Είναι ασφαλής η επίσκεψη στην Αϊτή

Είναι ασφαλής η επίσκεψη στην Αϊτή το 2024;

Είναι ασφαλές να επισκεφθείτε την Αϊτή;

Όχι, η Αϊτή δεν είναι ασφαλής για ταξίδια λόγω κρίσιμων ανησυχιών για την ασφάλεια, όπως η πολιτική αναταραχή, οι απαγωγές και τα υψηλά ποσοστά εγκληματικότητας, κάτι που προκάλεσε μια συμβουλή επιπέδου 4 – «Μην ταξιδεύετε» από πολλές χώρες. Η πολιτική αστάθεια, οι κακές υποδομές και η απουσία αποτελεσματικής διακυβέρνησης επιδεινώνουν τους κινδύνους, καθιστώντας τους άξιους αποφυγής αυτή τη στιγμή.

Η χώρα της Αϊτής έχει μια μοναδική ιστορία ως το πρώτο ανεξάρτητο μαύρο έθνος, καθώς και πολλούς άλλους λόγους για να επισκεφθείτε. Όπως το μεγαλύτερο μέρος της Καραϊβικής, η Αϊτή έχει παρθένες αμμώδεις παραλίες και τιρκουάζ νερά σε τοποθεσίες όπως το Labadee, αλλά σε αντίθεση με την υπόλοιπη Καραϊβική, δεν έχει κατακλυστεί από τουρίστες ή υψηλές τιμές.

Δείτε τη μοναδική ιστορία της χώρας στις γκαλερί τέχνης του Πορτ-ο-Πρενς ή σε τοποθεσίες όπως η Citadelle Laferriere. Οι επισκέπτες που θα απομακρυνθούν από τα κύρια αξιοθέατα θα είναι ευλογημένοι με μοναδική φύση και φιλική τοπική κουλτούρα.

Η Αϊτή είναι μια όμορφη αλλά ταραγμένη χώρα, με τη φήμη του επικίνδυνου τόπου, που έχει επιδεινωθεί μόνο από τον καταστροφικό σεισμό του 2010. Πριν την επισκεφτείτε, ελέγξτε αν είναι ασφαλές ή όχι. ας γίνουμε ο οδηγός σας!

Είναι ασφαλής η επίσκεψη στην Αϊτή;

Όχι. Η Αϊτή δεν είναι ασφαλής για επίσκεψη λόγω των μακροχρόνιων προβλημάτων ασφαλείας της. Εάν δεν έχετε έναν επιτακτικό λόγο για να το επισκεφτείτε, θα πρέπει να επιλέξετε διαφορετικό προορισμό.

Οι περισσότερες χώρες συμβουλεύουν τους πολίτες τους να αποφεύγουν όλα τα ταξίδια στην Αϊτή λόγω της ασταθούς κατάστασης ασφαλείας. Οι περισσότερες χώρες, όπως η Ηνωμένες Πολιτείεςέχουν την Αϊτή κάτω από μια συμβουλή επιπέδου 4 – Μην ταξιδεύετε, την ισχυρότερη δυνατή ταξιδιωτική οδηγία.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους η Αϊτή είναι πολύ επισφαλής για να επισκεφθείτε. Μερικά από αυτά που αναφέρονται στην ταξιδιωτική οδηγία περιλαμβάνουν:

 • Εμφύλια αναταραχή
 • Κακή υποδομή
 • Απαγωγή
 • Οργανωμένες συμμορίες
 • Υψηλό ποσοστό εγκληματικότητας

Ένα πρόβλημα που τείνουν να αντιμετωπίζουν οι ταξιδιώτες στην Αϊτή και το οποίο δεν γνωρίζουν από τις χώρες καταγωγής τους είναι η κακή υποδομή. Χρόνια από υπό ανάπτυξημια φτωχή πολιτεία, κακή κυβέρνηση και καταστροφικές φυσικές καταστροφές όπως η επιδημία χολέρας και ο σεισμός του 2010 έχουν αφήσει το πλήγμα στη χώρα.

Βασικές υποδομές, όπως δρόμοι, καθώς και υπηρεσίες όπως η υγειονομική περίθαλψη δεν είναι προσβάσιμες στη συντριπτική πλειοψηφία των ντόπιων της Αϊτής.

Ως επισκέπτης (που είναι πιθανώς πλουσιότερος από τους περισσότερους Αϊτινούς) θα έχετε καλύτερη πρόσβαση, αλλά αν αρρωστήσετε στο ταξίδι σας, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα μπορείτε να βρείτε επαρκή φροντίδα.

Η Αϊτή έχει υποφέρει από δεκαετίες πολιτικής αστάθειας, ανταλλάσσοντας δικτάτορες μετά από δικτάτορες με βίαιη αναταραχή. Αυτή η καταστροφή έχει επιβαρύνει τη χώρα. Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί πολύ τα τελευταία χρόνια μετά τη δολοφονία του προέδρου το 2021 Jovenel Moise.

Τον Ιανουάριο του 2023, έληξαν οι τελευταίες θητείες για εκλεγμένους αξιωματούχους, αφήνοντας τη χώρα ουσιαστικά χωρίς κυβέρνηση ή κανέναν να καθοδηγήσει τη χώρα. Η ευρεία δυσαρέσκεια για τον τρόπο διακυβέρνησης της Αϊτής έχει οδηγήσει σε συχνές εμφύλιες αναταραχές.

Μετά τη δολοφονία του Moise, υπήρξαν πολλές διαδηλώσεις κατά του ιδιαίτερα αντιδημοφιλούς εν ενεργεία προέδρου, συμπεριλαμβανομένων οργανωμένων ενεργειών από συμμορίες.

Οι Αϊτινοί σπεύδουν επίσης να διαμαρτυρηθούν για την αντιληπτή διεθνή επέμβαση, δεδομένης της ιστορίας της κατοχής της χώρας. Αυτό το κενό εξουσίας έχει δημιουργήσει ένα περιβάλλον όπου ανθίζει η αστάθεια, το οποίο επιτρέπει επίσης να συμβούν εγκλήματα και άλλοι κίνδυνοι.

Οι ένοπλες συγκρούσεις, οι απαγωγές και τα υψηλά επίπεδα εγκληματικότητας είναι δυστυχώς κοινά. Δεδομένης αυτής της γενικής κατάστασης, τώρα δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να επισκεφθείτε την Αϊτή.

Έγκλημα στην Αϊτή

Πρόσφατα στατιστικά στοιχεία εγκλήματος για την Αϊτή είναι σχεδόν αδύνατο να ληφθούν, επειδή η χώρα δεν είναι σε θέση να καταπολεμήσει το έγκλημα, πόσο μάλλον να καταγράψει ακριβή στατιστικά στοιχεία. Ωστόσο, οι πληροφορίες που διαθέτουμε απεικονίζουν μια κακή εικόνα της τρέχουσας κατάστασης.

Αυτό που ανησυχεί για την Αϊτή είναι το υψηλό ποσοστό βίαιης εγκληματικότητας. Σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, το ποσοστό ανθρωποκτονιών είναι 13.01 περιστατικά ανά 100.000 άτομα, που είναι αρκετά υψηλό ώστε να ταξινομηθεί ως επιδημικά επίπεδα βίας.

Το ποσοστό ανθρωποκτονιών έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια. Το 2023, το συνολικό ποσοστό εγκληματικότητας σε Η Αϊτή διπλασιάστηκε σύμφωνα με παρατηρητές του ΟΗΕ. Μόνο το πρώτο τρίμηνο του έτους καταγράφηκαν 1.600 περιπτώσεις βίαιων εγκλημάτων από λιντσάρισμα έως βιασμό, αύξηση 2,3 φορές σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Καθώς οι άνθρωποι πιστεύουν ότι η αστυνομία δεν λαμβάνει αρκετά μέτρα για να αποτρέψει τη βία, η βία του όχλου και το λιντσάρισμα, εάν υπάρχουν αντιληπτές απειλές, είναι κοινά.

Οι κύριοι μοχλοί αυτού του υψηλού ποσοστού εγκληματικότητας είναι οι συμμορίες. Σύμφωνα με την Δείκτης Οργανωμένου Εγκλήματοςη Αϊτή είναι η χώρα της Καραϊβικής με τα χειρότερα προβλήματα με το οργανωμένο έγκλημα, με βαθμολογία 5,93 στον δείκτη εγκληματικότητας.

Οι συμμορίες παίρνουν όπλα χάρη στο παράνομο εμπόριο όπλων από τις Ηνωμένες Πολιτείες και στη συνέχεια εμπλέκονται σε παράνομες δραστηριότητες όπως το λαθρεμπόριο ναρκωτικών, η πώληση παραποιημένων προϊόντων ή ο εκβιασμός.

Πολλές συμμορίες έχουν διασυνδέσεις με πολιτικούς, ενώ άλλες έχουν γίνει αρκετά ισχυρές ώστε να ελέγχουν ολόκληρες γειτονιές σε σημείο που η αστυνομία φοβάται να μπει μέσα. Οι πόλεμοι τους στο χλοοτάπητα είναι ένας από τους κύριους μοχλούς βίας.

Ενοπλη ληστεία

Οι μικροκλοπές είναι συχνές και στην Αϊτή, αλλά το πραγματικό σας πρόβλημα είναι ο κίνδυνος ένοπλης ληστείας. Οι εγκληματίες συχνά στοχεύουν αλλοδαπούς για ένοπλες ληστείες, επειδή είναι πλουσιότεροι από τη συντριπτική πλειοψηφία των Αϊτινών.

ο καναδική κυβέρνηση προειδοποιεί για αυτόν τον κίνδυνο στην ταξιδιωτική της οδηγία για τη χώρα. Ληστείες έχουν σημειωθεί στο αεροδρόμιο Toussaint L’Ouverture, στους δρόμους από και προς το αεροδρόμιο, σε σημαντικούς δρόμους όπως η Route Nationale 2 και σε εύπορες γειτονιές όπως η Petion-Ville.

Οι ένοπλοι ληστές στοχεύουν συχνά αυτοκίνητα χρησιμοποιώντας οδοφράγματα. Εάν οδηγείτε ή συνεπιβάτη, να είστε προσεκτικοί. Αποφύγετε να ταξιδεύετε τη νύχτα, όταν ο κίνδυνος κλιμάκωσης της βίας είναι υψηλότερος.

Μην οδηγείτε μόνοι σας στο αυτοκίνητο, ειδικά αν είστε γυναίκα, προτιμήστε αντ ‘αυτού την τακτοποιημένη μεταφορά. Οδηγείτε πάντα με κλειδωμένες πόρτες και παράθυρα. Εάν περάσετε ένα οδόφραγμα, μην το περάσετε καθώς αυτό οδηγεί σε επιπλέον βία.

Ως ξένος, πιθανότατα θα γίνετε στόχος, αλλά προσπαθήστε να ελαχιστοποιήσετε τις πιθανότητες να σας ληστέψουν, μην αναβοσβήνουν τα τιμαλφή σας ή δεν είστε εμφανείς στο τηλέφωνο ή το πορτοφόλι σας.

Απαγωγή

Η απαγωγή είναι άλλο ένα έγκλημα στην Αϊτή, ένα έγκλημα που επηρεάζει όλους, από μαθητές μέχρι ηλικιωμένους γονείς. Οι ξένοι είναι συγκεκριμένοι στόχοι, επειδή οι συμμορίες υποθέτουν ότι θα λάβουν υψηλά λύτρα για τα θύματά τους.

Σύμφωνα με την αυστραλιανή κυβέρνηση εκατοντάδες ξένοι υπήκοοι έχουν απαχθεί στην Αϊτή τα τελευταία τρία χρόνια.

Στα θύματα περιλαμβάνονται ιεραπόστολοι, εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και τακτικοί τουρίστες. Ενώ οι περισσότεροι επιστρέφονται αβλαβείς μετά την πληρωμή λύτρων, υπήρξαν περιπτώσεις δολοφονιών και εξαφανίσεων.

Για να περιορίσετε τον κίνδυνο απαγωγής, αποφύγετε να κυκλοφορείτε μόνοι σας. Να γνωρίζετε εάν κάποιος σας ακολουθεί ή αν υπάρχουν ομάδες που περιπλανώνται έξω από το σπίτι σας. Φροντίστε να μένετε σε μέρος με καλή ασφάλεια και μπάρες στα παράθυρα.

Αποφυγή κακών περιοχών

Είναι δύσκολο να σας πω πού στην Αϊτή να αποφύγετε, επειδή το μεγαλύτερο μέρος της χώρας αντιμετωπίζει σοβαρά ζητήματα ασφάλειας. Ο πόλεμος συμμοριών βρίσκεται στο χειρότερο σημείο του στην περιοχή Artibonite και στο Port-au-Prence.

Υπάρχουν πολλά μέρη του Πορτ-ο-Πρενς όπου η ίδια η αστυνομία φοβάται να μπει, όπως:

 • Bel Air
 • Carrefour
 • Αναφέρετε το Soleil
 • Φονταμάρα
 • Torcelle

Αυτή δεν είναι μια εξαντλητική λίστα, οπότε επικοινωνήστε με τους ντόπιους προτού αποφασίσετε να περάσετε χρόνο στην πρωτεύουσα. Μερικοί από τους πιο εξέχοντες δρόμους, όπως ο αυτοκινητόδρομος 2 και ο δρόμος προς το αεροδρόμιο από το Πορτ-ο-Πρενς, αποτελούν πρωταρχικούς στόχους για ληστείες αυτοκινήτων και ένοπλες ληστείες.

Αποφύγετε τα σύνορα με τη Δομινικανή Δημοκρατία, τα οποία είναι κλειστά εδώ και μήνες λόγω της κλιμάκωσης των διπλωματικών εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Πράγματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη

Προσεγμένη θέα των κίτρινων και λευκών σκαφών στο Labadee που απεικονίζεται για έναν οδηγό για το εάν η Αϊτή είναι ασφαλής ή όχι για επίσκεψη

Ακολουθούν ορισμένες πρόσθετες συμβουλές ασφάλειας που θα σας βοηθήσουν να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο να ταξιδέψετε στην Αϊτή:

 • Αποκτήστε καλή ταξιδιωτική ασφάλιση που καλύπτει την εκκένωση. Οι επιδημικές ασθένειες είναι ανεξέλεγκτες στη χώρα και το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης δεν μπορεί να συμβαδίσει.
 • Η εγκληματικότητα αυξάνεται γύρω από το Καρναβάλι και άλλες πολυάσχολες περιόδους. Αν και το μικρό έγκλημα είναι το λιγότερο από τις ανησυχίες σας στην Αϊτή, εξακολουθείτε να μην θέλετε να φύγετε χωρίς το πορτοφόλι σας.
 • Να είστε προσεκτικοί όταν χρησιμοποιείτε ΑΤΜ. Οι ληστές στοχεύουν συχνά τράπεζες και ΑΤΜ, επιτίθενται σε ανθρώπους που μόλις τα χρησιμοποιούσαν. Ποτέ μην κάνετε ανάληψη χρημάτων τη νύχτα ή όταν είστε μόνοι. Πολλά ξενοδοχεία έχουν ΑΤΜ στο λόμπι τους, τα οποία είναι πιο ασφαλείς επιλογές.
 • Οι γυναίκες ταξιδιώτες βρίσκονται σε επιπλέον κίνδυνο. Η βία κατά των γυναικών είναι συνηθισμένη. Λάβετε πρόσθετες προφυλάξεις εάν είστε γυναίκα και αποφύγετε να ταξιδεύετε μόνη σας.

Συχνές Ερωτήσεις

Αυτές οι πρόσθετες ερωτήσεις μπορούν να σας βοηθήσουν να λάβετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον προγραμματισμό ενός ταξιδιού στην Αϊτή:

Πόσο ασφαλές είναι να ζεις στην Αϊτή;

Δεν είναι καθόλου ασφαλές να ζεις στην Αϊτή. Όλοι οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι όταν επισκέπτονται την Αϊτή αυξάνονται ακόμη περισσότερο για τους ανθρώπους που ζουν εκεί όλο το χρόνο.

Ποιες περιοχές πρέπει να αποφύγω στην Αϊτή;

Όλη η Αϊτή είναι αρκετά επικίνδυνη, αλλά το Πορτ-ο-Πρενς έχει το υψηλότερο ποσοστό εγκληματικότητας, με πολλές γειτονιές να καταλαμβάνονται από συμμορίες.

Τι συμβαίνει στην Αϊτή 2023;

Το 2023 και το 2024, η Αϊτή αντιμετωπίζει ένα κενό εξουσίας που προκλήθηκε από μια παραπαίουσα κυβέρνηση, η οποία οδήγησε στην άνοδο του οργανωμένου εγκλήματος.

Πρέπει οι τουρίστες να πάνε στην Αϊτή;

Οι τουρίστες θα πρέπει να αποφεύγουν την Αϊτή προς το παρόν. Αν και η χώρα είναι όμορφη, είναι πολύ προβληματική για τους τουρίστες για να είναι ασφαλείς.

Λοιπόν, είναι ασφαλής η επίσκεψη στην Αϊτή;

Η Αϊτή είναι μια από τις λιγότερο ασφαλείς χώρες για επίσκεψη λόγω του υψηλού ποσοστού εγκληματικότητας και των επιπέδων αναταραχής. Δεκαετίες κυβερνητικής αναταραχής, φτώχειας και διεθνούς πολιτικής έχουν οδηγήσει σε μια επικίνδυνη κατάσταση.

Τα καλά νέα είναι ότι ενώ προτείνουμε να αποφύγετε την Αϊτή, υπάρχουν πολλά ασφαλή νησιά της Καραϊβικής. Διαλέξτε ένα και ζήστε όλα όσα έχει να προσφέρει η Καραϊβική. θα χαρείς που το έκανες!

Ετοιμάζεστε για ταξίδι; Δείτε αυτά τα χρήσιμα!!

αεροπορικα εισητηρια

Και κατάλυμα μέσο booking.com

Μην ξεχνάτε την ταξιδιωτική σας ασφάλιση!

Ενοικίαση αυτοκίνητου με την Economybookings.com

Πέτρος Πέτρου
Πέτρος Πέτρου

Ψηφιακός νομάς με αγάπη για ταξίδια