Ο απόλυτος οδηγός για να επισκεφθείτε το Palenque στο Μεξικό

Καλυμμένα στην ομίχλη και κρυμμένα από τις βαθιές ζούγκλες του νότιου Μεξικού, τα ερείπια των Μάγια του Παλένκε είναι μια εκπληκτική ιστορική τοποθεσία. 

Χαμένη εδώ και αιώνες, η επίσκεψη σε αυτόν τον αρχαίο αρχαιολογικό χώρο σήμερα σημαίνει ένα βήμα πίσω στο χρόνο. Οι ναοί και τα παλάτια των Μάγια θρυμματίζονται ανάμεσα στο πυκνό δάσος και την υγρασία, καθώς η κραυγή των πιθήκων που ουρλιάζουν τα περιβάλλει όλα. 

Μια επίσκεψη στο Palenque είναι μια πραγματικά μοναδική εμπειρία, καθώς αντιμετωπίζετε εξίσου την ιστορία και τη φύση. Για να σας βοηθήσουμε να σχεδιάσετε την περιπέτειά σας σε αυτό το συγκρότημα ναών, εδώ είναι ο οδηγός μας για το Palenque.

Σύντομο Ιστορικό του Παλένκε

Το Palenque είναι ένας από τους πιο μυστηριώδεις αρχαιολογικούς χώρους στο Μεξικό. Αυτό το Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO πιστεύεται ότι χρονολογείται τουλάχιστον από το 200 π.Χ., ενώ τα νεότερα κτίρια που ανασκάφηκαν χρονολογούνται από το 799 μ.Χ.

Το Palenque ήταν μια σημαντική πόλη, με στενούς δεσμούς με άλλες διάσημες πόλεις των Μάγια, συμπεριλαμβανομένων των Tikal και Chichen Itza. Οι εντυπωσιακοί ναοί και τα ανάκτορα χτίστηκαν στο απόγειο της δύναμης των Μάγια, αλλά όλα αυτά κατέρρευσαν γρήγορα και το Palenque πιστεύεται ότι έπεσε ξαφνικά και εγκαταλείφθηκε το 799 μ.Χ. 

Η κάποτε ισχυρή πόλη απορροφήθηκε σιγά σιγά ξανά από τη ζούγκλα μέχρι που «ανακαλύφθηκε ξανά» από Ισπανούς κατακτητές τον 16ο αιώνα. Ωστόσο, μέχρι τη δεκαετία του 1830, έγιναν πολλές αρχαιολογικές εργασίες. Οι περισσότερες από τις ανασκαφές και τις αναστηλώσεις που βλέπετε σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί μόνο τις τελευταίες δεκαετίες.

ΣΧΕΔΙΑΣΤΕ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΑΣ

Συνδεθείτε στην ομάδα ⁨TicketsWe⁩ στο Viber << 👈✈️🌍

Διαβάστε επίσης :   12 καλύτερες ημερήσιες εκδρομές από τη Merida, Μεξικό

  • Ημερήσια εκδρομή στα ερείπια Tulum & Gran Cenote
  • 20 καλύτερα ερείπια στο Μεξικό που πρέπει να επισκεφτείτε
Μονοπάτι ζούγκλας στον καταρράκτη Misol Ha κοντά στο Palenque στην Τσιάπας, Μεξικό

Καλύτερη εποχή για να επισκεφθείτε το Palenque

Το Palenque είναι ζεστό και υγρό για το μεγαλύτερο μέρος του έτους, αλλά η σύντομη ξηρή περίοδος προσφέρει κάποια ανάπαυλα από τη ζέστη. 

Η καλύτερη περίοδος για να επισκεφθείτε το Palenque είναι μεταξύ Νοεμβρίου και Μαρτίου, όταν ο καιρός είναι πιο δροσερός και υπάρχει μικρή βροχή. Αν δεν είστε συνηθισμένοι στον τροπικό καιρό, θα αισθάνεστε ακόμα την υγρασία. 

Ο Δεκέμβριος και ο Ιανουάριος αποτελούν την υψηλή περίοδο για το νότιο Μεξικό, έτσι μπορείτε να περιμένετε περισσότερους τουρίστες να ταξιδέψουν στο Palenque αυτούς τους μήνες. Ωστόσο, σε σύγκριση με την ακτή της Καραϊβικής, λίγοι τουρίστες επιχειρούν πραγματικά σε αυτήν την περιοχή, ακόμη και σε περίοδο αιχμής. 

Ελάτε εδώ νωρίς το πρωί για να δείτε τα ερείπια τυλιγμένα στην ομίχλη της ζούγκλας και να αποφύγετε τη χειρότερη ζέστη.

Ερείπια των Μάγια του Palenque, Μεξικό

Πόσο καιρό να επισκεφθείτε το Palenque 

Τα προσβάσιμα ερείπια των Μάγια που έχουν ανασκαφεί συγκεντρώνονται σε μια μικρή περιοχή εντός του Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO – πολλά άλλα παραμένουν κρυμμένα στη ζούγκλα. Για τους επισκέπτες που σχεδιάζουν ένα ταξίδι στο Palenque, αυτό σημαίνει ότι χρειάζεστε μόνο μια μέρα για να εξερευνήσετε πραγματικά τα ερείπια και να επισκεφθείτε το μουσείο.

Ωστόσο, καθώς το Palenque είναι πολύ απομακρυσμένο, θα χρειαστείτε τουλάχιστον δύο διανυκτερεύσεις στην πόλη, ακόμα κι αν έχετε δικό σας μεταφορικό μέσο. Στο γύρω εθνικό πάρκο υπάρχουν επίσης πολλοί καταρράκτες και ευκαιρίες πεζοπορίας, ώστε να μπορείτε να το μετατρέψετε σε μια πολυήμερη εκδρομή με μια μέρα στα ερείπια και μια ή δύο ημέρες εξερεύνησης φυσικών αξιοθέατων. 

Ο αρχαιολογικός χώρος είναι ανοιχτός καθημερινά από τις 8 το πρωί έως τις 4.30 το απόγευμα. 

Πόσο κοστίζει η είσοδος στο Palenque

Η είσοδος στο Palenque είναι εξαιρετικά φθηνή. Θα πληρώσετε μόνο περίπου τη μισή τιμή ενός εισιτηρίου για τα πολύ πιο γνωστά ερείπια των Μάγια της Chichen Itza που βρίσκονται κοντά στον τουριστικό κόμβο του Κανκούν και της Playa del Carmen. 

Έχετε δύο τέλη να πληρώσετε όταν μπαίνετε στο Palenque. Τα ερείπια βρίσκονται εντός των προστατευόμενων συνόρων του Εθνικού Πάρκου Palenque, για το οποίο υπάρχει είσοδος 35 MXN. Για να εισέλθετε στα ίδια τα πραγματικά ερείπια θα πρέπει να πληρώσετε επιπλέον 75 MXN ανά άτομο, που περιλαμβάνει και την είσοδο στο μουσείο στον κεντρικό δρόμο. Συγκριτικά, η είσοδος στο Chichen Itza είναι 230 MXN, οπότε το Palenque είναι μια ευκαιρία! 

Αρχαίες δομές των Μάγια στην περιοχή κληρονομιάς στο Palenque Mexico

Πώς να πάτε στο Palenque

Το Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO όπου βρίσκονται τα ερείπια, απέχει περίπου 7 χιλιόμετρα από την πόλη Palenque, η οποία μοιράζεται το ίδιο όνομα. Η μικρή πόλη θα είναι η βάση σας, όπου μπορείτε να βρείτε ξενοδοχεία και εστιατόρια, καθώς και τον κεντρικό τερματικό σταθμό των λεωφορείων. Ορισμένα οικολογικά ξενοδοχεία βρίσκονται κατά μήκος του δρόμου που οδηγεί από την πόλη στα ερείπια. 

Μια τακτική υπηρεσία minibus συνδέει την πόλη και τα ερείπια και θα σταματήσει και θα παραλάβει επιβάτες οπουδήποτε κατά μήκος του δρόμου προς την είσοδο. Το λεωφορείο τερματίζει στην είσοδο, οπότε είναι δύσκολο να χαθείς. Το μίνι λεωφορείο φέρει την ετικέτα Ruinas και κοστίζει μόλις 20 MXN ανά διαδρομή. 

Το Palenque βρίσκεται στην πολιτεία Chiapas και είναι ένα απομακρυσμένο μέρος για επίσκεψη. Δεν είναι ακριβώς κοντά σε κανέναν άλλο σημαντικό τουριστικό προορισμό. Υπάρχει ένα μικρό αεροδρόμιο, αλλά υπάρχουν λίγες προγραμματισμένες πτήσεις, εκτός από την Πόλη του Μεξικού.

Αν αναρωτιέστε πώς να φτάσετε στο Palenque, πιθανότατα θα φτάσετε με λεωφορείο, με την ADO να έχει τις πιο άνετες και τακτικές υπηρεσίες προς το Palenque. Από το Κανκούν, είναι μια διανυκτέρευση τουλάχιστον 13 ωρών. Από το Campeche, είναι 5 ώρες και από τη Merida, θα χρειαστούν τουλάχιστον 8 ώρες. 

Το San Cristobal de las Casas, επίσης στο Chiapas, είναι συχνά η επόμενη στάση για τους ταξιδιώτες που επισκέπτονται το Palenque. Η ταχύτερη διαδρομή είναι 5 ώρες και μπορείτε ακόμη και να συμμετάσχετε σε εκδρομές με μίνι λεωφορείο που σταματούν σε καταρράκτες στο δρόμο. Λάβετε υπόψη, ωστόσο, ότι η «γρήγορη» διαδρομή περνά από πολιτικά και οικονομικά ασταθή περιοχή, και τα τουριστικά λεωφορεία είναι γνωστό ότι κρατούνται από τον Bandidos στην πορεία. Εάν πάρετε το λεωφορείο ADO για το San Cristobal de las Casas, διαρκεί περίπου 12 ώρες, επειδή ακολουθεί τη μεγάλη διαδρομή για να αποφύγει αυτό το μέρος της Τσιάπας. Εάν θέλετε να είστε απόλυτα ασφαλείς, ακολουθήστε τη μεγαλύτερη διαδρομή του λεωφορείου ADO.

Εάν δεν έχετε χρόνο, μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε το Palenque σε μια ημερήσια εκδρομή από το San Cristobal de las Casas .

Πώς να έρθετε γύρω από το Palenque

Μόλις βρεθείτε στα ίδια τα ερείπια, ο μόνος τρόπος για να μετακινηθείτε στο Palenque είναι να περπατήσετε. Από την κύρια είσοδο μονοπάτια πεζοπορίας συνδέουν τους σημαντικότερους ναούς και τοποθεσίες του Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Πιο μυστηριώδη, κατάφυτα μονοπάτια οδηγούν επίσης στις λιγότερο ανασκαμμένες περιοχές. Υπάρχουν χάρτες σε πίνακες πληροφοριών, αλλά φέρτε έναν οδηγό ή προσπαθήστε να βρείτε έναν χάρτη στην είσοδο.

Άποψη υψηλής γωνίας του αρχαίου παλατιού των Μάγια στην περιοχή κληρονομιάς στο Palenque, Μεξικό

Πού να μείνετε σε: Palenque

Όταν επισκέπτεστε το Palenque, θα χαρείτε να μάθετε ότι υπάρχει μεγάλη ποικιλία καταλυμάτων σε κοντινή απόσταση. Τα περισσότερα καταλύματα βρίσκονται στο κέντρο της πόλης Palenque και βρίσκονται σε μικρή απόσταση με τα πόδια από το σταθμό των λεωφορείων. 

Πιο απομονωμένα καταλύματα – ίσως και πιο ήσυχα – μπορείτε να βρείτε κατά μήκος του κεντρικού δρόμου που συνδέει την πόλη και τα ερείπια. Με το αυξανόμενο ενδιαφέρον για τα ερείπια, υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός διαθέσιμων ξενοδοχείων και ξενώνων.

Το Casa Janaab βρίσκεται στην πόλη και προσφέρει ένα μείγμα από κοιτώνες και βασικά ιδιωτικά δωμάτια. Είναι καθαρό και χαρούμενο, και μια εξαιρετική βάση αν προσπαθείτε να εξοικονομήσετε μερικά πέσος. Αν αναζητάτε κάτι λίγο πιο πολυτελές, το Hotel Chablis είναι ένα ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων με πισίνα στο κέντρο της πόλης Palenque. 

Η παραμονή στο δρόμο προς τα ερείπια – όπου θα περιτριγυριστείτε από τους ήχους της ζούγκλας – δημιουργεί επίσης μια ενδιαφέρουσα εμπειρία. Το Hotel la Aldea del Halach Huinic είναι ένα πολυτελές ξενοδοχείο με βάση τη ζούγκλα, με πισίνα. Μπορείτε επίσης να βρείτε μερικούς μικρότερους, πιο ρουστίκ ξενώνες κατά μήκος του δρόμου της ζούγκλας.

Για περισσότερες επιλογές διαμονής στο Palenque, επισκεφθείτε την Booking.com . Προσφέρουν συνεχώς τις καλύτερες τιμές και η εξατομικευμένη εξυπηρέτηση είναι σε θέση.

Ερείπια των Μάγια στο Palenque, Chiapas, Μεξικό. Είναι ένα από τα καλύτερα διατηρημένα αξιοθέατα, που περιέχει ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική και αποτελεί δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο

Συμβουλές για επίσκεψη στο Palenque

Για να κάνετε την επίσκεψή σας στο Palenque λίγο πιο ομαλή και πιο ευχάριστη, ακολουθούν μερικές από τις κορυφαίες συμβουλές μας που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν σχεδιάζετε την περιπέτειά σας. 

1. Οδηγός ή Χωρίς οδηγό

Στην είσοδο του Palenque, μπορείτε να νοικιάσετε έναν ξεναγό για μια σύντομη περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο. Για έναν αγγλόφωνο οδηγό για μια ομάδα έως 7 ατόμων, θα πληρώσετε περίπου 1.600 MXN. 

Εάν είστε μόνοι σας, αυτό μπορεί να είναι ένα ακριβό τίμημα, αλλά μπορεί να είστε σε θέση να το παζαρέψετε αρκετά. Εάν είστε σε μια μικρή ομάδα, δεν είναι κακή τιμή μεταξύ όλων σας. 

Εάν ενδιαφέρεστε για την ιστορία του Palenque, τότε ίσως αξίζει να πληρώσετε επιπλέον για μια ξενάγηση, καθώς δεν υπάρχει τεράστιος όγκος πληροφοριών στο εσωτερικό. Υπάρχουν μερικοί πίνακες πληροφοριών, αλλά όχι πολλές λεπτομέρειες. 

2. Χρονομέτρηση της επίσκεψής σας

Μία από τις καλύτερες συμβουλές για να επισκεφθείτε το Palenque είναι να φτάσετε νωρίς το πρωί. Ο αρχαιολογικός χώρος ανοίγει στις 8 το πρωί, οπότε προσπαθήστε να είστε από τους πρώτους ανθρώπους που θα εισέλθουν. Θα νικήσετε τα πλήθη και τη ζέστη, αλλά το καλύτερο από όλα, είναι όταν η ομίχλη εξακολουθεί να καλύπτει τα ερείπια. Θα νιώσετε σαν Conquistador που σκοντάφτει σε μια χαμένη πόλη στη ζούγκλα. 

3. Αναρρίχηση σε Ναούς

Το μεγαλύτερο μέρος του συγκροτήματος των ναών είναι ανοιχτό και μπορείτε να ανεβείτε στην κορυφή πολλών από τους ναούς. Μπορείτε επίσης να εξερευνήσετε μέσα στα ανάκτορα και μέσα στους ναούς, όπου γίνονταν βασιλικές ταφές. Ακολουθήστε τη σήμανση και ακούστε τους φύλακες μέσα στο πάρκο, καθώς ορισμένες περιοχές ενδέχεται να είναι εκτός ορίων. Τα σκαλοπάτια είναι συχνά απότομα και σε ορισμένες περιπτώσεις, καταρρέουν, οπότε προσέξτε. 

Άγνωστοι εξερευνούν τα ερείπια του ναού των Μάγια που περιβάλλονται από πυκνή ζούγκλα στο Palenque Mexico

4. Πράγματα προς συσκευασία

Για τη μέρα σας έξω στα ερείπια του Palenque, θα χρειαστείτε άφθονο νερό , ένα καλό καπέλο για τον ήλιο , αντηλιακό και κάποιο ισχυρό εντομοαπωθητικό . Κάνει ζέστη και υγρασία και η ζούγκλα βρίθει από έντομα, δυστυχώς. Τα δυνατά σανδάλια πεζοπορίας ή τα παπούτσια πεζοπορίας θα σας βοηθήσουν κατά την εξερεύνηση. Υπάρχουν μερικοί πωλητές στην είσοδο που πωλούν τοπικά τρόφιμα, αλλά μπορεί να θέλετε να φέρετε μαζί σας μερικά σνακ ή μεσημεριανό γεύμα από την πόλη.

5. Αποκτήστε ταξιδιωτική ασφάλιση

Φροντίστε να αγοράσετε ταξιδιωτική ασφάλιση. Ποτέ δεν ξέρετε τι θα συμβεί και εμπιστευτείτε μας, δεν θέλετε να κολλήσετε με χιλιάδες δολάρια σε ιατρικούς λογαριασμούς. Όπως είπε κάποτε ένας σοφός άνθρωπος, «Αν δεν μπορείς να αντέχεις την ταξιδιωτική ασφάλιση, δεν έχεις την οικονομική δυνατότητα να ταξιδέψεις». Μην φεύγετε λοιπόν από το σπίτι χωρίς αυτό. Συνιστούμε το SafetyWing. Μπορείτε να λάβετε μια γρήγορη προσφορά παρακάτω:

Ακόμα κι αν δεν έχετε ταξιδιωτική ασφάλιση με το SafetyWing, φροντίστε να λάβετε ταξιδιωτική ασφάλιση από κάπου.

Τα καλύτερα πράγματα να κάνετε στο Παλένκε

1. Ναός των Επιγραφών

Όταν περπατήσετε μέσα από την είσοδο, θα βρεθείτε πρώτα αντιμέτωποι με το πανίσχυρο Templo de las Inscripciones, τον μεγαλύτερο ναό στην ερειπωμένη πόλη.

Ο Ναός των Επιγραφών πλαισιώνεται από μικρότερους, αλλά εξίσου εντυπωσιακούς ναούς και χρονολογείται γύρω στον 7ο αιώνα μ.Χ., όταν το Παλένκε βρισκόταν στο απόγειο της δύναμής του – λίγο πριν από το θάνατο της πόλης. 

Ο ναός χτίστηκε για να χωρέσει τον τάφο ενός βασιλιά των Μάγια και είναι γεμάτος με επιγραφές και απεικονίσεις του κόσμου των Μάγια.

Άγνωστοι άνθρωποι στα ερείπια του ναού των Μάγια που περιβάλλεται από πυκνή ζούγκλα στο Palenque Mexico

2. Ομάδα Σταυρών

Στο λόφο με θέα στο Palenque, μπορείτε να βρείτε το Grupo de las Cruces. Η Ομάδα των Σταυρών είναι μια ομάδα ναών που στέκονται πάνω σε ψηλούς χωμάτινους τύμβους και βλέπουν σε μια κεντρική πλατεία. 

Μπορείτε να ανεβείτε στην κορυφή αυτών των αναχωμάτων για εξαιρετική θέα στο δάσος και στον αρχαιολογικό χώρο του Palenque. Αυτοί οι ναοί είναι επίσης γεμάτοι μοναδικές επιγραφές στη γλώσσα των Μάγια και είναι μερικά από τα καλύτερα διατηρημένα λείψανα των Μάγια στο Μεξικό.

3. Το Παλάτι

Ανάμεσα στις ομάδες ναών, μπορείτε να θαυμάσετε το απέραντο παλάτι Palenque. Το παλάτι χτίστηκε σε πολλές γενιές, με διαφορετικούς ηγεμόνες να προσθέτουν τη δική τους μοναδική πινελιά και προεκτάσεις στο βασιλικό παλάτι. 

Σήμερα το παλάτι είναι απίστευτα καλά διατηρημένο, αλλά είναι επίσης ένας λαβύρινθος από δωμάτια, σήραγγες, πλατείες και υπόγειους θαλάμους που είναι ευχάριστο να εξερευνήσετε όταν βρίσκεστε μέσα στο Παλένκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. 

Το παλάτι, ένα από τα ερείπια κτιρίων των Μάγια στο Παλένκε του Μεξικού

4. Palenque Site Museum 

Το Museo del Sitio Palenque είναι το κύριο μουσείο του αρχαιολογικού χώρου. Βρίσκεται κατά μήκος του κεντρικού δρόμου, ακριβώς δίπλα από τη δευτερεύουσα ή την πίσω είσοδο, όπου μπορείτε να καταλήξετε αφού εξερευνήσετε το συγκρότημα του κύριου ναού. 

Μέσα θα βρείτε πληθώρα πληροφοριών. Πολύ περισσότερες πληροφορίες, στην πραγματικότητα, από όσες μπορείτε να βρείτε στα ίδια τα ερείπια. 

Μπορείτε να μάθετε τα πάντα για την άνοδο και την πτώση του πολιτισμού των Μάγια στο νότιο Μεξικό και την Κεντρική Αμερική και μπορείτε να δείτε πολλά από τα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα να αφαιρούνται από τον ίδιο τον χώρο και να εκτίθενται εδώ. 

5. Καταρράκτης Blue Water

Η πιο δημοφιλής ημερήσια εκδρομή από το Palenque είναι μια επίσκεψη στον καταρράκτη Agua Azul. Απέχει περίπου μιάμιση ώρα από το Παλένκε και συχνά περιλαμβάνεται ως στάση, αν τολμήσετε το τουριστικό λεωφορείο προς το San Cristobal de las Casas.

Αυτός ο όμορφος καταρράκτης περιβάλλεται από ζούγκλα και διαθέτει πολλά διαφορετικά επίπεδα καταρράκτες. Το νερό, όπως υποδηλώνει το όνομα, είναι μια ζωντανή απόχρωση του μπλε. 

Καταρράκτες Agua Azul, Chiapas, Μεξικό

Αυτό είναι για τον λεπτομερή οδηγό μας στο Palenque, και τώρα το μόνο που απομένει είναι να εξερευνήσετε αυτά τα αρχαία ερείπια των Μάγια στην επόμενη επίσκεψή σας στο νότιο Μεξικό. Το Palenque είναι ένας από τους πιο υποτιμημένους αρχαιολογικούς χώρους της χώρας, και θα μαγευτείτε από αυτούς τους ναούς που καλύπτονται από την ομίχλη και είναι γεμάτοι ιστορία!

ΣΧΕΔΙΑΣΤΕ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΑΣ

Συνδεθείτε στην ομάδα ⁨TicketsWe⁩ στο Viber << 👈✈️🌍

Διαβάστε επίσης : “Κλείστε Τώρα Ξενοδοχείο και Πληρώστε Λιγότερα!

Μαρία Παπαπέτρου
Μαρία Παπαπέτρου

Ελεύθερη ψυχή, αιώνια περιπλανώμενη, η Μαρια γοητεύεται από τα άγνωστα μονοπάτια και τους μακρινούς ορίζοντες.