Γιατί τα Spam είναι τόσο δημοφιλή στη Χαβάη;

Φαίνεται ότι κάθε εστιατόριο και φορτηγό με φαγητό που σερβίρει φαγητό στη Χαβάη προσφέρει τουλάχιστον ένα πιάτο SPAM — και κανείς δεν είναι τρελός γι’ αυτό. Γιατί λοιπόν το SPAM είναι τόσο δημοφιλές στη Χαβάη;

Εάν έχετε μπερδευτεί σχετικά με την επιρροή που έχει αυτό το κονσερβοποιημένο προϊόν κρέατος στους κατοίκους της πιο τροπικής πολιτείας της Αμερικής, πρόκειται να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα. 

Όταν ολοκληρώσετε την ανάγνωση, θα καταλάβετε πλήρως γιατί τα SPAM είναι τόσο βασικό φαγητό στη Χαβάη, πόσο καιρό μεγαλώνει η εμμονή και μερικά από τα πιο δημοφιλή πιάτα που λατρεύουν οι ντόπιοι να φτιάχνουν με αυτό το λατρεύω- ή-μισώ-το μεσημεριανό κρέας. 

Γιατί τα Spam είναι τόσο δημοφιλή στη Χαβάη;

Leigh Anne Meeks/Shutterstock

Το SPAM (το όνομα του εμπορικού σήματος γράφεται με ΟΛΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ σύμφωνα με το αίτημα του Hormel) είναι βασικό φαγητό στη Χαβάη από τη δεκαετία του 1940.

Αυτό είναι σωστό — το SPAM ήταν μεγάλη υπόθεση εδώ ακόμη και πριν η Χαβάη γίνει πολιτεία το 1959.

Τότε, οι στρατιώτες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου χρειάζονταν άφθονη σταθερή, πρωτεΐνη πλήρωσης και SPAM με αξιόπιστη παράδοση.

Ήταν φθηνό, δεν χάλασε στη ζέστη, μπορούσε να φαγωθεί κατευθείαν από το κουτί και δεν χρειαζόταν ψυγείο. Με λίγα λόγια, ήταν το τέλειο φαγητό για στρατιώτες.

Ο στρατός το αναγνώρισε αυτό και αγόρασε πάνω από 150 εκατομμύρια λίρες για να ταΐσει τα στρατεύματα στο θέατρο του Ειρηνικού. Και ταΐστηκαν. 

Η διάχυτη φύση του SPAM στα γεύματα GI στα νησιά της Χαβάης εκείνες τις μέρες οδήγησε σε ένα αξιαγάπητο ψευδώνυμο « Sp ecial A rmy M eat».

Δεν ήταν μόνο η Χαβάη που εισήχθη στα SPAM κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Οι στρατιώτες στο Γκουάμ, στην Οκινάουα, στις Φιλιππίνες και σε άλλα νησιά του Ειρηνικού γνώρισαν καλά τη σαρκώδη καλοσύνη που είναι το SPAM κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’40. 

Το προϊόν ολοκληρώθηκε στα ράφια των καταστημάτων παντοπωλείων σε όλα τα νησιά αμέσως μετά, με αποτέλεσμα οι ντόπιοι της Χαβάης τελικά να αγκαλιάσουν και να εκτιμήσουν αυτό το μοναδικό κονσερβοποιημένο κρέας. 

Οι άνθρωποι στη Χαβάη πραγματικά χρησιμοποίησαν την ευκολία, τη γεύση και την ευελιξία του SPAM. Αλλά δεν το έφαγαν όπως το έφαγαν οι στρατιώτες.

Αντίθετα, έγιναν δημιουργικοί και χρησιμοποίησαν τοπικές γεύσεις, υλικά και ειδικές τεχνικές μαγειρέματος για να δημιουργήσουν πιάτα βασισμένα σε SPAM με αληθινή αίσθηση της Χαβάης. 

Τα SPAM στην κουζίνα της Χαβάης έχουν γίνει τόσο διαδεδομένα που υπάρχουν σε τόνους αναφορών ποπ κουλτούρας, τυπωμένα και αναφερόμενα σε ρούχα και ενέπνευσαν ένα ετήσιο φεστιβάλ SPAM στα νησιά. 

Η άφιξη του SPAM στις ακτές της Χαβάης κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου μπορεί να είναι ο λόγος που τα νησιά πήραν την πρώτη τους γεύση από τα κονσερβοποιημένα πράγματα, αλλά γιατί τα SPAM είναι τόσο δημοφιλή στη Χαβάη;

Πολλοί άνθρωποι έχουν δοκιμάσει SPAM και έχουν ορκιστεί ότι δεν θα το ξαναφάουν ποτέ. Μερικοί απλώς δεν εκτιμούν την υφή, τη γεύση ή την εμφάνιση. Τι κάνει λοιπόν τους Χαβανέζους να τρελαίνονται γι’ αυτό;

Θα ρίξουμε μια ματιά σε αυτό στη συνέχεια εξετάζοντας μια γρήγορη ιστορία του SPAM, διαφορετικά πιάτα που λατρεύουν να φτιάχνουν οι Χαβανέζοι με SPAM και μερικές από τις ποικιλίες γεύσεων που εμπνέουν απολαυστικά διαφορετικά πιάτα. 

 ενδιαφέροντα γεγονότα για τη Χαβάη

Τι είναι το Spam;

Η ιστορία του SPAM ξεκινά το 1937 όταν η Hormel Foods της Μινεσότα δημιούργησε ένα κονσερβοποιημένο προϊόν κρέατος που παρασκευάζεται με αλεσμένη χοιρινή σπάλα, ζαμπόν, αλάτι, ζάχαρη, νερό, νιτρώδες νάτριο και άμυλο πατάτας. 

Ο Hormel ανακάλυψε ότι αλέθοντας το κρέας και συνδυάζοντάς το με άλλα συστατικά πριν το σφραγίσει υπό κενό και το μαγείρεμα απευθείας στα κουτιά, δημιούργησαν ένα νέο προϊόν κρέατος σταθερό στο ράφι που μπορούσε να καταναλωθεί χωρίς θέρμανση ή ψύξη. 

Το μόνο πρόβλημα? Δεν είχε όνομα. 

Όταν ο αδερφός μιας από τις μεγάλες περούκες στο Hormel, ο ηθοποιός Ken Daigneau με έδρα τη Νέα Υόρκη, συνδύασε τις λέξεις «spiced» και «ham», γεννήθηκε το επίσημο όνομα SPAM. 

Το προϊόν ήταν νόστιμο, φθηνό και εύκολο στην προετοιμασία σε διάφορα πιάτα. Αρχικά κυκλοφόρησε ως μεσημεριανό κρέας (όπως δείχνει η εικόνα στο κουτί) που μπορούσε να καταναλωθεί σε ένα σάντουιτς με καρυκεύματα και λαχανικά. 

Η Μεγάλη Ύφεση διεύρυνε την απήχηση των SPAM, δίνοντας στις οικογένειες σε όλη την Αμερική μια φθηνή επιλογή πρωτεΐνης για να σερβίρουν στο μεσημεριανό γεύμα και το δείπνο. 

Αλλά μόνο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν το SPAM διανεμήθηκε ευρέως στους στρατιώτες, το SPAM έγινε πραγματικά ο θρύλος και το ουσιαστικό μέρος του αμερικανικού λεξικού που είναι σήμερα. 

Μέχρι το 1959 (συμπτωματικά, την ίδια χρονιά που η Χαβάη έγινε πολιτεία), η Hormel Foods έφτασε σε ένα απίστευτο ορόσημο αφού πούλησε το ένα δισεκατομμύριο κουτάκι SPAM. 

Και ενώ θα θέλαμε να πούμε ότι τα υπόλοιπα είναι ιστορία, η αλήθεια είναι ότι μόλις η Χαβάη κατέκτησε αυτό το προϊόν, κατάφεραν να προσθέσουν ένα εντελώς νέο κεφάλαιο στην ιστορία, τις χρήσεις και τη σημασία του SPAM. 

Πώς η Χαβάη έγινε εμμονή με τα ανεπιθύμητα μηνύματα

Ronald.Rogers789/Shutterstock

Δεν είναι υπερβολή ή κλισέ που παίζεται υπερβολικά — Οι Χαβανέζοι λατρεύουν πραγματικά, πολύ τα SPAM. Υπάρχει σε κάθε μενού — συμπεριλαμβανομένου του McDonald’s και του Burger King. Προσφέρεται ακόμη και σε πολυτελή εστιατόρια.

Το SPAM είναι ένα θεμελιώδες μέρος των οικογενειακών γευμάτων της Χαβάης για πρωινό, μεσημεριανό γεύμα ή δείπνο. Είναι η βάση για το ετήσιο ανοιξιάτικο φεστιβάλ SPAM Jam στη Χονολουλού του Οάχου. 

Αλλά το SPAM είναι διαβόητο ότι είναι ένα φαγητό που οι άνθρωποι είτε αγαπούν είτε μισούν. Γιατί λοιπόν τόσοι πολλοί κάτοικοι της Χαβάης εμπίπτουν στην κατηγορία της «αγάπης»;

Μπορεί να έχει να κάνει με τη φύση της ίδιας της κουλτούρας της Χαβάης. 

Ως ομάδα απομακρυσμένων νησιών στον Ειρηνικό Ωκεανό, η Χαβάη έχει δανειστεί και συνδυάσει ιστορικά στοιχεία από άλλους πολιτισμούς και μετανάστες για να δημιουργήσει ένα γευστικό στιφάδο πολιτιστικής ποικιλομορφίας.

Από τα Φιλιππινέζικα και τα Ιαπωνικά μέχρι τα Ισπανικά και τα Αμερικάνικα, πολλές διαφορετικές γεύσεις, γλώσσες και παραδόσεις έχουν βρει το δρόμο τους στις ακτές της Χαβάης. 

Ένα από τα κύρια στοιχεία της κουλτούρας της Χαβάης είναι η προετοιμασία και η κοινή χρήση φαγητού. 

Αυτό το μέρος προέρχεται από την Ιαπωνία, όπου η έννοια του omiyage διαποτίζει τον πολιτισμό και περιλαμβάνει να φέρνετε στους ανθρώπους δώρα και αναμνηστικά από τα ταξίδια σας.

Omiyage σημαίνει ότι έχετε σκεφτεί το άτομο ή τα άτομα για τα οποία φέρνετε δώρα ενώ ταξιδεύετε και είναι ένδειξη σεβασμού και φροντίδας. Όταν επιστρέψετε, μοιράζεστε τα δώρα — τα οποία συχνά περιλαμβάνουν φαγητό.

Καθώς οι κάτοικοι της Χαβάης υιοθέτησαν αυτήν την πολιτιστική παράδοση, τα τρόφιμα ανταλλάσσονταν και μοιράζονταν ως μέρος των ταξιδιών κοντά και μακριά καθώς και σε γενικές συγκεντρώσεις.

Πολλά από τα τρόφιμα της Χαβάης εισάγονται, ακόμη και σήμερα, και η ανάγκη να εισαχθούν εξωτερικοί πόροι άνοιξε περαιτέρω τους ανθρώπους της Χαβάης σε γεύσεις και είδη από άλλες κουζίνες. 

Η ιδέα να φέρουμε στους ανθρώπους ένα νέο φαγητό για να δοκιμάσουν είναι κάτι που οι Χαβανέζοι γνωρίζουν βαθιά, επομένως είναι λογικό ότι όταν οι Αμερικανοί έφεραν το SPAM στα νησιά, το είδαν ως ένα κοινό στοιχείο για να το φέρουν στα τοπικά πιάτα. 

Οι κάτοικοι της Χαβάης δεν έτρωγαν απλώς SPAM από το κουτάκι και το έλεγαν μια μέρα. Το σοτάρησαν επιδέξια, το συνδύασαν με τοπικές γεύσεις και μπαχαρικά, πρόσθεσαν βασικά προϊόντα όπως ρύζι και αυγά και πειραματίστηκαν με νέους τρόπους για να το σερβίρουν. 

Οι πιο δημοφιλείς συνταγές ανεπιθύμητης αλληλογραφίας στη Χαβάη

Οι κάτοικοι της Χαβάης τρώνε πολλά SPAM, αλλά ποιοι είναι οι πιο δημοφιλείς τρόποι προετοιμασίας και κατανάλωσης;

SPAM Loco Moco, SPAM musubi, SPAM τηγανητό ρύζι και Saimin με SPAM είναι μερικά από τα αγαπημένα. Να τι περιέχουν αυτά τα πιάτα.

1. Loco Moco Spam

HappySari/Shutterstock

Αυγά, αφράτο ρύζι, καφέ σάλτσα και σοτέ SPAM είναι τα κύρια συστατικά του SPAM Loco Moco, μια ανατροπή σε ένα αγαπημένο της Χαβάης που συνήθως σερβίρεται για πρωινό. 

Τα κομμάτια SPAM τηγανίζονται γρήγορα σε ένα τηγάνι και σερβίρονται πάνω από ένα κρεβάτι με λευκό ρύζι με αυγά. Ολόκληρο το πιάτο είναι γεμάτο με πλούσιο, καφέ σάλτσα για ένα χορταστικό γεύμα γεμάτο γεύση. 

2. Spam Musubi

Brent Hofacker/Shutterstock

Το Musubi, ή onigiri , είναι μια παραδοσιακή ιαπωνική μπάλα ρυζιού που σχηματίζεται και τυλίγεται σε nori (φύκια). Το SPAM musubi, λοιπόν, είναι ένα fusion πιάτο που παντρεύει τη μπάλα ρυζιού με την αλμυρή γεύση του SPAM σε φέτες και ψητά. 

Ένα κομμάτι κολλώδους ρυζιού γεμίζεται με μια φέτα ψημένο στη σχάρα SPAM, και στη συνέχεια ολόκληρο το πράγμα τυλίγεται σε φύλλα nori για να σχηματιστεί ένα συμπαγές και φορητό «σάντουιτς» που τρώτε με τα χέρια σας. 

3. Σπάμ Τηγανητό Ρύζι

vm2002/Shutterstock

Αυτό το πιάτο εμπνευσμένο από την Ασία συνδυάζει μαγειρεμένο ρύζι, SPAM σε κύβους, ομελέτα, σκόρδο, σάλτσα σόγιας και σησαμέλαιο για να δημιουργήσει ένα νόστιμο τηγανητό ρύζι γεμάτο πρωτεΐνη.

Το SPAM σε κύβους μαγειρεύεται σε ρύζι που τηγανίζεται γρήγορα σε λάδι. Αυγά, σκόρδο, σάλτσα σόγιας (ή η βόμβα umami του Maggi Seasoning) και λίγο σησαμέλαιο συμπληρώνουν το πιάτο. 

4. Saimin Με Spam

HappySari/Shutterstock

Το Saimin — παρόμοιο με το ramen — είναι το εθνικό πιάτο της Χαβάης και με την προσθήκη SPAM, είναι ακόμα καλύτερο. Αυτά τα κοκαλιάρικα νουντλς σερβίρονται σε αλμυρό ζωμό με κρεμμύδια, SPAM και κέικ ψαριού. 

Μπορεί να βρείτε περισσότερα συστατικά σε ορισμένες εκδόσεις του saimin με SPAM, συμπεριλαμβανομένων άλλων πρωτεϊνών και ειδικών μιγμάτων μπαχαρικών. Σερβίρεται σε ένα μπολ ως νόστιμη, χορταστική σούπα.

Πράγματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη

stuart_m/Shutterstock

Εξετάσαμε την ιστορία του SPAM και γιατί είναι τόσο δημοφιλές στη Χαβάη. Εδώ είναι μερικά άλλα ενδιαφέροντα πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για αυτό το κονσερβοποιημένο προϊόν κρέατος! 

  • Το SPAM έχει γεύση αλμυρού ζαμπόν. Εάν δεν έχετε δοκιμάσει ποτέ πραγματικά SPAM, η γεύση είναι παρόμοια με ένα πιο αλμυρό ζαμπόν. Υπάρχουν και άλλες διαθέσιμες γεύσεις που προσφέρουν ελαφρώς ή πολύ διαφορετικές γεύσεις, αν δεν είστε λάτρης της γεύσης του κανονικού SPAM. Μόλις το δοκιμάσετε, θα δείτε γιατί περιλαμβάνεται σε πολλά πιάτα που παραδοσιακά χρησιμοποιούν ζαμπόν ή χοιρινό κρέας. 
  • Είναι ένα εξαιρετικά δημοφιλές φαγητό. Σήμερα, ο Hormel λέει ότι 13 κουτάκια SPAM τρώγονται κάθε δευτερόλεπτο κάθε μέρα. Πρέπει να αναρωτηθούμε πόσα από αυτά τα κουτιά καταναλώνονται στη Χαβάη! 
  • Είναι ντόπιο, όχι της Χαβάης. Οι ντόπιοι φροντίζουν να διαφοροποιούν τα πιάτα που περιέχουν SPAM ως «τοπικό φαγητό» και όχι ως «φαγητό της Χαβάης». Εάν σκοπεύετε να το επισκεφτείτε και θέλετε να δοκιμάσετε ένα ή όλα αυτά τα πιάτα, βεβαιωθείτε ότι τα αναφέρετε με τον σωστό τρόπο.
  • Το κόβουμε σε λεπτές φέτες και το τηγανίζουμε. Δεν είστε σίγουροι πώς αισθάνεστε για τα SPAM; Οι ντόπιοι ορκίζονται κόβοντάς το σε λεπτές φέτες και τηγανίζοντας το σε ένα τηγάνι για να πάρει λίγο χρώμα. Μπορεί να αναδείξει τις αλμυρές γεύσεις και να κάνει τόσο την εμφάνιση όσο και τη γεύση πολύ πιο νόστιμη!
  • Είναι φθηνό ακόμα και σήμερα. Ενώ οι τιμές των ειδών παντοπωλείου ανεβαίνουν, ένα κουτάκι SPAM κοστίζει περίπου 2-3 ​​$ για ένα κουτάκι 12 ουγκιών. Μπορείτε να το αγοράσετε ακόμη και σε πολλαπλές συσκευασίες που περιέχουν 2 έως 8 κονσέρβες αν θέλετε να προμηθευτείτε! 

Συχνές Ερωτήσεις

Νίκο Νατσούκι/Shutterstock

Αν αναρωτηθήκατε γιατί το SPAM είναι τόσο δημοφιλές στη Χαβάη, οι πιθανότητες είναι καλές να έχετε κάνει και στον εαυτό σας μερικές από τις ακόλουθες ερωτήσεις.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα για τον έρωτα της Χαβάης με αυτό το σαρκώδες θαύμα! 

Οι κάτοικοι της Χαβάης τρώνε πολλά SPAM;

Οι κάτοικοι της Χαβάης τρώνε πολλά SPAM, σε ύψος 7 εκατομμυρίων κουτιών ετησίως. Αυτό είναι σύμφωνα με τον Hormel, τους κατασκευαστές του SPAM.

Είναι περισσότερο SPAM από οποιαδήποτε άλλη πολιτεία στις ΗΠΑ, επομένως είναι ασφαλές να πούμε ότι οι Χαβανέζοι λατρεύουν τα SPAM τους!

Τι ονομάζουν οι Χαβανέζοι SPAM;

Οι κάτοικοι της Χαβάης αποκαλούν συνήθως το SPAM με το όνομά του, αλλά κάποιοι θα το αναφέρουν ως μπριζόλα της Χαβάης ως αναφορά στο πόσο σεβαστό-αλλά και προσιτό είναι αυτό το προϊόν στην πολιτεία.

Η Χαβάη εφηύρε το SPAM;

Η Χαβάη δεν επινόησε το SPAM. Δημιουργήθηκε στη Μινεσότα στο Hormel Foods, όπου τελικά διανεμήθηκε σε Αμερικανούς στρατιώτες κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ως μια προσιτή πρωτεΐνη, σταθερή στο ράφι.

Το προϊόν έκανε επιτυχία στους ντόπιους και ακόμη και μετά τον πόλεμο, οι κάτοικοι της Χαβάης συνέχισαν να αγοράζουν και να χρησιμοποιούν SPAM για πολλά διαφορετικά πιάτα, δίνοντάς του τη δική τους τοπική στροφή.

Γιατί το SPAM είναι κλειδωμένο στη Χαβάη;

Καθώς το κόστος των τροφίμων αυξάνεται σε όλο τον κόσμο, αυξάνονται και οι κλοπές. Δημοφιλή προϊόντα όπως τα SPAM είναι πλέον κλειδωμένα σε ορισμένα παντοπωλεία της Χαβάης για να αποτρέψουν τους κλέφτες καταστημάτων από το να τα βγάλουν πέρα.

Σερβίρουν SPAM στα McDonald’s στη Χαβάη;

Μπορείτε να παραγγείλετε μια πιατέλα πρωινού SPAM σε πολλά καταστήματα McDonald’s στη Χαβάη, αλλά δεν είναι διαθέσιμη αλλού στις ΗΠΑ.

Δεδομένου ότι τα McDonald’s συχνά προσφέρουν ειδικά πιάτα που απευθύνονται σε συγκεκριμένες αγορές, αναγνώρισαν ότι οι κάτοικοι της Χαβάης λατρεύουν το SPAM και το ενσωμάτωσαν στο μενού εκεί.

Λοιπόν, γιατί τα ανεπιθύμητα μηνύματα είναι τόσο δημοφιλή στη Χαβάη;

Εξετάσαμε την ιστορία του προϊόντος, τον τρόπο με τον οποίο έφτασε στη Χαβάη και μερικά από τα πιο δημοφιλή πιάτα που περιέχουν SPAM. Ας ανακεφαλαιώσουμε — γιατί τα SPAM είναι τόσο δημοφιλή στη Χαβάη;

Αποτελεί βασική πηγή πρωτεΐνης στα νησιά από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, είναι προσιτή και έχει υπέροχη γεύση σε πολλά από τα πιάτα που ήδη τρώνε οι Χαβανέζοι για πρωινό, μεσημεριανό ή βραδινό. 

Το SPAM είναι σταθερό στο ράφι και είναι εύκολο να το βρεις, μπορεί να απλωθεί για μια οικογένεια σε πιάτα που είναι κομμένα σε κύβους (όπως το τηγανητό ρύζι SPAM) και διατίθεται σε διάφορες γεύσεις. 

Τι να μην αγαπάς, αλήθεια; Το SPAM είναι δημοφιλές στη Χαβάη επειδή είναι νόστιμο, χορταστικό και προσβάσιμο. 

Και είναι τυχαίο ότι η Χαβάη έχει το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής στις ΗΠΑ ( 80,7 χρόνια ) και είναι επίσης ο #1 καταναλωτής SPAM; Μπορεί να μην μάθουμε ποτέ.  

Πόσο κοστίζει ένα ταξίδι στη Χαβάη

Πότε έγινε η Χαβάη κράτος;

Πέτρος Πέτρου
Πέτρος Πέτρου

Ψηφιακός νομάς με αγάπη για ταξίδια