πλωτό χωριό Kampong Phluk

Επίσκεψη στο πλωτό χωριό Kampong Phluk σε ένα ταξίδι με πλοίο από το Siem Reap (+Φωτογραφίες)

Επισκέπτες από κάθε γωνιά του πλανήτη συρρέουν στο Siem Reap για δεκαετίες για να εξερευνήσουν το περίφημο Angkor Wat, αλλά τι θα γινόταν αν σας έλεγα ότι αυτή η πόλη της Καμπότζης έχει περισσότερα από το εμβληματικό συγκρότημα ναών της;

Φυσικά, πουθενά στη χώρα δεν είναι τόσο μαγικό όσο το Angkor Wat (είναι το μεγαλύτερο θρησκευτικό μνημείο στον κόσμο, τελικά), αλλά πολλοί άνθρωποι έρχονται στο Siem Reap και χάνουν το κοντινό πλωτό χωριό της πόλης, το Kampong Phluk.

Kampong Phluk

Ο όρος «πλωτό χωριό» συνδέεται ίσως πιο συχνά με τις πλωτές αγορές της Ταϊλάνδης στα περίχωρα της Μπανγκόκ και λιγότεροι τουρίστες τείνουν να γνωρίζουν για το Kampong Phluk.

Ωστόσο, αυτό το ακόμα κάπως κρυμμένο στολίδι θα γίνεται σταθερά πιο δημοφιλές τα επόμενα χρόνια, οπότε τώρα είναι η ώρα να το επισκεφτείτε. Με κάθε ειλικρίνεια, δεν είχα ιδέα ότι υπήρχε το Kampong Phluk πριν από το ταξίδι μου στο Siem Reap.

Αν θέλετε να εξερευνήσετε μια διαφορετική πλευρά του Siem Reap, έχω αναλύσει κάθε πτυχή της επίσκεψής μου στο Kampong Phluk, εξοπλίζοντάς σας με όλες τις βασικές πληροφορίες ενόψει της περιπέτειάς σας στην Καμπότζη.

Τι είναι το πλωτό χωριό Kampong Phluk;

Πλωτό χωριό Kampong Phluk

Σε αυτό το σημείο, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αναρωτιέστε τι είναι ένα πλωτό χωριό. Με λίγα λόγια, είναι λίγο πολύ όπως ακούγεται.

Φανταστείτε σπίτια, καταστήματα, σχολεία και εστιατόρια, όλα φαινομενικά να παρασύρονται στα νερά της λίμνης Tonle Sap, και έχετε μια αρκετά ξεκάθαρη ιδέα για το πώς μοιάζει ένα πλωτό χωριό. Έχει όλα τα στοιχεία κάθε μικρής πόλης ή οικισμού. τυχαίνει να περνάς περίπου το μισό χρόνο σκαρφαλωμένος πάνω από το νερό.

Ωστόσο, ένα μέρος του ονόματος είναι ελαφρώς παραπλανητικό, καθώς το Kampong Phluk δεν είναι αρκετά πλωτό χωριό. Στην πραγματικότητα, μπορεί να φαίνεται σαν να επιπλέει κατά τη διάρκεια της περιόδου των βροχών όταν τα επίπεδα του νερού είναι υψηλότερα, αλλά κάθε κτίριο κάθεται σε ξυλοπόδαρα, τα οποία είναι ορατά κατά τους ξηρότερους μήνες του έτους, όταν το νερό είναι μόλις δύο μέτρα βάθος.

Το Kampong Phluk αποτελείται στην πραγματικότητα από τρία διαφορετικά χωριά σε απόσταση αναπνοής το ένα από το άλλο. Το όνομα μεταφράζεται σε «Λιμάνι των χαυλιόδοντες», καθώς οι τοπικοί θρύλοι υποδηλώνουν ότι κοπάδια ελεφάντων δημιούργησαν τον ποταμό ή ότι κάποτε βρέθηκαν χαυλιόδοντες κατά μήκος της κοίτης του ποταμού.

Πώς να φτάσετε στο πλωτό χωριό

Εκδρομή με σκάφος Kampong Phluk

Αν και το Kampong Phluk αισθάνεται τόσο απομακρυσμένο και απομονωμένο, το να φτάσεις εκεί είναι, ευτυχώς, σχετικά απλό. Ωστόσο, αυτό εξαρτάται από το αν θα συμμετάσχετε σε μια περιοδεία ή θα κάνετε το δικό σας δρόμο εκεί.

Αποφάσισα να συμμετάσχω σε μια περιοδεία καθώς ήθελα να μάθω λίγα πράγματα για την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής. Ήταν επίσης η πιο απροβλημάτιστη επιλογή, επειδή το ξενοδοχείο μου έκανε μια εκδρομή στο χωριό, οπότε ήταν κερδοφόρο.

Τα περισσότερα ξενοδοχεία και τουριστικά γραφεία πραγματοποιούν ημερήσιες εκδρομές στο Kampong Phluk, επομένως δεν θα χρειαστεί να ψάξετε μακριά αν προτιμάτε να μην αγχώνεστε για τα logistics για να φτάσετε εκεί και να επιστρέψετε. Αξίζει να έχετε κατά νου ότι πολλές εκδρομές δεν πραγματοποιούνται μέχρι το απόγευμα για να ευθυγραμμιστούν με το ηλιοβασίλεμα, πράγμα που σημαίνει επίσης ότι μπορείτε να περάσετε το πρωί ανακαλύπτοντας το Angkor Wat.

Εάν προτιμάτε να κάνετε τα δικά σας πράγματα, θα χρειαστεί να προσλάβετε έναν οδηγό για να σας μεταφέρει την ημέρα και θα έχετε την επιλογή μεταξύ να πάρετε ένα tuk-tuk ή ένα αυτοκίνητο. Το πρώτο είναι πιο περιπετειώδες και φθηνότερο, ενώ το δεύτερο είναι αισθητά πιο άνετο και πιο καθαρό.

Θα χρειαστείτε από 45 λεπτά έως μία ώρα για να φτάσετε στο Kampong Phluk, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας θα περάσετε σε ένα ανώμαλο και σκονισμένο τμήμα του δρόμου.

Πόσο κοστίζει ένα ταξίδι στο Kampong Phluk;

Kampong Phluk

Το συνολικό κόστος της επίσκεψης στο Kampong Phluk Floating Village ποικίλλει ανάλογα με το αν συμμετέχετε σε μια περιοδεία ή προσλαμβάνετε οδηγό.

Οι εκδρομές είναι συνήθως η φθηνότερη επιλογή, κοστίζουν περίπου 22 $. Αυτό περιλαμβάνει τη μεταφορά σας από και προς το χωριό, τον ξεναγό σας, μια περιήγηση με σκάφος και χρεώσεις εισόδου.

Υπάρχει μια επιπλέον χρέωση για την επίσκεψη στο προαιρετικό δάσος μαγγρόβων, η οποία είναι περίπου 5 $. Θα χρειαστεί να πάρετε ένα μικρότερο σκάφος για αυτό το μέρος της περιήγησης, το οποίο μπορεί να φιλοξενήσει δύο επισκέπτες τη φορά και η τιμή είναι ανά άτομο και όχι ανά σκάφος.

Εάν επιλέξετε να επισκεφθείτε χωρίς περιήγηση, θα πρέπει να λάβετε υπόψη το κόστος της μεταφοράς σας εκτός από τα τέλη εισόδου. Οι οδηγοί tuk-tuk θα σας μεταφέρουν από και προς την αποβάθρα του χωριού για περίπου 20 έως 25 δολάρια, ενώ θα σας κοστίσει περίπου 45 έως 50 δολάρια εάν πάρετε αυτοκίνητο.

Στη συνέχεια, θα χρειαστεί να πληρώσετε 22 $ για την κύρια περιήγηση με σκάφος (αυτό περιλαμβάνει ένα κοινοτικό τέλος) συν 5 $ για το μαγγρόβιο δάσος, αν και μπορείτε να επιλέξετε να μην κάνετε αυτήν την εμπειρία.

Όπως πιθανότατα μπορείτε να πείτε, οι περιηγήσεις φαίνεται να έχουν μια ομαδική έκπτωση, επομένως αυτή είναι σίγουρα η πιο φιλική επιλογή για το πορτοφόλι και είναι πολύ φθηνότερη από το να το κάνετε μόνοι σας.

Περιήγηση στο Χωριό

Περιήγηση στο Χωριό

Ανεξάρτητα από το πώς θα φτάσετε στο Kampong Phluk, θα φτάσετε στην αποβάθρα περίπου 30 χλμ. από το Siem Reap και θα μεταφερθείτε σε μια μεγάλη ξύλινη βάρκα. Καθώς ήμουν μέλος μιας ομάδας ξενάγησης, επιβιβαστήκαμε γρήγορα και ξεκινήσαμε την περιήγησή μας. Διαφορετικά, υπάρχει ένα εκδοτήριο εισιτηρίων στην αποβάθρα όπου θα αγοράσετε τα εισιτήριά σας και θα περιμένετε να σας δείξουν στο σκάφος σας.

Μέσα σε λίγα λεπτά, μπόρεσα να δω τα στιλβωτά κτίρια σε απόσταση καθώς πλησιάζαμε πιο κοντά στο πρώτο από τα τρία χωριά που θα εξερευνούσαμε σε αυτήν την εκδρομή.

Πολύχρωμα σπίτια, ντόπιοι που ταξιδεύουν στα νερά με ευκολία καθώς περνούν από μέρος σε μέρος και έμποροι που λειτουργούν τις επιχειρήσεις τους από μικροσκοπικές ξύλινες σχεδίες. ο τρόπος ζωής εδώ δεν είναι τίποτα λιγότερο από συναρπαστικός.

Αυτή η δραστηριότητα διήρκεσε περίπου μία ώρα, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας πιθανότατα θα περάσετε στο κατάστρωμα, κρατώντας τα μάτια σας ξεφλουδισμένα για τους ναούς, τις εκκλησίες και τα τοπικά καταστήματα που βρίσκονται ανάμεσα στα εκατοντάδες παραδοσιακά σπίτια. Ο οδηγός σας θα επισημάνει μερικά από τα πιο αξιόλογα κτίρια των χωριών, ένα από τα οποία είναι ένα πολύ μικρό νοσοκομείο.

Καθώς η πρώτη αποστολή τελειώνει, θα μεταφερθείτε στο σημείο εκκίνησης για το επόμενο σκέλος του ταξιδιού.

Παίρνοντας μια βάρκα μέσα από το δάσος των Μαγκρόβων

Δάσος Μαγκρόβων

Αφού αποβιβαστείτε από το σκάφος, θα σας προσφερθεί ένα επιπλέον ταξίδι με σκάφος μέσα στο εκπληκτικό και ήρεμο μαγγρόβιο δάσος. Αυτή η εμπειρία δεν περιλαμβάνεται ως μέρος του κύριου πακέτου περιήγησης, αν και θα διαπιστώσετε ότι σχεδόν όλοι προσθέτουν αυτήν την επιπλέον δραστηριότητα στην επίσκεψή τους.

Αυτή τη φορά θα μεταβείτε σε ένα πολύ μικρότερο σκάφος, το οποίο είναι συνήθως ένα μικρό ξύλινο σκάφος κωπηλασίας που το χειρίζεται μια ντόπια κυρία με αρκετό χώρο για δύο επισκέπτες τη φορά. Απλώς πληρώστε το επιπλέον ποσό των 5 $ και εγγραφείτε στη γραμμή που κινείται γρήγορα για να ξεκινήσετε το επόμενο, και κατά τη γνώμη μου, το πιο ευχάριστο μέρος της εκδρομής σας.

Τα μαγκρόβια είναι δέντρα κοινά σε τροπικές χώρες που περνούν μέρος του χρόνου βυθισμένοι στο νερό, και το να κοιτάζω αυτά τα φυτά που φαινόταν να αναδύονται από το νερό ήταν για μένα το αποκορύφωμα αυτού του ταξιδιού. Παρόλο που υπήρχαν δεκάδες άλλες βάρκες στη γραμμή των ματιών μου, όλη η περιοχή ένιωθε τόσο ζεν και ανέγγιχτη.

Το ταξίδι διάρκειας 40 λεπτών ακολούθησε έναν κύκλο, περνώντας έξω από το δάσος και γύρω από ένα άλλο χωριό. Εδώ, θα έχετε μια πολύ πιο προσεκτική εικόνα για την καθημερινή ζωή των ανθρώπων που καλούν το Kampong Phluk στο σπίτι πριν επιστρέψουν στην περιοχή επιβίβασης.

Επίσκεψη σε Φάρμα και Εστιατόριο Κροκοδείλων

Φάρμα Κροκοδείλων

Μόλις επιστρέψετε από τη δεύτερη εμπειρία βαρκάδας, θα οδηγηθείτε στη φάρμα των κροκοδείλων και στο παρακείμενο εστιατόριο, ένα μάλλον αμφισβητήσιμο μέρος της περιήγησης.

Η λίμνη Tonle Sap, στην οποία είναι χτισμένο το Kampong Phluk, επισκέπτονται κροκόδειλοι και πολλοί από αυτούς έχουν αιχμαλωτιστεί από ντόπιους και έχουν χρησιμοποιηθεί στα πλωτά εστιατόρια της περιοχής.

Το αγρόκτημα των εγκαταστάσεων αποτελείται από έναν μικρό αριθμό κροκόδειλων του γλυκού νερού σιαμαίους, τους οποίους οι επισκέπτες μπορούν να ταΐσουν. Ένιωσα λίγο άβολα για αυτή την πτυχή της περιοδείας, γι’ αυτό αποφάσισα να μην συμμετάσχω.

Αυτή η φάρμα οδηγεί στο πλωτό εστιατόριο, όπου σερβίρεται τακτικά στους τουρίστες κρέας κροκόδειλου, μεταξύ άλλων τοπικών πιάτων. Οι περισσότεροι άνθρωποι στην ομάδα μου, συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού μου, επέλεξαν να μην φάνε εδώ λόγω ανησυχιών για το γειτονικό αγρόκτημα κροκοδείλων και τις απροσδόκητα διογκωμένες τιμές.

Ως ομάδα, θα σας δοθεί λίγος χρόνος για να χαλαρώσετε στην περιοχή του εστιατορίου, ακόμα κι αν επιλέξετε να μην αγοράσετε τίποτα. Αν μη τι άλλο, δημιουργεί ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα, ειδικά κατά μήκος του επάνω καταστρώματος.

Πιάνοντας το σκάφος πίσω στο σκοτάδι

Πλάτη σκάφους

Αφού δύσει ο ήλιος, ο οδηγός σας θα σας οδηγήσει πίσω στη μεγάλη βάρκα που σας παρέλαβε αρχικά από την αποβάθρα και θα κατευθυνθείτε προς τη λίμνη πριν πέσει το σκοτάδι.

Θα αφιερώσετε λίγα λεπτά για να μάθετε τη σημασία του Tonle Sap για τους ντόπιους και να ατενίσετε το τεράστιο μέγεθος της λίμνης πριν ταξιδέψετε πίσω στα χωριά και προς την ηπειρωτική χώρα.

Όπως πολλοί άλλοι, δεν περίμενα πολλά από αυτό το μέρος του ταξιδιού, αλλά μου άρεσε πάρα πολύ να βλέπω τα χωριά να αρχίζουν να φωτίζονται μετά το σκοτάδι. Καθώς το σκάφος γλιστράει δίπλα από κάθε σπίτι, θα συναντήσετε τη μυρωδιά των δείπνων που μαγειρεύονται, τον ήχο των φίλων που κουβεντιάζουν πάνω από μπύρες και το θέαμα των αμυδρά φωτισμένων σκαφών που πλέουν.

Μετά από περίπου μία ώρα, θα προσγειωθείτε πίσω στην αποβάθρα και στην άνεση του λεωφορείου σας. Όσο συναρπαστικό και γραφικό κι αν είναι το ταξίδι με το πλοίο, η διάταξη των καθισμάτων δεν είναι η πιο άνετη, επομένως θα χαρείτε για τις πολυθρόνες του λεωφορείου.

Μέσα σε μια ώρα, η μεταφορά σας, το tuk-tuk ή το αυτοκίνητό σας θα σας μεταφέρει πίσω στο Siem Reap στο ξενοδοχείο σας ή στο σημείο παράδοσης.

Ετοιμάζεστε για ταξίδι; Δείτε αυτά τα χρήσιμα!!

αεροπορικα εισητηρια

Και κατάλυμα μέσο booking.com

Μην ξεχνάτε την ταξιδιωτική σας ασφάλιση!

Ενοικίαση αυτοκίνητου με την Economybookings.com

Πέτρος Πέτρου
Πέτρος Πέτρου

Ψηφιακός νομάς με αγάπη για ταξίδια