Ιορδανία

Είναι ασφαλής η επίσκεψη στην Ιορδανία;

Είναι ασφαλές να επισκεφθείτε την Ιορδανία;

Η Ιορδανία είναι γενικά ασφαλής για τους ταξιδιώτες, βέβαια το πρώτο πράγμα που έχετε να κάνετε εάν είναι να ταξιδέψετε στην ιορδανία είναι να επικοινωνήσετε με το προξενείο (ό,τι γράφεται σε αυτό το άρθρο είναι ενδεικτικό) αλλά συνιστάται προσοχή λόγω απειλών όπως κλοπές, απάτες και τρομοκρατία, καθώς και λόγω της εγγύτητάς της σε ζώνες συγκρούσεων όπως η Συρία και το Ιράκ. Οι επισκέπτες θα πρέπει να προσέχουν την περιφερειακή αστάθεια, να αποφεύγουν τις παραμεθόριες περιοχές και τους καταυλισμούς προσφύγων και να μείνουν μακριά από διαδηλώσεις λόγω του πολιτικού κλίματος της χώρας. Συνιστούμε επίσης να μείνετε μακριά από καιρικές συνθήκες, ειδικά κατά την περίοδο των βροχών.

Η Ιορδανία είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς στη Μέση Ανατολή για όσους αναζητούν προορισμούς γεμάτους ιστορία. Η Ιορδανία έχει αξιοθέατα που χρονολογούνται χιλιάδες χρόνια πριν, όπως η προστατευόμενη από την UNESCO αρχαία πόλη Πέτρα, σκαλισμένη στην πέτρα της ερήμου.

Εκτός από την Πέτρα, η χώρα μπορεί να υπερηφανεύεται για τα ρωμαϊκά ερείπια στην πρωτεύουσα Αμμάν, σημαντικούς θρησκευτικούς χώρους όπως ο Τόπος Βάπτισης, όπου οι άνθρωποι εικάζουν ότι βαφτίστηκε ο Ιησούς και πολλά κάστρα της ερήμου. Επιπλέον, υπάρχουν φυσικές ομορφιές όπως η Νεκρά Θάλασσα και τα δραματικά τοπία της ερήμου του Wadi Rum.

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο η Ιορδανία είναι τόσο δημοφιλής μεταξύ των επισκεπτών είναι ότι έχει τη φήμη μιας από τις πιο ασφαλείς χώρες στη Μέση Ανατολή. Αλλά το επιβεβαιώνουν τα γεγονότα; Μάθετε παρακάτω.

ΣΧΕΔΙΑΣΤΕ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΑΣ >>

Χρειάζεσαι έμπνευση για το επόμενο σου ταξίδι; >> Ελα στο Viper

Είναι ασφαλές να επισκεφθείτε την Ιορδανία;

Ναί. Η Ιορδανία είναι ως επί το πλείστον μια ασφαλής χώρα για επίσκεψη, αλλά οι επισκέπτες θα πρέπει να λαμβάνουν ορισμένες προφυλάξεις όταν έρχονται στην πόλη και να αποφεύγουν ορισμένες περιοχές. Οι περιφερειακοί κίνδυνοι επηρεάζουν και την Ιορδανία.

Οι περισσότερες ταξιδιωτικές συμβουλές συμφωνούν ότι η Ιορδανία είναι ασφαλής για επίσκεψη, αλλά ότι οι επισκέπτες θα πρέπει επίσης να έχουν το μυαλό τους όταν βρίσκονται στην πόλη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκδίδουν Ταξιδιωτικές συμβουλές επιπέδου 2 για τη χώρα, συμβουλεύοντας τους πολίτες της να είναι πιο προσεκτικοί.

Οι περισσότερες άλλες χώρες έχουν το ίδιο επίπεδο ταξιδιωτικών συμβουλών. Τα προβλήματα που αναφέρονται συχνά στις ταξιδιωτικές συμβουλές για την Ιορδανία περιλαμβάνουν:

 • Μικροκλοπή
 • Απατεώνες
 • Απάτη
 • Ληστεία
 • Προσβολή
 • Τρομοκρατία

Αν και η Ιορδανία είναι μια ασφαλής χώρα, συνορεύει με πολλές χώρες που αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις ασφαλείας. Η Συρία στα βόρεια βρισκόταν στη δίνη του εμφύλιος πόλεμος για πάνω από μια δεκαετία, ενώ Το Ιράκ στα ανατολικά είναι επίσης ασταθής εδώ και χρόνια.

Οι περιοχές κοντά στα σύνορα θα πρέπει να αποφεύγονται γιατί τείνει να ξεσπάσει αναταραχή. Η Ιορδανία έχει επίσης πολλούς καταυλισμούς προσφύγων που φιλοξενούν άτομα που φεύγουν από περιφερειακές συγκρούσεις, ηλικίας μερικών δεκαετιών, δείχνοντας πώς η περιφερειακή κατάσταση επηρεάζει τη χώρα.

Αυτοί οι καταυλισμοί προσφύγων θα πρέπει να αποφεύγονται, καθώς τείνουν να έχουν υψηλότερα ποσοστά εγκληματικότητας λόγω της παραμέλησής τους. Η Ιορδανία συνορεύει επίσης με το Ισραήλ/Παλαιστίνη, πράγμα που σημαίνει ότι ο πρόσφατος πόλεμος στην περιοχή αυτή έχει επηρεάσει κάπως την Ιορδανία. Τα σύνορα με το Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη υπόκεινται σε κλείσιμο αμέσως.

Στην Ιορδανία έχουν γίνει συχνές διαμαρτυρίες λόγω αυτής της σύγκρουσης, όπως πάνω από το 50% των Ιορδανών έχουν κάποιο παλαιστινιακό υπόβαθρο. Οι διαδηλώσεις είναι ως επί το πλείστον ειρηνικές, αλλά παίρνουν συχνούς αντιδυτικούς τόνους.

Ως τουρίστας, είναι πάντα καλή ιδέα να αποφεύγετε τυχόν διαδηλώσεις σε περίπτωση που τα πράγματα ξεφύγουν. Οι φυσικές καταστροφές στην Ιορδανία δεν είναι τόσο συνηθισμένες, αλλά είναι ακόμα καλή ιδέα να έχετε κάποια ευαισθητοποίηση σχετικά με τον άγριο καιρό.

Από τον Νοέμβριο έως τον Μάρτιο είναι η περίοδος των βροχών της χώρας και οι ξαφνικές πλημμύρες επηρεάζουν τις περιοχές της ερήμου, συμπεριλαμβανομένου του δημοφιλούς προορισμού της Πέτρας.

Ενημερωθείτε για την πρόγνωση του καιρού πριν πάτε. Συνολικά, η Ιορδανία είναι μια αρκετά ασφαλής χώρα παρά τις προκλήσεις ασφαλείας στην περιοχή. Ωστόσο, είναι καλή ιδέα να διατηρείτε κάποια επίγνωση σχετικά με την πολιτική καθώς ταξιδεύετε.

Ιορδανία

Έγκλημα στην Ιορδανία

Η Ιορδανία έχει μέτριο ποσοστό εγκληματικότητας. Ενώ μπορεί να προκύψουν προβλήματα καθώς βρίσκεστε έξω, τα περισσότερα περιστατικά είναι μη βίαια εγκλήματα ιδιοκτησίας. Τα πιο σοβαρά περιστατικά δεν τείνουν να αφορούν τουρίστες.

Το 2022, ο Τζόρνταν ανέφερε 1.256 εγκλήματα κατά ανθρώπων, που είναι μια κατηγορία εγκλήματος που περιλαμβάνει φόνο, επίθεση και κακοποίηση. Πρόκειται για ποσοστό 11 περιστατικών ανά 100.000 άτομα, που είναι μέτριο αλλά πολύ χαμηλότερο από ό,τι στην υπόλοιπη περιοχή.

Μόνο το ποσοστό ανθρωποκτονιών είναι πολύ χαμηλό. Σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, Το ποσοστό δολοφονιών είναι μόνο ένα περιστατικό ανά 100.000 άτομα. Τα εγκλήματα ιδιοκτησίας είναι πολύ πιο συνηθισμένα στην Ιορδανία από τα βίαια εγκλήματα.

Το ποσοστό ληστείας είναι 6.1 περιστατικά ανά 100.000 άτομα. Τα ποσοστά μικροκλοπών είναι δύσκολο να τεκμηριωθούν, καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπαίνουν στον κόπο να αναφέρουν αυτά τα εγκλήματα στην αστυνομία, καθώς είναι τόσο συνηθισμένα. Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι τα περισσότερα εγκλήματα ιδιοκτησίας και κλοπές συμβαίνουν μη βίαια.

Ο Τζόρνταν βίωσε μια αύξηση της εγκληματικότητας το 2022. Η συνολική εγκληματικότητα αυξήθηκε, όπως και συγκεκριμένα είδη εγκλημάτων, όπως η κλοπή αυτοκινήτου και η απάτη. Ωστόσο, αυτό είναι μέρος της παγκόσμιας τάσης αύξησης της εγκληματικότητας μετά τα lockdown COVID-19.

Μικροκλοπή

Το πιο συνηθισμένο έγκλημα που είναι πιθανό να συναντήσουν οι τουρίστες στην Ιορδανία είναι μορφές μικροκλοπών, όπως πορτοφολάδες, αρπαγές τσαντών, απάτες και απάτες. ο καναδική κυβέρνηση προειδοποιεί για τον κίνδυνο μικροκλοπής κατά την επίσκεψή σας στην Ιορδανία.

Αν και το ποσοστό εγκληματικότητας είναι πολύ χαμηλότερο από ό,τι στα περισσότερα άλλα μέρη της περιοχής, εξακολουθεί να εμφανίζεται, συχνά σε δημοφιλείς τουριστικές περιοχές όπως το Αμμάν και η Πέτρα. Απλώς βεβαιωθείτε ότι δεν αναβοσβήνουν τα πολύτιμα αντικείμενα και τα τοποθετείτε σε ασφαλές μέρος, όπως μια τσάντα με φερμουάρ. Η βασική φροντίδα είναι αρκετή για να αποτρέψει τους περισσότερους κλέφτες.

Το άρπαγμα της τσάντας είναι συχνό φαινόμενο, γι’ αυτό να είστε προσεκτικοί εάν έχετε μαζί σας τσάντα ή τσάντα. Μεταφέρετε το με τρόπο που είναι δύσκολο να το αρπάξετε, όπως σε όλο το σώμα σας και μην αφήνετε τις τσάντες χωρίς επίβλεψη.

Οι απατεώνες συχνά στοχεύουν τουρίστες, η αυστραλιανή κυβέρνηση αναφέρει τον κίνδυνο αυτού του είδους εγκλήματος στην ταξιδιωτική του συμβουλή. Οι απατεώνες συχνά στοχεύουν αλλοδαπές γυναίκες, υποσχόμενοι έρωτα ή γάμο και στη συνέχεια εξαπατούν τα θύματά τους για μεγάλα χρηματικά ποσά.

Προσέξτε εάν κάποιος δείχνει υπερβολικό ενδιαφέρον για εσάς, ειδικά σε περιοχές που είναι διαβόητες για απατεώνες, όπως η Πέτρα. Η απάτη με πιστωτικές κάρτες είναι μια άλλη κοινή μορφή απάτης, επομένως να είστε προσεκτικοί όταν βγάζετε χρήματα από τα ΑΤΜ και να χρησιμοποιείτε μόνο αξιόπιστα.

Τρομοκρατία

Η τρομοκρατία είναι το έγκλημα που αναφέρεται συχνότερα στις ταξιδιωτικές συμβουλές για την Ιορδανία, αν και απέχει πολύ από το πιο κοινό έγκλημα στη χώρα. Ωστόσο, είναι καλή ιδέα να γνωρίζετε τους κινδύνους.

Σύμφωνα με την της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου ταξιδιωτικές συμβουλές, τρομοκρατικές επιθέσεις είναι πιθανές στην Ιορδανία και οι στόχοι μπορεί να περιλαμβάνουν δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα και ξενοδοχεία. Πρόσφατα τρομοκρατικά επεισόδια περιλαμβάνουν επίθεση με μαχαίρι το 2019 στη δημοφιλή τουριστική τοποθεσία Jerash που τραυμάτισε πολλούς ανθρώπους.

Τα καλά νέα είναι ότι η κυβέρνηση της Ιορδανίας έχει επενδύσει σημαντικούς πόρους σε αντιτρομοκρατικά μέτρα.

Η ασφάλεια σε όλη τη χώρα είναι πολύ υψηλή, ειδικά σε πιθανούς στόχους όπως τα αεροδρόμια. Θα δείτε ένοπλους αξιωματικούς να περπατούν συχνά. Βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε όλες τις οδηγίες του προσωπικού ασφαλείας, καθώς είναι εκεί για να σας κρατήσουν ασφαλείς.

Ιορδανία

Αποφυγή κακών περιοχών

Ορισμένες περιοχές της Ιορδανίας έχουν υψηλότερες προκλήσεις ασφαλείας από άλλες. Αποφύγετε τις συνοριακές περιοχές με τη Συρία, το Ιράκ και το Ισραήλ/Παλαιστίνη, όπου οι προκλήσεις ασφαλείας είναι πιο συχνές.

Αν δεν έχετε λόγο να το επισκεφτείτε, αποφύγετε τους προσφυγικούς καταυλισμούς, καθώς συχνά υπάρχουν προβλήματα ασφάλειας. Ορισμένες περιοχές της Ιορδανίας έχουν υψηλότερα ποσοστά εγκληματικότητας, όπως:

 • Μάαν
 • Rusayfah
 • Baqa’a (στην Ayn Basha)
 • Ruwaished και περιοχές στα ανατολικά

Πράγματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη

Ακολουθούν ορισμένες πρόσθετες συμβουλές ασφαλείας που πρέπει να έχετε κατά νου όταν επισκέπτεστε την Ιορδανία:

 • Οι γυναίκες πρέπει να προσέχουν περισσότερο. Αν και η Ιορδανία είναι μια από τις πιο ασφαλείς χώρες της Μέσης Ανατολής για τις γυναίκες, οι γυναίκες ταξιδιώτες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν παρενόχληση και μερικές φορές επιθέσεις. Μην μοιράζεστε ταξιδιωτικά σχέδια με αγνώστους και αποφύγετε να περπατάτε μόνοι σας τη νύχτα.
 • Θυμηθείτε ότι η Ιορδανία εξακολουθεί να είναι μια μουσουλμανική χώρα, αν και είναι πιο φιλελεύθερη από τους γείτονές της. Ορισμένα πράγματα, όπως οι σχέσεις LGBT, εξακολουθούν να είναι παράνομες. Κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, οι επισκέπτες αναμένεται να έχουν σεβασμό και να μην πίνουν ή να τρώνε δημόσια, ενώ δεν επιτρέπεται η αγορά αλκοόλ.
 • Σεβαστείτε τους τοπικούς νόμους. Τα ναρκωτικά είναι εξαιρετικά παράνομα στην Ιορδανία. Μην φωτογραφίζετε κυβερνητικά κτίρια ή στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Συχνές Ερωτήσεις

Ακολουθούν μερικές συνήθεις ερωτήσεις που μπορούν να βοηθήσουν στον προγραμματισμό του ταξιδιού σας:

Είναι ασφαλές να ταξιδέψετε στην Ιορδανία;

Ναι, η Ιορδανία είναι ασφαλής για επίσκεψη αυτή τη στιγμή. Ωστόσο, μπορείτε να περιμένετε διαμαρτυρίες και ένταση όσο η σύγκρουση στη Γάζα είναι ακόμη σε εξέλιξη.

Είναι ασφαλές να επισκεφθείτε την Πέτρα στην Ιορδανία;

Ναι, η Πέτρα είναι ασφαλής για επίσκεψη. Απλώς πρέπει να είστε προσεκτικοί με τους μικροκλέφτες και τους απατεώνες που τείνουν να στοχοποιούν τουρίστες όσο βρίσκεστε εκεί.

Είναι ασφαλές να περπατάς στην Ιορδανία;

Το περπάτημα στην Ιορδανία είναι ασφαλές και ένας από τους καλύτερους τρόπους για να γνωρίσετε τις πόλεις της. Ωστόσο, οι γυναίκες ταξιδιώτες θα πρέπει να είναι προετοιμασμένες για παρενόχληση, ειδικά τη νύχτα.

Είναι ασφαλές να ταξιδέψεις στην Ιορδανία ως γυναίκα;

Οι γυναίκες είναι ασφαλείς όταν ταξιδεύουν στην Ιορδανία, αλλά μπορεί να αντιμετωπίσουν ανεπιθύμητη προσοχή. Εξασκηθείτε στο να αγνοείτε τις εκκλήσεις και να μην μοιράζεστε προσωπικές λεπτομέρειες με αγνώστους.

Είναι ασφαλές το Wadi Rum;

Το Wadi Rum είναι ένα ασφαλές μέρος για να επισκεφθείτε! Ωστόσο, να έχετε κατά νου ότι πηγαίνετε στην έρημο. Κάθε φορά που κατευθύνεστε στην έρημο, πρέπει να προετοιμαστείτε παίρνοντας άφθονο φαγητό και νερό (περισσότερο νερό από όσο νομίζετε ότι θα χρειαστείτε) και φροντίζοντας να γνωρίζει κάποιος πού βρίσκεστε σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Λοιπόν, είναι η Ιορδανία ασφαλής για επίσκεψη;

Παρά τις προκλήσεις ασφαλείας που αντιμετωπίζουν σχεδόν όλοι οι γείτονές της, η Ιορδανία είναι ασφαλής για επίσκεψη. Ενώ τα περιφερειακά προβλήματα επηρεάζουν την Ιορδανία με τη μορφή μεγάλου προσφυγικού πληθυσμού, διαμαρτυριών και περιστασιακού κινδύνου στα σύνορά της, συνολικά, η χώρα είναι ασφαλής.

Ο πιο συνηθισμένος κίνδυνος που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι τουρίστες όσο βρίσκονται στην Ιορδανία είναι η μικροκλοπή, η οποία μπορεί εύκολα να αποφευχθεί με τις σωστές προφυλάξεις. Έτσι, με τόσα πολλά να δείτε και να κάνετε, τι περιμένετε — κλείστε το ταξίδι σας σήμερα!

ΣΧΕΔΙΑΣΤΕ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΑΣ >>

Χρειάζεσαι έμπνευση για το επόμενο σου ταξίδι; >> Ελα στο Viper

Πέτρος Πέτρου
Πέτρος Πέτρου

Ψηφιακός νομάς με αγάπη για ταξίδια