Καμπότζη

Οι καλύτερες και οι χειρότερες στιγμές για να επισκεφθείτε την Καμπότζη το 2023

 

Μια χώρα με δύο κύριες εποχές, η Καμπότζη είτε θα σας ποτίσει με νερό είτε θα σας υποδεχτεί με διαβολικά υψηλές θερμοκρασίες.

Αν και κάθε ακραία εποχή έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της, η γνώση τους μαζί με άλλους παράγοντες, όπως ο προϋπολογισμός του ταξιδιού σας ή η εκμάθηση πότε να αποφύγετε τα πλήθη, μπορεί να σας βοηθήσει να επιλέξετε την καλύτερη στιγμή για να επισκεφτείτε την Καμπότζη.

Και ο οδηγός μας μπορεί απλώς να είναι σε θέση να βοηθήσει με αυτό. Επιτρέψτε μας να σας βοηθήσουμε να επιλέξετε τον βέλτιστο χρόνο για να επισκεφθείτε αυτό το ασιατικό στολίδι, ανάλογα με τις ταξιδιωτικές σας ανάγκες.

Γιατί πρέπει να επισκεφτείτε την Καμπότζη

Αν και μικρή χώρα, η Καμπότζη προσφέρει λίγο από όλα. Δεδομένης της πλούσιας ιστορίας και του πολιτισμού της, της εκπληκτικής φύσης, των εμβληματικών εθνικών πάρκων και των χαλαρών νησιών, η χώρα ικανοποιεί τις ανάγκες κάθε ταξιδιώτη.

Εάν κατευθύνεστε προς τη Νοτιοανατολική Ασία, απλά δεν μπορείτε να παραλείψετε την Καμπότζη, και να γιατί:

 • Πλούσια πολιτιστική κληρονομιά. Η Καμπότζη δίνει στους ταξιδιώτες τη μοναδική ευκαιρία να δουν το μακρινό παρελθόν της παγκοσμίου φήμης αυτοκρατορίας των Χμερ στο Siem Reap, το όχι και τόσο μακρινό παρελθόν στο Μουσείο Γενοκτονίας Tuol Sleng και την ατελείωτη ομορφιά που βρίσκεται σε σημαντικά αξιοθέατα και ορόσημα σε όλη τη χώρα. Περιττό να πούμε ότι το Angkor είναι απαραίτητο με τους εκπληκτικούς ναούς του, συμπεριλαμβανομένων των Angko nclu r Wat, Angkor Thom, Bayon και Ta Prohm.
 • Γοητευτική φύση. Μακριά από τις πόλεις, η φύση γίνεται πραγματικό καταφύγιο τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους επισκέπτες. Για παράδειγμα, το νότιο τμήμα της χώρας έχει μυριάδες ξεχωριστά νησιά, το καθένα εκπληκτικό με τον δικό του τρόπο.
 • Μην ξεχάσετε να επισκεφτείτε μερικά από τα εθνικά πάρκα  και να απολαύσετε εξωτική άγρια ​​ζωή. Τα κορυφαία εθνικά πάρκα της Καμπότζης περιλαμβάνουν το Εθνικό Πάρκο Ream, το Εθνικό Πάρκο Kirirom και το Εθνικό Πάρκο Bokor.
 • Μια συναρπαστική εμπειρία ζούγκλας. Όσοι θέλουν να απογειώσουν την περιπέτεια της Καμπότζης θα πρέπει να σκεφτούν να επισκεφθούν τα Όρη Κάρδαμο. Όντας ένα από τα μεγαλύτερα εναπομείναντα τροπικά δάση σε αυτήν την περιοχή, τα Όρη Κάρδαμο διαθέτουν ανέπαφη φύση και φανταστικά είδη. Ενώ η ζούγκλα ήταν λίγο πολύ ανέγγιχτη και χωρίς επίσκεψη μέχρι πρόσφατα, ένας μεγάλος αριθμός εταιρειών έχουν αρχίσει να παρέχουν εκδρομές, όπως ποδηλασία, κάμπινγκ και καγιάκ εκεί.
 • Τοπική φιλοξενία. Οι Καμποτζιανοί, ή Χμερ, όπως προτιμούν να αυτοαποκαλούνται, φημίζονται για την αυθεντική φιλοξενία τους. Δεδομένης της πνευματώδους αίσθησης του χιούμορ και των φιλικών τους προσώπων, οι Καμποτζιανοί υποδέχονται τους επισκέπτες με γνήσια ζεστασιά.
 • Πληθώρα ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων φιλικών προς την οικογένεια. Στην Καμπότζη, μπορείτε να ασχοληθείτε με μια διαφορετική δραστηριότητα κάθε μέρα της διαμονής σας και να μην βαρεθείτε ποτέ. Καγιάκ, ποδηλασία, επένδυση με φερμουάρ, τετραπλή ποδηλασία και καταδύσεις είναι μερικές από τις διασκεδαστικές δραστηριότητες που πρέπει να δοκιμάσετε.  
 • Ποικιλία κουζίνας . Ένα από τα προνόμια της επίσκεψης σε μια τόσο δυναμική χώρα είναι ότι σας επιτρέπει να επωφεληθείτε από τη συναρπαστική κουζίνα της. Υπάρχει κάτι για τις διατροφικές προτιμήσεις του καθενός (μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για αυτό στην ενότητα Συχνές ερωτήσεις). Η συμβουλή μας — ακόμα κι αν κάποια πιάτα σας φαίνονται ανόρεξα, κάντε ένα άλμα πίστης, καθώς σίγουρα αξίζει τον κόπο.

Συνολικά, η καλύτερη στιγμή για να επισκεφθείτε την Καμπότζη

Η καλύτερη εποχή για να επισκεφθείτε την Καμπότζη είναι η ξηρή περίοδος, η οποία διαρκεί από τον Νοέμβριο έως τον Απρίλιο. 

Η πρωτεύουσα της Καμπότζης, η Πνομ Πενχ, έχει μέσες θερμοκρασίες τον Νοέμβριο, που κυμαίνονται μεταξύ 85,8°F και 72,9°F. Ο Νοέμβριος είναι ο πιο κρύος μήνας του χρόνου, αν μπορούμε ποτέ να αναφέρουμε τέτοιες θερμοκρασίες ως κρύες.

Ο Δεκέμβριος έχει επίσης τροπικές θερμοκρασίες με μέση υψηλή θερμοκρασία 86,2°F και μέση χαμηλή θερμοκρασία 71,1°F. Έχει επίσης τις μικρότερες ημέρες ολόκληρου του έτους κατά μέσο όρο, περίπου 11 ώρες.

Την περίοδο των εορτών, οι τιμές εδώ είναι ληστεία. Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά είναι περίοδοι αιχμής των τουριστών, ειδικά σε μέρη όπως το Angkor, και τα κορυφαία παραλιακά θέρετρα είναι πάντα κρατημένα.

Επομένως, φροντίστε να κάνετε κράτηση εκ των προτέρων εάν σκοπεύετε να επισκεφθείτε την Καμπότζη κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Ένα δροσερό γεγονός του Δεκεμβρίου που λαμβάνει χώρα στην Καμπότζη είναι ο Διεθνής Ημιμαραθώνιος Angkor Wat .

Οι δρομείς μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε πολλές επιλογές τρεξίματος. Όπως και ο Δεκέμβριος, ο Ιανουάριος είναι ένας ζεστός, ξηρός μήνας με θερμοκρασίες που κυμαίνονται μεταξύ 71,4°F και 88,7°F.

Ο Φεβρουάριος είναι ο μήνας με τις λιγότερες βροχές στην πρωτεύουσα. Βλέπει θερμοκρασίες που κυμαίνονται μεταξύ 91°F και 73,4°F. Μετά από αυτό, ο Μάρτιος υποδέχεται επισκέπτες με θερμοκρασίες που κυμαίνονται γύρω στους 94,8°F κατά μέσο όρο κατά τη διάρκεια της ημέρας και στους 75,4°F τη νύχτα.

Με σχετική υγρασία γύρω στο 71%, ο Φεβρουάριος και ο Μάρτιος είναι οι λιγότερο υγροί μήνες. Ο Μάρτιος είναι επίσης ένας από τους πιο ζεστούς μήνες της Πνομ Πενχ.

Η περίοδος Ιανουαρίου-Μαρτίου είναι επίσης μια πολυάσχολη εορταστική περίοδος. Οι εορτασμοί της Πρωτοχρονιάς της Κίνας και του Βιετνάμ σηματοδοτούν αυτήν την περίοδο, έτσι μέρη όπως το Σιέμ Ριπ, η Νότια Ακτή και η Πνομ Πενχ έχουν εισροή επισκεπτών.

Να είστε έτοιμοι για μερικά σοβαρά πλήθη, χορούς δρόμου που μοιάζουν με δράκο και ένα διαφορετικό είδος εορταστικής ευθυμίας.

Η φθηνότερη ώρα για να επισκεφθείτε την Καμπότζη

Εάν δεν θέλετε να σπάσετε τα χρήματα, πηγαίνετε στην Καμπότζη την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου.

Δυστυχώς, η εποχή των ώμων σημαίνει κακοκαιρία (καυτές θερμοκρασίες), εξ ου και οι χαμηλότερες τιμές και οι εκπτωτικές προσφορές διαμονής. Οι επισκέπτες του Απριλίου θα πρέπει να προετοιμαστούν για θερμοκρασίες που κυμαίνονται μεταξύ 94,8°F και 77°F.

Μαζί με τον Μάρτιο, ο Απρίλιος είναι ένας από τους πιο ζεστούς μήνες. Ο Μάιος είναι ένας άλλος ζεστός μήνας, με θερμοκρασίες που κυμαίνονται μεταξύ 93,7°F και 77,5°F. Τέλος, ο Ιούνιος βλέπει τις θερμοκρασίες να κυμαίνονται μεταξύ 77°F και 92,3°F.

Είναι επίσης ο μήνας με τις μεγαλύτερες ημέρες — υπάρχουν περίπου πάνω από 12 ώρες φωτός της ημέρας. Ενώ οι θερμοκρασίες μπορεί να βράζουν, η πληθώρα των διαθέσιμων εκδηλώσεων κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου μπορεί να σας βοηθήσει να ανανεωθείτε.

Για την περίοδο των μέσων Απριλίου, προτείνουμε την εκδήλωση Chaul Chnam Khmer , τη διάσημη τριήμερη γιορτή του Chaul Chnam Khmer (Καμποτζιανή Πρωτοχρονιά). Οι ντόπιοι καθαρίζουν τα σπίτια τους και ανταλλάσσουν δώρα.

Το Chat Preah Nengkal, ή η Βασιλική Τελετή Οργώματος, είναι επίσης ένα φανταστικό γεγονός. Με επικεφαλής τα μέλη της βασιλικής οικογένειας της Καμπότζης, το Chat Preah Nengkal είναι μια αρχαία γεωργική γιορτή που σηματοδοτεί την έναρξη της περιόδου καλλιέργειας ρυζιού.

Εν ολίγοις, το τελετουργικό έχει ως εξής: πιστεύεται ότι τα βασιλικά βόδια προβλέπουν τις συνθήκες εκτροφής για το επόμενο έτος όταν παρουσιάζονται με ζωοτροφές.

Τέλος, αν τύχει να βρεθείτε στην Καμπότζη τον Μάιο ή τον Ιούνιο (το φεστιβάλ πραγματοποιείται την όγδοη ημέρα της τέταρτης σελήνης), πρέπει να συμμετάσχετε στον εορτασμό της γέννησης του Βούδα.

Αυτή είναι γνωστή ως Ημέρα του Βούδα ή Visakha Puja. Αποτίοντας φόρο τιμής στον Βούδα, οι ταξιδιώτες βιώνουν μια παράδοση διαφορετική από τη δική τους και εξερευνούν τον τρόπο με τον οποίο διαφορετικοί πολιτισμοί αποδίδουν το σεβασμό τους σε αξιόλογα άτομα.

Λιγότερο απασχολημένος χρόνος για να επισκεφθείτε την Καμπότζη

Για μια εμπειρία χωρίς κόσμο, σκεφτείτε να επισκεφθείτε την Καμπότζη τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο. Η σχολική περίοδος είναι σε εξέλιξη για τα περισσότερα μέρη στον κόσμο, επομένως οι οικογένειες θα είχαν τελειώσει τις επισκέψεις τους μέχρι τα τέλη Αυγούστου.

Όσοι σαν εσάς αναζητούν τρόπο να νικήσουν τα πλήθη, ωστόσο, θα πρέπει να επωφεληθούν από αυτούς τους δύο μήνες. Ωστόσο, υπάρχει μια προειδοποίηση: λιγότεροι τουρίστες επισκέπτονται την Καμπότζη τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, επειδή αυτοί οι δύο μήνες είναι – κάτω – οι πιο βροχεροί.

Οι βροχοπτώσεις είναι πιο σημαντικές και οι δρόμοι μπορεί να επηρεαστούν σε μεγάλο βαθμό, γεγονός που καθιστά ισχυρή την πιθανότητα πλημμύρας. Τον Σεπτέμβριο, οι θερμοκρασίες κυμαίνονται μεταξύ 90,1°F και 75,5°F.

Είναι επίσης ο μήνας με τη λιγότερη ηλιοφάνεια, με περίπου 4,3 ώρες. Ο Οκτώβριος, αν και ένας άλλος τροπικός φθινοπωρινός μήνας, είναι ο μήνας με τις πιο έντονες βροχοπτώσεις (υπάρχει βροχή για 24 ημέρες κατά μέσο όρο).

Με σχετική υγρασία γύρω στο 84%, αυτοί οι δύο μήνες είναι οι πιο υγροί μήνες. Ωστόσο, φεστιβάλ όπως το Pchum Ben (το Φεστιβάλ των Νεκρών) κάνουν τα πάντα καλύτερα.

Αυτό το φεστιβάλ, ειδικότερα, μοιάζει πολύ με το πώς γιορτάζεται η Ημέρα των Ψυχών των Χριστιανών. Το Pchum Ben διαρκεί για λίγες μέρες και είναι γνωστό για την πολλή ψαλμωδία, τις τελετές και τους ζωντανούς τοπικούς ναούς.

Ένας άλλος αξιοσημείωτος Νοέμβριος είναι το Bon Om Tuk , ή το Φεστιβάλ Νερού, το οποίο γιορτάζει τη νίκη του βασιλιά Jayavarman VII επί των Τσαμ.

Αυτή είναι μια πολύ ζωντανή περίοδος στην Καμπότζη – από αγώνες σκαφών και πάρτι δίπλα στο ποτάμι μέχρι πυροτεχνήματα, τελετές και χαιρετισμούς στο φεγγάρι, αυτό το μεγάλο φεστιβάλ είναι γεμάτο εκπλήξεις. Σημειώστε ότι το Bon Om Tuk πραγματοποιείται μερικές φορές τον Οκτώβριο.

Η χειρότερη στιγμή για να επισκεφθείτε την Καμπότζη

Το να είσαι προορισμός όλο το χρόνο σημαίνει ότι μπορείς πάντα να πας στην Καμπότζη και να βρεις κατάλληλες δραστηριότητες και αξιοθέατα που αντιστοιχούν στην τρέχουσα σεζόν.

Τούτου λεχθέντος, αν έπρεπε πραγματικά να επιλέξουμε πότε να μην  πάμε, θα παραμείνουμε στη νοτιοδυτική περίοδο των μουσώνων της χώρας, η οποία διαρκεί από τα μέσα Μαΐου έως τις αρχές Οκτωβρίου.

Η βροχή μπορεί να επηρεάσει το δρομολόγιό σας με πολλούς τρόπους. Για παράδειγμα, εάν ταξιδεύετε μεταξύ πόλεων όπως το Σιέμ Ριπ, το Μπαταμπάνγκ, η Πνομ Πενχ ή άλλα χωριά, οι πλημμύρες είναι κάτι περισσότερο από συνηθισμένο, επομένως ίσως χρειαστεί να αλλάξετε τα ταξιδιωτικά σας σχέδια επί τόπου.

Επιπλέον, οι αριθμοί του τουρισμού αυξάνονται, καθώς ο Ιούλιος και ο Αύγουστος είναι περίοδος ετήσιων σχολικών διακοπών για την πλειοψηφία των οικογενειών των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

Τα νεότερα backpackers είναι επίσης αρκετά συχνά, χάρη στις πανεπιστημιακές διακοπές τους. Καλύψαμε ήδη τους περισσότερους μήνες όσον αφορά τις θερμοκρασίες, οπότε ξέρετε τι να περιμένετε.

Απλώς θα προσθέσουμε ότι ο Ιούλιος έχει καυτές θερμοκρασίες που κυμαίνονται μεταξύ 90,5°F και 76,5°F και στη συνέχεια ο Αύγουστος παρουσιάζει θερμοκρασίες που κυμαίνονται μεταξύ 90,5°F και 76,3°F. Αν και η εποχή των μουσώνων μπορεί να είναι δυσάρεστη αν δεν αντέχετε τον υγρό καιρό, έχει και τα προνόμιά της.

Το τοπίο είναι εμβληματικό και η ύπαιθρος είναι εκπληκτικά πράσινη και άφθονη. Καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας, υπάρχουν παράθυρα με ηλιακό φως και καθαρός ουρανός, επομένως αξίζει τον κόπο να πάτε κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Μπορείτε να κάνετε περιηγήσεις στα αξιοθέατα μεταξύ των βροχερών περιόδων, και αυτή είναι μια από τις καλύτερες στιγμές για να επισκεφθείτε σημαντικά ορόσημα όπως το Angkor Wat  ή το Βασιλικό Παλάτι της Πνομ Πενχ.

Μια ματιά σε αυτά τα υπέροχα ορόσημα, και όλη η βροχή της Καμπότζης θα χάσει τη σημασία και τη δύναμή της πάνω σας.

Καλύτερη εποχή για να επισκεφθείτε την Ιορδανία(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Πράγματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη

Ενώ η επίσκεψη στην Καμπότζη είναι συνολικά ασφαλής, μπορείτε να διασφαλίσετε ότι το ταξίδι σας είναι ακόμα πιο ασφαλές και ομαλό, λαμβάνοντας υπόψη τις ακόλουθες πληροφορίες:

 • Ενώ η Καμπότζη είναι γενικά μια ήρεμη χώρα, περιστασιακές διαφωνίες ή/και πολιτικές συγκεντρώσεις μπορεί να προκύψουν και να έχουν τη δυνατότητα να μετατραπούν σε βίαιες εκδηλώσεις. Απλώς για να είστε ασφαλείς, ακολουθήστε τις συμβουλές των τοπικών μέσων ενημέρωσης και αποφύγετε πλήθη και διαδηλώσεις.
 • Η χώρα βρίσκεται σε υψηλό κίνδυνο μετάδοσης του ιού Ζίκα και ασθενειών που μεταδίδονται από τα κουνούπια, όπως ο δάγγειος πυρετός.  
 • Ενημερωθείτε για τον πιθανό ενδυματολογικό κώδικα πριν επισκεφτείτε συγκεκριμένα μέρη. Για παράδειγμα, δεν πρέπει να φοράτε σορτς ή φούστες πάνω από το γόνατο ή μπλούζες/μπλούζες που αποκαλύπτουν τους ώμους όταν επισκέπτεστε το Angkor Wat.
 • Αν και δεν υπάρχουν νόμοι που να εμποδίζουν τις σεξουαλικές δραστηριότητες LGBT, οι δημόσιες απόψεις μπορεί να είναι κάπως ανάμεικτες.
 • Οι σπηλιές, οι καταρράκτες και οι λίμνες είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς σε πλημμύρες κατά την περίοδο των βροχών της χώρας.
 • Με μια πληθώρα ενεργών ναρκών ξηράς που είναι διάσπαρτες σε όλη τη χώρα μέχρι σήμερα, είναι κάτι παραπάνω από σκόπιμο να παραμείνετε στις κύριες διαδρομές αντί να περιπλανηθείτε.
 • Η χώρα έχει καλό διαδίκτυο γενικά, αλλά η κάλυψη κινητής τηλεφωνίας και το Wi-Fi μπορεί να είναι προβληματικά σε ορισμένα νησιά ή σε πιο απομακρυσμένες περιοχές. Λάβετε αυτό υπόψη σας και ενημερώστε τους άλλους για τα σχέδιά σας, ώστε να γνωρίζουν ότι είστε ασφαλείς σε περίπτωση που δεν έχετε επαφή για κάποιο χρονικό διάστημα.
 • Ενώ τα περισσότερα ταξίδια αποδεικνύονται χωρίς προβλήματα, το έγκλημα συμβαίνει.  Μερικά από τα πιθανά περιστατικά που σχετίζονται με το έγκλημα είναι η ρίψη ποτών, η αρπαγή τσάντας, η πιθανή σεξουαλική επίθεση ή η απάτη. Λάβετε λογικές προφυλάξεις, όπως να μην κουβαλάτε μαζί σας πολύτιμα αντικείμενα, να διασφαλίζετε ότι οι ιμάντες της τσάντας είναι πάνω από τον ώμο σας, να προσέχετε ιδιαίτερα σε πιο απομονωμένες περιοχές και κατά τη διάρκεια της νύχτας, να μην αφήνετε ποτέ τα ποτά σας χωρίς επίβλεψη σε μπαρ κ.λπ.
 • Δεν δέχονται όλα τα ΑΤΜ όλες τις ξένες κάρτες, γι’ αυτό κάντε την έρευνά σας πριν ταξιδέψετε (προτείνουμε να επικοινωνήσετε με τις τράπεζές σας για πιο ακριβείς πληροφορίες).
 • Λάβετε ταξιδιωτική ασφάλιση, αλλά φροντίστε να γνωρίζετε πάντα τι καλύπτει. Αυτό σημαίνει να εξοικειωθείτε με ορισμένους τοπικούς νόμους και κανονισμούς. Για παράδειγμα, εάν οδηγείτε μοτοσικλέτα αλλά δεν φοράτε κράνος, αυτό μπορεί να ακυρώσει την ασφάλισή σας σε περίπτωση συμβάντος. Για να μην αναφέρουμε ότι μπορεί να καταλήξετε και με πρόστιμο.

Συχνές Ερωτήσεις

Είναι ακριβό να πάω στην Καμπότζη;

Κατά μέσο όρο, το κόστος ζωής στην Καμπότζη είναι 40,1% χαμηλότερο από ό,τι στις ΗΠΑ. Τα έξοδα που σχετίζονται με το ενοίκιο είναι ακόμη και 71,0% χαμηλότερα. Έτσι, ένα ταξίδι στην Καμπότζη είναι απίθανο να σπάσει τα χρήματα. Τούτου λεχθέντος, οι άνθρωποι έχουν διαφορετικά στυλ ταξιδιού.

Και, ως εκ τούτου, προβλέπουν διαφορετικά ποσά εξόδων για τα ταξίδια τους. Ελπίζουμε ότι τα παρακάτω στοιχεία θα σας βοηθήσουν να σχεδιάσετε το ταξίδι σας στην Καμπότζη πολύ πιο αποτελεσματικά από άποψη χρημάτων.

 • Η μέση τιμή ενός τριήμερου ταξιδιού Σαββατοκύριακου στην Πνομ Πενχ κοστίζει:
  • $292 για έναν μόνο ταξιδιώτη.
  • $497 για ένα ζευγάρι.
  • $643 για μια τετραμελή οικογένεια.
 • Οι τιμές των ξενοδοχείων στο κέντρο κυμαίνονται μεταξύ $44 και $109. Τα διαμερίσματα Airbnb κοστίζουν 14 $ ανά διανυκτέρευση για ολόκληρο το διαμέρισμα.
 • Θα χρειαστείτε περίπου 39 $ ανά άτομο την ημέρα για έξοδα εστιατορίου και μεταφοράς.

Τέλος, λάβετε υπόψη ότι τα παραπάνω στοιχεία είναι κατά προσέγγιση και υπόκεινται σε αλλαγές.

Ποια είναι πέντε ενδιαφέροντα γεγονότα για την Καμπότζη;

Ακολουθούν πέντε ενδιαφέροντα γεγονότα για την Καμπότζη:

 1. Με 1.626.000 τετραγωνικά μέτρα (ή περίπου 400 στρέμματα), το Angkor Wat λέγεται ότι είναι η μεγαλύτερη θρησκευτική κατασκευή σε ολόκληρο τον πλανήτη.
 2. Δεν είναι μόνο η λίμνη Tonle Sap, ένα από τα πιο διαφορετικά οικοσυστήματα στον κόσμο, αλλά και η μεγαλύτερη λίμνη γλυκού νερού σε ολόκληρη την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας.
 3. Η σημαία της Καμπότζης είναι η μόνη σημαία στον κόσμο με ένα κτίριο πάνω της (φωτογραφία του Angkor Wat στο κέντρο).
 4. Η Καμπότζη είναι μια από τις σπάνιες χώρες στον κόσμο που δεν έχει καθόλου Mcdonald’s. Είναι αρκετά ενδιαφέρον ότι η χώρα έχει Burger King.
 5. Η χώρα έχει υιοθετήσει το δολάριο ΗΠΑ ως ένα από τα εθνικά της νομίσματα. Η Καμπότζη έχει το δικό της νόμισμα, το Ριέλ, το οποίο χρησιμοποιείται επίσης καθημερινά, αλλά λόγω της χαμηλής του αξίας και της συνεχιζόμενης πτώσης του, η χώρα έχει αγκαλιάσει το δολάριο ΗΠΑ.

Πότε να επισκεφτείτε στην Ινδία: οι καλύτερες ώρες και μέρες για εκπληκτικές εμπειρίες(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Ποιο είναι το διάσημο φαγητό της Καμπότζης;

Η κουζίνα της Καμπότζης διαθέτει στοιχεία κινέζικης, ινδικής, ακόμη και γαλλικής κουζίνας. Μοιράζεται επίσης έναν τεράστιο αριθμό ομοιοτήτων με τις γειτονικές του κουζίνες, όπως η βιετναμέζικη, η ταϊλανδέζικη και το Λάο.

Συγκεκριμένα πιάτα που απλά πρέπει να δοκιμάσετε κατά τη διάρκεια της διαμονής σας περιλαμβάνουν:

 • Samlor korkor, που συχνά αναφέρεται ως το πραγματικό εθνικό πιάτο της χώρας.
 • Nohm banh chok, αλλιώς χμερικά νουντλς?
 • Kari Saraman, ή μοσχαρίσιο σαραμάν κάρυ
 • Kha sach ko, ή μοσχάρι βρασμένο σε ζάχαρη φοίνικα.
 • Plea sach ko: Σαλάτα μοσχάρι μαριναρισμένη με λάιμ.
 • Amok, που παραδοσιακά παρασκευάζεται με σαλιγκάρια ή ψάρια, αλλά στις μέρες μας, η προσθήκη κοτόπουλου ή χορτοφαγικών συστατικών είναι επίσης συνηθισμένη.
 • Kari sach moan, ή σε κατανοητή γλώσσα, κοτόπουλο κόκκινο κάρυ?
 • Nhoam krauch thlong, ή σαλάτα γκρέιπφρουτ.
 • Bai sach chrouk, ή χοιρινό και ρύζι.
 • Kha trei svay kchai, ή καραμελωμένο ψάρι με πράσινο μάνγκο.
 • Tuek kroeung, μια από τις πιο αγαπημένες δημιουργίες τροφίμων της χώρας, μια σάλτσα ντιπ από ζυμωμένα ψάρια και ψάρια του ποταμού, συνοδευόμενη από βότανα και εποχιακά λαχανικά.
 • Sngor chruak sach trei, ή ξινή ψαρόσουπα.
 • Kangkep baob, ή γεμιστά βατράχια (πιθανώς μόνο για τους πιο γενναίους επισκέπτες).
 • Prahok ktis, κρεμώδες ντιπ πραχόκ, φτιαγμένο από προφανώς πραχόκ, το πιο σημαντικό συστατικό της κουζίνας της χώρας (φυσικά μετά το ρύζι).

Μην ντρέπεστε, λοιπόν, όσον αφορά το φαγητό και ξεκινήστε μια περιπέτεια με την καμποτζιανή κουζίνα όσο περίεργοι κι αν σας φαίνονται μερικοί από αυτούς τους συνδυασμούς!

Είναι επτά μέρες αρκετές στην Καμπότζη;

Το να περάσετε μια εβδομάδα στην Καμπότζη είναι ο ιδανικός χρόνος για να δείτε μερικές από τις κύριες περιοχές και αξιοθέατα της χώρας.

Ενώ οι περισσότεροι επισκέπτες κατευθύνονται στο Angkor Wat ως το κύριο αξιοθέατο του δρομολογίου τους, θα έχετε αρκετό χρόνο για να δείτε την πρωτεύουσα καθώς και τις παραλίες Sihanoukville.

Πόσες γλώσσες ομιλούνται στην Καμπότζη;

Με βάση την απογραφή της Καμπότζης το 2013, φαίνεται ότι στη χώρα ομιλούνται 12 κύριες γλώσσες, με τα Χμερ να είναι η πιο ευρέως χρησιμοποιούμενη.

Άλλα πιο δημοφιλή περιλαμβάνουν Βιετναμέζικα, Κινέζικα, Λάο, Ταϊλανδέζικα και Αγγλικά, για να αναφέρουμε μερικά. Αυτός ο εκτενής κατάλογος γλωσσών αντικατοπτρίζει τη διασυνοριακή μετανάστευση από γειτονικές χώρες, καθώς και τη μετανάστευση από άλλες διεθνείς χώρες.  

Ποιες φυσικές καταστροφές συμβαίνουν στην Καμπότζη;

Η Καμπότζη είναι επιρρεπής σε πολλές φυσικές καταστροφές, όπως πλημμύρες, ξηρασίες, καταιγίδες και άνοδος της στάθμης της θάλασσας. Η κακή υποδομή, η περιορισμένη χωρητικότητα και οι υπανάπτυκτοι θεσμοί επιδεινώνουν την ευπάθεια της χώρας σε τέτοιους κινδύνους.

Οι πλημμύρες λέγεται ότι είναι ένας από τους κύριους μοχλούς της φτώχειας στη χώρα. Στην πραγματικότητα, περίπου το 80% του πληθυσμού της χώρας λέγεται ότι ζει δίπλα στον ποταμό Μεκόνγκ, ο οποίος υφίσταται μεγάλες διακυμάνσεις κατά την περίοδο των βροχών.

Ορισμένες επαρχίες επηρεάζονται επίσης σε μεγάλο βαθμό, όπως το Prey Veng, το Stung Treng, το Kandal, το Kampong Cham, το Svay Rieng, το Takeo και το Kratie.

Ζιμπάμπουε | Η καλύτερη εποχή για να την επισκεφθείτε το 2023(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Τι μορφή δημόσιας συγκοινωνίας χρησιμοποιείται στην Καμπότζη;

Η Καμπότζη διαθέτει διάφορες μορφές δημόσιας συγκοινωνίας, συμπεριλαμβανομένων λεωφορείων, τρένων, tuk-tuks, ταξί και εφαρμογών μεταφοράς με κινητά τηλέφωνα.

Το σύστημα λεωφορείων εκτελεί δρομολόγια στην Πνομ Πενχ και καλύπτει 11 γραμμές: Chbar Ampov (Ανατολικά), Ta Khmao (Νότια), Prek Pnov (Βόρεια), καθώς και την Ειδική Οικονομική Ζώνη της Πνομ Πενχ (Δυτικά).

Η υπηρεσία τρένου επιτρέπει στους ανθρώπους να ταξιδεύουν από και προς την Πνομ Πενχ προς άλλες επαρχίες και το Διεθνές Αεροδρόμιο της Πνομ Πενχ, το κύριο αεροδρόμιο της χώρας.  

Αγαπημένα τόσο στους ντόπιους όσο και στους τουρίστες, τα τουκ-τουκ είναι δημοφιλή λόγω της μοναδικής εμφάνισής τους – ένα δίτροχο βαγόνι που χωράει έως τέσσερα άτομα.

Επιπλέον, είναι φθηνότερα από τα κανονικά ταξί και, ταυτόχρονα, σχετικά ασφαλέστερα από τις μοτοσυκλέτες. Τούτου λεχθέντος, πολλοί τουρίστες βασίζονται στα ταξί για να φτάσουν στις διάφορες περιοχές της πόλης.

Τέλος, οι πολυάριθμες εφαρμογές για smartphone είναι δημοφιλείς επειδή ενημερώνουν και τα δύο μέρη για το ποσό του ναύλου και η πρόσβαση σε αυτές είναι εύκολη. Οι τρέχουσες εφαρμογές περιλαμβάνουν ExNet, PassApp και Grab.

Τα 25 πιο εκπληκτικά αρχαία ερείπια του κόσμου(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Είναι ασφαλές να οδηγείς στην Καμπότζη;

Με ένα από τα υψηλότερα ποσοστά τροχαίων ατυχημάτων σε ολόκληρη την περιοχή, η Καμπότζη δεν είναι η ασφαλέστερη όσον αφορά την οδήγηση, χάρη στα κακά πρότυπα οδήγησης και την έλλειψη κατάλληλης συντήρησης του οχήματος.

Η οδήγηση τη νύχτα αυξάνει ακόμη περισσότερο την πιθανότητα ατυχήματος. Σε κάθε περίπτωση, εάν θέλετε να οδηγείτε, σημειώστε ότι θα χρειαστεί να αποκτήσετε άδεια οδήγησης από την Καμπότζη. Αυτό δεν ισχύει μόνο για αυτοκίνητα αλλά για όλους τους τύπους οχημάτων, συμπεριλαμβανομένων των μοτοσυκλετών.

Αυτό είναι μαζί με τη Διεθνή Άδεια Οδήγησής σας. Εάν δεν μπορείτε να ενοχληθείτε με αυτό, υπάρχουν ορισμένα ταξιδιωτικά γραφεία που μπορούν να σας βοηθήσουν έναντι αμοιβής.

Η Καμπότζη είναι η τελευταία χώρα στη Νοτιοανατολική Ασία που έθεσε την καραντίνα για τους εμβολιασμένους επισκέπτες(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Λοιπόν, Πότε πρέπει να επισκεφτείτε την Καμπότζη;

Δεδομένου ότι καλύψαμε πολλές πληροφορίες σε αυτόν τον οδηγό, είναι καλύτερο να ολοκληρώσουμε τα πράγματα κοινοποιώντας ξανά τις πιο σχετικές λεπτομέρειες:

 • Συνολικά, η καλύτερη εποχή για να επισκεφθείτε την Καμπότζη είναι κατά τη διάρκεια της ξηρής περιόδου, δηλαδή οποιαδήποτε στιγμή από τον Νοέμβριο έως τον Απρίλιο.  Ο καιρός επιτρέπει μια πληθώρα δραστηριοτήτων, αλλά οι τιμές μπορεί να εκτιναχθούν γρήγορα στα ύψη, ειδικά αν πάτε την περίοδο των εορτών.
 • Όσοι αναζητούν τις καλύτερες προσφορές και ελκυστικές εκπτώσεις θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να εισέλθουν την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου . Τούτου λεχθέντος, οι προσιτές προσφορές διαμονής και αεροπορικών εισιτηρίων συμβαδίζουν με τις θερμοκρασίες βρασμού. Ωστόσο, υπάρχουν τόσες πολλές ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις, φεστιβάλ και δραστηριότητες εκείνη την εποχή που ο καιρός θα είναι το τελευταίο πράγμα που θα σκεφτείτε.
 • Εάν το κύριο κριτήριο των διακοπών σας είναι η απομάκρυνση από τα πλήθη των ανθρώπων, επισκεφθείτε την Καμπότζη τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο . Και ενώ η αποφυγή του πλήθους είναι περισσότερο από πιθανή αυτή την περίοδο, η αποφυγή της συνεχούς βροχόπτωσης είναι αδύνατη.
 • Τέλος, η χειρότερη περίοδος για να επισκεφθείτε την Καμπότζη είναι κατά τη διάρκεια της νοτιοδυτικής περιόδου των μουσώνων της χώρας, η οποία διαρκεί από τα μέσα Μαΐου έως τις αρχές Οκτωβρίου . Οι πλημμύρες μπορούν να σας εκπλήξουν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, από αποκλεισμένους δρόμους έως ακυρωμένες εκδρομές, και την περίοδο Ιουνίου-Αυγούστου παρατηρείται εισροή τουριστών που εκμεταλλεύονται τις σχολικές διακοπές.

Σε τελική ανάλυση, εδώ είναι το θέμα: δεν έχει να κάνει με τον καιρό, τον προϋπολογισμό (εντάξει, ίσως μέχρι ένα σημείο) ή τα πλήθη – είναι αυτό που κάνετε για τη διαμονή σας.

Κάνε το λοιπόν το καλύτερο σου!

Πέτρος Πέτρου
Πέτρος Πέτρου

Ψηφιακός νομάς με αγάπη για ταξίδια