνος για το πορτοφόλι των τουριστών είναι ο τοπικός απατεώνας. Οι απάτες είναι συχνές σε όλη την Κροατία, ιδιαίτερα η υπερχρέωση.

Οι απατεώνες τείνουν να δραστηριοποιούνται σε άθλια ιδρύματα όπως τα κλαμπ κυρίων. Οι επισκέπτες εισέρχονται αναμένοντας μία τιμή, μετά ανοίγουν μια καρτέλα και στο τέλος της βραδιάς διαπιστώνουν έκπληξη ότι έχουν χρεωθεί χιλιάδες δολάρια.

Αποφύγετε μέρη με κακή φήμη, συνήθως κλαμπ τζέντλεμαν, καθώς μερικές φορές απειλούν τους επισκέπτες με βία για να τους πληρώσουν.

Άλλα κέντρα νυχτερινής διασκέδασης μερικές φορές χρεώνουν υπερβολικά τους καλεσμένους τους, γι’ αυτό φροντίστε να πληρώνετε νωρίτερα αντί να ανοίγετε μια καρτέλα, καθώς είναι πιο δύσκολο για τους απατεώνες να ελίσσονται. Για εκδρομές ή βόλτες με ταξί, συμφωνείτε πάντα για μια τιμή εκ των προτέρων. Τα περισσότερα ταξί έχουν μετρητές, οπότε φροντίστε να το ανάψουν οι οδηγοί ταξί.

Προσβολή

Η Κροατία έχει γίνει γνωστή ως προορισμός πάρτι για νέους. Με αυτό το ηδονιστικό ελεύθερο πνεύμα έρχονται μερικές από τις αρνητικές συσχετίσεις του να είσαι προορισμός για πάρτι, όπως το υψηλότερο ποσοστό επίθεσης.

Υπήρξαν επιθέσεις και σεξουαλικές επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που επηρεάζουν τους τουρίστες, που συνδέονται με τη νυχτερινή ζωή και το πάρτι της Κροατίας. Η αυστραλιανή κυβέρνηση προειδοποιεί για τον κίνδυνο πάρτι στην Κροατία στην ταξιδιωτική της συμβουλή.

Δυστυχώς, η αιχμή του ποτού είναι ένα από τα προβλήματα που πρέπει να γνωρίζουν οι επισκέπτες. Όταν παρακολουθείτε φεστιβάλ ή κλαμπ, προσέχετε πάντα τα ποτά σας.

Τουρίστες, ιδιαίτερα γυναίκες τουρίστες, έχουν υποστεί σεξουαλική επίθεση στη χώρα στο παρελθόν. Εάν είστε γυναίκα που ταξιδεύετε στην Κροατία, δεν χρειάζεται να είστε συνεχώς σε εγρήγορση, αλλά είναι απαραίτητες μερικές προφυλάξεις.

Ποτέ μην πηγαίνετε σε κλαμπ ή πάρτι μόνοι σας — πηγαίνετε πάντα με τουλάχιστον ένα άλλο άτομο που γνωρίζετε. Ποτέ μην πηγαίνετε με έναν άγνωστο μόνο και παρακολουθείτε την κατανάλωση ποτών. Όσο και αν θέλετε να το αφήσετε ελεύθερο, με προσοχή, μπορείτε να το κάνετε και να είστε ασφαλείς.

Αποφυγή κακών περιοχών

Η Κροατία είναι μια τόσο ασφαλής χώρα που πραγματικά δεν υπάρχουν περιοχές που πρέπει να αποφύγετε εντελώς λόγω εγκληματικότητας. Ωστόσο, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί σχετικά με τους κινδύνους των ναρκών ξηράς.

Υπάρχουν ακόμη μερικές μη εκραγείς διαταγές που έχουν απομείνει από τον πόλεμο σε:

 • Ανατολική Σλαβονία
 • Αγροτική Λίκα
 • Επαρχία Ζαντάρ
 • Γύρω από το Κάρλοβατς

Τα περισσότερα από αυτά τα μέρη είναι αρκετά μακριά από το μονοπάτι, με εξαίρεση το Εθνικό Πάρκο Λιμνών Plitvice. Το Plitvice ήταν στην πραγματικότητα ένα καυτό σημείο σύγκρουσης κατά τη διάρκεια του πολέμου, και ορισμένα πολύ απομακρυσμένα μέρη του πάρκου μπορεί να έχουν ακόμη νάρκες ξηράς.

Όταν εξερευνάτε την ύπαιθρο, εφόσον μένετε σε σηματοδοτημένα μονοπάτια, θα πρέπει να είστε ασφαλείς από την απειλή των ναρκών.

Πράγματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη

Ακολουθούν μερικές πρόσθετες συμβουλές ασφάλειας για την επίσκεψη στην Κροατία:

 • Προσέξτε την εθιμοτυπία του πάρτι σας. Συμπεριφορά όπως φορώντας μαγιό έξω από την παραλία, ούρηση σε δημόσιους χώρους, ποτό σε δημόσιους χώρους ή γενικά αντικοινωνική συμπεριφορά τιμωρείται από το νόμο. Επίσης, δεν θα σας κάνει αγαπητό στους ντόπιους, πολλοί από τους οποίους είναι απογοητευμένοι με τη φύση του τουρισμού στη χώρα τους. Λάβετε επίσης υπόψη ότι τα ναρκωτικά είναι εξαιρετικά παράνομα στη χώρα.
 • Προετοιμαστείτε για τη ζέστη. Πολλοί άνθρωποι αγαπούν να επισκέπτονται την Κροατία το καλοκαίρι για τις παραλίες, αλλά ο καιρός γίνεται πολύ ζεστός, ακόμη και σε ηπειρωτικές περιοχές. Φροντίστε να πίνετε άφθονο νερό και ακολουθήστε το παράδειγμα των ντόπιων αποφεύγοντας να βρίσκεστε έξω γύρω στο μεσημέρι. Δασικές πυρκαγιές μπορεί να συμβούν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, επομένως παρακολουθήστε τις ειδήσεις.
 • Να είστε προσεκτικοί όταν παρακολουθείτε αθλητικές εκδηλώσεις. Πολλοί τουρίστες θέλουν να παρακολουθήσουν έναν αγώνα ποδοσφαίρου ενώ βρίσκονται στην Κροατία, ειδικά μετά την επιτυχία της χώρας στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Ωστόσο, η χώρα έχει σοβαρό πρόβλημα με τον αθλητικό χουλιγκανισμό και συχνά ξεσπούν βίαιες διαμάχες στους αγώνες. Εάν αποφασίσετε να πάτε, κάντε το με προσοχή.
 • Φορέστε ένα γιλέκο υψηλής ορατότητας όταν οδηγείτε. Είναι νόμος ότι οι οδηγοί πρέπει να έχουν γιλέκο ασφαλείας στο πορτμπαγκάζ τους.

Συχνές Ερωτήσεις

Ακολουθούν μερικές κοινές ερωτήσεις που συνήθως θέλουν να κάνουν οι άνθρωποι πριν επισκεφτούν την Κροατία:

Πόσο ασφαλής είναι η Κροατία για τους τουρίστες;

Η Κροατία είναι πολύ ασφαλής για τους τουρίστες. Έχει χαμηλό ποσοστό εγκληματικότητας και χαμηλούς κινδύνους άλλων κινδύνων. Ωστόσο, οι τουρίστες θα πρέπει να εξακολουθούν να χρησιμοποιούν την κοινή τους λογική ενώ βρίσκονται σε διακοπές.

Είναι ασφαλές να ταξιδέψετε στην Κροατία αυτήν τη στιγμή;

Ναι, είναι ασφαλές να ταξιδέψετε στην Κροατία αυτή τη στιγμή. Οι περισσότερες χώρες συμβουλεύουν τους πολίτες τους ότι μια επίσκεψη στην Κροατία είναι πολύ ασφαλής.

Είναι ασφαλές να ταξιδέψετε στην Κροατία κατά τη διάρκεια του πολέμου της Ουκρανίας;

Ναι, είναι ασφαλές να ταξιδέψετε στην Κροατία κατά τη διάρκεια του πολέμου της Ουκρανίας. Αν και και οι δύο χώρες βρίσκονται στην Ανατολική Ευρώπη, η Ουκρανία είναι πολύ μακριά από την Κροατία και ο πόλεμος είναι απίθανο να επηρεάσει αυτή τη μικρή χώρα.

Είναι η Κροατία ασφαλής για τις τουρίστες;

Η Κροατία είναι πολύ ασφαλής για τις τουρίστες. Ωστόσο, οι τουρίστες που επιθυμούν να εξερευνήσουν τη νυχτερινή ζωή της χώρας θα πρέπει να λαμβάνουν προφυλάξεις για να προστατευθούν, όπως να μην δέχονται ποτά από αγνώστους.

Είναι ασφαλές για τους Σέρβους να επισκεφθούν την Κροατία;

Ενώ υπήρξαν περιστατικά υψηλού προφίλ στο παρελθόν, πολλοί Σέρβοι επισκέπτονται με ασφάλεια την Κροατία κάθε χρόνο. Οι Σέρβοι επισκέπτες είναι πιο ασφαλείς εάν παραμείνουν σε μεγαλύτερες πόλεις που τείνουν να είναι πιο ανοιχτόμυαλοι, σταθμεύουν αυτοκίνητα με σερβικές πινακίδες σε ασφαλείς τοποθεσίες και αποφεύγουν να επισκέπτονται κατά τη διάρκεια σημαντικών εθνικών εορτών.

Λοιπόν, είναι ασφαλής να επισκεφθείτε την Κροατία;

Η Κροατία είναι μια πολύ ασφαλής χώρα για επίσκεψη. Αν και εξακολουθούν να συμβαίνουν κάποιο έγκλημα, έχει πολύ χαμηλό ποσοστό εγκληματικότητας και είναι ασφαλές για τους επισκέπτες. Λοιπόν, με τόσα πολλά να δείτε και να κάνετε, τι περιμένετε — κλείστε το ταξίδι σας στην Κροατία σήμερα!

Διαβάστε επίσης:Η καλύτερη εποχή για να επισκεφθείτε την Κροατία

Οι καλύτερες περιοχές και ξενοδοχεία στην Κροατία

Aκολουθήστε μας στο facebook

ΣΧΕΔΙΑΣΤΕ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΑΣ >>

Χρειάζεσαι έμπνευση για το επόμενο σου ταξίδι; >> Ελα στο Viper

Πέτρος Πέτρου
Πέτρος Πέτρου

Ψηφιακός νομάς με αγάπη για ταξίδια