Συνοπτική ιστορία της Βουλγαρίας – Οδηγός 2024

Περιεχόμενα

Η ιστορία της Βουλγαρίας είναι σημαντικό να κατανοήσουμε με μια σύντομη περίληψη το βουλγαρικό παρελθόν και το παρόν της. Μια συναρπαστική βαλκανική γη , με μια πλούσια ιστορία γεμάτη μόλυνση χάρη στους λαούς που διαδέχτηκαν ο ένας τον άλλον. Από τους Θράκες στους Οδρυσίους, περνώντας από τους Πέρσες, τους Ρωμαίους και τους Σλάβους. Μάλιστα, εδώ υπάρχουν πολιτιστικά ίχνη της κληρονομιάς αυτών των λαών, καθώς και του ελληνικού πολιτισμού . Φτάνοντας στην ανακήρυξη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Βουλγαρίας το 1946. Ας ανακαλύψουμε μαζί την ιστορία της εν συντομία στην περίληψή μας, κατανοώντας καλύτερα τη χώρα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας στη Βουλγαρία!

Η ιστορία της Βουλγαρίας

Για να κατανοήσουμε το παρόν είναι σημαντικό να γνωρίζουμε το παρελθόν χάρη σε μια σύνοψη της ιστορίας της Βουλγαρίας εν συντομία. Η βουλγαρική ιστορία είναι πολύπλοκη , χαρακτηρίζεται από περιόδους φωτός και σκότους, καθώς και από τις επιρροές διαφόρων πληθυσμών. Οι πρώτοι ανθρώπινοι οικισμοί χρονολογούνται από την Παλαιολιθική , οι Θράκες, οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι διαδέχονταν ο ένας τον άλλον στην περιοχή για αιώνες, αφήνοντας εδώ την ταυτότητά τους. Οι πρωτο-Βούλγαροι, τουρκική καταγωγή, ίδρυσαν την Πρώτη Βουλγαρική Αυτοκρατορία το 681 μ.Χ. σημαντική δύναμη στα Βαλκάνια. Μετά την παρακμή της, η δεύτερη Βουλγαρική Αυτοκρατορία γεννήθηκε το 1185, φτάνοντας στο μέγιστο μεγαλείο της με τον Τσάρο Ιβάν Ασέν Β’ . Το 1396 η χώρα κατακτήθηκε από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, διατηρώντας την κυριαρχία για πέντε αιώνες. Μια περίοδος που χαρακτηρίζεται από πολιτιστικές και θρησκευτικές πιέσεις, διατηρώντας ακέραιες τις παραδόσεις του βουλγαρικού λαού.

Κλείστε μόνοι σας το ταξίδι .
ΣΧΕΔΙΑΣΤΕ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΑΣ

Συνδεθείτε στην ομάδα ⁨TicketsWe⁩ στο Viber << 👈✈️🌍

Με αυτόν τον τρόπο, θα λαμβάνετε άμεση πρόσβαση στις τελευταίες ενημερώσεις και προσφορές μας μέσω του Viber!  

Διαβάστε επίσης:ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ Τι να δείτε και να κάνετε

Πότε να πάτε στη Βουλγαρία; Κλίμα και περίοδος

Από το 1877 έως το 1878 ο Ρωσοτουρκικός πόλεμος οδήγησε τη χώρα στην ανεξαρτησία , οδηγώντας τον 20ο αιώνα στους Βαλκανικούς πολέμους, καθώς και στον Πρώτο και Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Από το 1946 έως το 1989 φτάνουμε στο κομμουνιστικό καθεστώς και, μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου , στη μετάβαση στη δημοκρατία . Σήμερα, η Βουλγαρία είναι κοινοβουλευτική δημοκρατία και μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διατηρεί ακόμη βαθιά ριζωμένες παραδόσεις, καθώς και μια υπέροχη ιστορική, τοπία και πολιτιστική κληρονομιά . Επιπλέον, είναι επίσης ένας δημοφιλής προορισμός για παραθαλάσσιο τουρισμό, χάρη στις τοποθεσίες του με θέα στη Μαύρη Θάλασσα. Ας εμβαθύνουμε λοιπόν στην ιστορία της Βουλγαρίας στην περίληψή μας, προετοιμάζοντας τους εαυτούς μας όσο καλύτερα μπορούμε για το ταξίδι μας.

Aκολουθήστε μας στο facebook

Οι φάσεις της βουλγαρικής ιστορίας

ΠερίοδοςEpoche Storiche
Προϊστορική εποχή1,6 εκατομμύρια χρόνια – 1500 π.Χ
Δώστε τους Θράκες στους Ρωμαίους1500 π.Χ. – 7ος αιώνας
Βουλγαρικός Μεσαίωνας7ος αιώνας – 681
Πρώτη Βουλγαρική Αυτοκρατορία681 – 1018
βυζαντινή κυβέρνηση1018 – 1185
Δεύτερη Βουλγαρική Αυτοκρατορία1185 – 1422
οθωμανική κυβέρνηση1422 – 1878
Ανεξάρτητη Βουλγαρία: το τρίτο κράτος1878 – 1946
Λαϊκή Δημοκρατία της Βουλγαρίας1946 – 1990
Δημοκρατική Βουλγαρία1990 –…

Βουλγαρική προϊστορία

Η ιστορία της Βουλγαρίας ξεκινά πριν από περίπου 1,6 εκατομμύρια χρόνια , όπως ήταν δυνατό να υπολογιστεί από τα ευρήματα που βρέθηκαν στο σπήλαιο Kozarnika . Αυτό, επιπλέον, είναι ένα από τα πιο σημαντικά ευρήματα ανθρώπινης συμπεριφοράς που έχουν βρεθεί ποτέ. Επιπλέον, στο σπήλαιο Magura βρέθηκαν ανθρώπινα υπολείμματα που χρονολογούνται πριν από 46.000 χρόνια . Τα πρώτα σπίτια που εμφανίστηκαν στη βουλγαρική επικράτεια ήταν στη Νεολιθική περίοδο στη Στάρα Ζαγόρα , γύρω στο 6.000 π.Χ. από τις αρχαιότερες ανθρώπινες κατοικίες που ανακαλύφθηκαν ποτέ. Στη συνέχεια, οι πολιτισμοί Vinča και Hamangia αναπτύχθηκαν μεταξύ της Βουλγαρίας, της ανατολικής Σερβίας και της νότιας Ρουμανίας. Το Solnicata , μια από τις παλαιότερες ευρωπαϊκές αστικές συγκεντρώσεις, βρέθηκε στη Βουλγαρία.

Κατά την Εποχή του Χαλκού, το 5.000 π.Χ., αναπτύχθηκε ο πολιτισμός της Βάρνας , παράδειγμα των πρώτων κοινωνιών, κυρίως χάρη στις ταφές και τα ευρήματα που βρέθηκαν. Ο χρυσός της Βάρνας , τα δαχτυλίδια, τα βραχιόλια και τα όπλα που βρέθηκαν σε έναν τάφο, χρονολογούνται γύρω στο 4.600 π.Χ. και είναι ο παλαιότερος θησαυρός χρυσού στον κόσμο . Παράλληλα, αναπτύχθηκε η κουλτούρα Karanovo , το διαμέτρημα των προϊστορικών Βαλκανίων . Στον πολιτισμό του Ezero , ωστόσο, αναπτύχθηκε η καλλιέργεια και η εξημέρωση ζώων και στο σπήλαιο Magura βρέθηκαν βραχογραφίες από την περίοδο που ήταν δύσκολο να χρονολογηθούν.

Τα ερείπια των Ρωμαϊκών Λουτρών της Βάρνας

Αρχαιότητα

I Traci

Οι πρώτοι λαοί που άφησαν το στίγμα τους στη βουλγαρική ιστορία ήταν οι Θράκες, ένας λαός του οποίου η καταγωγή εξακολουθεί να καλύπτεται από μυστήριο, που πιθανότατα αναπτύχθηκε από τους Ινδοευρωπαϊκούς λαούς στην Εποχή του Χαλκού. Από το 1.500 π.Χ. επιβλήθηκαν στην επικράτεια και στους παρευρισκόμενους ανθρώπους. Ένας λαός φτωχά οργανωμένος, χωρίς σύστημα γραφής ή δεξιότητες, που έμαθαν από τους σημερινούς ανθρώπους, όπως η χρυσοχοΐα. Ωστόσο, απέκτησαν στρατιωτική δύναμη, σχημάτισαν φυλές αλλά δεν πέτυχαν ποτέ ενότητα, παρά μόνο σύντομες κυβερνήσεις σε οχυρά χωριά.

Ενώ πόλεις όπως η Απολλωνία και το Βυζάντιο αποικίστηκαν από τους Έλληνες, οι πρώτες ελληνικές αποικίες στη Θράκη ξεκίνησαν τον 8ο αιώνα π.Χ. Το μέγιστο μεγαλείο επιτεύχθηκε με τους βασιλιάδες Σιτάλκης και Κότυς Α’. Στον Πελοποννησιακό Πόλεμο , ο βασιλιάς Σιτάλκης συμμάχησε με τους Αθηναίους και εισέβαλε στο βασίλειο της Μακεδονίας το 429 π.Χ. με πολεμιστές από τα θρακικά φύλα. Αντίθετα, ο Cotys I πηγαίνει σε πόλεμο με τους Αθηναίους για να καταλάβει τη σημερινή χερσόνησο της Καλλίπολης . Το Μακεδονικό βασίλειο ενσωματώνει στη συνέχεια το βασίλειο των Οδρυσίων και οι Θράκες γίνονται μέρος των εκστρατειών τόσο του Φιλίππου Β’ και στη συνέχεια του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Θρακικός τάφος στη θέση Starosel

Το Βασίλειο της Τύλης

Εν ολίγοις, η ιστορία της Βουλγαρίας γύρω στο 298 π.Χ. βλέπει την άφιξη των Κελτικών φυλών , που συγκρούονται με τα στρατεύματα του Μακεδόνα Κάσσανδρου Α’ στα Βαλκανικά βουνά, βλέποντας τη νίκη των Μακεδόνων. Αυτό όμως δεν εμπόδισε τους Κέλτες, συναντώντας τις αποδυναμωμένες από τους Μακεδόνες θρακικές φυλές, γρήγορα έπεσαν. Με επικεφαλής τον Κομοντόριο , το 279 π.Χ. ο Κελτικός στρατός επιτέθηκε στη Θράκη και την κατέκτησε, ιδρύοντας το βασίλειο της Τύλης , στην περιοχή της ανατολικής Βουλγαρίας, προς το χωριό Τούλοβο . Έχουν βρεθεί σημαντικά ευρήματα αυτής της περιόδου, όπως το καζάνι Gundestrup και το άρμα του Mezek.

Αυτό το βασίλειο διαρκεί μέχρι το 212 π.Χ., όταν οι Θράκες ανακτούν τον έλεγχο της περιοχής και διαλύουν το βασίλειο. Οι υπόλοιποι Κέλτες πήραν το όνομα Serdi , δίνοντας έτσι το όνομα Serdica , αρχαία Σόφια. Μόλις στα τέλη του 3ου αιώνα π.Χ. φτάνει μια νέα απειλή για τους Θράκες…

Il Calderone di Gundestrup

Η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία

Το 188 π.Χ. κατά τη διάρκεια της σύντομης ιστορίας της Βουλγαρίας, οι Ρωμαίοι εισέβαλαν στη Θράκη σε έναν πόλεμο που κράτησε μέχρι το 46 π.Χ. η Ρώμη πήρε τον έλεγχο και, το 46 μ.Χ., ίδρυσε τη Θράκη . Οι Θράκες τον 4ο αιώνα μ.Χ. ήταν μια ποικιλόμορφη ταυτότητα, προσηλυτισμένοι στον Χριστιανισμό, διατηρώντας όμως παγανιστικές τελετές. Η κυρίαρχη ομάδα ήταν οι Θρακο-Ρωμαίοι , βλέποντας αυτοκράτορες όπως ο Κωνσταντίνος Α’ και ο Γαλέριος . Ειδικά στη σημερινή Σόφια αναπτύχθηκαν τα αστικά κέντρα, χάρη στην παρουσία πλωτών οδών και ο πολιτισμός εμπλουτίστηκε από το μεταναστευτικό και πολιτιστικό ρεύμα . Ναοί αφιερωμένοι στην Ίσιδα και τον Όσιρι έχουν βρεθεί στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας . Ο Διοκλητιανός τον 3ο αιώνα μ.Χ. χώρισε τη Θράκη στα τέσσερα, βλέποντάς την τον 4ο αιώνα μ.Χ. οι ενεργοί Γότθοι στη βόρεια Βουλγαρία κατά τη διάρκεια της ιστορίας της εν συντομία.

Ο Ουλφίλας , ένας γοτθικός επίσκοπος, μετέφρασε τη Βίβλο από τα ελληνικά, δημιουργώντας το γοτθικό αλφάβητο: το πρώτο βιβλίο που γράφτηκε στη γερμανική γλώσσα από τον άνθρωπο που θεωρείται ο πατέρας της γερμανικής λογοτεχνίας . Δεδομένου ότι οι κάτοικοι των σημερινών βουλγαρικών εδαφών είχαν αγροτική φύση εκείνη την εποχή, ο ρωμαϊκός έλεγχος ήταν δύσκολος και πάντα αδύναμος. Οι Ούννοι με επικεφαλής τον Αττίλα τον 5ο αιώνα ξεκινούν την εισβολή, αποδυναμώνοντας τους Ρωμαίους. Στα τέλη του 6ου αιώνα, οι επιδρομές για τη λεηλασία των Αβάρων στο βορρά ήταν πολλές, προετοιμάζοντας το έδαφος για την άφιξη των Σλάβων . Σε αυτόν τον αιώνα ο ελληνορωμαϊκός πολιτισμός ήταν ακόμα ισχυρός, αλλά κυριαρχούσε ο χριστιανικός. Τον 7ο αιώνα τα ελληνικά ήταν η κύρια γλώσσα, αντικαθιστώντας τα λατινικά κοινωνικά και θρησκευτικά.

Το Ρωμαϊκό Θέατρο της Φιλιππόπολης

Ο Βουλγαρικός Μεσαίωνας

Κατά την ιστορία της Βουλγαρίας στην περίληψή μας, η αρχή του Μεσαίωνα της χαρακτηρίζεται από την άφιξη των Σλάβων, των πρωτοβουλγάρων και τη γέννηση της Μεγάλης Βουλγαρίας. Φτάνοντας έτσι στην Πρώτη Βουλγαρική Αυτοκρατορία.

Οι Σλάβοι

Οι σλαβικοί λαοί είναι μια ινδοευρωπαϊκή ομάδα, που αρχικά μετακινήθηκε στα Βαλκάνια. Κατά τη διάρκεια της ιστορίας της Βουλγαρίας εν συντομία, οι Σλάβοι επεκτάθηκαν από την Ανατολική Ευρώπη από τον 6ο αιώνα μ.Χ. , εξαπλώθηκαν στις ανατολικές και κεντρικές περιοχές, ειδικά στα Βαλκάνια, χωρίζοντας τους εαυτούς τους σε Δυτικούς, Ανατολικούς και Νότιους Σλάβους. αυτοί εγκαταστάθηκαν στη βουλγαρική επικράτεια τον 6ο αιώνα. Με τον εξελληνισμό ή τον ρωμηισμό , μόνο λίγα ίχνη θρακικών ομάδων παρέμειναν σε πιο απομακρυσμένες περιοχές μέχρι τον 5ο αιώνα, αφομοιώθηκαν στον σλαβικό πολιτισμό και στη συνέχεια ενσωματώθηκαν από τους πρωτοβουλγάρους .

Ι πρωτοβουλγαρη

Αρχικά κατά την ιστορία των Βουλγάρων ήταν ημινομαδικές φυλές ιρανικής και τουρκικής καταγωγής, προερχόμενες από την ευρασιατική στέπα. Από τον 2ο αιώνα μ.Χ. εγκαταστάθηκαν στη στέπα μεταξύ της Κασπίας και της Μαύρης Θάλασσας, στις όχθες του Βόλγα και βόρεια του Καυκάσου. Όσοι μετανάστευσαν στις βόρειες ακτές της Μαύρης Θάλασσας ίδρυσαν τη Μεγάλη Βουλγαρία στη Βαλκανική Χερσόνησο. Έτσι γεννήθηκε η Πρώτη Βουλγαρική Αυτοκρατορία . Η εξουσία βρισκόταν στα χέρια των κληρονομικών Χαν , που στη συνέχεια χωρίστηκαν σε αριστοκρατικές οικογένειες, οι οποίες με τη σειρά τους κατείχαν στρατιωτικούς τίτλους, χωρίζοντάς τους σε τάξεις. Η θρησκεία ήταν πολυθεϊστική και η Tangra , ο θεός του ουρανού, ήταν η υψηλότερη θεότητα.

Η γέννηση της Μεγάλης Βουλγαρίας

Ενώνοντας τις μεγαλύτερες φυλές των πρωτοβουλγάρων κατά τη σύντομη ιστορία της Βουλγαρίας, ο khan Kubrat το 632 σχηματίζει το κράτος που ονομάζεται Onoguria : Μεγάλη Βουλγαρία. Βρίσκεται μεταξύ του Δούναβη στα δυτικά, της Μαύρης Θάλασσας και της Θάλασσας του Αζόφ, του ποταμού Κουμπάν και του Ντόνετς, με πρωτεύουσα τη Φαναγόρια . Ο Κουμπράτ, με τον Βυζαντινό αυτοκράτορα Ηράκλειο Α’ υπέγραψαν συνθήκη ειρήνης το 635 , επεκτείνοντας το βασίλειο στη Βαλκανική χερσόνησο. Με τον θάνατό του όμως, το πρωτοβουλγαρικό βασίλειο ηττήθηκε από τους Χαζάρους, διαλύοντας τη Μεγάλη Βουλγαρία τον 7ο αιώνα και βλέποντας τη μετανάστευση των πρωτοβουλγάρων. Ο Κότραγκ , ο διάδοχος του Χαν, οδηγεί τις εννέα υπόλοιπες φυλές βόρεια, κατά μήκος του Βόλγα και του Κάμα τον 7ο αιώνα, προς τη σύγχρονη Ρωσία. Γεννιέται το βασίλειο των Βουλγάρων του Βόλγα , το πολιτιστικό και εμπορικό κέντρο του Βορρά, το εμπόριο ξεκινά με τους Σκανδιναβούς, τους Αβάρους και τους Άραβες.

Όμως οι επιδρομές των Μογγόλων συνεχίστηκαν, καταστρέφοντας το βασίλειο των Βουλγάρων του Βόλγα. Οι βουλγαρικές φυλές που επέζησαν κατέφυγαν στην Ιταλία, κοντά στη Νάπολη , ή με τους Λομβαρδούς , άλλες παρέμειναν κοντά στη Μαύρη Θάλασσα και την Αζοφική , αλλά κατακλύζονταν από τους Χαζάρους , προσηλυτίζοντας στον Ιουδαϊσμό τον 9ο αιώνα, και αργότερα αφομοιώθηκαν από τους ντόπιους. Ο Khan Asparuh , αδελφός του Kotrag, πήγε δυτικά, καταλαμβάνοντας τη νότια Βεσσαραβία. Το 680 ​​κέρδισε τους Βυζαντινούς, στη συνέχεια κατέκτησε τη Δοβρουτζά και τη Μοισία, υπογράφοντας συνθήκη για την αναγνώριση του ανεξάρτητου κράτους το 681, έτος ίδρυσης της Βουλγαρίας και ο Ασπαρούχ έγινε ο πρώτος κυρίαρχος. Ο Κούμπερ, ένας άλλος αδελφός του Χαν, εγκαταστάθηκε πρώτα στην Παννονία και μετά στη Μακεδονία.

Το φρούριο του Tsarevets

Η Πρώτη Βουλγαρική Αυτοκρατορία

Κατά την ιστορία της Βουλγαρίας στην περίληψή μας, υπό την ύστερη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία , η σημερινή επικράτεια της χώρας χωρίστηκε σε επαρχίες: Σκυθία, Μοισία, Μακεδονία, Δακία, Θράκη και Δαρδανία. Μεταξύ του 6ου και του 7ου αιώνα, έφθασαν νέοι σλαβικοί πληθυσμοί , αλλάζοντας ριζικά τα δημογραφικά στοιχεία με τον σλαβικισμό της επικράτειας. Τον 8ο αιώνα ο Ιουστινιανός Β’ , ο βυζαντινός αυτοκράτορας, σχηματίζει ένωση με τον Χαν Τερβέλ για να αντιμετωπίσει τους Άραβες στα νότια. Νικώντας τον Χαν πήρε τον τίτλο του Καίσαρα . Με το Khan Krum, η Βουλγαρία επέκτεινε τα σύνορά της προς τα βόρεια και τα νότια, καταλαμβάνοντας τα εδάφη του Δούναβη και του Μολδάβα, σήμερα στη Ρουμανία . Το 809 κατέλαβε τη σημερινή Σόφια και την Αδριανούπολη το 813, ερχόμενος έτσι σε σύγκρουση με την Κωνσταντινούπολη . Ο Κρουμ ενίσχυσε επίσης το κράτος του με μεταρρυθμίσεις.

Με το Khan Omurtag , ωστόσο, τα βόρεια σύνορα ορίστηκαν στις μεσαίες όχθες του Δούναβη, χτίζοντας παλάτια, πολυτελείς κατοικίες και ειδωλολατρικούς ναούς, ιαματικά λουτρά στην Πλίσκα , τότε πρωτεύουσα. Από το 852 έως το 889, υπό την κυβέρνηση του Μπόρις Α’, οι Βούλγαροι ασπάστηκαν τον Χριστιανισμό, με αυτόνομη αρχιεπισκοπή στην Πλίσκα που παραχώρησε η Κωνσταντινούπολη. Ο Άγιος Κύριλλος και ο Άγιος Μεθόδιος, δύο ιεραπόστολοι, ανέπτυξαν το γλαγολιτικό αλφάβητο , που υιοθετήθηκε το 886. Αυτή ήταν και η γέννηση της ακμάζουσας βουλγαρικής λογοτεχνικής δραστηριότητας χάρη στη σχολική Σχολή της Οχρίδας και της Πρεσλάβας. Τον 9ο αιώνα αναπτύχθηκε το κυριλλικό αλφάβητο.

Τα ερείπια της Μεγάλης Βασιλικής της Πλίσκα

Οι βουλγαροβυζαντινοί πόλεμοι

Στα τέλη του 9ου αιώνα , κατά την ιστορία της Βουλγαρίας στην περίληψη η επικράτεια επεκτείνεται από την Ήπειρο στη Θεσσαλία και τη Δυτική Βοσνία, ελέγχοντας το σημερινό έδαφος βόρεια της Ρουμανίας. Επί Συμεών του Μεγάλου η χώρα έγινε και πάλι απειλή για τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, με στόχο την Κωνσταντινούπολη να γίνει αυτοκράτορας των Ελλήνων και των Βουλγάρων. Έτσι ξεκίνησαν οι βουλγαροβυζαντινοί πόλεμοι επί της βασιλείας του που διήρκεσαν από το 893 έως το 972. Τα νότια σύνορα έφτασαν μέχρι την Πελοπόννησο, καθιστώντας το κράτος το ισχυρότερο στην Ανατολική Ευρώπη.

Ο Συμεών έγινε Τσάρος των Βουλγάρων και των Ελλήνων , τίτλος που αναγνωρίζεται επίσης από τον Πάπα, αλλά όχι από τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα. Η πρωτεύουσα Πρέσλαβ ήταν αντίπαλος της Κωνσταντινούπολης εκείνη την εποχή, αλλά, με το θάνατο του Συμεών, η Βουλγαρία ήταν και πάλι αδύναμη λόγω των πολέμων με Κροάτες, Μαγυάρους, Σέρβους και Πετσενέγους. Επιπλέον, ο Βογομιλισμός ως θρήσκευμα εξαπλώθηκε . Δύο επιθέσεις από τη Ρωσία του Κιέβου και τους Βυζαντινούς οδήγησαν στη βυζαντινή κατάκτηση του Πρεσλάβου το 971 . Με τον Samuele , ωστόσο, η Βουλγαρία κατάφερε να ανακάμψει, κατακτώντας την Duklja και τη Σερβία.

La Fortezza di Veliki Preslav

Στη Βυζαντινή Βουλγαρία

Με τις εκστρατείες για την κατάκτηση της Βουλγαρίας από τον βυζαντινό αυτοκράτορα Βασίλειο Β’ κατά τη σύντομη ιστορία του το 986, μετά από δεκαετίες το 1014 πέτυχε τον στόχο του. Ο Ιβάν Βλάντισλαβ , ο τελευταίος Βούλγαρος τσάρος, το 1018, με τους Βούλγαρους ευγενείς, αποφασίζει να ενταχθεί στην Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Η Βουλγαρία χάνει έτσι την ανεξαρτησία της , υποταγμένη στο Βυζάντιο για περισσότερο από έναν αιώνα και η εκκλησία επιστρέφει υπό τους Βυζαντινούς εκκλησιαστές. Δεν υπάρχουν πάρα πολλά ίχνη βουλγαρικής αντίστασης ή λαϊκών εξεγέρσεων κατά της βυζαντινής κυριαρχίας, πιθανώς χάρη στις παραχωρήσεις που έδωσε ο Βασίλειος Β’ στους βουλγαρικούς ευγενείς για πίστη.

Με το θάνατό του, το 1040 ο Peter Deljan οργάνωσε εξέγερση, αλλά σκοτώθηκε. Η βυζαντινή εξουσία περνά στους Κομνηνούς , διακόπτοντας έτσι την παρακμή της αυτοκρατορίας και ξεκινά μια εποχή προόδου και σταθερότητας. Ο Μανουήλ Α’, ο τελευταίος απόγονος των Κομνηνών, πεθαίνει το 1180, αντικαθιστώντας από τη δυναστεία των Αγγέλων . Η ανικανότητα της νέας δυναστείας επιτρέπει στους Βούλγαρους να οργανωθούν για εξέγερση.

Φρούριο Mezek

Η γέννηση της Δεύτερης Βουλγαρικής Αυτοκρατορίας

Κατά τη διάρκεια της σύνοψης της ιστορίας της Βουλγαρίας, ο Πέτρος και ο Ασέν το 1185 , Βούλγαροι ευγενείς Βλαχικής και Κουμανικής καταγωγής επαναστατούν εναντίον των Βυζαντινών. Ο Πέτρος Β’ αυτοανακηρύσσεται τσάρος, αποκαλούμενος και Θεόδωρος Πέτρος. Τον επόμενο χρόνο οι Βυζαντινοί αναγνώρισαν την Ανεξάρτητη Βουλγαρία και ο Πέτρος αυτοανακηρύχτηκε τσάρος των Βουλγάρων, των Βλάχων και των Ελλήνων . Το νέο βουλγαρικό κράτος καταλαμβάνει το έδαφος μεταξύ της Μαύρης Θάλασσας, του Δούναβη, των Βαλκανίων, τμήμα της Μακεδονίας και της κοιλάδας Μοράβα. καθώς και τον έλεγχο της Βλαχίας και της Μολδαβίας . Ο Τσάρος Καλογιάν προσχωρεί στον Παπισμό παίρνοντας τον τίτλο του ρεξ και όχι του τσάρου. Έτσι άρχισαν πολλοί πόλεμοι κατά των Βυζαντινών και στη συνέχεια εναντίον των ιπποτών της Τέταρτης Σταυροφορίας μετά το 1204 . Κατακτά τμήμα της Θράκης, τη Ροδόπη και τη Μακεδονία. Το 1205 , κατά τη Μάχη της Αδριανούπολης , ο Kalojan νίκησε ένα μεγάλο μέρος της Λατινικής Αυτοκρατορίας, περιορίζοντας την εξουσία του και χάρη στους Ούγγρους και τους Σέρβους.

Υπό τον Ιβάν Ασέν Β’ , η Βουλγαρία γίνεται ξανά δύναμη στο έδαφος, καταλαμβάνοντας τη σημερινή Αλβανία και το Βελιγράδι. Το 1235 αποκαθίσταται το Ορθόδοξο Πατριαρχείο , τερματίζοντας την ένωση με τον παπισμό, και ο Ιβάν Ασέν Β’, σοφός και ανθρώπινος, ξεκινά σχέσεις με τη Γένοβα και τη Βενετία , μειώνοντας τη βυζαντινή επιρροή στη χώρα. Το Tărnovo γίνεται οικονομικό και θρησκευτικό κέντρο, που θεωρείται η τρίτη Ρώμη, ενώ η Κωνσταντινούπολη έπεσε. Επέκτεινε τα βουλγαρικά σύνορα μέχρι τις ακτές της Βαλκανικής χερσονήσου, προσαρτώντας τη Μήδεια και προσπάθησε μέχρι το 1235 να πολιορκήσει την Κωνσταντινούπολη, χωρίς επιτυχία.

Η άφιξη των Οθωμανών και η παρακμή της Αυτοκρατορίας

Στο τέλος της δυναστείας των Ασέν, το 1257 , οι εσωτερικές συγκρούσεις και οι επιθέσεις των Βυζαντινών και των Μαγυάρων οδήγησαν στην παρακμή της εξουσίας της αυτοκρατορίας. Ο Τσάρος Θεόδωρος Σβετόσλαβ μόνο προσωρινά καταφέρνει να φέρει κύρος στο βασίλειο, γιατί αυξάνεται η αστάθεια, όπως και η απώλεια εδαφών. Έτσι ξεκίνησαν οι εξεγέρσεις των αγροτών με επικεφαλής τον Ιβάιλο , έναν χοιροβοσκό, ο οποίος κατάφερε να νικήσει τον τσάρο, ανεβαίνοντας στο θρόνο. Τον 14ο αιώνα η Βουλγαρία ήταν αδύναμη, ωστόσο, καθώς οι Οθωμανοί Τούρκοι έφτασαν από το νότο, αποβιβάζοντας στην Ευρώπη το 1354 για πρώτη φορά. Η Δεύτερη Βουλγαρική Αυτοκρατορία καταστράφηκε από φατριακές διαιρέσεις και την εξάπλωση του Βογομιλισμού.

Το βασίλειο χωρίστηκε σε τρία: το Βασίλειο του Βίντιν , του Τάρνοβο και το Δεσποτάτο της Δοβρουτσά . Επιπλέον, άλλα σχεδόν ανεξάρτητα πριγκιπάτα πολέμησαν μεταξύ τους, εναντίον των Βυζαντινών, των Σαρβών, των Γενουατών, των Ενετών και των Μαγυάρων. Η αντίσταση που αντιμετώπισαν οι Οθωμανοί ήταν αδύναμη και το 1362 κατέλαβαν τη Φιλιππούπολη , σήμερα Φιλιππούπολη, κατακτώντας επίσης τη Σόφια το 1382. Οι Οθωμανοί το 1389 άρχισαν να νικούν τους Σέρβους στη μάχη του Κοσσυφοπεδίου , καταλαμβάνοντας το Tărnovo το 1393. Το Βασίλειο του Βιντίν καταλαμβάνεται το 1396, τερματίζοντας έτσι και τη Δεύτερη Βουλγαρική Αυτοκρατορία.

Ο Καθεδρικός Ναός της Ανάληψης, στο Βέλικο Τάρνοβο

Οθωμανική Βουλγαρία

Με την κατάκτηση του Tărnovo , πρωτεύουσας της Δεύτερης Βουλγαρικής Αυτοκρατορίας το 1393 κατά τη διάρκεια της ιστορίας της Βουλγαρίας εν συντομία, το βασίλειο του Vidin έπεσε επίσης το 1396 μετά τη Μάχη της Νικόπολης . Οι Οθωμανοί ξεπερνούν έτσι την αντίσταση και καταλαμβάνουν το έδαφος. Για να απελευθερώσει τα Βαλκάνια, ο Władysław III της Πολωνίας ξεκίνησε τη Σταυροφορία Πολωνών-Μαγυάρων το 1444 , αλλά οι Τούρκοι ήταν νικητές στη μάχη της Βάρνας. Η νέα εξουσία καταστρέφει τους βουλγαρικούς θεσμούς, ενσωματώνοντας την εκκλησία στο οικουμενικό πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης . Πολλά μεσαιωνικά φρούρια καταστράφηκαν επίσης και πολλές περιοχές που κατακτήθηκαν από τους Τούρκους παρέμειναν υποκατοικημένες μέχρι τον 19ο αιώνα .

Με τους Οθωμανούς, τα εδάφη της Βουλγαρικής Αυτοκρατορίας έγιναν το βελιλικό της Ρωμυλίας , με έδρα τη Σόφια και διοικούμενο από ένα μπεηλέρμπεη. Η περιοχή χωρίστηκε σε σαντζακλάρ και περιλάμβανε τη Μακεδονία, τη Θράκη και τη Μοισία. Υπό το σουλτανάτο , αυτές οι περιοχές είχαν μια φεουδαρχική δομή, περαιτέρω χωρισμένη στους μουλάδες , τους Οθωμανούς ευγενείς. Δεν ζητήθηκε από τους χριστιανούς να προσηλυτιστούν, αλλά υπάρχουν περιπτώσεις εξισλαμισμού ειδικά στη Ροδόπη . Οι προσηλυτισμένοι Βούλγαροι, οι Πομάκοι , υιοθέτησαν τα έθιμα του Ισλάμ και οι μη μουσουλμάνοι δεν μπορούσαν να είναι μέρος του σουλτανικού στρατού, εκτός από φόρο τιμής για τα παιδιά . Ένα έθιμο που περιελάμβανε να παίρνει ένα στα πέντε παιδιά για να εκπαιδευτεί ως πολεμιστής και να γίνει το επίλεκτο σώμα του σουλτάνου.

Η οθωμανική παρακμή

Από τον 17ο αιώνα αρχίζει η οθωμανική παρακμή κατά την περίληψη της ιστορίας της Βουλγαρίας. Η κυβέρνηση εξασθενεί λόγω των προσωπικών ελέγχων σε διάφορες περιοχές της αυτοκρατορίας και η Βαλκανική χερσόνησος πέφτει σε αναρχία στις αρχές του 19ου αιώνα. Αυτή η περίοδος είναι γνωστή στη βουλγαρική ιστορία που συνοψίζεται ως kărdžalijstvo , μια εποχή που οι τουρκικοί στρατοί μόλυναν τις περιοχές. Σε πολλές περιοχές, οι αγρότες εγκατέλειψαν την ύπαιθρο για να πάνε στις πόλεις, τα δάση ή τους λόφους.

Άλλοι προς τη Μολδαβία ή πέρα ​​από τον Δούναβη, στη Βλαχία ή νότια της Ρωσίας. Πόλεις όπως το Λόβετς, το Κάρλοβο, το Γκάμπροβο και η Τριάβνα μεγάλωσαν. Τα εδάφη των αγροτών ανήκαν στον σουλτάνο και τον 19ο αιώνα βελτιώθηκαν οι μεταφορές, το εμπόριο και οι επικοινωνίες. Το 1834 άνοιξε η πρώτη βουλγαρική βιομηχανία στο Σλίβεν και μεταξύ Ρούσε και Βάρνα το 1866 είδαμε το πρώτο σιδηροδρομικό σύστημα στη χώρα.

Το οθωμανικό φρούριο Baba Vida, στο Vidin

Η Βουλγαρική Αναγέννηση

Κατά τη διάρκεια της περίληψης για τη βουλγαρική ιστορία, η οθωμανική παρακμή επιτρέπει την πολιτιστική αναβίωση, την ανάπτυξη της ιδεολογίας της εθνικής απελευθέρωσης και του βουλγαρικού εθνικισμού . Αρχίζει να αναδύεται από τον 19ο αιώνα , επηρεασμένος από τα δυτικά ιδεώδη του εθνικισμού και του φιλελευθερισμού, ιδιαίτερα μετά τη Γαλλική Επανάσταση και μέσω της Ελλάδας μετά την εξέγερσή τους κατά των Οθωμανών το 1821. Η δυσαρέσκεια των Βουλγάρων για τον ελληνικό έλεγχο της εκκλησίας ήταν μεγαλύτερη, παράλληλα με την επιθυμία να αναβιώσει η ανεξάρτητη βουλγαρική εκκλησία. Ο Αντίμ Α’ , μετά από διάταγμα του σουλτάνου, έγινε ηγέτης του αναδυόμενου έθνους. Η αντίδραση της Κωνσταντινούπολης ήταν αφορισμός, ενισχύοντας έτσι την επιθυμία για ανεξαρτησία. Ο αγώνας για την απελευθέρωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ξεκινά με τη δημιουργία της Βουλγαρικής Κεντρικής Επαναστατικής Επιτροπής και της Εσωτερικής Επαναστατικής Οργάνωσης . Με επικεφαλής σημαντικές προσωπικότητες της βουλγαρικής ιστορίας, όπως ο Vasil Levski .

Το 1876, ξεκίνησε η εξέγερση του Απριλίου στη Βουλγαρία , κακώς οργανωμένη στην περιοχή της Φιλιππούπολης και στα βόρεια, στην περιοχή Σλίβεν και στη Μακεδονία. Η καταστολή κατεστάλη βάναυσα από τα τουρκικά παράτυπα στρατεύματα του Bashi-Buzuk. Χιλιάδες σφαγιάστηκαν. Αγανάκτηση προέρχεται επίσης από τους Ευρωπαίους φιλελεύθερους, που ξεκινούν εκστρατείες κατά της βουλγαρικής φρίκης , με την υποστήριξη διανοουμένων στην Ευρώπη. Το 1876 αυτό οδήγησε στη Διάσκεψη της Κωνσταντινούπολης που συγκλήθηκε από τις μεγάλες Δυνάμεις, ιδιαίτερα τη Ρωσία. Η Ρωσική Αυτοκρατορία κήρυξε έτσι τον πόλεμο στους Οθωμανούς το 1877. Στους Ρώσους προστέθηκαν ο βουλγαρικός και ο ρουμανικός στρατός. Ο Οθωμανικός στρατός τελικά ηττήθηκε το 1878, στη μάχη του Πλέβεν στη Σίπκα .

Il Memoriale di Shipka, sulla cima di Shipka nei Balcani

Ανεξαρτησία και Τρίτο Βουλγαρικό Κράτος

Στις 3 Μαρτίου 1878 , υπογράφηκε η Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου , η οποία εξασφάλιζε την ανεξαρτησία του Πριγκιπάτου της Βουλγαρίας, επεκτείνοντας το έδαφος στη Δεύτερη Βουλγαρική Αυτοκρατορία. Ωστόσο, για να διατηρηθεί η ευρωπαϊκή ισορροπία και φοβούμενοι τον ρόλο της Ρωσίας στα Βαλκάνια, οι ευρωπαϊκές δυνάμεις ήταν απρόθυμες. Έτσι, το 1878 υπογράφηκε η Συνθήκη του Βερολίνου με τον Otto von Bismarck της Γερμανίας και τον Benjamin Disraeli της Μεγάλης Βρετανίας, μειώνοντας το βουλγαρικό κράτος. Έτσι δημιουργήθηκε το μικρότερο αυτόνομο βουλγαρικό πριγκιπάτο , μεταξύ του Δούναβη και των Βαλκανίων, με έδρα την παλιά πρωτεύουσα Veliko Tărnovo . Αυτό το κράτος παρέμεινε υπό την οθωμανική κυριαρχία, αλλά διοικούνταν από έναν πρίγκιπα εκλεγμένο από τους Βούλγαρους, εγκεκριμένο από τους Ευρωπαίους.

Αν και δεν ήθελαν Ρώσο πρίγκιπα, επιλέχθηκε ο Αλέξανδρος του Μπάτενμπεργκ , ανιψιός του Τσάρου Αλέξανδρου Β’. Δημιούργησαν επίσης την Ανατολική Ρωμυλία, μια αυτόνομη οθωμανική επαρχία, αφήνοντας έτσι ένα μεγάλο μέρος του βουλγαρικού πληθυσμού εκτός συνόρων. Έτσι το 1885 η Ανατολική Ρωμυλία κήρυξε την ένωση με το βουλγαρικό πριγκιπάτο. Η Σερβία και η Ελλάδα , που ανησυχούν για την επέκταση του κράτους, οδηγούν στην κήρυξη του πολέμου από τη Σερβία στη Βουλγαρία. Ο βουλγαρικός στρατός βγήκε νικητής στη Σλίβνιτσα , χάρη και στην αυστριακή διπλωματική επέμβαση, που έληξε με την ένωση της Ανατολικής Ρωμυλίας στο πριγκιπάτο.

Η Βουλγαρία μετά την ενοποίηση

Μετά τον πόλεμο κατά τη διάρκεια της σύντομης ιστορίας της Βουλγαρίας, η χώρα βγήκε από την Οθωμανική κυριαρχία φτωχή και υπανάπτυκτη , με λίγες βιομηχανίες. Η κύρια πολιτική φιλοσοφία ήταν η αγροτική , με την αγροτική ζωή και τους αγρότες να οργανώνονται σε κόμμα, ιδρύοντας τη Βουλγαρική Αγροτική Ένωση το 1899. Η Γαλλία συνέβαλε από το 1878 έως το 1933 στην ανάπτυξη της χώρας, ιδρύοντας ερευνητικά ιδρύματα, καθολικά σχολεία και βιβλιοθήκες, το 1888 το Πανεπιστήμιο , που ονομάστηκε το 1904 Πανεπιστήμιο της Σόφιας : μια εστία γερμανικών και ρωσικών δεολογιών . Ωστόσο, οι Μακεδόνες χρησιμοποιούν τα βουλγαρικά εδάφη από το 1894 για αναταραχή για την οθωμανική ανεξαρτησία και, το 1904, ξέσπασε η εξέγερση , η οποία κατεστάλη βάναυσα.

Λεπτομέρεια από το Μνημείο της Μητέρας Βουλγαρίας, στο Βέλικο Τάρνοβο

Οι Βαλκανικοί Πόλεμοι

Μετά την ανεξαρτησία της Βουλγαρίας κατά τη διάρκεια της σύνοψης της ιστορίας της, η χώρα στρατιωτικοποιήθηκε γρήγορα , λαμβάνοντας έτσι το όνομα Βαλκανική Πρωσία . Η εθνική επιθυμία ήταν να ανακληθεί στρατιωτικά η Συνθήκη του Βερολίνου. Οι Μεγάλες Δυνάμεις είχαν μοιράσει τα Βαλκανικά εδάφη αδιαφορώντας για τις παρούσες εθνότητες , προκαλώντας δυσαρέσκεια σε όλες τις χώρες της περιοχής. Ο Ivan Gešov, πρωθυπουργός, σχημάτισε συμμαχία με την Ελλάδα και τη Σερβία ενάντια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1911 , εξαπολύοντας κοινή επίθεση. Το 1912 η Βουλγαρία και η Σερβία υπέγραψαν κρυφά συνθήκη και επίσης με την Ελλάδα αργότερα και στη συνέχεια με το Μαυροβούνιο , αποφασίζοντας για την αόριστη διχοτόμηση της Θράκης και της Μακεδονίας. Με τις αρνήσεις των Οθωμανών στις ζητούμενες μεταρρυθμίσεις, ξέσπασε ο Α’ Βαλκανικός Πόλεμος τον Οκτώβριο του 1912 .

Τελειώνει με τους Συμμάχους να νικούν τους Οθωμανούς , παίρνοντας τον έλεγχο των περισσότερων ευρωπαϊκών εδαφών της. Η Βουλγαρία υπέστη πολλές απώλειες, όπως εδάφη, αλλά οι άλλοι σύμμαχοι αρνήθηκαν να παραχωρήσουν καμία. Ζητούν επίσης να αναθεωρηθούν οι προπολεμικές συμφωνίες , καθώς οι Βούλγαροι δεν μπορούσαν να πάρουν την Αδριανούπολη χωρίς τους Σέρβους. Το 1913 Ελλάδα και Σερβία συνήψαν συμμαχία εναντίον της Βουλγαρίας. Ο πρωθυπουργός Νίκολα Πάσιτς προσφέρει τη Θράκη στην Ελλάδα, απαιτώντας να κρατήσει τη Βουλγαρία μακριά από τη Μακεδονία, παραβιάζοντας έτσι προηγούμενες συμφωνίες. Ο Βούλγαρος Τσάρος Φερδινάνδος Α΄ , πιεσμένος από την Αυστροουγγαρία και τη Γερμανία, κηρύσσει τον πόλεμο στην Ελλάδα και τη Σερβία ξεκινώντας τον Δεύτερο Βαλκανικό Πόλεμο: τον πόλεμο μεταξύ των συμμάχων .

Ο Συμμαχικός Πόλεμος

Στην αρχή του Β’ Βαλκανικού Πολέμου, Έλληνες και Σέρβοι κατέφυγαν στα δυτικά σύνορα, ανατρέποντας αργότερα την κατάσταση και οδηγώντας τους Βούλγαρους σε υποχώρηση. Στη Μάχη της Μπρεγκάλνιτσα υπήρξαν οι μεγαλύτερες απώλειες και, λίγο αργότερα, η Ρουμανία επιτέθηκε επίσης στη Βουλγαρία από τα βόρεια και οι Οθωμανοί από τα νοτιοανατολικά. Οι Οθωμανοί, μάλιστα, είδαν την ευκαιρία να ανακτήσουν μερικά από τα χαμένα εδάφη. Έχοντας χάσει οριστικά τον πόλεμο, η Βουλγαρία αποκηρύσσει τη Μακεδονία, οι Οθωμανοί ανακτούν την Αδριανούπολη και η Ρουμανία τη νότια Δοβρούτζα.

Το βουλγαρικό κράτος τραυματίστηκε βαθιά από αυτούς τους δύο βαλκανικούς πολέμους, σταματώντας την περίοδο ανάπτυξης και προκαλώντας πολλούς θανάτους. Η ώθηση για την ανάκτηση της Μακεδονίας, ωστόσο, ήταν πάντα πολύ ισχυρή.

Η σημαία του Σαμαρά, στη Στάρα Ζαγόρα

Οι Παγκόσμιοι Πόλεμοι

Μετά τους Βαλκανικούς πολέμους κατά τη διάρκεια της σύνοψης της ιστορίας της Βουλγαρίας, η κοινή γνώμη έρχεται σε σύγκρουση με τη Ρωσία και τις Μεγάλες Δυνάμεις. Στην πραγματικότητα, η ιδέα ήταν ότι δεν είχε γίνει τίποτα για να βοηθηθούν οι Βούλγαροι. Ο Βασίλ Ραντοσλάβοφ ευθυγραμμίζει την κυβέρνηση ενάντια στην Αυστροουγγαρία και τη Γερμανία, συμμαχώντας με τους ιστορικούς Οθωμανούς εχθρούς.

Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος

Κατά τον πρώτο χρόνο του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, η Βουλγαρία έμεινε εκτός, αλλά η Αυστροουγγαρία και η Γερμανία χρειάζονταν βοήθεια για να νικήσουν τη Σερβία και να ενισχύσουν το ανατολικό μέτωπο ενάντια στη Ρωσία. Ωστόσο, η Βουλγαρία ζήτησε να έχει περισσότερα εδάφη, ιδιαίτερα τη Μακεδονία, αλλά η Αυστροουγγρική αυτοκρατορία δεν ενέδωσε. Στη συνέχεια, η κυβέρνηση του Βερολίνου παρεμβαίνει , ξεκινώντας διαπραγματεύσεις, προσφέροντας άλλες μικρότερες αποζημιώσεις. Ο Τσάρος αποφάσισε τότε να πάει σε πόλεμο το 1915 , μετά την υπόσχεση ότι μετά τον πόλεμο η Βουλγαρία θα κυριαρχούσε στα Βαλκάνια, και κήρυξε τον πόλεμο στη Σερβία. Ως αποτέλεσμα, η Ιταλία, η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία της κήρυξαν με τη σειρά τους τον πόλεμο. Συμμαχώντας με την Αυστροουγγαρία και τη Γερμανία, η Βουλγαρία κατέλαβε τα Σκόπια και μεγάλο μέρος της πΓΔΜ, και τη Ρουμανική Δοβρούτζα το 1916.

Στη συνέχεια κατακτήθηκε η Σερβία . Το 1917 η Βουλγαρία, με τον πολυάριθμο στρατό της, προκάλεσε μεγάλες απώλειες στη Μεγάλη Βρετανία στη μάχη της Δοϊράνης , στη Γαλλία στο Μοναστήρι, στους καβγατζήδες στο Ντόμπριτς και στους Ρουμάνους κατά τη μάχη της Τουρτουκάιας. Όντας σύμμαχος με τους μουσουλμάνους Οθωμανούς, αυτός ο πόλεμος δημιουργεί επίσης μεγάλη δυσαρέσκεια στον βουλγαρικό λαό. Ο Aleksandăr Stambolijski , ηγέτης του Αγροτικού Κόμματος, φυλακίστηκε ως αντίπαλος και, το 1917, η Ρωσική επανάσταση έγινε αισθητή και στη Βουλγαρία. Τα αντιμοναρχικά και αντιπολεμικά αισθήματα ανακατεύονται, οδηγώντας στην παραίτηση της κυβέρνησης του Ραντοσλάβοφ και στην ανταρσία του στρατού στο Stambolijski .

Το εγκαταλελειμμένο σπίτι-μουσείο του πρώην πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Stamboliyski, στη Σόφια

Η περίοδος μεταξύ των δύο πολέμων

Ο Φερδινάνδος Α΄ το 1918 παραιτήθηκε για λογαριασμό του γιου του Μπόρις Γ΄ , αμβλύνοντας τις αντιμοναρχικές τάσεις. Το 1919 υπογράφηκε η Συνθήκη του Neuilly και η Βουλγαρία παραχώρησε τις ακτές του Αιγαίου στην Ελλάδα , αναγνωρίζοντας το Βασίλειο των Σέρβων, των Κροατών και των Σλοβένων: αργότερα τη Γιουγκοσλαβία . Επιπλέον, του παραχώρησε τα μακεδονικά εδάφη που καταλήφθηκαν στον πόλεμο, δίνοντας τη Δοβρούτζα πίσω στη Ρουμανία. Επιπλέον, για να ξεπληρώσει τον πόλεμο, μειώνει τον στρατό του. Μια περίοδος γνωστή ως η δεύτερη εθνική καταστροφή . Το 1920, κατά τη διάρκεια των εκλογών, η Βουλγαρική Εθνική Αγροτική Ένωση κερδίζει την πλειοψηφία και ο Aleksandăr Stambolijski σχηματίζει την πρώτη βουλγαρική αγροτική κυβέρνηση. Με φόντο τα πολυάριθμα προβλήματα και τις κοινωνικές συγκρούσεις, εφάρμοσε ορισμένες μεταρρυθμίσεις και, το 1923, υπέγραψε συμφωνία με το Βασίλειο των Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων, αναγνωρίζοντας τα σύνορα και καταστέλλοντας την Εσωτερική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση.

Αυτό οδηγεί σε δυσαρέσκεια και το 1923 ένα πραξικόπημα στο οποίο ο Stambolijski δολοφονείται. Υποστηριζόμενος από τον στρατό και το VMRO, ο Aleksandăr Cankov παίρνει την εξουσία και ξεκινά μια καταστολή κατά των κομμουνιστών και των αγροτών. Ο Τσάρος, το 1926, πείθει τον Cankov να παραιτηθεί μετά τον πόλεμο των αδέσποτων σκύλων , μια σύντομη ελληνοβουλγαρική κρίση. Με τον Andrej Ljapčev εγκαθιστά μια μετριοπαθή κυβέρνηση, απαγορεύοντας τους κομμουνιστές. Το Λαϊκό Μπλοκ κέρδισε τις εκλογές το 1931 και το 1934 ένα άλλο πραξικόπημα αφαίρεσε την εξουσία του, ξεκινώντας ένα αυταρχικό στρατιωτικό καθεστώς με επικεφαλής τον Κίμων Γκεοργκίεφ. Ο τσάρος, ένα χρόνο μετά, αποκαθιστά το ουδέτερο καθεστώς. Η Βουλγαρία αρχίζει να πλησιάζει τη φασιστική Ιταλία και τη ναζιστική Γερμανία .

Ο ρόλος της Βουλγαρίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Το 1939 ξέσπασε ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος . Η κυβέρνηση της Βουλγαρίας διευθύνεται από τον Μπογκντάν Φιλόφ , ο οποίος θέλει να διατηρήσει την ουδετερότητα. Ελπίζει να ανακαταλάβει τα κατεχόμενα χωρίς στρατιωτική δράση, αλλά μόνο με διπλωματικά συμπεράσματα . Η θέση όμως στα Βαλκάνια έκανε την εξωτερική πίεση πολύ ισχυρή, ακόμη κι αν η Τουρκία υπέγραψε σύμφωνο μη επίθεσης με τη Βουλγαρία. Η αποκατάσταση της Δοβρουτζά διαπραγματεύεται το 1940 με τη Συνθήκη της Κραϊόβας , που υποστηρίζεται από τον Άξονα. Η Βουλγαρία, κατά τη σύνοψη της ιστορίας της, αναγκάστηκε να ενταχθεί στον Άξονα στον πόλεμο το 1941 . Ο Μπόρις Γ’, απειλούμενος με στρατιωτική σύγκρουση, εντάσσεται στο φασιστικό μπλοκ . Ο βασιλιάς, όμως, δεν παρέδωσε τους Βούλγαρους Εβραίους στους Ναζί, σώζοντας πολλές ζωές.

Επιπλέον, η Βουλγαρία δεν συμμετείχε στη ναζιστική εισβολή στη Σοβιετική Ένωση το 1941, αλλά το βουλγαρικό ναυτικό εξακολουθούσε να συμμετέχει σε μάχες στη Μαύρη Θάλασσα με τον σοβιετικό στόλο. Οι Βούλγαροι αναγκάστηκαν από τους Ναζί να κηρύξουν τον πόλεμο στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, οδηγώντας στον βομβαρδισμό της Σόφιας από τους Συμμάχους. Το 1944 η Ρουμανία εγκατέλειψε τον Άξονα και κήρυξε τον πόλεμο στη Γερμανία, επιτρέποντας στους Σοβιετικούς να φτάσουν στη Βουλγαρία. Την ίδια χρονιά η Σοβιετική Ένωση εισέβαλε στη Βουλγαρία, καταλαμβάνοντας τα βόρεια της χώρας, το Μπουργκάς και τη Βάρνα. Στη συνέχεια, η Βουλγαρία κηρύσσει τον πόλεμο στη Γερμανία και ένα πραξικόπημα οδηγεί σε μια κυβέρνηση που σχηματίζεται από το Πατρικό Μέτωπο. Ο Κόκκινος Στρατός μπαίνει στη Σόφια τον Σεπτέμβριο. Κατά τη διάρκεια των πολεμικών επιχειρήσεων στο Κοσσυφοπέδιο και στο Στράτσιν, οι Βούλγαροι συγκρούστηκαν νικηφόρα πολλές φορές με τον ναζιστικό στρατό.

Το μνημείο του Κόκκινου Στρατού, στη Σόφια

Λαϊκή Δημοκρατία της Βουλγαρίας

Από το 1946 έως το 1989 κατά τη διάρκεια της ιστορίας της Βουλγαρίας συνοπτικά, η χώρα ήταν η Λαϊκή Δημοκρατία της Βουλγαρίας υπό το Βουλγαρικό Κομμουνιστικό Κόμμα . από το 1990 Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα. Μέχρι το 1923 ο Ντιμιτρόφ ήταν εξόριστος στη Σοβιετική Ένωση, αλλά δεν ήταν ακόμη μαριονέτα. Κατηγορήθηκε το 1933 για την πυρκαγιά του Ράιχσταγκ , στη συνέχεια ηγήθηκε της Κομιντέρν για το Λαϊκό Μέτωπο. Κοντά στον κομμουνιστή ηγέτη Τίτο , πίστευε ότι η Γιουγκοσλαβία και η Βουλγαρία έπρεπε να σχηματίσουν μια σλαβική ομοσπονδία . Ο Στάλιν δεν ήταν της ιδέας, υποπτευόμενος επίσης ότι ο θάνατος του Ντιμιτρόφ δεν ήταν ατύχημα.

Αυτό οδηγεί στην εκτέλεση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Trajčo Kostov . Ο Kolarov πέθανε το 1950 και η εξουσία πέρασε στον Vălko Červenkov , έναν εξτρεμιστή σταλινικό. Η βουλγαρική σταλινική περίοδος διαρκεί περίπου πέντε χρόνια. Η γεωργία κολεκτιβοποιήθηκε, οι εξεγέρσεις των αγροτών καταπιέστηκαν, δημιουργήθηκαν στρατόπεδα εργασίας και η εκκλησία πέρασε υπό τον έλεγχο του κράτους. Οι σχέσεις με τις ΗΠΑ επίσης διακόπηκαν το 1950 και οι Τούρκοι διώχθηκαν , ανοίγοντας ξανά τα προβλήματα με την Ελλάδα και τη Γιουγκοσλαβία. Μετά τον θάνατο του Αταλίν, ο Τσερβένκοφ καθαιρέθηκε το 1954 και αντικαταστάθηκε από τον Τόντορ Ζίβκοφ , υποστηριζόμενος από τον Νικήτα Χρουστσόφ, παραμένοντας πρωθυπουργός μέχρι το 1956 ακολουθούμενος από τον Άντον Γιουγκόφ .

Κομμουνιστική Βουλγαρία

Ο Ζίβκοφ ήταν ο μακροβιότερος κομμουνιστής γραμματέας της Ανατολικής Ευρώπης, από το 1958 έως το 1989 . Το 1965, λόγω της υπερβολικής υποταγής του καθεστώτος στη Σοβιετική Ένωση, οδήγησε σε φιλοκινεζικό πραξικόπημα . Διοργανώθηκε από τους στρατηγούς Cvyatko Anev και Ivan Todorov-Gorunja, η οποία απέτυχε. Το 1971 ο Živkov διορίστηκε Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας και ο Stanko Todorov ως πρωθυπουργός. Ο Živkov εδραιώνει τη δύναμή του και προσφέρει απόλυτη πίστη στην ΕΣΣΔ , λαμβάνοντας οικονομική υποστήριξη και αναπτύσσοντας τη βιομηχανία και τον πολιτισμό. Ωστόσο, η εκβιομηχάνιση οδηγεί σε ρύπανση του Δούναβη και προβλήματα με πυρηνικούς σταθμούς, όπως στο Kozloduj .

Ένα από τα κύρια προβλήματα του καθεστώτος με την εξωτερική πολιτική, ωστόσο, ήταν η περιοχή Πιρίν , που διεκδικούσε η Μακεδονία. Στη δεκαετία του 1960 , ο Zhivkov ξεκίνησε πειραματικές πολιτικές μεταρρυθμίσεις στην ελεύθερη αγορά. Η κόρη του Ζίβκοφ, Λιουντμίλα, μετέφερε τον βουλγαρικό πολιτισμό, την τέχνη και την κληρονομιά στον κόσμο, ξεκινώντας από τη δεκαετία του 1980 για να εξαφανίσει την τουρκική κοινότητα. Αυτό οδήγησε στη μετανάστευση πολλών Βούλγαρων Τούρκων στην Τουρκία, οδηγώντας επίσης σε μείωση της γεωργικής παραγωγής.

Το Σπίτι-Μνημείο του Βουλγαρικού Κομμουνιστικού Κόμματος, στο Buzludzha

Η δεκαετία του ’90

Κατά τη διάρκεια της σύνοψης για την ιστορία της Βουλγαρίας τη δεκαετία του 1990 , ο κομμουνισμός και ο ηγέτης τους είχαν αποδυναμωθεί στα τέλη της δεκαετίας του 1980 λόγω των κοινωνικών αλλαγών και των απαιτήσεων του λαού. Ακόμη και πριν γίνουν αντιληπτές οι μεταρρυθμίσεις του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ . Λόγω του οικολογικού ζητήματος , έγιναν πολλές διαδηλώσεις στη Σόφια, με αποτέλεσμα την πολιτική μεταρρύθμιση. Ο Živkov αντικαταστάθηκε από τον Petăr Mladenov και, το 1990, το Κόμμα παραιτήθηκε από το μονοπώλιό του και διεξήγαγε τις πρώτες ελεύθερες εκλογές από το 1931, τις οποίες κέρδισαν μετριοπαθείς του Κομμουνιστικού Κόμματος, που ονομάζεται Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα . Το 1991 γεννήθηκε το νέο σύνταγμα , με πρόεδρο εκλεγμένο από το λαό και αδύναμες εξουσίες, καθώς και με πρωθυπουργό.

Για τις μετακομμουνιστικές χώρες, η μετάβαση στον καπιταλισμό είναι δύσκολη . Οι αντικομμουνιστές της Ένωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων έρχονται στην κυβέρνηση από το 92 έως το 94, αναπτύσσοντας την ιδιωτικοποίηση της γης και των βιομηχανιών, αποτυγχάνοντας, και οι σοσιαλιστές θεωρούνται υπερασπιστές του λαού και των φτωχών ενάντια στις καταχρήσεις της ελεύθερης αγοράς . Η αποτυχία των αντικομμουνιστών επιτρέπει στον Ζαν Βιντένοφ να πάρει την εξουσία το 1995 . Οι δυσκολίες, ωστόσο, έφεραν στην εξουσία τον Petăr Stojanov του UDF το 1997 .

Ι 2000

Κατά τη διάρκεια της σύνοψης της ιστορίας της Βουλγαρίας, φτάνουμε στη δεκαετία του 2000, όταν το 2001 , ο γιος του Τσάρου Μπόρις Β’, Συμεών της Σαξ-Κόμπουργκ-Γκόθα , πρώην αρχηγός του βουλγαρικού κράτους, κερδίζει τις εκλογές. Το Εθνικό Κίνημα του Συμεών Β’, το κόμμα του τσάρου, ακολουθεί μια φιλοδυτική πολιτική , επιτρέποντας έτσι στη χώρα να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ το 2004 . Η δημοτικότητα του τσάρου, ωστόσο, δεν κράτησε πολύ. Το 2005 το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα κέρδισε , αλλά χωρίς τις ψήφους που απαιτούνται για τον σχηματισμό της κυβέρνησης, δημιουργήθηκε ένας συνασπισμός μεταξύ του PSB, του NDSV και του MDL.

Χωρισμένοι από διαφορετικές ιδεολογίες, ενώθηκαν για τις μεταρρυθμίσεις που ήταν απαραίτητες για να επιτραπεί η ένταξη της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2007 . Το 2009, ο Μπόικο Μπορίσοφ ήρθε στην εξουσία με το κεντροδεξιό κόμμα. Μετά το 1989, υπήρξαν πολλές οικονομικές δυσκολίες στη χώρα, όπως προβλήματα διαφθοράς, που οδήγησαν σε μαζική μετανάστευση . Οι οικονομικές συνθήκες βελτιώνονται σταδιακά, αν και η μετανάστευση παραμένει σταθερή και η πρόοδος είναι περιορισμένη, αλλά η εκπαίδευση αναπτύσσεται.

Πλατεία Βουλής, Σόφια

Η Βουλγαρία σήμερα

Σήμερα, η Δημοκρατία της Βουλγαρίας είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ανατολικό τμήμα της Βαλκανικής Χερσονήσου . Η κυβέρνησή της είναι μια κοινοβουλευτική δημοκρατική αντιπροσωπευτική δημοκρατία. Ο πρωθυπουργός είναι και αρχηγός της κυβέρνησης και το σύστημα είναι πολυκομματικό. Η κυβέρνηση έχει την εκτελεστική εξουσία, ενώ η νομοθετική εξουσία βρίσκεται στα χέρια της κυβέρνησης και της Εθνοσυνέλευσης. Το νόμισμα είναι το βουλγαρικό λεβ , λόγω του υψηλού πληθωρισμού δεν έχει υιοθετήσει το ευρώ. Η επικράτειά της ποικίλλει, από τις ακτές της Μαύρης Θάλασσας , τις ορεινές περιοχές έως τις όχθες του ποταμού Δούναβη .

Χάρη στην ιστορία της Βουλγαρίας, βρίσκεται εδώ ένας μοναδικός συνδυασμός πολιτισμών , συμπεριλαμβανομένων ελληνικών, σλαβικών, περσικών και οθωμανικών, που αντικατοπτρίζονται στο απίστευτο πολιτιστικό τοπίο της. Στην πραγματικότητα, μπορούμε να βρούμε μια σαφώς καθορισμένη ταυτότητα ενός περήφανου λαού, ανάμεσα στη μουσική, τους χορούς, τις παραδοσιακές φορεσιές, την κουζίνα και τα χειροποίητα προϊόντα του. Υπάρχουν επίσης δραστηριότητες και πράγματα που μπορείτε να κάνετε και να δείτε για όλα τα γούστα, από τους χώρους σπα , μέχρι τα φυσικά καταφύγια , τις παραθαλάσσιες περιοχές, τα χιονοδρομικά κέντρα και τα μνημεία που αποτελούν σύμβολα διαφόρων εποχών. Η Βουλγαρία είναι ένας όλο και πιο δημοφιλής ταξιδιωτικός προορισμός και είναι πρόθυμος να υποδεχτεί ταξιδιώτες!

ΣΧΕΔΙΑΣΤΕ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΑΣ

Συνδεθείτε στην ομάδα ⁨TicketsWe⁩ στο Viber << 👈✈️🌍

10 καλύτερες ημερήσιες εκδρομές από τη Σόφια της Βουλγαρίας

Μαρία Παπαπέτρου
Μαρία Παπαπέτρου

Ελεύθερη ψυχή, αιώνια περιπλανώμενη, η Μαρια γοητεύεται από τα άγνωστα μονοπάτια και τους μακρινούς ορίζοντες.